15.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 387/22


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

2012/C 387/09

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

MUUTOSHAKEMUS

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

9 ARTIKLASSA TARKOITETTU MUUTOSHAKEMUS

”CABALLA DE ANDALUCÍA”

EY-N:o: ES-PGI-0105-0935-09.01.2012

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Eritelmän kohdat, joita muutos koskee:

Tuotteen nimi

Tuotteen kuvaus

Maantieteellinen alue

Alkuperätodisteet

Tuotantomenetelmä

Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Merkinnät

Kansalliset vaatimukset

Muu. Eritelmien noudattamisen tarkastaminen

2.   Muutosten tyyppi:

Yhtenäisen asiakirjan tai yhteenvedon muutos

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n eritelmän muutos, kun yhtenäistä asiakirjaa tai yhteenvetoa ei ole julkaistu

Eritelmän muutos, joka ei edellytä julkaistun yhtenäisen asiakirjan muutosta (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 3 kohta)

Eritelmän väliaikainen muutos, joka johtuu viranomaisten asettamista pakollisista terveys- tai kasvinsuojelutoimista (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 4 kohta).

3.   Muutokset:

3.1   Eritelmän kohtaa B) Tuotteen kuvaus muutetaan lajin Scomber colias sisällyttämiseksi raaka-aineisiin ja alle yksiprosenttisen suolaveden käytön sallimiseksi liemenä:

Ehdotetaan, että laji Scomber colias sisällytetään suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Caballa de Andalucía” suojatun tuotteen raaka-aineisiin. Syynä on tieteellisen tiedon kehitys, sillä eräät kaloihin erikoistuneet taksonomit ovat todenneet kyseisen lajin olevan eri laji kuin Scomber japonicus, kuten ilmenee Carlos Infanten, Enrique Blancon, Eugenia Zaustin, Aniela Crespon ja Manuel Manchadon tieteellisestä artikkelista ”Phylogenetic differentiation between Atlantic Scomber colias and Pacific Scomber japonicus based on nuclear DNA sequences” Genetica-lehdessä (2007), nide 130, nro 1, 1–8 DOI: 10.1007/s10709-006-0014-5.

3.2   Perinteisessä luokittelussa Scomber-suku jaetaan kolmeen lajiin: S. Scombrus, S. australasicus ja S. japonicus. Tämän tieteellisen tiedon kehitykseen perustuvan havainnon vuoksi suvun Scomber vaeltava, yleensä Atlantilla esiintyvä laji on päätetty nimetä Scomber colias -laijiksi, ja nimitys Scomber japonicus on jätetty Tyynellämerellä ja Intian valtamerellä tyypillisesti esiintyvälle lajille. Kumpaakin lajia voidaan käyttää näiden säilykkeiden valmistukseen:

Ehdotetaan, että omassa liemessään säilötyissä ”Caballa de Andalucía” -säilykkeissä sallitaan alle yksiprosenttisen suolaveden käyttö.

Näiden säilykkeiden valmistuksessa käytetty raaka-aine on edelleen sama eli Scomber japonicus ja Scomber colias. Tuotteet valmistetaan edelleen käsityönä ja samalla tavalla kuin öljyyn säilötyt säilykkeet, eivätkä tuotteen ominaisuudet ole muuttuneet. Ainoa muutos on liemi, joka on keitinvedestä peräisin olevaa alle yksiprosenttista suolavettä.

3.3   Eritelmän kohtaa C) Maantieteellinen alue muutetaan niin, että mukaan otetaan Chiclana de la Fronteran kunnan alue:

Korjataan yhteenvedossa ja eritelmässä oleva virhe, joka koskee Cádizin maakunnassa olevaa Chiclana de la Fronteran kunnan aluetta. Kyseinen alue sisältyi Euroopan komissiolle 29. kesäkuuta 2004 toimittuihin asiakirjoihin, mutta inhimillisen virheen vuoksi se jäi pois julkaisua varten toimitetuista viimeisistä asiakirjoista.

3.4   Muutetaan kohdan D) Näyttö siitä, että tuote on peräisin kyseiseltä alueelta muotoilua:

Muutetaan kohdan muotoilua, sillä vaatimustenmukaisuutta arvioiva elin on muuttunut. Täsmennetään suoritettavat tarkastukset, mutta ei mainita nimenomaisesti tarkastuksen suorittavaa elintä, joka voi vaihdella.

