10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/9


KERTOMUS

Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/02

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva Clean Sky -yhteisyritys perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmeneksi vuodeksi.

2.

Clean Sky -yhteisyrityksen tavoitteena on vauhdittaa puhtaan lentoliikenneteknologian kehittämistä, validointia ja demonstrointia EU:ssa, jotta sitä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisimman pian (2). Yhteisyrityksen koordinoima tutkimustoiminta on jaettu kuuteen teknologian alaan, joista käytetään nimitystä integroitujen teknologioiden demonstraatiot (ITD).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat komission edustama Euroopan unioni sekä ITD-toimien vetäjinä toimivat teollisuutta edustavat kumppanit ja ITD:n assosiaatiojäsenet.

4.

EU osarahoittaa Clean Sky -yhteisyrityksen juoksevia kustannuksia ja tutkimustoimintaa enintään 800 miljoonan euron verran; määrä maksetaan seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman määrärahoista (3). Yhteisyrityksen muiden osakkaiden osuus on vähintään samansuuruinen kuin EU:n osuus, luontaissuoritukset mukaan lukien.

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 16. marraskuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (7).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti (8) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa. Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) mukaisesti (11). Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tarkastuskohteen sisäisen valvonnan menettelyjä tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi 17. joulukuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian. Kyseessä on yksi keskeisistä valvontamenettelyistä, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta (12). Syyskuuhun 2012 mennessä toimitetut jälkitarkastukset kattoivat 44,3 miljoonaa euroa (18,8 prosenttia kaikista yhteisyrityksen vuosilta 2008, 2009 ja 2010 saamista menoilmoituksista (13).) Näiden jälkitarkastusten tuloksena havaittu virhetaso oli 6,16 prosenttia (14).

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

16.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 15 kuvattuja seikkoja lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

17.

Jäljempänä kohdissa 18–32 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

18.

Varainhoitovuoden 2011 lopulliseen lisätalousarvioon (15) sisältyi 175 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 159,8 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 94 prosenttia, kun se maksumäärärahojen kohdalla oli 64 prosenttia. Maksumäärärahojen käyttöaste kuvastaa yhteisyrityksen toiminnassa ilmenneitä viiveitä. Ehdotuspyyntöjen julkaisemisen ja avustussopimusten tekemisen välillä on merkittäviä viivästyksiä (16). Talousarvion alhainen toteuttamisaste näkyy myös käteisvaroissa, joiden määrä vuoden lopussa oli 51 miljoonaa euroa (32 prosenttia vuonna 2011 käytettävissä olleista maksumäärärahoista) (17).

19.

Yhteisyritys siirsi vastoin varainhoitoa koskevia säännöksiään 68 miljoonaa euroa maksumäärärahoja varainhoitovuodelle 2012 ilman hallintoneuvoston päätöstä (18).

Tilien esittäminen

20.

Yhteisyritys sai osakkaiden kanssa tehtyihin avustussopimuksiin liittyvät vuoden 2011 menoilmoitukset huomattavasti myöhässä. Viivästymisen vuoksi suurta joukkoa ilmoituksia ei ehditty hyväksyä lopullisesti varainhoitovuoden 2011 lopullista tilinpäätöstä varten. Hallintoneuvosto ei hyväksynyt kyseisiä luontaissuorituksia (52 miljoonaa euroa) aikataulussa, joten niitä ei voitu kirjata nettovarallisuuteen vaan ne sisällytettiin velkoihin hyväksymättä olevina rahoitusosuuksina. Yhteisyritys kirjasi niin ollen 18,5 miljoonan euron verran negatiivista nettovarallisuutta. Lopullinen tilinpäätös kuvastaa asianmukaisesti siirtymätilannetta, joka ei vaaranna yhteisyrityksen vakavaraisuutta.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

21.

Vuonna 2011 tapahtuneesta edistymisestä huolimatta yhteisyritys ei vielä ole kaikilta osin kehittänyt luotettavaa sisäistä valvontaa ja varainhoidon tietojärjestelmiä. Erityisesti menoilmoitusten validointiin sovellettaviin ennakkotarkastusmenettelyihin on edelleen panostettava.

