52013DC0739

KOMISSION TIEDONANTO Komission työohjelma 2014 /* COM/2013/0739 final */


Johdanto

Maailmanlaajuisen finanssikriisin jatkuttua viisi vuotta Euroopan unionissa alkaa näkyä merkkejä talouden elpymisestä. Merkit ovat heikkoja, eivätkä ne, jotka ovat kärsineet kriisistä eniten, kuten nuoret työttömät, vielä huomaa niitä. Meidän on tukeuduttava tähänastiseen kehitykseen ja jatkettava uudistuksia niissä jäsenvaltioissa, joissa paineet ovat kaikkein kovimmat. On kuitenkin selviä viitteitä siitä, että Eurooppa on vähitellen selviämässä kriisistä vahvempana ja hyväkuntoisempana. Tämä on seurausta pitkällemenevistä talouden, rahoitusmarkkinoiden ja julkisen talouden uudistuksista ja hyvin kohdennetuista EU:n ja kansallisen tason toimenpiteistä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi.

Itsetyytyväisyyteen ei ole kuitenkaan aihetta. Vuosi 2004 tulee olemaan täytäntöönpanon vuosi. Työ, joka liittyy lainsäädäntökäsittelyssä oleviin lukuisiin kasvua lisääviin ehdotuksiin, on saatava valmiiksi, ja täytäntöönpanoa kentällä on nopeutettava. Vahva keskittyminen tulosten aikaansaamiseen tulevina kuukausina osoittaa EU:n kansalaisille ja yrityksille, että voimme katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen.

Kasvun ja työllisyyden edistäminen on vuonna 2014 edelleen Euroopan komission työohjelman ytimessä. Nämä painopisteet ohjaavat komission analyysia uudistuksista, joita tarvitaan kansallisella tasolla – jossa työtä julkisen talouden korjaamiseksi, talouden rakenteen uudistamiseksi ja kasvua lisäävien investointien aikaansaamiseksi olisi jatkettava hellittämättä. Ne ohjaavat myös aloitteita, joita EU:n tasolla tehdään talouden elpymisen ja työpaikkojen luomisen tukemiseksi sekä kriisin sosiaalisten seurausten hoitamiseksi.

Euroopan unionin toimielimet ja jäsenvaltiot ovat viimeisten viiden vuoden aikana yhdessä pyrkineet ratkaisemaan Euroopan keskeiset ongelmat. Saavutukset ovat merkittäviä: euro on pelastettu ja sitä on vahvistettu ja Euroopan unionilla on nyt vahvempi talouden ohjausjärjestelmä; rahoitusalan valvontaa ja sääntelyä on uudistettu ja pankkiunionille on luotu perusta; työtä sisämarkkinoiden syventämiseksi on tehostettu; ja EU:n talousarviosta – EU:n kasvu- ja investointirahastosta – on päästy poliittiseen yhteisymmärrykseen. Euroopan kansalaisten teemavuosi on antanut mahdollisuuden pohtia, miten EU auttaa eurooppalaisia heidän jokapäiväisessä elämässään, ja tuonut kansalaiset mukaan suoraan keskusteluun EU:n tulevaisuudesta. EU on yhä uudelleen osoittanut olevansa kärkipelaaja tämän päivän globaalien ongelmien ratkaisemisessa.

Jäljellä olevat haasteet ovat kuitenkin melkoiset. Työttömyys, ja erityisesti nuorisotyöttömyys, on edelleen taloudellisesti ja sosiaalisesti sietämättömällä tasolla. Pienyrityksillä, jotka tuovat elinvoimaa Euroopan talouteen, on edelleen vaikeuksia saada rahoitusta, jolla luoda kasvua ja työllisyyttä. Vaikka edistymistä onkin tapahtunut, Euroopassa ei ole edelleenkään saavutettu sisämarkkinoihin liittyviä kunnianhimoisia tavoitteita, varsinkaan keskeisillä digitaalitalouden, energian ja palveluiden osa-alueilla.

Haasteet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään talouteen. EU:n toimia tarvitaan arvojen puolustamiseen ja kansalaisten oikeuksien edistämiseen: kuluttajansuojasta työntekijöiden oikeuksiin, yhdenvertaisuudesta vähemmistöjen kunnioittamiseen, ympäristönormeista tietosuojaan ja yksityisyyden suojaan. Meidän on oltava solidaarisia ja vastuullisia hoitaessamme niitä välttämättömiä tehtäviä, jotka liittyvät EU:n rajojen valvontaan ja suojelua tarvitsevista huolehtimiseen. Kokemus on osoittanut komission hyödyllisen roolin tilanteissa, joissa oikeusvaltion periaatteeseen kohdistuu vakava järjestelmätason riski.

Samaan aikaan meidän on kohdattava rakenteelliset haasteet – ja mahdollisuudet – kuten ilmastonmuutoksen torjunta, sopeutuminen väestön ikääntymiseen, huolehtiminen siitä, että Euroopassa on tarjolla tarpeita vastaavaa koulutusta ja osaamista, resurssitehokkaamman talouden luominen, uusien kilpailukyky- ja innovaatiolähteiden löytäminen globalisaation aikakaudella ja myötävaikuttaminen vakauteen myös EU:n ulkopuolella. Komissio pyrkii varmistamaan, että ne ainutlaatuiset mahdollisuudet, joita EU:n tason yhteistyö tarjoaa yhteisten haasteiden kohtaamiseen, käytetään tulevina vuosina kaikilta osin hyväksi. Useimmissa tapauksissa nämä ovat maailmanlaajuisia haasteita, joiden suhteen EU:n on oltava tuloksia aikaansaava maailmanlaajuinen toimija.

Vuodeksi 2014 laaditussa komission työohjelmassa keskitytään jatkamaan tätä työtä ja saamaan aikaan konkreettisia tuloksia EU:n kansalaisille. Käytännössä tämä merkitsee, että Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa tehdään läheistä yhteistyötä, jotta käsittelyssä olevien keskeisten ehdotusten hyväksymistä voidaan nopeuttaa. Tarkoituksena on myös varmistaa, että EU:n uudet rahoitusohjelmat saadaan ajoissa käyntiin, ja syventää jäsenvaltioiden kanssa tehtävää ja niiden keskinäistä yhteistyötä Eurooppa 2020 -strategian toteuttamiseksi talouspolitiikan EU-ohjausjakson avulla.

Vuonna 2014 monilla osa-alueilla tehdään myös selvitystyötä seuraavan komission päätösten valmistelemiseksi. Työtä jatketaan tien viitoittamiseksi kohti syvää ja aitoa talous- ja rahaliittoa, joka perustuu neljään pilariin: talousunioniin, finanssivakausunioniin, pankkiunioniin ja poliittiseen unioniin. Tulevat Euroopan parlamentin vaalit tarjoavat merkittävän mahdollisuuden käydä laajaa keskustelua siitä, miten saataisiin aikaan Eurooppa, joka on yhdistyneempi, vahvempi ja avoimempi.

Vuoden 2014 tärkeimmät haasteet

Vuoden 2014 alkupuolella Euroopan parlamentin ja neuvoston ensisijaisena tavoitteena on saada päätökseen neuvottelut jo tehdyistä ehdotuksista, joilla on mahdollista edistää kasvua ja työllisyyttä. Komissio tekee läheistä yhteistyötä kummankin toimielimen kanssa auttaakseen viemään nämä neuvottelut onnistuneesti päätökseen ennen Euroopan parlamentin vaaleja. Liitteessä I on luettelo ehdotuksista, joita komissio pitää erityisen tärkeinä ja jotka ovat edenneet niin pitkälle, että niiden hyväksyminen lähikuukausina on realistista. Näitä ovat esimerkiksi pankkiunionia, kahta sisämarkkinoiden toimenpidepakettia, työntekijöiden liikkuvuutta ja digitaalistrategiaa koskevat ehdotukset.

Samaan aikaan EU on jo sopinut merkittävästä lainsäädäntöohjelmasta, joka on nyt käynnistettävä. Komissio tekee kovasti työtä varmistaakseen, että EU:n kansalaiset saavat hyödyn mahdollisimman pian. Komissio jatkaa yhteistyötään jäsenvaltioiden kanssa sen varmistamiseksi, että EU:n säännöt pannaan asianmukaisesti täytäntöön, ja että niitä sovelletaan ja niiden noudattamista valvotaan. Erityinen painopiste on EU:n monivuotisen rahoituskehyksen tukemat uuden sukupolven investointiohjelmat. Vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen ohjelmien kitkaton ja oikea-aikainen aloittaminen antaa Euroopan taloudelle uutta puhtia. Jotta näin kävisi, säädöskehyksestä on sovittava ja kansallisella tasolla on luotava tarvittavat rakenteet, menettelyt ja ohjelmat hankkeiden käynnistämiseksi kentällä mahdollisimman pian.

Komissio jatkaa vuonna 2014 sellaisten keskeisten prosessien edistämistä, jotka ovat osa EU:n nykyistä toimintatapaa. Näihin kuuluvat

· Eurooppa 2020 -tavoitteiden edistäminen talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson avulla

· talouden ohjausjärjestelmässä saavutetun edistymisen vakiinnuttaminen

· raportointi edistymisestä taloudellisessa, sosiaalisessa ja alueellisessa yhteenkuuluvuudessa

· vuotuisen laajentumispaketin ja Euroopan naapuruuspolitiikan vieminen eteenpäin.

Komissio tukeutuu myös uudempiin lähestymistapoihin, kuten oikeusalan tulostauluun, ja vie eteenpäin esimerkiksi romanistrategiaa.

Muita tärkeitä tavoitteita, joihin komissio pyrkii, ovat keskeiset kansainväliset neuvottelut aina Yhdysvaltain kanssa solmittavasta transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin. Komissio on myös valmis tekemään kaikkensa kehityshaasteisiin vastaamiseksi ja humanitaaristen ja muiden kriisien ratkaisemiseksi.

Sen lisäksi, että käynnissä olevat toimet saatetaan päätökseen, komissio työstää joitakin uusia aloitteita, jotka esitetään vuonna 2014 (liite II). Eräät näistä täydentävät vuoden 2013 työohjelmassa ennakoitua työtä. Vuoden 2013 työohjelmassahan mainittiin aloitteita, jotka tehdään vuoden 2014 alkupuoliskolla. Toiset taas johtuvat kansainvälisistä sitoumuksista tai vuotuisesta toimintasyklistä. Lainsäädännössä asetettuja velvoitteita, teknisiä päivityksiä ja hätätapauksia lukuun ottamatta komissio ei aio esittää uusia säädösehdotuksia.

Näiden uusien aloitteiden ohessa komissio tekee monenlaista valmistelu- ja selvitystyötä, jolla valmistellaan maaperää tulevina vuosina tehtäville keskeisille päätöksille. Lisäksi tulevat vaikutusten arvioinnit ja julkiset kuulemiset, joilla on tarkoitus määrittää keskeiset kysymykset ja vaihtoehdot ja tutkia niiden mahdollisia vaikutuksia.

Tärkeä osa tätä pohdintaa on jo olemassa olevan lainsäädännön katsominen uusin silmin sen varmistamiseksi, että lainsäädäntö on tarkoituksenmukaista. Komission äskettäin antamassa tiedonannossa[1] sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (REFIT) tuloksista esitetään pitkälle menevä analysointi- ja lainsäädäntöuudistusohjelma, joka on tärkeä teema vuonna 2014 (liite III). Liitteessä IV luetellaan ehdotukset, jotka perutaan.

Seuraavaa kautta koskevien monivuotisen rahoituskehyksen ohjelmien aloittamiseen liittyvän lainsäädännön ja hyväksymismenettelyn loppuvaiheissa olevan lainsäädännön (ml. liite I) lisäksi liitteessä V esitetään joitakin tärkeitä säädöksiä, joiden vaikutukset alkavat vuonna 2014.

