13.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 365/261


KERTOMUS

Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viraston vastaukset

2013/C 365/36

JOHDANTO

1.

Euroopan GNSS-virasto (jäljempänä ’virasto’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 912/2010 (1), jolla korvattiin neuvoston asetus (EY) N:o 1321/2004 (2) ja muutettiin asetusta (EY) 683/2008 (3). Brysselistä Prahaan 1. syyskuuta 2012 (4) siirretyn viraston tehtävänä on huolehtia eurooppalaisiin GNSS-ohjelmiin (Global Navigation Satellite System) liittyvien julkisten etujen valvonnasta ja toimia ohjelman sääntelyviranomaisena Galileo-ohjelman käyttöönotto- ja käyttövaiheessa. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 683/2008 rajoitettiin viraston vastuu Galileo-järjestelmien turvallisuuden valvontaan ja niiden kaupallistamisen valmisteluun (5).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (6) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (7)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (8) 33 ja 43 artiklan mukaisesti viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (9) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (10) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUS BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Sidottujen määrärahojen osuus oli yleisesti ottaen lähes 100 prosenttia kaikissa osastoissa. Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli kuitenkin suhteellisen suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 1,7 miljoonaa euroa (38 prosenttia). Tämä johtui pitkälti tapahtumista, joihin virasto ei voinut vaikuttaa: toimipaikan siirtäminen Prahaan syyskuussa 2012 (0,4 miljoonaa euroa) sekä Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen perustaminen (0,4 miljoonaa euroa). Nämä tapahtumat edellyttivät tiettyjä hyödykkeitä ja palveluja vuoden viimeisellä neljänneksellä. Lisäksi osastosta 1 (henkilöstömenot) siirrettiin 0,7 miljoonaa euroa osastoon II marraskuussa 2012 ja useita tietoteknisiin ja oikeudellisiin palveluihin liittyviä sopimuksia, jotka sisältyvät vuoden 2013 työohjelmaan, tehtiin joulukuussa 2012.

MUITA HUOMAUTUKSIA

12.

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tarkastetuissa rekrytointimenettelyissä seuraavat avoimuuteen ja hakijoiden yhdenvertaiseen kohteluun vaikuttavat puutteet: kirjallisiin kokeisiin ja haastatteluihin pääsemistä sekä soveltuvien hakijoiden luetteloon kirjaamista varten tarvittavia vähimmäispistemääriä ei asetettu; avointa paikkaa koskevassa ilmoituksessa ei mainittu hylättyjen hakijoiden mahdollisuutta tehdä valitus.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

13.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 24. syyskuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 276, 20.10.2010, s. 11.

(2)  EUVL L 246, 20.7.2004, s. 1.

(3)  EUVL L 196, 24.7.2008, s. 1.

(4)  Jäsenvaltioiden hallitusten edustajien yhteisellä sopimuksella hyväksymä päätös 2010/803/EU (EUVL L 342, 28.12.2010, s. 15).

(5)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

(6)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(8)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(9)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(10)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

2011

Ulkoinen tilintarkastusyritys toimitti viraston puolesta jälkitarkastuksia kuudennesta tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta aiempina vuosina suoritettujen avustusmaksujen (1) osalta. Näissä tarkastuksissa asetettiin useasti kyseenalaiseksi edunsaajien menoilmoitukset. Vuoden 2011 lopussa arvioitiin riidanalaiseksi määräksi noin 1,7 miljoonaa euroa, mikä vastaa viittä prosenttia tarkastetuista avustuksista.

Toteutettu

2011

Virasto suoritti vuonna 2011 seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta avustusmaksuja 5,8 miljoonaa euroa. Virasto kyllä tarkistaa edunsaajien (yksityisiä tai julkisia tutkimusorganisaatioita) ilmoittamien menojen kohtuullisuuden, mutta se ei tavallisesti pyydä niiltä todentavaa aineistoa vähentääkseen tukeen oikeuttamattomien menojen riskiä.

Kesken

2011

Yhteensä 4,8 miljoonan euron verran maksuja (22 prosenttia vuoden 2011 mittaan suoritetuista maksuista) suoritettiin varainhoitoasetuksessa säädettyjen määräaikojen jälkeen (2).

Toteutettu


(1)  Tarkastetut avustukset vastaavat 50:tä prosenttia kaikista kuudenteen puiteohjelmaan liittyvistä, toiseen ja kolmanteen ehdotuspyyntöön perustuvista avustuksista (65,3 miljoonaa euroa).

(2)  Keskimäärin yhdeksän päivän viiveellä.


LIITE II

Еuroopan GNSS-virasto (Praha)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

Kasvua ja työllisyyttä tukeva kilpailukyky.

Viraston toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 912/2010)

Tavoitteet

edistää EGNOS- ja Galileo-ohjelmien mukaisesti perustettujen eurooppalaisten satelliittinavigointijärjestelmien kehittämistä täysin toimintakykyisiksi

Tehtävät

varmistaa ohjelmien turvallisuusjärjestelyjen hyväksyminen

varmistaa Galileon turvallisuuskeskusten toiminta

varmistaa Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen toiminta

edistää järjestelmien kaupallistamisen valmistelua, mukaan lukien tarvittava markkina-analyysi

suorittaa muita komission sille osoittamia tehtäviä, esimerkiksi edistää sovelluksia ja palveluja satelliittinavigointimarkkinoilla ja huolehtia, että järjestelmien komponentit varmistetaan asiaankuuluvien ja asianmukaisesti valtuutettujen varmentamiselinten toimesta.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta

viisi Euroopan komission edustajaa

Euroopan parlamentin edustaja, joilla ei ole äänioikeutta

yksi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ja yksi ESAn edustaja kutsutaan tarkkailijoiksi

Tehtävät

nimittää toimitusjohtajan

hyväksyy vuotuisen työohjelman

laatii ehdotuksen tuloja ja menoja koskevaksi arvioksi

hyväksyy talousarvion

antaa lausunnon viraston tilinpäätöksestä

valvoo Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen toimintaa

käyttää toimitusjohtajan suhteen kurinpidollista toimivaltaa

hyväksyy säännökset, jotka koskevat oikeutta tutustua viraston asiakirjoihin

vahvistaa viraston toimintaa ja näkymiä koskevan vuosikertomuksen.

Toimitusjohtaja

Hallintoneuvosto nimittää.

Hyväksyntälautakunta

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta

yksi komission edustaja

yksi korkean edustajan edustaja

yksi ESAn edustaja kutsutaan tarkkailijaksi.

Tehtävät

Toimii eurooppalaisten GNSS-järjestelmien turvallisuusjärjestelyjen hyväksymisestä vastaavana viranomaisena.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2012 (2011)

Lopullinen talousarvio

20,8 (38,7) miljoonaa euroa, josta 12,9 (8,2) miljoonaa euroa EU:lta saatua tukea (toimintatukea komissiolta), ja 7,9 (30,5) miljoonaa euroa toimintavaroja komissiolta.

Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2012

Hyväksytyt toimet: 44 (29)

Täytetyt toimet: 39 (28)

Muut toimet: 29 (14)

Henkilöstö yhteensä: 68 (42) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 34 (20)

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 23 (14)

sekalaiset tehtävät: 11 (8)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2012

Ohjelmat

EGNOS- ja Galileo-ohjelmien täytäntöönpanoa koskeva tuki Euroopan komissiolle.

Järjestelmien turvallisuus

Järjestelmien turvallisuus (järjestelmien ja sijoituspaikkojen turvallisuusjärjestelyjen hyväksyminen, erityisesti Galileo-järjestelmää koskevat turvallisuusvaatimukset, lentojen salausavainten valvontayksikön toiminta)

Tuki julkisesti säännellylle PRS-palvelulle (PRS:n käyttäjäsegmentin valmistelu)

Galileon turvallisuuden valvontakeskukseen (GSMC) liittyvät valmistelutyöt.

EGNOS-järjestelmän/Galileo-järjestelmän käyttö

EGNOS-järjestelmän ja Galileo-järjestelmän käytön valmistelutyöt.

Markkinoiden kehittäminen

Markkina-analyysi ja GNSS-markkinakertomusten julkaiseminen

Galileon alkuvaiheen palveluihin liittyvä markkinoiden valmius

Markkinoiden kehittämistoimissa keskityttiin vastaanottimien valmistajiin ja edistettiin siten Galileo-järjestelmän levittämistä kuluttaja- ja ammattimaisille markkinoille.

EGNOS-järjestelmän hyväksymissuunnitelmien täytäntöönpano kaikilla ensisijaisilla markkinoilla ja erityisesti ilmailun, merenkulun ja rautatieliikenteen aloilla

Eurooppalaisen GNSS-järjestelmän palvelukeskuksen neuvontapalveluun liittyvät valmistelutyöt

Tiedotus ja lähityö – EGNOSin tietoportaali, viraston verkkosivusto, erilaiset tapahtumat (European Space Solutions -konferenssi Lontoossa).

Tutkimus ja kehittäminen

Tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman yhteydessä toteutettavien hankkeiden hallinnointi (ensimmäinen, toinen ja kolmas ehdotuspyyntö)

Hankkeiden tulosten maksimointi ja strategisten tavoitteiden saavuttaminen

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten levittäminen.

Lähde: Viraston toimittamat tiedot.


VIRASTON VASTAUKSET

11.

Virasto on samaa mieltä tilintarkastustuomioistuimen kanssa sen analyysista, joka koskee osaston 2 määrärahojen siirtoja seuraavalle vuodelle. Suurin osa osaston 2 siirroista liittyy Ranskassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa olevien Galileon turvallisuuden valvontakeskusten perustamiseen. Näiden valvontakeskusten toiminnan on ennakoitu alkavan kesällä 2013. Koska kyseessä on turvallisuuden, tietotekniikan, logistiikan ja oikeudellisen tuen kannalta monimutkainen hanke, GSA päätti edetä hankkeen valmisteluissa mahdollisimman pitkälle vuoden 2012 aikana. Niinpä hallintoneuvosto hyväksyi marraskuussa 2012 pitämässään kokouksessa huomattavan määrärahojen siirron osastoon 2 sen varmistamiseksi, että tarvittavat puitesopimukset ovat valmiina ajoissa. Toinen huomattava osa siirroista liittyy viraston pääkonttorin muuttoon Brysselistä Prahaan syyskuussa 2012. Joissakin tapauksissa alihankkijoiden toimitukset saatiin vasta vuoden 2013 alussa, tai vuoden 2012 puolella saaduista tavaroista/palveluista tuli lasku vasta vuoden 2013 puolella.

Itse asiassa on niin, että jos vuoden 2012 tilanne ei olisi ollut niin poikkeuksellinen, osaston 2 siirtojen osuus olisi ollut noin 14 prosenttia määrärahoista.

12.

GSA on tarkistanut valintamenettelyjään. Alkuvuodesta 2012 lähtien esivalintapaneeli on määrittänyt vähimmäispistemäärät siinä vaiheessa, kun ilmoitusta avoimesta paikasta suunnitellaan, ja vähimmäispistemäärät julkaistaan ilmoituksessa. GSA sisällyttää jokaiseen työpaikkailmoitukseen myös kappaleen ehdokkaan oikeudesta tehdä valitus.