13.9.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 277/1


Alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”Alueiden komitean painopisteet vuodeksi 2013 Euroopan komission tulevaa työohjelmaa silmällä pitäen”

2012/C 277/01

ALUEIDEN KOMITEA

ottaa huomioon komission tiedonannon aiheesta ”Komission työohjelma vuodeksi 2012 – Eurooppaa uudistamassa” (1),

ottaa huomioon alueiden komitean 15. joulukuuta 2011 antaman päätöslauselman aiheesta ”Euroopan komission lainsäädäntö- ja työohjelmaan perustuvat komitean painopistealat vuodeksi 2012” (2),

ottaa huomioon keväällä 2012 kokoontuneelle Eurooppa-neuvostolle antamansa päätöslauselman ehdotuksesta sopimukseksi talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta (3),

ottaa huomioon voimassa olevan, 16. helmikuuta 2012 allekirjoitetun Euroopan komission ja alueiden komitean yhteistyöpöytäkirjan,

ja esittää keskeiset näkemyksensä komission työohjelmasta vuodeksi 2013:

Unionin tulevaisuus

1.

on vakuuttunut, että nyt kun Euroopan unionilla on vastattavanaan valtavia haasteita vallitsevan rahoitus- ja talouskriisin sekä yhteiskunnallisen ja poliittisen kriisin voittamiseksi, tarvitaan välttämättä sellaista Euroopan komission työohjelmaa vuodeksi 2013, joka edistää kestävää kasvua, työpaikkojen luomista ja elämänlaatua Euroopassa sekä auttaa palauttamaan kansalaisten luottamuksen Euroopan yhdentymisprosessiin.

2.

katsoo, että elpymisen on perustuttava rakenneuudistusten kahteen yhtä tärkeään pilariin: kasvun elvyttämiseen ja budjettikurin varmistamiseen.

3.

kannattaa taloudellisen yhdentymisen syventämistä ja poliittisten painopisteiden sekä tulojen ja menojen parempaa yhdenmukaistamista kaikkien hallintotasojen välillä siten, että kunnioitetaan valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen tason riippumattomuutta ja toimivaltuuksia. Komitea vastustaa toissijaisuusperiaatteen ja monitasoisen hallinnon periaatteen nojalla kaikkea politiikkojen epäsuoraa tai nimenomaista uudelleenkansallistamista tai keskittämistä.

4.

kehottaa Euroopan komissiota vastustamaan pyrkimyksiä käyttää hallitustenvälisiä sopimuksia perussopimuksiin kirjattujen unionin demokraattisten menettelyjen kiertämiseksi kyseenalaistamatta kuitenkaan Lissabonin sopimuksen mukaista tiiviimpää yhteistyötä.

5.

palauttaa mieliin ilmaisemansa kannan (4), jonka mukaan seuraavan monivuotisen (2014–2020) rahoituskehyksen varhainen hyväksyminen vuoden 2012 lopulla on tärkeä signaali siitä, että EU pystyy vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin omalla kasvua, työpaikkoja ja kilpailukykyä koskevalla strategiallaan, ja edellytys sen takaamiselle, että koheesiopolitiikka säilyy jatkuvasti toiminnallisena.

6.

toistaa, että EU:n talousarvio on investointitalousarvio, että EU:n kasvustrategiaan kuuluvien ohjelmien rahoitusleikkauksia koskevat ehdotukset on hylättävä ja että uusia omia varoja on luotava erityisesti siksi, että voidaan korvata jäsenvaltioiden maksuosuudet EU:n talousarvioon.

7.

toteaa uudelleen, että alue- ja paikallisviranomaiset tahtovat päättäväisesti osallistua EU:n rahastojen yksinkertaistamistyöhön ja varainhoitoasetuksen tarkistamiseen, jotta kyetään vähentämään byrokratiaa, kasvattamaan julkisten varojen vipuvaikutusta EU:n, jäsenvaltioiden ja alueiden tasolla sekä takaamaan avoimuus ja vastuunalaisuus EU:n veronmaksajille.

8.

katsoo, että Euroopan komission tulisi esittää arvio talous- ja rahaliiton vakautta, yhteensovittamista sekä ohjausta ja hallintaa koskevan sopimuksen vaikutuksista paikallis- ja alueviranomaisiin ja erityisesti siitä, miten säilytetään paikallinen ja alueellinen taloudellinen riippumattomuus.

9.

tukee pyrkimyksiä varmistaa budjettikuri erityisesti suuren julkisen velan ongelman ratkaisemiseksi, koska se on vakava uhka sukupolvien väliselle solidaarisuudelle. Riittävin valmiuksin varustettuina paikallis- ja alueviranomaiset voivat samalla turvata kasvun järkevästi investoiden, esimerkiksi kun ne toteuttavat unionin rahastoista yhteisrahoitettuja hankkeita ja julkisia hankintoja.

10.

uudistaa kehotuksensa komissiolle SEUT-sopimuksen 9 artiklan eli korkean työllisyystason edistämisen, riittävän sosiaalisen suojelun takaamisen ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumisen valtavirtaistamisesta kaikissa sen ehdotuksissa. Niinpä komitea kehottaa komissiota esittämään punnittuja suosituksia talouspolitiikan eurooppalaiseen ohjausjaksoon liittyen ja ottamaan nämä perussopimusvelvoitteet huomioon kaikessa lainsäädäntätyössä, joka kytkeytyy rahoitus- ja talouskriisiin.

11.

kehottaa komissiota tekemään yhteistyötä alueiden komitean kanssa laatiessaan eurooppalaista hallintomenettelylakia.

Eurooppa 2020 -strategia ja talouspolitiikan eurooppalainen ohjausjakso

12.

tähdentää, että samalla kun talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson tulee edistää talouskasvua, julkisen talouden kurinalaisuutta ja rakennemuutoksia, Euroopan komission ja jäsenvaltioiden on myös ennakoitava ja seurattava tiiviisti näiden toimien vaikutuksia paikallis- ja alueviranomaisten autonomiaan.

13.

on yleisesti ottaen tyytyväinen uuteen ”kasvu- ja työllisyyssopimukseen”, josta Eurooppa-neuvosto päätti kesäkuussa 2012, ja kannattaa sen kehotusta, jonka mukaan ”Euroopan unionissa on kaikilla hallintotasoilla otettava käyttöön kaikki keinot, välineet ja politiikat” Eurooppa 2020 -strategian tavoitteiden saavuttamiseksi (5).

14.

tukee Euroopan komission työtä hallintojärjestelyjen ja erityisesti kumppanuusperiaatteen soveltamisen parantamiseksi kansallisten uudistusohjelmien laadinnassa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Komitea kehottaa kuitenkin Euroopan komissiota sisällyttämään näiden näkökohtien arvioinnin kaikkiin maakohtaisiin suosituksiinsa.

15.

palauttaa mieliin tarpeen sisällyttää kansallisiin uudistusohjelmiin tulossuuntautuneita rakenteita, kuten alueellisia sopimuksia. (6) Lisäksi tulisi antaa tunnustusta ja tukea aloitteille, jotka edistävät kilpailukykyä ja innovointia paikallis- ja aluetasolla; esimerkkinä mainittakoon Euroopan yrittäjyysalue -tunnus.

16.

on mielissään ajatuksesta tiivistää yhteistyötä Euroopan komission kanssa Eurooppa 2020 -strategian koko syklin ajan ja pyytää voida osallistua vuotuisen kasvuselvityksen valmisteluun.

17.

ehdottaa, että Euroopan komissio antaa säännöllisesti ajantasaista tietoa Eurooppa 2020 -lippulaivahankkeiden toteuttamisesta ja tekee erityisesti selkoa paikallis- ja alueviranomaisten osallistumisesta niiden toteuttamiseen.

18.

kehottaa Euroopan komissiota selvittämään strategian väliarvioinnin yhteydessä vuonna 2013, miten se aikoo varmistaa paikallis- ja alueviranomaisten aktiivisemman osallistumisen.

19.

esittää, että uudelleensuunnattaessa käyttämättömiä rakennerahastovaroja uuteen kasvustrategiaan tulee noudattaa toissijaisuusperiaatetta ja kutsua paikallis- ja alueviranomaiset mukaan prosessiin.

20.

kannustaa Euroopan komissiota vastaamaan edelleen keskeisiin haasteisiin, joita ovat muun muassa nuorisotyöttömyys ja yli 55-vuotiaiden ja yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevien työllisyys, ja ottamaan huomioon paikallis- ja alueviranomaisten keskeisen roolin. Komitea kehottaa Euroopan komissiota erityisesti esittämään luonnoksen neuvoston suositukseksi nuorisotakuuasetuksesta. Lisäksi komitea kehottaa sisällyttämään kansallisiin työllisyyssuunnitelmiin konkreettisen paikallisen ja alueellisen ulottuvuuden.

21.

pyytää komissiota varmistamaan, että tulossa oleviin lasten köyhyyttä ja lasten hyvinvointia koskeviin suosituksiin sisällytetään AK:n helmikuussa 2012 lasten köyhyydestä antamassa lausunnossa (CdR 333/2011) esitetyt ehdotukset. Tämä koskee erityisesti sellaisen kattavan strategian omaksumista lasten köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä vastaan, jossa otetaan huomioon valtakunnallinen, alueellinen ja paikallinen taso, ja sellaisten seurannan puitteiden luomista, jotka perustuvat vankkoihin indikaattoreihin ja jotka nivoutuvat lisäksi Yhdistyneiden Kansakuntien lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaiseen olemassa olevaan raportointimekanismiin. Komitea on vakuuttunut, että kriisin vaikutuksista lasten köyhyyteen on tehtävä vuonna 2013 arviointi jäsenvaltioiden kansallisten uudistusohjelmien ja Eurooppa 2020 -strategian mukaisesti toimittamien nimenomaisten selvitysten pohjalta.

EU:n talousarvio

22.

palauttaa mieliin, että kriisin ja säästötoimien aikoina EU:n talousarvion tulisi tuottaa mahdollisimman paljon julkista ja yksityistä yhteisrahoitusta kaikilla hallintotasoilla. (7) Komitea pahoittelee sellaisten tilastotietojen puutetta, jotka mahdollistaisivat tällaisten vipu- ja kerrannaisvaikutusten luotettavan arvioinnin.

23.

tukee Euroopan komission aietta esittää julkisten menojen laatua koskeva kertomus (8) ja suosittaa, että juoksevat menot ja investoinnit eritellään budjettialijäämää koskevissa laskelmissa, jotta voidaan välttää se, että investoinnit, joista saadaan pitkän aikavälin nettotuottoa, laskettaisiin negatiivisiksi.

24.

korostaa, että synergiaetuihin voidaan pyrkiä erityisesti EU:n, jäsenvaltioiden ja valtiotasoa alempien tasojen talousarvioiden välillä, kunhan vain asianmukaiset ja tehokkaat koordinointimekanismit ovat käytössä; niitä ovat esimerkiksi budjettiasioita hoitavien hallintotahojen toiminnan yhteensopivuus, yhdenmukaistetut julkisen kirjanpidon säännöt ja budjettijaksot sekä verrannolliset budjettirakenteet. Komitea kehottaa Euroopan komissiota laatimaan vihreän kirjan, jossa selvitetään mahdollisia käytännön toimia alalla.

Yhtenäismarkkinat, pk-yritykset ja teollisuus

25.

kehottaa Euroopan komissiota sisällyttämään vuoden 2013 työohjelmaansa kolmannen sisämarkkinoiden toimenpidepaketin; siihen tulisi sisältyä sisämarkkinoiden toimenpidepaketin kaikki loput poliittiset aloitteet, joiden toteuttamista ei ole vielä aloitettu, ja siinä tulisi säilyttää taloudellisen, sosiaalisen ja hallintoa koskevan pilarin tasapaino neljää perusvapautta kunnioittaen.

26.

pyytää komissiota kiinnittämään erityishuomiota työvoiman rajatylittävän liikkuvuuden parantamiseen siten, että työntekijöiden oikeudet turvataan, ja kehottaa parantamaan tutkintojen tunnustamisjärjestelmää, jotta voidaan tukea ammattilaisten liikkuvuutta.

27.

kehottaa Euroopan komissiota perumaan ehdotuksensa neuvoston asetukseksi työtaisteluoikeuden harjoittamisesta suhteessa sijoittautumisvapauteen ja palvelujen tarjoamisen vapauteen, jonka kohdalla 12 kansallista parlamenttia on käynnistänyt ennakkovaroitusmenettelyn toissijaisuusperiaatteen nojalla.

28.

painottaa pk-yritysten tärkeää roolia talouden elpymisessä ja työllisyydessä paikallis- ja aluetasolla; sitä voidaan vahvistaa edelleen siten, että pk-yritykset, yliopistot ja paikallis- ja alueviranomaiset osallistuvat EU:n tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusohjelmiin.

29.

kehottaa Euroopan komissiota lisäämään pk-yritysten mahdollisuuksia saada rahoitusta ja julkisia hankintasopimuksia sekä vähentämään edelleen hallinnollista taakkaa.

30.

odottaa Euroopan komission kutsuvan AK:n mukaan teollisuuspolitiikka koskevan lippulaivahankkeen tarkistamiseen.

31.

tukee Euroopan parlamenttia, joka teki komissiolle pyynnön esittää, vuoden 2013 tammikuuhun mennessä, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan nojalla direktiivin, jotta pystytään takaamaan perusmaksupalvelut kaikille laillisesti unionissa oleskeleville kuluttajille.

32.

toistaa kehotuksensa laatia sosiaalista asuntotarjontaa koskeva eurooppalainen toimintaohjelma, joka selkiyttää sosiaaliseen asuntotarjontaan sovellettavia kilpailusääntöjä ja antaa paikallis- ja alueviranomaisille mahdollisuudet tarjota asianmukaisia ja kohtuuhintaisia asuntoja, edistää yhteiskuntaryhmien sekoittumista ja torjua syrjintää.

33.

pyytää Euroopan komissiota esittämään nopeasti uuden, tarkistetun asetusehdotuksen eurooppalaisia keskinäisiä yhtiöitä koskevasta perussäännöstä, koska ensimmäinen asetusehdotus peruutettiin.

Energia

34.

kehottaa painokkaasti toteuttamaan vuonna 2013 energia-alan etenemissuunnitelman 2050 seurantatoimia, jotta voidaan varmistaa, että paikallis- ja alueviranomaiset voivat antaa panoksensa hajautetun energiajärjestelmän edistämiseen ja energiainfrastruktuuriin, kuten älykkäisiin yhteisverkkoihin, jotka ovat resurssitehokkuuden ja vihreän talouden keskeinen osatekijä. Sen vuoksi komitea kehottaa Euroopan komissiota kehittämään kattavan investointikehyksen vuoteen 2030 mennessä, jotta sekä markkinatoimijoilla että paikallis- ja alueviranomaisilla on tarvittava toimintavarmuus.

35.

kehottaa Euroopan komissiota arvioimaan hajautetusti hallinnoidun rahoitusvälineen vaihtoehtoja, jotta voidaan edistää kestävyysperiaatteiden mukaista energiankäyttöä koskevien toimintasuunnitelmien toteuttamista paikallis- ja alueviranomaisten ja erityisesti kaupunginjohtajien ilmastosopimuksen osapuolien keskuudessa. Komitea kannattaa lisäksi sitä, että energiatehokkuuden ja energiansäästön taloudelliset tukitoimet kootaan entistä paremmin yhteen tulevissa EU:n rahoitusohjelmissa. (9)

36.

kehottaa Euroopan komissiota pyrkimään siihen, että jäsenvaltioiden sekä jäsenvaltioiden alueiden väliset liitäntäongelmat saataisiin ratkaistua, ja edistämään toimenpiteitä, joilla voidaan helpottaa energian mikrotuotannon kehittämistä ja sen liittämistä jakeluverkkoihin.

37.

kehottaa lisäämään pk-yritysten ja paikallis- ja alueviranomaisten mahdollisuuksia saada luottoja Euroopan investointipankista, jotta ne voivat tehdä investointeja energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden alalla.

Aluepolitiikka

38.

painottaa olevan tarpeen hyväksyä vuosien 2014–2020 koheesiopolitiikkaa koskeva lainsäädäntöpaketti vuoden 2013 alkupuolella, jotta paikallis- ja alueviranomaiset voivat käynnistää rakennerahasto-ohjelmat 1. tammikuuta 2014.

39.

kehottaa Eurostatia vastaamaan yhdessä kansallisten tilastolaitosten kanssa tarpeeseen saada ajanmukaisempaa, vertailukelpoista tietoa alueiden BKT:sta.

40.

muistuttaa tarpeesta ottaa EU:n politiikkojen alueellinen ulottuvuus huomioon nykyistä johdonmukaisemmin ja tinkimättömämmin. Komitea ehdottaa, että Euroopan komissio sisällyttää nämä tekijät tuleviin vaikutustenarviotoimiinsa ja raportoi niistä säännöllisesti. (10)

41.

kehottaa Euroopan komissiota laajentamaan EU:n virkamiesten tilapäistä lähettämistä valtiotasoa alempana oleville tasoille (sen sijaan, että keskitytään vain kansalliseen tasoon), jotta voidaan parantaa unionin toimielinten tietoisuutta EU-lainsäädännön ja hankkeiden täytäntöönpanosta paikallisella ja alueellisella tasolla.

Liikenne

42.

odottaa kiinnostuneena EU:n satamapolitiikan tulevaisuutta koskevaa ehdotusta ja esittää, että siitä tehdään alueellisten vaikutusten arviointi. Komitea on valmis osallistumaan tehtävään.

43.

tähdentää kestävän kaupunkiliikenteen merkitystä ja ehdottaa, että sähköisiä lippuja ja älykkäitä lippupalveluja edistetään kaikissa liikennemuodoissa, linja-autot, rautatiet, lautat, auton yhteiskäyttö, polkupyörän yhteiskäyttö ja tietullit mukaan luettuina. Tavoitteena on kannustaa järjestelmien yhteentoimivuuden parantamiseen ja lisätä julkisten kulkuvälineiden käyttöä.

Ympäristö

44.

katsoo, että kehityssuuntaus, joka kertoo ilmanlaadun parantumisen hidastumisesta, on pitkälti seurausta kunnianhimoisen, päästölähteisiin puuttumiseen perustuvan EU-politiikan riittämättömyydestä ja jäsenvaltiokohtaisten toimenpiteiden niukkuudesta. Paikallis- ja alueviranomaisille on annettu paljon tehtävää ja vastuuta ilmanlaatuongelmien ratkaisemisessa. (11) Komitea odottaa mielenkiinnolla ehdotuksia näiden ongelmien ratkaisemiseksi ilmanlaatua koskevan EU:n lainsäädännön lähestyvässä uudelleenarvioinnissa.

45.

toivoo, että tässä uudelleenarvioinnissa sovitetaan yhteen (päästölähteisiin puuttumiseen perustuvan) EU-päästöpolitiikan ja immissiopolitiikan tavoitetasot ja aikarajat ja että erityisesti kansallisia päästörajoja koskevaa direktiiviä (National Emissions Ceiling, NEC) vahvistetaan, jotta voidaan vähentää taustapitoisuuksia. Komitea toivoo myös, että ajoneuvoja koskevia normeja tiukennetaan typpidioksidin (NO2), typen oksidien (NOx) ja pienhiukkasten osalta ja että myös merenkulun, ilmaliikenteen ja maatalouden päästöihin puututaan samalla kun yksinkertaistetaan mittaamisen indikaattoreita ja kriteerejä. Komitea kehottaa lisäksi ottamaan ilmanlaatua koskevat näkökohdat huomioon myös muilla politiikanaloilla, erityisesti liikenteen, asumisen, teollisuuden, energian ja ilmaston aloilla.

46.

esittää, että ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevaan EU:n strategiaan sisällytetään erityisiä alue- ja kunnallistason sopeutumistoimia koskeva osio sekä suuntaviivat ja tukea paikallisille ja alueellisille päätöksentekijöille. Tulisi myös harkita erityisen riskialttiiden alueiden sopeutumisstrategioita käsittelevän työryhmän perustamista sekä AK:n, ilmastotoimien pääosaston, ETA:n, yhteisen tutkimuskeskuksen ja paikallisten ja alueellisten verkostojen edustajien kokoamista yhteen.

Maatalous ja meripolitiikka

47.

korostaa tarvetta laatia kohdennettu tiedonanto uudesta EU:n laatujärjestelmästä paikallisille elintarvikkeille, sillä lähiruokajärjestelmät tukevat paikallis- ja aluetaloutta tarjoamalla työpaikkoja maataloudessa ja elintarviketuotannossa.

48.

pitää aiheellisena, että komissio pyrkisi osaltaan vaikuttamaan entistä joustavammin Euroopan parlamentin ja neuvoston välillä kalastusalan monivuotisten suunnitelmien oikeusperustasta vallitsevan pattitilanteen ratkaisemiseen. Komitea toivoo, että yhteisen kalastuspolitiikan uudistusehdotuspaketin yhteydessä aloitteita laajennetaan siten, että pyritään kalastuspolitiikan hajauttamiseen sekä rannikkoalueiden ja sisävesien äärellä sijaitsevien alueiden tarpeisiin ja ongelmiin soveltuviin täytäntöönpanotoimiin.

49.

kannattaa merialuestrategiaan perustuvan lähestymistavan kehittämistä yhdennetyn meripolitiikan välineeksi, mutta katsoo, että näihin strategioihin, kuten Atlantin aluetta varten vuonna 2013 hyväksyttävään strategiaan, tulee sisältyä vahvempi alueellinen ulottuvuus ja että on otettava oppia makroaluestrategian lähestymistavasta.

EU:n kansalaisuus

50.

kehottaa ottamaan paikallisen ja alueellisen ulottuvuuden huomioon aloitteissa, jotka perustuvat kansalaisten oikeuksiin ja vahvistavat niitä, sekä pyrkimyksissä palauttaa kansalaisten luottamus EU:hun ja sen toimielimiin. Komitea korostaa tarvetta ottaa mukaan myös lapset ja nuoret, sillä heilläkin on kyky toteuttaa kansalaisoikeuksia ja velvollisuuksia. Komitea kehottaa komissiota keskittymään tähän haasteeseen Euroopan kansalaisten teemavuoden 2013 puitteissa suunniteltavissa toimissa; AK aikoo antaa panoksensa teemavuoden toteuttamiseen.

51.

sitoutuu antamaan panoksensa onnistuneiden eurooppalaisten kansalaisaloitteiden jatkotoimiin yhteistyössä muiden EU:n toimielinten kanssa.

Laajempi Eurooppa ja Eurooppa maailmassa

52.

esittää, että lisätään Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvien maiden paikallisten ja alueellisten toimijoiden mahdollisuuksia saada rahoitusta erityisistä tälle alueelle suunnatuista EU:n rahastoista ja kannattaa olemassa olevien ohjelmien, myös EAYY:n, avaamista naapurimaissa oleville kumppaneille.

53.

vahvistaa aikomuksensa jatkaa hedelmällistä yhteistyötä Euroopan komission kanssa paikallishallinnon välinettä (LAF) käsittelevän ohjelman parissa, jotta voidaan parantaa paikallista valmiuksien kehittämistä ja levittää tietoa EU:sta ja sen menettelyistä ehdokasvaltioissa ja ehdokkuutta valmistelevissa maissa. Komitea kehottaa komissiota tutkimaan mahdollisuutta laajentaa välinettä kattamaan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvien maiden paikallishallinto.

54.

luottaa siihen, että sen suositukset otetaan asianmukaisesti huomioon valmisteltaessa komission työohjelmaa vuodeksi 2013 ja antaa alueiden komitean puheenjohtajan tehtäväksi toimittaa tämä päätöslauselma Euroopan komission puheenjohtajalle, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle, Euroopan parlamentin puhemiehelle, Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavaltiolle Kyprokselle sekä tuleville puheenjohtajavaltioille Irlannille ja Liettualle.

Bryssel 19. heinäkuuta 2012

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


(1)  COM(2011) 777 final.

(2)  CdR 361/2011 fin.

(3)  CdR 42/2012 fin.

(4)  CdR 318/2010, esittelijät: Mercedes Bresso ja Ramón Luis Valcárcel Siso.

(5)  28. ja 29. kesäkuuta 2012 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmät, s. 7.

(6)  CdR 72/2011, esittelijä: Markku Markkula.

(7)  CdR 318/2010, esitteiljät: Mercedes Bresso ja Ramón Luis Valcárcel Siso.

(8)  Ks. COM(2012) 299, kohta 2.1.

(9)  CdR 85/2012, esittelijä: Brian Meaney.

(10)  CdR 273/2011, esittelijä: Luc Van den Brande.

(11)  CdR 329/2011, esittelijä: Cor Lamers.