Vuoden 2014 keskeiset painopisteet

Talous- ja rahaliitto

Latviasta tulee pian euroalueen 18. jäsen, ja komissio jatkaa talouden ohjausjärjestelmän vahvistamiseen ja pankkiunionin aikaansaamiseen tähtäävää työtä tiiviin ja aidon talous- ja rahaliiton luomiseksi tehdyn hahmotelman mukaisesti. Komission äskettäin antamassa tiedonannossa EMUn sosiaalisesta ulottuvuudesta korostettiin yhteenkuuluvamman EMUn merkitystä koko eurooppalaiselle yhteiskunnalle. EMUn sisällyttäminen Euroopan demokraattiseen rakenteeseen on paras tapa ansaita kansalaisten luottamus. Pohdinta EMUn syventämiseksi jatkuu vuonna 2014.

Jäsenvaltioiden talouspolitiikan koordinointia vahvistetaan vuonna 2014 talouden EU-ohjausjakson puitteissa, kun ns. two-pack-asetuksia sovelletaan toista vuotta. Asetuksilla autetaan varmistamaan, että kansalliset talousarvioesitykset ovat julkista taloutta koskevien euroalueen tavoitteiden mukaisia. Kuten aiempinakin vuosina, komissio käynnistää ohjausjakson marraskuussa vuotuisella kasvuselvityksellä. Myös koheesiopolitiikan uuden sukupolven ohjelmat valjastetaan tukemaan maakohtaisten suositusten toteuttamista.

Pankkisektorin ja rahoitusalan sääntelyn osalta yhteisen valvontamekanismin täytäntöönpano ja sopiminen yhteisestä kriisinratkaisumekanismista ovat vuoden 2014 painopisteiden kärjessä. Komissio jatkaa rahoitusalan sääntelyn ja valvonnan uudistamista tekemällä työtä esimerkiksi pankkien rakenneuudistuksen, varjopankkitoiminnan ja pitkäaikaisen rahoituksen osa-alueilla. Vakaa rahoitusjärjestelmä ja kaikkien G20-sitoumusten toteuttaminen ovat edelleen ennakkoehtoja kestävälle elpymiselle ja pitkän aikavälin rahoitusvakaudelle.

Koska luottomarkkinat ovat kaikkialla EU:ssa kireät ja hajanaiset, komissio tekee työtä parantaakseen rahoitusjärjestelmän kykyä rahoittaa reaalitaloutta ja lisätäkseen rahoitusvälineiden käyttöä niin, että EU:n talousarvion vipuvaikutus on mahdollisimman suuri. Euroopan investointipankin kanssa meneillään oleva työ pk-yritysten rahoitusmahdollisuuksien tukemiseksi on tärkeä kasvun moottori, ja sitä jatketaan. Jäsenvaltioilta saatava vahva tuki on kaikilla näillä osa-alueilla avain onnistumiseen.

Painopisteenä on myös pimeän työn, veropetosten ja veronkierron torjunnan tehostaminen. Komissio tukee edelleen toimia, joilla pyritään varmistamaan julkisen talouden vakaa ja tehokas veropohja, ja tutkii, miten veropolitiikan suunnittelulla ja täytäntöönpanolla voidaan paremmin tukea EU:n taloutta.

Älykäs, kestävä ja osallistava kasvu

Uudet monivuotisen rahoituskehyksen ohjelmat on suunniteltu tukemaan Eurooppa 2020 ‑prioriteetteja, ja ne sisältävät monenlaisia toimenpiteitä, joilla vauhditetaan investointeja, edistetään työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta, kehitetään inhimillistä pääomaa ja asetetaan etusijalle kasvuun ja työllisyyteen suoraan vaikuttavat uudistukset. Työ, jolla varmistetaan, että ohjelmat ovat täysin toimintavalmiita vuonna 2014, on käynnissä. Siihen kuuluu uusien kumppanuussopimusten ja vastaavien EU:n rakenne- ja investointirahastojen ohjelmien viimeistely konkreettisten ja mitattavien tulosten aikaansaamiseksi kussakin jäsenvaltiossa. Innovaatioinvestointipaketin hyväksyminen mahdollistaa myös julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuushankkeiden käynnistämisen avainaloilla. Myös uudistettua yhteistä maatalouspolitiikkaa toteutetaan maaseudun työpaikkojen lisäämiseksi ja vahvan perustan luomiseksi vihreälle taloudelle.

Kasvu on avain, jolla työpaikkojen määrää ja laatua voidaan lisätä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta vahvistaa. Nuorisotyöttömyyden torjunta on keskeinen painopiste. Nuorten työttömyysaste on liian korkea, millä on rankkoja sosiaalisia seurauksia. Työttömyydellä voi olla myös vakavia pitkäaikaisvaikutuksia työttömien tulevaisuudennäkymien ja Euroopan talouden elinvoimaisuuden kannalta. Nuorisotakuun täytäntöönpanolla jäsenvaltioissa on ratkaisevan tärkeä merkitys, jotta nuorille saadaan nopeasti töitä ja siirtyminen koulusta työelämään paranee. On tärkeää panostaa koulutukseen ja osaamiseen sekä lisätä työvoiman liikkuvuutta myös vahvistamalla julkisten työvoimapalvelujen yhteistyötä ja poistamalla perusteettomat tai kohtuuttomat esteet, joita liittyy säänneltyjen palvelujen ja itsenäisen ammatinharjoittajan palvelujen tarjoamiseen ja näiden palvelujen vapaaseen liikkuvuuteen. Keskeisten kasvualojen, kuten vihreän talouden, tieto- ja viestintätekniikan sekä terveydenhuollon ja sosiaalialan tarjoaman potentiaalin hyödyntämisen olisi oltava erityinen painopiste. Talousuudistukset alkavat tuottaa myönteisiä tuloksia, mutta sosiaalinen syrjäytyminen ja epätasa-arvo ovat edelleen merkittävä haaste. Myös EU:n rakenne- ja investointirahastojen tarjoamien mahdollisuuksien maksimoiminen on elpymisen kannalta ratkaisevassa asemassa. Lisäksi koulutusta, osaamista, työllisyyttä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta edistäviä tekijöitä vahvistetaan toteuttamalla EU:n laajuisia ohjelmia, joita ovat Erasmus+, työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskeva eurooppalainen ohjelma, Euroopan globalisaatiorahasto ja vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto.

Jotta EU säilyisi maailmassa kilpailukykyisenä, sen on tuettava investointeja innovointiin ja tutkimukseen panemalla Horisontti 2020 -ohjelma kaikilta osin täytäntöön, luomalla oikeanlaiset taloudelliset ja markkinaolosuhteet sekä sovittamalla kansalliset toimet paremmin yhteen. Tulevien painopisteiden ohjaamiseksi tehdään kokonaisvaltainen analyysi, jossa määritetään ongelmakohdat ja mahdollisuudet. Yritysten tuloksellinen tukeminen edellyttää nykyaikaista teollisuuspolitiikkaa. Komissio aikoo pohtia strategisia painopisteitä ja erityisesti standardointia teollisuuden tämänhetkisiin haasteisiin vastaamiseksi. Osaavan työvoiman saaminen, täysin yhdentyneet energiamarkkinat ja aktiivinen kauppapoliittinen ohjelma ovat osa-alueita, joilla komissio tekee työtä tukeakseen kasvua ja varmistaakseen tasapuoliset toimintaedellytykset globaalien kilpailijoiden kanssa.

Kaikkea tätä tukemassa olisi oltava hyvin toimivat sisämarkkinat, tasapuolinen kilpailu, tehokas julkishallinto ja ennustettava ja nykyaikainen sääntely. Tämä on komissiolle ratkaisevan tärkeä tehtävä. Sisämarkkinasääntöjen täysimääräisen täytäntöönpanon varmistaminen keskeisillä osa-alueilla (esim. palvelut ja energia) ja valtiontukisääntöjen uudistamisen loppuun saattaminen tulevat olemaan merkittäviä askeleita sisämarkkinoiden toteuttamisessa. Myös toisen sisämarkkinapaketin keskeisten toimenpiteiden hyväksyminen tulee antamaan potkua EU:n talouden strategisille sektoreille ja poistamaan esteitä esimerkiksi valtioiden rajat ylittäviltä investoinneilta. Komissio jatkaa eurooppalaisen keskinäisen yhtiön yhtiöjärjestystä koskevaa työtään pyrkien varmistamaan kaikille yrityksille tasapuoliset toimintaedellytykset.

REFIT-ohjelmalla on erityinen merkitys komission työssä kilpailukyvyn lisäämiseksi kaikilla toiminta-aloilla ja erityisesti työssä pk-yritysten auttamiseksi. Komissio on käynyt läpi EU:n säännöstön ja tehnyt luettelon, jossa ehdotetaan täsmällisiä toimia, lainsäädännön tarkistamista, kumoamista ja ehdotusten perumista sekä arviointeja, joilla varmistetaan, että EU:n lainsäädäntö on tarkoituksenmukaista. Tämä edistää merkittävästi yritysystävällisen ympäristön luomista, kun lainsäädäntöä yksinkertaistetaan ja virtaviivaistetaan.

Täysin yhdentyneet ja yhteenliitetyt sisämarkkinat, jotka kattavat televiestinnän, energian ja liikenneinfrastruktuurin, edellyttävät edullista, saavutettavaa, tehokasta ja turvallista verkkoinfrastruktuuria. Sellaisen aikaansaaminen puolestaan edellyttää yksityisten ja julkisten investointien mobilisointia, selkeä sääntelykehystä, osaamisen kehittämistä ja investointeja innovointiin, tutkimukseen ja kehitystyöhön. Toteuttamalla Verkkojen Eurooppa -välinettä pannaan liikkeelle EU:n budjettivaroja, jotka toimivat katalysaattorina yksityisen sektorin investoinneille strategiseen verkkoinfrastruktuuriin. Komissio jatkaa työtään EU:n matkailupotentiaalin kehittämiseksi.

Toimet, joilla edistetään digitaalisten palvelujen ja rajatylittävien yhteentoimivien sovellusten laajaa hyödyntämistä, vievät julkisen hallinnon nykyaikaistamista ja muuntumista eteenpäin ja tekevät julkisista palveluista sekä yritysten että kansalaisten kannalta avoimempia ja toimivampia. Nykyaikainen julkinen sektori on keskeinen osa EU:n vastausta 2000-luvun haasteisiin.

Kaikilla energiankuluttajilla olisi oltava vuoteen 2014 mennessä pääsy täysin yhdentyneille energiamarkkinoille, ja jäsenvaltioiden välisten energiayhteyksien pitäisi lisätä energiaturvallisuutta. Energian vähittäismarkkinoihin olisi kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta kuluttajat voivat täysimääräisesti hyödyntää energian sisämarkkinoiden etuja. Myös energiatehokkuus on vuoden 2014 esityslistassa keskeisellä sijalla, jotta kilpailukykyä ja kestävyyttä voidaan parantaa.

Liikenneverkkojen olisi oltava tehokkaampia, ja kansalaisten olisi voitava helposti vaihtaa liikennemuodosta toiseen. Raideliikennettä, lentokenttiä, lentoliikenteen hallintaa ja satamia koskevien ehdotusten hyväksyminen avaa uusia mahdollisuuksia ja tukee kilpailukykyisempää infrastruktuuria.

Komissio esitti syyskuussa ehdotuksen, joka luo pohjaa televiestinnän sisämarkkinoille. Lainsäätäjien hyväksyessä ehdotuksen otetaan merkittävä askel kohti dynaamisia televiestinnän sisämarkkinoita vuoteen 2015 mennessä. Tämä luo pohjaa todellisille digitaalisille sisämarkkinoille, joiden myötä tuottavuus lisääntyy ja eurooppalaiset saavat pääsyn monipuoliseen sisältöön siitä riippumatta, missä, milloin ja millä välineellä he kytkeytyvät verkkoon. Myös verkko- ja tietoturvallisuutta koskevien säädösehdotusten pikainen hyväksyminen, tietosuoja ja immateriaalioikeuksien nykyaikaistamista koskeva jatkotyö ovat digitaalistrategian tärkeitä osatekijöitä.

