9.3.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 70/14


Rajoitettujen liikenneoikeuksien jakamista Portugalissa koskeva menettely

2013/C 70/07

Jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvottelemisesta ja täytäntöönpanosta annetun asetuksen (EY) N:o 847/2004 6 artiklan mukaisesti Euroopan komissio julkaisee seuraavan kansallisen menettelyn, joka koskee liikenneoikeuksien jakamista niihin oikeutettujen unionin lentoliikenteen harjoittajien kesken silloin, kun näitä oikeuksia rajoitetaan kolmansien maiden kanssa tehtyjen lentoliikennesopimusten nojalla

TALOUS- JA TYÖLLISYYSMINISTERIÖ

Täytäntöönpanoasetus nro 116/2012, annettu 29. toukokuuta 2012

Lentoreitit vastaavat tarpeisiin ja täyttävät tärkeän tehtävän, jonka maantieteellis-poliittisen merkityksen vuoksi on perusteltua, että Portugalin valtio sitoutuu valmistelemaan institutionaalisia toimenpiteitä, jotka mahdollistavat paremman tasapainon ilmailuun yleisesti liittyvien erilaisten julkisten ja yksityisten etujen välillä.

Nykyisin ilmailua ja erityisesti markkinoille pääsyä ja yhteisön ulkopuolista lentoliikennettä säännellään yhä 23. huhtikuuta 1992 annetulla täytäntöönpanoasetuksella nro 66/92.

Edellä mainittuun kansalliseen sääntelyyn on kokonaisuudessaan tehty huomattavia muutoksia, koska Euroopan unioni on yhteisön sisäisen liikenteen osalta säännellyt yhteisön markkinoille pääsyä antamalla kolme lainsäädäntöpakettia, joista viimeisin tunnetaan ”yhteisön lentoliikenteen vapauttamista koskevana kolmantena lainsäädäntöpakettina”, ja julkaisemalla sen jälkeen lentoliikenteen harjoittamisen yhteisistä säännöistä yhteisössä 24. syyskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1008/2008.

Viimeksi mainitulla asetuksella muutettiin sääntelyä ja konsolidoitiin myös yhdeksi ainoaksi säädökseksi aikaisemmat säännökset, jotka sisältyivät erityisesti 23. heinäkuuta 1992 annettuihin neuvoston asetuksiin (ETY) N:o 2407/92 yhteisön lentoliikenteen harjoittajien toimiluvista, (ETY) N:o 2408/92 yhteisön lentoliikenteen harjoittajien pääsystä yhteisön sisäisen lentoliikenteen reiteille ja (ETY) N:o 2409/92 lentoliikenteen kuljetus- ja rahtimaksuista.

Koska tähän mennessä ei ole tehty muutoksia, yhteisön ulkopuoliseen lentoliikenteeseen sovelletaan edelleen edellä mainitun täytäntöönpanoasetuksen säännöksiä, jollei lentoliikennettä koskevista mahdollisista kahdenvälisistä sopimuksista tai muista jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden, Euroopan unionin, sen jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden kansainvälisten suhteiden alalla tekemistä kahden- ja/tai monenvälisistä oikeudellisista tai hallinnollisista asiakirjoista muuta johdu.

Siten tuomioistuimen asioissa C-466/98, C-467/98, C-468/98, C-469/98, C-471/98, C-472/98, C-475/98 ja C-476/98 antamien tuomioiden mukaisesti yhteisöllä on toimivalta monissa jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennettä koskevien kahdenvälisten sopimusten soveltamisalaan liittyvissä kysymyksissä.

Tältä osin julkaistiin myöhemmin jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvottelemisesta ja täytäntöönpanosta 29. huhtikuuta 2004 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 847/2004.

Edellä mainitun asetuksen mukaisesti silloin, kun osoittautuu, että sopimuksen kohteena oleva asia kuuluu osittain yhteisön ja osittain sen jäsenvaltioiden toimivaltaan, on aina varmistettava tiivis yhteistyö jäsenvaltioiden ja yhteisön toimielinten välillä.

Kyseisessä asetuksessa säädetään myös, että jäsenvaltioiden olisi luotava syrjimättömät ja avoimet menettelyt liikenneoikeuksien jakamiseksi yhteisön lentoliikenteen harjoittajien kesken ja otettava näitä menettelyjä soveltaessaan huomioon tarve säilyttää lentoliikennepalvelujen jatkuvuus.

Tämän perusteella on osoittautunut, että koska 23. huhtikuuta 1992 annetulla asetuksella nro 66/92 täytäntöönpantu kansallinen sääntely on peräisin ajalta ennen jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvottelemisesta ja täytäntöönpanosta annettua Euroopan unionin uudempaa lainsäädäntöä, se ei enää vastaa muuttunutta tilannetta liikenneoikeuksien jakamisessa yhteisön ulkopuolisessa lentoliikenteessä, ja tietyt sen säännökset ovat jopa osoittautuneet yhteisön lainsäädännön vastaisiksi, minkä vuoksi se on saatettava kaikilta osin voimassa olevan yhteisön sääntelykehyksen mukaiseksi.

