26.4.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 126/53


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Eurooppalaiset sähköisen viestinnän sisämarkkinat”

2014/C 126/13

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

1.

on tyytyväinen komission ehdotuksen yleiseen tavoitteeseen luoda sähköisen viestinnän sisämarkkinat, missä kansalaisilla ja yrityksillä on ilman rajoista johtuvia rajoituksia tai ilman perusteettomia lisäkustannuksia mahdollisuus hyödyntää sähköisen viestinnän palveluja riippumatta siitä, missä niitä Euroopan unionissa tarjotaan, ja missä yritykset voivat tarjota sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja, käyttää niitä ja asettaa niitä käyttöön riippumatta siitä, missä yritysten toimipaikka EU:ssa sijaitsee tai missä niiden asiakkaat ovat.

2.

vahvistaa Eurooppa 2020 -strategiassa ja Euroopan digitaalistrategiassa asetetun tavoitteen luoda kasvavat, menestyvät ja dynaamiset digitaaliset sisämarkkinat, jotka hyödyttävät kaikkia talouden aloja.

3.

korostaa sähköisiin viestintäverkkoihin liittymisen sekä markkinoiden vahvistetun yhdentymisen merkitystä yrityksille ja kuluttajille. Komitea painottaa merkittäviä mahdollisuuksia, jotka digitaaliset sisämarkkinat tarjoavat eurooppalaiselle yhteiskunnalle kokonaisuudessaan.

4.

muistuttaa kuitenkin samalla siitä, että mukautettaessa sähköistä viestintää koskevaa unionin lainsäädäntökehystä olisi otettava riittävästi huomioon tosiasialliset ja oikeudelliset edellytykset jäsenvaltioissa ja alueilla.

5.

kehottaa ottamaan huomioon, että EU:n nykyisen digitaalisen kuilun, puutteellisen tieto- ja viestintätekniikkainfrastruktuurin, erilaisten perusedellytysten sekä jäsenvaltioiden sisäisten ja niiden välisten hyvin suurten omaisuus- ja tuloerojen vuoksi digitaalista yhteiskuntaa voidaan kehittää ja asteittainen lähentyminen voidaan saavuttaa vain etenemällä vaiheittain eri tahtiin.

6.

muistuttaa, että yksittäiset jäsenvaltiot ovat jo hyväksyneet sääntöjä, joiden avulla on tarkoitus tasoittaa kaupunkien ja maaseudun välistä kuilua laajakaistan saatavuuden suhteen. EU:n laajuisissa säännöissä on otettava huomioon jäsenvaltioiden lähtötilanteiden moninaisuus.

7.

muistuttaa, että alueilla, missä markkinamekanismit ovat sinällään riittämättömät, paikallis- ja alueviranomaisilla on keskeinen rooli ja suuri vastuu kohtuuhintaisten laajakaistayhteyksien yhtäläisen saatavuuden varmistamisessa, kokeiluhankkeiden toteuttamisessa sähköisten palvelujen hyödyntämiseen liittyvän kuilun umpeen kuromiseksi sekä uusien kansalaislähtöisten julkisten sähköisten palvelujen kehittämisessä.

8.

muistuttaa, että paikallis- ja alueviranomaisten on osallistuttava digitaalisen infrastruktuurin rahoitukseen sellaisilla maaseutualueilla, joiden taloudellisen kannattavuuden yksityiset toimijat luokittelevat alhaiseksi. Jotta kaikille kansalaisille kaikilla alueilla taataan yhtäläinen mahdollisuus hyödyntää uusia teknologioita, alueiden komitea kehottaa komissiota tukemaan paikallisviranomaisia niiden rahoitustoimissa yhtäältä hyväksymällä unionin rakennerahastojen käytön digitaalisen infrastruktuurin rahoittamiseen kaikilla EU:n alueilla ja toisaalta tunnustamalla harvaan asutuilla maaseutualueilla toteutettavat, digitaalisten palvelujen rakentamiseen tähtäävät hankkeet yleishyödyllisiksi taloudellisiksi palveluiksi.

9.

kritisoi tässä yhteydessä Verkkojen Eurooppa -välineen yhteydessä laajakaistaan suunnattujen määrärahojen vähäisyyttä kaudella 2014–2020.

10.

toteaa, että myös valokuituverkkojen nopea käyttöönotto jakelun loppuvaiheessa on välttämätöntä, jotta datasiirron rasitus voidaan myös mobiilidatan siirrossa johtaa kiinteään verkkoon asianmukaisen reitittimen kautta.

11.

on sitä mieltä, ettei EU:n laajuinen sääntely saa aiheuttaa kilpailuhaittoja asukasmäärältään ja pinta-alaltaan suhteellisen pienille jäsenvaltioille.

12.

vahvistaa kantansa, että kaikille avointa tietoyhteiskuntaa tukevien tieto- ja viestintäteknologioiden olisi vastattava kaikkien kansalaisten tarpeisiin, myös niiden, jotka ovat vaarassa syrjäytyä sosiaalisesti.

13.

tähdentää, että ehdotetussa asetuksessa tarkoitetussa henkilötietojen käsittelyssä tulee noudattaa voimassa olevaa unionin ja jäsenvaltioiden lainsäädäntöä, eritoten direktiivejä 95/45/EY ja 2002/58/EY.

