2.7.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 193/22


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2011/C 193/11

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

TIIVISTELMÄ

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”BÉA DU ROUSSILLON”

EY-N:o: FR-PDO-0005-0548-30.03.2006

SAN ( X ) SMM ( )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Osoite:

51 rue d’Anjou

75008 Paris

FRANCE

P.

+33 153898000

F.

+33 142255797

Sähköposti:

info@inao.gouv.fr

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Syndicat de défense de la pomme de terre primeur du Roussillon

Osoite:

Marché de Gros

66200 Elne

FRANCE

P.

+33 468359768

F.

+33 468228695

Sähköposti:

Koostumus:

tuottaja/jalostaja ( X ) muu ( )

3.   Tuotelaji:

Luokka 1.6.

Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

4.   Eritelmä:

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista edellytyksistä)

4.1   Nimi:

”Béa du Roussillon”

4.2   Kuvaus:

Béa du Roussillon on varhaisperuna eli se nostetaan ennen kuin se on täysikokoinen ja myydään tuoreena.

Ainoa käytettävä lajike on Béa.

Béa du Roussillon on muodoltaan pitkulainen, pitkänsoikea, litteä ja tasainen. Sen kirkkaankeltainen kuori on kiiltävä, sileä ja ohut, mistä syystä se näyttää ohutkuoriselta mutta ei kuoritulta. Perunan malto on vaaleankeltainen. Sen tuoksu on varhaiskasvisten tapaan voimakas. Se on hieman makea, ja siinä maistuvat varhaiskasvisten voimakkaat aromit (artisokka, herne, härkäpapu). Malto on rakenteeltaan suussa sulava.

Béa du Roussillon on kooltaan 17–65 mm, ja kuiva-aineen osuus on pakattaessa alle 20 prosenttia.

Perunoita pidetään kaupan alkuperänimityksellä ”Béa du Roussillon” 1. päivästä toukokuuta niiden nostoa seuraavaan 31. päivään heinäkuuta.

4.3   Maantieteellinen alue:

Perunat idätetään, kasvatetaan, pestään, lajitellaan ja pakataan maantieteellisellä tuotantoalueella, joka ulottuu seuraaviin Roussillonin tasangolla (Pyrénées Orientales -departementissa) sijaitseviin kuntiin: Alénya, Argelès-sur-Mer, Baho, Bompas, Canet, Corneilla-la-Rivière, Elne, Latour-Bas-Elne, Le Soler, Ortaffa, Palau-del-Vidre, Perpignan, Pezilla-la-Rivière, Pia, Saint-Cyprien, Saint-Estève, Sainte-Marie, Saleilles, Théza, Torreilles, Villelongue-de-la-Salanque ja Villeneuve-de-la-Rivière.

Maantieteellisellä alueella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto, ja se sijaitsee kvartäärikauden tulvien synnyttämillä uusilla rinnepenkereillä, joissa on läpäisevä maapohja ja ihmisen muovaamat maisemat.

Perunat korjataan maantieteellisellä tuotantoalueella sijaitsevilta rajatuilta lohkoilta tai lohkonosilta, jotka maatalouselintarviketuotteiden kansallinen komitea Institut National de l'Origine et de la Qualité on vahvistanut 19. toukokuuta 2005 pidetyssä istunnossaan.

Tuotantoalue kattaa Béa du Roussillon alkuperänimityksen maantieteellisen alueen 22 kunnasta 5 500 hehtaaria.

Rajatut lohkot on merkitty kyseisille kunnille jätettyihin maarekisterikarttoihin.

4.4   Alkuperätodisteet:

Béa du Roussillon -perunoiden tuotantoa valvotaan ja tarkastetaan lohkolta lopputuotteeseen.

Kaikki toimijat (tuottajat sekä pesu-, lajittelu- ja pakkauskeskukset) ja toimijoiden tuotantovälineet, jotka vaikuttavat alkuperänimitystuotteen tuotanto-olosuhteisiin, on eritelty. Toimijoiden on allekirjoitettava toimintaselvitys ennen nimityksen ensimmäisen käyttövuoden 1. päivää marraskuuta. Tuotteen jäljitettävyys varmistetaan ottamalla käyttöön rekisterit (varastokirjanpito, viljelyrekisteri) ja ilmoitukset, joihin kirjataan kaikki tuotteen liikkeet ja sille tehdyt toimenpiteet.