Sen vuoksi tämän säädösasiakirjan pääasiallisena tavoitteena onkin luoda kansallinen sääntely, jossa otetaan huomioon liikenneoikeuksien jakamista koskevat uudet yhteisön puitteet ja kansalliset edut siirryttäessä kohti yhteisön lainsäädännön periaatteiden mukaista sääntelyä.

Koska yhteisön ulkopuolisen lentoliikenteen markkinat edellyttävät asiaan liittyvää keskinäiseen riippuvuuteen perustuvaa oikeudellista sääntelyä yhteisen säännöstön pohjaksi, tämän asiakirjan tarkoituksena on luoda järjestelmä, jossa selvitetään ja määritellään yhteisön ulkopuolisen säännöllisen lentoliikenteen liikenneoikeuksien jakamista koskevat edellytykset ja menettelyt.

Säännösten mukaan yhteisön ulkopuolisen säännöllisen lentoliikenteen harjoittaminen edellyttää Portugalin kansallisen siviili-ilmailulaitoksen INAC, I.P.:n myöntämää liikennelupaa.

Markkinoille pääsyn osalta sovelletaan syrjimättömyyden periaatetta, jolloin kaikilla yhteisön lentoliikenteen harjoittajilla on mahdollisuus päästä Portugalin valtion tekemiin lentoliikennettä koskeviin sopimuksiin sisältyville reiteille.

Näin liikenneoikeuksien jakamisessa otetaan 29. huhtikuuta 2004 annetun asetuksen (EY) N:o 847/2004 5 artiklan mukaisesti käyttöön syrjimätön ja avoin menettely tilanteissa, joissa lentoliikennettä koskevassa sopimuksessa tai sen muutoksessa rajoitetaan liikenneoikeuksien käyttöä tai niiden yhteisön lentoliikenteen harjoittajien lukumäärää, jotka voidaan nimetä käyttämään liikenneoikeuksia.

On nimenomaisesti päätetty, siltä osin kuin lentoliikennesopimuksissa sallitaan, että lentoliikenteen harjoittajat voivat tehdä keskenään esimerkiksi reittiyhdistelmiin ja yhteisten reittitunnusten käyttöön liittyviä yksityisiä kaupallisia sopimuksia säännöllisen reittiliikenteen harjoittamiseksi yhtenäisen ja yhdistetyn lupajärjestelmän puitteissa, kuten 24. syyskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1008/2008 15 artiklan 5 kohdassa säädetään.

Lisäksi otetaan käyttöön järjestelmä, jolla valvotaan liikennöintiä yhteisön ulkopuolisilla reiteillä koskevaa hyväksymismenettelyä ja määritellään rikkomukset suojeltaviin etuihin kohdistuvan erityisen moitittavuuden mukaan.

Alaa edustavia järjestöjä ja autonomisten alueiden hallintoelimiä on kuultu.

Edellä sanotun perusteella:

Hallitus on perustuslain 198 artiklan 1 kohdan mukaisesti päättänyt seuraavaa:

I   LUKU

YLEISET MÄÄRÄYKSET

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan markkinoille pääsyä ja liikenneoikeuksien jakamista yhteisön ulkopuolisessa säännöllisessä lentoliikenteessä koskeva oikeusjärjestys.

2.   Tätä asetusta sovelletaan yhteisön lentoliikenteen harjoittajiin, jotka aikovat harjoittaa säännöllistä lentoliikennettä reiteillä, joiden lähtö- tai määräpaikka on Portugalissa.

3.   Tätä asetusta ei sovelleta lentoliikenteen harjoittamiseen 24. syyskuuta 2008 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1008/2008 tarkoitetuilla yhteisön sisäisillä reiteillä.

2 artikla

Määritelmät ja lyhenteet

Tässä asetuksessa noudatetaan seuraavia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1008/2008 ja tässä vahvistettuja määritelmiä:

a)

’Säännöllisen lentoliikenteen harjoittamista koskevalla liikenneluvalla’ tarkoitetaan lentoliikenteen harjoittajalle myönnettyä oikeutta harjoittaa säännöllistä lentoliikennettä yhteisön ulkopuolisilla reiteillä;

b)

’nimeämisellä’ tarkoitetaan Portugalin valtion toiselle lentoliikennesopimuksen sopimuspuolena olevalle valtiolle tekemää ilmoitusta, jossa mainitaan yritys tai yritykset, jolle tai joille sopimukseen sisältyvät liikenneoikeudet on myönnetty;

c)

’liikenneoikeudella’ tarkoitetaan oikeutta harjoittaa lentoliikennettä kahden lentoaseman välillä, ottaen huomioon, että yhtenä lentoasemana pidetään lentoasemien ryhmää (lentoasemajärjestelmä), joka hoitaa liikennettä samalle paikkakunnalle lentoliikennesopimuksen mukaisesti. Liikenneoikeudet ilmaistaan käyttäen maantieteellistä spesifikaatiota tai maantieteellisten tai fyysisten spesifikaatioiden yhdistelmää, jolle nimettävien lentoliikenteen harjoittajien lukumäärä, harjoitettavan liikenteen kapasiteetti ja kohde on vahvistettu;

d)

