19.2.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 47/1


EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO,

annettu 24 päivänä toukokuuta 2012,

ehdotuksesta komission delegoiduksi asetukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU täydentämisestä poikkeuksien, yleisten toimintaedellytysten, säilytysyhteisöjen, vivutuksen, avoimuuden ja valvonnan osalta

(CON/2012/42)

2013/C 47/01

Johdanto ja oikeusperusta

Euroopan keskuspankki (EKP) vastaanotti 18 päivänä huhtikuuta 2012 komissiolta pyynnön antaa lausunto luonnoksesta komission delegoiduksi asetukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU täydentämisestä poikkeuksien, yleisten toimintaedellytysten, säilytysyhteisöjen, vivutuksen, avoimuuden ja valvonnan osalta (jäljempänä ’ehdotettu delegoitu asetus’).

EKP:n toimivalta antaa lausunto perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 127 artiklan 4 kohtaan ja 282 artiklan 5 kohtaan, sillä ehdotettu delegoitu asetus sisältää säännöksiä, jotka vaikuttavat Euroopan keskuspankkijärjestelmän rooliin myötävaikuttaa rahoitusjärjestelmän vakauteen liittyvän politiikan moitteettomaan harjoittamiseen perussopimuksen 127 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Tämän lausunnon on antanut EKP:n neuvosto Euroopan keskuspankin työjärjestyksen 17.5 artiklan ensimmäisen virkkeen mukaisesti.

Erityiset huomautukset

1.    Vivutus

1.1

EKP on aikaisemmin todennut, että direktiivissä 2011/61/EU (1) tarkoitettu vivutus on olennainen monien vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien valitseman liiketoimintamallin kannalta (2). Yleisesti EKP on samaa mieltä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (EAMV) kanssa siitä, että kokonaisvastuun perusteella lasketut tiedot vivutuksen tasosta ovat avainasemassa järjestelmäriskin valvonnassa ja että nämä tiedot olisi myös annettava sijoittajille. Liiallisesta vivutuksesta voi aiheutua merkittäviä riskejä rahoitusmarkkinoiden vakaudelle, mutta vivutuksesta aiheutuvat riskit eivät ole vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen ainoa riski. Tästä syystä vivutusta koskevia tietoja olisi täydennettävä muita riskien lähteitä koskevilla asianmukaisilla tiedoilla. Tässä yhteydessä on tärkeää, että vaatimukset, jotka koskevat eri riskien lähteitä, pidetään erillään. Tällaisiin riskien lähteisiin kuuluu mm. positioriski eli tiettyyn sijoitukseen liittyvät markkina- ja luottoriskit ja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen vivutus.

1.2

Johdonmukaisuuden vuoksi ja sääntelyerojen hyväksikäytön estämiseksi EKP pitää asianmukaisena, että vipuvaikutuksen laskentamenetelmien tulisi mahdollisuuksien mukaan olla yhdenmukaisia Basel III -säännöstön (3) kanssa sekä oikeutta harjoittaa luottolaitostoimintaa sekä luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvontaa koskevan ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (4) ja luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksia koskevan ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (5) kanssa (jäljempänä yhteisesti ehdotettu CRD IV) (6). Tällainen yhdenmukaisuus olisi varmistettava esim. viittauksella suojaustransaktioiden tunnistamiseen ja käteisluottojen kohteluun. Lisäksi voisi harkita viittausta ehdotetussa CRD IV:ssä käytettyihin käsitteisiin (7).

1.3

Kuten 1.1 kohdassa on todettu, EKP katsoo, että vastuita laskettaessa olisi erotettava toisistaan seuraavat: a) vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen ostamiin omaisuuseriin (salkkuihin) liittyvät riskit eli ”positioriskit” ja b) varsinainen vivutus. Näin ollen nämä kaksi riskien lähdettä olisi erotettava toisistaan määritettäessä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen vivutusta. Esimerkiksi sellaiset käteislainat ulkopuolisilta lähteiltä, joita ei sijoiteta, eivät sisällä markkina- tai luottoriskiä, mutta ne kuitenkin lisäävät vaihtoehtoisen sijoitusrahaston vivutusta. Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että ehdotetussa CRD IV:ssä olisi eroteltu erityyppisiä käteislainoja (8).

