52012DC0243

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Kuudes vuosikertomus (2011) rahoitusvälineen perustamisesta Kyproksen turkkilaisen yhteisön taloudellisen kehityksen edistämiseksi 27 päivänä helmikuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 389/2006 mukaisen unionin tuen täytäntöönpanosta /* COM/2012/0243 final */


KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

Kuudes vuosikertomus (2011) rahoitusvälineen perustamisesta Kyproksen turkkilaisen yhteisön taloudellisen kehityksen edistämiseksi 27 päivänä helmikuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 389/2006 mukaisen unionin tuen täytäntöönpanosta

1.           Johdanto

Neuvoston asetus (EY) N:o 389/2006 rahoitusvälineen perustamisesta Kyproksen turkkilaisen yhteisön taloudellisen kehityksen edistämiseksi[1], jäljempänä ’tukiasetus’, on Kyproksen turkkilaisyhteisölle annettavan tuen täytäntöönpanon perusta. Tukiasetuksen mukaisesti täytäntöönpanosta on raportoitava neuvostolle ja Euroopan parlamentille vuosittain. Tässä kuudennessa kertomuksessa käsitellään vuoden 2011 kehitystä.

2.           Tuen ohjelmasuunnittelu

Vuosina 2006–2010 tukiasetuksen nojalla ohjelmoitiin 264 miljoonaa euroa. Useat aiempaan rahoitukseen perustuvat hankkeet olivat edelleen käynnissä vuonna 2011. Vuoden 2011 ohjelman kehittämisessä hyödynnettiin sidosryhmien kanssa käytyjen keskustelujen tuloksia sekä vuosien 2009 ja 2010 arviointeja. Ohjelmassa noudatettiin tukiasetuksen tavoitteita: Kyproksen jälleenyhdistyminen edistämällä sosiaalista ja taloudellista kehitystä; sovittelu, luottamuksen lisääminen ja tuki kansalaisyhteiskunnalle; Kyproksen turkkilaisyhteisön lähentäminen EU:hun ja unionin säännöstön mukaisten lakitekstien laadinta, jotta kyseisiä lakitekstejä voitaisiin soveltaa heti, kun kokonaisvaltainen ratkaisu Kyproksen tilanteeseen saadaan voimaan. Vuoden 2011 määrärahoihin ei sisältynyt infrastruktuurirahoitusta eikä suuria laitteistoja, sillä käynnissä oli jo huomattavia infrastruktuurihankkeita. Vuoden 2011 määrärahat eli 28 miljoonaa euroa asetettiin käyttöön kahdella komission päätöksellä[2].

3.           Täytäntöönpanomekanismit

Tukiohjelmaa toteutetaan EU:n jäsenvaltiossa alueella, joka ei ole kyseisen jäsenvaltion viranomaisten tosiasiallisessa valvonnassa ja jossa EU:n säännöstöä ei sovelleta toistaiseksi. Tuen täytäntöönpanoa hallinnoi Euroopan komissio pääasiassa keskitetysti, tosin joitakin hankkeita hallinnoidaan yhdessä Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman (UNDP) kanssa.

Komissio joutuu toimimaan poliittisesti, oikeudellisesti ja diplomaattisesti ainutlaatuisessa tilanteessa. Ohjelman täytäntöönpano edellyttää erityisjärjestelyjä, joissa on noudatettava moitteettoman varainhoidon periaatteita. EU:n rahoittamissa tukiohjelmissa tehdään tuensaajamaan hallituksen kanssa normaaleissa olosuhteissa rahoitussopimus, jossa vahvistetaan tuen oikeudellinen kehys. Kyproksenturkkilaisille annettavasta tuesta tällaista sopimusta ei ole tehty. Komission on pidettävä lähtökohtana niitä sääntöjä ja ehtoja, joita sen ymmärryksen mukaan kulloisessakin asiassa sovelletaan paikallisesti, ja tämä aiheuttaa tietyn riskitason. Näiden riskien hallinta ja lieventäminen on komission vastuulla. Toteutettuihin toimiin sisältyvät tehokkaampi seuranta ja tuensaajien tukeminen, maksuehtojen tarkistaminen, ennakkomaksujen sitominen allekirjoitettujen hankintasopimusten esittämiseen ja pankkitakausten laajempi käyttö.

Komissio tarvitsee Kyproksen turkkilaisyhteisön tuen, jotta ohjelma menestyisi ja erityisesti sen jatkuvuus voitaisiin taata pitkällä aikavälillä. Kyproksenturkkilaisia sidosryhmiä kuullaan myös niiden tulevista rahoitustarpeista, ja kyproksenturkkilaiset asiantuntijat osallistuvat tarjouskilpailujen arviointilautakuntiin. Heillä on tärkeä rooli hankkeiden ohjauskomiteoissa. Kyproksen turkkilais- ja kreikkalaisyhteisön välinen yhteistyö on edelleen välttämätöntä, jotta ohjelma toimisi tehokkaasti ja päästäisiin lopulliseen tavoitteeseen eli jälleenyhdistymiseen.