’IATAlla (International Air Transport Association)’ tarkoitetaan Kansainvälistä ilmakuljetusliittoa;

e)

’INAC, I.P.:llä’ tarkoitetaan Portugalin kansallista siviili-ilmailulaitosta (Instituto Nacional de Aviação Civil, I.P).;

f)

’IATAn talvikaudella’ tarkoitetaan lokakuun viimeisen sunnuntain ja maaliskuun viimeisen lauantain välistä ajanjaksoa;

g)

’IATAn kesäkaudella’ tarkoitetaan maaliskuun viimeisen sunnuntain ja lokakuun viimeisen lauantain välistä ajanjaksoa;

h)

’lennon suorittavalla lentoliikenteen harjoittajalla’ lentoliikenteen harjoittajaa, joka suorittaa tai aikoo suorittaa lennon matkustajan kanssa tehdyn sopimuksen nojalla tai sellaisen oikeushenkilön tai luonnollisen henkilön nimissä, joka on tehnyt sopimuksen kyseisen matkustajan kanssa;

i)

’säännöllisellä lentoliikenteellä’ tarkoitetaan sellaisten lentojen sarjaa, joilla on kaikki seuraavat ominaisuudet:

i)

kullakin lennolla on istuinpaikkoja ja/tai rahdin ja/tai postin kuljetuskapasiteettia, jotka ovat yleisön ostettavissa (joko suoraan lentoliikenteen harjoittajalta tai sen valtuutetuilta edustajilta);

ii)

lennon tarkoituksena on palvella samojen kahden tai useamman lentoaseman välistä liikennettä joko julkistetun aikataulun mukaisesti tai niin säännöllisesti tai toistuvasti, että se selvästikin on osa järjestelmällistä sarjaa.

j)

’yhteisön ulkopuolisella lentoliikenteellä’ tarkoitetaan säännöllistä lentoliikennettä kansallisella alueella sijaitsevien kohteiden ja muun maan tai muiden maiden alueella sijaitsevien kohteiden välillä.

II   LUKU

YHTEISÖN ULKOPUOLISEN SÄÄNNÖLLISEN LENTOLIIKENTEEN TOIMILUVAT

I   JAKSO

Menettelyt

3 artikla

Liikennelupa

1.   Yhteisön ulkopuolisen säännöllisen lentoliikenteen harjoittaminen edellyttää INAC, I.P.:n myöntämää liikennelupaa.

2.   Tämän asetuksen nojalla myönnettyjä liikennelupia ei saa siirtää.

4 artikla

Tiedotusvelvollisuus

INAC, I.P.:n on julkaistava ja päivitettävä jatkuvasti sähköisessä muodossa seuraavat käytettävissä olevia liikenneoikeuksia koskevat tiedot:

a)

kolmansien maiden kanssa suunniteltujen lentoliikennettä koskevien kahdenvälisten neuvottelujen ohjelma;

b)

selvitys käytettävissä olevista liikenneoikeuksista;

c)

tämän asetuksen nojalla esitetyt liikennelupahakemukset;

d)

luettelo tämän asetuksen nojalla myönnetyistä luvista;

e)

tämän asetuksen mukaisten lupien muuttamista tai peruuttamista koskevat INAC, I.P.:n päätökset;

f)

tämän asetuksen 13 artiklassa tarkoitetut muutoksenhakua tuomioistuimessa koskevat päätökset.

5 artikla

Hakemukset

1.   Yhteisön lentoliikenteen harjoittajien, jotka aikovat käyttää yhtä tai useampaa edellisen artiklan mukaisesti julkaistua liikenneoikeutta, on jätettävä INAC, I.P.:lle sitä koskeva portugalinkielinen hakemus, jonka on sisällettävä seuraavat tiedot:

a)

hakijan henkilötiedot;

b)

selvitys säännöllisestä lentoliikenteestä, jonka harjoittamiseen lupaa haetaan;

c)

tiedot hakijan harjoittaman liikennöintitoiminnan luonteesta;

d)

IATA-kaudet, joiden aikana hakija aikoo harjoittaa lentoliikennettä;

e)

toiminnan suunniteltu aloittamispäivä.

2.   Hakemuksen mukana on toimitettava seuraavat asiakirjat:

a)

23. heinäkuuta 1992 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2407/92 tai 24. syyskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1008/2008 mukaisesti myönnetty voimassa oleva liikennelupa;

b)

voimassa oleva ansiolentolupa, joka vastaa hakemuksen kohteena olevan säännöllisen lentoliikenteen harjoittamisen edellytyksiä;

c)

todistus siitä, että hakija on täyttänyt Portugalin sosiaaliturvamaksuja koskevat velvoitteensa;

d)

todistus siitä, että hakija on täyttänyt Portugalin verotusta koskevat velvoitteensa.

