52013PC0134

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa Euroopan unionin puolesta omaksuttavasta kannasta yleissopimuksen liitteeseen A ja B tehtäviä muutoksia koskevaan ehdotukseen /* COM/2013/0134 final - 2013/0075 (NLE) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN ASIAYHTEYS

Pysyviä orgaanisia yhdisteitä (POP-yhdisteitä) koskeva Tukholman yleissopimus[1] hyväksyttiin toukokuussa 2001 YK:n ympäristöohjelman (UNEP) puitteissa. Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot[2] ovat yleissopimuksen[3] sopimuspuolia. Yleissopimuksen määräykset on EU:n lainsäädännössä pantu täytäntöön pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) 850/2004[4] (jäljempänä ’POP-asetus’).

Tukholman yleissopimuksen yleisenä tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä POP-yhdisteiltä. Yleissopimuksessa tuodaan esiin erityisesti ennalta varautuminen, joka sisältyy vuonna 1992 annetun ympäristöä ja kehitystä koskevan Rion julistuksen 15. periaatteeseen. Periaate pannaan käytännössä täytäntöön yleissopimuksen 8 artiklalla, jossa säädetään siitä, miten kemikaaleja lisätään yleissopimuksen liitteisiin.

Sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa toukokuussa 2013 olisi tehtävä päätös siitä, että Tukholman yleissopimuksen liitteeseen A, jossa luetellaan käytöstä poistettavat aineet, lisätään uusia aine, heksabromisyklododekaani (HBCDD)[5]. Norja esitti sitä koskevan ehdotuksen vuonna 2008. Samassa kokouksessa olisi tehtävä päätös siitä, että luovutaan useista yksittäisistä vapautuksista ja hyväksyttävistä käyttötarkoituksista, jotka liittyvät perfluorioktaanisulfonihapon (PFOS) ja sen johdannaisten tuotantoon, saattamiseen markkinoille ja käyttöön.

            HBCDD ja EU:n lainsäädäntö

HBCDD:tä käytetään ainoastaan additiivisena palonestoaineena solupolystyreenissä (EPS), ruiskuvaletussa polystyreenissä (XPS), iskunkestävässä polystyreenissä (HIPS) ja tekstiilien polymeeridispersiossa.

HBCDD on pysyvä, biokertyvä ja myrkyllinen (PBT) aine. Se on tunnistettu erityistä huolta aiheuttavaksi aineeksi kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH) 18 päivänä joulukuuta 2006 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1907/2006[6]. Vuonna 2011 HBCDD lisättiin REACH-asetuksen liitteeseen XIV[7], ja siten siihen sovelletaan kyseisen asetuksen mukaista lupamenettelyä. Näin ollen jos HBCDD:tä halutaan saattaa markkinoille ja/tai käyttää 21. elokuuta 2015 jälkeen (ns. lopetuspäivä), kyseistä käyttöä koskeva hakemus on toimitettava Euroopan kemikaalivirastolle 21. helmikuuta 2014 mennessä. HBCDD:n saattaminen markkinoille ja sen käyttö on kiellettyä 21. elokuuta 2015 jälkeen, paitsi jos tietylle henkilölle myönnetään lupa tiettyä käyttötarkoitusta varten.

EU:ssa toimivat HBCDD:tä sisältävien EPS-, XPS- ja HIPS-materiaalien sekä tekstiilien valmistajat voivat 21. elokuuta 2015 jälkeen valmistaa näitä materiaaleja ainoastaan, jos niillä on siihen lupa. HBCDD:tä sisältävät maahantuodut tavarat eivät kuulu REACH-asetuksen perusteella myönnettävien lupien soveltamisalaan.

Sen varmistamiseksi, että EU:ssa pannaan täytäntöön kaikki sen kansainväliset velvoitteet, aineet, jotka luetellaan Tukholman yleissopimuksen liitteessä A, B ja/tai C[8], on sisällytettävä POP-asetukseen.

            PFOS ja EU:n lainsäädäntö

Yleissopimuksen sopimuspuolten neljännessä konferenssissa 4.–8. toukokuuta 2009 sovittiin, että PFOS ja sen johdannaiset lisätään yleissopimuksen liitteeseen B siten, että niihin liitetään useita yksittäisiä vapautuksia ja hyväksyttäviä käyttötarkoituksia. EU:n täytäntöönpanolainsäädäntö on tiukempi kuin Tukholman yleissopimus, koska se ei sisällä vapautuksia ja hyväksyttäviä käyttötarkoituksia, koska nämä on jo kielletty EU:ssa REACH-asetuksen perusteella. Näin on voitu noudattaa yleistä periaatetta siitä, ettei lasketa ympäristönsuojelun tasoa EU:ssa.

            Menettely uusien POP-aineiden lisäämiseksi yleissopimuksen liitteisiin ja liitteiden muuttamiseksi

Yleissopimuksen 8 artiklan nojalla sopimuspuolet voivat tehdä sihteeristölle ehdotuksia jonkin kemikaalin sisällyttämisestä liitteeseen A, B ja/tai C. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea (POP RC) tutkii ehdotukset.

Jos komitean arvioinnissa todetaan, että kemikaalilla on kaukokulkeutumisen seurauksena todennäköisesti sellaisia merkittäviä haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen tai ympäristöön, että tarvitaan maailmanlaajuisia toimenpiteitä, ehdotus saatetaan jatkokäsittelyyn ja suoritetaan riskinhallinnan arviointi, johon sisältyy mahdollisten kemikaalia koskevien valvontatoimenpiteiden analyysi. Tämän perusteella komitea antaa suosituksen siitä, tulisiko sopimuspuolten konferenssin harkita kemikaalin lisäämistä liitteeseen A, B ja/tai C. Lopullisen päätöksen tekee sopimuspuolten konferenssi.