Toimijoiden, jotka eivät halua alkuperänimityksen koskevan kaikkia tuotantovälineitään tai osaa niistä, on allekirjoitettava ennen ryhmittymässä sovitun istutuskauden 1. päivää toukokuuta aiesopimus siitä, ettei alkuperänimitys koske kyseisiä tuotantovälineitä.

Kunkin tuottajan on vuosittain nostokauden päätyttyä annettava perunannostoilmoitus, joka on toimitettava ryhmittymälle nostovuoden 31. päivään elokuuta mennessä. Toimijoiden, jotka hoitavat keräys-, lajittelu- ja pakkaustoimintoja, on toimitettava kaupan pitämistä koskeva yhteenvetoilmoitus ryhmittymälle nostovuoden 31. päivään elokuuta mennessä.

Menetelmää täydennetään kyselytutkimuksena tehtävällä analyyttisella ja aistinvaraisella tarkastuksella, jonka avulla voidaan varmistaa, että tuotteiden laatu ja ominaispiirteet ovat vaatimusten mukaiset. Tarkastus tehdään pakattujen tai pakkausvalmiiden varhaisperunoiden erille.

4.5   Tuotantomenetelmä:

Kaikki raaka-aineen tuotantoon, pesuun, lajitteluun ja pakkaamiseen liittyvät toimet on toteutettava määritetyn maantieteellisen alueen sisällä.

Viljelykäytännöillä sekä pesu-, lajittelu- ja pakkaustoimissa on pyrittävä varhaisperunoiden ominaispiirteen eli sen, että peruna näyttää ohutkuoriselta muttei kuoritulta, aikaansaamiseen ja säilyttämiseen.

Sertifioitujen Béa-lajikkeen taimien idätys rei’itetyissä rasioissa, valoisissa ja hyvin ilmastoiduissa kasvihuoneissa tai tunneleissa aloitetaan joulukuun lopulla tai tammikuun alussa, ja idätys kestää 4–12 viikkoa.

Istutus on tehtävä 25. tammikuuta ja 20. huhtikuuta välisenä aikana penkkeihin pelkälle tai oljitetulle maalle. Taimet istutetaan käsin.

Istutustiheys on 60 000–78 000 tainta hehtaarilla, kun taimien koko on 28–35 mm. Tällöin istutusvakojen väli on 70–80 cm ja taimien väli 17–20 cm.

Istutustiheys on 42 000–53 000 tainta hehtaarilla, kun taimet ovat yli 35 mm korkeita. Tällöin istutusvakojen väli on 70–80 cm ja taimien väli 25–32 cm.

Viljely kasvihuoneissa tai tunneleissa on kielletty. Ainoastaan väliaikaiset halla- ja tuulisuojat ovat sallittuja.

Kastelu noroina, sadetuksella tai paikallisesti on sallittu kahdeksanteen päivään ennen korjuuta siitä, kun taimista 100 prosenttia on noussut. Kastelu on sallittu, jos maa on liian kuiva päivää ennen nostoa tai itse nostopäivänä.

Orgaaninen tai kivennäislannoitus ruiskutuksella on kielletty.

Rikkakasvien kemiallinen torjunta on sallittu (puoliannostuksella oljitetuilla mailla).

Tuotantokausi kestää enintään 100 päivää. Varsiston kemiallinen hävitys ennen nostoa on kielletty. Ainoastaan varsiston murskaus itse nostopäivänä on sallittu. Perunan nosto lohkolta aloitetaan, kun mukuloista 70 prosenttia on kasvanut 28–55 millimetrin kokoon. Perunat nostetaan käsin tai tarkoin määritellyt kriteerit täyttävillä nostokoneilla, joilla perunat saadaan nostettua eheinä, ilman kolhuja ja pudotuksia. Perunat laitetaan käsin laatikoihin, jotka painavat enintään 30 kg ja jotka toimitetaan heti nostopäivänä keräys-, pesu-, lajittelu- ja pakkauskeskuksiin.