14.

pahoittelee, ettei asetusehdotuksen yhteydessä ole järjestetty julkista kuulemismenettelyä, jossa kaikki asianosaiset olisivat voineet ilmaista mielipiteensä konkreettisesti suunnitelluista lainsäädännön muutoksista.

15.

on vakuuttunut siitä, että kattavia ehdotuksia on tutkittava perusteellisesti, ja pitää tämän vuoksi Euroopan komission aikataulua, jonka mukaan asetusta on sovellettava 1. heinäkuuta 2014 lähtien, erittäin kunnianhimoisena.

EU:n laajuinen valtuutus

16.

on lähtökohtaisesti tyytyväinen siihen, että EU:n laajuisen yleisvaltuutuksen käyttöönoton avulla pyritään yksinkertaistamaan kansallisia pirstaloituneita lupamenettelyjä sekä yhtenäistämään sääntelyä ja varmistamaan ennakoitavuus asianomaisten yritysten kannalta.

17.

kehottaa varmistamaan, ettei EU:n laajuinen valtuutusmenettely lisää oikeudellista epävarmuutta eikä vähennä sääntelytoimien ennakoitavuutta.

18.

toteaa, että sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteistä oikeuskehystä käsittelevän direktiivin 2002/21/EY ehdotettu muutos merkitsee huomattavaa toimivallan siirtoa kansallisilta sääntelyviranomaisilta Euroopan unionille. Etenkin Euroopan komission oikeus vaatia kansallisia sääntelyviranomaisia peruuttamaan toimenpide-ehdotuksia rajoittaa pysyvästi niiden toimintavaraa.

19.

kehottaa varmistamaan, ettei pelkästään kotijäsenvaltion kansalliselle sääntelyviranomaiselle kuuluva toimivalta peruuttaa eurooppalaisilta sähköisen viestinnän tarjoajilta toistaiseksi tai kokonaan oikeudet tarjota sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja (6 artiklan 1 kohta) johda kilpailuun alhaisimmalla sääntelytasolla (race to the bottom) eikä edistä pyrkimistä oman edun kannalta suotuisimman sääntelyn löytämiseen (forum shopping).

Radiotaajuuksien käytön koordinointi

20.

painottaa, että radiotaajuudet ovat niukkoja julkisia hyödykkeitä.

21.

on samaa mieltä komission kanssa siitä, että radiotaajuuksien tehokas hallinta on tärkeää, jotta voidaan helpottaa taajuuksien saatavuutta operaattoreiden kannalta sekä edistää innovointia ja kulttuurista monimuotoisuutta.

22.

toteaa, että Euroopan komissiolle kaavailtu toimivalta asettaa sitovia aikatauluja radiotaajuuksien hallintaa varten sekä vaatia kansallisia sääntelyviranomaisia peruuttamaan ehdotettuja tukitoimia merkitsee laajaa toimivaltuuksien siirtoa Euroopan komissiolle radiotaajuuksien hallinnan yhteydessä.

23.

toistaa jo vuoden 2008 televiestintäalan uudistuspaketin yhteydessä esitetyn ja nykyisen asetusehdotuksen myötä vielä jäljelle jäävän huolen siitä, että unionille siirretään radiotaajuuksien hallinnan yhteydessä lisää toimivaltuuksia.

24.

muistuttaa, etteivät radiotaajuuspoliittisen ohjelman toimet, muun muassa katsaus vuoteen 2015 asti, ole vielä päättyneet ja että niitä olisi arvioitava ensin.

25.

toteaa, että radiotaajuuksien käyttöä koskevaa unionin sääntelyä estävät jäsenvaltioiden oikeudelliset ja tekniset sitoumukset, joista voidaan päästä eroon vain keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

26.

muistuttaa, että taajuuksia ja taajuuksien osoittamismenettelyä koskevan EU:n laajuisen uudelleenjärjestelyn yhteydessä on otettava huomioon nykyiset lisenssisopimukset, joiden kesto on jopa 20 vuotta.

27.

katsoo, että kun otetaan huomioon, että eräissä jäsenvaltioissa suunnitellaan jo niin sanotun taajuusylijäämän II taajuuksien jakamista ja että se on määrä toteuttaa vuoden 2014 lopussa tai vuoden 2015 alussa, asiaa on pikaisesti selvennettävä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa ennen kuin sitä säännellään asetuksella.

28.

painottaa, että jäsenvaltioissa ja alueilla on oltava käytettävissä riittävä taajuusreservi innovatiivisia sovelluksia varten.

29.

pitää tärkeänä, että hyödynnetään taajuuksien yhteiskäytön ja innovatiivisten uusien teknologioiden, kuten kognitiivisen radion, ultralaajakaistan ja valkospektrin, teknologiset ja oikeudelliset mahdollisuudet ja tehostetaan näin taajuusalueiden käyttöä.

30.

on huolissaan siitä, että sääntelykehyksen ehdotettu muuttaminen saattaa hidastaa radiotaajuuksien jakamista tulevina 12–18 kuukautena.

31.

torjuu tämän vuoksi Euroopan komission ehdottamat toimet taajuuksien hallinnan yhdenmukaistamiseksi ja muistuttaa, että vaikka jäsenvaltiot määräisivät edelleen taajuuksista, johdonmukainen taajuuksien hallinta voidaan varmistaa kansainvälisin sopimuksin.