3.   Lisäksi hakemuksessa on esitettävä seuraavat tiedot:

a)

hakijan laatima liiketoimintasuunnitelma, joka sisältää lentopäivät, aikataulut, kuvauksen käytettävästä kalustosta ja matkustamotiloista sekä tarjottujen istuinpaikkojen määrän ja rahdin kuljetuskapasiteetin;

b)

liikenne-ennusteet;

c)

hakijan soveltama hinnasto;

d)

kuvaus hakijan suunnittelemista omista tai ulkopuolelta hankituista kalustosta ja palveluista lentoliikenteen harjoittamiseksi;

e)

hakijan tekemät tai suunnittelemat vuokraussopimukset;

f)

yhteistyö-, kumppanuus- ym. sopimukset, jotka hakija on tehnyt tai aikoo tehdä suunnitellun lentoliikenteen toteuttamiseksi;

g)

kuvaus 11 artiklan mukaisen lentoliikenteen harjoittamisen edellytyksistä;

h)

varausjärjestelmä;

l)

tiedot hakijan aikaisemman toiminnan säännöllisyydestä ja täsmällisyydestä;

m)

matkustajien suojelemiseksi toteutettavat toimenpiteet.

4.   Hakemukseen on myös liitettävä tiedot, joista ilmenee, että hakija täyttää tämän asetuksen 9 artiklan mukaiset taloudellista tilannetta ja rahoitusvalmiutta koskevat vaatimukset.

5.   Jos lentoliikenteen harjoittaja aikoo käyttää muiden lentoliikennesopimusten nojalla myönnettyjä liikenneoikeuksia, sen on aina esitettävä tällaisiin sopimuksiin liittyviä liikenneoikeuksia koskeva erillinen hakemus.

6.   Jos edellisessä kohdassa tarkoitetut hakemukset sisältävät yhteisiä osia, ne voidaan esittää yhdessä.

7.   Edellisissä kohdissa mainittuja asiakirjoja ei tarvitse esittää, mikäli ne ovat jo INAC, I.P.:n arkistoissa, edellyttäen että ne ovat ajantasaisia ja oikeudellisesti päteviä.

8.   Hakemukset on jätettävä viimeistään 60 työpäivää ennen sen IATA-kauden alkamista, jota ne koskevat, lukuun ottamatta rajoitettuja liikenneoikeuksia, jolloin kyseinen määräaika on 120 työpäivää.

9.   Enintään 10 työpäivän kuluessa edellä tarkoitetun määräajan päättymisestä INAC, I.P. arvioi hakemukset alustavasti. Jos INAC, I.P. toteaa, ettei kaikkia hakemuksen jättämiseksi vaadittuja asiakirjoja ole toimitettu tai että tarvitaan lisätietoja, se kehottaa hakijaa korjaamaan puutteen 10 työpäivän kuluessa ja toimittamaan pyydetyt tiedot tai oikaisemaan havaitut sääntöjenvastaisuudet. Jos tämä määräaika ylittyy, hakemus hylätään automaattisesti.

6 artikla

Julkisuus

Edellä 9 artiklassa tarkoitettujen määräaikojen päätyttyä INAC, I.P. julkaisee Portugalin tasavallan virallisen lehden (Diário da República) 2. sarjassa ja kotisivullaan ilmoituksen hakijan suunnittelemasta liikennehankkeesta, jotta ne, jotka osoittavat, että asia koskee niiden etua, voivat 10 työpäivän kuluessa esittää mielipiteensä hankkeesta tai jättää oman hakemuksensa edellisen artiklan mukaisesti.

Edellisessä kohdassa tarkoitettua määräaikaa sovelletaan ainoastaan silloin, kun on kyseessä 11 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja rajoitettuja liikenneoikeuksia koskevien hakemusten julkaiseminen.

II   JAKSO

Liikenneluvan myöntäminen

7 artikla

Edellytykset

Yhteisön ulkopuolisen säännöllisen lentoliikenteen liikennelupa myönnetään lentoliikenteen harjoittajalle, joka täyttää kaikki seuraavat edellytykset:

a)

sillä on oltava 23. heinäkuuta 1992 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2407/92 tai 24. syyskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1008/2008 mukaisesti myönnetty voimassa oleva liikennelupa;

b)

sillä on oltava suunnitellun liikenteen harjoittamisen edellyttämät tekniset, taloudelliset ja rahoitukselliset valmiudet;

c)

se täyttää lentoliikennesopimuksessa/sopimuksissa vaaditut nimeämisedellytykset;

d)

sillä on oltava kyseessä olevaa lentoliikenteen harjoittamista koskeva vakuutustodistus;

e)

se on täyttänyt Portugalin verotusta ja sosiaaliturvamaksuja koskevat velvoitteensa.

8 artikla

Tekniset valmiudet

1.   Teknisten valmiuksien arviointi perustuu voimassa olevaan lentotoimintalupaan, joka osoittaa asiaa koskevan erityislainsäädännön mukaisesti, että lentoliikenteen harjoittaja täyttää kyseisen palvelun harjoittamista koskevat tekniset vaatimukset.

