52013PC0618

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI laittoman huumausainekaupan rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskevien vähimmäissääntöjen vahvistamisesta 25 päivänä lokakuuta 2004 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 2004/757/YOS muuttamisesta huumausaineen määritelmän osalta /* COM/2013/0618 final - 2013/0304 (COD) */


FI

|| EUROOPAN KOMISSIO ||

Bryssel 17.9.2013

COM(2013) 618 final

2013/0304 (COD)

 

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

laittoman huumausainekaupan rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskevien vähimmäissääntöjen vahvistamisesta 25 päivänä lokakuuta 2004 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 2004/757/YOS muuttamisesta huumausaineen määritelmän osalta

{SWD(2013) 319 final}

{SWD(2013) 320 final}

PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN SISÄLTÖ

1.1.      Yleinen tausta

Laiton huumausainekauppa ja huumausaineiden väärinkäyttö ovat merkittävä uhka kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle ja EU:n yhteiskunnille. Ne vahingoittavat sosiaalisia ja taloudellisia rakenteita ja heikentävät kansalaisten elämänlaatua sekä jäsenvaltioiden turvallisuutta. Jos YK:n huumausaineyleissopimusten[1] nojalla valvottavien aineiden, kuten kokaiinin, ekstaasin ja kannabiksen eli ns. ’valvottujen huumausaineiden’ käyttö näyttääkin viime vuosina vakiintuneen[2] tietylle (korkealle) tasolle, sitä suuremman haasteen muodostaa puuttuminen markkinoille nopeaan tahtiin tuleviin uusiin huumausaineisiin.

Uusilla psykoaktiivisilla aineilla pyritään saamaan aikaan samanlaisia vaikutuksia kuin valvotuilla huumausaineilla. Niitä myös markkinoidaan usein valvottujen huumausaineiden laillisena vaihtoehtona, koska niitä ei valvota samalla tavoin. Uusilla psykoaktiivisilla aineilla on teollisuudessa monia eri käyttötarkoituksia, ja niitä on yhä enemmän saatavilla unionin alueella. Jäsenvaltiot ilmoittivat vuosien 1997 ja 2012 välisenä aikana 290 uudesta psykoaktiivisesta aineesta, ja vuonna 2012 tehtiin viikoittain ilmoitus vähintään yhdestä uudesta aineesta. Vuosien 2009 ja 2012 välisenä aikana ilmoitettujen aineiden lukumäärä kolminkertaistui (24:stä 73:een).

Uusien psykoaktiivisten aineiden käyttäjäkunta kasvaa jatkuvasti, etenkin nuorison keskuudessa. Nämä aineet voivat kuitenkin vahingoittaa käyttäjien terveyttä ja turvallisuutta ja aiheuttaa yhteiskunnalle rasitteita siinä missä valvotut huumausaineetkin. Jäsenvaltioiden viranomaiset ovatkin asettaneet uusille psykoaktiivisille aineille erilaisia rajoituksia niihin liittyvien riskien vuoksi. Tällaiset kansalliset rajoitukset eivät kuitenkaan ole kovin tehokkaita, koska aineita voidaan siirtää sisämarkkinoilla vapaasti maasta toiseen; noin 80 prosentissa tapauksista samaa ainetta on tavattu useammasta jäsenvaltiosta.

Komissio katsoi lokakuussa 2011 antamassaan tiedonannossa Kohti tiukempia huumausaineiden vastaisia eurooppalaisia toimia[3], että uudet psykoaktiiviset aineet ovat yksi niistä ongelmista, joihin on puututtava tiukemmin koko EU:n tasolla.

Neuvoston päätöksessä 2005/387/YOS[4], joka on tehty 10. toukokuuta 2005, säädetään mekanismista, jonka avulla voidaan puuttua uusien psykoaktiivisten aineiden aiheuttamiin riskeihin ja saattaa nämä aineet valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin kaikkialla unionissa. Jotta unionin markkinoille tuleviin ja siellä nopeasti leviäviin yhä uusiin psykoaktiivisiin aineisiin voitaisiin puuttua kestävämmin, komissio on ehdottanut tiukempia sääntöjä [uusista psykoaktiivisista aineista annetulla asetuksella (EU) N:o …/…].

