16.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 368/17


KERTOMUS

innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2011/C 368/03

JOHDANTO

1.

Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamista varten perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmenen vuoden ajanjaksoksi eurooppalainen yhteisyritys (IMI-yhteisyritys), jonka toimipaikka on Brysselissä.

2.

IMI-yhteisyrityksen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä (2).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni ja Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liitto (EFPIA). IMI-yhteisyrityksen osakkuutta voivat hakea tutkimusta ja kehitystä jäsenvaltiossa tai seitsemänteen puiteohjelmaan (3) assosioituneessa maassa suoraan tai epäsuorasti tukevat oikeussubjektit.

4.

EU osarahoittaa IMI-yhteisyrityksen käyttökustannuksia ja tutkimustoimia enintään miljardilla eurolla seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. EU:n ja EFPIA:n on perustajaosakkaina katettava käyttökustannuksia samansuuruisilla osuuksilla, jotka eivät ylitä neljää prosenttia EU:n koko rahoitusosuudesta. Muiden osakkaiden on osallistuttava käyttökustannuksiin suhteessa osuuteen, jolla ne rahoittavat tutkimustoimia. Tutkimusta tekevät lääkeyhtiöt, jotka ovat EFPIA:n jäseniä, osallistuvat tutkimustoiminnan rahoitukseen luontaissuorituksin (4), joiden arvo on vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus (5).

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 16. marraskuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMA

6.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti IMI-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (6), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (7) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (8)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (9).

Toimitusjohtajan vastuu

8.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (10). Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (11) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (12), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

10.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) mukaisesti (13). Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksensa siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskiarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

15.

Jäljempänä kohdissa 16–24 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

16.

Hallintoneuvosto hyväksyi vuotuiset budjetti- ja toteutussuunnitelmat vuodeksi 2010 vasta 16. maaliskuuta 2010 (14). Hyväksyminen myöhästyi, koska yhteisyrityksen osakkailta kesti kauan päästä yhteisymmärrykseen ja vahvistaa vuotuiseen toteutussuunnitelmaan sisällytettävät tieteelliset painopisteet. Tämä viivästytti ehdotuspyyntömenettelyn käynnistämistä. Yhteisyritys käynnisti vuoden aikana kolmannen ehdotuspyyntömenettelyn (15), sai päätökseen neuvottelut toisesta ehdotuspyyntömenettelystä (16) ja alkoi saada menoilmoituksia ensimmäisen ehdotuspyyntömenettelyn (17) perusteella rahoitetuista hankkeista ja suorittaa maksuja edunsaajille.

17.

Lopulliseen talousarvioon sisältyi 107 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 29 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Lisäksi vuodelta 2009 siirrettiin 3 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 78,6 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli kuusi prosenttia ja maksumäärärahojen 35 prosenttia. Maksusitoumusmäärärahoja siirrettiin 98,6 miljoonaa euroa vuodelle 2011 ja vuodelta 2009 siirrettyjä maksumäärärahoja peruutettiin vuoden lopussa 64 miljoonaa euroa. Talousarvion alhainen toteuttamistaso näkyy myös käteisvaroissa, joiden määrä vuoden lopussa oli 71 miljoonaa euroa (65 prosenttia vuonna 2010 käytettävissä olleista maksumäärärahoista).

Sisäisen valvonnan järjestelmä

18.

Yhteisyritys ei pannut vuonna 2010 täysimääräisesti täytäntöön sisäisiä valvontamenettelyjään eikä varainhoidon tietojärjestelmiään. Vastaisuudessa on erityisesti panostettava tilien päättämiseen liittyvien kirjanpitomenettelyjen ja valvontamenettelyjen vahvistamiseen ja dokumentointiin sekä toimintamenojen merkitsemiseen ja arvottamiseen. Nämä ovat merkittäviä tekijöitä yhteisyrityksen sisäisen valvonnan järjestelmässä.

19.

Järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja ei ollut vielä vakioitu varainhoitovuoden 2010 lopussa eikä tilinpitäjä ollut validoinut niitä, vaikka sitä edellytetään yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä.

20.

Tietotekniikan valvontamenettelyjä koskevassa rajoitetussa tarkastuksessa kävi ilmi, että yhteisyrityksen tietotekniikkaa koskeva hallinto ja käytännöt ovat yhteisyritykseen kokoon ja tehtäviin nähden riittäviä, mutta toimintaperiaatteiden ja menettelyjen vakioimisessa ollaan tietyillä alueilla jäljessä tavoitteista (18).

21.

Hallintoneuvosto hyväksyi 14. joulukuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian (19). Kyseessä on yksi keskeisistä valvontamenettelyistä, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta. Strategia perustuu siihen ajatukseen, että tarkastettava perusjoukko (20) kasvaa asteittain vuodesta 2011 alkaen, koska tällöin on käynnissä useisiin pyyntöihin perustuvia hankkeita ja edunsaajat toimittavat niiden osalta menoilmoituksia.

Luontaissuoritusten arviointiin sovellettava menetelmä

22.

Hallintoneuvosto ei ole vielä hyväksynyt luontaissuorituksien arviointiin sovellettavaa menetelmää (21), koska siitä sopiminen on osoittautunut vaikeaksi. Tästä syystä EFPIA-osakkaat eivät ole voineet raportoida avustussopimusten mukaisesti menoista, jotka ovat aiheutuneet ensimmäisen raportointikauden aikana.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

23.

Edellisessä kertomuksessaan tilintarkastustuomioistuin totesi, että yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksessä esitettyä nykyistä määräystä komission sisäisen tarkastajan asemasta olisi selkeytettävä. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevia sääntöjä ei ole vielä tarkistettu siten, että niihin sisältyisi komission sisäisen tarkastajan toimivaltaa koskeva määräys. Komissio ja yhteisyritys ovat ryhtyneet toimenpiteisiin varmistaakseen, että sekä komission sisäisen tarkastuksen osaston että yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen toiminnon toiminta-alat määritellään selkeästi.

Isäntävaltion kanssa ei ole tehty sopimusta

24.

Tilintarkastustuomioistuin on jo aiemmin todennut, että yhteisyrityksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen mukaisesti yhteisyrityksen ja Belgian olisi tehtävä sopimus toimistotiloista, erioikeuksista ja vapauksista sekä muusta tuesta, jota Belgian on määrä antaa yhteisyritykselle. Tällaista sopimusta ei kuitenkaan ollut vuoden 2010 loppuun mennessä tehty.

Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 25. lokakuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 38).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma, joka hyväksyttiin 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyllä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY, kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet. Puiteohjelmalla on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma muodostaa myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeisen osatekijän.

(4)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen liitteessä olevan 11 artiklan 4 kohdan mukaisesti luontaisuorituksilla tarkoitetaan EFPIAn jäseninä olevien tutkimusta tekevien lääkeyhtiöiden muita kuin rahallisia suorituksia (henkilöstö, laitteistot, kulutustavarat jne.).

(5)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen liitteessä olevan 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti ”EFPIAn jäseninä olevat tutkimusta tekevät yhteisyrityksen toimintaan osallistuvat lääkeyhtiöt eivät voi saada rahallista tukea IMI-yhteisyritykseltä”.

(6)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(7)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus merkittävistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(8)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(9)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(10)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(11)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(12)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisinaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(13)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(14)  Budjettisääntöä 1/12 sovellettiin, jotta maksuja voitiin suorittaa ennen talousarvion hyväksymistä.

(15)  Kolmas ehdotuspyyntömenettely käynnistettiin 22. lokakuuta 2010.

(16)  Toinen ehdotuspyyntömenettely käynnistettiin 27. marraskuuta 2009.