2.   Lentoliikenteen harjoittajilla on oltava kyseisen palvelun harjoittamisen edellyttämä lentokalusto, joka koostuu omista tai vuokratuista ilma-aluksista.

9 artikla

Taloudelliset ja rahoitukselliset valmiudet

Sovellettaessa 5 artiklan 4 kohtaa hakijayrityksen taloudelliset ja rahoitukselliset valmiudet arvioidaan osoittamalla, että kyseisen lentoliikennepalvelun harjoittaminen on taloudellisesti kannattavaa eikä vaikuta haitallisesti lentoliikenteen harjoittajan rahoitusvalmiuteen.

10 artikla

Luvan myöntäminen

1.   INAC, I.P. tekee päätöksen kustakin lupahakemuksesta viimeistään 20 työpäivän kuluessa siitä, kun hakija on jättänyt täydelliset hakemusasiakirjat.

2.   Aina kun INAC, I.P. tekee ilmoituksen 5 artiklan 9 kohdan mukaisesti, edellisessä kohdassa tarkoitettu määräaika keskeytetään, kunnes INAC, I.P. on saanut puuttuvat asiakirjat tai toimitetuissa asiakirjoissa olleet virheet on korjattu.

3.   Kun lupa on myönnetty edellisten artiklojen mukaisesti, se julkaistaan Portugalin tasavallan virallisessa lehdessä.

11 artikla

Rajoitetut liikenneoikeudet

1.   Jos esitetään kilpailevia hakemuksia ja liikenneoikeuksien tai niiden käyttämiseen hyväksyttyjen yhteisön lentoliikenteen harjoittajien lukumäärää on rajoitettu, hakemukset käsitellään viimeistään 60 työpäivän kuluessa siitä, kun kaikkien hakijoiden täydelliset asiakirjat on vastaanotettu, edellyttäen että ne täyttävät tämän asetuksen 7 artiklassa säädetyt vaatimukset.

2.   Päätöksen tekemiseksi INAC, I.P voi pyytää lisätietoja ja tehdä tarvittaessa tarkastuksia, mikä johtaa edellisessä kohdassa tarkoitetun määräajan keskeyttämiseen.

3.   Kaikissa tapauksissa toimilupa myönnetään ainoastaan tämän asetuksen 7 artiklassa säädetyin edellytyksin lentoliikenteen harjoittajille, jotka esittävät sitä koskevan hakemuksen, mikäli kyseinen hakemus täyttää tämän asetuksen 5 artiklassa vahvistetut edellytykset.

4.   Jollei kyseisen lentoliikennesopimuksen määräyksistä muuta johdu, INAC, I.P. arvioi kilpailevat hakemukset seuraavien perusteiden mukaisesti:

a)

missä määrin lentoliikenteen kysyntä täyttyy muun muassa yhdistetyn rahti- ja henkilöliikenteen tai pelkän rahtiliikenteen, suorien tai välilaskullisten lentojen, vuorovälien ja lentopäivien osalta;

b)

hintapolitiikka, erityisesti lippujen hinnat, mahdolliset erilaiset alennukset jne.;

c)

matkan kokonaiskestoaika lähtöpaikasta määräpaikkaan;

d)

ilma-aluksen korvaamiseen toisella käytettävä enimmäisaika, kun toimintahäiriö johtuu lentoliikenteen harjoittajasta;

e)

palvelun laatu, erityisesti ilma-alusten tyyppi ja konfiguraatio sekä yleisölle avoimet myyntipisteet;

f)

vaikutus terveeseen kilpailuun;

g)

toiminnan suunniteltu aloittamispäivä;

h)

vakuudet toiminnan jatkuvuudesta;

i)

yhteisön lentoliikenteen harjoittajien markkinaosuuden kehitys kyseessä olevissa kahdenvälisissä suhteissa;

j)

aikataulujen ja kalustotyypin soveltuvuus lentoasemakapasiteettiin;

l)

käytettyjen ilma-alusten ympäristömyötäisyys;

m)

matkustajille tarjottavien jatkolentoyhteyksien kehittyminen;

n)

vaikutus sijaintipaikan talouskehitykseen, mukaan lukien matkailu;

o)

myyntipalvelujen tarjoaminen portugalin kielellä Portugalin ja sellaisten maiden välisillä reiteillä, joiden virallinen kieli on portugali;

p)

suurin osa matkustamohenkilökunnasta puhuu ja ymmärtää portugalia Portugalin ja sellaisten maiden välisillä reiteillä, joiden virallinen kieli on portugali.

5.   Näiden lisäksi voidaan ottaa huomioon seuraavat arviointiperusteet:

a)

myyntipalvelujen tarjoaminen portugalin kielellä;

b)

suurin osa matkustamohenkilökunnasta puhuu ja ymmärtää portugalia;

c)

maksaako liikenteenharjoittaja ilmailumaksut Portugalissa;

d)

myös muita arviointiperusteita voidaan käyttää, edellyttäen että niistä ilmoitetaan asianmukaisesti kilpailijoille ennen hakemuksia koskevaa lopullista päätöstä.