32.

kehottaa luomaan ennen unionin taajuusjärjestelmän perustamista kuvan kulloistenkin taajuuksienjakosuunnitelmien ja määräaikojen nykytilanteesta EU:ssa, jotta näin saatujen tietojen pohjalta voidaan kehittää malli pitkäjänteistä yhdenmukaista taajuuksien jakamismenettelyä varten.

33.

suosittaa, että tässä yhteydessä määritellään ensin strategisesti merkittävä taajuuspolitiikan ydinalue EU:n laajuista verkkoinfrastruktuuripolitiikkaa varten, ja ehdottaa, että keskitytään matkaviestinnän taajuusverkkoihin, vastaaviin verkon hyödyntämismahdollisuuksiin, kuten WLAN, ja EU:n laajuiseen LTE-verkkoon.

34.

katsoo, että rajoittuminen matkaviestinnän taajuusalueeseen noudattaa samalla toissijaisuusperiaatetta, sillä tällöin jaetaan EU:n laajuisesti vain sellaisia taajuuksia, joiden osalta on tämän menetelmän avulla odotettavissa todellista tehokkuusetua.

35.

on erityisen tyytyväinen ehdotukseen helpottaa julkisten langattomien lähiverkkojen käyttöä, sillä näin voidaan parantaa yleisesti saatavilla olevien internetyhteyksien levinneisyyttä.

36.

toteaa, että yleisvaltuutus pienalueen huomaamattomien langattomien liityntäpisteiden käyttöön asettamiselle ja käytölle – Euroopan komission määrittelemien teknisten ominaisuuksien mukaisesti – rajoittaa paikallis- ja alueviranomaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Verkon neutraliteetti ja loppukäyttäjän oikeudet

37.

suhtautuu myönteisesti Euroopan komission toiveeseen varmistaa sähköisten viestintäpalvelujen loppukäyttäjien oikeuksien yhdenmukaistamisella, että kansalaisilla ja palveluntarjoajilla on koko unionissa keskenään verrattavissa olevat oikeudet ja velvollisuudet ja että palveluja voidaan tarjota ja ostaa rajojen yli keskenään verrattavissa olevin ehdoin.

38.

kannattaa tavoitetta varmistaa loppukäyttäjille syrjimätön mahdollisuus käyttää viestintäverkkoja ja -palveluja, jotka toiseen jäsenvaltioon sijoittautunut yritys asettaa käyttöön.

39.

kannattaa Euroopan komission toimia vahvistaa kuluttajansuojaa ja sähköisen viestinnän käyttäjien oikeuksia siten, että kuluttajille tiedotetaan nykyistä tarkemmin hinnoista ja sopimusehdoista.

40.

pitää verkon neutraliteetin periaatetta merkittävänä edellytyksenä, joka mahdollistaa innovoivan internetin ja avoimet, dynaamiset ja monitahoiset rakenteet sekä varmistaa Euroopan kansalaisia ja yrityksiä palvelevat tasapuoliset toimintaedellytykset.

41.

on samaa mieltä Euroopan parlamentin kanssa siitä, että verkon neutraliteettiin liittyvät ratkaisuehdotukset voidaan toteuttaa vain yhdenmukaisen eurooppalaisen lähestymistavan avulla, ja on näin ollen lähtökohtaisesti tyytyväinen Euroopan komission aloitteeseen ehdottaa kyseisellä alalla säännöksiä.

42.

korostaa, että internetin avoimuus on keskeinen kilpailukykyä, talouskasvua, sosiaalista kehitystä ja innovointia edistävä tekijä. Sen ansiosta on kehitetty valtavasti verkkosovelluksia, -sisältöä ja -palveluita, ja näin se on lisännyt merkittävästi sisällön ja palvelujen tarjontaa ja kysyntää. Komitea toteaa, että avoin internet on nopeuttanut ratkaisevasti osaamisen, ideoiden ja tiedon vapaata liikkumista myös maissa, joissa riippumatonta tiedonvälitystä on vain rajoitetusti saatavilla.

43.

on Euroopan parlamentin kanssa samaa mieltä siitä, että luopumiseen verkon neutraliteetista ja parhaan kyvyn periaatteesta liittyy huomattavia riskejä – esimerkiksi kilpailua rajoittava toiminta, innovaatioiden estyminen, ilmaisuvapauden ja tiedotusvälineiden moniarvoisuuden rajoitukset, kuluttajien tietoisuuden puutteet ja yksityisyyden loukkaukset – ja että tämä haittaisi taloutta, kuluttajia ja demokraattista yhteiskuntaa kokonaisuudessaan.

44.

on vakuuttunut siitä, että Euroopan komission ehdotuksen 23 artiklassa ei oteta huomioon näin määriteltyä verkon neutraliteetin periaatetta, ja suosittaa, että kyseisiä säännöksiä tarkistetaan perusteellisesti.

45.

muistuttaa painokkaasti verkon neutraliteetin vaarantumisen uhasta, joka johtuu liityntäpalvelujen tarjoajien ja sisällön tarjoajien välisistä sopimuksista, jotka koskevat erikoistuneiden palvelujen tarjontaa ja palvelujen laadun parantamista.

46.

pelkää, että 23 artiklan 2 kohdan soveltaminen saattaa johtaa taloudellisesti vahvojen yritysten etuuskohteluun tai pienten sisällön tarjoajien ja loppukäyttäjien heikompaan asemaan, ja varoittaa heikentämästä esteettömyyttä internetin rakenteen perusperiaatteena, rajoittamasta internetin innovointivoimaa ja vaarantamasta verkon kulttuurista monimuotoisuutta.

47.

kannattaa vaatimusta, että internetpalveluntarjoajat eivät syrji ketään eivätkä estä, haittaa tai heikennä kenenkään mahdollisuuksia käyttää palveluja haluamiensa sisältöjen, sovellusten tai palvelujen saamiseen, käyttämiseen, lähettämiseen, saataville asettamiseen, vastaanottamiseen tai tarjoamiseen niiden lähteestä tai kohteesta riippumatta.

48.

suhtautuu tämän vuoksi erityisen myönteisesti kieltoon estää, hidastaa, heikentää tai syrjiä tiettyjä sisältöjä, sovelluksia tai palveluja (23 artiklan 5 kohta), mutta muistuttaa, että periaate voi ehdotettujen poikkeusten epätarkkuuden ja oikeudellisen epäselvyyden vuoksi pitkälti vesittyä.

49.

pelkää, että kohtuullisten liikenteenhallintatoimenpiteiden oikeudellisesti epäselvä määritelmä saattaa johtaa siihen, että verkkosivujen estämisen toivottava poissulkeminen vaarantuu, ja että toimenpiteiden rajoittamaton laajentaminen ”oikeudellisten säännösten” täytäntöönpanoon (23 artiklan 5 kohdan a alakohta) ei ole yhteensopivaa suhteellisuuden periaatteen eikä tietosuojavaatimusten kanssa.

50.

suosittaa, että ehdotettujen liikenteenhallintasääntöjen tarpeellisuutta tutkitaan jo olemassa olevien säännösten pohjalta.

51.

tukee Euroopan komissiota aikomuksessa vahvistaa asianmukaisin toimin kuluttajansuojaa, muuttaa sähköisen viestinnän markkinoita avoimemmiksi ja helpottaa sitovan ja ymmärrettävän tiedon saatavuutta markkinatoimijoiden keskuudessa.

52.

muistuttaa, että televiestintää käsittelevän unionin lainsäädäntökehyksen toteuttamiseksi laadituissa kansallisissa säädöksissä otetaan usein huomioon keskeiset kansalliset ominaispiirteet, ja kehottaa näin ollen kuulemaan yksityiskohtaisesti kansallisia sääntelyviranomaisia ja kuluttajansuojajärjestöjä.

53.

toteaa, ettei ehdotetun loppukäyttäjien oikeuksien yhdenmukaistamisen tulisi johtaa jäsenvaltioiden nykyisen suojatason alenemiseen, ja suosittaa Euroopan komissiolle, että se harkitsee loppukäyttäjien oikeuksien vahvistamista yhdenmukaistamisen vähimmäistason avulla.

Verkkovierailut

54.

on erityisen tyytyväinen säännellyn verkkovierailuliikenteen enimmäistariffien alentamiseen sekä passiivisen verkkovierailuliikenteen maksuttomuuteen. Komitea kannattaa Euroopan komission toivetta estää pysyvästi perusteettomat lisämaksut ja pyrkiä kuluttajien edun mukaisesti yhtenäisiin hintoihin koti- ja ulkomaanliikenteessä.

55.

tukee Euroopan komission aikomusta pyrkiä soveltamaan kahden- tai monenvälisten verkkovierailusopimusten avulla kotimaisia hintoja sekä kotimaisiin palveluihin että säänneltyihin verkkovierailupalveluihin.

56.

pitää tärkeänä, ettei loppukäyttäjien mahdollisuus luopua voimassa olevien kotimaisten hintojen soveltamisesta vastineeksi muiden etujen myöntämisestä saa mahdollistaa kotimaisten palvelujen tasolle hinnoitellun verkkovierailun säännöllistä kiertämistä.

57.

kehottaa varmistamaan, että loppukäyttäjät voivat kohtuullisen käytön kriteerien soveltamista koskevien suuntaviivojen avulla todella luottaa siihen, että he voivat noudattaa kotimaista kulutusmalliaan myös muissa jäsenvaltioissa.

58.

muistuttaa mahdollisten (tasoittavien) hinnankorotusten vaarasta kotimaanliikenteessä ja kehottaa Euroopan komissiota ottamaan tämän näkökohdan erityisesti huomioon arvioitaessa asetusta (EU) N:o 531/2012.

59.

toteaa, että kahden- tai monenvälisiä verkkovierailusopimuksia on tutkittava kriittisesti sen suhteen, rajoittavatko ne kilpailua tai uhkaavatko ne vahvistaa markkinoita hallitsevien tarjoajien kilpailuasemaa.

Toissijaisuusperiaate ja suhteellisuusperiaate

60.

katsoo, että asetusehdotukseen sisältyy lukuisia toimia, joiden yhteensopivuutta toissijaisuusperiaatteen kanssa on tutkittava, esimerkkeinä toimivaltuuksien siirto taajuussääntelyn ja taajuuksien jakamismenettelyjen osalta, veto-oikeuden antaminen komissiolle eurooppalaisiin operaattoreihin (European Electronic Communications Provider, EECP) sovellettavien toimien osalta sekä standardoitua virtuaalista verkkojen käyttöoikeustuotetta koskeva vaatimus, jonka mahdollisena seurauksena on tilaajayhteyksien tarjonnan fyysistä eriyttämistä koskevan velvoitteen poistaminen.

61.

muistuttaa, että asetuksen valinta sääntelytavaksi ja toimivalta antaa täytäntöönpanosäädöksiä taajuuksien saatavuuden, taajuuksien osoittamisen ajoituksen ja taajuuksien käyttöoikeuksien keston yhdenmukaistamiseksi (ehdotetun asetuksen III luku – 1 jakso – Radiotaajuuksien käytön koordinointi sisämarkkinoilla) herättävät kysymyksiä niiden yhteensopivuudesta suhteellisuusperiaatteen kanssa.

62.

on myös sitä mieltä, että ehdotuksessa on useita yksittäisiä aiheita, joiden soveltuvuutta, tarpeellisuutta ja asianmukaisuutta digitaalisten sisämarkkinoiden luomisen yhteydessä on vielä tutkittava yksityiskohtaisesti.

63.

tulee siihen tulokseen, ettei komission ehdotusta voida edellä mainittujen epäilyjen vuoksi monin osin vielä pitää hyväksyttävänä.

64.

ehdottaa, että säännökset verkkovierailumaksujen poistamiseksi saatetaan voimaan suunnitellussa aikataulussa ja muita toimia tutkitaan ja tarkistetaan tärkeimpien toimijoiden näkemysten kuulemisen jälkeen ja esitetyt näkökannat huomioon ottaen.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

2 artiklan 15 kohta

Perustelu

Käsitteen määrittely on tarpeeton, koska vastaava säännös 23 artiklan 2 kohdassa ehdotetaan poistettavaksi.

Muutosehdotus 2

14 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

14 artikla – Pääsy langattomiin lähiverkkoihin

14 artikla – Pääsy langattomiin lähiverkkoihin

1.   Kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on sallittava pääsy langattomien lähiverkkojen kautta yleisen sähköisen viestinnän tarjoajan verkkoon ja yhdenmukaistettujen radiotaajuuksien käyttö tätä varten pelkällä yleisvaltuutuksella.

1.   Kansallisten t Toimivaltaisten julkisviranomaisten on sallittava pääsy langattomien lähiverkkojen kautta yleisen sähköisen viestinnän tarjoajan verkkoon ja yhdenmukaistettujen radiotaajuuksien käyttö tätä varten pelkällä yleisvaltuutuksella.

2.   Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät saa estää yleisen sähköisen viestinnän tarjoajia antamasta yleisölle pääsyä verkkoihinsa langattomien lähiverkkojen kautta, jotka voivat sijaita loppukäyttäjän tiloissa, edellyttäen että yleisvaltuutusehtoja noudatetaan ja loppukäyttäjältä on saatu tähän etukäteen tietoinen suostumus.

2.   Kansallisten t Toimivaltaiset julkisviranomaiset eivät saa estää yleisen sähköisen viestinnän tarjoajia antamasta yleisölle pääsyä verkkoihinsa langattomien lähiverkkojen kautta, jotka voivat sijaita loppukäyttäjän tiloissa, edellyttäen että yleisvaltuutusehtoja noudatetaan ja loppukäyttäjältä on saatu tähän etukäteen tietoinen suostumus.

3.   Yleisen sähköisten viestinnän tarjoajat eivät saa yksipuolisesti rajoittaa

3.   Yleisen sähköisten viestinnän tarjoajat eivät saa yksipuolisesti rajoittaa

a)

loppukäyttäjien oikeutta liittyä valitsemiinsa kolmansien osapuolten tarjoamiin langattomiin lähiverkkoihin;

b)

loppukäyttäjien oikeutta sallia muille loppukäyttäjille vastavuoroisesti tai yleisemmin pääsy tällaisten tarjoajien verkkoihin langattomien lähiverkkojen kautta, myös hyödyntäen sellaisia kolmansien osapuolten aloitteita, joilla eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja asetetaan yleisesti saataville.

a)

loppukäyttäjien oikeutta liittyä valitsemiinsa kolmansien osapuolten tarjoamiin langattomiin lähiverkkoihin;

b)

loppukäyttäjien oikeutta sallia muille loppukäyttäjille vastavuoroisesti tai yleisemmin pääsy tällaisten tarjoajien verkkoihin langattomien lähiverkkojen kautta, myös hyödyntäen sellaisia kolmansien osapuolten aloitteita, joilla eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja asetetaan yleisesti saataville.

4.   Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät saa rajoittaa loppukäyttäjien oikeutta sallia muille loppukäyttäjille vastavuoroisesti tai yleisemmin pääsy langattomiin lähiverkkoihinsa, myös hyödyntäen sellaisia kolmansien osapuolen aloitteita, joilla eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja asetetaan yleisesti saataville.

4.   Kansallisten t Toimivaltaiset julkisviranomaiset eivät saa rajoittaa loppukäyttäjien oikeutta sallia muille loppukäyttäjille vastavuoroisesti tai yleisemmin pääsy langattomiin lähiverkkoihinsa, myös hyödyntäen sellaisia kolmansien osapuolen aloitteita, joilla eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja asetetaan yleisesti saataville.

5.   Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät saa rajoittaa yleisen pääsyn tarjoamista langattomiin lähiverkkoihin,

5.   Kansallisten t Toimivaltaiset julkisviranomaiset eivät saa rajoittaa yleisen pääsyn tarjoamista langattomiin lähiverkkoihin,

a)

kun sitä tarjoavat julkisviranomaiset omissa tiloissaan tai niiden välittömässä läheisyydessä ja se liittyy näissä tiloissa tarjottaviin julkisiin palveluihin;

b)

kun sitä tarjotaan valtiosta riippumattomien järjestöjen tai julkisviranomaisten aloitteilla, joissa eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja tuodaan vastavuoroisesti tai yleisemmin saataville, mukaan lukien soveltuvin osin langattomat lähiverkot, joihin tarjotaan yleinen pääsy a alakohdan mukaisesti.

a)

kun sitä tarjoavat julkisviranomaiset omissa tiloissaan tai niiden välittömässä läheisyydessä ja se liittyy näissä tiloissa tarjottaviin julkisiin palveluihin;

b)

kun sitä tarjotaan valtiosta riippumattomien järjestöjen tai julkisviranomaisten aloitteilla, joissa eri loppukäyttäjien langattomia lähiverkkoja kootaan yhteen ja tuodaan vastavuoroisesti tai yleisemmin saataville, mukaan lukien soveltuvin osin langattomat lähiverkot, joihin tarjotaan yleinen pääsy a alakohdan mukaisesti.

6.   Yritystä, julkisviranomaista tai muuta loppukäyttäjää ei voida katsoa yleisen sähköisen viestinnän tarjoajaksi pelkästään sen perusteella, että se tarjoaa yleistä pääsyä langattomiin lähiverkkoihin, jos tällainen pääsyn tarjoaminen ei ole luonteeltaan kaupallista tai jos se on pelkästään muun sellaisen kaupallisen toiminnan ja julkisen palvelun liitännäistoiminto, joka ei ole riippuvaista signaalien siirtämisestä näissä verkoissa.

6.   Yritystä, julkisviranomaista tai muuta loppukäyttäjää ei voida katsoa yleisen sähköisen viestinnän tarjoajaksi pelkästään sen perusteella, että se tarjoaa yleistä pääsyä langattomiin lähiverkkoihin, jos tällainen pääsyn tarjoaminen ei ole luonteeltaan kaupallista tai jos se on pelkästään muun sellaisen kaupallisen toiminnan ja julkisen palvelun liitännäistoiminto, joka ei ole riippuvaista signaalien siirtämisestä näissä verkoissa.

Perustelu

Monissa jäsenvaltioissa pääsyä langattomiin lähiverkkoihin hallinnoivat paikallis- ja aluetason julkisviranomaiset, eivät kansalliset viranomaiset.

Muutosehdotus 3

23 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

23 artikla – Vapaus tarjota ja hyödyntää pääsyä avoimeen internetiin sekä kohtuullinen liikenteenhallinta

23 artikla – Vapaus tarjota ja hyödyntää pääsyä avoimeen internetiin sekä kohtuullinen liikenteenhallinta

1.   Loppukäyttäjillä on vapaus saada ja välittää tietoa ja sisältöjä sekä käyttää valitsemiaan sovelluksia ja palveluja internet-liityntäpalvelunsa kautta.

Loppukäyttäjillä on vapaus tehdä sopimuksia datansiirron määristä ja nopeuksista internet-liityntäpalvelujen tarjoajien kanssa ja tällaisten datamääriä koskevien sopimusten mukaisesti hyödyntää kaikkia internetin sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajien tarjouksia.

1.   Loppukäyttäjillä on vapaus saada ja välittää tietoa ja sisältöjä sekä käyttää valitsemiaan sovelluksia ja palveluja internet-liityntäpalvelunsa kautta.

Loppukäyttäjillä on vapaus tehdä sopimuksia datansiirron määristä ja nopeuksista internet-liityntäpalvelujen tarjoajien kanssa ja tällaisten datamääriä koskevien sopimusten mukaisesti hyödyntää kaikkia internetin sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajien tarjouksia.

2.   Loppukäyttäjillä on myös vapaus sopia joko yleisen sähköisen viestinnän tarjoajien tai sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajien kanssa erikoistuneiden palvelujen tarjoamisesta, joiden palvelunlaatu on parempi.

Jotta loppukäyttäjille voidaan tarjota erikoistuneita palveluja, sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajilla ja yleisen sähköisen viestinnän tarjoajilla on vapaus tehdä sopimuksia toistensa kanssa tarvittavien datamäärien tai -liikenteen välittämiseksi erikoistuneina palveluina, joilla on tietty palvelunlaatu ja kohdennettu kapasiteetti. Erikoistuneiden palvelujen tarjoaminen ei saa heikentää toistuvasti tai jatkuvasti internet-liityntäpalvelujen yleistä laatua.

2.   Loppukäyttäjillä on myös vapaus sopia joko yleisen sähköisen viestinnän tarjoajien tai sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajien kanssa erikoistuneiden palvelujen tarjoamisesta, joiden palvelunlaatu on parempi.

Jotta loppukäyttäjille voidaan tarjota erikoistuneita palveluja, sisältöjen, sovellusten ja palvelujen tarjoajilla ja yleisen sähköisen viestinnän tarjoajilla on vapaus tehdä sopimuksia toistensa kanssa tarvittavien datamäärien tai -liikenteen välittämiseksi erikoistuneina palveluina, joilla on tietty palvelunlaatu ja kohdennettu kapasiteetti. Erikoistuneiden palvelujen tarjoaminen ei saa heikentää toistuvasti tai jatkuvasti internet-liityntäpalvelujen yleistä laatua.

3.   Tämä artikla ei rajoita unionin tai kansallista lainsäädäntöä, joka koskee välitettävien tietojen, sisältöjen, sovellusten tai palvelujen laillisuutta.

3.   2. Tämä artikla ei rajoita unionin tai kansallista lainsäädäntöä, joka koskee välitettävien tietojen, sisältöjen, sovellusten tai palvelujen laillisuutta.

4.   Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen vapauksien käyttämistä on helpotettava antamalla 25 artiklan 1 kohdassa, 26 artiklan 2 kohdassa ja 27 artiklan 1 ja 2 kohdassa edellytetyt täydelliset tiedot.

4.   3. Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen vapauksien käyttämistä on helpotettava antamalla 25 artiklan 1 kohdassa, 26 artiklan 2 kohdassa ja 27 artiklan 1 ja 2 kohdassa edellytetyt täydelliset tiedot.

5.   Internet-liityntäpalvelujen sopimuspohjaisesti sovittujen datansiirtomäärien tai -nopeuksien rajoissa internet-liityntäpalvelujen tarjoajat eivät saa rajoittaa 1 kohdassa säädettyjä vapauksia estämällä pääsyn tiettyihin sisältöihin, sovelluksiin tai palveluihin taikka niiden tiettyihin luokkiin, hidastamalla niitä, heikentämällä niiden laatua tai syrjimällä niitä, paitsi tapauksissa, joissa on välttämätöntä soveltaa kohtuullisia liikenteenhallintatoimenpiteitä. Kohtuullisten liikenteenhallintatoimenpiteiden on oltava läpinäkyviä, syrjimättömiä ja oikeasuhteisia ja niiden on oltava tarpeen, jotta voidaan

5.   4. Internet-liityntäpalvelujen sopimuspohjaisesti sovittujen datansiirtomäärien tai -nopeuksien rajoissa internet-liityntäpalvelujen tarjoajat eivät saa rajoittaa 1 kohdassa säädettyjä vapauksia estämällä pääsyn tiettyihin sisältöihin, sovelluksiin tai palveluihin taikka niiden tiettyihin luokkiin, hidastamalla niitä, heikentämällä niiden laatua tai syrjimällä niitä., paitsi tapauksissa, joissa on välttämätöntä soveltaa kohtuullisia liikenteenhallintatoimenpiteitä. Kohtuullisten liikenteenhallintatoimenpiteiden on oltava läpinäkyviä, syrjimättömiä ja oikeasuhteisia ja niiden on oltava tarpeen Poikkeukset ovat sallittuja vain, jotta voidaan

a)

panna täytäntöön oikeudellinen säännös tai tuomioistuimen määräys taikka ehkäistä tai vaikeuttaa vakavia rikoksia;

b)

säilyttää verkon, sen kautta tarjottavien palvelujen ja loppukäyttäjien päätelaitteiden eheys ja turvallisuus;

c)

estää ei-toivottu viestintä loppukäyttäjille, jotka ovat antaneet ennalta suostumuksensa tällaisille rajoittaville toimenpiteille;

d)

minimoida tilapäisen tai poikkeuksellisen verkon ruuhkautumisen vaikutukset sillä edellytyksellä, että toisiaan vastaavia liikenteen tyyppejä kohdellaan yhtäläisesti.

a)

panna täytäntöön oikeudellinen säännös tai tuomioistuimen määräys taikka ehkäistä tai vaikeuttaa vakavia rikoksia;

b)

a) säilyttää verkon, sen kautta tarjottavien palvelujen ja loppukäyttäjien päätelaitteiden eheys ja turvallisuus;

c)

b) estää ei-toivottu viestintä loppukäyttäjille, jotka ovat antaneet ennalta suostumuksensa tällaisille rajoittaville toimenpiteille;

d)

c) minimoida tilapäisen tai poikkeuksellisen verkon ruuhkautumisen vaikutukset sillä edellytyksellä, että toisiaan vastaavia liikenteen tyyppejä kohdellaan yhtäläisesti.

Kohtuulliseen liikenteenhallintaan saa liittyä ainoastaan sellaista tietojen käsittelyä, joka on välttämätöntä ja oikeasuhteista tämän kohdan tarkoitusten saavuttamiseksi.

Alakohtien a, b ja c mukaisten toimien on oltava läpinäkyviä, syrjimättömiä ja oikeasuhtaisia ja niiden on oltava tarpeen. Kohtuulliseen liikenteenhallintaan Niiden toteuttamiseen saa liittyä ainoastaan sellaista tietojen käsittelyä, joka on välttämätöntä ja oikeasuhteista tämän kohdan tarkoitusten saavuttamiseksi.

Perustelu

Internet-liityntäpalvelujen tarjoajien ja sisällön tarjoajien väliset erityiset sopimukset erikoistuneiden palvelujen tarjonnasta ovat vastoin vapaan verkkoon pääsyn ja syrjimättömyyden periaatteita. Lisäksi uhkana on taloudellisesti vahvojen yritysten etuuskohtelu pienempiin tarjoajiin nähden.

Liikenteenhallintatoimien epäselvä käsite voidaan poistaa, jos asetuksessa säädetään selvästi määritellyistä poikkeuksista. Poikkeussäännökset, jotka voivat epämääräisyytensä tai rajoittamattomuutensa vuoksi vaarantaa estämiskiellon tai syrjimättömyyden periaatteen, johtaisivat huomattavaan oikeudelliseen epävarmuuteen.

Muutosehdotus 4

24 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

24 artikla – Palvelun laatutakeet

24 artikla – Palvelun laatutakeet

1.   Kansallisten sääntelyviranomaisten on seurattava tarkasti ja varmistettava, että loppukäyttäjät voivat tehokkaasti hyötyä 23 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetyistä vapauksista, että 23 artiklan 5 kohtaa noudatetaan ja että saatavilla on jatkuvasti syrjimättömiä internet-liityntäpalveluja, joiden laatutaso vastaa teknologian kehitystä ja joiden laatua erikoistuneet palvelut eivät heikennä. Niiden on yhteistyössä muiden toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa myös seurattava erikoistuneiden palvelujen vaikutuksia kulttuuriseen monimuotoisuuteen ja innovointiin. Kansallisten sääntelyviranomaisten on raportoitava vuosittain komissiolle ja BERECille seurannastaan ja havainnoistaan.

1.   Kansallisten sääntelyviranomaisten on seurattava tarkasti ja varmistettava, että loppukäyttäjät voivat tehokkaasti hyötyä 23 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetyistä vapauksista, että 23 artiklan 5 kohtaa noudatetaan ja että saatavilla on jatkuvasti syrjimättömiä internet-liityntäpalveluja, joiden laatutaso vastaa teknologian kehitystä ja joiden laatua erikoistuneet palvelut eivät heikennä. Niiden on yhteistyössä muiden toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa myös seurattava erikoistuneiden palvelujen vaikutuksia kulttuuriseen monimuotoisuuteen ja innovointiin. Kansallisten sääntelyviranomaisten on raportoitava vuosittain komissiolle ja BERECille seurannastaan ja havainnoistaan.

Perustelu

Muutosehdotus on seurausta 23 artiklaan tehdystä muutosehdotuksesta.

Muutosehdotus 5

35 artiklan 2 kohdan c alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

c)

lisätään 5 kohtaan aa alakohta seuraavasti:

c)

lisätään 5 kohtaan aa alakohta seuraavasti:

”aa)

tehdä päätöksen, jolla asianomaista kansallista sääntelyviranomaista vaaditaan perumaan toimenpide-ehdotus, ja antaa yksityiskohtaisia ehdotuksia sen muuttamisesta, jos aiotulla toimenpiteellä pyritään asettamaan, muuttamaan tai poistamaan asetuksessa [XXX/2014] tarkoitettua eurooppalaista sähköisen viestinnän tarjoajaa koskeva velvoite.”

”aa)

tehdä päätöksen, jolla asianomaista kansallista sääntelyviranomaista vaaditaan perumaan toimenpide-ehdotus, ja antaa yksityiskohtaisia ehdotuksia sen muuttamisesta, jos aiotulla toimenpiteellä pyritään asettamaan, muuttamaan tai poistamaan asetuksessa [XXX/2014] tarkoitettua eurooppalaista sähköisen viestinnän tarjoajaa koskeva velvoite.”

Perustelu

Alueiden komitea torjuu 35 artiklan 2 kohdan c alakohtaan liittyvän toimivallan siirtämisen. Alueiden komitean mielestä puitedirektiivin 7a artiklan 5 kohdassa tähän asti säädetty Euroopan komission mahdollisuus antaa suosituksia on riittävä.

Muutosehdotus 6

37 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

3.   Tätä artiklaa hyödyntävän verkkovierailuoperaattorin palvelemat yksittäiset loppukäyttäjät voivat omasta pyynnöstään tietoisesti ja nimenomaisesti luopua edusta, jonka säänneltyihin verkkovierailupalveluihin sovellettava kotimainen hinta tuo tietyssä vähittäistason palvelupaketissa, vastineeksi muista kyseisen operaattorin tarjoamista eduista. Verkkovierailuoperaattorin on muistutettava kyseisiä loppukäyttäjiä tällöin menetettävien verkkovierailuetujen luonteesta. Kansallisten sääntelyviranomaisten on seurattava erityisesti, harjoittavatko tätä artiklaa hyödyntävät verkkovierailuoperaattorit liiketoimintakäytäntöjä, jotka johtavat oletusarvoisen järjestelyn kiertämiseen.

3.    Tätä artiklaa hyödyntävän verkkovierailuoperaattorin palvelemat yksittäiset loppukäyttäjät voivat omasta pyynnöstään tietoisesti ja nimenomaisesti luopua edusta, jonka säänneltyihin verkkovierailupalveluihin sovellettava kotimainen hinta tuo tietyssä vähittäistason palvelupaketissa, vastineeksi muista kyseisen operaattorin tarjoamista eduista. Verkkovierailuoperaattorin on muistutettava kyseisiä loppukäyttäjiä tällöin menetettävien verkkovierailuetujen luonteesta. Kansallisten sääntelyviranomaisten on seurattava erityisesti, harjoittavatko tätä artiklaa hyödyntävät verkkovierailuoperaattorit liiketoimintakäytäntöjä, jotka johtavat oletusarvoisen järjestelyn kiertämiseen.

Perustelu

Tarvittavia toimia verkkovierailumaksujen alentamiseksi ei saa vaarantaa siten, että yritykset voivat välttää velvollisuutensa myöntämällä tarkemmin määrittelemättömiä ”muita etuja”.

Bryssel 31. tammikuuta 2014

Alueiden komitean puheenjohtaja

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO