52013DC0843

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan komission ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön yhteisestä kertomuksesta, jossa tarkastellaan toimitettujen TFTP-tietojen hyödyllisyyttä rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen välisen sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan nojalla /* COM/2013/0843 final */


KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Euroopan komission ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön yhteisestä kertomuksesta, jossa tarkastellaan toimitettujen TFTP-tietojen hyödyllisyyttä rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen välisen sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan nojalla

Oikeusperusta

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ovat laatineet yhteisen kertomuksen rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen, jäljempänä ’TFTP-sopimus’, nojalla toimitettujen TFTP-tietojen hyödyllisyydestä, jäljempänä ’yhteinen kertomus’, kuten sopimuksen 6 artiklan 6 kohdassa määrätään. Kertomuksessa ”keskitytään erityisesti useita vuosia säilytettävien tietojen ja 13 artiklan mukaisesti suoritetusta yhteisestä tarkastelusta saatujen asianmukaisten tietojen hyödyllisyyteen”.

Menettelyihin liittyvät näkökohdat

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ovat yhdessä päättäneet tämän kertomuksen laatimista koskevista yksityiskohdista TFTP-sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö aloittivat neuvottelut kertomuksen laatimiseen liittyvien yksityiskohtien, toimivallan ja menettelyjen vahvistamiseksi joulukuussa 2012. EU:n ja Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunnat pitivät 25. helmikuuta 2013 Washingtonissa (D.C.) kokouksen, jossa keskusteltiin kertomuksen valmistelusta ja kutsuttiin koolle toinen kokous, joka pidettiin Europolin tiloissa Haagissa 14. toukokuuta 2013. Haagin-kokouksessa EU:n ja Yhdysvaltojen valtuuskunnat tapasivat myös Europolin edustajia, joiden kanssa keskusteltiin kaikkien osapuolten alkupanoksesta ja siitä, miten sen jälkeen edettäisiin.

Euroopan komissio järjesti EU:n puolesta jäsenvaltioiden edustajien kanssa luottamuksellisen kokouksen 13. toukokuuta 2013. Jäsenvaltiot ja Europol ovat toimittaneet kirjallisia selvityksiä, jotka on otettu huomioon kertomuksen laatimisessa. Europol esitti selvityksensä laatimista varten kaikille asianomaisille jäsenvaltioille kyselyn, jossa niiltä pyydettiin tietoja kertomusta varten. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä ajantasaista tietoa TFTP-sopimuksen nojalla toimitettavien tietojen hyödyllisyydestä asianomaisten jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tutkimien tapausten yhteydessä.

Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunta arvioi TFTP-sopimuksen nojalla toimitettujen tietojen hyödyllisyyttä haastattelemalla ajanjaksolla 1. helmikuuta – 24. toukokuuta 2013 eri virastoissa työskenteleviä terrorismintutkijoita, tarkastelemalla terrorismintorjuntatapauksia, joissa oli hyödynnetty TFTP-tietoja, ja analysoimalla yli tuhat TFTP-raporttia.

Soveltamisala

Kertomuksen laatimisessa käytetyt tiedot ovat peräisin Yhdysvaltojen valtiovarainministeriöltä, Europolilta ja EU:n jäsenvaltioilta. Kertomuksessa keskitytään siihen, millä tavoin TFTP-tietoja on käytetty ja mitä hyötyä niistä on ollut terrorismintorjuntatutkimuksissa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Kertomuksessa esitetään useita käytännön esimerkkejä siitä, miten kolme vuotta tai kauemmin säilytetyt TFTP-tiedot ovat edistäneet terrorismintorjuntatutkimuksia Yhdysvalloissa ja EU:ssa jo ennen kuin TFTP-sopimus tuli voimaan 1. elokuuta 2010 ja sen jälkeen. Tämän kertomuksen ohella esimerkkejä TFTP-tietojen hyödyllisyydestä ja merkityksestä on esitetty niiden kahden yhteisen tarkastelun yhteydessä, jotka on tehty helmikuussa 2011 ja lokakuussa 2012 TFTP-sopimuksen 13 artiklan nojalla. Yhdessä nämä tosiseikkoihin ja konkreettisiin tapauksiin perustuvat tiedot antavat merkittävää lisätietoa TFTP-ohjelman toiminnasta ja sen hyödyllisyydestä.

Kertomuksessa tarkastellaan myös sitä, miten Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on tarkastellut tietojen säilyttämisaikoja ja valikoimattomien tietojen poistamista.

Kertomus osoittaa, että TFTP-sopimuksen nojalla toimitetut tiedot, mm. tiedot, joita on säilytetty usean vuoden ajan, ovat olleet erittäin hyödyllisiä terrorismintorjuntatutkimuksissa sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ja muuallakin.

Komissio toimittaa yhteisen kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle tämän tiedonannon liitteenä.

LIITE

Euroopan komission ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön yhteinen kertomus, jossa tarkastellaan toimitettujen TFTP-tietojen hyödyllisyyttä rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan nojalla

komission tiedonantoon Euroopan parlamentille ja neuvostolle

Euroopan komission ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön yhteisestä kertomuksesta, jossa tarkastellaan toimitettujen TFTP-tietojen hyödyllisyyttä rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Amerikan yhdysvaltojen välisen sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan nojalla

Tiivistelmä

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ovat laatineet tämän yhteisen kertomuksen rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä Euroopan unionista Yhdysvaltoihin terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman tarkoituksiin tehdyn Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, nojalla toimitettujen tietojen hyödyllisyydestä, kuten sopimuksen 6 artiklan 6 kohdassa määrätään. Kertomuksessa ”keskitytään erityisesti useita vuosia säilytettävien tietojen ja 13 artiklan mukaisesti suoritetusta yhteisestä tarkastelusta saatujen asianmukaisten tietojen hyödyllisyyteen”.

Kertomuksen laatimisessa käytetyt tiedot ovat peräisin Yhdysvaltojen valtiovarainministeriöltä, Europolilta ja EU:n jäsenvaltioilta. Kertomuksessa keskitytään siihen, millä tavoin sopimuksen nojalla toimitettuja tietoja, jäljempänä ’TFTP-tiedot’, on käytetty ja mitä hyötyä niistä on ollut terrorismintorjuntatutkimuksissa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Kertomuksessa esitetään useita käytännön esimerkkejä siitä, miten kolme vuotta tai kauemminkin säilytetyt TFTP-tiedot ovat edistäneet terrorismintorjuntatutkimuksia Yhdysvalloissa ja EU:ssa jo ennen kuin sopimus tuli voimaan 1. elokuuta 2010 ja sen jälkeen. Tämän kertomuksen ohella esimerkkejä TFTP-tietojen hyödyllisyydestä ja merkityksestä on esitetty niiden kahden yhteisen tarkastelun yhteydessä, jotka on tehty helmikuussa 2011 ja lokakuussa 2012 TFTP-sopimuksen 13 artiklan nojalla. Yhdessä nämä tosiseikkoihin ja konkreettisiin tapauksiin perustuvat tiedot antavat merkittävää lisätietoa TFTP-ohjelman toiminnasta ja sen hyödyllisyydestä.

Kertomuksessa tarkastellaan myös sitä, miten Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on tarkastellut tietojen säilyttämisaikoja ja valikoimattomien tietojen poistamista.

Kertomus osoittaa, että sopimuksen nojalla toimitetut tiedot, mm. tiedot, joita on säilytetty usean vuoden ajan, ovat olleet erittäin hyödyllisiä terrorismintorjuntatutkimuksissa sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ja muuallakin.

2. Tausta

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö perusti terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman, jäljempänä ’TFTP-ohjelma’, pian vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen, kun se alkoi antaa eräälle rahaliikenteen sanomanvälityspalvelujen tarjoajalle oikeudellisesti velvoittavia määräyksiä toimittaa sille Yhdysvalloissa talletettuja rahaliikenteen sanomanvälitystietoja käytettäväksi yksinomaan terrorismin ja sen rahoituksen torjuntaa varten. Vuoden 2009 loppuun saakka palveluntarjoaja talletti kaikki tarvittavat rahaliikenteen sanomanvälitystiedot kahdelle identtiselle palvelimelle, joista toinen sijaitsi Euroopassa ja toinen Yhdysvalloissa. 1. tammikuuta 2010 palveluntarjoaja otti käyttöön uuden sanomanvälitysjärjestelmän, johon kuuluu kaksi käsittelyaluetta, toinen Yhdysvalloissa ja toinen Euroopan unionissa. Tällöin katsottiin tarpeelliseksi tehdä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä uusi sopimus rahaliikenteen sanomanvälitystietojen toimittamisesta, jotta voitaisiin varmistaa TFTP-ohjelman jatkuvuus uusissa olosuhteissa. Euroopan parlamentti ei hyväksynyt sopimuksen ensimmäistä versiota, minkä jälkeen siitä neuvoteltiin tarkistettu versio, joka hyväksyttiin kesällä 2010. Euroopan parlamentti antoi hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle 8. heinäkuuta 2010 ja neuvosto 13. heinäkuuta 2010. Sopimus tuli voimaan 1. elokuuta 2010.

Sopimuksessa annetaan merkittävä rooli Europolille, koska sille on toimitettava jäljennös tietopyynnöistä ja mahdollisista täydentävistä asiakirjoista, minkä jälkeen Europolin tehtävänä on tarkistaa, että Yhdysvaltojen esittämät tietopyynnöt ovat sopimuksen 4 artiklassa määriteltyjen edellytysten mukaisia ja erityisesti että ne on rajattu mahdollisimman tarkasti, jotta siirrettävien tietojen määrä voidaan minimoida. Kun Europol on vahvistanut, että pyyntö on asetettujen vaatimusten mukainen, palveluntarjoaja valtuutetaan ja velvoitetaan antamaan tiedot Yhdysvaltojen valtiovarainministeriölle. Europolilla ei ole suoraa pääsyä palveluntarjoajan Yhdysvaltojen valtiovarainministeriölle toimittamiin tietoihin eikä se tee hakuja näihin tietoihin.

Sopimuksen mukaan kaikki toimitettaviin tietoihin tehtävät haut on rajattava tarkasti, ja niiden on perustuttava olemassa olevaan tietoon tai näyttöön, joka osoittaa olevan syytä uskoa, että haun kohteella on yhteys terrorismiin tai sen rahoitukseen. Sopimuksen 12 artiklassa määrätään, että riippumattomat valvojat valvovat kaikkia hakuja, ja heillä on valtuudet kyseenalaistaa ja estää liian laajat haut tai mitkä tahansa haut, jotka eivät täytä sopimuksen 5 artiklassa vahvistettuja tiukkoja suoja- ja valvontatoimia.

Sopimuksen 13 artiklassa määrätään, että Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunnat tarkastelevat yhdessä säännöllisin väliajoin suoja- ja valvontatoimia sekä vastavuoroisuutta koskevia määräyksiä. Tarkasteluvaltuuskunnissa ovat edustettuina Euroopan komissio, Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö sekä kaksi EU:n jäsenvaltioiden tietosuojaviranomaista. Lisäksi niihin voi kuulua turvallisuus- ja tietosuoja-asiantuntijoita sekä henkilöitä, jolla on oikeudellista kokemusta. Tähän mennessä on jo tehty kaksi yhteistä tarkastelua, ja kolmas on määrä tehdä vuonna 2014. Kummassakin tähänastisessa yhteisessä tarkastelussa tutkittiin tapauksia, joissa sopimuksen nojalla toimitettuja tietoja on käytetty terrorismin tai terrorismin rahoituksen ennaltaehkäisyä, tutkintaa, paljastamista tai syytteeseenpanoa varten.

Helmikuussa 2011 tehdyn ensimmäisen yhteisen tarkastelun yhteydessä Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö esitti useita esimerkkejä (salassapidettäviksi luokitelluista) merkittävistä terrorismitapauksista, joiden paljastamisessa käytettiin sopimuksen nojalla toimitettuja tietoja. Ensimmäisen yhteisen tarkastelun perusteella laaditussa kertomuksessa tunnustetaan TFTP-ohjelman hyödyllisyys ja todetaan, että ohjelman käyttöönoton ja sopimuksen voimaantulon jälkeen saatujen vihjeiden lukumäärä osoittaa, että niistä on jatkuvasti hyötyä terrorismin ja sen rahoituksen ehkäisemisessä ja torjunnassa kaikkialla maailmassa ja erityisesti Yhdysvalloissa ja EU:ssa.[1]

Sopimuksen toinen yhteinen tarkastelu suoritettiin lokakuussa 2012. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö esitti sitä koskevan kertomuksen liitteessä 15 konkreettista esimerkkiä tapauksista, joissa TFTP-tiedot olivat osoittautuneet terrorismintorjuntatutkimusten kannalta olennaisen tärkeiksi.[2] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laaditun kertomuksen mukaan Europol ja jäsenvaltiot ovat alkaneet yhä paremmin tiedostaa TFTP-tietojen hyödyllisyyden terrorismin ja sen rahoituksen ehkäisemisessä ja torjunnassa EU:ssa[3] ja alkaneet hyödyntää niitä enenevässä määrin sopimukseen sisältyvien vastavuoroisuutta koskevien määräysten nojalla[4].

Sopimuksen 6 artiklan 6 kohdassa määrätään, että Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö laativat viimeistään kolmen vuoden kuluttua sopimuksen voimaantulosta yhteisen kertomuksen, jossa tarkastellaan TFTP-ohjelman puitteissa toimitettavien tietojen hyödyllisyyttä ja keskitytään erityisesti useita vuosia säilytettävien tietojen ja 13 artiklan mukaisesti suoritetusta yhteisestä tarkastelusta saatujen asianmukaisten tietojen hyödyllisyyteen.

3. Menettelyihin liittyvät näkökohdat

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ovat yhdessä päättäneet tämän kertomuksen laatimista koskevista yksityiskohdista TFTP-sopimuksen 6 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö aloittivat neuvottelut kertomuksen laatimiseen liittyvien yksityiskohtien, toimivallan ja menettelyjen vahvistamiseksi joulukuussa 2012. EU:n ja Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunnat pitivät 25. helmikuuta 2013 Washingtonissa (D.C.) kokouksen, jossa keskusteltiin kertomuksen valmistelusta ja kutsuttiin koolle toinen kokous, joka pidettiin Europolin tiloissa Haagissa 14. toukokuuta 2013. Haagin-kokouksessa EU:n ja Yhdysvaltojen valtuuskunnat tapasivat myös Europolin edustajia, joiden kanssa keskusteltiin kaikkien osapuolten alkupanoksesta ja siitä, miten sen jälkeen edettäisiin.

Euroopan komissio järjesti EU:n puolesta jäsenvaltioiden edustajien kanssa luottamuksellisen kokouksen 13. toukokuuta 2013. Jäsenvaltiot ja Europol ovat toimittaneet kirjallisia selvityksiä, jotka on otettu huomioon kertomuksen laatimisessa. Europol esitti selvityksensä laatimista varten kaikille asianomaisille jäsenvaltioille kyselyn, jossa niiltä pyydettiin tietoja kertomusta varten. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä ajantasaista tietoa TFTP-sopimuksen nojalla toimitettavien tietojen hyödyllisyydestä asianomaisten jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tutkimien tapausten yhteydessä.

Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunta arvioi TFTP-sopimuksen nojalla toimitettujen tietojen hyödyllisyyttä haastattelemalla ajanjaksolla 1. helmikuuta – 24. toukokuuta 2013 eri virastoissa työskenteleviä terrorismintutkijoita, tarkastelemalla terrorismintorjuntatapauksia, joissa oli hyödynnetty TFTP-tietoja, ja analysoimalla yli tuhat TFTP-raporttia.

Tässä kertomuksessa esitetyt esimerkit ovat peräisin erittäin arkaluonteisista tutkimuksista, jotka saattavat olla edelleen kesken. Siksi eräistä tiedoista on poistettu osia näiden tutkimusten suojaamiseksi.

4. TFTP-tietojen hyödyllisyys

Siitä lähtien kun TFTP-ohjelma perustettiin vuonna 2001, terrorismintorjuntaviranomaiset eri puolilla maailmaa ovat saaneet sen ansiosta kymmeniä tuhansia vihjeitä ja yli 3 000 raporttia (jotka sisältävät useita TFTP-vihjeitä). Yli 2 100 raporttia on toimitettu eurooppalaisille viranomaisille.[5]

TFTP-ohjelmaa on käytetty useiden viime vuosikymmenen aikana tehtyjen tai suunniteltujen merkittävien terrori-iskujen tutkinnassa.

Sopimuksen tekemisen jälkeen:

· pommi-iskut Bostonin maratonilla huhtikuussa 2013

Lontoon kesäolympialaisiin kohdistuneet uhkat vuonna 2012 salahanke Saudi-Arabian Yhdysvaltojen-lähettilään murhaamiseksi vuonna 2011 Anders Breivikin Norjassa toteuttamat iskut heinäkuussa 2011 ja Nigerian itsenäisyyspäivän autopommi-iskut lokakuussa 2010.

Ennen sopimuksen tekemistä:

iskut jalkapallon maailmanmestaruuskilpailun katsojia vastaan Kampalassa, Ugandassa, heinäkuussa 2010 Jakartan hotelli-iskut heinäkuussa 2009 Al-Shabaab-ryhmän toteuttamat kaappaus- ja panttivankioperaatiot, mm. belgialaisen MV Pompei -aluksen kaappaus huhtikuussa 2009 Mumbain iskut marraskuussa 2008 Islamilainen Jihad -liikkeen salahanke iskujen toteuttamiseksi eri kohteissa Saksassa syyskuussa 2007 New Yorkin JFK-lentokenttään kohdistunut salahanke vuonna 2007 salahanke nestepommin räjäyttämiseksi Atlantin ylittävällä lennolla vuonna 2006 Lontoon pommi-iskut heinäkuussa 2005 terrorismiin liittynyt Theo Van Goghin murha marraskuussa 2005 Madridin junaiskut maaliskuussa 2004 ja Balin pommi-iskut lokakuussa 2002.