EU:ssa liitteeseen A, B ja/tai C tehdyt muutokset tulevat voimaan vuoden päästä päivästä, jona tallettaja on antanut tiedoksi, että sopimuspuolten konferenssi on hyväksynyt muutokset.

            Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suositukset

Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea päätti kahdeksannessa kokouksessaan lokakuussa 2012 suositella, että HBCDD lisätään yleissopimuksen liitteeseen A siten, että siihen liitetään yksittäiset vapautukset, jotka koskevat EPS:n ja XPS:n käyttöä rakentamisessa. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suositus perustuu siihen, että HBCDD:lle on olemassa korvaavia aineita. Näiden aineiden riittävästä saatavuudesta ei ole kuitenkaan varmuutta, ja lisäksi on kyseenalaista, pystytäänkö rakennuksissa käytettävän EXP:n ja EPS:n tuotantojärjestelmiä mukauttamaan lyhyessä ajassa, erityisesti joissakin kehitysmaissa.

Lisäksi pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea toteaa päätöksessään, että HBCDD:tä sisältävien tuotteiden ja tavaroiden käytöstä poistamisesta aiheutuu pitkän aikaa päästöjä ympäristöön ja että jos HBCDD lisätään yleissopimuksen liitteen A, yleissopimuksen 6 artiklan 1 kappaleen d alakohdan mukaisilla jätehuoltotoimenpiteillä varmistettaisiin, että HBCDD:tä sisältävät tuotteet ja tavarat poistetaan käytöstä siten, että niiden sisältämät pysyvät orgaaniset yhdisteet hävitetään tai niistä huolehditaan muuten ympäristön kannalta järkevällä tavalla.

Yleissopimuksen 8 artiklan 9 kohdan mukaisesti pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea on päättänyt toimittaa kyseisen suosituksen sopimuspuolikonferenssin harkittavaksi toukokuussa 2013 pidettävässä kokouksessa.

Lisäksi pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea on antanut useita suosituksia vaihtoehdoista PFOS-yhdisteiden käytölle avoimissa käyttötarkoituksissa. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea katsoo suosituksissaan, että käyttöön on saatu tiedot PFOS-yhdisteiden turvallisten vaihtoehtojen kaupallisesta saatavuudesta tiettyjä käyttötarkoituksia varten, se ja kannustaa sopimuspuolia lopettamaan PFOS-yhdisteiden käytön seuraavissa käyttötarkoituksissa: sammutusvaahdot, punaisten tulimuurahaisten ja termiittien torjunnassa käytettävät hyönteisten torjunta-aineet, metallien koristeellinen pintakäsittely, matot, nahka ja vaatteet, tekstiilit ja verhoilu. Lisäksi pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea rohkaisee rajoittamaan PFOS-yhdisteiden käytön kovan metallin päällystyksessä ainoastaan suljettuihin järjestelmiin.

            Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suositukset ja EU:n lainsäädäntö

Mikäli sopimuspuolten konferenssi noudattaa pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean toukokuussa 2012 antamia suosituksia, tuloksena on kansainvälinen kielto heksabromisyklododekaanin (HBCDD) valmistukselle, markkinoille saattamiselle ja käytölle, lukuun ottamatta sen käyttöä EPS- ja XPS-materiaaleissa rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa. Tätä yksittäistä vapautusta sovelletaan viiden vuoden ajan, ja tätä ajanjaksoa voidaan tarvittaessa jatkaa viidellä vuodella.

HBCDD:n lisääminen yleissopimuksen liitteeseen A edellyttää muutoksia POP-asetukseen. Asetuksen 14 artiklan 1 kohdassa säädetään, että kun yleissopimukseen lisätään aine, asetuksen liitteitä voidaan muuttaa päätöksen 1999/468/EY[9] 5 a artiklassa tarkoitetun normaalin komiteamenettelyn mukaisesti ottaen huomioon asetuksen (EU) N:o 182/2011[10] 10 ja 11 artikla.

HBCDD:n sisällyttäminen yleissopimukseen olisi ajoitettava niin, että POP-asetuksen muutosta voitaisiin soveltaa siitä alkaen, kun HBCDD:n lupamenettely REACH-järjestelmässä saadaan päätökseen. Tämä voi edellyttää sitä, että yleissopimuksen sopimuspuolten sallitaan siirtävän kyseessä olevan sopimuspuolten päätöksen täytäntöönpanoa helmikuuhun 2016.

Yleissopimukseen perustuvalla määräaikaisella vapautuksella on samanlainen tavoite kuin REACH-järjestelmän lupamenettelyllä. Molemmat välineet pakottavat toiminnanharjoittajat lopettamaan vähitellen ongelmallisten aineiden käytön, samalla kun niille jätetään siihen riittävästi aikaa. HBCDD:n tapauksessa molempiin välineisiin perustuvat määräajat ovat samanaikaisia, joten niillä on samanlaisia vaikutuksia suurimpaan osaan[11] EU:n markkinoita. Kun kyseessä on rakentamisessa käytettävä EPS ja XPS, vapautuksen kattaman HBCDD:n valmistajat, kauppiaat ja käyttäjät voivat hakea ja hyödyntää lupia REACH-järjestelmän mukaisesti. HIPS-materiaalissa, tekstiileissä ja muuhun kuin rakentamiseen tarkoitetussa EPS- ja XPS-materiaalissa käytettävän HBCDD:n valmistajien, kauppiaiden ja käyttäjien on siirryttävä käyttämään korvaavia aineita. Kuitenkin kun otetaan huomioon korvaavien aineiden saatavuudesta johtuva kyseisten markkinoiden pieni koko ja tekstiilien osalta tämänhetkiset markkinoiden suuntaukset, joiden mukaan HBCDD:n käyttö on huomattavasti vähentynyt viime vuosina, on epätodennäköistä, että markkinatoimijat investoisivat lupahakemuksiin. Näin ollen vaikka HBCDD:tä ei lisättäisikään yleissopimukseen, on todennäköistä, että mainitut käyttötavat loppuvat vähitellen ja aine kielletään tosiasiassa EU:ssa 21 päivän elokuuta 2015 jälkeen REACH-järjestelmän perusteella.