22.

Yhteisyritys ei vielä vuonna 2011 ottanut käyttöön uutta välinettä (19), jolla hallinnoidaan osakkaiden ja edunsaajien esittämiin menoilmoituksiin liittyviä tietoja.

23.

Tilintarkastustuomioistuin tutki ennakkotarkastusmenettelyt, joita sovelletaan kolmen Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaiden kanssa tehdyn avustussopimuksen yhteydessä esitettyihin menoilmoituksiin (20). Seuraavat puutteet havaittiin:

Menoilmoitusten ennakkotarkastuksissa käytetyt tarkistuslistat eivät aina olleet täydellisiä (21).

Yhdessä tapauksessa erään assosiaatiojäsenen menoilmoitukseen liittyvään tarkastustodistukseen sisältyi poikkeuksia, jotka vaikuttivat henkilöstökuluihin ja alihankintaan. Menoilmoitusta ei mukautettu niin, että poikkeukset olisi otettu huomioon.

Vastoin rahoitusmenettelyjen käsikirjaa (22) näyttöä ei saatu siitä, että operatiiviset toimihenkilöt tarkastavat myös sopimusten toteuttamiseen liittyvät taloudelliset osatekijät.

Ainakin kolmen tapahtuman kohdalla hallintopäällikkö oli huolehtinut rahoitusta koskevista tarkastuksista sekä tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävistä, mikä on vastoin rahoitusmenettelyjen käsikirjaa ja tehtävien erillään pitämistä koskevaa periaatetta.

24.

Tilinpitäjä sai maaliskuussa 2012 valmiiksi tiettyjen toimintaprosessien validoinnin, jota vaaditaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä (23). Tilinpitäjä esitti validointikertomuksessaan useita suosituksia, jotka liittyvät etenkin tarpeeseen parantaa menoilmoitusten validointijärjestelmää ja ottaa käyttöön väline, jolla voidaan asianmukaisesti raportoida johdolle talousarviota ja kirjanpitoa koskevista seikoista.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

25.

Sisäisen tarkastajan oli vuonna 2011 yhteisyrityksen resurssirajoitteiden vuoksi keskityttävä yhteisyrityksen ydintoimintoihin, kuten varainhoitovuosien 2010 ja 2011 tilinpäätösten laatimiseen ja osakkailta saatujen menoilmoitusten validointiin.

26.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto suoritti vuonna 2011 riskinarvioinnin. Riskinarvioinnin tulosten perusteella laadittiin vuosille 2012–2014 strateginen tarkastussuunnitelma, joka esiteltiin hallintoneuvostolle hyväksyntää varten 14. joulukuuta 2011.

27.

Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 31. maaliskuuta 2011. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei kuitenkaan vielä ole sisällytetty puiteasetuksen säännöstä (24), joka koskee komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksia.

Osakkaiden rahoitusosuuksien maksaminen

28.

Yhteisyrityksen juokseviin kustannuksiin liittyvien perintämääräysten antamismenettelyä ei sovellettu asianmukaisesti. Osakkaille esitettyyn vuoden 2011 rahoitusosuuksien maksupyyntöön ei ollut liitetty rahoitussopimuksessa vaadittua kassavirtaennustetta.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

29.

Yhteisyritys ei ollut vielä vuoden 2011 loppuun mennessä saanut päätökseen sisäisiä menettelyjä, joiden avulla valvotaan tutkimustulosten suojaa, käyttöä ja levittämistä koskevien sääntöjen noudattamista (25).

30.

Tilintarkastustuomioistuin yksilöi vuonna 2011 yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista säännöksistä antamassaan lausunnossa (26) joukon parannettavia osa-alueita. Varainhoitoa koskevia säännöksiä ei ole muutettu vastaamaan tilintarkastustuomioistuimen lausunnossaan esiin tuomia näkökohtia.

31.