EU:n ja Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunnat ovat kuulleet Europolia ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriötä sekä muita viranomaisia TFTP-tietojen hyödyllisyydestä. Terrorismintorjuntatutkijoiden mukaan TFTP-tiedot sisältävät ainutlaatuista ja erittäin tarkkaa tietoa, josta on merkittävää hyötyä terroristien tukiverkostojen jäljittämisessä ja terrorismin rahoituksessa käytettävien uusien menetelmien tunnistamisessa. Silloin kun jostakin terroriepäillystä ei tiedetä juuri muuta kuin nimi tai pankkitilin numero, TFTP-tiedot voivat paljastaa olennaisen tärkeitä yksityiskohtia, kuten olinpaikan, maksutapahtumia ja yhteistyökumppaneita. TFTP-tietojen ainutlaatuinen merkitys perustuu pankkitietojen totuudenmukaisuuteen, mikä johtuu siitä, että on asianomaisten oman edun mukaista antaa paikkansapitäviä tietoja, jotta he voivat varmistaa, että rahat päätyvät haluttuun määränpäähän.

Useimmat terrorismintorjuntatutkimukset perustuvat siihen, että kerätään, vaihdetaan ja analysoidaan suuria määriä eri lähteistä saatavia tietoja. Sopimuksen täytäntöönpanosta saatujen kokemusten, lukuisiin terrorismintorjuntatutkimuksiin liittyvän jäsenvaltioiden viranomaisten yhteistyön sekä terrorismia ja rahanpesua koskevaan tiedusteluun liittyvän yleisen pätevyyden perusteella TFTP-tietoja pidetään erittäin hyödyllisinä, koska ne ovat ainutlaatuinen väline, jonka avulla saadaan oikea-aikaista, totuudenmukaista ja luotettavaa tietoa toimista, joihin liittyy epäilyjä terrorismin rahoituksesta ja suunnittelusta.

Tarkastelun yhteydessä haastateltiin Yhdysvaltojen terrorismintorjuntatutkijoita useista eri virastoista, joilla on oikeus hyödyntää sopimuksen perusteella toimitettavia TFTP-tietoja, sen selvittämiseksi, miten hyödyllisenä he pitävät ohjelmaa tutkimustensa kannalta. Haastatellut tutkijat olivat yhtä mieltä siitä, että TFTP-ohjelman avulla saadaan arvokasta tietoa, jota voidaan käyttää terroristien ja heidän tukiverkostojensa tunnistamisessa ja jäljittämisessä. He myös huomauttivat, että TFTP-ohjelman avulla saadaan olennaisen tärkeää tietoa eräiden maailman vaarallisimpiin kuuluvien terroristijärjestöjen taloudellisista tukiverkostoista. Tällaisia järjestöjä ovat mm. Al-Qaida, Islamilaisen Maghrebin Al-Qaida (AQIM), Arabian niemimaan Al-Qaida (AQAP), Al Shabaab, Islamilainen Jihad -liike (IJU), Uzbekistanin islamilainen liike (IMU) ja Iranin islamilaisen vallankumouskaartin erikoisjoukot (Islamic Revolutionary Guard Corps-Qods Force, IRGC-QF). Tutkijat totesivat, että TFTP-tietojen avulla voidaan havaita uusia taloudellisen tuen virtoja ja aiemmin tuntemattomia yhteistyökumppaneita, paljastaa peiteyritysten ja peitenimien yhteyksiä terroristijärjestöihin, arvioida tai vahvistaa muualta saatuja tiedustelutietoja sekä hankkia tietoja, joiden avulla voidaan määrittää uusia tutkimuskohteita. Useat haastatelluista tutkijoista huomauttivat, että TFTP-tietoihin perustuvien rahaliikennetietojen avulla voidaan täyttää muissa tiedoissa olevia aukkoja ja luoda yhteyksiä, joita ei olisi voitu havaita muiden lähteiden perusteella.

Terroristiryhmät tarvitsevat säännöllisiä kassavirtoja useista eri syistä, kuten operaatioiden ja lahjusten maksamiseen, matkajärjestelyihin, jäsenten koulutukseen ja värväämiseen, asiakirjojen väärentämiseen, aseiden hankintaan ja iskujen toteuttamiseen. Terrorismintorjuntatutkijat käyttävät monia eri tyyppisiä tietoja voidakseen tutkia ja estää näitä operaatioita. Tiedoissa saattaa kuitenkin olla aukkoja, joiden vuoksi tutkijat eivät pysty täysin ymmärtämään verkostojen toimintaa. TFTP-ohjelma tarjoaa tutkijoille paikkansapitäviä rahaliikennetietoja, joihin voi sisältyä tilinumeroita, kansainvälisiä pankkikoodeja, nimiä, osoitteita, maksutapahtumien määriä, päivämääriä, sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita. Näiden tietojen avulla tutkijat voivat kartoittaa taloudellisia tukiverkostoja ja muun muassa paljastaa aiemmin tuntemattomia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi vuonna 2012 TFTP-tietojen ansiosta kävi ilmi, että eräällä tunnetulla terroristiepäillyllä oli käyttöoikeus sellaisen organisaation pankkitiliin, jonka kautta oli toteutettu useita epäilyttäviä maksutapahtumia. Myöhempien TFTP-tarkistusten avulla havaittiin rahavirtoja tämän organisaation ja erään toisen yrityksen välillä; yrityksen epäiltiin toimittavan materiaaliapua muille terroristiyhteisöille samalla maantieteellisellä alueella.

TFTP-tietojen avulla voidaan saada vihjeitä, joista on apua terroristiverkostoissa mukana olevien henkilöiden tunnistamisessa ja paikantamisessa ja terrori-iskujen tukemiseen liittyvää rahaliikennettä koskevien todisteiden hankkimisessa. Epäillyn sijainti voidaan selvittää esimerkiksi tutkimalla, onko hän sulkenut ja/tai avannut pankkitilin jossakin kaupungissa tai maassa, joka ei ole hänen viimeksi tunnettu asuinpaikkansa, ja milloin tämä on tapahtunut. Pankkitilin vaihtaminen on selkeä osoitus siitä, että henkilö on saattanut muuttaa. Myös silloin kun epäilty ei ole vaihtanut pankkitiliä, vaan on muuton jälkeenkin käyttänyt edelleen vanhaa tiliään (esimerkiksi verkkopankin välityksellä), asuinpaikan vaihdos on voitu havaita esimerkiksi tiettyihin tavaroihin tai palveluihin liittyvien maksujen perusteella (esimerkiksi kunnostus- tai ylläpitotyöt tai muut toimet, jotka yleensä liittyvät asuinpaikkaan). Vaikka epäillyt olisivat yrittäneet hoitaa tilitapahtumansa erityisen varovasti, TFTP-tietojen tarkkuuden ansiosta heidät on voitu jäljittää läheisten yhteistyökumppanien suorittamien maksujen ja ostojen avulla. TFTP-ohjelman avulla on mahdollista saada olennaisen tärkeitä tietoja terroristiepäiltyjen liikkeistä ja heidän suorittamiensa menojen luonteesta. Myös tieto siitä, että terroristiepäiltyyn liitetyllä pankkitilillä ei ole ollut maksutapahtumia, voi antaa hyödyllistä osviittaa siitä, että epäilty on saattanut poistua kyseisestä maasta.

TFTP-tietojen avulla on myös saatu tietoja Yhdysvaltojen ja EU:n kansalaisista tai näillä alueilla asuvista henkilöistä, joita epäillään terrorismista tai terrorismin rahoituksesta kolmansissa maissa, jotka eivät ole vastanneet keskinäistä oikeusapua koskeviin pyyntöihin riittävän nopeasti. Esimerkiksi vuonna 2010 pystyttiin TFTP-tietojen avulla paikantamaan eräs terrorismirikoksesta epäilty EU:ssa asuva henkilö, joka oli kadonnut EU:n alueelta. Kävi ilmi, että hän oli avannut uuden pankkitilin eräässä Lähi-idän maassa. Lisätutkimukset vahvistivat, että henkilö oli todella asettunut asumaan kyseiseen kolmanteen maahan, minkä jälkeen tutkintaresurssit voitiin kohdentaa häntä koskevan kansainvälisen pidätysmääräyksen aikaan saamiseksi.

TFTP-tiedoista oli apua myös tutkittaessa ranskalaista Rachid Benomaria, jonka epäiltiin olevan Al-Qaidan ja Al-Shabaabin värvääjä ja varainkerääjä. Benomari pidätettiin kahden muun Al-Shabaabin toimihenkilön kanssa, kun he saapuivat Keniaan laittomasti heinäkuussa 2013. Benomari ja hänen yhteistyökumppaninsa on etsintäkuulutettu EU:ssa terrorismiin liittyvien syytteiden vuoksi, ja Interpol on antanut Benomarin pidättämiseksi kansainvälisen etsintäkuulutuksen (Red Notice). TFTP-tietojen avulla tutkijat saivat tietoonsa Benomarin pankkitilin numeron ja pystyivät sitä kautta tunnistamaan ennalta tuntemattomia rahoituskumppaneita. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö toimitti tiedot Europolille sopimuksen 10 artiklaan perustuvan tietopyynnön nojalla.