Sallittu enimmäistuotos hehtaarilta on 30 nettotonnia.

Pesun, lajittelun ja pakkaamisen on tapahduttava Béa du Roussillon -perunan tuotantoalueella, jotta erityisesti kolhuille ja valolle (palaa auringossa, vihertyy nopeasti) herkän ja rikkoutuvan tuoreen kasviksen laatu ja ominaispiirteet säilyvät. Jotta Béa du Roussillon -peruna näyttäisi ohutkuoriselta muttei kuoritulta, perunat on myös pakattava 24 tunnin kuluessa nostosta. Tästä syystä pakkaamista edeltävään pesuun ja lajitteluun on käytettävissä rajattu aika. Mukuloita ei saa pestä pellonlaidalla. Pesussa, lajittelussa ja pakkaamisessa hyödynnetään paikallista taitotietoa ja tähän tuotantoon soveltuvia laitteita (pesu, lajittelu ja pakkaaminen), joita käytettäessä vältetään tuotteen kolhiintumista. Mukulat eivät missään tuotantovaiheessa tipu korkeammalta kuin 50 senttimetrin korkeudesta. Jos perunat tiputetaan yli 30 senttimetrin korkeudelta, niillä on suojus tai ne tiputetaan pehmeälle matolle.

Lajittelun jälkeen Béa du Roussillon -mukuloilla on seuraavat ominaispiirteet:

ne ovat kokonaisia eli niistä ei ole irronnut mitään eikä niihin ole kohdistunut kolhuja, jotka vaikuttaisivat niiden eheyteen;

terveitä;

kiinteitä;

halkeamattomia eli niissä ei ole kasvusta aiheutuneita halkeamia;

lähes puhtaita, vailla näkyviä vieraita aineita (etenkin multaa);

vailla kuumuudesta tai hallasta aiheutuneita vaurioita;

vihertämättömiä;

vailla merkittäviä sisäisiä vikoja;

vailla epätavallista pintakosteutta;

vailla vierasta hajua ja/tai makuja.

Maantieteellisellä alueella tapahtuva pakkaaminen edesauttaa paitsi tuotteen laadun ja ominaispiirteiden säilyttämisessä myös jäljitettävyyden parantamisessa.

Pakkaaminen: Béa du Roussillon -perunat on pakattava koviin pakkauksiin, jotka painavat enintään 15 kg. Tuotteen jäljitystä helpottaa myös se, että jokaisessa pakkauksessa on tarra, joka rikotaan, kun tuote laitetaan myyntiin loppukuluttajalle. Perunat pakataan seuraaviin kokoluokkiin:

koko 17–28 mm, joka voidaan pitää kaupan nimityksellä ”grenaille”;

koko 28–65 mm.

Kaupan pitäminen: Alkuperänimityksen Béa du Roussillon saaneet perunat ovat myynnissä 1. päivän toukokuuta ja 31. päivän heinäkuuta välisenä aikana niiden nostovuonna.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

Hortat (puutarhat) kehittyivät Roussillonissa varhaisessa vaiheessa, kun visigootit rakensivat maurien raivaamien ja kuivattamien lampien kastelujärjestelmän.

Perunan viljely aloitettiin 1700-luvulla, ja vuonna 1855 sitä kasvatettiin 500 hehtaarin suuruisella alalla.

Béa-lajikkeesta tuli suosittu heti kun se otettiin käyttöön vuonna 1954, koska seutu soveltuu hyvin varhaiskasveille puolikuivan Välimeren ilmastonsa ansiosta. Nykyisin tämä tasanko (joka ulottuu Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan) on ainoa alue, jolla tätä varhaisperunalajiketta viljellään.

Béa du Roussillon -perunoiden viljelyyn soveltuvat maat on helppo tunnistaa. Tällaisten peltojen maaperä muodostuu kivikkoisilla penkereillä sijaitsevista tulvakerrostumista. Pellot ovat luonnontilaisia, syviä, vedenläpäiseviä, kuohkeita tai hiekkaisia, hyvin pehmeitä ja huokoisia. Niissä ei ole kiviä eikä soraa, mistä syystä mukulat pääsevät kasvamaan tasaisesti.