Vaikka molempien välineiden vaikutus EU:n markkinoihin on suuressa määrin samanlainen, HBCDD:n lisäämisestä yleissopimukseen ja tämän täytäntöönpanosta EU:n lainsäädännössä saadaan merkittävää lisäarvoa. HBCDD on pysyvä orgaaninen yhdiste, joka voi kulkeutua ympäristössä pitkiä matkoja. Tämän vuoksi REACH-järjestelmän lupamenettely ei välttämättä ole riittävä EU:n kansalaisten ja ympäristön suojelemiseksi HBCDD:n vaikutuksilta, koska se ei vaikuta HBCDD:n valmistukseen ja käyttöön kolmansissa maissa. Tämän vuoksi tarvitaan maailmanlaajuisia toimia. Lisäksi HBCDD:n lisääminen yleissopimukseen yhdenmukaistaa sen käyttäjien toimintaedellytyksiä EU:ssa ja kolmansissa maissa. Vaikka edellisen ryhmän on REACH-asetuksen perusteella investoitava resursseja siihen, että siirrytään käyttämään korvaavia aineita ja/tai laaditaan lupahakemuksia, jälkimmäiseen ryhmään ei tällä hetkellä kohdistu sellaisia paineita, koska tuoduille tavaroille ei tarvita REACH-järjestelmän mukaista lupaa. HBCDD:n lisääminen yleissopimukseen siten, että siihen liitetään määräaikainen vapautus, pakottaa kolmansien maiden toiminnanharjoittajat investoimaan korvaaviin aineisiin aivan kuten REACH-lupaprosessi pakottaa EU:n käyttäjät investoimaan siirtymiseen korvaavien aineiden käyttöön.

Kun sopimuspuolten konferenssi hyväksyy HBCDD:tä koskevan pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea suosituksen, suositus olisi pantava täytäntöön EU:n lainsäädännössä siten, että REACH-järjestelmä ja POP-asetus eivät ole ristiriidassa vaan täydentävät toisiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että rakentamiseen liittyvää käyttöä koskeva vapautus silloin, kun se pannaan täytäntöön POP-asetuksen kautta, rajoittuu REACH:in perusteella sallittuun käyttöön. Tämä lähestymistapa noudattaa yleistä periaatetta siitä, ettei ympäristönsuojelun tasoa EU:ssa lasketa. Lisäksi sillä suojellaan niiden markkinatoimijoiden investointeja, jotka ovat saaneet luvat REACH-järjestelmässä. POP-asetukseen perustuvan vapautuksen on oltava määräaikainen. Tämä tarkoittaa sitä, että ellei vapautusta jatketa, se päättyy viiden vuoden kuluttua sen voimaantulosta (helmikuussa 2021). Kuitenkin mikäli toimialan toimittamista tiedoista huolimatta tarvitaan lisäaikaa, jotta HBCDD voidaan korvata, EU voi ehdottaa vapautuksen voimassaoloajan jatkamista yleissopimuksen perusteella vielä viidellä vuodella (helmikuuhun 2026).

Mitä tulee PFOS-yhdisteisiin ja sen johdannaisiin, pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean päätöksessä lueteltujen yksittäisten vapautusten poistamisella ei ole vaikutusta EU:n lainsäädäntöön, koska kyseisiä vapautuksia ei joko pantu täytäntöön POP-asetuksissa tai niiden voimassaoloaika on jo päättynyt. Ainoa poikkeus tähän koskee PFOS-yhdisteiden käyttöä kovan metallin päällystykseen avoimissa järjestelmissä. Sille on tällä hetkellä myönnetty POP-asetuksen nojalla vapautus, joka koskee käyttöä kostutusaineina valvotuissa sähkökemiallisissa pinnoitusjärjestelmissä. Tämä POP-asetukseen perustuva vapautus on kuitenkin voimassa ainoastaan 26. elokuuta 2015 saakka.

            EU:n kanta

Edellä mainitun perusteella Euroopan unionin olisi kannatettava Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa HBCDD:n lisäämistä yleissopimuksen liitteeseen A (poikkeuksena sen tuotanto ja käyttö rakentamiseen käytettävässä EPS- ja XPS-materiaalissa). Yleissopimuksen sopimuspuolten olisi sallittava se, että HBCDD:n luetteloinnin täytäntööpanoa siirretään helmikuuhun 2016. Lisäksi Euroopan unionin olisi kannatettava PFOS-yhdisteille ja sen johdannaisille myönnettyjen asianmukaisten yksittäisten vapautusten ja hyväksyttävien käyttötarkoitusten poistamista, lukuun ottamatta vapautusta, joka koskee käyttöä kostutusaineina valvotuissa sähkökemiallisissa pinnoitusjärjestelmissä. Kyseinen vapautus olisi pidettävä voimassa siihen saakka, kun sen voimassaolo lakkaa vuonna 2015. Vapautusta ei tulisi jatkaa kyseisen päivämäärän jälkeen.