Terrorismintorjuntatutkijat ovat lukuisissa tapauksissa saaneet TFTP-tietojen avulla paikkansapitäviä ja oikea-aikaisia vihjeitä, jotka ovat edistäneet terrorismitutkimuksia. TFTP-tiedoista oli hyötyä muun muassa niiden rahoituslähteiden tunnistamisessa, joita käytettiin vuoden 2011 salahankkeessa, jonka yhteydessä Manssor Arbabsiarin ja IRGC-QF:n oli tarkoitus murhata Saudi-Arabian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs.[6] TFTP-tiedot paljastivat 100 000 dollarin maksun, joka oli lähetetty Iranin ulkopuolisessa maassa olevalta pankkitililtä Yhdysvaltoihin henkilölle, jonka Arbabsiar oli palkannut murhan toteuttajaksi. Arbabsiar pidätettiin, ja hän on sittemmin tunnustanut syyllisyytensä. Hänet on tuomittu vankeuteen 25 vuodeksi.

TFTP-tiedoista on ollut apua myös Al-Nusrah Front -järjestöön (ANF) kohdistuvissa tutkimuksissa. Yhdistyneiden kansakuntien pakotekomitea, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat todenneet ANF:n olevan Al-Qaidan peitenimi Irakissa, ja tämän perusteella YK on määrännyt sen varat jäädytettäviksi kaikkialla maailmassa. Syyskuusta 2011 alkaen ANF on ilmoittanut olevansa vastuussa yli 1 100 terrori-iskusta, joissa on kuollut tai haavoittunut satoja syyrialaisia. TFTP-tietojen mukaan Lähi-idässä toimiva ANF:n varainkerääjä on saanut vuodesta 2012 lähtien eri valuuttoina yli 1,4 miljoonan euron arvosta lahjoituksia, jotka ovat peräisin ainakin 20 eri maassa asuvilta lahjoittajilta, mm. Alankomaista, Espanjasta, Irlannista, Ranskasta, Ruotsista, Saksasta ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Yhdysvaltojen terrorismintorjuntatutkijat ovat toimittaneet nämä tiedot terrorismintorjunnasta vastaaville viranomaisille eri puolilla maailmaa, mm. Eurooppaan ja Lähi-itään. Ainakin yhdessä tapauksessa kolmas maa on pyytänyt lisähakujen tekemistä TFTP-tietoihin saadakseen tukea tutkinnan jatkamiseen.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö jatkaa TFTP-tietojen käyttämistä tutkiessaan EU:hun sijoittautuneiden terroristien koulutusta Syyriassa. Valtiovarainministeriön terrorismintorjunta-analyytikot ovat tehneet TFTP-hakuja, jotka liittyvät terrorismista epäiltyihin Mohommod Hassin Nawaziin ja Hamaz Nawaziin. Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset pidättivät Nawazin veljekset 16. syyskuuta 2013 Doverissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, minne nämä olivat matkustaneet Ranskan Calais’sta. Heitä syytettiin terrorismi-rikoksista, mm. matkustamisesta Syyriassa sijaitsevalle terroristien koulutusleirille. TFTP-vihjeiden avulla saatiin tietoa maksutapahtumista, kuten pankkitilien numeroista, maksetuista määristä, päivämääristä ja mahdollisista yhteistyökumppaneista, joihin kuului mm. terrorismin rahoittamisesta epäilty henkilö.

Terroristijärjestöt rahoittavat toimintaansa monin eri keinoin. Niihin voi kuulua rahanpesua, huumekauppaa, varkauksia ja varojen keruuta peiteyritysten avulla. TFTP-tietojen avulla terrorismintorjuntatutkijat voivat paljastaa keinoja, joita terroristit ja heidän tukijansa käyttävät toiminnan rahoittamiseksi. Terroristijärjestöt käyttävät usein peiteyrityksiä luodakseen toiminnalleen lailliset puitteet, joiden avulla ne voivat välttää pakotteet ja käyttää maailmanlaajuista rahoitusjärjestelmää. TFTP-tiedot sisältävät olennaista tietoja, kuten nimiä, kansainvälisiä pankkikoodeja, maksutapahtumien määriä ja päivämääriä, joiden avulla peiteyritykset voidaan yhdistää terroristiryhmiin. Epäillyn peiteyrityksen ja tunnetun terroristin välistä rahaliikennettä koskevat yksityiskohdat voivat sisältää tietoja, joiden avulla tutkijat voivat vahvistaa, että lailliselta näyttävä yritys itse asiassa kerää varoja terroristijärjestön puolesta. TFTP-tietojen avulla voidaan myös paljastaa aiemmin tuntemattomia peiteyrityksiä ja yksilöitä, joiden avulla tutkijat pääsevät terroristiryhmiin liittyvien organisaatioiden jäljille. TFTP-tietojen avulla saatiin vihjeitä tutkimuksiin, jotka koskivat sittemmin toimintansa lopettaneen hyväntekeväisyysjärjestön Charitable Society for Social Welfaren Yhdysvalloissa toimivaa haaraa. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on luokitellut järjestön perustajan Abd-al-Majid Al-Zindanin ”erityisesti nimetyksi maailmanlaajuiseksi terroristiksi”[7]. Järjestön varajohtajana toimi AQAPin toimihenkilö Anwas al-Aulaqui, joka on nyt kuollut. Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjien mukaan hyväntekeväisyysjärjestö oli peitejärjestö, jota käytettiin Al-Qaidan ja Osama Bin Ladenin tukemiseen. TFTP-tiedot paljastivat järjestöön liittyvää rahaliikennettä ja yhteistyökumppaneita.

TFTP-tiedoista oli hyötyä myös terrorismin tukemisesta epäiltyä iranilaista Saderat-pankkia koskevissa tutkimuksissa. Saderat-pankille annettiin em. luokitus sen laittoman toiminnan perusteella, minkä seurauksena kaikki sen varat jäädytettiin Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa ja eräillä muilla lainkäyttöalueilla. Saderat-pankilla oli noin 3 200 toimipistettä, ja Iranin hallitus käytti sitä ohjatakseen varoja mm. Hizbollahille ja Hamasille. Vuosina 2001–2006 Saderat-pankki siirsi 50 miljoonaa dollaria Iranin keskuspankista Lontoossa sijaitsevan toimipisteensä välityksellä Beirutissa sijaitsevaan toimipisteeseensä Libanonissa toimivien, väkivallantekoja tukevien Hizbollahin peitejärjestöjen hyväksi. TFTP-tiedoilla oli olennainen merkitys terrorismintorjuntatutkijoiden työssä niiden jäljittäessä rahaliikennettä Saderat-pankista terroristiryhmille ja pankin yhteyksiä muihin rahoituslaitoksiin kansainvälisten pakotteiden välttämiseksi.

Terroristijärjestöt turvautuvat usein vilpillisiin menettelyihin peittääkseen laittomat rahoitusjärjestelynsä. TFTP-tietojen ansiosta havaittiin mm. rahoitusvirta, jonka avulla Hizbollah pesi huumerahoja toimintaansa varten. Tämän erittäin monimutkaisen järjestelyn puitteissa Hizbollah myi huumeita Euroopassa ja pesi näin saadut varat hankkimalla Yhdysvalloista käytettyjä autoja, jotka sitten myytiin Afrikkaan. Käytettyjen autojen ja huumeiden kaupasta saatu tuotto lähetettiin Libanoniin tiettyihin libanonilaisiin rahanvaihtotoimistoihin. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö selvitti, että Hizbollah siirsi rahanvaihtotoimistojen kautta varoja operaatioiden toteuttamiseen tai takaisin Yhdysvaltoihin, missä niillä hankittiin lisää käytettyjä autoja. TFTP-tietoihin perustuvat vihjeet osoittavat, että varainsiirtoja Hizbollahin, tiettyjen rahanvaihtotoimistojen ja Yhdysvalloissa sijaitsevien käytettyjen autojen liikkeiden välillä tapahtui vielä alkuvuodesta 2013. Valtiovarainministeriö on edelleen huolestunut siitä, että rahanvaihtotoimistoja saatetaan käyttää apukeinona päästä sisään rahoitusjärjestelmään, ja se jatkaa aktiivisesti terrorismintorjuntavihjeiden tutkimista ja toteuttaa toimia paljastaakseen ja estääkseen rahoitusjärjestelmän käytön terroritoiminnan tukemiseen.