Vuoden 2011 mittaan yhteisyritys laati liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelman ja edistyi tietoteknisten turvallisuusperiaatteiden vakiinnuttamisessa. Palautumissuunnitelman olennaisia osatekijöitä (27) on määritelty vuonna 2011, mutta suunnitelma on vielä viimeisteltävä ja hyväksyttävä.

32.

Yhteisyrityksen ja Belgian viranomaisten välillä tehtiin 2. helmikuuta 2012 isäntävaltiosopimus (28) toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta tuesta.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 13. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, Clean Sky -yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 1).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet, ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelmalla on myös keskeinen asema eurooppalaisella tutkimusalueella.

(4)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

(5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, laskelman nettovarallisuuden muutoksista sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(10)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(12)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”Clean Sky -yhteisyritys tekee paikalla selvityksiä ja tilintarkastuksia Clean Sky -yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien keskuudessa”. Jälkitarkastuksilla voidaan yksilöidä edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, joiden osalta sitten käynnistetään takaisinperintämenettely.

(13)  Vuotta 2010 koskeviin ilmoituksiin perustuvat maksut suoritettiin vuonna 2011.

(14)  Virhetaso on laskettu käyttäen eri menoilmoituksissa ilmoitettujen kulujen ja tosiasiallisten kulujen välisen erotuksen keskiarvoa. Liikaa ilmoitettu osuus on painotettu suuruutensa perusteella.

(15)  Hallintoneuvosto hyväksyi 14. joulukuuta 2011.

(16)  Ehdotuspyynnön julkaisemisesta yhteisyrityksen avustussopimuksen tekemiseen kului vuonna 2010 käynnistetyissä ehdotuspyyntömenettelyissä keskimäärin 418 päivää ja ensimmäisessä vuonna 2011 käynnistetyssä menettelyssä 291 päivää.

(17)  Vuoden 2010 lopussa käteisvaroja oli 53 miljoonaa euroa (41 prosenttia vuonna 2010 käytettävissä olleista maksumäärärahoista).

(18)  Varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 1 kohdassa todetaan, että jos määrärahoja ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, ne peruutetaan. Yhteisyrityksen tarpeet huomioon ottaen peruuntuneet määrärahat voidaan kirjata tuloja ja menoja koskevaan ennakkoarvioon kolmen seuraavan varainhoitovuoden aikana 27 artiklan mukaisesti. Viimeistään 15 päivänä helmikuuta tehdyllä hallintoneuvoston päätöksellä käyttämättömät määrärahat voidaan kuitenkin siirtää käytettäviksi yksinomaan seuraavan varainhoitovuoden aikana.

(19)  Yhteisyritys kehittää parhaillaan osakkaiden tiedot sisältävää uutta hallinnointivälinettä.

(20)  Kunkin Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaan ilmoitus sisälsi keskimäärin 30 menoilmoitusta, jotka assosiaatiojäsenet olivat esittäneet.

(21)  Olennaisia osatekijöitä ei aina ollut dokumentoitu (esimerkiksi operatiivisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittajan allekirjoitus ja taloudellisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittajan tekemä operatiivisen tarkistuslistan täydellisyyden tarkastus).

(22)  Yhteisyrityksen rahoitusmenettelyjen käsikirjassa todetaan, että operatiivisia ja taloudellisia osatekijöitä koskeva tarkastus pidetään erillään tulojen ja menojen hyväksyjän roolista toimintamenojen koko hallinnointiprosessin ajan ja että:

operatiivisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittaja tarkastaa, että operatiiviset (tekniset ja taloudelliset) osatekijät ovat sovitun mukaiset

tarkastamisesta vastaava toimihenkilö (hallintopäällikkö) tarkastaa, että operatiiviset osatekijät vastaavat voimassa olevia sääntöjä ja että toimi kokonaisuutena on sääntöjenmukainen

toimitusjohtaja huolehtii kokonaisvaltaisesta yleisestä taloudellisesta ja operatiivisesta tarkastuksesta.

(23)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 43 artiklan mukaan tilinpitäjän tehtävä on kirjanpitojärjestelmien määritteleminen ja hyväksyminen sekä tarvittaessa sellaisten tulojen ja menojen hyväksyjän määrittelemien järjestelmien hyväksyminen, joiden tarkoituksena on tuottaa tai perustella kirjanpitotietoja.