2.           SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Kemikaalivirasto tarkasteli vuonna 2008 ja pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea vuosina 2009-2012 HBCDD:n käyttöön liittyviä riskejä ja sosioekonomisia näkökohtia EU:ssa ja maailmassa. Molempiin tutkimuksiin kuului sidosryhmien kuuleminen.

            Kuuleminen

Kun suositeltiin HBCDD:n sisällyttämistä REACH-asetuksen liitteeseen XIV, kemikaalivirasto laati tausta-asiakirjan[12], jossa tuettiin suositusta. Tausta-asiakirja perustui asiakirjaan “Data on Manufacture, Import, Export, Uses and Releases of HBCDD as well as Information on Potential Alternatives to its Use”[13]. Molemmista asiakirjoista järjestettiin julkinen kuuleminen.

Näissä kahdessa asiakirjassa esitetyt tiedot, jotka koskevat valmistusta, tuontia ja vientiä, käyttöä sekä käytöstä johtuvia päästöjä, perustuvat riskinarviointiraporttiin. Lisätietoja saatiin HBCD:n toimialan käyttäjäryhmältä lokakuussa 2008. Näihin lisätietoihin kuuluu tiivistelmä tiedoista, jotka koskevat HBCDD:n kokonaismyyntiä ja –kulutusta EU:ssa kunakin vuonna vuosina 2003–2007. Tiedot HBCDD:n mahdollisista vaihtoehdoista on otettu monista erilaisista lähteistä, kuten sekä toimialan että sääntelijöiden arvioinneista, joissa on pyritty tunnistamaan korvattavia aineita ja tekniikoita.

Seitsemännessä kokouksessaan pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea hyväksyi HBCDD:tä[14] koskevan riskinhallinnan arvioinnin. Riskinhallinnan arviointia varten kuultiin sidosryhmiä, myös toimialan edustajia, vuosina 2010–2012. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea pyysi riskinhallinnan arvioinnin laatinutta HBCDD:tä käsittelevää tilapäistä työryhmää keräämään lisätietoja HBCDD:stä. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea suostui arvioimaan lisätietoja sekä käsittelemään kahdeksannessa kokouksessaan liitteen määrittämistä ja mahdollisia vapautuksia, joita sopimuspuolten konferenssi harkitsee HBCDD:n liitteeseen sisällyttämisen osalta. Tietoja toimittivat 26 sopimuspuolta ja maiden tarkkailijat[15]. Lisäksi seitsemän hallituksista riippumatonta tarkkailijaa toimitti tietoja[16].

            Kuulemisen tulokset

HBCDD:n lisääminen yleissopimukseen pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suosituksen mukaisesti sekä tämän muutoksen täytäntöönpano EU:n lainsäädännössä POP-asetuksen kautta tarkoittaa sitä, että kielletään HBCDD:n tuotanto, markkinoille saattaminen ja käyttö iskunkestävässä polystyreenissä (HIPS) ja tekstiileissä sekä EPS:n ja XPS:n muissa kuin rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa.

            Iskunkestävä polystyreeni (HIPS)

Kemikaaliviraston julkaisemien asiakirjojen mukaisesti HBCDD:llä käsiteltyä HIPS-materiaalia käytetään pääasiassa video- ja stereolaitteissa, sähköjohtojen haaroitusrasioissa rakennusalalla sekä jääkaappien vuorauksessa. Eri lähteiden perusteella HBDD:n määrä palonsuojatussa HIPS-materiaalissa on 1–7 painoprosenttia ja EU:n riskinarviointiraportissa realistisena huonoimpana mahdollisena tapauksena pidettiin sitä, että HIPS-materiaalissa on 7 prosenttia HBCDD:tä. Käyttömäärä ei ole lisääntynyt viime vuosina Euroopassa, ja sen arvioidaan olevan 210 tonnia vuodessa (1,81 prosenttia HBCDD:n kokonaiskäytöstä EU:ssa).

HBCDD:tä ei käytetä laajasti HIPS-materiaalissa ja on syytä uskoa, että tätä käyttötarkoitusta varten on olemassa vaihtoehtoisia palonestoaineita. HBCDD:n tilalla HIPS-materiaalissa voidaan käyttää seuraavia kemikaaleja: etyleenibis(tetrabromiftaali-imidi), (EBTPI) (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty); dekabromidifenyylietaani (DBDPE), (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty). DBDPE:tä käytetään yleisesti HIPS-materiaalissa ja tekstiileissä. Sen vaikutus on parempi kuin HBCDD:n, ja sen hinta on sunnilleen sama. Trifenyylifosfaatti, (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty); bisfenoli-A-bis (bifenyylifosfaatti) (BDP), (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty); difenyylikresyylifosfaatti (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty).

Muihin kemikaaleihin, joita voidaan käyttää HBCDD:n tilalla HIPS-materiaalissa, kuuluu joukko bromattuja palonestoaineita, joita käytetään antimonitrioksidin (ATO) kanssa. Näitä ovat seuraavat: tris(tribromineopentyyli)fosfaatti; tetrabromibisfenoli A–Bis(2,3-dibromipropyylieetteri) (TBBPA‑DBPE); 2,4,6-tris(2,4,6-tribromifenoksi)-1,3,5 triatsiini; etaani-1,2-bis(pentabromifenyyli) ja etyliinibis(tetrabromiftaali-imidi).