1.4

Ehdotetussa delegoidussa asetuksessa viitataan bruttokirjausmenetelmän ja sijoitusasteeseen perustuvan menetelmän soveltamiseen (9). Laajennettu menetelmä (10) ei sisälly ehdotettuun delegoituun asetukseen, koska tämä menetelmä ei välttämättä johda vertailukelpoisiin tuloksiin. EKP käsityksen mukaan laajennettu menetelmä, jonka säännöt ovat väljemmät kuin sijoitusasteeseen perustuvassa menetelmässä, kehitettiin sellaisia vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja hallinnoivia vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia varten, joiden kohdalla sijoitusasteeseen perustuva menetelmä ei ole asianmukainen tai ei johda mielekkäisiin tuloksiin. EKP tukee komission päätöstä olla ottamatta mukaan laajennettua menetelmää, koska bruttokirjausmenetelmän ja sijoitusasteeseen perustuvan menetelmän soveltaminen riittää ja niiden avulla sijoittajat ja toimivaltaiset valvontaviranomaiset saavat hyvän käsityksen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen vivutuksesta.

2.    Riskienhallinta

Ehdotetussa delegoidussa asetuksessa vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien edellytetään erottavan riskienhallintatoiminto toiminnallisesti toimintayksiköistä, ja lähdetään siitä, että toimintojen erotus on toteutettu, kun vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitaja täyttää laajan luettelon ehtoja (11). Jos näitä ehtoja ei täytetä, vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajan päätöksentekoelimen on sovellettava suojatoimia niiden eturistiriitojen vähentämiseksi, jotka saattavat vaarantaa riskienhallintatehtävien riippumatonta hoitamista (12). EKP suhtautuu myönteisesti riskienhallintatoiminnon erottamiseen toiminnallisesti toimintayksiköistä ja johtotehtävistä. Jotta estettäisiin epäjohdonmukainen soveltaminen unionissa, komissio voisi harkintansa mukaan antaa EAMV:lle tehtäväksi laatia objektiivisia kriteereitä sisältäviä yleisiä ohjeita ja valvoa näiden ohjeiden noudattamista.

3.    Sijoitukset arvopaperistettuihin omaisuuseriin

3.1

Ehdotetun delegoidun asetuksen (13) mukaan vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajat voivat sijoittaa arvopaperistettuihin omaisuuseriin edellyttäen, että ne suorittavat järjestäjää ja alullepanijaa koskevan perusteellisen asianmukaista huolellisuutta koskevan menettelyn. Ehdotetussa delegoidussa asetuksessa edellytetään, että ennen sijoituksen tekemistä arvopaperistettuihin omaisuuseriin, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan olisi a) täytettävä tietyt laadulliset vaatimukset, esim. niillä olisi oltava kattava käsitys sijoituksen riskiprofiilista sekä asianmukaiset muodolliset toimintatavat ja menettelyt (14), ja b) varmistettava, että järjestäjät ja alullepanijat täyttävät tietyt laadulliset vaatimukset; näitä ovat esim. tehokas riskienhallinta, riittävät riskien hajauttamisstrategiat jne (15).

3.2

EKP suhtautuu myönteisesti laadullisiin kriteereihin, jotka edistävät vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien riskitietoisuutta ennen sijoituksen tekemistä arvopaperistettuihin tuotteisiin. Mitä tulee edellä 3.1 kohdan b kohdassa mainittuihin säännöksiin, saattaa olla vaikeata soveltaa velvollisuutta varmistaa, että alullepanijoilla ja järjestäjillä on asianmukaiset riskienhallintamenettelyt, sillä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia tarkastaa järjestäjien tai alullepanijoiden sisäisiin menettelyihin liittyviä kriteerejä.

3.3

Sen varmistamiseksi, että tällaiset vaatimukset eivät estä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia sijoittamasta arvopaperistettuihin tuotteisiin ja täten vaikeuta arvopaperistamismarkkinoiden elvyttämistä, ehdotetussa delegoidussa asetuksessa voisi olla säännökset siitä, että EAMV antaisi tarkempia ohjeita siitä, mitä asiakirjoja järjestäjien ja alullepanijoiden olisi annettava vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajille edellä mainituista laadullisista vaatimuksista.

4.    Säilytystoiminnot

4.1

EKP suhtautuu myönteisesti kattaviin velvollisuuksiin (16), joita säilytysyhteisöjen olisi ehdotetun delegoidun asetuksen mukaan täytettävä. EKP uskoo erityisesti, että yksityiskohtaiset vaatimukset (17) tulevat tehokkaasti vähentämään vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen sijoittajien säilytysriskiä.

4.2

EKP suhtautuu myönteisesti tiukkaan vahingonkorvausvastuujärjestelmään, joka otettiin käyttöön direktiivillä 2011/61/EU ja jota täsmennetään ehdotetussa delegoidussa asetuksessa (18). EKP panee kuitenkin merkille, että yhdessä siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY (19) tulevien muutosten kanssa (”UCITS V”) (20) tämä vahingonkorvausvastuu saattaa johtaa siihen, että säilytysyhteisöt joutuvat mittavien vahingonkorvausvaatimusten kohteeksi. Joidenkin säilytysyhteisöjen kohdalla tällaiset vaateet saattaisivat määrältään ylittää säilytysyhteisön pääoman monenkertaisesti. Tästä syystä EKP pitää olennaisen tärkeänä, että säilytysyhteisöt hallinnoivat riskinsä asianmukaisesi siihen katsomatta, ovatko ne luottolaitoksia, sijoituspalveluyrityksiä vai muita valvonnan alaisia laitoksia (21), ja että nämä riskit otetaan huomioon sovellettavien pääomavaatimusten mukaisesti. Tuleva UCITS V -lainsäädäntömenettely tarjoaa hyvän mahdollisuuden käsitellä tätä asiaa yhteissijoitusyritysten sekä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen säilytysyhteisöjen osalta.

5.    Raportointivaatimukset ja tietojenvaihto

5.1

EKP suhtautuu myönteisesti ehdotetun delegoidun asetuksen 112 artiklassa vahvistettuihin vaatimuksiin. Ehdotetun delegoidun asetuksen 112 artiklan 7 kohdan mukaan vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on annettava tiedot ehdotetun delegoidun asetuksen liitteen mukaisen proformaraportointimallin mukaan. Tässä yhteydessä EKP kannattaa EAMV:n neuvoissa (22) ehdotettuja raportointivaatimuksia, joiden mukaan jotkut tiedot olisi kerättävä kuukausittain ja olisi annettava lisätietoja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen historiallisista riskiprofiileista. Näitä yksityiskohtaisempia tietoja tarvitaan kattavan järjestelmäriskiseurantajärjestelmän luomiseksi.

5.2

Nämä raportointivelvollisuudet toimivaltaisille viranomaisille ovat kuitenkin suurelta osin päällekkäisiä sijoitusrahastojen saamisia ja velkoja koskevista tilastoista 27 päivänä heinäkuuta 2007 annetussa asetuksessa EKP/2007/8 (23) vahvistettujen velvollisuuksien kanssa; tämä koskee erityisesti ehdotetun delegoidun asetuksen 112 artiklan 1 kohdassa vahvistettuja raportointivelvollisuuksia. Tästä syystä EKP katsoo, että olisi mahdollista keventää vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien raportointitaakkaa yhdenmukaistamalla tietojen antamista toimivaltaisille viranomaisille koskevia vaatimuksia EKP:n tilastointivaatimusten kanssa (24). Tähän liittyen EKP on valmis keskustelemaan komission ja EAMV:n kanssa siitä, miten raportointivelvoitteet olisi yhdenmukaistettava.

5.3

Tietojenvaihdon osalta ehdotetussa delegoidussa asetuksessa (25) kansallisille viranomaisille jätetään laaja harkintavalta niiden ehtojen suhteen, joiden mukaisesti järjestelmäriskin valvonnan kannalta merkittäviä tietoja (26) on annettava EAMV:lle ja EJRK:lle. EKP ehdottaa näiden säännösten selkiyttämistä epävarmuuden välttämiseksi.

Siltä osin kuin EKP suosittaa ehdotettua delegoitua asetusta muutettavaksi, yksityiskohtaiset muutosehdotukset perusteluineen on esitetty liitteessä.

Tehty Frankfurt am Mainissa 24 päivänä toukokuuta 2012.

EKP:n varapuheenjohtaja

Vítor CONSTÂNCIO


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1).

(2)  Euroopan keskuspankin lausunto CON/2009/81, annettu 16 päivänä lokakuuta 2009, ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivien 2004/39/EY ja 2009/…/EY muuttamisesta (EUVL C 272, 13.11.2009, s. 1). Kaikki EKP:n lausunnot julkaistaan EKP:n verkkosivulla http://www.ecb.europa.eu

(3)  Ks. ”Basel III: A global regulatory framework for more resilient banks and banking systems”, Baselin pankkivalvontakomitea, joulukuu 2010, tarkistettu versio kesäkuu 2011.

(4)  Ehdotuksella muutettaisiin myös Euroopan parlamentin neuvoston direktiiviä 2002/87/EY finanssiryhmittymään kuuluvien luottolaitosten, vakuutusyritysten ja sijoituspalveluyritysten lisävalvonnasta. COM(2011) 453 final.

(5)  COM(2011) 452 final.

(6)  Vivutuksen määritelmän yhdenmukaistaminen ei merkitsisi luottolaitosten ja vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen vivutusasteen kalibroinnin yhdenmukaistamista.

(7)  Ks. vivutuksen määritelmä luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksia koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston ehdotetun asetuksen 4 artiklan 86 kohdassa, COM(2011) 452 final.

(8)  Ehdotetun CRD IV:n mukaan kaikki käteisluotot kirjataan taseeseen sisältyviin eriin ja siksi ne lisäävät tämän säännöstön mukaista vivutusta riippumatta varojen tulevasta käytöstä. Taseeseen sisältyvien erien vastuuarvo vastaa yleensä niiden kirjanpitoarvoa tiettyjen arvonoikaisujen jälkeen, esim. luottoriskin osalta on sovellettu seuraavaa: ks. luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksia koskevan ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi 416 artiklan 5 kohta yhdessä 106 artiklan 1 kohdan kanssa, COM(2011) 452 final.

(9)  Ehdotetun delegoidun asetuksen II luvun 2 jakson 9 ja 10 artiklat.

(10)  Ks. EAMV:n tekniset neuvot vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista annetun direktiivin mahdollisista täytäntöönpanotoimista, 16 päivänä marraskuuta 2011 (jäljempänä ’EAMV:n neuvot’), EAMV/2011/379, s. 459.

(11)  Ehdotetun delegoidun asetuksen 43 artikla.

(12)  Ehdotetun delegoidun asetuksen 44 artikla.

(13)  Ehdotetun delegoidun asetuksen III luvun 5 jakso.

(14)  Ehdotetun delegoidun asetuksen 55 artikla.

(15)  Ks. ehdotetun delegoidun asetuksen 54 artikla.

(16)  Ks. Ehdotetun delegoidun asetuksen IV luvun 2 jakso,

(17)  Ks. ehdotetun delegoidun asetuksen 91, 92, 98, 100 ja 101 artikla.

(18)  Ks. ehdotetun delegoidun asetuksen IV luvun 3 jakso.

(19)  EUVL L 302, 17.11.2009, s. 32.

(20)  Ks. myös komission kuulemisasiakirja ”Commission Consultation paper on the UCITS depositary function and on the UCITS managers’ remuneration”, 14 päivänä joulukuuta 2010.

(21)  Ks. direktiivin 2011/61/EU 21 artiklan 3 kohta.

(22)  Ks. EAMV:n neuvojen liite V.

(23)  EUVL L 211, 11.8.2007, s. 8.

(24)  Ks. lausunnon CON/2009/81 10 kohta.

(25)  Ehdotetun delegoidun asetuksen 7 artiklan 3 kohta ja 118 artikla.

(26)  Vrt. direktiivin 2011/61/EU 3 artiklan 3 kohdan d alakohtaa ja 53 artiklaa ehdotetun delegoidun asetuksen 7 artiklan 3 kohtaan ja 118 artiklaan.


