8.3.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 68/48


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

2013/C 68/05

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu  (2)

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”GÂCHE VENDÉENNE”

EY-N:o: FR-PGI-0005-0860-23.02.2011

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Gâche vendéenne”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Ranska

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotetyyppi:

Luokka 2.4 –

Leipomo-, konditoria-, makeis- ja keksituotteet

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

”Gâche vendéenne” on tuoreena ja kokonaisena myytävä leipomotuote. Se on aina ovaalin muotoinen. Sen kuori on hieno ja kullanvärinen, ja kuoressa on pituussuunnassa viillos. Kuori on väriltään vaaleampi viilloksen kohdalla ja tummempi muualla.

”Gâche vendéenne”-leivonnaiselle on luonteenomaista tiivis, yhdenvärinen sisus, jonka koostumus on pehmeä ja suussa sulava, ja maitomainen maku. Tuoreen kerman ja voin aromit ovat erityisen selviä ja vallitsevia. Mukana on vaniljan ja appelsiininkukan aromeita, ja aromit korostuvat, jos valmistusvaiheessa taikinaan lisätään alkoholia.

”Gâche vendéenne” pakataan pusseihin yksittäin viipaloimatta ennen myyntiä. Sen vähimmäispaino on 300 g. Valmistuksessa ei saa käyttää pakastettua taikinaa.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

”Gâche vendéenne”-leivonnaisen valmistuksessa voidaan käyttää vain seuraavia raaka-aineita. Niiden ominaispiirteet ja käytettävät määrät esitetään jäljempänä.

Raaka-aineet

Käytetty määrä ja ominaispiirteet

Jauhot

Vähintään 42 prosenttia, juuritaikinan sisältämä jauho mukaan luettuna.

Leipävehnää, vähintään tyyppiä 55.

Leipotuvuus, W-kerroin vähintään 200.

Kokonaisproteiinipitoisuus vähintään 10,5 %.

Jauhossa voi olla mukana seuraavia: gluteenia, vehnämallasjauhoa enintään 0,3 %, soijajauhoa enintään 0,3 %, askorbiinihappoa enintään 300 mg/kg.

Jauhon laatua parantavien aineiden käyttö on kielletty.

Munat

Vähintään 10 %.

Tuoreet munat tai kokonaiset nestemäisessä muodossa olevat munat, vähintään 23 % kuivauutteesta.

Voi

Vähintään 10 %.

Tuore voi tai voiöljy ilmaistuna ennastettuna voina.

Tuore kerma

Vähintään 5 %.

Kerma, jonka rasvapitoisuus on vähintään 30 prosenttia.

Sokeri

Vähintään 10 %.

Sakkaroosi ja/tai inverttisokeri.

Juuritaikina

Välttämätön. Juuritaikina valmistetaan itse leipomossa.

Tuorehiiva

Enintään 2 %.

Merisuola

Vähintään 0,8 %, enintään 1 %.

Aromiaineet ja alkoholi

Vapaaehtoinen.

Jos käytetään:

alkoholi: alkoholiprosentti vähintään 40

aromiaineet: luontainen tai luontaisen kaltainen vanilja-aromi, appelsiininkukkavesi.

Maito, vesi

Enintään 10 %, mukaan lukien juuritaikinan sisältämä maito ja vesi.

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

”Gâche vendéenne” on valmistettava yksilöidyllä maatieteellisellä alueella.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

”Gâche vendéenne” on pakattava yksilöidyllä maatieteellisellä alueella. Tämän vaatimuksen ansiosta tuote säilyy tuoreena eikä kuivu. Samoin tuotteen laatu säilyy, sillä nopea pakkaaminen estää tuotteelle ominaisten voin ja tuoreen kerman aromien pilaantumisen. Tuote on pakattava rei'ittämättömään pussiin heti paistamisen jälkeen, 2 tunnin 30 minuutin kuluessa (tuote on jäähdytettävä ensin).

3.7   Merkintöjä koskevat erityissäännöt:

”Gâche vendéenne”-leivonnaisen merkinnät sisältävät seuraavat:

SMM-tuotteen nimi ”Gâche vendéenne”,

varmennuslaitoksen nimi ja osoite,

Euroopan unionin SMM-tunnus tai maininta ”Indication géographique protégée” (suojattu maantieteellinen merkintä).