Markkinoilla on myös vaihtoehtoisia materiaaleja HIPS-materiaalille. Sähkölaitteissa HIPS voidaan korvata erilaisilla vaihtoehtoisilla materiaaleilla, kuten seokset, joissa on mukana polykarbonaatti ja akryylinitriili-butadieeni-styreeniä (PC/ABS), polystyreenia ja polyfenyleenieetteriä (PS/PPE) ja polyfenyleenieetteriä ja iskunkestävää polystyreeniä (PPE/HIPS), ilman palonestoaineita tai käyttäen fosforia sisältäviä halogenoimattomia palonestoaineita.

            Tekstiilit

Kemikaaliviraston julkaisemien asiakirjojen mukaan HBCDD:tä käytetään tekstiileissä Britannian ja Saksan palontorjuntastandardien mukaisesti, pääasiassa verhoilluissa huonekaluissa ja ajoneuvojen istuimissa, pintaverhoiluissa, patjanpäällisissä, sisustustekstiileissä sekä ajoneuvojen tekstiileissä. Todennäköinen HBCDD-pitoisuus lopullisessa tuotteessa on arviolta 10–15 prosenttia. Sen jälkeen, kun käyttö tähän tarkoitukseen on vähentynyt huomattavasti viime vuosina, arvioidaan, että ainoastaan noin 210 tonnia vuodessa käytetään tällä hetkellä tekstiilien pinnoitukseen (1,81 prosenttia HBCDD:n kokonaiskäytöstä EU:ssa).

Tekstiilien pinnoituksessa käytetyn HBCDD:n alhainen määrä ja sen käytön runsas väheneminen viime vuosina näyttäisi osoittavan, että käytettävissä on muita yhtä tehokkaita aineita. Tekstiileissä käytettyjä palonestoaineita voidaan välttää, jos itse materiaali on syttymätöntä tai huonosti syttyvää. Joitakin luonnonmateriaaleja, kuten villaa, voidaan sen vuoksi käyttää estoaineina huonekaluissa. Muita luonnostaan huonosti syttyviä materiaaleja ovat viskoosi, jossa on fosforia, polyesterikuidut ja aramidit. Käytettävissä on myös useita kemikaaleja, joilla voitaisiin helposti korvata HBCDD tekstiileissä.

Tekstiilien pinnoituksessa HBCDD:n kemiallisiin vaihtoehtoihin kuuluvat dekabromidifenyylietaani (DBDPE) (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty); etyliinibis(tetrabromiftaali-imidi) (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty); klooratut parafiinit (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty) ja ammoniumpolyfosfaatit (teknisesti mahdollinen, kaupallisesti saatavilla ja laajasti käytetty). Olisi kuitenkin huomattava, että ammoniumpolyfosfaatteja lukuun ottamatta nämä ovat halogenoituja ja pysyviä aineita, ja myös ne luokitellaan mahdollisesti myöhemmin POP-aineiksi. Lisäksi lyhytketjuisia kloorattuja parafiineja (SCCP) on jo rajoitettu[17] POP-asetuksen perusteella.

Tekstiileissä paloturvallisuus voidaan saavuttaa myös eristekalvon muodostavan tulenestopinnoitteen avulla. Tämän intumescence–tekniikan ansiosta pintaan muodostuu hiilivaahto, joka toimii lämmön eristäjänä. Tekniikkaan kuuluu hiilen lähde, happoa synnyttävä yhdiste ja hajoava yhdiste, jotka mahdollistavat paisutuskaasujen ja vaahtoavan hiilen syntymisen.

            EPS:n ja XPS:n käyttötarkoitukset muualla kuin rakennusalalla

Vuonna 2011 julkaistiin raportti “Assessment of the consumption of HBCDD in EPS and XPS in conjunction with national fire requirements”[18], jonka mukaan EU:ssa käytettävästä EPS:stä 70 prosenttia käytetään rakentamisessa, 25 prosenttia (teollisuuden ja elintarvikkeiden) pakkauksissa ja viisi prosenttia muissa tarkoituksissa. Yleisesti ajatellaan, etteivät pakkausmateriaalit sisällä HBCDD:tä. Muualla kuin rakentamisessa HBCDD:llä käsiteltyä EPS:ää käytetään pääasiassa lasten turvaistuimissa FMVSS 302 –standardin vaatimusten täyttämiseksi. Vaikuttaa siltä, ettei HBCDD:llä käsiteltyä XPS:llä ole EU:ssa muita käyttötarkoituksia kuin rakentamiseen liittyvä.

Kahden vuoden kuulemiskauden aikana hallitukset tai toimiala eivät ole tehneet pyyntöjä yksittäisistä vapautuksista, joka liittyisivät EPS:n ja XPS:n käyttöön muualla kuin rakentamisessa. Tämän vuoksi oletetaan, että kyseisissä käyttötarkoituksissa käytetään muita kemikaaleja tai kokonaan muita materiaaleja.

            EPS:n ja XPS:n käyttö rakentamisessa

HBCDD:tä käytetään EU:ssa pääasiassa EPS:n ja XPS:n tuotantoon. HBCDD:tä sisältävää EPS:ää käytetään pääasiassa rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa. Vaikuttaa siltä, että HBCDD:tä sisältävää XPS:tä käytetään ainoastaan rakentamisessa.