LIITE

Muutosehdotukset

Komission teksti

EKP:n ehdottamat muutokset (1)

Muutos 1

Ehdotetun delegoidun asetuksen johdanto-osa (uusi)

”ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

”ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun direktiivin 2011/61/EU, ja erityisesti sen 3 artiklan 6 kohdan […] ja 53 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun direktiivin 2011/61/EU, ja erityisesti sen 3 artiklan 6 kohdan […] 53 artiklan 3 kohdan,

 

ottaa huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:”

sekä katsoo seuraavaa:”

Perustelu

Perussopimuksen 296 artiklan mukaan säädöksissä on viitattava perussopimuksissa määrättyihin lausuntoihin, ja näin ollen ehdotetut muutokset ovat tarpeen sen ilmaisemiseksi, että ehdotettu delegoitu asetus on annettu perussopimuksen 127 artiklan 4 kohdan ja 282 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Nämä säännökset sisältävät velvoitteen kuulla EKP:tä ehdotuksista unionin säädöksiksi sen toimivaltaan kuuluvilla aloilla. Ehdotuksia delegoiduiksi säädöksiksi ja täytäntöönpanosäädöksiksi koskevien EKP:n neuvoa-antavien tehtävien osalta viitataan ehdotuksesta direktiiviksi oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa sekä luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvonnasta ja ehdotuksesta asetukseksi luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista 25 päivänä tammikuuta 2012 annetun EKP:n lausunnon CON/2012/5  (2) 4 kohtaan.

Muutos 2

Ehdotetun delegoidun asetuksen 42a perustelukappale (uusi)

[Ei tekstiä]

”Vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajan ylimmän johdon olisi hyväksyttävä valittavien päävälittäjien luettelo. Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien olisi valittava päävälittäjät tästä luettelosta. Koska päävälittäjä saattaa olla järjestelmäriskin kannalta tärkeä, hedge-rahastojen olisi käytettävä enemmän kuin yhtä hyväksytyssä luettelossa olevaa päävälittäjää.”

Perustelu

Ehdotetun delegoidun asetuksen 27 artiklassa vahvistetaan päävälittäjien valintaa koskevat yksityiskohtaiset vaatimukset. EKP suhtautuu myönteisesti tällaisiin kriteereihin, sekä vaatimukseen, jonka mukaan vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajan ylimmän johdon olisi hyväksyttävä valittujen päävälittäjien luettelo. Lisäksi, koska päävälittäjä saattaa olla hedge-rahastolle systeemisesti tärkeä, ehdotetussa delegoidussa asetuksessa tulisi säätää myös siitä, että periaatteessa vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien olisi vallitsevien markkinakäytäntöjen mukaisesti käytettävä useampia päävälittäjiä.

Muutos 3

Ehdotetun delegoidun asetuksen 5 artiklan 6 ja 7 kohta (uusi)

[Ei tekstiä]

”6.   Edellä 3 kohdan mukaisesti vastaanotetut ilmoitukset on toimitettava EAMV:lle.

7.   EAMV voi laatia ohjeita, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset voivat arvioida yhdenmukaisella tavalla tässä artiklassa tarkoitetun luonteeltaan tilapäisen tilanteen.”

Perustelu

EKP suhtautuu myönteisesti siihen, että ehdotettuun delegoituun asetukseen on sisällytetty 5 artikla, joka sisältää poikkeuksen rekisteröinnistä sellaisille vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajille, jotka satunnaisesti ylittävät rekisteröintirajan. Kuitenkin jotkut vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajat saattaisivat käyttää tätä poikkeusta väärin. Tämän vuoksi olisi asianmukaista, että toimivaltaisten viranomaisten olisi toimitettava EAMV:lle rajan ylittämistä koskevat ilmoitukset, jotka on saatu vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajilta; tämä edistäisi yhteisen lähestymistavan saavuttamista luonteeltaan tilapäisen rajan ylittämisen arvioinnissa kansallisissa viranomaisissa.