Maksutapahtumat voivat myös antaa terrorismintorjuntatutkijoille tietoja, joiden avulla voidaan tunnistaa terroristien koulutustoimintaa tukevia henkilöitä. Terroristijärjestöt tarvitsevat rahaa voidakseen maksaa yhteistyökumppaniensa matkoja koulutusleireille. Nämä maksutapahtumat kertovat usein siitä, milloin terroriepäilty on päättänyt ryhtyä toimimaan ja tekemään yhteistyötä jonkin ryhmän tai järjestön kanssa. TFTP-tietojen avulla terrorismintorjuntatutkijat voivat saada näiden henkilöiden jäljittämiseksi tarvitsemansa tiedot, kuten matkustusajankohdan, maksujen määrän, nimet, peitenimet, olinpaikat ja yhteystiedot. TFTP-tiedoista saatiin vihjeitä mm. Al-Shabaabin yhteyshenkilöä Omar Awadh Omaria koskeviin tutkimuksiin. Omar hankki Al-Shabaabille rahoitusta, ja hänen uskotaan avustaneen ulkomaisten taistelijoiden ja varusteiden toimittamisessa Somaliaan. Omarin uskotaan olleen mukana suunnittelemassa 11. heinäkuuta 2010 toteutettuja iskuja jalkapallon maailmanmestaruusottelussa Kampalassa, Ugandassa. Al-Shabaab ilmoitti tehneensä kyseisen iskun, jossa sai surmansa 74 ihmistä. Olennaiset vihjeet, joiden avulla pystyttiin tunnistamaan Omarin tukiverkostoon kuuluvat henkilöt ja paljastamaan aiemmin tuntemattomia pankkitilejä, saatiin TFTP-tiedoista. Omar odottaa nyt pidätettynä oikeudenkäyntiä Ugandassa. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on myös antanut Omarille luokituksen rauhaa, turvallisuutta ja vakautta Somaliassa koskevia uhkia koskevan täytäntöönpanomääräyksen 13536 nojalla.

TFTP-tietojen käyttö jäsenvaltioiden ja EU:n tasolla

TFTP-ohjelma on Yhdysvaltojen viranomaisten kehittämä, mutta EU ja sen jäsenvaltiot voivat käyttää ohjelmaa omissa terrorismintorjuntatutkimuksissaan TFTP-sopimukseen sisältyvien vastavuoroisuutta koskevien määräysten nojalla. Sopimuksen 10 artiklan nojalla jäsenvaltiot, Europol ja Eurojust voivat pyytää tietojen hakemista TFTP-ohjelman avulla, minkä jälkeen Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö tekee haun 5 artiklassa vahvistettuja suojatoimia noudattaen. Sopimuksen 9 artiklan nojalla Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö voi toimittaa TFTP-tietoja asianomaisille jäsenvaltioille, Europolille ja Eurojustille myös oma-aloitteisesti.

Sopimuksen voimaantulon jälkeen jäsenvaltiot ovat enenevässä määrin alkaneet tiedostaa TFTP-tietojen hyödyllisyyden tutkintavälineenä. Useat jäsenvaltiot ja Europol hyödyntävät jatkuvasti TFTP-tietoja ja niiden tarjoamia arvokkaita johtolankoja. Viimeisten kolmen vuoden aikana EU ja sen jäsenvaltiot ovat tehneet sopimuksen 10 artiklan nojalla 158 TFTP-tietopyyntöä ja saaneet niiden pohjalta kaikkiaan 924 vihjettä.[8]

Esimerkiksi Espanja on saanut 10 artiklan nojalla tehtyjen 11 tietopyynnön perusteella 93 vihjettä luonnollisista tai oikeushenkilöistä, joilla epäillään olevan yhteyksiä terrorismiin tai sen rahoitukseen. Näistä 11 pyynnöstä kolme koski maan sisäisiä separatistisia terroristiryhmiä: kaksi ETAan[9] liittyvää pyyntöä tuotti 25 vihjettä ja yksi Resistência Galegaan[10] liittyvä pyyntö neljä vihjettä. Espanja lähetti myös neljä Al-Qaidaan liittyvää tietopyyntöä, jotka tuottivat 11 vihjettä, kun taas kaksi Hizbollahiin liittyvää tietopyyntöä tuottivat peräti 27 vihjettä. Lisäksi yksi separatistiseen PKK-ryhmään[11] liittyvä pyyntö tuotti 19 vihjettä ja yksi terrorismin ja aseiden levittämisen torjuntaan liittyvä pyyntö seitsemän vihjettä.

Samana ajanjaksona Yhdysvallat on toimittanut jäsenvaltioille ja EU:lle tietoja sopimuksen 9 artiklan nojalla oma-aloitteisesti 23 kertaa. Näihin tietoihin sisältyi 94 vihjettä.[12]

Seuraavat tapaukset, jotka perustuvat Europolin keräämiin ja toimittamiin tietoihin, ovat esimerkkejä siitä, miten TFTP-tietoja on käytetty jäsenvaltioissa ja millaisia tutkimustuloksia sopimuksen 10 artiklan mukaisten tietopyyntöjen avulla on saatu.[13] Nämä esimerkit täydentävät tämän kertomuksen 4 jaksossa esitettyjä tietoja, joiden taustalla on myös joitakin Eurooppaan liittyviä esimerkkejä siitä, mikä on TFTP-tietojen rooli terrorismintorjuntatutkimuksissa. Esimerkkitapaukset on valikoitu ja tiedot niistä on esitetty luottamuksellisuuden ja turvallisuusvaatimusten asettamissa rajoissa.

Tapaus 1: Islamistinen terrorismi

Terroristiryhmä/järjestö: Islamistinen terrorismi (tuntematon/nimeämätön järjestö)

Tapauksen kuvaus: Tutkimuksen kohteena oli 40-vuotias mies, jonka epäiltiin olevan värvätty ulkomaisten asevoimien palvelukseen ja terroristijärjestön jäseneksi. Henkilöä epäiltiin myös terrori-iskujen valmistelusta ja/tai toteuttamisesta.

Jäsenvaltiolta saatu palaute: TFTP-sopimuksen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön perusteella saadut tiedot vahvistivat aiemmat tiedot. Saatujen tietojen katsottiin olevan ajantasaisia ja niihin sisältyi vihjeitä uusista terrorismi/rikosyhteyksistä.

Ajankohta, johon vihjeet liittyvät: vuodet 2008–2011.

Tapaus 2: Hamas

Terroristiryhmä/järjestö: Hamas (Harakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah, ”Islamilainen vastarintaliike”) on Palestiinan sunnimuslimien islamistinen järjestö, johon kuuluu palestiinalaisalueella toimiva sotilaallinen siipi Izz ad-Din al-Qassamin prikaatit. Euroopan unioni, Israel, Yhdysvallat, Kanada ja Japani ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

Tapauksen kuvaus: Tutkimuksen kohteena oli voittoa tavoittelematon yhteisö, jolle oli määrätty pakotteita jäsenvaltion lainsäädännön nojalla. Kyseinen yhteisö on erään toisessa jäsenvaltiossa toimivan vastaavan yhteisön sisarjärjestö.Toiselle yhteisölle oli määrätty pakotteita, koska se oli toimittanut tukea Hamasille. Tutkimusten kohteena olevan yhteisön epäiltiin antaneen Hamasille huomattavaa taloudellista tukea sisarjärjestönsä välityksellä.

Jäsenvaltiolta saatu palaute: TFTP-sopimuksen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön perusteella saadut vihjeet vahvistivat aiemmin tiedossa olleet seikat ja niiden katsottiin olevan ajantasaisia.

Yhteisön varat jäädytettiin jo ennen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön esittämistä. Maksutapahtumia koskevat TFTP-tiedot ilmoitettiin kuitenkin rahanpesun selvittelykeskukseen, koska niihin liittyi merkkejä rahanpesusta, ja myöhemmin maksujen todettiin olleen osa terroristijärjestölle osoitettua rahoitusta.

Ajankohta, johon vihjeet liittyvät: vuosi 2011.

Tapaus 3: PKK

Terroristiryhmä/järjestö: Kurdistanin työväenpuolue (Partiya Karkerên Kurdistan tai Parti Karkerani Kurdistan), josta käytetään yleisesti lyhennettä PKK ja joka tunnetaan myös nimellä KGK tai aiemmin KADEK (Kurdistanin vapauden ja demokratian kongressi ) tai KONGRA-GEL (Kurdistanin kansankongressi), on kurdijärjestö, joka on vuodesta 1984 käynyt aseellista taistelua Turkin valtiota vastaan itsenäisen Kurdistanin perustamiseksi ja Turkissa asuvien kurdien kulttuuristen ja poliittisten oikeuksien puolesta. Ryhmä perustettiin 27. marraskuuta 1978 Fisin kylässä Licen lähellä. Sen johtajana toimi Abdullah Öcalan. Useat valtiot ja järjestöt, mm. Euroopan unioni, Yhdistyneet kansakunnat, NATO ja Yhdysvallat ovat kansainvälisellä tasolla luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

Tapauksen kuvaus: Tutkimuksen kohteena oli EU:n kansalainen, jonka epäiltiin olevan Kongra Gelin/PKK:n tukija. Epäilty matkusteli laajalti eri maissa ja teki mm. useita matkoja turvallisuudeltaan kyseenalaisiin paikkoihin. Epäillyn arvellaan toimivan kielletyn terroristijärjestön Kongra Gelin/PKK:n varojenkerääjänä, rahoittajana tai yhteyshenkilönä.