Tällä hetkellä sopivia palonestoaineita on saatavilla, tosin riittämättöminä määrinä, HBCDD:n korvaamiseen useimmissa rakentamiseen liittyvissä XPS:n tai EPS:n käyttötarkoituksissa. Ei-halogeenisiä palonestoaineita tarvittaisiin huomattavasti suuremmat määrät (HBCDD:tä on EPS:ssä 0,7 prosenttia ja XPS:ssä 2,5 prosenttia). Vuoden 2011 maaliskuussa Great Lakes Solutions ilmoitti alkavansa tuottaa enemmän palonestoainetta, jossa käytetään suurimolekyylistä styreenistä ja butadieenistä koostuvaa brominoitua kopolymeeriä (Polymeric FR) ja joka sopii käytettäväksi EPS- ja XPS-materiaalissa. Todennäköistä on kuitenkin, että toimialalta menee useampi vuosi siihen, että siirrytään kokonaan tähän teknologiaan. Toimialan tekemän vaarojen arvioinnin mukaan aine on pysyvä muttei biokertyvä ja myrkyllinen.

Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean kahdeksannessa kokouksessa esitettyjen tietojen mukaan uutta ainetta on kokeiluluonteisina määrinä toimitettu jatkokäyttäjille testausta varten. Laitosten laajuisia tuotantokokeita on tehty hyvällä menestyksellä, ja Great Lakes Solutions-Chemtura Corporation toimittanee Polymeric FR –palonestoaineen kaupallisesti saataville vuonna 2012. ICL-Industrial Products ilmoitti hiljattain, että se tähtää kaupalliseen tuotantoon vuoteen 2014 mennessä (10 000 MT). Albemarle (USA) saa kemikaalin kaupallisesti saataville vuonna 2014. Riittävään määrään HBCDD:n korvaamiseksi päästäneen näin ollen 3–5 vuodessa.

Edellä mainitun perusteella olisi kannatettava määräaikaista vapautusta HBCDD:n käytölle rakentamiseen liittyvässä EPS- ja XPS-materiaalissa, jotta toimialalle jää riittävästi aikaa siirtyä käyttämään korvaavia aineita.

3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

Ehdotus koskee neuvoston päätöstä. Sen oikeusperustana on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 192 artiklan 1 kohta ja 218 artiklaan 9 kohta, ja siinä esitetään pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa Euroopan unionin puolesta omaksuttava kanta liitteiden A ja B muuttamiseen.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 9 kohta on asianmukainen oikeusperusta, sillä sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa on tarkoitus hyväksyä Tukholman yleissopimuksen liitettä muuttava päätös, jolla on oikeudellisia vaikutuksia.

2013/0075 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa Euroopan unionin puolesta omaksuttavasta kannasta yleissopimuksen liitteeseen A ja B tehtäviä muutoksia koskevaan ehdotukseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 192 artiklan 1 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)       Euroopan unioni ratifioi pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen (jäljempänä ’yleissopimus’) 16 päivänä marraskuuta 2004 pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen hyväksymisestä Euroopan yhteisön puolesta 14 päivänä lokakuuta 2004 tehdyn neuvoston päätöksen 2006/507/EY[19] perusteella.

(2)       Euroopan unioni on pannut yleissopimukseen perustuvat velvoitteet täytäntöön Euroopan unionin lainsäädännössä pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 850/2004[20] (jäljempänä ’POP-asetus’).

(3)       Euroopan unioni pitää erittäin tärkeänä sitä, että yleissopimuksen liitettä A, B, ja/tai C laajennetaan vähitellen uusilla aineilla, jotka vastaavat POP-aineita koskevia kriteereitä, siten, että otetaan huomioon ennalta varautumisen periaate sekä pyritään saavuttamaan yleissopimuksen tavoite ja täyttämään kaikkien hallitusten Johannesburgin huippukokouksessa vuonna 2002 tekemä sitoumus siitä, että kemikaalien haitalliset vaikutukset minimoidaan vuoteen 2020 mennessä.

(4)       Yleissopimuksen 22 artiklan mukaan sopimuspuolikonferenssi voi tehdä päätöksiä yleissopimuksen liitteiden A, B ja C muuttamisesta. Kyseiset päätökset tulevat voimaan vuoden kuluttua siitä päivästä, jona tallettaja on antanut muutoksen hyväksymisen tiedoksi, ei tosin niiden sopimuspuolten osalta, jotka ovat päättäneet jättäytyä liitteen ulkopuolelle.

(5)       Sen jälkeen kun Norja teki heksabromisyklododekaania (HBCDD)[21] koskevan ehdotuksensa vuonna 2008, yleissopimuksen nojalla perustettu pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea on saanut päätökseen HBCDD:tä koskevan työnsä. Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea on katsonut, että HBCDD täyttää yleissopimuksessa esitetyt edellytykset aineen lisäämiseksi liitteeseen A. Yleissopimuksen sopimuspuolten tuleva sopimuspuolikonferenssin odotetaan päättävän HBCDD:n lisäämisestä yleissopimuksen liitteeseen A.

(6)       Vuonna 2011 HBCDD lisättiin[22] kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelystä ja rajoituksista 18. päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH)[23].liitteeseen XIV. HBCDD:hen sovelletaan sen vuoksi kyseiseen asetukseen perustuvaa lupamenettelyä. HBCDD:n saattaminen markkinoille ja sen käyttö kielletään, jollei lupaa myönnetä tietylle henkilölle tiettyä käyttötarkoitusta varten. Koska HBCDD kulkeutuu pitkiä matkoja ympäristössä, tämän aineen käytön lopettaminen maailmanlaajuisesti hyödyttää EU:n kansalaisia enemmän kuin EU:n laajuinen käytön lopettaminen REACH-järjestelmän perusteella.