Muutos 4

Ehdotetun delegoidun asetuksen 46 artiklan 3 kohdan c alakohta

”3.   Sovellettaessa 1 kohtaa vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan on toteutettava seuraavat toimet kunkin hoitamansa vaihtoehtoisen sijoitusrahasto osalta:

”3.   Sovellettaessa 1 kohtaa vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan on toetutettava seuraavat toimet kunkin hoitamansa vaihtoehtoisen sijoitusrahasto osalta:

[…]

[…]

c)

tehtävä säännöllisesti asianmukaisia stressitestejä ja skenaarioanalyysejä puuttuakseen markkinaolosuhteiden mahdollisista muutoksista johtuviin riskeihin, jotka saattavat vaikuttaa kielteisesti vaihtoehtoiseen sijoitusrahastoon;

c)

tehtävä vähintään neljännesvuosittain säännöllisesti asianmukaisia stressitestejä ja skenaarioanalyysejä puuttuakseen markkinaolosuhteiden mahdollisista muutoksista johtuviin riskeihin, jotka saattavat vaikuttaa kielteisesti vaihtoehtoiseen sijoitusrahastoon;

[…]”

[…]”

Perustelu

Rahoitusmarkkinoiden vakauteen liittyvistä syistä EKP suosittelee, että stressitestejä ja skenaarioanalyysejä olisi suoritettava useammin eli vähintään neljännesvuosittain, jotta voidaan arvioida vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen kykyä kestää rahoitukseen tai talouteen liittyviä shokkeja sekä idiosynkraattisia sokkeja.

Muutos 5

Ehdotetun delegoidun asetuksen 51 artiklan 2 kohdan e alakohta

”2.   Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on säännöllisesti suoritettava sellaisia stressitestejä tavanomaisissa ja poikkeuksellisissa maksuvalmiusolosuhteissa, joiden perusteella ne voivat arvioida kunkin hoitamansa vaihtehtoisen sijoitusrahaston maksuvalmiusriskiä. Stressitestien on

”2.   Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on säännöllisesti suoritettava sellaisia stressitestejä tavanomaisissa ja poikkeuksellisissa maksuvalmiusolosuhteissa, joiden perusteella ne voivat arvioida kunkin hoitamansa vaihtehtoisen sijoitusrahaston maksuvalmiusriskiä. Stressitestien on

[…]

[…]

e)

tapahduttava aikavälillä, joka on tarkoituksenmukainen vaihtoehtoisen sijoitusrahaston luonteen kannalta ottaen huomioon kyseisen sijoitusrahaston sijoitusstrategia, maksuvalmiusprofiili, sijoittajan tyyppi ja lunastuspolitiikka, ja ne on suoritettava vähintään kerran vuodessa.”

e)

tapahduttava aikavälillä, joka on tarkoituksenmukainen vaihtoehtoisen sijoitusrahaston luonteen kannalta ottaen huomioon kyseisen sijoitusrahaston sijoitusstrategia, maksuvalmiusprofiili, sijoittajan tyyppi ja lunastuspolitiikka, ja ne on suoritettava vähintään kerran vuodessa neljännesvuosittain.”

Perustelu

Ks. muutosta 4 koskeva perustelu.

Muutos 6

Ehdotetun delegoidun asetuksen 117a artikla (uusi)

[Ei tekstiä]

Yhteistyöjärjestelyjen perustamisen helpottamiseksi sekä direktiivin 2011/61/EU 37 artiklan yhtenäisen soveltamisen varmistamiseksi EAMV voi laatia ohjeita, joissa tämän jakson soveltamisen edellytykset määritellään”.

Perustelu

EKP kannattaa jäsenvaltioiden ja kolmansien valtioiden toimivaltaisten viranomaisten välisiä yhteistyöjärjestelyjä. Jäsenvaltioiden välinen yhteistyö on tärkeää niiden käytäntöjen välisten epäjohdonmukaisuuksien minimoimiseksi. EAMV:n osallistuminen direktiivin 2011/61/EU 37 artiklan 16 ja 17 kohdan mukaisesti auttaisi varmistamaan, että jäsenvaltiot suhtautuisivat kolmansiin maihin yhdenmukaisella tavalla.


(1)  Lihavointi tekstissä osoittaa EKP:n lisättäväksi ehdottaman uuden tekstin. Tekstissä oleva yliviivaus osoittaa EKP:n poistettavaksi ehdottaman tekstin.

(2)  EUVL C 105,11.4.2012, s. 1.