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Maantieteellinen alue on seuraava:

 

Vendéen departementti: kaikki departementin kantonit

 

Loire-Atlantiquen departementti: kaikki departementtiin kuuluvat, Loiren eteläpuolella sijaitsevat alueet eli seuraavat kantonit: Clisson, Aigrefeuille sur Maine, Légé, Machecoul, Saint-Philbert de Grand Lieu, Bourgneuf en Retz, Pornic, Paimboeuf, Saint Pere en Retz, Pellerin, Bouaye, Rezé, Vertou, Basse Goulaine, Vallet, Loroux Bottereau, Nantes (Loiren eteläpuoli) ja Saint Herblain Ouest-Indre (Loiren eteläpuoli)

 

Maine-et-Loiren departementti: kaikki departementtiin kuuluvat, Loiren eteläpuolella sijaitsevat alueet (Saumuriin saakka) eli seuraavat kantonit: Champtoceaux, Montevrault, Beaupréau, Montfaucon, Cholet, Cholet 1, Cholet 2, Cholet 3, Chemillé, Saint-Florent-Le-Vieil, Vihiers, Montreuil–Bellay, Saumur, Saumur Sud, Doué la Fontaine, Gennes, Ponts-de-Cé ja Thouarcé.

 

Deux-Sèvresin departementti: seuraavat kantonit: Mauléon, Argenton Chateau, Bressuire, Cerizay, Montcoutant, Parthenay, Secondigny, Coulonges sur l’Autize, Mazières en Gâtine, Champdeniers, Saint Maixent, Niort, Fontenay-Rohan-Rohan, Mauzé Le Mignon, Thouars, Saint Varent ja Prahecq.

 

Charente-Maritimen departementti: seuraavat kantonit: Marans, Courçon, Rochelle, La Jarrie, Surgères, Aigrefeuille d’Aunis, Tonnay-Charente ja Rochefort.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Maantieteellinen alue koostuu Vendéen departementista, Loiren eteläpuolisesta alueesta Loire-Atlantiquen ja Maine-et-Loiren departementeissa, Deux-Sèvresin länsiosasta ja Charente-Maritimen pohjoisosasta.

Se vastaa ”Gâche vendéenne”-leivonnaisen perinteistä valmistusaluetta. Alueella on paljon leipomoita, jotka valmistavat ”Gâche vendéenne”-leivonnaista säännöllisesti huomattavia määriä ja viittaavat nimenomaisesti tuotteen nimeen.

Inhimilliset tekijät

”Gâche vendéenne” kertoo Bocage vendéenin alueen juhlaperinteistä eli kotona on perinteisesti leivottu juhlia varten. Jo 1800-luvulla tai jopa aikaisemmin leivottiin pääsiäispyhiä varten pacaude-leivonnaista ja häitä varten hääkakkua.

Pacaude-taikina alustettiin pitkänäperjantaina ja leivottiin pääsiäislauantaina, ja leivonnaista syötiin katolisen pääsiäismessun jälkeen. ”Gâche vendéenne”-leivonnaista on 1920-luvulta lähtien valmistettu leipomoissa, joita alueelle oli alettu perustaa jo puoli vuosisataa aiemmin.

”Gâche vendéenne”-leivonnaisen valmistus perustuu paikalliseen taitotietoon: taikina alustetaan hitaasti, se kohotetaan hallitusti ja leivonnainen muotoillaan ovaalin muotoiseksi.

Kohotus on välttämätöntä tehdä kahdessa vaiheessa: Ensimmäinen kohotusvaihe eli esikohotus sijoittuu alustuksen ja taikinan muotoilun väliin. Toinen vaihe eli jälkikohotus sijoittuu leivonnaisten muotoilun ja paistamisen väliin.

Koska leipomoissa on erilaisia tuotantorakenteita, kohotus voidaan tehdä kahdella eri tavalla: taikina voidaan kohottaa yhtäjaksoisesti, mikä kestää vähintään neljä tuntia, tai ohjatusti, mikä kestää enintään 24 tuntia. Pidempi kohotus sopii paremmin käsityöleipomoille, sillä kohotus tehdään osittain kylmähuoneissa ja taikina voidaan paistaa useissa erissä. Molemmissa kohotustavoissa on huolehdittava siitä, että kohotusaineiden luontainen teho säilyy, jotta lopputuotteen laatu pysyy samana. Kohotus perustuu maitohappobakteerien toimintaan, itse leipomossa valmistettuun juuritaikinaan sekä tuorehiivaan.

Koska Vendée on perinteistä ja merkittävää maidontuotantoaluetta, on luonnollista, että ”Gâche vendéenne”-leivonnainen sisältää kermaa. Samalla maantieteellisellä alueella, jolla ”Gâche vendéenne”-leivonnaista tuotetaan, tuotetaan myös SAN-nimityksen saanutta Beurre Charente-Poitou -voita, mikä on merkki kermantuotantoperinteestä.

5.2   Tuotteen erityisyys:

”Gâche vendéenne”-leivonnainen eroaa muista leipomotuotteista ja muista Vendéen leivoksista jo alkunäkönsä vuoksi: se on ovaalin muotoinen, ja sen kuoressa on pituussuunnassa viillos.