Yhdessä ilmasto-olosuhteiden kanssa maaperä mahdollistaa Béa du Roussillon -perunoiden erityisen ulkomuodon: ne ovat pitkänomaisia, tasaisia, sileitä, vaaleankeltaisia ja kiiltäviä. Ominaispiirteet muuttuvat muunlaisessa maaperässä todistettavasti hyvin erilaisiksi (perunoista tulee punertavampia ja pyöreämpiä).

Välimeren ilmasto, joka on puolikuiva ja jossa on selkeä kuiva kausi, sopii hyvin Béa du Roussillonille. Keskilämpötila on 15–16 °C, ja kesät ovat hyvin kuumia. Aurinko paistaa keskimäärin 2 530 tuntia vuodessa. Sateet ovat yleensä vähäisiä, 550–650 mm, mutta sademäärä vaihtelee huomattavasti vuodesta toiseen ja sateet ovat usein ukkoskuuroja.

Ainutlaatuinen auringonpaiste, lauhkea talvi ja kuuma kesä, jota kuitenkin meren läheisyys lauhduttaa, muodostavat yhdessä luonnonolosuhteet, jotka mahdollistavat kasvien harmonisen kasvun, mikä edesauttaa mukuloiden kehittymistä tasaisiksi.

Roussillonissa joka kolmas päivä usein voimakkaasti puhaltavan pohjoistuulen voisi odottaa olevan haitallinen, mutta se onkin päinvastoin viljelylle suotuisa, sillä se vähentää sienitauteja, jotka vaikuttavat haitallisesti Béa du Roussillonin muotoon ja tasaisuuteen. Sen vaikutuksia osataan myös rajoittaa inhimillisellä taitotiedolla: suorien vaikutusten (varsien katkeaminen) torjumiseksi kasvit istutetaan tiheämpään massan lisäämiseksi, ja pirstaloitujen lohkojen välillä on tuulensuojaa antavia pensasaitoja. Alkiot ovat itse asiassa kasvun alkuvaiheissa hyvin herkkiä tuulelle, vaikka tämä lajike kestääkin paremmin tuulta tuuheiden varsiensa ja hankautumista kestävien lehtiensä johdosta, kun kasvi on hyvin juurtunut.

Maisema on varsin omintakeinen pienine lohkoineen, korkeine pensasaitoineen ja vanhoine vedenotto- ja vedenlaskukanavineen. Maisema, joka kuitenkin on eläväinen, on muuttunut hyvin vähän ja varovaisesti. Sen rakenteellinen muutos johtaisi Béa du Roussillonin viljelyn loppumiseen.

Viljelyksessä idätys on oleellisen tärkeä vaihe, jotta alkioita säilyy ja kehittyy paljon, sillä käsin tehtävän taimien istutuksen tiheys riippuu alkioiden määrästä. Istutukset tehdään tiheään tuulen vaikutuksen rajoittamiseksi. Kasveja kastellaan edelleen noroina, jolloin vesimäärä jää vähäisemmäksi.

Tuottajien taitotieto näkyy myös perunoita nostettaessa. He ovat keksineet herkän Béa-lajikkeen nostoon soveltuvat koneet, jotka nostavat perunan mullan kanssa toisin kuin perinteiset nostokoneet, jotka pyrkivät poistamaan mullan mahdollisimman hyvin mukulan säilyttämisestä piittaamatta.

Multa suojaa kolhuilta herkkää mukulaa, jonka kuori on hyvin ohut. Näiden nostokoneiden vauhti on hyvin hidas ja niiden käyttö edellyttää runsaasti työvoimaa, sillä jokainen mukula pannaan laatikkoon käsin.

Sama pätee pesuun, lajitteluun ja pakkaamiseen. Kaikissa näissä vaiheissa mukula suojataan kolhuilta muovisilla tai kumisilla kouruilla tai suojuksilla, jos mukulat joudutaan pudottamaan pienestä korkeudesta. Niitä ei pakata perinteisiin pusseihin tai verkkoihin vaan koviin pakkauksiin, jotka painavat enintään 15 kg, jotta perunat säilyvät eheinä.