(17)  Ensimmäinen ehdotuspyyntömenettely käynnistettiin 30. huhtikuuta 2008. Hallinnoinnista vastasi komissio.

(18)  a) Tietoteknisen strategian suunnittelu ja seuranta ei ollut kattavaa, b) vakioidut turvallisuusperiaatteet ja -säännöt puuttuivat, c) tietoteknisten riskien hallinta ei ollut kattavaa ja d) virallinen liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelma sekä kattava ja testattu palautumissuunnitelma puuttui.

(19)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”IMI-yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia IMI-yhteisyrityksen rahoittamien tutkimustoimien osallistujien keskuudessa”.

(20)  Tarkastettavassa perusjoukossa on edustettuna hankkeen edunsaajilta saatuja tukikelpoisiin menoihin perustuvia menoilmoituksia ja EFPIA-osakkailta saatuja luontaissuorituksiin perustuvia menoilmoituksia. Vuoden 2010 menoilmoitusten arvoksi arvioidaan 24,6 miljoonaa euroa.

(21)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen liitteessä olevan 11 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”luontaissuoritusten arviointimenetelmä määritellään IMI-yhteisyrityksen sisäisissä säännöissä ja menettelyissä sen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti ja seitsemännen puiteohjelman osallistumissääntöjen perusteella”.


LIITE

Innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttava yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Otteet Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artiklasta)

187 artikla:

Unioni voi perustaa yhteisyrityksiä tai muita järjestelmiä, jotka ovat tarpeen, jotta unionin tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevat toimintaohjelmat voidaan panna täytäntöön asianmukaisesti.

188 artikla:

Neuvosto antaa 187 artiklassa tarkoitetut säännökset komission ehdotuksesta sekä Euroopan parlamenttia ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan.

Euroopan parlamentti ja neuvosto antavat 183, 184 ja 185 artiklassa tarkoitetut säännökset tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan. Täydentävien toimintaohjelmien hyväksymiseen tarvitaan niiden jäsenvaltioiden suostumus, joita asia koskee.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

Tavoitteet

(neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008 yhteisyrityksen perustamisesta, 2 artikla)

IMI-yhteisyritys osallistuu Euroopan yhteisön seitsemännen puiteohjelman ja erityisesti seitsemännen puiteohjelman täytäntöön panemiseksi toteutettavan ”Yhteistyö”-erityisohjelman aihealueen ”Terveys” toteuttamiseen. Sen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä. Erityisesti se:

a)

tukee kilpailua edeltävän vaiheen lääketutkimusta ja -kehitystä jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa koordinoidulla lähestymistavalla, jolla pyritään poistamaan lääkekehitysprosessissa todetut tutkimuksen pullonkaulat;

b)

tukee innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen tutkimusohjelman toteuttamista, jäljempänä ’tutkimustoimet’, erityisesti myöntämällä rahoitustukea kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen kautta;

c)

varmistaa täydentävyyden muiden seitsemännen puiteohjelman toimien kanssa;

d)

toimii julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutena, jossa pyritään lisäämään tutkimusinvestointeja biolääketieteen alalla jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa kokoamalla yhteen resursseja ja lisäämällä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä;

e)

edistää pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista yhteisyrityksen toimiin seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Tehtävät

(Liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 1 artikla)

Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen (jäljempänä IMI-yhteisyritys) päätehtävät ja toiminta-alat ovat seuraavat

a)

varmistaa innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen perustaminen ja kestävä hallinnointi;

b)

määritellä ja toteuttaa 18 artiklassa tarkoitetut vuotuiset toteutussuunnitelmat ehdotuspyyntöjen avulla;

c)

tarkistaa säännöllisesti innovatiivisten lääkkeiden alan yhteisen teknologia-aloitteen tutkimusohjelmaa ja tehdä siihen sen toteutusaikana tieteen kehityksen edellyttämät tarkistukset;

d)