Leivonnaisen sisus on kiinteä ja tiivis, hyvin erilainen kuin Brioche vendéenne -briossin sisus, joka on paljon kuohkeampi ja mureampi. Leivonnainen maistuu pehmeältä ja suussa sulavalta, ja siinä on maitomainen maku.

”Gâche vendéenne”-leivonnaisessa on myös enemmän kermaa, voita, munia ja sokeria. Sen erityisen selkeät ja hallitsevat maitomaiset kerman ja voin aromit johtuvat tuoreesta kermasta.

Tuore kerma on välttämätön ainesosa ja selittää tuotteen maineen ja sen, että tätä leivonnaista on perinteisesti syöty pääsiäispyhien aikaan, jolloin haluttiin nauttia juhlavammasta leivonnaisesta.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

”Gâche vendéenne” nivoutuu maantieteellisen alkuperäänsä laatunsa sekä perinteisen ja historiallisen maineensa vuoksi.

5.3.1   Tuotteen laatu

”Gâche vendéenne”-leivonnaisen laatu ja erityisyys perustuvat sen valmistajille vuosikymmenten kuluessa kertyneeseen taitotietoon. Taikina alustetaan hitaasti mutta se kohoaa tarpeeksi tuorehiivan ja juuritaikinan yhteisvaikutuksesta. Näin sisuksesta tulee tiivis, mikä on ”Gâche vendéenne”-leivonnaisen ominaispiirre.

”Gâche vendéenne” saa sille ominaiset aromit ja koostumuksen, koska taikina kohotetaan kahdessa vaiheessa (esi- ja jälkikohotus).

”Gâche vendéenne”-leivonnainen sisältää tuoretta kermaa, onhan alue merkittävää maidontuotantoaluetta ja uskonnollisia juhlapyhiä varten on haluttu valmistaa täyttävä leivonnainen. Kerma antaa ”Gâche vendéenne”-leivonnaiselle sen maitomaisen maun.

Vendéeläisten taitotieto ja aktiivisuus ovat mahdollistaneet ”Gâche vendéenne”-leivonnaisen tuotannon kehittämisen. Kotona leipomisesta on näin ollen siirrytty vähitellen ammattimaiseen tuotantoon, jossa on säilytetty kaikki tämän leivonnaisen ominaispiirteet.

Ammattilaiset ovat halunneet säilyttää tasapainon perinteiden ja nykyajan vaatimusten välillä, jotta tämän perinteikkään tuotteen aitoutta voidaan vaalia.

Perinteiden ja leipomoiden taitotiedon ansiosta ”Gâche vendéenne”-leivonnaisen mainetta ja tunnettuutta on pystytty kehittämään. Perinteiden vaalimisen ansiosta ”Gâche vendéenne”-leivonnaisesta on muodostunut alueen ruokakulttuurin tukipilari.

5.3.2   Maine

”Gâche vendéenne”-leivonnaista syödään edelleen pääsiäispyhinä koko Bocage vendéenin alueella.

Perinteiden säilymisen myötä leivonnaisen tuotanto ja kulutus ovat yleistyneet. ”Gâche vendéenne”-leivonnaista valmistettiin ennen perinteisesti kotona, mutta nykyisin sitä tuotetaan käsityöleipomoissa. ”Gâche vendéenne”-leivonnaista syödäänkin nykyisin läpi vuoden, ja sitä myydään koko Ranskan alueella, jopa ulkomaillakin.

Vendéeläisten toimijoiden aktiivisuuden ansiosta ”Gâche vendéenne”-leivonnaista myydään läpi vuoden leipomoissa ja supermarkettien leivonnaishyllyillä.

Gâche vendéennen alkuperäinen valmistusohje on tuonut tälle leivonnaiselle sen maineen perinteisenä leivonnaisena, erityisesti Brioche vendéenne -briossin rinnalla.

”Gâche vendéenne” luokitellaan useissa teoksissa perinteiseksi alueelliseksi tuotteeksi. Teoksessa ”Produits du terroir et recettes traditionnelles de Vendée” (2003) viitataan briossin pitkiin valmistusperinteisiin Vendéessä. Teoksessaan ”Pains et gâteaux traditionnels de Vendée” (1999) Jean Pierre Bertrand selittää sanan ”gâche” alkuperää ja on sisällyttänyt teokseensa myös perinteisen reseptin.

Tuotteen maine on näin ollen tiiviisti sidoksessa alkuperään ja maantieteelliseen alueeseen. Kaikkien näiden tekijöiden ansiosta ”Gâche vendéenne”-leivonnaisella on oma erityinen paikkansa briossien maailmassa.

Eritelmän julkaisutiedot:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta (3))

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPGachevendeenneV2.pdf


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä 21 päivänä marraskuuta 2012 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

(3)  Katso alaviite 2.