(24)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

(25)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 8), kohta 23.

(26)  Tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 2/2011 Clean Sky -yhteisyritykseen sovellettavista varainhoitoa koskevista säännöksistä (http://eca.europa.eu).

(27)  a) rahoitusprosessit katastrofitilanteessa; b) tietokantojen varmistusmenettely, johon kuuluu säännöllinen ja tiheä varmuuskopiointi ja tietojen säilyttäminen myös muualla; c) alustava sopimus komission sovellusten käyttämisestä taloushallintojärjestelmien (ABAC, SAP) ja internetin yhteydessä.

(28)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010, kohta 25.


LIITE

Clean Sky -yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(otteet Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artiklasta)

Seitsemännestä puiteohjelmasta 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1982/2006/EY määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa perussopimuksen 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, Clean Sky -yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 1)

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008)

Tavoitteet

osallistua seitsemännen puiteohjelman ja erityisesti Yhteistyö-erityisohjelman 7. aihealueen ”Liikenne (mukaan luettuna ilmailu)” toteuttamiseen

vauhdittaa puhtaan lentoliikenneteknologian kehittämistä, validointia ja demonstrointia EU:ssa, jotta sitä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisimman pian

varmistaa ympäristön parantamiseen lentoliikenteen alalla tähtäävän eurooppalaisen tutkimuksen johdonmukainen toteuttaminen

luoda perin pohjin innovatiivinen lentoliikennejärjestelmä, joka perustuu kehittyneiden teknologioiden integrointiin ja täyden mittakaavan demonstraatioihin, ja vähentää merkittävästi lentoliikenteen ympäristövaikutuksia vähentämällä melu- ja kaasupäästöjä ja parantamalla ilma-alusten polttoainetaloutta

vauhdittaa uuden tietämyksen ja innovoinnin tuottamista sekä tutkimustulosten käyttöönottoa osoituksena kattavista teknologioista ja täysin integroiduista järjestelmäkokonaisuuksista asianmukaisessa toimintaympäristössä, millä lujitetaan teollisuuden kilpailukykyä

Hallinto

Hallintoneuvosto on Clean Sky -yhteisyrityksen johtava elin. Johtoryhmän vetäjänä toimii toimitusjohtaja. Teollisuus on edustettuna eri tavoin, esimerkiksi integroitujen teknologioiden demonstraatioiden ohjauskomiteoissa ja valtioiden edustusryhmässä.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio

192 350 991 euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa on 24 tointa (18 väliaikaista ja 6 sopimussuhteista), joista on täytetty 23 tointa. Toimet jakautuivat seuraavasti: operatiiviset tehtävät 9, hallinnolliset tehtävät 14 ja sekalaiset tehtävät 5.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Ks. Clean Sky -yhteisyrityksen vuotuinen toimintakertomus 2011 osoitteessa www.cleansky.eu

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


CLEAN SKY -YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

Kohta 15

Clean Sky -yhteisyritys (CSJU) on tyytyväinen siihen, että tilintarkastustuomioistuin on todennut kaikkien varainhoitovuoden 2011 tilinpäätöksen perustana olevien toimien olevan laillisia ja asianmukaisia, lukuun ottamatta ainoastaan menoilmoitusten validointiin liittyviä toimia.

Yhteisyrityksen edunsaajien menoilmoitusten validoinnin perusteella suoritetaan väli- ja loppumaksut ja vähennetään ennakkomaksut. Clean Sky -yhteisyrityksen vuonna 2011 toteuttamat jälkitarkastukset koskivat yhteisyrityksen johdon validoimia menoja, jotka liittyivät hankkeen täytäntöönpanoon vuosina 2008, 2009 ja 2010. Clean Sky -ohjelman alusta joulukuuhun 2011 saakka kertyneistä yhteisyrityksen toimintamenoista vain 49,5 prosenttia (1) liittyi hankkeen täytäntöönpanoon vuosina 2008, 2009 ja 2010.