(7)       Jotta voidaan yhdenmukaistaa POP-asetuksen mukainen luettelointi REACH-asetuksen liitteen XIV mukaisen määräajan kanssa, yleissopimuksen sopimuspuolten olisi voitava siirtää HBCDD:n lisäämistä liitteeseen koskevan sopimuspuolten päätöksen täytäntöönpanoa helmikuuhun 2016.

(8)       Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea (POP RC) suosittaa HBCDD:n lisäämistä yleissopimukseen siten, että myönnetään yksittäinen vapautus sen tuotannolle ja käytölle rakentamisessa käytettävässä solupolystyreenissä (EPS) ja ruiskuvaletussa polystyreenissä (XPS). Suurin osa EU:ssa käytettävästä HBCDD:stä käytetään näihin tarkoituksiin. EU:ssa tarvitaan kolmesta viiteen vuotta, jotta voidaan saavuttaa riittävä valmius HBCDD:n korvaamiseen. EU:n olisi kuudennen sopimuspuolikonferenssin aikana sen vuoksi tuettava ehdotettua yksittäistä vapautusta.

(9)       Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea toteaa, että mikäli HBCDD lisätään liitteeseen A, yleissopimuksen 6 artiklan 1 kappaleen d alakohdan mukaisilla jätehuoltotoimenpiteillä varmistettaisiin, että HBCDD:tä sisältävät tuotteet ja tavarat poistetaan käytöstä siten, että niiden sisältämät pysyvät orgaaniset yhdisteet hävitetään tai niistä huolehditaan muuten ympäristön kannalta järkevällä tavalla.

(10)     HBCDD:tä sisältäviä jätteitä, erityisesti rakentamiseen liittyvissä tarkoituksissa käytettävää EPS:ää ja XPS:ää, kierrätetään tällä hetkellä useissa maissa, jotka ovat yleissopimuksen sopimuspuolia. Nämä sopimuspuolet voivat ehdottaa vapautusta, joka mahdollistaa tilapäisesti HBCDD:tä sisältävien jätteiden kierrätyksen tavalla, joka vastaa neljännessä sopimuspuolikonferenssissa liitteessä A olevaan osaan IV lisättyä lauseketta ja joka mahdollistaa tetrabromidifenyylieetteriä ja pentabromidifenyylieetteriä sisältävien jätteiden kierrätyksen tietyissä tarkasti määritellyissä olosuhteissa.

(11)     Vuonna 2010 perfluorioktaanisulfonihappo (PFOS) ja sen johdannaiset lisättiin POP-asetuksen[24] liitteeseen I.

(12)     Pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea rohkaisee sopimuspuolia lopettamaan perfluorioktaanisulfonihapon käytön seuraavissa tarkoituksissa: sammutusvaahdot, punaisten tulimuurahaisten ja termiittien torjunnassa käytettävät hyönteisten torjunta-aineet, metallien koristeellinen pintakäsittely, matot; nahka ja vaatteet, tekstiilit ja verhoilu. Lisäksi pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitea rohkaisee sopimuspuolia rajoittamaan PFOS:n käytön kovan metallin päällystyksessä, jolle on nykyään myönnetty yksittäinen vapautus, ainoastaan suljettuihin järjestelmiin; tämä katsotaan tällä hetkellä yleissopimuksessa sallituksi käyttötarkoitukseksi.

(13)     PFOS-yhdisteet ja sen johdannaiset lueteltiin POP-asetuksen liitteessä I siten, että niihin liittyy ainoastaan pieni määrä yleissopimuksen perusteella myönnettyjä vapautuksia. Kun otetaan huomioon pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean päätös, PFOS-yhdisteiden ja sen johdannaisten tietyistä yksittäisistä vapautuksista olisi luovuttava lukuun ottamatta käyttöä kostutusaineina valvotuissa sähkökemiallisissa pinnoitusjärjestelmissä. Kyseinen vapautus olisi pidettävä voimassa siihen saakka, kun sen voimassaolo lakkaa vuonna 2015. Vapautusta ei tulisi jatkaa kyseisen päivämäärän jälkeen.

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1          Euroopan unionin kantana Tukholman sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa tulisi tukea

-           heksabromisyklododekaanin (HBCDD)[25] lisäämistä yleissopimuksen liitteeseen A siten, että HBCDD:n käytölle rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa myönnetään määräaikainen vapautus;

-           seuraavien vapautusten ja hyväksyttävien käyttötarkoitusten poistamista perfluorioktaanisulfonihappoa (PFOS) ja sen johdannaisia koskevasta merkinnästä yleissopimuksen liitteestä B: sammutusvaahdot, punaisten tulimuurahaisten ja termiittien torjunnassa käytettävät hyönteisten torjunta-aineet, metallien koristeellinen pintakäsittely, matot, nahka ja vaatteet sekä tekstiilit ja verhoilu.

Tämä vastaa pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suosituksia[26].

Unionin edustajat voivat sopia pieniä muutoksista pysyvien orgaanisten yhdisteiden arviointikomitean suosituksiin Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten kuudennessa konferenssissa ilman, että niistä tehdään uusi neuvoston päätös.

2          Yleissopimuksen sopimuspuolten olisi sallittava siirtää HBCDD lisäämisen liitteeseen A täytäntööpanoa helmikuuhun 2016.

3          Mikäli liitteeseen A lisätään lauseke, joka mahdollistaa tilapäisesti HBCDD:tä sisältävien jätteiden kierrätyksen tietyissä tarkasti määritellyissä olosuhteissa, Euroopan unioni voi kannattaa kyseistä muutosta.

