52012DC0765

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista 21 päivänä lokakuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY (uudelleenlaadittu) tarkistaminen Tarkistaminen vuonna 2012 /* COM/2012/0765 final */


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista 21 päivänä lokakuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY (uudelleenlaadittu) tarkistaminen

Tarkistaminen vuonna 2012

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

1. Johdanto

Komission edellytetään ekologista suunnittelua koskevan direktiivin 21 artiklan nojalla arvioivan viimeistään vuonna 2012 ekologista suunnittelua koskevan direktiivin ja sen täytäntöönpanotoimenpiteiden tehokkuutta ja sitä, onko direktiivin soveltamisalaa aiheellista laajentaa koskemaan muita kuin energiaan liittyviä tuotteita.

2. Direktiivin toimivuus

Komissio käynnisti vuonna 2011 tutkimuksen (jäljempänä ’arviointitutkimus’) arvioidakseen seuraavien tehokkuutta: i) direktiivi ja sen täytäntöönpanotoimenpiteet, ii) ekologista suunnittelua koskeva menetelmä, iii) direktiivin 15 artiklassa kuvattuja täytäntöönpanotoimenpiteitä koskevat vähimmäisedellytykset, iv) markkinavalvonta sekä v) itsesääntelyä koskevat toimenpiteet.[1]

Erillinen tutkimus toteutettiin ekologista suunnittelua koskevan menetelmän saattamiseksi ajan tasalle. Sen seurauksena laadittiin energiaan liittyvien tuotteiden ekologista suunnittelua koskeva menetelmä.[2]

Arviointitutkimuksessa todettiin, että ekologista suunnittelua koskeva direktiivi on yleisesti ottaen saavuttanut sille asetetut poliittiset tavoitteet (tavaroiden vapaa liikkuvuus ja ympäristönsuojelu), eikä direktiivin tarkistamista katsota tällä hetkellä tarkoituksenmukaiseksi tai välttämättömäksi sen tai sen täytäntöönpanotoimenpiteiden tehokkuuden lisäämiseksi.

Tutkimuksessa todettiin erityisesti seuraavaa:

· Direktiivi täyttää periaatteessa poliittiset tavoitteensa. Täytäntöönpanotoimenpiteiden pääpaino on vuodesta 2005 lähtien ollut energiatehokkuudessa. Käytettävissä olevista tiedoista ilmenee, että kaikki ekologista suunnittelua koskevilla täytäntöönpanotoimenpiteillä säännellyt tuotteet ovat tulleet energiatehokkaammiksi.[3]

· Tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida asianmukaisesti direktiivin ja pakollisten täytäntöönpanotoimenpiteiden ja itsesääntelytoimenpiteiden täyttä vaikutusta, koska niitä ei ole vielä sovellettu riittävän kauan. Arvioinnin ajankohtaan mennessä oli annettu kaksitoista ekologista suunnittelua koskevaa asetusta, joista yhden osalta tason 1 vaatimukset eivät olleet vielä tulleet voimaan, ja kahdeksan täytäntöönpanotoimenpiteen osalta tason 2 vaatimukset eivät olleet vielä tulleet voimaan. Komissio ei myöskään ole vielä virallisesti hyväksynyt kumpaakaan ehdotettua vapaaehtoista sopimusta.[4]

· Ekologista suunnittelua koskevan direktiivin 15 artiklassa määriteltyjen ekologista suunnittelua koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden ohjeellisten kriteerien katsotaan edelleen olevan asianmukaiset.

· Energiaan liittyvien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevaa (uutta) menetelmää käsittelevässä tutkimuksessa on paneuduttu useisiin menetelmäkysymyksiin.

Tutkimuksessa todettiin myös erinäisiä ekologista suunnittelua koskevan direktiivin ja sen täytäntöönpanotoimenpiteiden soveltamiseen EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla liittyviä haasteita, mm. seuraavat:

· Monimutkainen ja pitkällinen valmistelumenettely.

· Puutteelliset tiedot päätöksentekijöiden tueksi (esim. markkinasuuntaukset ja teknologiset muutokset, markkinatiedot, markkinavalvontatoimista saatavat suorituskykyä koskevat tiedot jne.).

· Ekologista suunnittelua koskevien toimenpiteiden puutteellinen koordinointi muun EU-lainsäädännön kanssa (mm. sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa ja rakennusten energiatehokkuudesta annetut direktiivit).

· Riittämättömät resurssit selviytyä kasvavasta sääntely-, viestintä- ja standardointityöstä.

· Tiettyjen vaatimusten tavoitetasoa koskeva epäilys; tämä koskee erityisesti tasoa 1.

· Vielä käytettävissä oleva potentiaali käsitellä energiaan liittyvien tuotteiden muita kuin energiaan liittyviä näkökohtia (esim. materiaalitehokkuus, kierrätettävyys jne.).

· Viivästykset sopivien yhdenmukaistettujen standardien laadinnassa.

· Riittämätön ja tehoton markkinavalvonta.[5]

Komissio on tutkimuksen pohjalta tehnyt päätelmiä toteutettavista toimista. Komissio ryhtyy erityisesti toimiin, joilla pyritään osaltaan parantamaan direktiivin ja sen täytäntöönpanotoimenpiteiden soveltamista. Seuraavassa luetellaan kaikkein tärkeimmät toimet:

· Muu kuin sääntelyyn liittyvä työ (erityisesti viestintätoimet) olisi siirrettävä ulkopuolisille tahoille, jotta komission resurssit voitaisiin käyttää oikeudellisesti sitovien säädösten kehittämiseen ja täytäntöönpanoon. Komissio aikoo käyttää Europe Direct -tiedotuspisteitä[6] vastatakseen ekologista suunnittelua, energiamerkintöjä ja renkaiden merkintöjä koskeviin yleisöltä saatuihin kyselyihin. Lisäksi komissio perustaa yhdessä kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanoviraston (EACI) kanssa erityisen viestinnän neuvontapalvelun, joka antaa tukea i) ekologista suunnittelua ja energiamerkintöjä käsittelevien tiedotuskampanjoiden valmistelussa ja toteuttamisessa ja ii) kansalaisten, sidosryhmien ja muiden asianosaisten esittämiin kyselyihin vastaamisessa.

· Muiden EU:n elinten, kuten Yhteisen tutkimuskeskuksen ja EACIn, teknistä asiantuntemusta olisi hyödynnettävä vastaisuudessakin. Esimerkiksi Yhteinen tutkimuskeskus osallistuu vahvemmin uusien täytäntöönpanotoimenpiteiden teknisen puolen kehittelyyn ja valikoituja tuoteryhmiä koskevan standardointityön seurantaan ja on mukana kehittämässä integroidumpaa lainsäädäntömenettelyä eri säädöksille (ekologinen suunnittelu, energiamerkinnät, ympäristömerkki, ympäristöä säästävä julkinen hankinta, sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittaminen sähkö- ja elektroniikkalaitteissa jne.)

· Sidosryhmien (jäsenvaltiot, teollisuus ja valtiosta riippumattomat järjestöt) asiantuntemusta olisi käytettävä laajemmin erityisesti nykyisten täytäntöönpanotoimenpiteiden tarkastelussa ja tarkistamisessa.[7]

· Nyt ollaan myös luomassa tietokanta energiatehokkuudesta ja muista EU:n markkinoille saatettujen tuotteiden ympäristönäkökohdista.

· Ulkopuolisia asiantuntijoita (myös uuteen lähestymistapaan liittyviä konsultteja) olisi käytettävä, jotta voitaisiin seurata tarkemmin Euroopan standardointielinten standardointityötä ekologista suunnittelua koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden alalla. Lisäksi olisi tuettava valtiosta riippumattomia järjestöjä, jotta ne voivat olla aktiivisesti mukana standardointityössä.

· Olisi käynnistettävä vuosittainen markkinavalvontaan liittyvien tietojen keruu sekä markkinavalvontaa koskeva yhteinen toiminta kansallisten viranomaisten välillä Älykäs energiahuolto Euroopassa -ohjelman vuoden 2013 työohjelman puitteissa ekologista suunnittelua ja energiamerkintöjä koskevan lainsäädännön täytäntöönpanon tehostamiseksi. Lisäksi ollaan luomassa tietokanta energiatehokkuudesta ja muista EU:n markkinoille saatettujen tuotteiden ympäristönäkökohdista.

3. Direktiivin soveltamisalan laajentaminen

Tutkimuksessa arvioitiin direktiivin 21 artiklan mukaisesti myös sitä, onko direktiivin soveltamisalaa aiheellista laajentaa koskemaan muita kuin energiaan liittyviä tuotteita.

Komissio totesi tutkimuksen pohjalta, että tällä hetkellä ekologista suunnittelua koskevan direktiivin soveltamisalaa ei ole tarpeen laajentaa koskemaan muita kuin energiaan liittyviä tuotteita.

Tutkimuksessa todettiin erityisesti seuraavaa:

· Direktiivin nykyisestä soveltamisalasta on vielä liian vähän kokemusta (sitä laajennettiin vuoden 2009 uudelleenlaadinnan yhteydessä energiaan liittyviin tuotteisiin). Tähän mennessä kaikki komission valmistelemat täytäntöönpanotoimenpiteet koskevat energiaa käyttäviä tuotteita. Ekologista suunnittelua koskeva työsuunnitelma vuosiksi 2012–2014 sisältää ensimmäiset energiaan liittyvät tuoteryhmät, kuten ikkunat ja lämpöeristeet.

· Ekologisesta suunnittelusta vuonna 2005 annetun direktiivin ja ekologista suunnittelua koskevan ensimmäisen työsuunnitelman (2009–2011) nojalla toteutettavan sääntelytyön saattaminen päätökseen on nyt ensisijaisen tärkeää. Muuten työmäärän kasvaessa – kun on pantava täytäntöön nykyiset työsuunnitelmat[8] ja käynnistettävä uusia tuoteryhmiä koskevat taustaselvitykset – muita kuin energiaan liittyviä tuoteryhmiä koskeva sääntelytyö saattaa lykkääntyä (ainakin vuoteen 2015 asti).

· Muita kuin energiaan liittyviä tuotteita varten olisi luotava erilainen toimintamalli. Toisin kuin energiaan liittyvien tuotteiden kohdalla monien muiden kuin energiaan liittyvien tuotteiden (esim. elintarvikkeiden, juomien, tekstiilien) merkittävät ympäristövaikutukset ajoittuvat lähinnä tuotteen elinkaaren varhaisimpaan vaiheeseen (esim. raaka-aineiden tuottaminen karjankasvatuksen ja kasvinviljelyn avulla) ja näin ollen tuotetestaus ei enää riittäisi vaatimustenmukaisuuden arvioimiseksi.

· Ekologista suunnittelua koskevia täytäntöönpanokelpoisia vaatimuksia on tätä nykyä huomattavan vaikea vahvistaa niille muille kuin energiaan liittyville tuoteryhmille, jotka tarjoavat suurimmat säästömahdollisuudet.[9]

4. Päätelmät

Komissio kuuli 19. huhtikuuta 2012 ekologisen suunnittelun kuulemisfoorumia arviointitutkimuksen suosituksista ja sen alustavista päätelmistä. Sidosryhmät ovat laajalti kannattaneet komission näkemystä siitä, miten direktiivin ja sen täytäntöönpanotoimenpiteiden tehostamisessa olisi edettävä ja mitä sen soveltamisalan osalta olisi tehtävä.[10]

Komissio katsoo näin ollen, ettei ekologista suunnittelua koskevan direktiivin tarkistamiseen ole välitöntä tarvetta eikä sen soveltamisalaa myöskään ole tarpeen laajentaa koskemaan muita kuin energiaan liittyviä tuotteita. Komissio ehdottaa seuraavanlaista toimintamallia:

· Tässä tarkastelussa käsiteltyjä ekologista suunnittelua koskevan direktiivin tiettyjä näkökohtia voidaan tarvittaessa arvioida uudelleen, kun energiamerkintöjä koskevaa direktiiviä tarkastellaan uudelleen vuonna 2014. Samaan energiaan liittyvään tuotteeseen sovellettavien ekologista suunnittelua koskevien täytäntöönpanoasetusten ja energiamerkintöjä koskevien delegoitujen asetusten vaikutukset liittyvät usein toisiinsa ja täydentävät toisiaan.

· Ekologista suunnittelua koskevan direktiivin tiettyjä näkökohtia tarkastelevassa mahdollisessa tulevassa arviointitutkimuksessa olisi

· otettava huomioon vuonna 2011 toteutetun arviointitutkimuksen tulokset ja tarvittaessa saatettava sen suositukset ajan tasalle

· kiinnitettävä erityistä huomiota – saatavilla olevan uuden näytön valossa – niihin näkökohtiin, joita ei ehkä täysimääräisesti arvioitu vuoden 2011 arviointitutkimuksessa (esim. täytäntöönpanotoimenpiteiden ja yhdenmukaistettujen standardien toimivuus ja kyseisen kahden direktiivin täytäntöönpanon tiiviimpi koordinointi).

Komissio aikoo edelleen tehdä yhteistyötä jäsenvaltioiden ja sidosryhmien kanssa ekologista suunnittelua koskevan direktiivin ja sen täytäntöönpanotoimenpiteiden täytäntöönpanon parantamiseksi.

[1]               Lopullinen kertomus (joka julkaistiin maaliskuussa 2012) löytyy osoitteesta http://cses.co.uk/ecodesign_evaluation.

[2]               Uusi menetelmä löytyy osoitteesta http://www.meerp.eu/.

[3]               Kolmessa tapauksessa (kotitalouksien valaistus, valmiustila, kiertovesipumput) ekologista suunnittelua koskevat vaatimukset ovat suoraan vaikuttaneet tähän. Yhdessä tapauksessa (televisiot) teknologisella muutoksella katsotaan olleen suurin merkitys. Yhdessä tapauksessa (ulkoiset virtalähteet) ei ole saatavilla tarpeeksi tietoja täytäntöönpanotoimenpiteen vaikutusten arvioimiseksi.

[4]               Monitoimisovittimia koskeva vapaaehtoinen sopimus on määrä saada tunnustettua vielä vuonna 2012, ja kuvantamislaitteita koskeva sopimus tunnustetaan vuonna 2013.

[5]               Arviolta 10–20 prosenttia täytäntöönpanotoimenpiteiden piiriin kuuluvista tuotteista ei vastaa vaatimuksia.

[6]               Ks. http://europa.eu.int/europedirect/index_fi.htm.

[7]               Yhtätoista täytäntöönpanotoimenpidettä tarkistetaan vuoden 2014 loppuun mennessä (kahdeksan koskee ekologista suunnittelua ja kolme energiamerkintöjä).

[8]               Lähinnä täytäntöönpano-, viestintä- ja oikeudellisia toimia sekä 35 standardin työstämistä.

[9]               Tuotevaatimuksia näyttää olevan mahdollista vahvistaa sellaisille muille kuin energiaan liittyville tuotteille kuin huonekaluille, puhdistuskemikaaleille, patjoille ja leluille. Näiden tuotteiden osuus muiden kuin energiaan liittyvien tuotteiden kaikista ympäristövaikutuksista on kuitenkin vähäinen.

[10]             Ks. ekologisen suunnittelun kuulemisfoorumin pöytäkirja 19. huhtikuuta 2012 osoitteessa http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sustainable-business/ecodesign/consultation-forum/files/20120419_minutes_en.pdf.