Yhteisyrityksen vuonna 2011 toteuttamissa jälkitarkastuksissa havaittu virhe oli 6,16 prosenttia. Kun pidetään kuitenkin mielessä yhteisyrityksen toteuttamat korjaavat toimenpiteet, joita on kuvailtu jäljempänä, menoilmoitusten validoinnin laillisuuden ja asianmukaisuuden arvioinnissa on otettava huomioon havaitun virheasteen lisäksi eräs toinenkin indikaattori, joka on jäännösvirheaste. Clean Sky -yhteisyrityksen hyväksytyssä jälkitarkastusstrategiassa kuvaillun metodologian mukaan jäännösvirheaste ilmoittaa validoituja menoilmoituksia koskevan jäännösvirheen takaisinperintämenettelyn jälkeen. Vuonna 2011 suoritetuissa jälkitarkastuksissa, jotka koskivat edellisten vuosien menoilmoituksia, jäännösvirheasteeksi saatiin 4,09 prosenttia. Riskinalainen määrä on siten verrattain pieni, kun pidetään mielessä kaikki yhteisyritysohjelmasta vuoden 2011 loppuun mennessä kertyneet toimintamenot (2,02 prosenttia (2)).

Yhteisyritys myöntää tarkastettuja menoilmoituksia koskevien havaittujen virheasteiden ja jäännösvirheasteiden merkityksen ja pyrkii parantamaan edelleen ennakkovalidointimenetelmiensä laatua.

Yhteisyritys toteutti jälkitarkastuksen vuonna 2011, reilun vuoden kuluttua siitä, kun se aloitti itsenäisen toimintansa marraskuussa 2009. Sen ensimmäiset tarkastukset koskivat vuoden 2010 validointimenettelyä, joka oli ensimmäinen yhteisyrityksen toteuttama validointimenettely. Vuonna 2010 yhteisyritys oli edelleen käynnistysvaiheessa, eikä avustusten hallinnoinnin ennakkotarkastuksia ollut vielä kehitetty riittävän pitkälle avustusten suureen määrään nähden.

Kun pidetään mielessä ensimmäisen jälkitarkastuksen tulokset, yhteisyritys haluaa korostaa tämän sisäiseen valvontajärjestelmäänsä kuuluvan osan tehokkuutta. Sen avulla yhteisyrityksen johto on havainnut ja korjannut yhteisyrityksen toteuttamassa menoilmoitusten ennakkovalidoinnissa tapahtuneet virheet. Lopulliset korjaavat toimenpiteet ovat edelleen kesken.

Vuodesta 2010 alkaen yhteisyritys on parantanut merkittävästi menoilmoitusten validointia ohjaavia prosessejaan ottamalla käyttöön erityismenettelyjä ja perustamalla esimerkiksi tietokannan avustusten hallinnoimiseksi. Menettelyjä sovelletaan rahoitus- ja hanketoimihenkilöiden menoilmoitusten hyväksynnässä vakiomenetelmänä.

Ensimmäisen jälkitarkastuksen jälkeen yhteisyritys on ottanut käyttöön asianmukaiset takaisinperintätoimet aiemmin liikaa maksettujen summien oikaisemiseksi, mukaan lukien tarkastamattomien menoilmoitusten tarkastuksissa havaittujen systemaattisten virheiden ekstrapolointi. On korostettava, että 75 prosenttia yhteisyrityksen varoista myönnetään nimetyille edunsaajille (Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaille), jotka osallistuvat yhteisyrityksen hankkeisiin ohjelman loppuun asti. Tämän ansiosta yhteisyrityksen on helpompi ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin perimällä takaisin edunsaajien tulevia maksuja.

Tällä hetkellä sovellettavissa, menoilmoitusten ennakkovalidointia koskevissa menettelyissä otetaan huomioon ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä edellisten vuosien jälkitarkastusten tulokset, etenkin jos kyse on systemaattisista virheistä. Vuosina 2008–2010 yli 80 prosenttia havaituista virheistä oli luonteeltaan systemaattisia. Tämän ansiosta yhteisyritys voi myös opastaa nimettyjä edunsaajia, miten välttää virheet tulevissa menoilmoituksissa.