3.5   Muutetaan kohdan E) Tuotantomenetelmä muotoilua niin, että sallitaan suolaveden käyttö liemenä pakkauksessa ja mainitaan käytettävät pakkausmuodot:

Muutetaan kohta Pakkaus seuraavasti:

”Öljyyn tai suolaveteen säilötyt nahattomat ja ruodottomat fileet on pakattu lieriön- tai suorakaiteen muotoisiin metallipurkkeihin tai lasitölkkeihin.”

3.6   Muutetaan kohtaa G) Eritelmän noudattamisen tarkistaminen:

Jotta teksti vastaisi tietoja, jotka on toimitettu Euroopan komissiolle Andalusian erityiset laatuvaatimukset täyttävien tuotteiden virallisen valvontajärjestelmän nojalla osana monivuotista valvontasuunnitelmaa, lisätään Andalusian aluehallinnon maatalous-, kalastus- ja ympäristöministeriön internetosoite, josta käyvät ilmi eritelmän noudattamisen tarkastamisesta vastaavat yksiköt.

3.7   Muutetaan eritelmän kohtaa H) Merkinnät:

Muotoillaan tämä kohta uudelleen ja lisätään ”Caballa de Andalucía” -logo seuraavasti:

”Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ’Caballa de andalucía’ suojattuja makrillisäilykkeitä kaupan pitävien yritysten omissa etiketeissä on oltava selkeä maininta ’Indicación Geográfica Protegida’, yhteisön tunnus ja merkintä ’Caballa de Andalucía’ sekä voimassa olevassa lainsäädännössä vaaditut tiedot.

Image

Kaikenlaisissa pakkauksissa, joissa suojattua makrillia saatetaan markkinoille, on oltava sääntelyneuvoston numeroima ja myöntämä etiketti, joka yrityksen on itse kiinnitettävä siten, että sitä ei voida käyttää uudelleen.”

3.8   Muutetaan kohta I) Lakisääteiset vaatimukset:

Eritelmässä mainittu lainsäädäntö mukautetaan voimassa olevaan lainsäädäntöön.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”CABALLA DE ANDALUCÍA”

EY-N:o: ES-PGI-0105-0935-09.01.2012

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Caballa de Andalucía”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Espanja

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotelaji:

Luokka 1.7.

Tuoreet kalat, nilviäiset ja äyriäiset sekä niistä valmistetut tuotteet

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

Käsin valmistetut, omaan liemeensä tai öljyyn säilötyt makrillifileet.

Kyseessä on erittäin laadukas säilyke, jolle on ominaista harmahtavan valkoinen väri, tiivis, pehmeä ja mehukas rakenne, miellyttävä tuoksu ja erittäin tyypillinen sinikalan maku.

Säilöttyjä makrillifileitä on saatavilla kolmena eri versiona, joissa käytetään liemenä oliiviöljyä, auringonkukkaöljyä tai keitinvettä. Säilykkeet on pakattu suorakaiteen- tai lieriönmuotoisiin metallipurkkeihin tai lasitölkkeihin.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

Säilykkeissä raaka-aineena käytettävä kala kuuluu joko Scomber japonicus tai Scomber colias -lajiin. Kala on pitkänomaisen sukkulan muotoinen, sen kuono on terävä ja pyrstönvarsi hoikka. Sillä on kaksi selvästi erillistä selkäevää, ja päätä ja ruumista peittävät pienet suomut. Kala on väriltään vihertävän sininen, ja siinä on mustia ohuita aaltomaisia juovia ja täpliä. Kyljet ja vatsa ovat kellertävän hopeaiset, ja niissä on sinertävän harmaita täpliä. Pituus on yleensä 20–30 senttimetriä.

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

Säilykkeet valmistetaan käsin. Tätä valmistustapaa on perinteisesti käytetty Andalusiassa antiikin ajoista alkaen. Makrillin nahka poistetaan käsin ilman kemiallisia tuotteita, mikä takaa parhaan mahdollisen laadun ja harmahtavan valkoisen värin ja säilyttää kaikki tuotteen ominaisuudet.

Liemenä käytetään ainoastaan suolavettä (alle yksiprosenttista), oliiviöljyä tai auringonkukkaöljyä.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Caballa de Andalucía” suojattuja makrillisäilykkeitä kaupan pitävien yritysten omissa etiketeissä on oltava selkeä maininta ”Indicación Geográfica Protegida”, merkintä ”Caballa de Andalucía” ja Euroopan unionin tunnus. Lisäksi kaikissa suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Caballa de Andalucía” suojatuissa säilykkeissä on oltava seuraava suojatun maantieteellisen merkinnän tunnus:

Image

Kaikenlaisissa pakkauksissa, joissa suojattua makrillia saatetaan markkinoille, on oltava sääntelyneuvoston numeroima ja myöntämä etiketti, joka yrityksen on itse kiinnitettävä siten, että sitä ei voida käyttää uudelleen.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Säilykkeiden valmistusalueeseen kuuluvat Almerían maakunnan kunnat Almería, Adra, Carboneras, Garrucha ja Roquetas de Mar, Cádizin maakunnan kunnat Algeciras, Barbate, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Chipiona, Conil, La Línea, Puerto de Santa María, Rota, Sanlúcar de Barrameda ja Tarifa, Granadan maakunnan kunnat Almúñecar ja Motril, Huelvan maakunnan kunnat Ayamonte, Cartaya, Huelva, Isla Cristina, Lepe, Palos de la Frontera ja Punta Umbría sekä Málagan maakunnan kunnat Estepona, Fuengirola, Málaga, Marbella ja Vélez-Málaga.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Makrillisäilykkeet valmistetaan tuotantoalueella sijaitsevissa säilyketehtaissa noudattaen eritelmässä määrättyjä vaatimuksia erityisesti käsin tapahtuvan valmistuksen osalta, joka tapahtuu perinteisten käytäntöjen ja menetelmien mukaan ja takaa kalan luontaisten ominaisuuksien säilymisen.

Vaihe, jossa kalan nahka poistetaan käsin, on erityisen tärkeä osa tuotteen valmistusprosessia, josta huolehtivat harjaantuneet työntekijät. Heidät on koulutettu tätä tehtävää varten, jossa vaadittava osaaminen on perinteisesti siirtynyt sukupolvelta toiselle.

5.2   Tuotteen erityisyys:

Koska ”Caballa de Andalucía” -säilykkeet valmistetaan käsityönä, ne säilyttävät luontaiset ominaisuutensa, joille on tunnusomaista tiivis, pehmeä ja mehukas rakenne, miellyttävä tuoksu ja erittäin tyypillinen sinikalan maku.

Vaikka edellä mainitut säilykkeiden raaka-aineena käytettävät makrillilajit ovat vaelluskaloja, niitä esiintyy yleisesti kyseisen maantieteellisen alueen rannikolla.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Vaelluskalalajien kalastus alkoi Etelä-Espanjassa kolme tuhatta vuotta sitten, jolloin foinikialaiset ja tartessuslaiset alkoivat pyydystää tonnikalaa, auksidia ja makrillia pienillä verkoilla, alkeellisilla aitauksilla ja tavanomaisilla koukuilla. Kalastuksen lisäksi on muistettava myös edellä mainittujen vaelluskalalajien jalostusteollisuuden merkitys. Jalostusteollisuus sai alkunsa ajanlaskumme ensimmäisen vuosisadan aikana. Andalusian rannikon jalostuslaitoksissa valmistettiin tonnikalalajeista ja muista Scombridae-heimon lajeista monenlaisia jalosteita. Yksi esimerkki jalostusteollisuudesta ovat Tarifassa sijaitsevat Baelo Claudia de Bolonian rauniot, joiden kala-altaat ovat vielä paikoillaan ja nähtävissä. Alueella pyydetyistä lajeista valmistettujen kalatuotteiden säilöntä on osa ikivanhaa andalusialaista perinnettä, joka jatkuu edelleen ja jossa on säilytetty käsiteolliset valmistusmenetelmät. Tuloksena on erittäin omaleimaisia tuotteita, jotka juuri raaka-aineensa ja käsiteollisen valmistusmenetelmänsä ansiosta saavat niille tyypilliset aistinvaraiset ominaisuudet ja ovat laadukkaita ja turvallisia.

Pienet ja keskisuuret perheyritykset, joissa työskentelee yrityksen omistaja ja perustaja tai hänen jälkeläisensä, ovat kehittäneet säilyketeollisuutta, jossa säilykkeet on valmistettu käsin. Siksi tuotteiden valmistuksessa on voitu vaalia käsityötekniikan perinteitä. Andalusian säilyketeollisuudella on pitkät perinteet, ja taito valmistaa tuotetta käsityönä on siirtynyt isältä pohjalle, mikä takaa, että työvoima on asiantuntevaa.

Eritelmän julkaisuviite:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

Eritelmän teksti kokonaisuudessaan on saatavissa osoitteessa:

http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_modificado_Caballa.pdf

tai

suoraan maatalous-, kalastus- ja ympäristöministeriön kotisivulta (http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal) valitsemalla: ”Industrias Agroalimentarias”/”Calidad y Promoción”/”Denominaciones de Calidad”/”Otros Productos”. Eritelmä on Caballa de Andalucía -nimikkeen alapuolella.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.