Rakenteiden näkökulmasta EU:n taloudessa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia lisätä tuottavuutta samalla kun resurssien käyttöä vähennetään. Kielteisten ympäristövaikutusten vähentäminen on ratkaisevan tärkeää kestävän tulevaisuuden kannalta. Parantamalla resurssitehokkuutta on tarkoitus edistää kasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä erityisesti yritysten kustannusten vähenemisen myötä, mikä merkitsisi myös merkittäviä terveys- ja ympäristöetuja, energialaskun pienenemistä ja uusia innovaatio- ja investointimahdollisuuksia. Luonnonvarojen kestävä hallinta on keskeisessä roolissa pohdittaessa, miten vastaamme jätehuollon haasteisiin tämän päivän yhteiskunnassa ja miten voimme hyödyntää kierrätysmahdollisuuksia niin paljon kuin mahdollista. Luonnonvarojen kestävä hallinta on uudistetun maatalouspolitiikan ytimessä. Lisäksi se on keskeisellä sijalla yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisessa. Se tarjoaa mahdollisuuksia talouskasvulle, erityisesti rannikkoalueilla ja kalatalouden koko tuotantoketjussa.

Ehdotukset, jotka koskevat vuoteen 2030 tähtäävää ilmasto- ja energiapolitiikkaa, antavat puitteet konkreettisille toimenpiteille, joita nyt tarvitaan, jotta kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä päästään ajoissa kunnianhimoisiin tavoitteisiin ja voidaan samalla varmistaa, että energiaa saadaan varmasti ja kohtuulliseen hintaan. Näillä puitteilla on myös tarkoitus antaa varmuutta investoinneille ja avata uusia työmahdollisuuksia. Vuonna 2014 on tehtävä paljon työtä näiden puitteiden pohjalta, ja EU:n on oltava tiennäyttäjänä vuoden 2015 kansainvälistä ilmastosopimusta koskevien neuvottelujen edellä.

Oikeus- ja turvallisuusasiat

EU:n on suojeltava kansalaisia ja turvattava heidän oikeutensa. Tätä varten on tärkeää soveltaa EU:n sääntöjä tehokkaasti ja vahvistaa kansallisten viranomaisten välistä yhteistyötä turvallisuus- ja oikeusasioissa.

Tähän kuuluu avustaminen rikosten, korruption ja terrorismiuhan torjunnassa sekä perusoikeuksien kunnioittamisesta huolehtiminen. Välimerellä toistuvat tragediat, kuten viimeksi Lampedusalla nähty, vahvistavat entisestään tarvetta EU:n toimiin. Näihin kuuluvat vahvemmat toimenpiteet, joilla voidaan ehkäistä ihmishenkien menettämistä merellä, tukea kansainvälistä suojelua hakevia, turvata EU:n rajojen suojelu, torjua ihmiskauppaa ja lisätä yhteistyötä kolmansien maiden kanssa.

EU pyrkii suojelemaan terveyttä ja huolehtimaan elintarvike- ja tuoteturvallisuudesta. Kulutustavaroiden turvallisuutta ja ihmisten, eläinten ja kasvien terveyttä koskevien parannettujen sääntöjen täytäntöönpano on keskeinen tekijä kilpailukyvyn, kasvun ja työllisyyden turvaamisessa. Painopisteenä on myös kriittisten infrastruktuurien suojeleminen sekä suuronnettomuuksien ehkäisy ja niihin varautuminen – kuin myös tehokas reagointi suuronnettomuuden kohdatessa. Tähän kuuluu huolehtiminen siitä, että ydinenergiaa käytetään kaikkein tiukimpia turvallisuusnormeja noudattaen.

Toimivat oikeusjärjestelmät, turvallinen ympäristö ja selkeät petostenvastaiset toimet tukevat kaikki taloutta sekä onnistunutta politiikkaa kuluttajien luottamuksen lisäämiseksi ja terveyden edistämiseksi. Jotta EU:n kansalaiset ja yritykset voisivat hyödyntää kaikkia oikeuksiaan, oikeussuojaan on erityisesti rajatylittävissä riita-asioissa oltava helposti ja tasapuolisin ehdoin saatavilla jokaisessa maassa. Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO), josta komissio on tehnyt ehdotuksen, tarjoaa mahdollisuuden selvittää EU:n taloudellisiin etuihin kohdistuvia rikoksia tuloksellisemmin. Komissio suunnittelee myös OLAF-asetukseen järjestelmätason lisäparannuksia, joiden esikuvana ovat komission EPPO-asetuksen menettelylliset takeet. Ne voidaan panna täytäntöön OLAFin hallinnollisissa tutkimuksissa jo ennen EPPOn perustamista.

Kun Lissabonin sopimuksessa määrätty siirtymäkausi päättyy vuonna 2014, poliisiyhteistyö ja rikosasioissa tehtävä oikeudellinen yhteistyö otetaan kaikilta osin mukaan EU:n lainsäädäntöjärjestelmään. Komissio aikoo esittää, miten oikeus- ja sisäasioita pitäisi sen mielestä kehittää ja syventää, kun Tukholman ohjelma päättyy.

Euroopan unioni perustuu tiettyihin keskeisiin perusarvoihin. Se tukeutuu oikeusvaltioperiaatteeseen, ja komissiota on pyydetty puuttumaan asiaan, jos oikeusvaltioperiaate on näyttänyt olevan jäsenvaltioissa haastettuna. Komissio aikoo esittää puitteet, joissa on mahdollista reagoida tällaisiin tilanteisiin johdonmukaisesti objektiivisuutta ja jäsenvaltioiden yhdenvertaisuuden periaatetta noudattaen. Puitteet otettaisiin käyttöön ennaltamääriteltyjen vertailuarvojen laukaisemana ainoastaan tilanteissa, joissa oikeusvaltioperiaatetta uhkaa vakava järjestelmätason riski.

Ulkoiset toimet

Yhtenäinen EU on tuloksellisempi toimija myös globaalilla tasolla. EU:n laajentumisstrategia auttaa vakiinnuttamaan rauhan ja tuomaan vakautta rajoillemme sekä edistää perusarvojamme ja demokratiaa. Kroatian liityttyä unionin jäseneksi komissio pitää kiinni Länsi-Balkanin maille ja Turkille antamistaan sitoumuksista. Korkea edustaja/varapuheenjohtaja on kaksoisroolissaan tehnyt työtä läpimurron aikaansaamiseksi Serbian ja Kosovon välisissä suhteissa. EU:n naapuruuspolitiikalla ajetaan samoja tavoitteita EU:n ulkopuolisilla lähialueilla idässä ja etelässä. Tässä yhteydessä erityistä merkitystä on idässä Ukrainan, Moldovan ja Georgian kanssa neuvoteltujen sopimusten allekirjoittamisella sekä etelässä demokratiakehityksellä.

Syyriassa käynnissä oleva kriisi on jälleen korostanut EU:n ratkaisevaa panosta kriisien ratkaisemisessa ja edellyttää edelleen EU:n toimia. Rauhan ja turvallisuuden edistäminen on EU:n ulkoisten toimien peruspilari, eikä toimiamme voi sulkea EU:n rajojen sisäpuolelle. EU aikoo jatkaa rauhaan ja turvallisuuteen tähtäävien toimien edistämistä kokonaisvaltaisen lähestymistavan puitteissa. Painopisteenä ovat strategiset aloitteet, kuten meriturvallisuus ja vakauden lisääminen muualla maailmassa. Erityistyöryhmiä aletaan käyttää demokratiakehityksen tukemiseen muuallakin kuin eteläisillä naapurialueilla, esimerkiksi Myanmarissa.

Maailmanlaajuiset haasteet, kuten vakauden edistäminen, kestävä kehitys ja poliittiset uudistukset edellyttävät yhdistettyjä toimia etujemme suojelemiseksi ja arvojemme edistämiseksi. Taloudelliset ulkosuhteet ovat tässä yhteydessä tärkeä väline, jolla EU:n asemaa maailmassa voidaan vahvistaa. EU on maailmankaupan johtaja. Sillä on vahvat suhteet moniin keskeisiin strategisiin kumppaneihin, ja sillä on kunniahimoinen kauppaneuvotteluohjelma. EU edistää hiljattain tehtyjen sopimusten ja kauppasääntöjen täytäntöönpanoa. Komissio aikoo säilyttää neuvottelutahdin keskeisten kumppaneiden kanssa. Se myös jatkaa työtä, jotta joulukuussa pidettävässä WTO:n yhdeksännessä ministerikokouksessa saataisiin aikaan sopimus kaupan helpottamisesta, ja tuo uutta potkua monenvälisiin neuvotteluihin. Komissio on tehnyt konsuliviranomaisten antamaa suojelua koskevan ehdotuksen, joka parantaisi EU:n kansalaisten avustamista kriisitilanteissa. EU:lla on merkittävä rooli globaalissa talouden ja rahoitusjärjestelmän ohjauksessa, ja se on ottanut johtopaikan kestävän kehityksen edistämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Maailmanlaajuinen verovilpin torjunta ja pankkisalaisuus ovat nyt keskeisiä aiheita G20-maiden esityslistalla.

EU on kollektiivina edelleen maailman suurin globaalin kehitysavun ja humanitaarisen avun antaja. Komissio valmistelee vuosituhattavoitteita ja kestävän kehityksen tavoitteita käsittelevää huippukokousta, uutta kansainvälistä ilmastosopimusta ja Hyogon toimintaohjelman jälkeistä katastrofiriskien hallintaa. Nämä kaikki ovat tärkeitä neuvotteluja, joita on valmisteltava vuonna 2014. On myös tärkeää alkaa pohtia AKT–EU-kumppanuuden tulevaisuutta vuoden 2020 jälkeen.

Kun EU toimii yhtenä, sen vaikutusvalta moninkertaistuu. Avain tähän on, että huolehditaan johdonmukaisuudesta EU:n politiikan sisäisen ja ulkoisen ulottuvuuden välillä. Työskentely puolustusmateriaalien sisämarkkinoiden aikaansaamiseksi on keskeisellä sijalla, jotta voidaan kehittää EU:n puolustuksen teollista perustaa ja vaikuttaa kasvuun ja työllisyyteen.

[1] Sääntelyn toimivuus ja tuloksellisuus (REFIT): Tulokset ja jatkotoimet, COM (2013) 685, 2.10.2013.

Liite I: Ensisijaiset ehdotukset, jotka lainsäätäjän pitäisi hyväksyä

Ehdotus || Asiakirjan koko nimi || COM / SEC / Toimielinten välinen viite || Hyväksymispäivä

Yhteinen kriisinratkaisumekanismi || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhdenmukaisten sääntöjen ja yhdenmukaisen menettelyn vahvistamisesta luottolaitosten ja tiettyjen sijoituspalveluyritysten kriisinratkaisua varten yhteisen kriisinratkaisumekanismin ja yhteisen kriisinratkaisurahaston puitteissa sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1093/2010 muuttamisesta || COM(2013) 520 2013/0253 (COD) || 07/2013

Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisukehys || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten elvytys- ja kriisinratkaisukehyksestä sekä neuvoston direktiivien 77/91/ETY ja 82/891/EY, direktiivien 2001/24/EY, 2002/47/EY, 2004/25/EY, 2005/56/EY, 2007/36/EY ja 2011/35/EY ja asetuksen (EU) N:o 1093/2010 muuttamisesta || COM(2012) 280 2012/0150 (COD) || 06/2012

Talletusten vakuusjärjestelmät || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi talletusten vakuusjärjestelmistä || COM(2010) 368 2010/0207 (COD) || 07/2010

MIFID || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/39/EY kumoamisesta || COM(2011) 656 2011/0296 (COD) || 10/2011

Vähittäispankkitoiminta (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi maksutileihin liittyvien maksujen vertailukelpoisuudesta, maksutilien siirtämisestä ja mahdollisuudesta käyttää perusmaksutilejä || COM(2013) 266 2013/0139 (COD) || 05/2013

Pitkäaikaissijoitusrahastot (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisista pitkäaikaissijoitusrahastoista || COM(2013) 462 2014/0214 (COD) || 06/2013

Rahanpesun torjunta || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun ja terrorismin rahoitukseen  || COM(2013) 45 2013/0025 (COD) || 02/2013

Julkiset työvoimapalvelut || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi julkisten työvoimapalvelujen tehostetusta yhteistyöstä || COM(2013) 430 2013/0202 (COD) || 06/2013

Työntekijöiden lähettäminen (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuvasta työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon annetun direktiivin 96/71/EY täytäntöönpanosta || COM(2012) 131 2012/0061 (COD) || 03/2012

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijöiden vapaan liikkuvuuden puitteissa työntekijöille myönnettyjen oikeuksien harjoittamista helpottavista toimenpiteistä || COM(2013) 236 2013/0124 (COD) || 04/2013

Verkko- ja tietoturva || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi toimenpiteistä yhteisen korkeatasoisen verkko- ja tietoturvan varmistamiseksi koko unionissa || 2012/CNECT/027 COM(2013) 48 2013/0027 (COD) || 02/2013

Televiestintäpaketti || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisia sähköisen viestinnän sisämarkkinoita ja koko Euroopan yhteen liittämistä koskevista toimenpiteistä sekä direktiivien 2002/20/EY, 2002/21/EY ja 2002/22/EY ja asetusten (EY) N:o 1211/2009 ja (EU) N:o 531/2012 muuttamisesta || COM(2013) 627 2013/0309 (COD) || 09/2013

Maksupaketti (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi maksupalveluista sisämarkkinoilla, direktiivien 2002/65/EY, 2013/36/EU ja 2009/110/EY muuttamisesta ja direktiivin 2007/64/EY kumoamisesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi korttipohjaisista maksutapahtumista veloitettavista toimitusmaksuista || COM(2013) 547 COM(2013) 550 2013/0264 (COD) 2013/0265 (COD) || 07/2013

Sähköinen tunnistaminen ja sähköiset allekirjoitukset (ensimmäinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla || COM(2012) 238 2012/0146 (COD) || 06/2012

Neljäs rautatiepaketti (toinen sisämarkkinapaketti) || Neljäs rautatiepaketti – yhtenäinen eurooppalainen rautatiealue Euroopan kilpailukyvyn ja kasvun tukena Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhteisistä säännöistä rautatieyritysten kirjanpidon säännönmukaistamiseksi annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1192/69 kumoamisesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin rautatievirastosta ja asetuksen (EY) N:o 881/2004 kumoamisesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 1370/2007 muuttamisesta rautateiden kotimaan henkilöliikenteen markkinoiden avaamisen osalta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta 21 päivänä marraskuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/34/EU muuttamisesta rautateiden kotimaan henkilöliikennemarkkinoiden avaamisen ja rautatieinfrastruktuurin hallinnoinnin osalta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rautateiden turvallisuudesta || COM(2013) 25 COM(2013) 26/2 COM(2013) 27 COM(2013) 28 COM(2013) 29 COM(2013) 30 COM(2013) 31 2013/0016 (COD) 2013/0013 (COD) 2013/0014 (COD) 2013/0028 (COD) 2013/0029 (COD) 2013/0015 (COD) 2013/0016 (COD) || 01/2013

Lentoliikenteen päästökauppajärjestelmä || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä annetun direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta, jotta voidaan ottaa huomioon yksittäisen maailmanlaajuisen markkinapohjaisen toimenpiteen soveltamisesta kansainvälisen ilmailun päästöihin tehtävän kansainvälisen sopimuksen täytäntöönpano vuoteen 2020 mennessä || COM(2013) 722 || 10/2013

Vahingonkorvauskanteet || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tietyistä säännöistä, joita sovelletaan jäsenvaltioiden ja Euroopan unionin kilpailuoikeuden säännösten rikkomisen johdosta kansallisen lainsäädännön nojalla nostettuihin vahingonkorvauskanteisiin || COM(2013) 404 2013/0185 (COD) || 6/2013

Julkiset hankinnat (ensimmäinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi julkisista hankinnoista || COM(2011) 895 COM(2011) 896 2011/0439 (COD) 2011/0438 (COD) || 12/2011

Sähköinen laskutus julkisissa hankinnoissa (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa || COM(2013) 449 2013/0213 (COD) || 06/2013

Maksukyvyttömyyssääntöjen uudistaminen (toinen sisämarkkinapaketti) || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1346/2000 muuttamisesta || COM(2012) 744 2012/0360 (COD) || 12/2012

Tietosuojapaketti || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yksilöiden suojelusta toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä rikosten torjumista, tutkimista, selvittämistä ja syytteeseenpanoa tai rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa varten sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (yleinen tietosuoja-asetus) || COM(2012) 10 COM(2012) 11 2012/0010 (COD) 2012/0011 (COD) || 01/2012

EPPO || Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan syyttäjänviraston perustamisesta || COM(2013) 534 2013/0255 (APP) || 7/2013

Hallinnollista yhteistyötä koskeva direktiivi || Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse pakollisesta automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla || COM(2013) 348 2013/0188 (CNS) || 6/2013

Finanssitransaktiovero || Ehdotus neuvoston direktiiviksi tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta finanssitransaktioveron alalla || COM(2013) 71 || 2/2013

Tupakkatuotedirektiivi || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistamista, esittämistapaa ja myyntiä koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä || COM(2012) 788 2012/0366 (COD) || 12/2012

Puolueasetus || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan tason poliittisten puolueiden ja säätiöiden perussäännöstä ja rahoituksesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 muuttamisesta Euroopan tason poliittisten puolueiden rahoituksen osalta || COM(2012) 499 COM(2012) 712 2012/0237 (COD) 2012/0336 (COD) || 09/2012

Liite II: Uudet aloitteet[1]

Nro || Otsake || Aloitetyyppi[2] || Kuvaus soveltamisalasta ja tavoitteista

Maatalous ja maaseudun kehittäminen

1. || Luonnonmukaista tuotantoa koskevan EU:n poliittisen ja oikeudellisen kehyksen uudelleentarkastelu || Säädös / muu kuin säädös || REFIT-ohjelman mukaisesti tässä uudelleentarkastelussa arvioidaan nykyisen luomutuotantoa koskevan kehyksen (asetus (EU) N:o 834/2007 ja tiedonanto KOM(2004) 415) merkitystä alan tulevan kehityksen kannalta.

2. || Syrjäisimpien alueiden maatalousjärjestelmän uudelleentarkastelu (POSEI) || Säädös / muu kuin säädös || Aloitteessa tarkastellaan POSEI-järjestelyjä YMP-uudistuksen valossa.

Ilmasto, energia ja ympäristö

3. || Ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet vuoteen 2030 || Säädös / muu kuin säädös || Aloitteella luodaan puitteet vuoden 2020 jälkeiselle energia- ja ilmastopolitiikalle vuoteen 2030 saakka. Tavoitteena on antaa investoinneille pitkän aikavälin perspektiivi, tehdä EU:n energiajärjestelmästä kestävämpi, turvallisempi ja kilpailukykyisempi ja varmistaa, että EU on vuoden 2020 jälkeen oikeilla raiteilla saavuttaakseen ilmasto- ja energiatavoitteet.

4. || Puitteet uusien keinojen turvalliselle käytölle hiilivetyjen etsinnässä || Säädös / muu kuin säädös || Tavoitteena on varmistaa, että mahdollisuudet monipuolistaa energiatoimituksia ja parantaa kilpailukykyä, myös tuottamalla hiilivetyjä uusin keinoin, voidaan ottaa turvallisesti ja tuloksellisesti käyttöön niissä jäsenvaltioissa, jotka näin haluavat tehdä. Puitteilla pyrittäisiin selkeyteen ja ennustettavuuteen sekä markkinatoimijoiden että kansalaisten kannalta (myös etsintähankkeet), kasvihuonekaasupäästöjen täysimääräiseen huomioon ottamiseen ja ilmasto- ja ympäristöriskien hallintaan, myös terveyteen kohdistuvien riskien osalta, yleisten odotusten mukaisesti.

Kilpailu (ml. maatalous)

5. || Valtiontukiuudistus keskeisillä aloilla || Muu kuin säädös || Paketilla saatetaan päätökseen valtiontuen uudistaminen keskeisillä aloilla. Siihen sisältyy arviointi valtiontukisuuntaviivojen soveltamisesta lentokenttiin ja lentoyhtiöihin, ympäristösuuntaviivojen tarkistaminen, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiosuuntaviivat, pelastus- ja rakenneuudistustuen suuntaviivat sekä uudet maa- ja metsätalouden valtiontuen suuntaviivat.

6. || Valtiontukiuudistus: yleinen ryhmäpoikkeusasetus || Muu kuin säädös || Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen tarkistus on osa valtiontuen uudistamista. Siinä hiotaan yleisiä yhteensopivuuskriteerejä, jotta varojen käyttö olisi tuloksellisempaa ja hallintoa voitaisiin edelleen yksinkertaistaa. Paketti sisältää uuden maa- ja metsätaloutta koskevan ryhmäpoikkeusasetuksen.

Kilpailu

7. || Teknologiansiirtosopimusten kilpailusääntöjen uudelleentarkastelu || Muu kuin säädös || Uudelleentarkastelussa on tarkoitus päivittää nykyisiä sääntöjä, joiden voimassaolo lakkaa vuonna 2014, edistämällä immateriaalioikeuksien lisensointia. Tällä tavoin kannustetaan innovointiin, kuitenkin turvaten kilpailu.

Kehitys ja ympäristö

8. || Jatkotoimet vuoden 2015 jälkeisten kehitysyhteistyöpuitteiden luomiseksi || Muu kuin säädös || Tämä on osa prosessia, jossa vuoteen 2015 asetetut vuosituhannen kehitystavoitteet ja kestävän kehityksen tavoitteet yhdistetään kunnianhimoiseen vuoden 2015 jälkeistä aikaa koskevaan kehityssuunnitelmaan. Tiedonannon ajoitus riippuu käynnissä olevista kansainvälisistä valmistelevista keskusteluista.

Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

9. || Työvoiman liikkuvuuspaketti || Säädös / muu kuin säädös || Aloitteella helpotetaan henkilöiden vapaata liikkuvuutta EU:ssa parantamalla sosiaaliturvajärjestelmien koordinointia. Näin kansalaisten oikeudet toteutuvat paremmin ja voidaan edistää kasvua ja työllisyyttä. Paketissa esitetään viimeisimmät saavutukset, ja siihen sisältyy sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annettujen asetusten (EU) N:o 883/2004 ja (EU) N:o 987/2009 tarkistaminen sekä erittäin liikkuvia työntekijöitä koskeva aloite.

10. || Tiedonanto vihreän talouden työpaikkojen luomisesta || Muu kuin säädös || Tiedonannossa keskitytään tärkeimpiin toimiin, joilla tuetaan työpaikkojen luomista ja parannetaan työpaikkojen resurssitehokkuutta, joka on EU:n kilpailukyvyn keskeinen haaste. Siinä keskitytään keskeisiin talouden aloihin ja tarvittavan osaamisen ennakointiin talouden resurssitehokkuuden lisäämiseksi.

Energia

11. || Energian sisämarkkinoiden toteuttamisen tilanne ja toimintasuunnitelma energian sisämarkkinoiden toteuttamiseksi vähittäistasolla || Muu kuin säädös || Tavoitteena on saada energian sisämarkkinat toteutettua vuoteen 2014 mennessä. Siksi komissio raportoi edistymisestä energiasäännöstön täytäntöönpanossa ja niiden toimien toteuttamisessa, jotka on määritetty marraskuussa 2012 annetussa energian sisämarkkinoita koskevassa tiedonannossa hahmotellussa toimintasuunnitelmassa. Komissio tekee myös vähittäismarkkinoita koskevan aloitteen, jolla pyritään parantamaan kuluttajien asemaa, lisäämään kilpailua ja vahvistamaan energiajärjestelmän rakennetta energian kuluttajien eduksi.

Yritys- ja teollisuustoiminta

12. || Teollisuuspolitiikkapaketti || Muu kuin säädös || Teollisuuspolitiikkaa koskevassa tiedonannossa tarkastellaan teollisuutta ja siihen liittyviä palveluja EU:ssa eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn lisäämiseksi. Pakettiin sisältyy teollisuustuotteita koskevan sisämarkkinalainsäädännön uudelleentarkastelu, jolla pyritään poistamaan jäljellä olevia kaupan esteitä, parantamaan lainsäädännön laatua ja tehokkuutta sekä saattamaan säännöstö vastaamaan uusinta kehitystä ja käytäntöjä.

13. || Puolustusteollisuuden toimintasuunnitelma || Muu kuin säädös || Aloitteessa esitetään konkreettisia toimia puolustusteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi.

Ympäristö

14. || Resurssitehokkuus ja jätteet || Säädös || Aloite tukeutuu etenemiseen resurssitehokkaan Euroopan etenemissuunnitelman toteuttamisessa, ja siinä esitetään keskeiset rakennuspalikat, joita tarvitaan, jotta EU:n taloudellinen potentiaali olisi tuottavampaa, mutta resursseja käytettäisiin vähemmän ja edettäisiin kohti kierrätystaloutta. Tähän sisällytetään sopivien indikaattoreiden ja tavoitteiden kehittämisestä tehdyt päätelmät ja EU:n jätehuoltolainsäädännön keskeisten tavoitteiden uudelleentarkastelu (jätehuollon puitedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin sekä pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun direktiivin uudelleentarkastelulausekkeiden mukaisesti). Lisäksi tehdään jälkiarviointi jätevirtoja koskevista direktiiveistä ja arvioidaan vaihtoehtoja direktiivien keskinäisen johdonmukaisuuden lisäämiseen.

Tasa-arvo

15. || Sukupuolten välisten palkkaerojen kaventaminen || Muu kuin säädös || Aloitteella edistettäisiin ja helpotettaisiin samapalkkaisuuden periaatteen tuloksellista soveltamista käytännössä ja autettaisiin jäsenvaltioita löytämään oikeat lähestymistavat sukupuolten palkkaerojen kaventamiseksi.

Euroopan ihmisoikeussopimus (EU:n liittyminen)

16. || EU:n liittyminen Euroopan ihmisoikeussopimukseen – sisäiset säännöt || Säädös || Aloitteessa esitetään säännökset, joita tarvitaan, jotta tuleva liittyminen Euroopan ihmisoikeussopimukseen saadaan toimimaan sisäisesti.

Ulkoiset toimet ja meripolitiikka

17. || Meriturvallisuusstrategia || Muu kuin säädös || Korkean edustajan kanssa yhteisessä tiedonannossa esitetään yhtenäinen strateginen kehys, jossa yhdistyvät sisäinen ja ulkoinen turvallisuus ja joka perustuu siviili- ja sotilasyhteistyöhön, täydentävyyteen ja jaettuihin resursseihin, jotta merkittäviin meriturvallisuusongelmiin voidaan puuttua paremmin.

Sisäasiat

18. || Väkivaltaisten ääriliikkeiden torjuminen || Muu kuin säädös || Tiedonanto, jossa esitetään jäsenvaltioille keinoja kehittää uusia välineitä ääriliikkeiden väkivaltaisten muotojen torjumiseksi ja ehkäisemiseksi. Tiedonannossa hyödynnetään vuonna 2011 perustetun radikalisoitumisenvastaisen verkoston suosituksia. Lisäksi siihen sisällytetään aineksia radikalisoitumisen ja terrorismiin värväyksen torjumiseksi laaditun EU:n strategian tarkistamista varten.

Humanitaarinen apu

19. || Hyogon toimintaohjelman jälkeistä katastrofiriskien hallintaa koskevan EU:n kannan valmistelu || Muu kuin säädös || Aloite ohjaa EU:n panosta keskusteluihin vuoden 2015 jälkeisen ajan kansainvälisistä puitteista toimille katastrofiriskien hallinnassa.

Oikeus- ja sisäasiat

20. || Oikeus- ja sisäasioiden tulevat painopisteet || Muu kuin säädös || Kun Tukholman ohjelma päättyy vuonna 2014 ja vapaus-, turvallisuus- ja oikeusasioita koskevat politiikat otetaan mukaan EU:n järjestelmään, komissio esittää EU:n tulevaa oikeusalan politiikkaa koskevan tiedonannon ja EU:n uuden sisäasioita koskevan esityslistan.

Oikeus- ja yritysasiat

21. || Esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädösaloite || Säädös / muu kuin säädös || Aloitteella parannetaan tavaroiden ja palveluiden markkinoita kaikille sopivan suunnittelun periaatetta noudattaen niin, että tuotteet ovat myös vammaisten ja vanhusten käytettävissä. Tähän yritysystävälliseen aloitteeseen sisällytetään sitovia toimenpiteitä julkisten hankintojen edistämiseksi ja esteettömyysnormien yhdenmukaistamiseksi. Teollisuutta ja sidosryhmiä kuullaan parhaillaan aloitteesta.

22. || Uusi lähestymistapa yritystoiminnan epäonnistumiseen ja yritysten maksukyvyttömyyteen || Säädös / muu kuin säädös || Aloitteessa on tarkoitus esittää maksukyvyttömyysmenettelyjä edeltävän vaiheen vähimmäisnormit (uudelleenjärjestely) ja antaa vilpittömästi toimineille yrittäjille uusi mahdollisuus.  Sillä pyritään poistamaan esteet valtioiden rajat ylittävältä kaupankäynniltä ja investoinneilta luomalla tasapuoliset toimintaedellytykset eri jäsenvaltioissa oleville velkojille ja velallisille.

Sisämarkkinat ja palvelut

23. || Jatkotoimet vihreälle kirjalle Euroopan talouden pitkäaikaisesta rahoituksesta || Säädös / muu kuin säädös || Päätavoitteena on lisätä pääoman tarjontaa pitkäaikaisiin sijoituksiin. Tämä saattaa edellyttää reunaehtojen – erityisesti rahoitusmarkkinoiden sääntelyn – mukauttamista tai muuttamista, jotta voidaan varmistaa, että rahoitusmarkkinat pystyvät paremmin tarjoamaan pitkäaikaista rahoitusta.

24. || Tekijänoikeussäännöstön uudelleentarkastelu || Säädös / muu kuin säädös || Tarkoituksena on tarkastella uudelleen EU:n tekijänoikeussäännöksiä, joilla on vaikutusta tekijänoikeuden ja sen lähioikeuksien piiriin kuuluvan aineiston saatavuuteen verkossa, jotta säännökset olisivat tarkoituksenmukaisia digitaaliaikana. Tämä tarkoittaa muun muassa nykyaikaisia puitteita, jotka edistävät innovatiivisia markkinakäytäntöjä, takaavat oikeuksienhaltijoiden aseman tunnustamisen ja korvauksien maksun, kannustavat kestävällä tavalla luovuuteen, kulttuuriseen monipuolisuuteen ja innovointiin, lisäävät laillisen tarjonnan saatavuutta ja loppukäyttäjien valinnanmahdollisuuksia, mahdollistavat uusien liiketoimintamallien syntymisen ja edesauttavat laittoman tarjonnan ja piratismin torjuntaa.

25. || Muiden rahoituslaitosten kuin pankkien kriisinhallinta- ja kriisinratkaisupuitteet || Säädös || Rahoitusjärjestelmän vakauden lisäämiseksi ja pankkisektoria koskevien puitteiden rinnalla aloitteella varmistetaan, että rahoituslaitosten, jotka eivät ole pankkeja, kriisinratkaisu voidaan toteuttaa tuloksellisesti aiheuttamatta järjestelmätason vaikutuksia.

EU:n taloudellisten etujen suojaaminen

26. || OLAFin uudistus || Säädös || OLAFin hallinnon parantamisesta ja sen tutkimuksissa sovellettavien menettelytakeiden vahvistamisesta annetun tiedonannon jatkotoimenpiteenä OLAF-asetukseen voitaisiin tehdä järjestelmätason lisäparannuksia, joiden esikuvana ovat menettelytakeet, jotka sisältyvät komission ehdotukseen Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisesta. Takeet voidaan ottaa käyttöön OLAFin hallinnollisissa tutkimuksissa jo ennen EPPOn perustamista. Tähän voisi kuulua tutkintatoimenpiteiden oikeudellisen valvonnan lujittaminen luomalla uusi riippumattoman menettelytakeiden valvojan toimi sekä menettelytakeiden tehostaminen OLAFin toimielimissä toteuttamien, etsintöjä ja takavarikointia vastaavien toimenpiteiden osalta.

Tutkimus ja innovointi sekä talous- ja raha-asiat

27. || Tutkimus ja innovointi uusina kasvun lähteinä || Muu kuin säädös || Tiedonannossa arvioidaan innovaatiounioniin liittyen, miten innovaatiotalous edistää kilpailukykyä, ja esitetään näyttöä välttämättömien rakenneuudistusten ohessa toteutettavien ensisijaisten investointien määrittämiseksi, kun pyritään vakauttamaan julkista taloutta ja vapauttamaan kasvupotentiaalia.

Oikeusvaltioperiaate

28. || Oikeusvaltioperiaate Euroopan unionissa || Muu kuin säädös || Tiedonannossa pohditaan puitteita johdonmukaiselle reagoinnille, kun oikeusvaltioperiaate on uhattuna.

Verotus ja tulliliitto

29. || Kohti lopullista alv-järjestelmää || Muu kuin säädös || Aloite on jatkoa joulukuussa 2011 annetulle tiedonannolle arvonlisäveron tulevaisuudesta, ja sillä pyritään antamaan ohjeita siitä, miten kohdemaaperiaatetta sovelletaan tavaroiden ja palveluiden tarjonnan verotukseen EU:ssa. Tämä on paras saavutettavissa oleva etenemistapa, ja se merkitsee, että pitkän aikavälin tavoitteena olleesta verottamisesta alkuperämaassa luovutaan.

Liite III: REFIT-toimet

Nro || Otsake || Aloitetyyppi[3] || Kuvaus

1. || Kolmen työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevan direktiivin[4] uudelleenlaadinta ja yhdistäminen. || Säädös (uudelleenlaadittu) || Kolmen direktiivin uudelleenlaadinta ja yhdistäminen heinäkuussa 2013 julkaistun toimivuustarkastuksen[5] seurauksena, jotta voidaan ratkaista joitakin komission valmisteluasiakirjassa esiin otettuja kysymyksiä (ja parantaa direktiivien toimivuutta). Aloite edellyttää työmarkkinaosapuolten kuulemista.

2. || Elintarvikehygieniaa koskevan lainsäädännön tarkistaminen || Säädös (yksinkertaistaminen, korvaaminen) || Hygieniasäännökset korvataan uudella säädöksellä, menettelyjä yksinkertaistetaan ja pk-yrityksiin sovellettavaa joustavaa lähestymistapaa vahvistetaan.

3. || Eläinlääkintälainsäädännön yksinkertaistaminen || Säädös (yksinkertaistaminen) || Eläinlääkkeen saattaminen EU:n markkinoille edellyttää myyntilupaa. Eläinlääketeollisuuteen kohdistuvaa hallinnollista rasitusta vähennetään yksinkertaistamalla ja tehostamalla myyntiluvan saamista ja säilyttämistä koskevia menettelyjä.

4. || Yritystilastot yhteen kokoava puiteasetus[6] || Säädös || Aloitteella pyritään kokoamaan yritystilastot yhteen säädökseen EU:n yritystilastojen lähderakenteen virtaviivaistamiseksi ja järkeistämiseksi samalla vähentäen vastaajiin kohdistuvaa tarpeetonta rasitusta.

5. || Sosiaalitilastot yhteen kokoava puiteasetus[7] || Säädös || Aloitteella pyritään kokoamaan sosiaalialan tilastot yhteen säädökseen EU:n sosiaalialan tilastojen lähderakenteen virtaviivaistamiseksi ja järkeistämiseksi samalla vähentäen vastaajiin kohdistuvaa tarpeetonta rasitusta.

6. || Maatilatutkimusjärjestelmän uudistaminen || Säädös || Perussäädöstä lyhennetään ja virtaviivaistetaan, ja sen lisäksi laaditaan delegoitu säädös seuraavaa, vuodeksi 2020 suunniteltua maatilatutkimusta varten.

7. || Kahdeksan yhtiöoikeusdirektiivin[8] uudelleenlaadinta || Säädös (kodifiointi) || Yhtiöoikeutta koskevissa direktiiveissä säädetään yritysten perustamisesta ja toiminnasta. Ne koskevat yritysten perustamista ja rekisteröintiä, sijoittajansuojaa (esim. pääomavaatimuksin), yritysten yhteenliittymistä ja jakautumista sekä tiettyjä raportointinäkökohtia. Joitakin voimassaolevan säädösjärjestelmän näkökohtia on vaikea soveltaa, etenkin pk-yrityksissä[9]. Työ on käynnissä yhden ainoan käyttäjäystävällisen yhtiöoikeussäännöstön luomiseksi kodifioimalla yhteensä kahdeksan voimassa olevaa yhtiöoikeusdirektiiviä[10]. Uudessa säädöksessä seurataan yrityksen elinkaarta sen perustamisesta sen purkamiseen. Siihen sisällytetään yhteinen jakso, joka sisältää määritelmät ja raportointivelvollisuudet. Lopputuloksena on yksityisiin ja julkisiin osakeyhtiöihin sovellettavien EU:n sääntöjen huomattava yksinkertaistuminen.

8. || Maatalousalan valtiontukisääntöjen yksinkertaistaminen || Säädös (tarkistaminen) || Maatalouden valtiontukisääntöjä tarkistetaan niin, että niistä tehdään taloudellisesti merkittävämpiä, keskittyen tapauksiin, joilla on todellista vaikutusta kilpailuun ja kauppaan sisämarkkinoilla. Sääntöjä ja menettelyjä yksinkertaistetaan, ja pk-yritysten taakkaa kevennetään.

9. || Luonnonmukaista viljelyä koskevan oikeudellisen kehyksen tarkistaminen ja yksinkertaistaminen || Säädös (tarkistaminen) || Luonnonmukaista viljelyä koskevan lainsäädännön tarkistamisessa keskitytään epäjohdonmukaisuuksiin, puutteisiin ja tehottomiin toimenpiteisiin, yksinkertaistetaan sääntöjä ja vähennetään sääntelystä aiheutuvia kustannuksia.

10. || 26 neuvoston asetuksen kodifiointi kahden yhteiseen kauppapolitiikkaan liittyvän asetuksen hyväksymisen seurauksena[11] || Säädös (kodifiointi) || Näissä ehdotuksissa kodifioidaan lainsäädäntö ja saatetaan se SEUT-sopimuksen mukaiseksi.

11. || Vaarattomien jätteiden vienti hyödynnettäväksi – asetus (EY) N:o 1418/2007[12] || Säädös (yksinkertaistaminen) || Asetus saatetaan ajan tasalle, menettelyjä yksinkertaistetaan ja hallinnollista rasitusta vähennetään.

12. || Maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevien säännösten yksinkertaistaminen [13] || Säädös (yksinkertaistaminen) || Tällä ehdotuksella yksinkertaistetaan ja selvennetään maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevia ja maantiekuljetusyritysten palvelujen tarjoamista koskevia säännöksiä. Sillä myös yksinkertaistetaan noudattamisen valvontaa koskevia sääntöjä ja mahdollistetaan kansallisten viranomaisten tekemät tarkastukset.

13. || Kalastuslupia koskeva asetus[14] || Säädös (uudelleenlaadinta) || Nykyisen kalastuslupia koskevan asetuksen uudelleenlaadinta, jolla pyritään yksinkertaistamaan nykyistä järjestelmää, lieventämään jäsenvaltioiden hyvinkin erilaisten tietovaatimusten aiheuttamia ongelmia, parantamaan asetuksen yhteensopivuutta laittoman, raportoimattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ja valvontapuitteiden kanssa sekä laajemmin yhteisen kalastuspolitiikan ulkoisen ulottuvuuden tavoitteiden kanssa.

14. || Meren eliöiden suojelemiseksi toteutettavat tekniset toimenpiteet || Säädös || Teknisiä toimenpiteitä yksinkertaistetaan, ne saatetaan vastaamaan uuden yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteita ja ne ryhmitellään uudelleen uudessa puiteasetuksessa.

15. || Vaarallisten valmisteiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevan direktiivin 1999/45/EY kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Direktiivistä on tullut tarpeeton sen jälkeen, kun vuonna 2008 hyväksyttiin uudet säännöt aineiden luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta.

16. || Jäsenvaltioiden avusta komissiolle ja näiden yhteistyöstä elintarvikkeita koskevien kysymysten tieteellisessä tutkimisessa annetun neuvoston direktiivin[15] kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Lainsäädäntöön ja tieteellisen yhteistyön rakenteeseen tehdyt muutokset ovat tehneet direktiivistä tarpeettoman. Kyseisiä tehtäviä hoitaa nyt EFSA (Euroopan elintarvikevirasto).

17. || Terästeollisuustilastoista annetun asetuksen[16] kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Terästilastoja kerätään nyt toisenlaisin järjestelyin. Säädöstä ei siksi enää tarvita.

18. || Jäsenvaltioiden rahanpesun selvittelykeskusten välistä yhteistyötä koskevista järjestelyistä, joita noudatetaan tietojenvaihdossa, tehdyn neuvoston päätöksen[17] kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Säädöksen tilalle tulee rahanpesudirektiivi. Kumoamisen ajoitus riippuu komission 5. helmikuuta 2013 hyväksymän, rahanpesunvastaista direktiiviä koskevan ehdotuksen hyväksymisestä ja direktiivin täytäntöönpanosta. Sen myötä päätös 2000/642/YOS käy tarpeettomaksi.

19. || Peilien jälkiasentamisesta raskaisiin tavarankuljetusajoneuvoihin annetun direktiivin 2007/38/EY kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Direktiivillä ei ole enää merkitystä. Sen sisältö on otettu asetuksiin raskaiden tavarankuljetusajoneuvojen tyyppihyväksynnästä.

20. || Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistämisestä annetun direktiivin 2009/33/EY kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Direktiiviä ei enää tarvita, sillä sen sisältö on otettu uusiin horisontaalisiin julkisten hankintojen sääntöihin.

21. || Yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen ja sen soveltamissäännösten[18] kumoaminen || Säädös (kumoaminen) || Päätös on vanhentunut. Nykyisin varmuusvarastojen käyttöönotto on yleensä tärkein keino vastata öljytoimitusten keskeytymiseen. Sillä tavoin puuttuva määrä voidaan korvata nopeasti häiritsemättä EU:n talouden toimintaa ja kansalaisten elämää. Uusi öljyvarastodirektiivi (hyväksytty 2009, kaikki säännökset voimassa vuodesta 2013) kattaa varmuusvarastot ja siihen sisältyy mahdollisuus asettaa tavoite kulutuksen vähentämiseksi.

Liite IV: Luettelo käsittelyssä olevista ehdotuksista, jotka peruutetaan[19]

Nro || COM / SEC / Toimielinten välinen viite || Otsake || Syyt peruutukseen || Komission ehdotuksen julkaisuviite EUVL:ssä

Kehitys ja yhteistyö – Europe Aid

1. || KOM(2009) 395 2009/0111/CNS || Ehdotus neuvoston asetukseksi tietyistä Zimbabwea koskevista rajoittavista toimenpiteistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 314/2004 muuttamisesta || Vanhentunut. Luettelo on nyt päätöksessä 2011/101/YUTP. Seuraamusjärjestelmä on ennallaan. || EUVL C 26, 28.1.2011, s. 4.

Kehitys ja yhteistyö – Europe Aid / Ulkopolitiikan välineet

2. || KOM(2009) 195 2009/0058/COD            || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi vakautusvälineen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1717/2006 muuttamisesta || Vanhentunut. Muutettavan asetuksen voimassaolo päättyy vuoden 2013 lopussa, ja komissio on hyväksynyt uuden vakautusvälinettä koskevan säädösehdotuksen vuosia 2014–2020 koskevan ulkosuhteiden säädöspaketin puitteissa – KOM(2011) 845. || EUVL C 296, 30.10.2010, s. 5.

Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

3. || COM(2011) 336 2011/0147/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan globalisaatiorahaston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1927/2006 muuttamisesta || Vanhentunut. Muutettavan asetuksen voimassaolo päättyy vuoden 2013 lopussa. Komissio on hyväksynyt uuden Euroopan globalisaatiorahastoa (2014–2020) koskevan säädösehdotuksen osana monivuotista rahoituskehystä koskevaa pakettia. || EUVL C 264, 8.9.2011, s. 4.

Ympäristö

4. || KOM(2003) 624 2003/0246/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeudesta ympäristöasioissa            || Ehdotus on ollut parlamentin ja neuvoston käsiteltävänä vuodesta 2003, eikä mitään tosiasiallista edistymistä ole tapahtunut. Komissio pohtii vaihtoehtoisia tapoja täyttää Århusin yleissopimuksen mukaiset velvoitteet ja suorittaa vaikutusten arvioinnin. || EUVL C 96, 21.4.2004, s. 22.

5. || KOM(2006) 232 lopullinen || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi maaperän suojelun puitteista ja direktiivin 2004/35/EY muuttamisesta || Komissio panee merkille, että ehdotus on ollut vireillä kahdeksan vuotta johtamatta mihinkään. Tämän vuoksi komissio aikoo tarkastella asiaa huolellisesti selvittääkseen, voidaanko ehdotuksen tavoite, johon komissio on edelleen sitoutunut, saavuttaa parhaiten pitämällä ehdotus voimassa vai peruuttamalla se, jolloin seuraavalla toimikaudella voitaisiin tehdä vaihtoehtoinen aloite. Arviointiperusteena ovat ehdotuksen mahdollisuudet tulla hyväksytyksi vielä ennen Euroopan parlamentin vaaleja. || EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11.

Eurostat

6. || KOM(2011) 335 2011/0146/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan rikosturvallisuustilastoista || Vanhentunut. Euroopan parlamentti on antanut kielteisen päätöslauselman. Neuvosto ei käsittele asiaa. Aihe on ajankohtainen, ja komissio pyrkii muulla tavoin ehdotuksen tavoitteisiin. || EUVL C 264, 8.9.2011, s. 3.

Ulkosuhteet

7. || KOM(1973) 1929 || Proposition de règlement du Conseil portant ouverture, répartition et mode de gestion du contingent tarifaire communautaire d'autres tissus de coton, de la position 55.09 du tarif douanier commun, originaires de la République libanaise (année 1974) || Vanhentunut. Kyseisen tuotteen kauppa on sittemmin vapautettu. || -

8. || KOM(1980) 662 || Proposition de règlement rendant applicable des décisions des Conseils de coopération CEE-Algérie, Maroc, Tunisie, Egypte, Liban, Jordanie, Syrie …, remplaçant les Unités de Compte par les Unités de Compte Européennes dans le protocole nº 2 de l'accord entre la Communauté économique européenne et ces pays || Vanhentunut. Ehdotus on hyväksytty Egyptin, Libanonin, Jordanian ja Marokon osalta. Syyriaa lukuun ottamatta kaikki kyseisten maiden kanssa tehdyt sopimukset on korvattu assosiaatiosopimuksilla. Vaikka Syyrian kanssa tehty sopimus on edelleen voimassa, se korvataan jo parafoidulla assosiaatiosopimuksella. || -

9. || KOM(1983) 303 || Propositions de règlements du Conseil modifiant une nouvelle fois les articles 6 et 17 du protocole relatif à la définition de la notion de produits originaires et aux méthodes de coopération administrative des accords de coopération entre la Communauté économique européenne et l'Algérie, l'Égypte, La Jordanie, le Liban, le Maroc, la Syrie et la Tunisie || Vanhentunut. Ehdotus on hyväksytty Egyptin ja Libanonin osalta. Syyriaa lukuun ottamatta kaikki kyseisten maiden kanssa tehdyt sopimukset on korvattu assosiaatiosopimuksilla. Vaikka Syyrian kanssa tehty sopimus on edelleen voimassa, se korvataan jo parafoidulla assosiaatiosopimuksella. || -

10. || KOM(1985) 534 || Proposition de règlement (CEE) du Conseil modifiant en ce qui concerne certaines opérations avec l'Afrique du Sud, les régimes applicables aux importations et exportations de certains produits || Vanhentunut. Syitä, jotka johtivat ehdotuksen tekemiseen, ei enää ole. || -

11. || KOM(1989) 19 || Proposition de règlement du Conseil portant suspension de concessions tarifaires et relèvements des droits de la nomenclature combinée applicable à certains produits originaires des Etats-Unis || Vanhentunut. Syitä, jotka johtivat ehdotuksen tekemiseen, ei enää ole. || -

Terveys- ja kuluttaja-asiat

12. || KOM(2008) 663 muutettu seuraavilla: KOM(2011) 633 ja KOM(2012) 48 2008/0256/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista yhteisön säännöistä annetun direktiivin 2001/83/EY muuttamisesta reseptilääkkeitä koskevan yleisölle tiedottamisen osalta || Alkuperäinen ehdotus on jaettu kahteen ehdotukseen käsittelyn helpottamiseksi neuvostossa ja parlamentissa. Lääketurvatoimintaa koskevat näkökohdat on otettu uuteen ehdotukseen COM(2012) 52, joka on hyväksytty direktiivin 2001/83/EY muuttamisesta 25 päivänä lokakuuta 2012 annettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivinä 2012/26/EU. Potilaille tiedottamista koskevat näkökohdat on otettu muutettuun ehdotukseen COM(2012) 48. Neuvostossa käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että ehdotuksesta ei voida päästä sopimukseen. || EUVL C 37, 10.2.2012, s. 15, ja EUVL C 102, 5.4.2012, s. 27.

13. || KOM(2008) 662 muutettu seuraavilla: KOM(2011) 0632 ja  COM(2012) 0049 2008/0255/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi ihmisille ja eläimille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista yhteisön lupa- ja valvontamenettelyistä ja Euroopan lääkeviraston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 726/2004 muuttamisesta ihmisille tarkoitettuja reseptilääkkeitä koskevan yleisölle tiedottamisen osalta || Alkuperäinen ehdotus on jaettu kahteen ehdotukseen käsittelyn helpottamiseksi neuvostossa ja parlamentissa. Lääketurvatoimintaa koskevat näkökohdat on otettu uuteen ehdotukseen COM(2012) 51, joka on hyväksytty asetuksen (EY) N:o 726/2004 muuttamisesta 25 päivänä lokakuuta 2012 annettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksena (EU) N:o 1027/2012. Potilaille tiedottamista koskevat näkökohdat on otettu muutettuun ehdotukseen COM(2012) 49. Neuvostossa käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että ehdotuksesta ei voida päästä sopimukseen. || EUVL C 37, 10.2.2012, s. 15, ja EUVL C 102, 5.4.2012, s. 27.

Henkilöresurssit ja turvallisuus

14. || KOM(2005) 190/1. 2005/0072/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan ympäristökeskuksen sekä ympäristöä koskevan Euroopan tieto- ja seurantaverkoston perustamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1210/90 muuttamisesta toiminnanjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

15. || KOM(2005) 190/2 - 2005/0073/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 337/75 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

16. || KOM(2005) 190/3 - 2005/0074/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön luomisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1365/75 muuttamisesta johtajan ja apulaisjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

17. || KOM(2005) 190/4 - 2005/0075/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan koulutussäätiön perustamisesta annetun asetuksen (ETY) N:o 1360/90 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

18. || KOM(2005) 190/5 - 2005/0076/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen perustamisesta annetun asetuksen (ETY) N:o 302/93 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

19. || KOM(2005) 190/6 - 2005/0077/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 40/94 muuttamisesta sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston pääjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

20. || KOM(2005) 190/7 - 2005/0078/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 2100/94 muuttamisesta yhteisön kasvilajikeviraston pääjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

21. || KOM(2005) 190/8 - 2005/0079/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 2965/94 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

22. || KOM(2005) 190/9 - 2005/0080/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1035/97 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 26.

23. || KOM(2005) 190/10 - 2005/0081/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 178/2002 muuttamisesta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen toiminnanjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

24. || KOM(2005) 190/11 - 2005/0082/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 851/2004 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

25. || KOM(2005) 190/12 - 2005/0083/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 726/2004 muuttamisesta Euroopan lääkeviraston toimitusjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

26. || KOM(2005) 190/13 - 2005/0084/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 1321/2004 muuttamisesta maailmanlaajuisen satelliittinavigointijärjestelmän (GNSS) Euroopan valvontaviranomaisen toiminnanjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

27. || KOM(2005) 190/14 - 2005/0085/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 2062/94 muuttamisesta johtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

28. || KOM(2005) 190/15 - 2005/0086/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan meriturvallisuusviraston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1406/2002 muuttamisesta pääjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

29. || KOM(2005) 190/16 - 2005/0087/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 1592/2002 muuttamisesta Euroopan lentoturvallisuusviraston pääjohtajan ja johtajien toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

30. || KOM(2005) 190/17 - 2005/0088/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan rautatieviraston perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 881/2004 muuttamisesta pääjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus on tehnyt ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

31. || KOM(2005) 190/18 - 2005/0089/COD || Ehdotus neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 2007/2004 muuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston pääjohtajan ja varapääjohtajan toimikauden osalta || Vuonna 2012 tehty uusi sopimus teki ehdotuksesta tarpeettoman (ks. Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma ja yhteinen lähestymistapa hajautetuista erillisvirastoista, heinäkuu 2012). || EUVL C 172, 12.7.2005, s. 27.

Sisämarkkinat ja palvelut

32. || KOM(2004) 582 2004/0203/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi mallien oikeudellisesta suojasta annetun direktiivin 98/71/EY muuttamisesta || Neuvostossa ehdotuksesta käydyt keskustelut eivät ole edenneet vuoden 2010 jälkeen, mikä osoittaa, että sopimukseen ei voida päästä. Komissio pohtii vaihtoehtoisia tapoja ratkaista asia käynnissä olevan EU:n mallisuojajärjestelmää koskevan taloudellisen selvityksen ja tulevan arvioinnin yhteydessä. || EUVL C 12, 18.1.2005, s. 25.

33. || KOM(2010) 350 2010/0198/CNS || Ehdotus neuvoston asetukseksi (EU) kääntämistä koskevista järjestelyistä Euroopan unionin patentin osalta || Vanhentunut. Korvattu uudella ehdotuksella KOM(2011) 216, joka on hyväksytty yhtenäisen patenttisuojan luomiseksi toteutettavan tiiviimmän yhteistyön täytäntöönpanoon sovellettavista käännösjärjestelyistä annettuna neuvoston asetuksena (EU) N:o 1260/2011. || -

34. || COM(2008) 396 2008/0130/APP || Ehdotus neuvoston asetukseksi eurooppalaisen säätiön (FE) perussäännöstä || Tästä ehdotuksesta neuvostossa käydyt keskustelut eivät ole edenneet vuoden 2010 jälkeen. Koska tarvittaisiin yksimielisyys, ei ole näkyvissä, että sopimukseen voitaisiin päästä. Komissio pohtii vaihtoehtoisia tapoja yhdenmiehen yhtiöitä koskevan käynnissä olevan vaikutusten arvioinnin puitteissa. || EUVL C 303, 15.12.2009, s. 8.

Liikkuvuus ja liikenne

35. || COM(2011) 710 2011/0327/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/126/EY muuttamisesta kuljettajakortin toiminteet sisältävien ajokorttien osalta || Ei vastaa ajopiirturitiedostoa koskevaa säännöstä, jossa ehdotusta ei säilytetty, kun neuvotteluissa ja 14. toukokuuta 2013 saavutetussa sopimuksessa todettiin, että se ei olisi realistista. || EUVL C 37, 10.2.2012, s. 18.

36. || KOM(2007) 497 2007/0183/CNS                        || Ehdotus neuvoston päätökseksi pöytäkirjan tekemisestä Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen tiettyjä lentoliikenteen näkökohtia koskevan sopimuksen muuttamisesta Bulgarian tasavallan ja Romanian Euroopan unioniin liittymisen huomioon ottamiseksi || Vanhentunut. Muutettava sopimus on korvattu kattavalla EU–Marokko-sopimuksella. || -

Verotus ja tulliliitto

37. || KOM(2002)64 2002/0041/CNS || Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 77/388/ETY muuttamisesta matkatoimistoja koskevan erityisjärjestelmän osalta || Vanhentunut. Ehdotus tehtiin vuonna 2002, eikä neuvostossa ole keskusteltu asiasta vuoden 2010 jälkeen. Muutokset tavoissa, joilla matkatoimistojen palveluja (pakettimatkat mukaan lukien) myydään kuluttajille, ovat sittemmin tehneet ehdotuksen tarpeettomaksi. || EUVL C 126 E, 28.5.2002, s. 390.

38. || KOM(2003) 78-2 2003/0057/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi hallinnollisesta yhteistyöstä välillisen verotuksen (ALV) alalla annetun asetuksen (ETY) N:o 218/92 muuttamisesta matkapalvelujen suorituksia koskevien lisätoimenpiteiden osalta || Vanhentunut. Ehdotus tehtiin vuonna 2003, eikä neuvostossa ole keskusteltu asiasta vuoden 2010 jälkeen. Muutokset tavoissa, joilla matkatoimistojen palveluja (pakettimatkat mukaan lukien) myydään kuluttajille, ovat sittemmin tehneet ehdotuksen tarpeettomaksi. Liittyy ehdotukseen KOM(2002) 64 matkatoimistoja koskevasta erityisjärjestelmästä. || EUVL C 76 E, 25.3.2004, s. 4.

39. || KOM(2008)497 2008/0164/ACC || Ehdotus neuvoston asetukseksi TIR-carnet'isiin merkittyjen tavaroiden kansainvälistä kuljetusta koskevan Genevessä 14 päivänä marraskuuta 1975 tehdyn tulliyleissopimuksen tekemisestä annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2112/78 muuttamisesta || Vanhentunut. TIR-yleissopimus on pantu täytäntöön neuvoston päätöksellä vuonna 2009. || -

40. || KOM(2004) 728-1 2004/0261/CNS || Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 77/388/ETY muuttamisesta arvonlisäverovelvoitteiden yksinkertaistamiseksi || Vanhentunut palvelujen suorituspaikkaa koskevien sääntöjen muututtua. Ehdotus on osa kolmen ehdotuksen pakettia, jossa tarkastellaan alv-järjestelmää. Ehdotuksista kaksi on hyväksytty neuvoston asetuksena (EY) N:o 143/2008 (hallinnollinen yhteistyö) ja direktiivinä 2008/9 (palautukset maasta toiseen). Yksi ehdotuksen näkökohta on osittain sisällytetty palvelujen suorituspaikkaa koskevaan muutettuun säädösehdotukseen, joka on hyväksytty neuvoston direktiivinä 2008/8/EY (yhden yhteyspisteen periaate, joka koskee vain televiestintä-, radio- ja televisiolähetyspalveluja sekä sähköisiä palveluja). Ehdotuksesta ei ole kuitenkaan päästy sopimukseen neuvostossa. Alv-velvoitteiden yksinkertaistaminen on edelleen keskeinen tavoite, kuten tiedonannossa arvonlisäveron tulevaisuudesta todettiin, ja komissio jatkaa työtä tällä osa-alueella tavoitteen saavuttamiseksi. || EUVL C 24, 29.1.2005, s. 10.

Kodifioinnit

41. || KOM(2007) 755 2007/0256/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan yhteisön tilastollisesta toimialaluokituksesta || Ehdotettua kodifiointimenettelyä ei voida toteuttaa, sillä säädös sisältää säännöksiä, jotka kuuluvat vanhojen komitologiansääntöjen soveltamisalaan. || EUVL C 55, 28.2.2008, s. 7.

42. || KOM (2008) 99 2008/0037/COD || Ehdotus neuvoston direktiiviksi eläinlääkärintarkastuksista yhteisön sisäisessä kaupassa (kodifikaatio) || Uusi ehdotus COM(2013) 265 final sisältää säännöksen kodifioitavaksi ehdotetun säädöksen kumoamiseksi. || EUVL C 207, 14.8.2008, s. 5.

43. || KOM(2008) 351 2008/0115/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi pyörillä varustettujen maatalous- tai metsätraktoreiden kuljettajan istuimesta (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 10, 15.1.2009, s. 13.

44. || KOM(2008) 697  2008/0204/COD || Ehdotus neuvoston direktiiviksi afrikkalaisen hevosruton valvontasäännöistä ja torjuntatoimenpiteistä (kodifikaatio) || Kyseisen säädöksen kumoamista on ehdotettu eläinten terveyttä koskevan lainsäädännön uudelleentarkastelun yhteydessä – COM(2013) 260 final. || -

45. || KOM(2009) 299 2009/0080/COD || Ehdotus neuvoston direktiiviksi …/…/EY siemenperunoiden pitämisestä kaupan || Kyseisen säädöksen kumoamista on ehdotettu kasvien lisäysaineistoa koskevan lainsäädännön uudelleentarkastelun yhteydessä – COM(2013) 262 final. || EUVL C 296, 30.10.2010, s. 10.

46. || KOM(2010) 359 2010/0194/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi viiniköynnöksen kasvullisen lisäysaineiston pitämisestä kaupan || Kyseisen säädöksen kumoamista on ehdotettu kasvien lisäysaineistoa koskevan lainsäädännön uudelleentarkastelun yhteydessä – COM(2013) 262 final. || -

47. || KOM(2010) 508 2010/0261/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi moottoriajoneuvojen sallitusta melutasosta ja pakojärjestelmästä (kodifikaatio) || Uusi ehdotus KOM(2011) 856 lopullinen sisältää säännöksen kodifioitavaksi ehdotetun säädöksen kumoamiseksi. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 25.

48. || KOM(2010) 510  2010/0264/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi kapearaiteisten pyörillä varustettujen maatalous- ja metsätraktoreiden takaosaan kaatumisen varalta asennetuista suojarakenteista (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 25.

49. || KOM(2010) 610  2010/0302/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi kapearaiteisiin pyörillä varustettuihin maatalous- ja metsätraktoreihin kuljettajan istuimen eteen kaatumisen varalta asennetuista suojarakenteista (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 29.

50. || KOM(2010) 635  2010/0309/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta (kodifikaatio) || Kyseisen säädöksen kumoamista on ehdotettu eläinten terveyttä koskevan lainsäädännön uudelleentarkastelun yhteydessä – COM(2013) 260 final. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 31.

51. || KOM (2010) 717  2010/0348/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi pyörillä varustettujen maatalous- tai metsätraktoreiden hallintalaitteiden asentamisesta, sijainnista, toiminnasta ja merkitsemisestä (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 94, 26.3.2011, s. 5.

52. || KOM(2010) 729 2010/0349/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi pyörillä varustettujen maatalous- ja metsätraktoreiden jarrulaitteista (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 35.

53. || KOM(2010) 746 2010/0358/COD || Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi pyörillä varustettujen maatalous- ja metsätraktoreiden ohjaustilasta, pääsystä ohjauspaikalle sekä ovista ja ikkunoista (kodifikaatio) || Kodifioitavaksi ehdotettu säädös kumotaan 1.1.2016 asetuksella (EU) N:o 167/2013. || EUVL C 121, 19.4.2011, s. 36.

Liite V: Lainsäädäntö, jonka soveltaminen alkaa vuonna 2014

Tammikuun alusta tulee voimaan monenlaisia tärkeitä säädöksiä, joista voidaan mainita erityisesti säädökset, joista on sovittu monivuotista rahoituskehystä (2014–2020) varten, ja joukko tärkeitä politiikka-aloitteita, jotka otetaan käyttöön samaan aikaan. Komissio olettaa, että myös liitteessä I mainitut ehdotukset tulevat voimaan.

Lisäksi seuraavia säädöksiä aletaan soveltaa vuonna 2014[20]:

1. tammikuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/36/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa ja luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvonnasta, direktiivin 2002/87/EY muuttamisesta sekä direktiivien 2006/48/EY ja 2006/49/EY kumoamisesta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009, moottoriajoneuvojen ja moottorien tyyppihyväksynnästä raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen osalta (Euro VI) ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta

· Komission asetus (EU) N:o 143/2013, annettu 19 päivänä helmikuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY ja komission asetuksen (EY) N:o 692/2008 muuttamisesta siltä osin kuin kyse on monivaiheiseen tyyppihyväksyntään toimitettujen ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen määrittämisestä

· Komission asetus (EY) N:o 692/2008, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2008, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täytäntöönpanosta ja muuttamisesta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2012/1257 yhtenäisen patenttisuojan luomiseksi toteutettavasta tiiviimmästä yhteistyöstä

· Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 608/2013, annettu 12 päivänä kesäkuuta 2013, teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvonnasta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös unionin pelastuspalvelumekanismista

28. tammikuuta || · Neuvoston direktiivi 2013/1/EU, annettu 20 päivänä joulukuuta 2012, direktiivin 93/109/EY muuttamisesta niille unionin kansalaisille, jotka asuvat jäsenvaltiossa mutta eivät ole sen kansalaisia, Euroopan parlamentin vaaleissa kuuluvaa vaalikelpoisuutta koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen osalta

14. helmikuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/19/EU, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta

22. helmikuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 978/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 732/2008 kumoamisesta

1. maaliskuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 649/2012, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista

17. maaliskuuta || · Neuvoston päätös 2013/129/EU, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2013, 4-metyyliamfetamiinin saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin

1. huhtikuuta || · Komission direktiivi 2013/8/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2013, pyörillä varustettujen maatalous- ja metsätraktoreiden tietyistä osista ja ominaisuuksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/144/EY muuttamisesta sen teknisten säännösten mukauttamiseksi

10. huhtikuuta || · Komission asetus (EU) N:o 847/2012, annettu 19 päivänä syyskuuta 2012, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH) liitteen XVII muuttamisesta elohopean osalta

2. kesäkuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/13/EU, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, tiedonsaantioikeudesta rikosoikeudellisissa menettelyissä

13. kesäkuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta.

18. kesäkuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/33/EU, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, neuvoston direktiivin 1999/32/EY muuttamisesta meriliikenteessä käytettävien polttoaineiden rikkipitoisuuden osalta

19. kesäkuuta || · Komission direktiivi 2013/10/EU, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2013, aerosoleja koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 75/324/ETY muuttamisesta sen merkintäsäännösten mukauttamiseksi aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisiksi

4. heinäkuuta || · Direktiivi 2012/35/EU merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta annetun direktiivin 2008/106/EY muuttamisesta

7. heinäkuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/17/EU, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2012, neuvoston direktiivin 89/666/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2005/56/EY ja 2009/101/EY muuttamisesta keskus-, kauppa- ja yhtiörekistereiden yhteenliittämisen osalta

5. elokuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/41/EU annettu 7 päivänä heinäkuuta 2010, miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen soveltamisesta itsenäisiin ammatinharjoittajiin sekä neuvoston direktiivin 86/613/ETY kumoamisesta (Irlannin, Kreikan, Ranskan, Slovenian ja Yhdistyneen kuningaskunnan osalta)

1. syyskuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 549/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä Euroopan unionissa

2. syyskuuta || · Asetus (EU) N:o 98/2013, annettu 15 päivänä tammikuuta 2013, räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä

29. lokakuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/28/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, orpoteosten tietyistä sallituista käyttötarkoituksista

1. marraskuuta || · Komission asetus (EU) N:o 1229/2012, annettu 10 päivänä joulukuuta 2012, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY liitteiden IV ja XII muuttamisesta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 661/2009, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, moottoriajoneuvojen, niiden perävaunujen sekä niihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden yleiseen turvallisuuteen liittyvistä tyyppihyväksyntävaatimuksista

· Komission asetus (EU) N:o 932/2012, annettu 3 päivänä lokakuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY täytäntöönpanemisesta kotitalouksien kuivausrumpujen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta

10. marraskuuta || · Asetus 2011/1007/EU tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen selosteista ja merkinnöistä sekä neuvoston direktiivin 73/44/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 96/73/EY ja 2008/121/EY kumoamisesta

21. marraskuuta || · Direktiivi 2013/38/EU, annettu 12 päivänä elokuuta 2013, satamavaltioiden suorittamasta valvonnasta annetun direktiivin 2009/16/EY muuttamisesta merityöyleissopimuksen täytäntöönpanemiseksi

1. joulukuuta || · Komission asetus (EU) N:o 487/2013, annettu 8 päivänä toukokuuta 2013, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 muuttamisesta sen mukauttamiseksi tekniikan ja tieteen kehitykseen

· 1 artiklan 1 kohta komission asetuksessa (EU) N:o 944/2013, annettu 2 päivänä lokakuuta 2013, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 1272/2008 muuttamisesta sen mukauttamiseksi tekniseen ja tieteelliseen kehitykseen

7. joulukuuta || · Komission asetus (EU) N:o 463/2013, annettu 17 päivänä toukokuuta 2013, lannoitteita koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2003/2003 muuttamisesta

12. joulukuuta || · Asetus (EU) N:o 1169/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille

21. joulukuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/14/EU, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten toiminnasta ja valvonnasta annetun direktiivin 2003/41/EY, siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta annetun direktiivin 2009/65/EY ja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista annetun direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta liiallisen luottoluokituksiin tukeutumisen osalta

29. joulukuuta || · Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 576/2013, annettu 12 päivänä kesäkuuta 2013, lemmikkieläinten muista kuin kaupallisista siirroista ja asetuksen (EY) N:o 998/2003 kumoamisesta

· Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/31/EU, annettu 12 päivänä kesäkuuta 2013, neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien unionin sisäisessä kaupassa ja unioniin tuonnissa sovellettavien eläinten terveyttä koskevien vaatimusten osalta

[1] Aloitekohtaiset etenemissuunnitelmat on esitetty verkkosivustolla http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/planned_ia_en.htm

[2] Aloitetyyppi saattaa muuttua vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella.

[3] Aloitetyyppi saattaa muuttua vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella.

[4] Tämä koskee työntekijöiden joukkovähentämisestä annettua direktiiviä 98/59/EY, yritysten luovutuksista annettua direktiiviä 2001/23/EY ja työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevista yleisistä puitteista Euroopan yhteisössä annettua direktiiviä 2002/14/EY.

[5] KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA: Työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevan EU-lainsäädännön toimivuustarkastus, SWD(2013) 293 final, 26.7.2013.

[6] Yritystilastojen tarkastelu riippuu Euroopan tilastojärjestelmän kehityksestä.

[7] Sosiaalialan tilastojen tarkastelu riippuu Euroopan tilastojärjestelmän kehityksestä.

[8] Direktiivit 82/891/ETY, 89/666/ETY, 2005/56/EY, 2009/101/EY, 2009/102/EY, 2011/35/EU, 2012/17/EU, 2012/30/EU.

[9] Vaikeudet koskevat muun muassa sääntöjen soveltamista kotimaisiin tai valtioiden rajat ylittäviin yritysten yhteenliittymiin ja säädösten termien ja määritelmien päällekkäisyys.

[10] Direktiivit 82/891/ETY, 89/666/ETY, 2005/56/EY, 2009/101/EY, 2009/102/EY, 2011/35/EU, 2012/17/EU, 2012/30/EU.

[11] KOM(2011) 82 ja KOM(2011) 349

[12] Komission asetus (EY) N:o 1418/2007, annettu 29 päivänä marraskuuta 2007, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1013/2006 liitteessä III tai IIIA lueteltujen tietyntyyppisten jätteiden viennistä hyödynnettäväksi maihin, joihin ei sovelleta OECD:n päätöstä jätteiden maan rajan ylittävien siirtojen valvonnasta.

[13] Maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevien säännösten (asetus (EY) N:o 1072/2009) yksinkertaistaminen ja niiden noudattamisen parempi valvonta ja maantiekuljetusyritysten perustaminen (asetus (EY) N:o 1071/2009)

[14] Neuvoston asetus (EY) N:o 1006/2008, annettu 29 päivänä syyskuuta 2008, yhteisön kalastusaluksille myönnettävistä luvista kalastustoiminnan harjoittamiseksi yhteisön vesien ulkopuolella ja kolmansien maiden alusten pääsystä yhteisön vesille, asetusten (ETY) 2847/93 ja (EY) 1627/94 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) 3317/94 kumoamisesta

[15] EYVL L 52, 4.1.1993, s. 18.

[16] Asetus (EY) N:o 48/2004.

[17] Neuvoston päätös 2000/642/YOS, tehty 17 päivänä lokakuuta 2000. Ajoitus riippuu komission 5. helmikuuta 2013 hyväksymän, rahanpesunvastaista direktiiviä koskevan ehdotuksen hyväksymisestä ja direktiivin täytäntöönpanosta. Sen myötä päätös 2000/642/YOS käy tarpeettomaksi.

[18] Neuvoston päätös 77/706/ETY, tehty 7 päivänä marraskuuta 1977, yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa (sekä sen soveltamisesta tehty komission päätös 79/639/ETY).

[19] Peruuttaminen tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

[20] Luettelo ei sisällä komitologiaehdotuksia.