20.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 372/24


Neuvoston päätelmät urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan merkityksestä aktiivisen kansalaisuuden edistämisessä

2011/C 372/06

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

PALAUTTAA MIELEEN

neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 5. toukokuuta 2003 antaman yhteisen julistuksen urheilun yhteiskunnallisesta arvosta nuorille (1),

aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodesta 27. marraskuuta 2009 annetun neuvoston päätöksen (2), jossa korostetaan seuraavia tavoitteita:

suotuisan ja vapaaehtoistoimintaa helpottavan ympäristön luominen EU:ssa,

vapaaehtoisjärjestöjen vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja vapaaehtoistoiminnan laadun parantaminen,

vapaaehtoistoiminnan palkitseminen ja tunnustaminen,

vapaaehtoistoiminnan arvon ja merkityksen tunnetuksi tekeminen.

urheilun asemasta aktiivisen sosiaalisen osallisuuden lähteenä ja edistäjänä 18. marraskuuta 2010 annetut neuvoston päätelmät (3),

urheilun eurooppalaisen ulottuvuuden kehittämisestä Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle annetun komission tiedonannon (4) ja vapaaehtoistoiminnasta Euroopan unionissa vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen, jossa osoitetaan urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan rikas monimuotoisuus eri puolilla EU:ta ja kohdistetaan huomio alan oikeudellisiin järjestelyihin ja rahoituslähteisiin ja kiinnitetään myös huomiota siihen, että vapaaehtoiset tarvitsevat koulutusta.

komission Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle osoittaman tiedonannon ”EU:n politiikka ja vapaaehtoistyö: valtioiden rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan tunnustaminen ja edistäminen EU:ssa” (5).

neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 20. toukokuuta 2011 antaman päätöslauselman Euroopan unionin urheilualan työsuunnitelmasta vuosiksi 2011–2014 (6).

vapaaehtoistoiminnan asemasta sosiaalipolitiikassa 3. lokakuuta 2011 annetut neuvoston päätelmät (7).

aiheesta ”vapaaehtoistoiminnasta johtajuuteen urheilussa”13. ja 14. syyskuuta 2011 Varsovassa järjestetyn asiantuntijakonferenssin, jossa kiinnitettiin erityistä huomiota seuraaviin kysymyksiin:

suurten urheilutapahtumien perintö ja niistä saadut kokemukset, ja miten niitä voidaan hyödyntää myöhemmin päivittäisessä urheiluun liittyvässä vapaaehtoistoiminnassa,

mahdollisuudet käyttää jo olemassa olevia vapaaehtoisten joukkoja tulevien urheilutapahtuminen rekrytointiprosessissa,

tarve tukea urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan tunnustamista ja arvostusta,

tarve kannustaa keskinäiseen oppimiseen ja parhaiden toimintatapojen vaihtoon.

TOTEAA SEURAAVAA:

1.

Ottaen asianmukaisesti huomioon kunkin jäsenvaltion tilanteen erityispiirteet ja kaikki vapaaehtoistoiminnan muodot ilmaus ”vapaaehtoistoiminta” tarkoittaa kaikkea vapaaehtoista toimintaa, joka voi olla virallista, vapaamuotoista tai epävirallista ja jota toteutetaan henkilön omasta vapaasta tahdosta ja harkinnasta ja oman motivaation perusteella ilman ansaitsemistarkoitusta. Vapaaehtoistoiminta hyödyttää yksittäistä vapaaehtoista, yhteisöjä ja koko yhteiskuntaa. Se on lisäksi väline, jota henkilöt ja yhteisöt voivat käyttää inhimillisten, sosiaalisten, sukupolvien välisten ja ympäristöön liittyvien tarpeiden täyttämisessä ja ongelmien ratkaisemisessa, ja sitä toteutetaan usein voittoa tavoittelemattoman järjestön tai yhteisöperustaisen aloitteen tukemiseksi (8).

2.

Vapaaehtoistoiminta on selvästi erotettava ansiotyöstä, jota se ei missään tapauksessa saisi korvata (9). Sen ei pitäisi ylläpitää sukupuolten välistä eriarvoisuutta palkallisessa tai palkattomassa työssä eikä se saa kannustaa lyhentämään työntekijöiden työaikaa tai poistamaan työntekijöitä työmarkkinoilta.

3.

Vapaaehtoistoiminta ei voi korvata valtion kokonaisvastuuta taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien takaamiseksi ja turvaamiseksi.

4.

Oikeusvaltioperiaatteen ja henkilön koskemattomuutta koskevan periaatteen täydellisen noudattamisen varmistamiseksi vapaaehtoistoimintaan on sovellettava olemassa olevaa lainsäädäntöä, ja siinä on täysin noudatettava yleismaailmallisia ja perustavaa laatua olevia oikeuksia ja vapauksia.

KATSOO SEURAAVAA:

1.

Urheilu on suurin kansalaisyhteiskunnan liike EU:ssa. Vapaaehtoistoimintaan perustuvat voittoa tuottamattomat toimet ja rakenteet ovat perusedellytys urheilutarjonnalle useimmissa jäsenvaltioissa.

2.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta on Euroopan yhteiskunnallisen toiminnan houkuttelevimpia ja suosituimpia muotoja ja osa urheilun muodostamaa yhteiskunnallista perintöä. ”Urheilutapahtumien järjestäminen – myös ammattimaisten ja kaupallisten urheilualan toimijoiden järjestämien tapahtumien – ja arkisen liikuntatoiminnan toteuttaminen nojaa monissa jäsenvaltioissa vapaaehtoisiin ja vapaaehtoistoimintaan.”.

3.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta edistää kansalaisaktiivisuutta ja eritaustaisten kansalaisten integroitumista lisäämällä yhteisymmärrystä ja kunnioitusta universaalina kielenä toimivan urheilun avulla ja edistämällä Euroopan unionin perusarvojen ja-periaatteiden toteuttamista, kuten solidaarisuus, kestävä kehitys, ihmisarvo, tasa-arvo ja toissijaisuusperiaate, ja edistävät siten eurooppalaista identiteettiä.

4.

Osallistuminen urheiluun liittyvään vapaaehtoistoimintaan antaa kansalaisille uusia taitoja ja edistää siten muun muassa heidän työllistettävyyttään ja vahvistaa heidän ”yhteiskuntaan kuulumisen tunnettaan ja voi edistää yhteiskunnallista muutosta.”.

5.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta voi edistää kasvua ja vahvistaa sosiaalista pääomaa synnyttämällä luottamukseen ja yhteistyöhön perustuvia sosiaalisia verkostoja.

6.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta edistää myönteistä sosiaalista asennoitumista, joka perustuu urheilussa kehittyville arvoille, kuten

reilu peli,

ryhmätyö,

peräänantamattomuus,

vastuullisuus,

johtajuus,

suvaitsevaisuus,

toisten kunnioittaminen ja

kyky voittaa esteet.

7.

Urheilualalla ja urheiluun liittyvällä vapaaehtoistoiminnalla on mitattavissa oleva ja huomattava taloudellinen ja sosiaalinen merkitys kansantalouksissa ja potentiaalia kiihdyttää kasvua ja työllisyyttä kaikkialla Euroopan unionissa.

8.

Edistämällä urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa toteutetaan vapaaehtoistyön Euroopan teemavuoden 2011 tavoitteita ja pyritään jatkuvasti köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan Euroopan teemavuoden 2010 päämääriin ja aktiivisen ikääntymisen Euroopan teemavuoden 2012 tavoitteiden toteuttamiseen.

9.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta voi toimia sysäyksenä fyysisen aktiivisuuden kehittämiselle ja edistämiselle kaikilla tasoilla ja parantaa siten kansalaisten hyvinvointia ja vähentää elintapasairauksia.

10.

Urheiluun liittyvä vapaaehtoistoiminta on merkittävä kansalaisten liikkuvuuteen vaikuttava tekijä siten, että sen avulla hankitaan pätevyyksiä ja laajennetaan kokemusta urheiluun liittyvistä toiminnoissa muissa jäsenvaltioissa sekä kehitetään eurooppalaista identiteettiä ja edistetään EU:n arvoja sen rajojen ulkopuolella.

11.

Urheiluun liittyvällä vapaaehtoistoiminnalla voidaan auttaa Eurooppa 2020 -strategian yleistavoitteiden saavuttamisessa lisäämällä liikkuvuutta ja toteuttamalla toimintoja, jotka edistävät työllistettävyyttä, parantavat kansanterveyttä sekä edistävät sosiaalista osallisuutta, koulutusta ja aktiivista ikääntymistä.

PYYTÄÄ TÄSSÄ YHTEYDESSÄ JÄSENVALTIOITA JA URHEILUALAN SIDOSRYHMIÄ TOIMIVALTANSA PUITTEISSA JA URHEILUJÄRJESTÖJEN AUTONOMIAN HUOMIOON OTTAEN

1.

luomaan suotuisat olosuhteet urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan kehittämiselle erityisesti seuraavalta pohjalta:

jäsenvaltioiden ja urheilujärjestöjen välinen hyvien toimintatapojen vaihto,

urheilujärjestöjen riippumattomuuden kunnioittaminen varmistaen samalla, että nämä järjestöt saavat riittävästi tukea jäsenvaltioiden tasolla,

sen varmistaminen, että urheilun parissa toimiville vapaaehtoisille tarjotaan tarvittava koulutus ja annetaan mahdollisuus nauttia turvallisesti vapaaehtoistoiminnan eduista.

2.

luomaan osaltaan myönteistä kuvaa urheilun parissa toimivista vapaaehtoisista ja urheiluun liittyvästä vapaaehtoistoiminnasta.

3.

pitämään urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa merkittävänä välineenä pätevyyksien ja taitojen lisäämisessä. Tämä edellyttää, että

toteutetaan asianmukaisia toimenpiteitä urheiluun liittyvässä vapaaehtoistoiminnassa saaduissa epävirallisissa ja arkioppimiskokemuksissa karttuneiden pätevyyksien ja taitojen yksilöimiseksi ja tutkitaan mahdollisuuksia tunnustaa ja validoida ne paremmin kansallisten tutkintojärjestelmien puitteissa ja eurooppalaisten tutkintojen viitekehyksen yhteydessä,

pyritään kuulemaan toiminnan valmistelussa urheiluliikettä ja vapaaehtoisjärjestöjä.

4.

kannustamaan viranomaisten ja urheilujärjestöjen väliseen paikallisen, kansallisen ja Euroopan tason yhteistyöhön tarkoituksena perustaa verkostoja vapaaehtoistoiminnassa eteen tulevien yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi.

5.

edistämään urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa vapaamuotoisen ja arkioppimisen muotona tavoitteena uusien taitojen ja pätevyyksien hankkiminen sekä osana ”urheilijoille tarkoitettua kaksoisurajärjestelmää.”.

6.

tukemaan urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa esimerkiksi julkisuuskampanjoilla tietoisuuden lisäämiseksi ja edistämään myönteistä suhtautumista vapaaehtoisiin.

7.

valjastamaan urheilutapahtumien järjestämiseen osallistuvien vapaaehtoisten potentiaalia pitkän aikavälin toimintaan kaikilla urheilutoiminnan tasoilla.

8.

tutkimaan sellaisen palkitsemisjärjestelmän perustamisesta mahdollisesti saatavaa lisäarvoa, jolla annettaisiin tunnustusta innovatiivisimmille vapaaehtoishankkeille urheilun alalla.

KANNUSTAA EU:N JÄSENVALTIOITA JA EUROOPAN KOMISSIOTA TOIMIVALTANSA PUITTEISSA JA TOISSIJAISUUSPERIAATETTA NOUDATTAEN SEKÄ INSTITUTIONAALISEN RAKENTEENSA HUOMIOON OTTAEN

1.

pyrkimään siihen, että urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan tieltä poistettaisiin tarpeettomat esteet mukaan lukien turhat hallinnolliset rasitteet.

2.

tutkimaan vapaaehtoistoimintaan perustuvan urheilutoiminnan kehitystä Euroopan unionissa mukaan lukien sen taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia koskeva tutkimustyö.

3.

vaihtamaan tietoja, kokemuksia ja parhaita käytäntöjä urheiluun liittyvässä vapaaehtoistoiminnassa.

4.

edistämään urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan kehittämistä urheilua, sosiaaliasioita, koulutusta ja työllisyyttä koskevissa kansallisissa ja EU:n politiikoissa.

5.

tutkimaan mahdollisuuksia edistää urheiluun liittyvällä vapaaehtoistoiminnalla EU:n rahastoista tuettavia hankkeita ja kehittämään menetelmiä, joilla voidaan arvioida asianmukaisesti urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa.

6.

sisällyttämään tarvittaessa urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan osia urheilua koskevan EU:n työsuunnitelman puitteissa perustettujen eri asiantuntijaryhmien toimintaan.

7.

kannustamaan urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen julkisen ja yksityisen sektorin yhteisöjen ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjen välisellä paikallisella, kansallisella ja Euroopan tason monialaisella yhteistyöllä urheilu-, terveys-, kulttuuri-, koulutus-, nuoriso- ja sosiaalipolitiikan alalla.

PYYTÄÄ EUROOPAN KOMISSIOTA

1.

kiinnittämään erityistä huomiota vapaaehtoistoimintaan ja voittoa tuottamattomien urheilujärjestöjen mahdollisuuksiin päästä mukaan seuraavan sukupolven EU:n ohjelmiin tämän vaikuttamatta monivuotisesta rahoituskehyksestä käytäviin neuvotteluihin.

2.

määrittämään onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä, parhaita käytäntöjä ja aloja, joilla tarvitaan tiiviimpää EU:n tason yhteistyötä mukaan lukien urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan kehittämistä haittaavat esteet.

3.

EU:n uutta lainsäädäntöä ehdottaessaan arvioimaan sen mahdollisia vaikutuksia urheiluun liittyvään vapaaehtoistoimintaan.


(1)  EUVL C 134/5, 7.6.2003.

(2)  EUVL L 17, 22.1.2010.

(3)  EUVL C 326, 3.12.2010.

(4)  KOM(2011) 12 lopullinen.

(5)  KOM(2011) 568 lopullinen.

(6)  EUVL C 162, 1.6.2011.

(7)  Asiak. 14061/1/11 REV 1.

(8)  Aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistyön Euroopan teemavuodesta (2011) 27.11.2009 tehty neuvoston päätös, s. 1.

(9)  Nuorten vapaaehtoistoimintaa koskevien yhteisten tavoitteiden täytäntöönpanosta 16.5.2007 annettu neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma (EUVL C 241, 20.9.2008, s. 1).