Merkittävä osa vuoden 2011 jälkitarkastuksissa havaituista virheistä (noin 50 prosenttia) johtui edellisen vuoden kirjanpitotietojen käytöstä, sillä oikeita tietoja ei ollut saatavilla tilinpäätösten määräaikana. Yhteisyritys seuraa myöhemmin tehtäviä mukautuksia ennakkotarkastustensa yhteydessä ja varmistaa tulevina raportointikausina, että edellisten vuosien menoilmoituksiin tehdyt mukautukset toimitetaan viipymättä.

Yhteisyrityksen johto katsoo, että Clean Sky -yhteisyrityksen avustusten hallinnoimiseksi on tärkeää varmistaa monivuotinen valvontarakenne, jossa kiinnitetään huomiota mahdollisuuksiin soveltaa vakioituja takaisinperintämenettelyjä ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä. Siksi yhteisyrityksen johto on määritellyt monivuotiselle hankkeelle valvontamenetelmät ja tavoitteet, joita mitataan koko ohjelman keston kattavilla osoittimilla.

Talousarvio- ja varainhallintoa koskevat huomautukset

Kohta 18

Yhteisyritys luottaa siihen, että ehdotuspyyntöjä koskevissa neuvotteluissa päästään tehokkaisiin ja onnistuneisiin tuloksiin, ja se on ryhtynyt sisäisiin toimenpiteisiin parantaakseen ja vauhdittaakseen menettelyä, joka liittyy tähän uusille kumppaneille suoritettavia maksuja koskevaan tärkeään näkökohtaan. Yhteisyritys katsoo, että avustuksen myöntämisajan osalta on tehty parannuksia, ja se seuraa menettelyä tiiviisti johtotasolla (3).

Kohta 19

Yhteisyritys myöntää, että maksusitoumusmäärärahojen siirtämistä varainhoitovuoden 2012 talousarvioesitykseen koskeva hallintoneuvoston päätös on viivästynyt (4). Yhteisyrityksen talousarvioesitystä koskevaa aikataulua ja raportointijaksoa on tarkistettu siten, että hallintoneuvosto voi hyväksyä oikea-aikaisesti varainhoitovuotta 2013 koskevat siirrot.

Kohta 20

Kun yhteisyritys sai osakkailtaan vuonna 2011 toteutettavia hankkeita koskevat menoilmoitukset vuoden 2012 ensimmäisellä vuosipuoliskolla, tilanne oli poikkeuksellinen. Osakkaiden vuoden 2011 avustussopimuksia (GAM) koskevien tilinpäätösasiakirjojen määräaika oli 1.3.2012, mutta edunsaajat toimittivat asiakirjat epätavallisen myöhään, jopa 3–4 kuukauden viipeellä. Yhteisyritys on tutkinut viivästyksen syitä yhdessä ITD-koordinaattorien (hankejohtajien) kanssa, ja se ryhtyy toimiin estääkseen tilanteen toistumisen vuonna 2013. Seuraavista toimista on päätetty:

Hallintoneuvoston (kesäkuussa 2012) tekemässä sopimuksessa määritetään vuoden 2013 menettelyä varten selkeä aikataulu (tammi–kesäkuu 2013), josta käyvät ilmi määräajat ja teollisuudenalalta ja yhteisyritykseltä edellytetyt vastausajat.

Yhteisyritys aikoo parantaa menoilmoitusten ja niihin liittyvien rahoitusselvitysten (CFS) eheyttä ja laatua laatimalla ohjeita ja järjestämällä koulutusta.

Yhteisyritys aikoo lisätä tiivistä seurantaa ja antaa osakkaille aktiivisesti apua menojen tukikelpoisuutta koskevissa yksittäisissä kysymyksissä. Tämä ei ollut mahdollista vuoden 2012 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana puutteellisten resurssien vuoksi.