Jotta voitaisiin tehokkaasti rajoittaa sellaisten haitallisten uusien psykoaktiivisten aineiden saatavuutta, jotka aiheuttavat sekä yksilöille että yhteiskunnalle vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä, ja vähentää sekä näiden aineiden että valvottujen huumausaineiden kauppaa ja rikollisjärjestöjen osallistumista niiden tuotantoon ja jakeluun, uudet psykoaktiiviset aineet on saatettava rikosoikeudellisten säännösten piiriin.

Neuvoston puitepäätöksessä 2004/757/YOS[5], joka on annettu 25. lokakuuta 2004, säädetään laittoman huumausainekaupan torjuntaa koskevista yhteisistä toimista. Puitepäätöksessä vahvistetaan yhteiset vähimmäissäännöt huumausaineiden laittomaan kauppaan liittyvien rikosten ja niiden perusteella määrättävien seuraamusten määrittelyä varten. Näin pyritään välttämään jäsenvaltioiden oikeus- ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyössä ilmenevät ongelmat, jotka johtuvat siitä, että tiettyä rikosta tai tiettyjä rikoksia ei ole määritelty rangaistaviksi teoiksi sekä oikeusapupyynnön esittävän että sen vastaanottavan valtion lainsäädännössä. Nämä säännökset koskevat sekä YK:n huumausaineyleissopimusten piiriin kuuluvia huumausaineita että 16. kesäkuuta 1997 annetun yhteisen toiminnan 97/396/YOS[6] perusteella valvottuja synteettisiä huumausaineita, mutta eivät uusia psykoaktiivisia aineita.

Jotta huumausaineisiin sovellettavaa oikeudellista kehystä voitaisiin yksinkertaistaa ja selkeyttää, kaikkein haitallisimpiin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin olisi sovellettava samoja rikosoikeudellisia sääntöjä kuin YK:n huumausaineyleissopimusten nojalla valvottaviin aineisiin.

Sen vuoksi on tarpeen laajentaa puitepäätöksen 2004/757/YOS soveltamisalaa niin, että se kattaa paitsi ne uudet psykoaktiiviset aineet, joille on määrätty valvontatoimenpiteitä neuvoston päätöksen 2005/387/YOS nojalla, myös ne aineet, joille määrätään pysyviä markkinarajoituksia [uusista psykoaktiivisista aineista annetun asetuksen (EU) N:o …/…] nojalla.

Laitonta huumausainekauppaa koskeva säädösehdotus mainitaan vuotta 2012 koskevassa komission työohjelmassa.

1.2.      Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tällä ehdotuksella muutetaan puitepäätöstä 2004/757/YOS sisällyttämällä sen soveltamisalaan uudet psykoaktiiviset aineet, jotka aiheuttavat vakavia riskejä.

Tämä ehdotus annetaan samaan aikaan kuin ehdotus [asetukseksi (EU) N:o …/… uusista psykoaktiivisista aineista]. Ehdotukset liittyvät toisiinsa niin, että uudet psykoaktiiviset aineet, jotka aiheuttavat vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä ja joille on sen vuoksi määrätty kyseisen asetuksen nojalla pysyviä markkinarajoituksia, saatetaan myös niiden laitonta huumausainekauppaa koskevien rikosoikeudellisten säännösten piiriin, jotka on vahvistettu puitepäätöksellä 2004/757/YOS.

2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINNIN TULOKSET

2.1.        Sidosryhmien kuuleminen

Tämän ehdotuksen laatimista varten kuultiin laajalti sidosryhmiä ja asiantuntijoita ja toteutettiin julkinen kuuleminen internetissä.