Jäsenvaltiolta saatu palaute: TFTP-sopimuksen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön perusteella saadut tiedot vahvistivat aiemmin tunnetut seikat, minkä lisäksi niistä saatiin tietoa aiemmin tuntemattomista kansainvälisistä yhteyksistä, yhteyshenkilöistä ja epäillyistä.

Tapaus liittyy edelleen vireillä olevaan tutkimukseen, minkä vuoksi siitä ei voida paljastaa kovin paljon tietoa palautteen yhteydessä. TFTP-tietojen ansiosta rahaliikennettä koskevat tutkimukset voitiin kuitenkin kohdentaa tarkemmin aiemmin tuntemattomiin yhteistyökumppaneihin ja paikkoihin, minkä seurauksena pystyttiin paikkaamaan huomattavia aukkoja tiedustelutiedoissa ja avaamaan uusia tutkintalinjoja. Erityisen merkillepantavaa on, että tutkimuksissa avautui tällä tavoin kansainvälinen ulottuvuus, josta oli ollut epäilyjä jo aiemmin, mutta jota ei ollut helppo yksilöidä, joten tiedot vahvistivat aiempien tiedustelutietojen pitävän paikkansa. Tämä puolestaan poiki merkittäviä lisätutkimuksia ja yhteydenottoja muihin lainvalvontavirastoihin sekä pääkohteen että hänen taloudellisten yhteiskumppaniensa osalta. On syytä korostaa, että TFTP-tietojen avulla saatuja vihjeitä olisi tuskin saatu muiden kanavien kautta, minkä vuoksi niistä oli tässä tapauksessa erityisen suuri hyöty.

Ajankohta, johon vihjeet liittyvät: vuodet 2004–2011.

Tapaus 4: IJU

Terroristiryhmä/järjestö: Islamilainen Jihad -liike (Islamic Jihad Union, IJU) tunnettiin alun perin nimellä Islamic Jihad Group (IJG). Se on terroristijärjestö, joka on toteuttanut iskuja Uzbekistanissa ja yrittänyt iskujen toteuttamista Saksassa. IJUn perustivat maaliskuussa 2002 Uzbekistanin islamilaisesta liikkeestä (IMU) eronneet jäsenet Pakistanin heimoalueilla. Järjestö oli vastuussa Uzbekistanissa vuonna 2004 ja vuoden 2005 alussa suunnitelluista iskuista, jotka epäonnistuivat. Tämän jälkeen se vaihtoi nimekseen Islamic Jihad Union. Se on sittemmin lähentynyt Al-Qaidan ydintä. Uudelleensuuntautumisen myötä järjestön tavoitteet ovat muuttuneet, ja se on alkanut suunnitella terrori-iskuja Pakistanissa ja Länsi-Euroopassa, etenkin Saksassa. Järjestön päämaja on Pakistanin Etelä-Waziristanissa sijaitseva Mirali, missä lännestä värvättyjä henkilöitä koulutetaan tekemän iskuja länsimaissa.

Tapauksen kuvaus: Tutkimuksen kohteena oli kuusi henkilöä, joiden epäiltiin olevan IJU-terroristijärjestön jäseniä. Yhden epäillyistä uskottiin matkustaneen tai matkustavan lähiaikoina saamaan terrorismiin liittyvää koulutusta vihamieliseen paikkaan. Yhden epäillyistä uskottiin olevan vastuussa rahoituksesta, värväämisestä ja jäsenvaltioihin suuntautuvasta laittomasta maahanmuutosta. Tämän epäillyn nykyinen olinpaikka ei ole tiedossa.

Jäsenvaltiolta saatu palaute: TFTP-sopimuksen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön perusteella saadut vihjeet vahvistivat aiemmin saatujen tietojen pitävän paikkansa.

Lisäksi niistä saatiin aiemmin tuntemattomia tietoja (ulkomaisia pankkitilejä, osoitteita, puhelinnumeroita ym.), kansainvälisiä yhteyksiä sekä aiemmin tuntemattomia yhteyshenkilöitä ja epäiltyjä. Vihjeiden katsottiin olevan ajantasaisia.

Ajankohta, johon vihjeet liittyvät: vuodet 2009–2012.

Tapaus 5: Sikhiterrorismi

Terroristiryhmä/järjestö: Sikhiterrorismi (tuntematon/nimeämätön järjestö)

Tapauksen kuvaus: Tutkimuksen kohteena oli sikhiterrorismi. Erästä henkilöä ja häneen liittyvää liikeyritystä epäillään suurien rahasummien keräämisestä ja varojen siirtelystä eri tilien ja paikkojen välillä. Rahoja epäillään käytettävän terroritekojen tukemiseen ja jopa niiden tilaamiseen.

Jäsenvaltiolta saatu palaute: TFTP-sopimuksen 10 artiklan mukaisen tietopyynnön perusteella saadut vihjeet vahvistivat aiemmin saatujen tietojen pitävän paikkansa. Lisäksi niistä saatiin aiemmin tuntemattomia tietoja (ulkomaisia pankkitilejä, osoitteita, puhelinnumeroita ym.), kansainvälisiä yhteyksiä sekä aiemmin tuntemattomia yhteyshenkilöitä ja epäiltyjä. Vihjeiden katsottiin olevan ajantasaisia.

Vihjeiden avulla voitiin arvioida tarkemmin aiempien tutkimusten perusteella saatuja rahoitusta koskevia tiedustelutietoja. Oli esimerkiksi tiedossa, että kohdehenkilön pankkitil(e)ille talletettiin suuria rahasummia, mutta varojen alkuperää ei aiemmin tiedetty.

Asiassa ei ole nostettu syytteitä, mutta tutkimusten arkaluonteisuuden vuoksi palautteen yhteydessä ei voida paljastaa kovin paljon lisätietoja. Tässä tapauksessa TFTP-tietojen tarkastelua ryhdyttiin harkitsemaan jo varhaisessa vaiheessa, koska kohdehenkilön epäiltiin jättäneen rahaliikenteeseen liittyviä jälkiä EU:n ulkopuolelle. TFTP-tietoja koskevaan tietopyyntöön saatiin nopea ja yksityiskohtainen vastaus, jonka avulla pystyttiin selvittämään kohdehenkilön kansainvälistä rahaliikennettä ja ulkomaisia liiketoimintaintressejä, joista saatiin arvokasta tiedustelutietoja. Tämän ansiosta kohdehenkilön toimintaa pystyttiin arvioimaan perusteellisemmin tutkimuksen tavoitteiden ja muiden tiedustelutietojen pohjalta. Tässäkään tapauksessa TFTP-tietojen avulla saatuja vihjeitä taloudellisista yhteisyökumppaneista ja liiketoimista olisi tuskin voitu saada muiden kanavien kautta, ja ne edistivät merkittävästi tutkimuksia ja toiminnan nopeaa arviointia.

Ajankohta, johon vihjeet liittyvät: vuodet 2007–2012.

Usean vuoden ajan säilytetyistä TFTP-tiedoista saatava hyöty

Terrorismintorjuntaviranomaiset ovat osoittaneet EU:n ja Yhdysvaltojen tarkasteluvaltuuskunnille, että usean vuoden ajan säilytetyistä rahaliikenteen tiedoista, ns. historiatiedoista, on terrorismintorjuntatutkimuksissa erittäin suurta hyötyä. Historiatietojen avulla tutkijat voivat selvittää rahoitustrendejä, jäljittää yhteistyötä tekeviä ryhmiä ja analysoida vakiintuneita toimintamenetelmiä. Koska TFTP-tiedot ovat hyvin yksityiskohtaisia, tutkijat voivat niiden avulla jäljittää terroristeja ja heidän tukijoitaan kaikkialla maailmassa vielä vuosien päästä. Sen jälkeen kun TFTP-sopimus tuli voimaan elokuussa 2010, 45 prosenttia kaikista analyytikoiden tutkimista TFTP-tiedoista on ollut vähintään kolme vuotta vanhoja.

Terroristi voi toimia tietyssä maassa vuosia. Jossain vaiheessa hän saattaa siirtyä toiseen maahan toteuttamaan terrori-iskuja. Hän saattaa vaihtaa kaikki aiemmat tuntomerkkinsä nimeä, osoitetta ja puhelinnumeroa myöten. TFTP-sopimuksen 6 artiklassa vahvistettujen määräaikojen puitteissa säilytettyjen TFTP-tietojen avulla on kuitenkin mahdollista yhdistää hänet hänen aiemmin käyttämäänsä pankkitiliin. Vaikka terroristi olisi perustanut uusia pankkitilejä, tutkijat saattavat pystyä yhdistämään hänet uuteen tiliin – ja siihen liittyviin tunnistetietoihin – seuraamalla rahaliikennettä niillä tileillä, joiden tiedetään olevan kyseisen terroristijärjestön käytössä. Tätä kertomusta varten haastatellut tutkijat olivatkin yhtä mieltä siitä, että TFTP-tietojen säilytysajan lyhentäminen alle viiteen vuoteen heikentäisi huomattavasti mahdollisuuksia saada tietoja terroristiryhmien rahoituksesta ja toiminnasta.

TFTP-tietojen avulla onnistuttiin mm. seuraamaan IJUn toimihenkilön Mevlüt Karin rahaliikennettä. Kar on toimittanut IJUn jäsenille yli 20 räjähdysnallia. Tammikuussa 2012 Yhdysvallat antoi hänelle Specially Designated Global Terrorist -luokituksen, minkä seurauksena hänen kaikki Yhdysvaltojen lainkäyttöalueella sijaitsevat varansa jäädytettiin. Karin ja hänen tukijoidensa välistä rahaliikennettä seurattiin yli neljä vuotta säilytetyistä TFTP-tiedoista saatujen vihjeiden avulla. Kar oli mukana vuoden 2007 salahankkeessa, jonka tarkoituksena oli tehdä räjähdeiskuja Saksassa sijaitseviin Yhdysvaltojen sotilastukikotiin ja Saksassa oleskelevia Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan. Libanonin hallitus on etsintäkuuluttanut Karin, minkä lisäksi Interpol on antanut kansainvälisen etsintäkuulutuksen hänen pidättämistään ja karkottamistaan varten. Libanonin hallitus on tuominnut Karin poissaolevana 15 vuoden vankeusrangaistukseen yrityksestä perustaa Libanoniin Al-Qaidan solu. Ilman historiatietoja tutkijat eivät olisi voineet saada Karin toiminnasta yhtä kattavaa käsitystä.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on laatinut selvityksen vuosina 2005–2012 laadituista runsaasta tuhannesta TFTP-raportista.[14] Analyysi osoitti, että kyseisen seitsemän vuoden aikana 35 prosenttia TFTP-tietoihin perustuvista vihjeistä oli peräisin tiedoista, joita oli säilytetty vähintään kolmen vuoden ajan.

Vuosina 2005–2012 laadittuja TFTP-raportteja koskeva selvitys osoitti paitsi historiatietojen merkittävyyden vihjeiden lähteenä yleensä, erityisesti yli kolme vuotta säilytettyjen tietojen suhteellisen suuren merkityksen raporteissa. Kuten jäljempänä oleva kaavio osoittaa, vuosina 2005–2012 laadituista TFTP-vihjeraporteista yli 65 prosenttia sisältää tietoja, joita oli säilytetty yli kolmen vuoden ajan. Lähes 35 prosentissa raporteista vähintään puolet lähdeaineistosta muodostui historiatiedoista. Vuodesta 2010 alkaen peräti 10 prosenttia analyytikkojen terrorismintorjuntatutkimuksia varten laatimista TFTP-raporteista on perustunut yksinomaan yli kolme vuotta säilytettyihin TFTP-tietoihin.

Historiatiedot olivat olennaisen tärkeitä norjalaisen terroristin Anders Behring Breivikin rahoituslähteiden ja -menetelmien selvittämisessä. Hänen 22. heinäkuuta 2011 toteuttamissaan iskuissa kuoli 77 ihmistä ja haavoittui satoja. Jo seuraavana päivänä Europol esitti Yhdysvaltojen valtiovarainministeriölle TFTP-sopimuksen 10 artiklan nojalla tapahtumiin liittyvän kiireellisen tietopyynnön. Valtiovarainministeriö toimitti Europolille vielä samana päivänä 35 TFTP-vihjettä, joissa kartoitettiin yksityiskohtaisesti Breivikin laajaa rahaliikennettä ja verkostoa, joka kattoi lähes tusinan verran maita. Useimmat niistä sijaitsivat Euroopassa, mutta joukkoon kuului myös Yhdysvallat sekä eräitä veroparatiiseja. Näistä 35 vihjeestä neljä liittyi maksutapahtumiin, jotka oli suoritettu iskuja edeltävien kahden vuoden aikana, ja yksi vihje maksutapahtumaan, joka oli suoritettu hieman yli kolme vuotta ennen iskuja. Loput 30 vihjettä liittyivät maksutapahtumiin, jotka oli suoritettu neljästä kahdeksaan vuotta ennen iskuja[15], kun Breivik vasta rakensi kansainvälistä rahoitusverkostoaan, perusti väärennettyjä tutkintotodistuksia myöntävän yrityksen ja maatalousalan yrityksen, jonka kautta hän pystyi hankkimaan räjähteissä käytettäviä tarvikkeita, ja teki yhteistyötä muissa maissa toimivien yhteistyökumppanien kanssa.

Ennen kuin Breivik toteutti iskunsa Norjassa, hän näyttää vähentäneen kansainvälisen rahoitusjärjestelmän käyttöä, kenties välttääkseen paljastumasta. Vanhempien TFTP-vihjeiden avulla tutkijat pystyivät kuitenkin nopeasti jäljittämään Breivikin rahoitusvirrat ja ‑menetelmät sekä hänen yhteyshenkilönsä ja varansa muissa maissa. Tämä oli erityisen tärkeää siksi, että viranomaiset pyrkivät selvittämään, oliko hän toiminut yksin vai yhdessä muiden, tuntemattomien toimijoiden kanssa.

Eräässä toisessa tapauksessa, jota tarkasteltiin tämän kertomuksen laatimista varten, tutkijat jäljittivät TFTP-vihjeiden avulla yli 100 maksutapahtumaa terroristiepäillyn ja hänen eri maissa asuvien tukijoidensa välillä neljän vuoden ajalta. Terroristiepäilty käytti eri maissa olevia tilejä kerätäkseen varoja mahdollisia iskuja koskevien suunnitelmien tukemiseen. Rahaliikennettä koskevien lisätutkimusten yhteydessä paljastettiin aiemmin tuntemattomia yhteistyökumppaneita ja tukijoita.

Tutkijat ovat myös useissa tämän kertomusten laatimista varten seuratuissa tapauksissa onnistuneet jäljittämään terroristiryhmien, mm. Al-Qaidan, keskinäisiä maksutapahtumia ja uusia rahoituslähteitä. Useimmissa näistä tapauksista käytettiin TFTP-tietoja, joita oli säilytetty yli kolme vuotta, ja monissa ennen heinäkuussa 2012 toteutettua tietojen poistamista edeltävissä hauissa yli viisi vuotta. Näiden tietojen perusteella käynnistettiin myös erillisiä tutkimuksia, joiden kohteena oli aiemmin tuntemattomia yhteisöjä.

Myös tämän kertomuksen 5 jaksossa esitetyt kuvaavat esimerkit EU:n terrorismintorjuntatutkimuksista perustuivat vihjeisiin, joita oli saatu useita vuosia säilytettyjen TFTP-tietojen perusteella.

Tietojen säilyttäminen ja poistaminen

TFTP-sopimuksessa on useita määräyksiä tietojen säilyttämisestä ja poistamisesta. Sopimuksen 6 artiklan 5 kohdassa määrätään, että sopimuksen voimassaolon aikana Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön on suoritettava jatkuva ja vähintään vuosittainen arviointi sellaisten valikoimattomien tietojen yksilöimiseksi, joita ei enää tarvita terrorismin tai sen rahoituksen torjumiseksi. Jos tällaisia tietoja havaitaan, ne on poistettava pysyvästi niin pian kuin se on teknisesti mahdollista. Tätä varten tehdään vuosittain laajamittainen valikoimattomien tietojen tarkastus ja analyysi ja analysoidaan sekä määrällisesti että laadullisesti, mm. maantieteellisten alueiden mukaan, ne tietotyypit ja -luokat, jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi terrorismintorjuntatutkimuksissa.

Tarkastus ja analysointi suoritetaan useassa eri vaiheessa. Ensin tehdään valikoiduista tiedoista kattava arviointi, jossa määritetään ne sanomatyypit ja maantieteelliset alueet, joihin on saatu TFTP-hauissa eniten ja vähiten osumia. Seuraavaksi tarkastellaan niitä sanomatyyppejä ja maantieteellisiä alueita, joista on saatu määrällisesti vähiten osumia, jotta voidaan määrittää niiden laatu. Tarkoituksena on selvittää, onko suhteellisen harvinaisissa osumissa kuitenkin ollut laadukasta tietoa tai ovatko ne olleet erityisen hyödyllisiä terrorismin tai sen rahoituksen ennaltaehkäisyn, tutkinnan, paljastamisen tai syytteeseenpanon kannalta. Tämän jälkeen ne sanomatyypit ja/tai maantieteelliset alueet, jotka tämän määrällisen tai laadullisen arvion perusteella eivät näytä olevan tarpeellisia terrorismin tai sen rahoituksen torjunnassa, poistetaan sopimuksen 4 artiklan nojalla tehtävistä tulevista tietopyynnöistä. Jos tällaisia sanomatyyppejä ja/tai maantieteellisiä alueita esiintyy valikoimattomissa tiedoissa, valtiovarainministeriö poistaa ne sopimuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

Sopimuksen 6 artiklan 5 kohdan nojalla Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö suorittaa jatkuvaa arviointia myös sen varmistamiseksi, että tietojen säilytysajat eivät ole pidempiä kuin on tarpeen terrorismin tai sen rahoituksen torjumiseksi. Kattava arviointi, jonka yhteydessä haastatellaan tutkijoita, tarkastellaan uudelleen terrorismintorjuntatutkimuksia ja arvioidaan vallitsevaa terrorismiuhkaa ja terroritoimintaa, suoritetaan säännöllisin väliajoin yhdessä edellä mainitun, vastaanotettuja valikoituja tietoja koskevan vuotuisen tarkastelun yhteydessä, sen varmistamiseksi, että TFTP-tietojen säilytysajat ovat jatkuvan terrorismintorjuntatyön kannalta asianmukaiset. Sopimuksen voimaantulon jälkeen on tehty kolme vuotuista arviointia. Sekä niiden että jatkuvan arvioinnin perusteella on päädytty siihen, että nykyinen viiden vuoden säilytysaika on edelleen tarpeen niiden tutkimusten kannalta, joihin TFTP-tietoja käytetään.

Sopimuksen 6 artiklassa määrätään myös, että kaikki ennen 20. päivää heinäkuuta 2007 vastaanotetut valikoimattomat tiedot (eli tiedot, joita ei ole valikoitu TFTP-tiedoista terrorismintorjuntatutkimuksen yhteydessä) on poistettava viimeistään 20. heinäkuuta 2012. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö poisti nämä tiedot jo ennen määräaikaa, minkä palveluntarjoajan palkkaamat riippumattomat tarkastajat vahvistivat toisen yhteisen tarkastelun yhteydessä.[16]

Lisäksi sopimuksessa määrätään, että kaikki 20. heinäkuuta 2007 tai sen jälkeen vastaanotetut valikoimattomat tiedot on poistettava viimeistään viiden vuoden kuluttua niiden vastaanottamisesta. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö aikoi alun perin panna tämän määräyksen täytäntöön poistamalla kerran vuodessa ne valikoimattomat tiedot, joiden osalta viiden vuoden määräaika tulisi täyteen kyseisenä vuonna.[17] Toisen yhteisen tarkastelun yhteydessä käytyjen keskustelujen ja EU:n yhteisen tarkasteluvaltuuskunnan suosituksen perusteella se päätti kuitenkin muuttaa menettelyjään toteuttamalla ylimääräisiä poisto-operaatioita sen varmistamiseksi, että kaikki valikoimattomat tiedot poistetaan ennen viiden vuoden määräaikaa. Tämän vuoksi kaikki ennen 31. päivää joulukuuta 2008 vastaanotetut tiedot on jo poistettu.

Päätelmät

Tämän kertomuksen tiedot osoittavat selkeästi, että TFTP-sopimuksen nojalla toimitettavat tiedot ovat terrorismin ja sen rahoituksen ehkäisemisessä ja torjumisessa erittäin hyödyllisiä. Tästä ovat osoituksena selostukset TFTP-tietojen käytöstä Yhdysvalloissa ja Euroopassa toteutetuissa terrorismintorjuntatutkimuksissa ja tätä koskevat käytännön esimerkit. TFTP-tietojen hyödyllisyydestä voitaisiin esittää monia muitakin tapausesimerkkejä, mutta niiden paljastaminen saattaisi haitata edelleen vireillä olevia tutkimuksia. Paikkansapitävien TFTP-tietojen ansiosta on mahdollista tunnistaa ja jäljittää terroristeja ja heidän tukiverkostojaan kaikkialla maailmassa. TFTP-tietojen avulla voidaan parantaa terroristijärjestöjen taloudellisten rakenteiden tuntemusta ja havaita uusia taloudellisen tuen virtoja sekä aiemmin tuntemattomia yhteistyökumppaneita ja uusia terroristiepäiltyjä. TFTP-tietojen avulla voidaan myös arvioida ja vahvistaa aiemmin saatuja tiedustelutietoja ja varmistaa, että henkilö todella on terroristijärjestön jäsen, ja paikata tiedoissa olevia aukkoja.

Kertomuksessa arvioitiin myös useamman vuoden ajan säilytettyjen tietojen hyödyllisyyttä ja käyttötiheyttä. Historiatiedot voivat olla olennaisen tärkeitä, sillä tutkimusten kohteena olevat henkilöt pyrkivät usein kätkemään tunnistetietonsa, kuten nimen, osoitteen ja puhelinnumeron. TFTP-tietoihin sisältyvien vihjeiden ansiosta tutkijat saattavat kuitenkin pystyä yhdistämään tietyn henkilön hänen aiemmin käyttämäänsä pankkitiliin ja selvittämään oikeat henkilötiedot ja niihin liittyvät yhteydet. Vuosina 2005–2012 laadittuja TFTP-raportteja koskevien tilastotietojen perusteella 35 prosenttia TFTP-vihjeistä perustui tietoihin, joita oli säilytetty vähintään kolmen vuoden ajan. Kun otetaan huomioon sekä historiatietojen ainutlaatuinen hyödyllisyys ja niiden yleisyys TFTP-vihjeiden joukossa, TFTP-tietojen säilytysajan lyhentäminen alle viiden vuoden heikentäisi huomattavasti mahdollisuuksia saada tietoja terroristiryhmien rahoituksesta ja toiminnasta.

TFTP-sopimuksen 6 artiklassa vahvistettujen vaatimusten mukaisesti Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on poistanut kaikki ennen 31. joulukuuta 2008 vastaanotetut valikoimattomat tiedot. Tietopyynnöt perustuvat säännölliseen ja kattavaan arviointiin siitä, millaisia osumia eri sanomatyyppien ja maantieteellisten alueiden perusteella saadaan. Lisäksi Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö suorittaa jatkuvaa arviointia myös sen varmistamiseksi, että tietojen säilytysajat eivät ole pidempiä kuin on tarpeen terrorismin tai sen rahoituksen torjumiseksi.

Samanaikaisesti tämän kertomuksen laatimisen kanssa on komission pyynnöstä käynnistetty sopimuksen 19 artiklan nojalla neuvottelut, joiden taustalla ovat tiedotusvälineissä esitetyt väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset olisivat rikkoneet sopimuksen määräyksiä. Tiedot, jotka Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on toimittanut 18. syyskuuta ja 8. marraskuuta 2013 päivätyissä kirjeissään sekä 7. lokakuuta ja 18. marraskuuta 2013 pidettyjen korkean tason kokousten yhteydessä, ovat tuoneet lisäselvennystä EU:n ja Yhdysvaltojen TFTP-sopimuksen täytäntöönpanoon. Niiden perusteella ei ole todettu minkäänlaista sopimusmääräysten rikkomista. Komissio ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ovat sopineet, että seuraava sopimuksen 13 artiklan mukainen yhteinen tarkastelu tehdään keväällä 2014.

[1] Ensimmäisestä yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus SEC(2011) 438, s. 5.

[2] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus SWD(2012) 454, s. 38, liite IV.

[3] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus, s. 15.

[4] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus, s. 17.

[5] Raporttien välityksellä TFTP-ohjelman avulla saatuja tietoja on jaettu EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden viranomaisten kesken jo kauan ennen kuin TFTP-sopimus tuli voimaan vuonna 2010. TFTP-vihjeellä tarkoitetaan yhteenvetoa tietyn TFTP-haun tuloksena yksilöidyn maksutapahtuman tiedoista, joilla katsotaan olevan merkitystä terrorismintorjuntatutkimusten kannalta. Yksi TFTP-raportti voi sisältää useita TFTP-vihjeitä.

[6] IRGC-QF on toimittanut materiaaliapua Talibanille, Libanonin Hizbollahille, Hamasille, Palestiinan islamilaiselle IRGC-QF on myös antanut terroristijärjestöille aseapua, koulutusta ja rahoitusta, ja toteuttanut monia terrori-iskuja.

[7] Nimitys ’Specially Designated Global Terrorist’ (SDGT) tarkoittaa henkilöitä tai yhteisöjä, joille on määrätty pakotteita Yhdysvaltojen hallituksen tärkeimmän terrorismintorjuntapakotteita määräävän viranomaisen täytäntöönpanomääräyksellä 13224.

[8] Numerotiedot ovat 20. päivältä elokuuta 2013.

[9] ETA (Euskadi ta Askatasuna) – Baski-isänmaa ja vapaus.

[10] Resistência Galega – Galician vastarinta.

[11] PKK (Partiya Karkerên Kurdistan) – Kurdistanin työväenpuolue.

[12] Numerotiedot ovat 22. päivältä elokuuta 2013.

[13] Esimerkkien kuvaukset perustuvat asianomaisten jäsenvaltioiden toimittamiin esityksiin.

[14] Raportit oli valittu sattumanvaraisesti, jotta kaikista vuosina 2005–2012 laadituista TFTP-raporteista saataisiin edustava otos. Kuten edellä todettiin, yksi TFTP-raportti voi sisältää useita TFTP-vihjeitä.

[15] Tuolloin oli vielä saatavilla yli viisi vuotta vanhoja TFTP-tietoja, koska TFTP-sopimuksen 6 artiklan mukaan kaikki ennen 20. päivää heinäkuuta 2007 vastaanotetut valikoimattomat tiedot oli poistettava viimeistään 20. heinäkuuta 2012.

[16] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus, s. 10.

[17] Toisesta yhteisestä tarkastelusta laadittu kertomus, s. 10.