Avustusten hallinnoinnin uudella tietoteknisellä välineellä helpotetaan menoilmoitusten esittämistä ja validointia.

Kun johto on validoinut ja hallintoneuvosto on hyväksynyt lopulliset menoilmoitukset myöhemmin vuonna 2012, niihin liittyvät luontaissuoritukset siirretään osaksi yhteisyrityksen nettovarallisuutta varainhoitovuoden 2012 lopullisessa tilinpäätöksessä. Siksi varainhoitovuoden 2011 lopullisessa tilinpäätöksessä esitettyä nettovarallisuutta on pidettävä eränä, johon sovelletaan siirtymäjärjestelyjä.

Yhteisyrityksen valvontajärjestelmiin sisältyviä keskeisiä valvontamenettelyjä koskevat huomautukset

Kohta 21

Vuoden 2012 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana yhteisyritys on kehittänyt menoilmoitusten validointia varten erityismenetelmän ja ottanut hanketoimihenkilöt (PO) mukaan tilinpäätösasiakirjojen validointiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna antamien suositusten mukaisesti (5). Sen lisäksi, että hanketoimihenkilöt validoivat tekniset kertomukset, he tarkistavat resurssien käyttöä koskevat saatavilla olevat tiedot ja ilmoittavat validoinnin tuloksista taloudesta vastaaville toimihenkilöille. On laadittu selkeät säännöt, joilla varmistetaan, että taloudellisten ja operatiivisten osatekijöiden tarkastuksesta ja menoilmoitusten validoinnin hyväksynnästä saadaan todentavaa aineistoa. Aiemmin käytetyn tarkistuslistan mallia on parannettu, jotta tosiasiassa suoritetuista validointivaiheista saadaan todentavaa aineistoa ja osoitetaan taloudellisten ja operatiivisten yksikköjen välinen vuorovaikutus.

Kohta 22

Yhteisyritys on kehittänyt vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä kokemustensa ja tilintarkastustuomioistuimen aiemmin esittämien edunsaajatietojen käsittelyä koskevien huomautusten perusteella erityisen työkalun osakkaiden avustussopimuksiin (GMT) liittyvien edunsaajatietojen hallinnoimiseksi. Työkalua käytettiin vuoden 2011 menoilmoitusten käsittelyssä vuoden 2012 toisella vuosineljänneksellä ja – kun yhteisyrityksen tilinpitäjä oli tarkastanut ulkoisen tilintarkastusyrityksen kanssa koodattujen tietojen ja loppuraporttien luotettavuuden – tulokset sisällytettiin varainhoitovuoden 2011 lopullisiin tilinpäätösasiakirjoihin.

Kohta 23

Yhteisyritys panee merkille tilintarkastustuomioistuimen huomautukset, ja se on ryhtynyt toimiin parantaakseen sekä taloudesta vastaavien että operatiivisten toimihenkilöiden sisäisiä hyväksyntämenettelyjä. Edellä mainitun avustusten hallinnointityökalun ansiosta taloudesta vastaavat ja operatiiviset toimihenkilöt soveltavat entistä yhdennetympää lähestymistapaa menoilmoituksissa ja teknisissä vuosikertomuksissa, ja tämä näkyy menettelyssä entistä selvemmin.

Tehtävien erillään pitämistä koskevan huomautuksen osalta yhteisyritys toteaa, että se tarkastelee parhaillaan rahoitusprosesseihin tehtäviä muutoksia, joilla varmistetaan rahoituksen tarkastamisen sekä tulojen ja menojen hyväksymisen pitäminen toisistaan erillään tapauksissa, joissa sääntöjen mukaiset taloudesta vastaavat toimihenkilöt eivät huolehdi näistä tehtävistä.

Kohta 24

Yhteisyritys on pannut merkille tilinpitäjän suositukset, ja kuten edellä on todettu, se on ryhtynyt merkittäviin toimiin, joilla edistetään GMT-sopimuksen täytäntöönpanoa menoilmoitusten validoinnin parantamiseksi ja mahdollistetaan kattava ja säännöllinen raportointi yhteisyrityksen johdolle.

Muut kysymykset

Kohta 25

Sisäinen tarkastaja (IAO) ilmoitti yhteisyrityksen hallintoneuvostolle ja johdolle elokuussa 2011 IAO:n osallistumisesta yhteisyrityksen varainhoidon muutamiin ydintoimintoihin ja IAO:n itsenäiselle toiminnalle aiheutuvista mahdollisista seurauksista. Kyseisten toimintojen puutteelliseen varmistamiseen liittyvää mahdollista riskiä lievennetään tarvittaessa komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) toimilla.

Kohta 27

Yhteisyritys aikoo muuttaa varainhoitoa koskevia säännöksiään puiteasetuksen käynnissä olevan päivityksen jälkeen (ks. myös kohta 30).

Kohta 28

Komissiolle (joka on yhteisyrityksen osakas) esitettyihin vuoden 2011 maksupyyntöihin oli liitetty asianmukainen kassavirtaennuste. Muille osakkaille kuin komissiolle esitettyihin pyyntöihin ei ollut liitetty kassavirtaennustetta vaan selvitys pyydetyistä määristä ja jakoperusteet, joista käy ilmi kunkin osakkaan tai assosiaatiojäsenen osuus. Lisäksi edellisen vuoden tilipäätöstä ja varainhoitovuoden 2011 talousarviota koskevat tiedot sisältyivät hallintoneuvoston pöytäkirjaan, joten kaikille osakkaille toimitettiin rahoituksen yksityiskohtia koskevat merkitykselliset tiedot. Yhteisyritys aikoo varmistaa, että tulevaisuudessa kassavirtaennusteet liitetään myös muille osakkaille kuin komissiolle esitettyihin maksupyyntöihin.

Kohta 29

Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaiden avustussopimuksen liitteessä II, yleiset ehdot, esitettyjen, tutkimustulosten suojaa, käyttöä ja levittämistä koskevien yksityiskohtaisten säännösten asianmukainen täytäntöönpano on edelleen kesken.

Yhteisyritys ottaa myöhemmin käyttöön erityismenettelyn, jonka avulla esitetään tiivistetysti yhteisyrityksen valvonnan osa-alueet ja toteutettavat tarkastukset.

Kohta 30

Yhteisyritys aikoo muuttaa varainhoitoa koskevia säännöksiään puiteasetuksen käynnissä olevan päivityksen jälkeen. Muutosten jälkeen yhteisyritys voi mukautua yhteisesti hyväksyttyihin sääntöihin ja selventää tarvittaessa tilintarkastustuomioistuimen mainitsemia seikkoja.

Kohta 31

Clean Sky -yhteisyritys on jatkanut muiden naapuriyhteisyritysten kanssa toimia palautumissuunnitelman loppuunsaattamiseksi. Toimet on määrä saattaa loppuun vuoden 2012 loppuun mennessä.


(1)  Vuosien 2008–2011 toimintamenojen yhteenlaskettu määrä on 261 358 871 euroa. Loppumaksut ja vähennetyt ennakkomaksut vuosilta 2008–2010 ovat yhteensä 129 295 956 euroa.

(2)  = 4,09 prosenttia (129 295 956 eurosta / 261 385 871 eurosta)*100

(3)  Avustuksen saamiseen kuluva aika on lyhentynyt yhteisyrityksen käynnistysvaiheen 418 päivästä 268 päivään uusimmassa ehdotuspyynnössä (ehdotuspyyntö 10). Tilintarkastustuomioistuimen tekemän arvion jälkeen on siten tehty lisäparannuksia.

(4)  Hallintoneuvosto hyväksyi vuoden 2011 vuositalousarvioesityksen joulukuussa 2010, ja siihen sisällytettiin siirrettäviä maksumäärärahoja koskeva arvio.

(5)  CS-menettely N:o 2.9.1, välivaiheen menettely osakkaiden tilinpäätösten validoimiseksi osakkaiden kanssa tehtyjen vuoden 2011 avustussopimusten (GAM) täytäntöönpanoa ja edellisten vuosien GAM-sopimusten mukautuksia varten.