hankkia käyttöön tarvittavat julkisen ja yksityisen sektorin voimavarat;

e)

luoda ja kehittää tiivistä ja pitkäaikaista yhteistyötä yhteisön, alan teollisuuden ja muiden sidosryhmien, kuten sääntelyelinten, potilasjärjestöjen, tiedelaitosten ja kliinisten tutkimuskeskusten välillä, sekä alan teollisuuden ja tiedelaitosten välistä yhteistyötä;

f)

helpottaa toiminnan koordinointia alan kansallisten ja kansainvälisten toimien kanssa;

g)

toteuttaa tiedonvälitys- ja tiedotustoimia;

h)

vaihtaa tietoja ja olla vuorovaikutuksessa jäsenvaltioiden ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneiden maiden kanssa tätä varten erityisesti perustetun ryhmän, jäljempänä ’IMIin osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä’, kautta;

i)

järjestää vähintään vuosittain tapaaminen sidosryhmien kanssa, jäljempänä ’sidosryhmäfoorumi’, jotta voidaan varmistaa IMI-yhteisyrityksen tutkimustoimien avoimuus ja läpinäkyvyys sidosryhmien suuntaan;

j)

tiedottaa IMI-yhteisyrityksen kanssa avustussopimuksen, jäljempänä ’avustussopimus’, tehneille oikeussubjekteille mahdollisuudesta saada lainaa Euroopan investointipankista ja erityisesti seitsemännessä puiteohjelmassa perustetusta riskinjakorahoitusvälineestä;

k)

julkaista hankkeita koskevaa tietoa, mukaan luettuina osallistujien nimet ja IMI-yhteisyrityksen kullekin osallistujalle myöntämän rahoitusosuuden määrä;

l)

varmistaa innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen tehokkuus;

m)

harjoittaa muuta toimintaa, joka on tarpeen tämän asetuksen 2 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hallinto

(Neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2008 liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 4 artikla)

1 –   Hallintoneuvosto

2 –   Toimitusjohtaja

3 –   Tieteellinen komitea

4 –   Kaksi neuvoa-antavaa elintä

IMIin osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä ja sidosryhmäfoorumi.

5 –   Sisäinen valvonta

Euroopan komission sisäinen tarkastaja

(neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2008 liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 10 artikla)

IMI-yhteisyrityksen omat sisäiset tarkastusvalmiudet

(neuvoston asetuksen(EY) N:o 73/2008 6 artikla).

6 –   Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

(neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteenä olevan yhtiöjärjestyksen 17 artiklan 5 kohta ja IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 126 artikla).

7 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta

(neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2008 11 artiklan 4 kohta ja IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 129 artikla).

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2010

Talousarvio

(neuvoston asetuksen (EY) N:o 73/2008 7 artiklan 4 kohta, joka koskee henkilöstöresursseja)

Lopulliseen talousarvioon sisältyi 107 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 29 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Lisäksi varainhoitovuodelle siirrettiin 3 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 78,6 miljoonaa euroa maksumäärärahoja varainhoitovuodelta 2009.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

Henkilöstötaulukossa 29 virkaa, joista täytettyjä 18.

Muu henkilöstö:

Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0

Sopimussuhteinen henkilöstö: 4

Paikalliset toimihenkilöt: 0.

Yhteensä: 22

Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 4

hallinnolliset tehtävät: 7 (1)

sekalaiset tehtävät: 11.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2010

Käynnisti tai valmisteli uusia ehdotuspyyntömenettelyjä; huolehti arvioinnista, neuvotteluista ja avustusten hallinnoinnista sekä jatkuvasta yhteydenpidosta edunsaajiin ja muihin osallistujiin ja näiden tukemista ja opastamisesta; piti yhteyttä keskeisiin sidosryhmiin ja järjesti tapaamisia ja tapahtumia niitä varten; neuvoi ja tuki perustajaosakkaita innovatiivisia lääkkeitä koskevan tutkimusstrategian ja siihen liittyvien toimien osalta.