Komissio kuuli kaikkia jäsenvaltioita voidakseen arvioida puitepäätöksen 2004/757/YOS ja neuvoston päätöksen 2005/387/YOS toimivuutta. Lisäksi komissio keräsi ja tutki eri sidosryhmien, alan toimijoiden ja asiantuntijoiden, mm. EU:n virastojen, näkemyksiä näiden välineiden täytäntöönpanosta laitonta huumausainekauppaa ja uusia psykoaktiivisia aineita koskevien ulkopuolisten selvitysten avulla.

Komissio myös järjesti 10. marraskuuta 2011 ja 29. helmikuuta 2012 kaksi asiantuntijakokousta, joissa käsiteltiin laitonta huumausainekauppaa, ja 15. joulukuuta 2011 ja 1. maaliskuuta 2012 toiset kaksi asiantuntijakokousta, joissa käsiteltiin uusia psykoaktiivisia aineita. Tiedemaailman edustajat ja alan toimijat korostivat näissä kokouksissa rikosoikeuden säännösten merkitystä laittoman huumausainekaupan hillitsemisessä ja torjunnassa ja haitallisten uusien psykoaktiivisten aineiden leviämisen estämisessä. Toisaalta myös huomautettiin, että uusia psykoaktiivisia aineita koskevan lainsäädännön olisi oltava oikeasuhteista ja että siinä olisi otettava huomioon näihin aineisiin liittyvät eriasteiset riskit.

Vuonna 2011 tehdyssä eurobarometritutkimuksessa Youth attitudes on drugs kartoitettiin nuorison (15–24-vuotiaiden) asenteita huumeisiin. Lähes puolet vastaajista (47 %) oli sitä mieltä, että rajoitusten tulisi kohdistua vain sellaisiin aineisiin, joihin todistetusti liittyy terveysriskejä, ja 34 prosenttia katsoi, että rajoitusten tulisi koskea kaikkia sellaisia aineita, joilla jäljitellään valvottujen huumausaineiden vaikutuksia.

2.2.        Vaikutusten arviointi

Komissio on arvioinut tämän, puitepäätöksen 2004/757/YOS muuttamista koskevan ehdotuksen vaikutuksia uusia psykoaktiivisia aineita koskevan vaikutustenarvioinnin yhteydessä. Analyysin perusteella päädyttiin siihen, että haitalliset uudet psykoaktiiviset aineet (ne, joihin liittyy vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä) olisi saatettava rikosoikeuden säännösten piiriin neuvoston päätöksessä 2005/387/YOS esitetyllä tavalla. Lisäksi katsottiin, että näihin aineisiin olisi sovellettava laitonta huumausainekauppaa koskevia rikosoikeuden säännöksiä. Tämä oli osa parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa, jonka mukaan olisi otettava käyttöön rajoittavia toimenpiteitä, jotka on porrastettu suhteessa uusien psykoaktiivisten aineiden aiheuttamien riskien vakavuuteen ja jotka eivät vaikeuta näiden aineiden laillista kauppaa sisämarkkinoilla.

3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

3.1.        Oikeusperusta

Tämä ehdotus perustuu SEUT-sopimuksen 83 artiklan 1 kohtaan, jonka mukaan Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen annetulla direktiivillä säätää rikosten ja seuraamusten määrittelyä koskevista vähimmäissäännöistä laittoman huumausainekaupan alalla.

3.2.        Toissijaisuus, oikeasuhteisuus ja perusoikeuksien noudattaminen

EU:lla on paremmat edellytykset kuin jäsenvaltioilla toteuttaa toimia, joilla rajoitetaan haitallisten uusien psykoaktiivisten aineiden tarjontaa kuluttajille sisämarkkinoilla ja varmistetaan samalla, ettei näiden aineiden laillista kauppaa vaikeuteta.

Tämä johtuu siitä, että yksittäiset jäsenvaltiot eivät pysty tehokkaasti ja kestävästi puuttumaan näiden aineiden nopeaan markkinoille tuloon ja leviämiseen. Ilman koordinointia toteutetut kansalliset toimenpiteet ja eri jäsenvaltioiden uusien psykoaktiivisten aineiden suhteen laatimat erilaiset järjestelyt voivat aiheuttaa haitallisia kerrannaisvaikutuksia muissa jäsenvaltioissa (haitallisten aineiden siirtäminen muualle) ja vaikeuttaa kansallisten oikeus- ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyötä.

Ehdotus on oikeasuhteinen eikä siinä mennä pidemmälle kuin on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, koska siinä puututaan rikosoikeuden keinoin ainoastaan niihin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin, jotka aiheuttavat vakavaa huolta EU:n tasolla.

Tämä ehdotus vaikuttaa epäsuorasti eräisiin EU:n perusoikeuskirjassa tunnustettuihin perusoikeuksiin ja periaatteisiin, koska sillä laajennetaan puitepäätöksen 2004/757/YOS soveltamisalaa. Puitepäätös vaikuttaa seuraaviin perusoikeuksiin ja periaatteisiin: oikeus vapauteen ja turvallisuuteen (perusoikeuskirjan 6 artikla), omistusoikeus (17 artikla), oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen (47 artikla), syyttömyysolettama ja oikeus puolustukseen (48 artikla) sekä laillisuusperiaate ja rikoksista määrättävien rikosoikeudellisten seuraamusten oikeasuhteisuuden periaate (49 artikla). Näiden oikeuksien ja vapauksien käyttämistä voidaan rajoittaa, mutta vain perusoikeuskirjan 52 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen edellytysten ja rajoitusten mukaisesti.

3.3.        Sääntelytavan valinta

SEUT-sopimuksen 83 artiklan 1 kohdan mukaisesti direktiivi on soveltuva sääntelytapa, kun halutaan varmistaa vähimmäistason yhdenmukaistaminen koko EU:ssa laittoman huumausainekaupan alalla ja jättää samalla jäsenvaltioille harkinnanvaraa näiden periaatteiden ja sääntöjen ja niitä koskevien poikkeusten täytäntöönpanossa kansallisella tasolla.

3.4.        Täytäntöönpanotoimia koskevaan ilmoitukseen liitettävät selittävät asiakirjat

Jäsenvaltioita kehotetaan antamaan komissiolle tiedoksi tämän direktiivin noudattamista varten hyväksytyt kansalliset toimenpiteet.

Sen sijaan jäsenvaltioiden ei tarvitse toimittaa komissiolle selittäviä asiakirjoja (eikä korrelaatiotaulukkoja), jotka yleensä liitetään ilmoitukseen direktiivin säännösten kansallisista täytäntöönpanotoimista. Niitä ei tarvita, koska ehdotettu muutos on suppea. Uusien selittävien asiakirjojen toimittaminen aiheuttaisi jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille kohtuutonta hallinnollista rasitusta.

3.5.        Keskeiset säännökset

1 artikla – tässä säännöksessä säädetään puitepäätöksen 2004/757/YOS muutoksista, jotka koskevat ’huumausaineen’ määritelmää, vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä aiheuttavien uusien psykoaktiivisten aineiden saattamista rikosoikeuden säännösten piiriin sekä puitepäätöksen täytäntöönpanon ja vaikutusten arviointia komission toimesta.

2 artikla – tässä säännöksessä säädetään määräaika, johon mennessä direktiivi on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä.

3 ja 4 artikla – näissä säännöksissä säädetään direktiivin voimaantulosta ja osoituksesta.

4.           VAIKUTUS TALOUSARVIOON

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

2013/0304 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

laittoman huumausainekaupan rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskevien vähimmäissääntöjen vahvistamisesta 25 päivänä lokakuuta 2004 tehdyn neuvoston puitepäätöksen 2004/757/YOS muuttamisesta huumausaineen määritelmän osalta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 83 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)       Laittoman huumausainekaupan rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskevien vähimmäissääntöjen vahvistamisesta 25 päivänä lokakuuta 2004 tehdyssä neuvoston puitepäätöksessä 2004/757/YOS[7] säädetään laittoman huumausainekaupan torjuntaa koskevista yhteisistä toimista, koska laiton huumausainekauppa on uhka, joka vaikuttaa unionin kansalaisten terveyteen, turvallisuuteen ja elämänlaatuun sekä jäsenvaltioiden lailliseen talouteen, vakauteen ja turvallisuuteen. Puitepäätöksessä vahvistetaan yhteiset vähimmäissäännöt huumausaineiden laittomaan kauppaan liittyvien rikosten ja niiden perusteella määrättävien seuraamusten määrittelyä varten. Näin pyritään välttämään ongelmat, joita jäsenvaltioiden oikeus- ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyössä saattaa ilmetä sen vuoksi, että tiettyä rikosta tai tiettyjä rikoksia ei ole määritelty rangaistaviksi teoiksi sekä oikeusapupyynnön esittävän että sen vastaanottavan valtion lainsäädännössä.

(2)       Puitepäätöstä 2004/757/YOS sovelletaan aineisiin, jotka kuuluvat vuonna 1961 tehdyn Yhdistyneiden Kansakuntien huumausaineyleissopimuksen, sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 1972 pöytäkirjalla, ja vuonna 1971 tehdyn psykotrooppisia aineita koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen soveltamisalaan, sekä synteettisiin huumausaineisiin, joita valvotaan kaikkialla unionissa uusia synteettisiä huumausaineita koskevasta tiedonvaihdosta, riskien arvioinnista ja valvonnasta 16 päivänä kesäkuuta 1997 hyväksytyn yhteisen toiminnan[8] nojalla, koska ne aiheuttavat samantapaisia kansanterveydellisiä riskejä kuin YK:n yleissopimusten perusteella valvotut aineet.

(3)       Puitepäätöstä 2004/757/YOS olisi sovellettava myös aineisiin, jotka on määrätty valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta 10 päivänä toukokuuta 2005 annetun neuvoston päätöksen 2005/387/YOS[9] nojalla ja jotka aiheuttavat samantapaisia kansanterveydellisiä riskejä kuin YK:n yleissopimusten perusteella valvotut aineet.

(4)       Unionissa tulee jatkuvasti esiin uusia psykoaktiivisia aineita, joilla jäljitellään YK:n yleissopimusten nojalla valvottujen aineiden vaikutuksia, ja ne leviävät nopeasti. Eräät uudet psykoaktiiviset aineet aiheuttavat vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä, kuten [asetuksessa (EU) N:o …/… uusista psykoaktiivisista aineista] todetaan. Mainitun asetuksen nojalla voidaan toteuttaa toimenpiteitä, joilla kielletään vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä aiheuttavien uusien psykoaktiivisten aineiden tuotanto, valmistus, markkinoille saattaminen ja unioniin tuonti, kuljetus ja unionista vienti. Jotta voitaisiin tehokkaasti rajoittaa sellaisten uusien psykoaktiivisten aineiden saatavuutta, jotka aiheuttavat vakavia riskejä sekä yksilöille että yhteiskunnalle, ja vähentää näiden aineiden laitonta kauppaa unionissa ja rikollisjärjestöjen osallistumista tähän toimintaan, mainitun asetuksen nojalla hyväksyttyjä pysyviä markkinarajoituksia olisi tuettava rikosoikeuden säännöksin.

(5)       Uudet psykoaktiiviset aineet, joille on määrätty pysyviä markkinarajoituksia [uusista psykoaktiivisista aineista annetun asetuksen (EU) N:o …/…] nojalla, olisi sen vuoksi saatettava laitonta huumausainekauppaa koskevien unionin rikosoikeudellisten säännösten piiriin. Tämä edistäisi myös unionin oikeudellisen kehyksen yksinkertaistamista ja selkeyttämistä, koska sekä YK:n huumausaineyleissopimusten piiriin kuuluviin aineisiin että kaikkein haitallisimpiin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin sovellettaisiin samoja rikosoikeuden säännöksiä. Puitepäätökseen 2004/757/YOS sisältyvää ’huumausaineen’ määritelmää olisi sen vuoksi muutettava.

(6)       Jotta unionissa havaittuihin ja siellä leviäviin haitallisiin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin voitaisiin puuttua nopeasti, jäsenvaltioiden olisi sovellettava puitepäätöksen 2004/757/YOS säännöksiä sellaisiin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin, jotka aiheuttavat vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä, kahdentoista kuukauden kuluessa siitä, kun niille on määrätty pysyvä markkinarajoitus [uusista psykoaktiivisista aineista annetun asetuksen (EU) N:o …/…] mukaisesti.

(7)       Koska jäsenvaltiot eivät voi yksin riittävällä tavalla saavuttaa tämän direktiivin tavoitetta, joka on laittomaan huumausainekauppaan sovellettavien unionin rikosoikeuden säännösten soveltamisalan laajentaminen vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä aiheuttaviin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla, unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä direktiivissä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(8)       Tässä direktiivissä kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet, ja etenkin oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen, syyttömyysolettama ja oikeus puolustukseen, kielto syyttää ja rangaista rikosoikeudellisessa menettelyssä kahdesti samasta rikoksesta sekä laillisuusperiaate ja rikoksista määrättävien rikosoikeudellisten seuraamusten oikeasuhteisuuden periaate.

(9)       [Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemasta vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen osalta tehdyssä pöytäkirjassa (N:o 21) olevan 3 artiklan mukaisesti Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti ovat ilmoittaneet haluavansa osallistua tämän direktiivin hyväksymiseen ja soveltamiseen.]

JA/TAI

(10)     [Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemasta vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen osalta tehdyssä pöytäkirjassa (N:o 21) olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti eivät osallistu tämän direktiivin hyväksymiseen, direktiivi ei sido näitä jäsenvaltioita eikä sitä sovelleta näihin jäsenvaltioihin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta mainitun pöytäkirjan 4 artiklan soveltamista.]

(11)     Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä, Tanskan asemasta tehdyssä pöytäkirjassa (N:o 22) olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän direktiivin hyväksymiseen, direktiivi ei sido Tanskaa eikä sitä sovelleta Tanskaan.

(12)     Sen vuoksi puitepäätöstä 2004/757/YOS olisi muutettava vastaavasti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan puitepäätös 2004/757/YOS seuraavasti:

(1) Korvataan 1 artiklan 1 kohta seuraavasti:

” ’huumausaineella’

a)       vuonna 1961 tehdyn Yhdistyneiden Kansakuntien huumausaineyleissopimuksen (sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 1972 pöytäkirjalla) ja vuonna 1971 tehdyn psykotrooppisia aineita koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen soveltamisalaan kuuluvia aineita;

b)      liitteessä lueteltuja aineita;

c)       uusia psykoaktiivisia aineita, jotka aiheuttavat vakavia terveydellisiä, sosiaalisia ja turvallisuusriskejä ja joille on määrätty pysyvä markkinarajoitus [uusista psykoaktiivisista aineista annetun asetuksen (EU) N:o .../... 13 artiklan 1 kohdan] nojalla;”.

(2) Lisätään 9 artiklaan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

”3.     Jäsenvaltioiden on saatettava voimaan niiden uusien psykoaktiivisten aineiden osalta, joille on määrätty pysyvä markkinarajoitus [uusista psykoaktiivisista aineista annetun asetuksen (EU) N:o .../... 13 artiklan 1 kohdan] nojalla, lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset, jotka ovat tarpeen, jotta tämän puitepäätöksen säännöksiä voidaan soveltaa näihin uusiin psykoaktiivisiin aineisiin, viimeistään kahdentoista kuukauden kuluttua pysyvän markkinarajoituksen voimaantulosta. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset komissiolle kirjallisina.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän puitepäätökseen tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

4.       Komissio arvioi viimeistään [5 vuoden kuluttua tämän direktiivin voimaantulosta ja sen jälkeen 5 vuoden välein], ovatko jäsenvaltiot toteuttaneet tämän puitepäätöksen noudattamisen edellyttämät toimenpiteet, ja julkaisee sitä koskevan kertomuksen.”

(3) Lisätään liite tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään [12 kuukauden kuluttua sen voimaantulosta]. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset komissiolle kirjallisina.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan [samana päivänä kuin asetus (EU) N:o .../... uusista psykoaktiivisista aineista tulee voimaan].

4 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu jäsenvaltioille perussopimusten mukaisesti.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta                    Neuvoston puolesta

Puhemies                                                       Puheenjohtaja

LIITE

Luettelo 1 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista aineista

a)           P-metyylitioamfetamiini eli 4-metyylitioamfetamiini, josta säädetään 4-MTA:n määrittelemisestä valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin saatettavaksi uudeksi synteettiseksi huumausaineeksi 13 päivänä syyskuuta 1999 tehdyssä neuvoston päätöksessä 1999/615/YOS[10].

b)           para-metoksimetyyliamfetamiini eli N-metyyli-1-(4-metoksifenyyli)-2-aminopropaani, josta säädetään uutta synteettistä huumausainetta PMMA:ta koskevista valvontatoimenpiteistä ja rikosoikeudellisista seuraamuksista 28 päivänä helmikuuta 2002 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2002/188/YOS[11].

c)           2,5-dimetoksi-4-jodifenetyyliamiini, 2,5- dimetoksi-4-etyylitiofenetyyliamiini, 2,5-dimetoksi-4-(n)-propyylitiofenetyyliamiini ja 2,4,5-trimetoksiamfetamiini, joista säädetään uusia synteettisiä huumausaineita 2C-I, 2C-T-2, 2C-T-7 ja TMA-2 koskevista valvontatoimenpiteistä ja rikosoikeudellisista seuraamuksista 27 päivänä marraskuuta 2003 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2003/847/YOS[12].

d)           1-bentsyylipiperatsiini eli 1-bentsyyli-1,4-diazasykloheksaani eli N-bentsyylipiperatsiini eli bentsyylipiperatsiini, josta säädetään 1-bentsyylipiperatsiinin (BZP) määrittelemisestä valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin saatettavaksi uudeksi psykoaktiiviseksi aineeksi 3 päivänä maaliskuuta 2008 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2008/206/YOS[13].

e)           4-metyylimetkatinoni, josta säädetään 4-metyylimetkatinonin (mefedroni) saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin 2 päivänä joulukuuta 2010 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2010/759/EU[14].

f)            4-metyyliamfetamiini, josta säädetään 4-metyyliamfetamiinin saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin 7 päivänä maaliskuuta 2013 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2013/129/EU[15].

g)           5-(2-aminopropyyli)indoli, josta säädetään [5(2-aminopropyyli)indolin saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin ... tehdyssä neuvoston päätöksessä 2013/…/YOS[16]].

[1]               Vuonna 1961 tehty Yhdistyneiden Kansakuntien huumausaineyleissopimus (sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 1972 pöytäkirjalla) ja vuonna 1971 tehty psykotrooppisia aineita koskeva Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimus.

[2]               Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus: The state of the drugs problem in Europe, Annual Report 2012. http://www.emcdda.europa.eu/publications/annual-report/2012

[3]               KOM(2011) 689 lopullinen.

[4]               EUVL L 127, 20.5.2005, s. 32.

[5]               EUVL L 335, 11.11.2004, s. 8.

[6]               EYVL L 167, 25.6.1997, s. 1.

[7]               EUVL L 335, 11.11.2004, s. 8.

[8]               EYVL L 167, 25.6.1997, s. 1.

[9]               EUVL L 127, 10.5.2005, s. 32.

[10]             EYVL L 244, 16.9.1999, s. 1.

[11]             EYVL L 63, 6.3.2002, s. 14.

[12]             EUVL L 321, 6.12.2003, s. 64.

[13]             EUVL L 63, 7.3.2008, s. 45.

[14]             EUVL L 322, 8.12.2010, s. 44.

[15]             EUVL L 72, 15.3.2013, s. 11.

[16]             EUVL L […], […], s. […].