Béa du Roussillonin analyyttiset sekä sen ulkonäköön ja makuun liittyvät ominaisuudet ovat riippuvaisia tuotantomaaperästä ja tuottajien taitotiedosta. Vuosien 1995 ja 2004 välillä tehdyt aistinvaraiset analyysit osoittivat selvästi, että Béa du Roussillonin erityisominaisuudet pysyivät samoina vuodesta toiseen, mutta muualla tuotetuilla perunoilla ei ollut samoja ominaisuuksia. Muualla tuotetut perunat ovat paksuja, pyöreämpiä, karheita ja tummemman keltaisia. Niissä ei ole lainkaan varhaiskasviksen aromeja tai niitä on vähemmän, ja ne maistuvat ja tuoksuvat sen sijaan enemmän savulle ja palaneelle.

Kuiva-ainepitoisuuden enimmäismäärä Béa du Roussillon -perunoissa voi vaikuttaa muihin tuotantoalueisiin verrattuna suhteellisen korkealta. Tämä johtuu useista tekijöistä: vähäsateinen Välimeren ilmasto, voimakas auringonpaiste (etenkin keväällä, kun mukulat kasvavat, ja kesällä, kun ne kypsyvät), voimakkaan auringonpaisteen ja sateiden vaihtelu (keväällä esiintyy usein sadekausia), korkeat lämpötilat ja tuotantosyklin kesto. Viljelykauden etenemisen ja lähes 100 päivää kestävien tuotantosyklien myötä kuiva-ainepitoisuus kasvaa lähes 20 prosenttiin vaikuttamatta kuitenkaan tuotteen laatuun.

Mutta tämän jälkeen kuori paksuuntuu ja peruna menettää varhaiskasviksen ominaisuutensa. Aistinvaraisissa analyyseissä onkin todettu, että Béa du Roussillonin ominaisuudet (etenkin suussa sulavuus ja varhaiskasviksen aromit) säilyivät ja pysyivät muuttumattomina silloin, kun kuiva-ainepitoisuus on alle 20 prosenttia.

Béa du Roussillonin tunnettavuus on seurausta kaikista näistä seikoista yhdessä, maaperästä, ilmastosta ja inhimillisestä taitotiedosta. Béa du Roussillon on tunnettu niin ammattilaisten kuin tavallisten kuluttajien keskuudessa. Markkinoilla odotetaan Béa du Roussillon -perunoiden saapumista, ja niiden kysyntä on heti suurempaa kuin muiden paikallisesti saatavilla olevien varhaisperunalajikkeiden.

Paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti leviävissä lehdissä onkin 1950-luvulta näihin päiviin asti puhuttu tästä tuotteesta, joka liitetään tiiviisti sen tuotantoalueeseen.

4.7   Tarkastuslaitos:

Nimi:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Osoite:

51 rue d’Anjou

75008 Paris

FRANCE

P.

+33 153898000

F.

+33 142255797

Sähköposti:

info@inao.gouv.fr

Nimi:

DGCCRF

Osoite:

59 boulevard Vincent Auriol

75703 Paris Cedex 13

FRANCE

P.

+33 144871717

F.

+33 144973037

Sähköposti:

4.8   Merkinnät:

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja esillepanoa koskevissa säädöksissä vaadittujen pakollisten merkintöjen lisäksi jokaisessa alkuperänimityksen ”Béa du Roussillon” saaneiden varhaisperunoiden pakkauksessa on oltava seuraavat tiedot:

alkuperänimitys (”Béa du Roussillon”) vähintään yhtä suurin kirjaimin kuin päällysmerkintöjen muihin teksteihin käytetty suurin kirjasinkoko,

EU:n rekisteröinnin hyväksynnän jälkeen maininta ”appellation d'origine protégée” (suojattu alkuperänimitys) tai ”AOP” (SAN);

EU:n rekisteröinnin hyväksynnän jälkeen EU:n SAN-tunnus.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.