2 artikla

Kun Tukholman yleissopimuksen sopimuspuolten konferenssin päätös on tehty, se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

[1]               http://www.pops.int/documents/convtext/convtext_en.pdf.

[2]               EU:n jäsenvaltioista kaksi ( Italia ja Malta) ei ole vielä ratifioinut yleissopimusta.

[3]               EUVL L 209, 31.07.2006, s. 1.

[4]               EUVL L 158, 30.4.2004, s. 7.

[5]               Heksabromisyklododekaani (CAS-numero 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 3194-55-6) ja sen tärkeimmät diastereoisomeerit: alfa-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-50-6); beta-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-51-7); ja gamma-heksabromisyklododekaani (CAS No: 134237-52-8).

[6]               EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

[7]               Asetus (EU) N:o 143/2011, annettu 17 päivänä helmikuuta 2011, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH) liitteen XIV muuttamisesta, EUVL L 44, 18.2.2011, s. 2.

[8]               Sama koskee aineita, jotka lisätään pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission pöytäkirjan liitteeseen I, II ja/tai III.

[9]               Neuvoston päätös 1999/468/EY, tehty 28 päivänä kesäkuuta 1999, menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä, EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

[10]             Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

[11]             Vuonna 2008 EU:ssa käytetystä HBCDD:stä 96,3 prosenttia käytettiin solupolystyreenissä (EPS) ja ruiskuvaletussa polystyreenissä (XPS). Vuonna 2011 tehdyn arvioinnin mukaan (http://www.klif.no/publikasjoner/2819/ta2819.pdf), joka koski HBCDD:n käyttöä solupolystyreenissä (EPS) ja ruiskuvaletussa polystyreenissä (XPS) sekä kansallisia palomääräyksiä, EU:ssa 70 prosenttia EPS:tä käytetään rakentamiseen liittyvissä, 25 prosenttia pakkauksiin liittyvissä ja 5 prosenttia muissa käyttötarkoituksissa. HBCDD:tä ei yleensä käytetä pakkausmateriaalissa. Näin ollen selvästi suurin osa HBCDD:tä sisältävästä EPS:stä käytetään rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa. HBCDD:tä sisältävää XPS:ä käytetään ainoastaan rakentamiseen liittyvissä käyttötarkoituksissa.

[12]             http://echa.europa.eu/documents/10162/42ddec00-863a-4cff-abd2-6d4b39abe114.

[13]             http://echa.europa.eu/documents/10162/eb5129cf-38e3-4a25-a0f7-b02df8ca4532.

[14]             UNEP/POPS/POPRC.7/19/Add.1, saatavissa osoitteessa: http://chm.pops.int/Convention/POPsReviewCommittee/POPRCMeetings/POPRC7/POPRC7Documents/tabid/2267/language/en-US/Default.aspx.

[15]             Argentiina, Azerbaidžan, Brasilia, Bulgaria, Kambodža, Kamerun, Kanada, Kiina, Saksa, Guatemala, Indonesia, Irlanti, Israel, Italia, Kiribati, Latvia, Mali, Meksiko, Monaco, Myanmar, Alankomaat, Norja, Puola, Romania, Thaimaa ja Amerikan yhdysvallat.

[16]             Great Lakes Solutions, Green Chemicals Srl, International POPs Elimination Network IPEN, PS Foam Industry, Extruded Polystyrene Foam Association, sekä yhdessä toimialan järjestöt EXIBA (Ceficin alakohtainen ryhmä) ja EPS (PlasticsEurope) sekä aikaisempi POPRC-jäsen.

[17]             Komission asetus (EU) N:o 519/2012, annettu 19 päivänä kesäkuuta 2012, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 liitteen I muuttamisesta, EUVL L 159, 20.6.2012, s. 1.

[18]             http://www.klif.no/publikasjoner/2819/ta2819.pdf.

[19]             EUVL L 209, 31.7.2006, s. 1.

[20]             EUVL L 158, 30.4.2004, s. 7.

[21]             Heksabromisyklododekaani (CAS-numero 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 3194-55-6) ja sen tärkeimmät diastereoisomeerit: alfa-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-50-6); beta-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-51-7); ja gamma-heksabromisyklododekaani (CAS No: 134237-52-8).

[22]             Asetus (EU) N:o 143/2011, annettu 17 päivänä helmikuuta 2011, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH) liitteen XIV muuttamisesta, L 44, 18.2.2011, s. 2.

[23]             EUVL L 396, 30.12.2006, p. 1.

[24]             Komission asetus (EU) N:o 757/2010, annettu 24 päivänä elokuuta 2010, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 liitteiden I ja III muuttamisesta, EUVL L 223, 25.8.2010, s. 29.

[25]             Heksabromisyklododekaani (CAS-numero 25637-99-4), 1,2,5,6,9,10-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 3194-55-6) ja sen tärkeimmät diastereoisomeerit: alfa-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-50-6); beta-heksabromisyklododekaani (CAS-numero 134237-51-7); ja gamma-heksabromisyklododekaani (CAS No: 134237-52-8).

[26]             Päätös POPRC-8/3: “Hexabromocyclododecane” ja päätös POPRC-8/8: “Perfluorooctane sulfonic acid, its salts, perfluorooctane sulfonyl fluoride and their related chemicals in open applications (liittyen päätökseen POPRC-8/16), saatavilla osoitteessa: http://chm.pops.int/Convention/POPsReviewCommittee/LatestMeeting/POPRC8/MeetingDocuments/tabid/2801/Default.aspx