12 artikla

Valintamenettely

1.   Edellisessä artiklassa tarkoitetun arviointimenettelyn päätyttyä INAC, I.P. julkaisee päätösluonnoksen internetsivustollaan.

2.   Osapuolet, joiden etua asia koskee, voivat esittää kirjalliset huomautuksensa 10 työpäivän kuluessa tästä julkaisemisesta.

3.   Lopullinen päätös lentoliikenteen harjoittamista koskevasta luvasta tehdään viimeistään 20 työpäivän kuluessa edellisessä kohdassa tarkoitetun määräajan päättymisestä.

13 artikla

Muutoksenhaku

Edellisessä artiklassa tarkoitettujen valintaperusteiden mukaiseen lopulliseen päätökseen voidaan hakea muutosta tuomioistuimelta.

14 artikla

Nimeäminen

1.   Luvan julkaisemisen jälkeen Portugalin valtio nimeää kyseisen lentoliikenteen harjoittajan yhdessä toisen lentoliikennesopimuksen sopimuspuolena olevan valtion toimivaltaisen elimen kanssa, jos tästä on määrätty kyseisessä sopimuksessa.

2.   Jäljempänä 15 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa nimetään lennon suorittava lentoliikenteen harjoittaja.

3.   Myönnettyjen liikenneoikeuksien käyttäminen edellyttää, että lentoliikennesopimuksen sopimuspuolena oleva toinen valtio hyväksyy nimeämisen, jos tästä on määrätty sopimuksessa; INAC, I.P. ilmoittaa hyväksymisestä välittömästi asianomaiselle luvanhaltijalle.

III   JAKSO

Lentoliikenteen harjoittamista koskevat yksityiset kaupalliset sopimukset

15 artikla

Yhteisten reittitunnusten käyttöä koskeva sopimus

1.   Jos lentoliikennesopimuksessa sallitaan, lentoliikenteen harjoittajat voivat kyseisen sopimuksen mukaisesti tehdä yhteisten reittitunnusten käyttöä koskevia sopimuksia yhteisön ulkopuolisen lentoliikenteen harjoittamiseksi.

2.   Edellisessä kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa vaaditaan yhteinen hyväksymismenettely, joka perustuu sopimuspuolten välisestä yhteisten reittitunnusten käyttöä koskevasta sopimuksesta johtuviin velvoitteisiin.

3.   Yhteisen hakemuksen jättäminen ei vapauta velvoitteesta täyttää tässä asetuksessa lennon suorittavalle lentoliikenteen harjoittajalle asetetut toiminnan harjoittamista koskevat vaatimukset ja edellytykset, ottaen kuitenkin huomioon sopimuspuolten välisen sopimuksen edellyttämät mukautukset.

4.   Tämän artiklan mukainen hyväksyminen oikeuttaa antamaan yhteisen lipun, ja se voi myös kattaa myöhemmin tehtävät yhteisen reittitunnusten käyttöä koskevat sopimukset, edellyttäen että ne sallitaan lentoliikennesopimuksessa.

III   LUKU

LUVAN MUUTTAMINEN JA PERUUTTAMINEN

16 artikla

Voimassaolo

1.   Lupa on voimassa niin kauan kuin se vastaa lentoliikennesopimuksessa neuvoteltuja edellytyksiä ja lentoliikenteen harjoittaja täyttää tässä asetuksessa säädetyt velvoitteet.

2.   Luvan voimassaolo edellyttää aina voimassa olevaa asianmukaista toimilupaa ja lentotoimintalupaa.

17 artikla

Luvan muuttaminen

INAC, I.P. voi muuttaa liikennelupia, jos se on perusteltua yleisen edun kannalta tai mikäli asianomainen luvanhaltijan sitä pyytää, edellyttäen että INAC, I.P. hyväksyy pyydetyn muutoksen eivätkä rajoitettujen liikenneoikeuksien jakamisen edellytykset vaarannu.

18 artikla

Luvan peruuttaminen

1.   INAC, I.P.:n on peruutettava tämän asetuksen mukaisesti myönnetyt luvat seuraavissa tapauksissa:

a)

lentoliikenteen harjoittaja ei ole aloittanut asianomaisen lentoliikenteen harjoittamista seuraavien kahden liikennöintikauden aikana;

b)

lentoliikenteen harjoittaja keskeyttää tai jättää harjoittamatta liikennepalvelun muista kuin ylivoimaisesta esteestä johtuvista syistä eikä aloita sitä uudelleen kuuden kuukauden kuluessa;

c)

muut vastaavat erityiset syyt.