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


(1)  Hallinnollisia tehtäviä hoitavien apulaishallintoavustajien määrä.


INNOVATIIVISET LÄÄKKEET -ALOITTEEN YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Talousarvion toteuttaminen

Kohdat 16 ja 17

Yhteisyritys on käynnistänyt monia aloitteita helpottamaan ja nopeuttamaan talousarvion toteuttamista. Kyseisiä aloitteita ovat esimerkiksi tieteellisen tutkimusohjelman tarkistaminen, kolmannen ja neljännen ehdotuspyynnön käynnistäminen, neuvottelujen vieminen päätökseen sekä toisen ehdotuspyynnön puitteissa rahoitettavien avustussopimusten allekirjoittaminen uusia hankkeita varten sekä sellaisten menoilmoitusten vastaanottaminen ja maksaminen, jotka liittyvät edunsaajien osallistumiseen ensimmäisen ehdotuspyynnön puitteissa rahoitettaviin hankkeisiin. Yhteistyössä perustajajäsenten kanssa hallintotoimisto tutkii myös tapoja, joilla se voisi yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa ehdotuspyyntöjen hallintaa ja nopeuttaa aikatauluja.

Sisäisen valvonnan järjestelmät

Kohdat 18 ja 21

Yhteisyrityksen sisäistä valvontajärjestelmää lujitetaan entisestään tarkistamalla, vahvistamalla ja virallistamalla järjestelmällisesti sisäisiä menettelyjä samoin kuin tietotekniikkaa koskevia toimintalinjoja ja menettelyjä. Hankkeen edunsaajilta saatujen ensimmäisten menoilmoitusten jälkitarkastukset käynnistetään myös vuoden 2011 loppuun mennessä.

Samalla varainhoito- ja hallintojohtajan toimen perustaminen sekä sisäisten valvonta- ja tarkastustoimintojen vahvistaminen parantavat entisestään yhteisyrityksen sisäisen valvonnan puitteiden toteutumisen yleistä hallintaa ja valvomista.

Tilinpitäjän suorittama kirjanpitojärjestelmää tukevien ensisijaisten toimintaprosessien validointi saatiin päätökseen kesäkuussa 2011. Tämän tuloksena annettujen suositusten toteuttaminen vahvistaa sisäistä valvontaa entisestään.

Luontaissuoritusten arviointiin sovellettava menetelmä

Kohta 22

Meneillään on kuuleminen menettelyistä, joita EFPIAn jäsenyritysten on määrä käyttää luontaissuoritusten arviointia varten yhteisyrityksen hankkeissa. Yksittäiset raportit luontaissuorituksista toimitetaan, kun hallintoneuvosto on hyväksynyt tarkistetun avustussopimusmallin.

Sisäinen tarkastus ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

Kohta 23

Yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen johtajan (IAC) ja Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) roolia selvennettiin, ja roolit virallistettiin hyväksymällä IAS:n ja IAC:n tarkastusperiaatteet maaliskuussa 2011. Valmisteilla on myös koordinoitu strateginen tarkastussuunnitelma vuosille 2012–2014, joka varmistaa suunniteltujen tarkastusten optimoidun vaikutuksen sekä sisäisen tarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen osaston välisen mahdollisen päällekkäistyön minimoimisen.

Tarvetta selventää vielä entisestään sisäisen tarkastuksen roolia yhteisyrityksen varainhoitosäännöissä arvioidaan, kun Euroopan komission meneillään oleva varainhoidon puiteasetus on tarkistettu.

Sopimuksen puuttuminen isäntävaltion kanssa

Kohta 24

Belgian viranomaisten kanssa on käynnissä menettely isäntävaltiosopimuksen allekirjoittamiseksi, minkä odotetaan tapahtuvan vuoden 2011 loppuun mennessä.