Laajentumisasioiden pääosastoon perustettiin vuonna 2006 ohjelmaryhmä, joka työskentelee Nikosian pohjoisosassa sijaitsevasta ohjelman tukitoimistosta (EUPSO) käsin. Toimistologistiikka hoidetaan palvelusopimuksella. Toimistosta käsin voidaan hoitaa hankkeiden toteutusta ja pitää yllä yhteyksiä kyproksenturkkilaisiin sidosryhmiin. Komission Kyproksen-edustusto järjestää myös kokouksia ja seminaareja sekä tiedottaa kyproslaisille ohjelmasta osana tavanomaisia tehtäviään.

Koska ei ole rahoitussopimusta, jossa vahvistetaan tuen täytäntöönpanon oikeudellinen kehys, sektoriohjelmia ei ole helppo laatia. Tukiohjelma sisältää sen vuoksi huomattavasti avustustukea erityisesti muille kuin julkisen sektorin toimijoille, esimerkiksi kansalaisjärjestöille, pk-yrityksille, viljelijöille ja opiskelijoille. Avustustuen (yli 1 000 avustusta vuodesta 2009 lähtien) hallinnointi on haastavaa EUPSOn henkilöresursseja ajatellen. Henkilöstötilanne oli erityisen haastava vuonna 2011, kun henkilöstön määrä väheni ja väki vaihtui tiuhaan, mikä edellytti tiukkaa priorisointia.

Yksi kyproksenturkkilaisille annettavan EU-tuen haasteista on se, että keskipitkän ja pitkän aikavälin suunnittelu on vaikeaa. Nykyään ohjelma saa rahoituksensa EU:n talousarvion liikkumavarasta, sillä se ei sisälly vuosien 2007–2013 monivuotiseen rahoituskehykseen, eikä vuotuisten määrärahojen saanti ole varmaa. On kuitenkin useita aloja, joilla monivuotinen tuki on tarpeen, jotta tukitoimet onnistuisivat täydellisesti. Näitä ovat muun muassa alat, jotka ovat tärkeitä unionin säännöstön tulevan noudattamisen kannalta.

4.           Täytäntöönpano tarkastelujaksolla

4.1.        Yleiskatsaus

Vuonna 2011 edettiin kohti isojen, vuoden 2006 ohjelmaan perustuvien tavarantoimitus- ja rakennussopimusten saattamista päätökseen vesihuollon, kiinteiden jätteiden, ympäristönsuojelun, energian ja televiestinnän aloilla. Useat avustussopimukset päättyivät eri ohjelmissa (kansalaisjärjestöt, pk-yritykset, maaseudun kehitys, koulut, apurahat ja koulutusjärjestöt). Näille ohjelmille on myös annettu huomattavaa teknistä apua. On toteutettu yhdessä UNDP:n kanssa hallinnoituja toimia, joilla on tuettu katoamisia tutkivaa komiteaa, jäteveden käsittelyä sekä kaupunki- ja paikallisinfrastruktuurin parantamista. Tukiasetuksen nojalla komission toimivaltaan kuuluu myös valmistautuminen unionin säännöstön täysimääräiseen soveltamiseen ja täytäntöönpanoon sen jälkeen, kun Kyproksen tilanne on saatu ratkaistua, sekä tiedon levittäminen kyproksenturkkilaisille Euroopan unionin poliittisesta järjestyksestä ja oikeusjärjestyksestä. Kahden vuoden aikana vuodesta 2009 lähtien hankkeita on näin ollen toteutettu intensiivisesti, ja komissio on saanut huomattavaa kokemusta paikallisten rajoitusten käsittelystä. Siitä seikasta huolimatta, että jotkin isot infrastruktuurihankkeet ovat pian luovutettavissa edunsaajille, hankkeiden jatkuvuudessa on edelleen ongelmia. Komission oli peruttava urakkasopimukset, jotka koskivat meriveden suolanpoistolaitoksen rakentamista Sirianokhorin/Kumköyn lähelle ja luonnonsuojelupalvelujen rakentamista neljälle erityiselle, mahdollisiksi Natura 2000 -alueiksi määritellylle luonnonsuojelualueelle.

Uutena ongelmana vuonna 2011 esille tuli Kyproksen pohjoisosassa annettujen pankkitakausten asema. Eräs paikallinen urakoitsija nosti paikallisessa tuomioistuimessa kanteen estääkseen komissiota vaatimasta maksuun ennakkovakuuksia ja suoritustakuita sopimuksen purkamisen jälkeen. Tällä seikalla on merkitystä koko ohjelman kannalta, ja paikallisten pankkitakausten teho jää kyseenalaiseksi, kunnes tämä kysymys saadaan ratkaistua.

4.2.        Tavoitekohtainen edistyminen

Tukiohjelman yleisenä tavoitteena on helpottaa Kyproksen jälleenyhdistymistä edistämällä kyproksenturkkilaisen yhteisön kehitystä. Painopiste on saaren taloudellisessa yhdentymisessä, yhteydenpidon parantamisessa kahden yhteisön välillä ja EU:n kanssa sekä EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon valmistelussa sitä silmällä pitäen, että Kyproksen tilanne saadaan ratkaistua kokonaisvaltaisella tavalla. Edistyminen on ollut huomattavaa joillakin aloilla, erityisesti vesihuollon, jätevesien ja ympäristön osalta. On jonkinlaista näyttöä siitä, että kuilu, joka vallitsee BKT:ssä asukasta kohden hallituksen valvonnassa olevien alueiden ja Kyproksen pohjoisosan välillä, on pienentynyt. Kokonaiskuva ei ole kuitenkaan aivan selvä, sillä tiedot ovat epätäydellisiä.

4.2.1.     Tavoite 1: Infrastruktuurin kehittäminen ja uudelleenorganisointi

Vesihuollon alalla saatiin vuonna 2011 päätökseen vanhojen asbestibetonisten vesiputkien korvaaminen Nikosian pohjoisosassa, Kyreniassa, Kionelissa/Gonyelissa ja Lefkessä/Lefkassa. Nikosiassa tuensaaja on kertonut vuotojen vähentyneen huomattavasti. Vedenkulutus onkin kokonaisuudessaan vähentynyt Nikosian pohjoisosassa 0,67:stä 0,40:een m3/päivä/kuluttaja.

Morphoun/Güzelyurtin alueella aloitettiin jätevedenpuhdistamon käyttöönotto vuoden 2011 jälkipuoliskolla. Lisäksi asennettiin 53 km viemäriverkostoa ja 43 km vesiputkea. Kunhan kaikki talokohtaiset kytkennät on tehty, tämän alueen eli noin 10 700 ihmisen jätevedet saadaan ensimmäistä kertaa kerättyä ja käsiteltyä, mikä vähentää pohjavesien likaantumista. Famagustan alueella saadaan pian valmiiksi uusi jäteveden käsittelyinfrastruktuuri noin 30 000 ihmistä varten. Käyttöönotto tapahtuu vuoden 2012 alkupuoliskolla. Hankkeeseen sisältyy 50 km viemäriverkostoa ja 45 km vesijohtoverkostoa. Sekä Famagustassa että Morphoussa rakentaminen on viivästynyt, mikä on rasittanut rajallisia valvontaresursseja. Mia Miliassa / Haspolatissa rakennetaan uutta Nikosian kahden yhteisön yhteiseen käyttöön tarkoitettua jätevedenpuhdistamoa. Hanketta rahoittavat EU ja Nikosian jätevesilautakunta, ja sitä hoidetaan UNDP:n kautta. Rakennustyöt jatkuivat vuonna 2011, ja käyttöönoton odotetaan tapahtuvan vuoden 2012 jälkipuoliskolla.

Vesihuoltoalan suurin hanke oli 27 miljoonan euron arvoinen meriveden suolanpoistolaitos Sirianokhorissa/Kumköyssä veden jakelemiseksi 100 000 ihmiselle ja Morphoun pohjavesialueen eli alueen nykyisin tärkeimmän vedenlähteen liikakäytön vähentämiseksi. Ohjelma on kärsinyt ongelmista, sillä Turkin armeija esimerkiksi asetti vuoden 2010 lopusta lähtien rajoituksia alueelle pääsyyn. Rajoitukset poistettiin maaliskuussa 2011, mutta urakoitsija ei ollut enää halukas jatkamaan. Komissio purki sopimuksen joulukuussa 2011.

Luonnonsuojelun alalla laadittiin kaikille erityisille luonnonsuojelualueille hoitosuunnitelmien luonnokset ja järjestettiin paikallisten sidosryhmien kanssa kuulemiskokouksia. Valmiiksi saatiin yli 600 km kävelyreittiä. Neljällä erityisellä luonnonsuojelualueella sijaitsevien tieto- ja hallintakeskusten rakennustyöt kärsivät urakointitöiden huonolaatuisuudesta, ja komissio purki sopimuksen marraskuussa 2011. Sopimuksen mukaan välimiesmenettely hoidetaan Belgiassa, mutta paikallinen kyproksenturkkilainen urakoitsija nosti paikallisessa tuomioistuimessa kanteen estääkseen komissiota vaatimasta paikalliselta pankilta ennakkovakuuksien ja suoritustakuiden maksamista. Paikallisten pankkitakausten teho jää kyseenalaiseksi, kunnes tämä kysymys saadaan ratkaistua. Rakennusten saaminen valmiiksi jää haasteeksi, johon on paneuduttava vuonna 2012. Luonnonsuojelutiimien käyttöön tarkoitettujen tarvikkeiden toimitus on samalla viivästynyt.

Kiinteiden jätteiden alalla Kato Dhikomossa / Aşağı Dikmenissä sijaitsevan kaatopaikan kunnostamis- ja sulkemistyöt etenivät hyvin, ja ne saadaan päätökseen vuoden 2012 alkupuoliskolla. Famagustan vastaanottoasema ja Koutsoventisin/Güngörin uusi kaatopaikka saatiin valmiiksi vuonna 2011. Vastaanottoaseman ja kaatopaikan luovuttaminen ja avaaminen kuitenkin viivästyivät, sillä tuensaaja ei pystynyt perustamaan tarvittavaa käyttöyksikköä. Viivästyksiä on myös aiheutunut läheisen yliopiston paikallisessa tuomioistuimessa ympäristöperustein nostamasta kanteesta. Tuomioistuin on hylännyt kanteen, mutta tällä välin jätteitä on tilapäisesti viety Kato Dhikomon /Aşağı Dikmenin kaatopaikan läheiselle uudelle alueelle. Nikosian pohjoisosan suurimman sairaalan sairaalajätteen käsittelylaitos luovutettiin vastaanottajalle vuoden 2011 lopulla.

Energia-alalla saatiin päätökseen loput tavarantoimitussopimuksista ja teknisen avun sopimuksista. Päätökseen saatiin 1,27 megawatin aurinkovoimalan haastava rakennusurakka. Laitos on toiminut täydellä teholla marraskuusta 2011 lähtien. Tuensaajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että laitoksella on asialleen omistautunutta henkilöstöä, jotta energiantuotanto ja valvontajärjestelmä toimivat tehokkaasti ja kestävällä tavalla. Sähkölaitoksen rakenneuudistuksen tekninen apu ja energiasektoripolitiikan uudistus eivät toteutuneet tehokkaasti, sillä yhteistyö kumppaneiden taholta oli puutteellista.

Televiestinnän alalla kohteisiinsa on toimitettu kaikki verkoston parannukseen tarkoitetut laitteet ja suurin osa niistä on jo asennettu. Kohteiden valmistelussa ja tuensaajan teknisessä panoksessa on kuitenkin ollut viiveitä. Hanke on määrä saada päätökseen vuoden 2012 puoliväliin mennessä. Teknisen avun osiota on näin ollen jatkettu. Laki sähköisen viestinnän vapauttamisen yksityiskohtaisista säännöistä hyväksyttiin joulukuussa 2011. Ehdot, jotka ovat tarpeen palveluntarjonnan erottamiseksi verkoston toiminnasta, on kuitenkin vielä täytettävä, jotta varmistetaan joustava siirtyminen ja EU:n rahoitusvarojen kestävä käyttö.

Liikenneturvallisuuteen liittyvässä hankkeessa kaikki tekninen apu ja tavarantoimitushankkeet on saatu päätökseen. Liikenteen ohjaussuunnitelmat on saatu valmiiksi, liikenneonnettomuustietokanta ja tiedonkeruujärjestelmä ovat toiminnassa ja ajoneuvojen katsastuslaitteisto on asennettu ja toiminnassa. Vuoden 2011 alussa toteutettiin liikenneturvallisuuskampanja, josta koitui heti positiivisia tuloksia, kun vakavat onnettomuudet vähenivät huomattavasti. Lisäksi näyttää useiden viivästysten jälkeen siltä, että hanke pahimpien liikenneonnettomuuspaikkojen poistamiseksi saadaan päätökseen vuoden 2012 alkupuoliskolla.

4.2.2.     Tavoite 2: Sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edistäminen

Neljä teknisen avun ryhmää antavat jatkossakin koulutusta ja teknistä apua viljelijöille, eläinlääkäreille ja maaseudun kehittämisen alalla toimiville kumppaneille. Tähän sisältyy tuki avustusten täytäntöönpanossa. Vuonna 2011 saatiin päätökseen kaksi tukiohjelmaa eli Maataloustuotannon tehostaminen ja Maaseutuyritysten tukeminen. Kuitenkin monet ohjelman Yhteisön kehittäminen kyläaloitteiden avulla 37:stä hankkeesta kärsivät viivästyksistä, jotka johtuivat varsinkin infrastruktuuritöiden julkisesta hankinnasta. Laadittiin kaksi uutta ehdotuspyyntöä, jotka on tarkoitus rahoittaa vuoden 2011 talousarviosta.

Kaupunki- ja paikallisinfrastruktuurin uudistamishankkeessa, jota hallinnoidaan yhdessä UNDP:n kanssa, saatiin päätökseen kunnostustyöt useissa kylissä Kyproksen pohjoisosassa (Louroukina/Akıncilar, Tremetousia/Erdemli, Galinoporni/Kaleburnu ja Kormakitis/Kormacit). Muurin ympäröimän Nikosian pohjoisosassa on jatkettu torin uudistustöitä, jotka saadaan päätökseen vuonna 2012.

Käynnissä olevalle alemman ja ylemmän perusasteen koulutuksen uudistukselle annettavassa teknisessä avussa keskityttiin tärkeimpien sidosryhmien valmiuksien kehittämiseen muun muassa tukemalla koulutarkastajista muodostuvan ydinryhmän tehokoulutusta, opintovierailuja, lapsikeskeiseen opetukseen kouluttamista, laatunormien kehittämistä ja eurooppalaisen tiedonhallintajärjestelmän kehittämistä. Hanke päättyi joulukuussa 2011. Tärkein tuotos oli luonnos Kyproksen pohjoisosan koulutusalan kehittämis- ja tehtävänantoasiakirjaksi. Suurin osa paikallisten koulujen kanssa allekirjoitetuista 72 avustussopimuksesta päättyi vuonna 2011. Ainoastaan seitsemän sopimusta jatkuu vuoteen 2012.

Teknistä apua annettiin ammattikoulutuksen, koulutusjärjestelmien, elinikäisen oppimisen ja aktiivisten työmarkkinatoimenpiteiden kehittämiseen mukaan lukien työvoimatoimiston avaaminen Nikosiassa sekä opintomatkat ja konferenssit ulkomailla. Toiminta keskitettiin sidosryhmien kouluttamiseen yritystoiminnan ja uraneuvonnan kaltaisilla aloilla. Yhteistyö paikallisten kumppaneiden kanssa oli hyvin tuottoisaa. Hanke päättyi helmikuussa 2012. Elinikäisen oppimisen, sosiaalisen osallisuuden ja aktiivisten työmarkkinatoimenpiteiden edistämishankkeessa on myönnetty 31 avustusta pk-yrityksille, kauppakamareille ja muille koulutuksentarjoajille vuodesta 2008 alkaen. Suurin osa saatiin päätökseen vuonna 2011, ja ainoastaan kaksi jatkaa vuoteen 2012.

Pk-yritysten kilpailukyvyn tukemiseksi käynnissä oli 23 avustussopimusta vuonna 2011. Viivästyksiä on aiheutunut sen vuoksi, että pk-yrityksillä on vain vähän kokemuksia EU:n avustuksista. Kaikki sopimukset saadaan kuitenkin päätökseen vuonna 2012. Teknistä apua on annettu myös yksityiselle sektorille hyvien liiketoimintatapojen edistämiseksi. Huomattava saavutus oli, että Kyproksen turkkilaisyhteisö hyväksyi Yksityissektorin kehitysstrategian. Paikallisia tuotteita edistettiin alakohtaisilla markkinointialoitteilla Nikosiassa ja Famagustassa. Yrittäjyydestä ja hankkeiden elinkaaren hallintajärjestelmästä ryhdyttiin vuonna 2011 järjestämään koulutusta, joka jatkuu vuonna 2012. Tieto- ja viestintätekniikan alalla avustettiin sähköisen hallinnoinnin edistämisstrategian kehittämisessä.

4.2.3.     Tavoite 3: Sovittelun, luottamusta lisäävien toimenpiteiden ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen

Katoamisia tutkivalle komitealle annetaan tukea, jota hallinnoidaan yhdessä UNDP:n kanssa. Tavoitteena on kateissa olevien henkilöiden jäännösten esiin kaivaminen, tunnistaminen ja palauttaminen. Työssä keskitytään nykyisin enemmän yksittäisten henkilöiden jäännösten esiin kaivamiseen joukkohautojen löytämisen sijasta. Tämä on nopeuttanut prosessia. UNDP:n kanssa allekirjoitettaneen vuonna 2012 uusi yhteisrahoitussopimus, jonka turvin töitä voidaan jatkaa.

Puskurivyöhykkeen miinanraivaus on saatu melkein päätökseen. Pääsystä puskurivyöhykkeen lopuille miinakentille tai miinanraivauksen ulottamisesta puskurikentän ulkopuolisille alueille ei ole päästy sopimukseen, mikä haittaa EU:n rahoittamien miinanraivaustoimien jatkamista. Hankkeen loppuarvio oli positiivinen ja toi esille, kuinka paljon kaikki sidosryhmät hanketta arvostivat.

Kansalaisyhteiskunnan tukiohjelmia on tähän mennessä ollut kolme. Ohjelmiin sisältyvistä 44 hankkeesta 27 hanketta on päättynyt tai päättymässä. Kymmenen hanketta päättyy vuonna 2012. Teknisen avun ryhmä tarjosi hakijoille ohjausta avustusten hallinnoinnissa. Lisäkoulutusta tarvitaan, kun seuraava avustusten ehdotuspyyntö järjestetään vuonna 2012, koska avustustensaajien valmiuksissa laatia hyviä hakemuksia EU:n avustusten saamiseksi, hallinnoida avustuksia ja raportoida toiminnasta on usein puutteita.

4.2.4.     Tavoite 4: Kyproksen turkkilaisyhteisön lähentäminen Euroopan unioniin

Apurahaohjelman viidentenä vuonna myönnettiin 89 apurahaa (9 opettajille, 1 korkeakoulututkintoa suorittaville ja 79 sen suorittaneille). Opinto- tai koulutusohjelman valinta oli vapaa, mutta etusija annettiin teknisille ja hallinnollisille aloille, joilla on pulaa kyproksenturkkilaisista ammattilaisista. Apurahaohjelmasta tehdään arvio vuonna 2012.

Näkyvyyden varmisti ennen kaikkea Infopoint-hanke. Vuonna 2011 järjestettiin runsaasti eli kaiken kaikkiaan 37 tapahtumaa. Suurin EU:n rahoitusta saanut tapahtuma järjestettiin yhteistyössä lasten hyvinvointia Kyproksen turkkilaisyhteisössä edistävän järjestön kanssa. Se keräsi noin 1 000 osallistujaa. Lisäksi kuvattiin lyhyitä videoita ja luotiin valokuva-arkistoja sekä järjestettiin kaksi akateemista konferenssia, joihin osallistui kansainvälistä mainetta saaneita tutkijoita ja paikallisia kyproksenturkkilaisia ja -kreikkalaisia tutkijoita. Infopoint julkaisi tiedotuslehteä kahdeksan numeroa turkiksi ja yhden englanniksi. Julkaisuissa käsiteltiin tukiohjelmaa ja EU:hun liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä.

4.2.5.     Tavoite 5: Toimet, joilla valmistellaan unionin säännöstön käyttöönottoa ja täytäntöönpanoa Kyproksen turkkilaisyhteisössä

Komission teknisen avun ohjelmalla (TAIEX) autetaan Kyproksen turkkilaisyhteisöä valmistautumaan unionin säännöstön täytäntöönpanoon, kun Kyproksen tilanne on saatu ratkaistua. TAIEX-ohjelmalla tuetaan unionin säännösten mukaisten säädösluonnosten valmistelua. Tämän jälkeen luonnoksia tarkastellaan ja ne hyväksytään paikallisia menettelyjä noudattaen. TAIEX-ohjelman osana yli 80 EU:n asiantuntijaa toteutti 528 toimea vuonna 2011 (muun muassa koulutuskursseja, työpajoja ja opintokäyntejä). Toimissa noudatettiin unionin säännöstön soveltamista tulevaisuudessa koskevaa ohjelmaa (PFAA), joka tarjoaa keskipitkän aikavälin kehyksen tukitoimille. PFAA-ohjelmaan sisältyvien 13 alan lisäksi vuonna 2011 tukea annettiin seuraavissa: tavaroiden vapaa liikkuvuus, immateriaalioikeudet ja ammattipätevyyden vastavuoroinen tunnustaminen. Koulutusta annettiin myös julkisten menojen hallinnoinnista ennakoiden tilannetta, jossa EU:n varoja hallinnoidaan ratkaisun löytymisen jälkeen. Vihreän linjan yli käytävän kaupan tukemiseksi (asetus 866/2004) EU-maiden asiantuntijat ovat TAIEX-ohjelman välityksellä myös säännöllisesti tehneet perunoiden kasvinsuojelutarkastuksia ja kalojen eläinlääkärintarkastuksia. Vuoden 2011 lopussa ryhdyttiin valmistelemaan uutta TAIEX-tukikierrosta yhteistyössä edunsaajien kanssa.

Edellisvuotisten sopimusten perusteella toimitetut ilmanlaadun seurantalaitteet ovat käytössä. Tällä alalla tehdyt kaksi teknisen avun sopimusta ovat päättyneet. Laitteistolla tuetaan uuden paikallisen ympäristölakiluonnoksen noudattamista. Jatkuvuus edellyttää sitoutumista henkilöstöön ja laitteiston huoltamiseen pitkällä aikavälillä.

Lainsäädäntöluonnoksilla ja niiden hyväksyntämenettelyllä pyritään siihen, että unionin säännöstöä noudatettaisiin. Edistyminen on kuitenkin ollut odotettua hitaampaa. Televiestintäalaa uudistava laki hyväksyttiin lopulta vuoden 2011 lopussa mutta ympäristölaki on viivästynyt.

4.2.6.     Muut hankkeet

Yhdessä Maailmanpankin kanssa on perustettu miljoonan euron rahasto, josta on tarkoitus rahoittaa selvityksiä kasvuun ja kestävään kehitykseen keskittyvässä talousanalyysiohjelmassa. Rahasto käynnistettiin uudelleen vuonna 2011, ja joulukuussa julkaistiin vaikutustenarviointiraportti.

4.3.        Rahoituksen täytäntöönpano (sopimukset ja maksut)

4.3.1.     Sopimusten tekeminen

Vuoden 2011 sitoumukset olivat 7,45 miljoonaa euroa (66 % tammikuun ennusteesta eli 11,2 miljoonasta eurosta). Kouluavustuksia koskevat sitoumukset ja UNDP:n kanssa kulttuuriperinnön alalla tehtävä yhteisrahoitussopimus viivästyivät vuoteen 2012.

4.3.2.     Maksut

Vuoden 2011 maksut olivat yhteensä 49,98 miljoonaa euroa (67 % tammikuun ennusteesta). Tavoitetta arvioitiin kuitenkin uudelleen vuoden kuluessa, ja sitä pienennettiin 24,5 miljoonalla eurolla. Tämä johtui kahden urakkahankkeen irtisanomisesta, viivästyksistä suurissa vesi- ja televiestintäalojen hankkeissa ja suurten, erityisesti kylien parantamiseen liittyvien hankkeiden myöhästyneestä valmistumisesta. Tarkistetusta ennusteesta maksettiin 100 prosenttia.

Vuoden 2011 loppuun mennessä maksuja oli suoritettu kaiken kaikkiaan 179 miljoonaa euroa (69 % kaikista varoista, joista oli tehty sopimus ohjelman käynnistyttyä vuonna 2006). Vuoden 2011 lopussa sopimuksia oli vielä toteutettavana 533 kappaletta.

4.4.        Seuranta

Puolivuosittainen välitarkistusmekanismi tarjoaa tilaisuuden keskustella ohjelman täytäntöönpanosta yksityiskohtaisesti edunsaajien kanssa. EU:n henkilöstö harjoittaa jatkuvaa seurantaa vierailemalla paikalla sekä järjestämällä työmaa- ja ohjauskomiteakokouksia. TAIEX-toimintoja seurataan yli 20:ssä hankkeiden ohjausryhmässä, joista kukin kokoontui kahdesti vuonna 2011, sekä puolivuosittaisissa seurantamekanismikokouksissa. TAIEX-logistiikkaa seurataan verkossa TAIEX:n hallinnointijärjestelmän avulla. Tuensaajien kokemuksen tai valmiuksien puute aiheuttaa vaikeuksia tai viivästyksiä täytäntöönpanossa useimmilla tukitoimialoilla. Avustustensaajilla on esimerkiksi ollut ongelmia EU:n menettelyjen kanssa, erityisesti avustusvaroin toteutettavien julkisten hankintojen suhteen. Ongelmaan on pyritty puuttumaan perustamalla hankkeiden hallinnointiyksiköitä, joiden tarkoituksena on auttaa avustustensaajia avustusten hallinnoinnissa. Kun kyseessä ovat infrastruktuuri- tai tavarantoimitushankkeet, toiminnasta ja ylläpidosta vastaavalla Kyproksen turkkilaisyhteisön keskus- tai paikallishallinnolla on usein ollut vaikeuksia tarjota riittäviä resursseja ja luoda asianmukaiset rakenteet. Siirtymisen aikana annetaan teknistä apua avustustensaajien tukemiseksi.

4.5.        Tarkastukset

Euroopan tilintarkastustuomioistuin teki toimintatarkastuksen vuonna 2011. Raportti julkistetaan vuonna 2012.

Laajentumisasioiden pääosaston sisäisen tarkastuksen yksikön vuoden 2008 tarkastusraporttia täydennettiin vuoden 2011 seurantaraportilla, jossa todettiin, että kaikki suositukset oli pantu täytäntöön mutta töiden ja tavaroiden luovutuksessa oli havaittu joitakin jäännösriskejä.

Laajentumisasioiden pääosaston operatiivisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikkö teki jälkitarkastuksen vuoden 2010 lopussa todentaakseen 23 liiketapahtuman lain- ja säännönmukaisuuden. Toukokuun 2011 loppuraportti sisälsi joitain menettelyihin liittyviä huomautuksia, joita parhaillaan tarkastellaan.

Kahdelletoista valikoidulle avustussopimukselle tehtiin ulkoinen tarkastus, ja loppuraportti esitetään vuoden 2012 alkupuoliskolla.

4.6.        Arviointi

Vesihuoltoalaa ryhdyttiin tarkastelemaan vuonna 2011. Tulokset vaikuttavat tulevaan ohjelmasuunnitteluun. Maailmanpankin tutkimus Kyproksen turkkilaisyhteisön taloudellisista näkökohdista oli myös vielä kesken vuonna 2011. Vuodeksi 2012 on tiedossa paljon arviointityötä, sillä suurin osa vuoden 2006 ohjelmasta saadaan päätökseen.

4.7.        Tiedotus, julkisuus ja näkyvyys

Näkyvyys varmistettiin Infopoint-hankkeella (ks. tavoite 4). Lisäksi eri hankkeiden teknisen avun ryhmille on annettu tehtäväksi näkyvyyden lisääminen. Avustustensaajat järjestivät myös useita hankkeiden lopputapahtumia. Komission Kyproksen-edustusto julkaisi kuusi lehdistötiedotetta Kyproksen turkkilaisyhteisölle suunnatusta tukiohjelmasta.

4.8.        Keskustelut Kyproksen tasavallan hallituksen kanssa

Kyproksen tasavallan hallituksen edustajien kanssa järjestettiin säännöllisiä kokouksia erityisesti silloin, kun komission ylempiä virkamiehiä vieraili saarella. Komissio tapaa myös säännöllisesti Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustuston henkilöstöä. Komissio luottaa jatkossakin Kyproksen tasavallan hallituksen yhteistyöhön kiinteistöjen omistusoikeuden tarkistamisessa.

5.           Päätelmät

Ohjelman täytäntöönpano on edelleen haasteellista silloin, kun puuttuu selkeä edunsaaja tai suoran institutionaalisen rakennusuudistuksen ohjelma. Asetuksen tavoitetta eli Kyproksen jälleenyhdistymisen helpottamista edistämällä Kyproksen turkkilaisyhteisön taloudellista kehittymistä ei ole helppo saavuttaa, kun otetaan huomioon toimintaympäristö ja Kyproksen pohjoisosan erityinen poliittinen ja taloudellinen tilanne. Valmistautuminen unionin säännöstön tulevaan hyväksymiseen ja täytäntöönpanoon sujuu hitaasti, ja Kyproksen turkkilaisyhteisö todennäköisesti tarvitsee useilla aloilla huomattavasti tukea täyttääkseen unionin säännöstön vaatimukset, kunhan tilanne on ratkaistu ja jälleenyhdistyminen tapahtunut.

Tarkastelujaksolla toimissa keskityttiin vuoden 2006 ohjelman saattamiseen päätökseen. Useita huomattavia infrastruktuuri- ja laitteistojentoimitushankkeita oltiin saamassa päätökseen. Morphoun jätevedenpuhdistamon toiminta käynnistyi, ja kokeiluluonteinen aurinkovoimala, joka saatiin valmiiksi ja luovutettiin vastaanottajalle heinäkuussa, on täydessä toiminnassa. Edunsaajia on pyritty valmistelemaan investointien luovutukseen ja tulevaan toimintaan, mutta resurssien ja kokemuksen puute merkitsee, että Kyproksen turkkilaisyhteisön hallintoviranomaisilta vaaditaan huomattavia lisäsitoumuksia ja panostusta, jotta investointien kestävyys voidaan varmistaa. Tehottomat rakenteet ja epäselvät vastuualueet ovat useissa tapauksissa vaikeuksien syynä. Tähän ongelmaan on puututtava vuonna 2012.

Vuodesta 2009 alkaen on käynnistetty useita avustusohjelmia, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton. Ne ovat kuitenkin olleet haasteellisia henkilöresurssien suhteen, erityisesti koska tuensaajilta puuttuu kokemusta hankkeiden hallinnasta ja varainhoidosta.

Koska suurin osa vuoden 2006 ohjelmasta on saatu päätökseen, tukiohjelmalle on tehtävä yleinen arviointi ja lisäksi tarvitaan alakohtaisia vaikutustutkimuksia. Nämä tehdään vuonna 2012.

Ohjelmaryhmän henkilöresursseissa on edelleen haasteita osittain sen vuoksi, että ohjelma on avustuspainotteinen mutta myös siksi, että komission kaikkien yksiköiden henkilöresursseja aiotaan yleensä ottaen vähentää.

Ohjelma hyötyisi paremmasta keskipitkän ja pitkän aikavälin suunnittelusta. Tältä osin tarvittaisiin vakaampia järjestelyjä toiminnallisten ja henkilöstökustannusten rahoittamiseksi.

[1]               EUVL L 65, 7.3.2006, s. 5.

[2]               Komission päätökset C(2011) 337 ja C(2011) 4443.