2.   INAC, I.P. voi peruuttaa tämän asetuksen mukaisesti myönnetyt luvat seuraavissa tapauksissa:

a)

lentoliikenteen harjoittaja ei enää täytä luvan myöntämiselle ja ylläpitämiselle asetettuja vaatimuksia ja edellytyksiä;

b)

lentoliikenteen harjoittaja on antanut 11 artiklassa tarkoitettujen seikkojen osalta vääriä tietoja, minkä vuoksi kyseisessä artiklassa vahvistetut perusteet eivät päde;

c)

yleisen edun mukaiset syyt;

d)

27 artiklassa tarkoitettuja maksuja ei ole suoritettu;

e)

lentoliikenteen harjoittaja ei ole käyttänyt liikenneoikeuksia asianmukaisella tavalla tai on rikkonut Euroopan unionin ja Portugalin kilpailulainsäädäntöä.

3.   Sovellettaessa tämän artiklan 1 kohdan b alakohtaa ylivoimaisena esteenä pidetään kaikkia liikenteenharjoittajan tahdosta ja valvonnasta riippumattomista syistä aiheutuneita äkillisiä ja ylipääsemättömiä tapahtumia, jotka vaikuttavat haitallisesti lennon suorittamiseen, kuten

a)

luonnonmullistukset;

b)

sääolosuhteet, jotka estävät kyseisen lennon suorittamisen;

c)

siviili-ilmailun turvallisuudelle aiheutuneet uhat;

d)

lentoturvallisuuden vaarantavat odottamattomat viat;

e)

liikenteenharjoittajan toimintaan vaikuttavat lakot;

f)

terrori-iskut ja sota, riippumatta siitä, onko se julistettu;

g)

erityisesti poliittisen epävakauden aiheuttamat kansalaislevottomuudet.

4.   Lupa voidaan peruuttaa myös asianomaisen luvanhaltijan pyynnöstä.

19 artikla

Valvonta

Lentoliikenteen harjoittajien, jotka on hyväksytty tämän asetuksen mukaisesti harjoittamaan yhteisön ulkopuolista säännöllistä lentoliikennettä, on toimitettava vuosittain INAC, I.P.:n vahvistamassa määräajassa liikennetilastot, vuotuiset kirjanpitotiedot sekä kaikki muut tiedot, jotka ovat tarpeen INAC, I.P.:n harjoittaman valvonnan tai tämän asetuksen moitteettoman täytäntöönpanon kannalta.

20 artikla

Julkaiseminen

INAC, I.P.:n päätökset luvan muuttamisesta tai peruuttamisesta tämän asetuksen mukaisesti julkaistaan Portugalin tasavallan virallisen lehden 2. sarjassa.

IV   LUKU

LENTOLIIKENTEEN HARJOITTAMISTA KOSKEVAT VAATIMUKSET

21 artikla

Ohjelmat ja aikataulut

1.   INAC, I.P.:n on etukäteen hyväksyttävä kyseisen lentoliikenteen ohjelmat ja aikataulut, jos lentoliikennesopimuksessa niin määrätään.

2.   Luvanhaltijoiden on noudatettava hyväksyttyjä ohjelmia ja aikatauluja, jotka on saatettava yleisön tietoisuuteen.

22 artikla

Muutokset

1.   Kaikki hyväksyttyihin ohjelmiin tehtävät muutokset, kuten vuorovälien, lentopäivien, aikataulujen tai lentokaluston muuttaminen, lennon peruuttaminen tai ylimääräisten lentojen lisääminen, edellyttävät INAC, I.P.:n etukäteen antamaa hyväksyntää, jos lentoliikennesopimuksessa niin määrätään, elleivät ne johdu ennakoimattomista olosuhteista tai ylivoimaisesta esteestä.

2.   Edellisen kohdan soveltamiseksi luvanhaltijoiden on saatava tarvittava hyväksyntä lentoliikennesopimuksen sopimuspuolena olevan toisen maan ilmailuviranomaisilta, mikäli tästä määrätään sopimuksessa.

V   LUKU

TARKASTUKSET JA SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ

23 artikla

Tarkastukset

1.   INAC, I.P.:n tehtävänä on valvoa tämän asetuksen noudattamista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta lainsäädännön nojalla muille tahoille myönnettyjä tarkastusvaltuuksia; tällöin niiden on annettava toimintansa tulokset tiedoksi INAC, I.P.:lle.

2.   Lentoliikenteen harjoittajien on toimitettava INAC, I.P.:lle kaikki tarkastusten edellyttämät tiedot 10 työpäivän kuluessa siitä, kun niitä on pyydetty.

24 artikla

Rikkomiset

1.   9. tammikuuta 2004 annetun asetuksen nro 10/2004 mukaisesti erityisen vakavina rikkomisina siviili-ilmailun alalla pidetään seuraavia:

a)

liikenneoikeuksien käyttäjää ei ole hyväksytty kyseiseen tehtävään tämän asetuksen mukaisesti;

b)

liikenneoikeuksien käyttäjää ei ole nimetty kyseiseen tehtävään tämän asetuksen mukaisesti;

c)

luvan käyttäjä ei ole sama kuin luvanhaltija;

d)

hyväksymismenettelyn aikana on tehty vääriä ilmoituksia;

e)

kyseiseen tehtävään hyväksytyllä liikenneoikeuksien käyttäjällä ei ole voimassa olevaa pakollista vakuutusta;

f)

hyväksytyt tahot eivät ole toimittaneet vuosittain INAC, I.P.:lle liikennetilastoja tai kirjanpitotietoja, tai ne ovat kieltäytyneet toimittamasta INAC, I.P.:n tämän asetuksen noudattamisen valvomiseksi pyytämiä tietoja;

g)

hyväksyttyihin ohjelmiin tehdyt muutokset, kuten vuorovälien, lentopäivien, aikataulujen tai lentokaluston muuttaminen, lennon peruuttaminen tai ylimääräisten lentojen lisääminen, ilman INAC, I.P.:lle 22 artiklan 1 kohdan mukaista ennakkoilmoitusta.

2.   9. tammikuuta 2004 annetun asetuksen nro 10/2004 mukaisesti vakavina rikkomisina siviili-ilmailun alalla pidetään seuraavia:

a)

liikenteenharjoittaja ei ole aloittanut yhteisön ulkopuolisen säännöllisen lentoliikenteen harjoittamista sitä varten asetetussa määräajassa tai on keskeyttänyt sen muusta syystä kuin 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ylivoimaisen esteen vuoksi;

b)

hyväksyttyyn lentoliikennepalveluun liittyviä ohjelmia ja aikatauluja ei ole toimitettu INAC, I.P.:n hyväksyttäväksi 21 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

c)

INAC, I.P.:n hyväksymiä ohjelmia ja aikatauluja ei ole noudatettu 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

d)

INAC, I.P.:n hyväksymiä ohjelmia ja aikatauluja ei ole saatettu yleisön tietoisuuteen 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

e)

27 artiklassa säädettyjä maksuja ei ole maksettu.

3.   Laiminlyönnit ja yritykset toimia petollisesti ovat rangaistavia.

25 artikla

Rikkomisten käsittely

1.   INAC, I.P.:n tehtävänä on 27. huhtikuuta 2007 annetun täytäntöönpanoasetuksen nro 145/2007 mukaisesti ottaa käyttöön ja aloittaa rikkomismenettelyt sekä soveltaa sakkoja ja ylimääräisiä seuraamuksia.

2.   Tässä asetuksessa säädettyihin rikkomisiin sovelletaan 9. tammikuuta 2004 annetulla täytäntöönpanoasetuksella nro 10/2004 hyväksyttyä siviili-ilmailun rikkomisjärjestelmää.

26 artikla

Ylimääräiset seuraamukset

1.   9. tammikuuta 2004 annetun täytäntöönpanoasetuksen nro 10/2004 II luvun II jakson ja 27. lokakuuta 1982 annetulla täytäntöönpanoasetuksella nro 433/82, sellaisena kuin se on muutettuna 17. lokakuuta 1989, 14. syyskuuta 1995 ja 17. joulukuuta 2001 annetuilla täytäntöönpanoasetuksilla nro 356/89, 244/95 ja 323/2001 sekä 24. joulukuuta 2001 annetulla lailla nro 109/2001, hyväksytyn yleisen rikkomisjärjestelmän 21 artiklan mukaisesti INAC, I.P. voi päättää ylimääräisenä seuraamuksena lentoliikennetoiminnan harjoittamisen kieltämisestä enintään kahden vuoden ajaksi 9. tammikuuta 2004 annetun täytäntöönpanoasetuksen nro 10/2004 14 artiklan mukaisesti ja määrätä samanaikaisesti sakkoja, joita sovelletaan 24 artiklan 1 kohdan a–d alakohdassa tarkoitettuihin rikkomisiin.

2.   Rikkomisten seuraamukset voidaan julkaista 9. tammikuuta 2004 annetun täytäntöönpanoasetuksen nro 10/2004 13 artiklan mukaisesti.

VI   LUKU

LOPPU- JA SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

27 artikla

Maksut

1.   Liikennelupahakemuksen jättämisen yhteydessä peritään maksu, samoin luvan myöntämisen yhteydessä; molempien määrää korotetaan 50 % tämän asetuksen 11 ja 12 artiklassa tarkoitettujen menettelyjen yhteydessä.

2.   Tässä asetuksessa tarkoitettujen toimilupien haltijoilta peritään vuotuinen maksu, joka tarkastetaan ja hyväksytään tällä asetuksella käyttöönotetun oikeusjärjestyksen täytäntöönpanon valvonnasta aiheutuvien kustannusten mukaan.

3.   Tässä artiklassa tarkoitetut maksut määritellään siviili-ilmailusta vastaavan hallituksen jäsenen tekemässä päätöksessä.

4.   Edellisessä kohdassa tarkoitetun päätöksen julkaisemiseen asti sovelletaan kaikkia tässä artiklassa tarkoitettuja maksuja koskevia voimassa olevan lainsäädännön mukaisia säännöksiä.

28 artikla

Kumoaminen

Kumotaan 23. huhtikuuta 1992 annettu täytäntöönpanoasetus nro 66/92, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta 27 artiklan 4 kohdan soveltamista.

29 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu.