16.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 368/1


KERTOMUS

ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2011/C 368/01

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva ARTEMIS-yhteisyritys perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmeneksi vuodeksi.

2.

Yhteisyrityksen keskeisenä tavoitteena on määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien avainteknologioiden kehittämiseksi eri sovellusaloilla Euroopan kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen lujittamiseksi sekä mahdollistaa uusien markkinoiden ja yhteiskunnallisten sovellusten syntyminen (2).

3.

ARTEMIS-yhteisyrityksen (jäljempänä ’yhteisyritys’) perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa komissio, sekä Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tanska, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta ja ARTEMISIA-järjestö, joka edustaa sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien alalla Euroopassa toimivia yhtiöitä ja muita tutkimusorganisaatioita. Vuonna 2009 myös Kyproksesta, Latviasta, Norjasta ja Tšekin tasavallasta tuli yhteisyrityksen osakkaita.

4.

EU:n enimmäisosuus yhteisyrityksen rahoituksesta juoksevien kustannusten ja tutkimustoimien osalta on 420 miljoonaa euroa, joka suoritetaan tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman talousarviosta (3). ARTEMISIA-järjestö osallistuu juoksevien kustannusten rahoitukseen enintään 30 miljoonalla eurolla. ARTEMIS-osakasvaltioiden on osallistuttava juokseviin kustannuksiin luontaissuorituksin (helpottamalla hankkeiden toteuttamista) ja suorittamalla rahoitusosuuksia, jotka yhdessä ovat vähintään 1,8 kertaa EU:n rahoitusosuus. Myös hankkeisiin osallistuvat tutkimusorganisaatiot osallistuvat kustannuksiin luontaissuorituksin.

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 26. lokakuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMA

6.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

7.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (7) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Toimitusjohtajan vastuu

8.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (8). Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

10.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (11) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksensa siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31 päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen 31 päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

15.

Jäljempänä kohdissa 16–26 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

16.

Vastoin yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 29–31 artiklaa varainhoitovuoden 2010 talousarviota ei vahvistettu edeltävän vuoden loppuun mennessä (vaan 28. tammikuuta 2010). Talousarvion rakenne ja esitystapa eivät vastanneet varainhoitoa koskevia säännöksiä.

17.

Lopulliseen talousarvioon sisältyi maksumäärärahoja 27 miljoonan euron arvosta. Käyttöaste oli 37,7 prosenttia. Pankkitileillä oli talletuksia vuoden lopussa yhteensä 16,6 miljoonaa euroa (60 prosenttia vuonna 2010 käytettävissä olleista maksumäärärahoista). Yhteisyrityksen mukaan maksumäärärahojen suhteellisen alhainen käyttöaste on seurausta siitä, että kansallisten avustussopimusten (12) tekeminen osakasvaltioissa on viivästynyt.

Sisäisen valvonnan järjestelmät

18.

Yhteisyritys ei ole pannut vuoden 2010 aikana täysimääräisesti täytäntöön sisäisen valvonnan menettelyjään ja varainhoidon tietojärjestelmiään. Lisätoimia tarvitaan etenkin menoilmoitusten operatiivisen tarkastuksen, kansallisten viranomaisten antamiin lausuntoihin perustuvan varmuuden ja jälkitarkastuksia koskevan strategian osalta. Nämä ovat yhteisyrityksen sisäisen valvonnan järjestelmän tärkeitä osatekijöitä.

19.

Ennakkotarkastuksissa luotetaan täysin kansallisten viranomaisten antamiin lausuntoihin, eikä edunsaajien ilmoittamien menojen laillisuutta ja asianmukaisuutta varmisteta muilla tarkistuksilla.

20.

Hankkeita koskevien menoilmoitusten jälkitarkastukset on annettu kokonaan osakasvaltioiden tehtäväksi, eikä yhteisyritys toteuta tältä osin valvontaa (13). Tämän vuoksi yhteisyrityksen on vaikea varmistaa: i) että osakkaiden taloudellisia etuja suojataan asianmukaisesti kuten neuvoston asetuksessa vaaditaan (14), ja ii) että tilien perustana olevat toimet ovat lailliset ja asianmukaiset.

21.

Tietoteknisten valvontamenettelyjen rajattu tarkastus osoitti, että yhteisyrityksen IT-hallintatapa ja -käytäntö ovat riittävät yhteisyrityksen kokoon ja tehtävään nähden, joskin tietyillä osa-alueilla toimintaperiaatteiden ja menettelyjen vakioiminen on viivästynyt. (15)

22.

Yhteisyrityksen tilinpitäjä on validoinut rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmät (SAP ja ABAC). Sitä vastoin hän ei ole vielä validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, joiden kautta rahoitusta koskevia tietoja saadaan. Validoimatta on etenkin toimintaprosessi, jonka avulla saadaan rahoitusta koskevia tietoja kansallisten viranomaisten toimittamien menoilmoitusten hyväksymisestä ja maksujen suorittamisesta niiden perusteella.

23.

Varainhoitoa koskevien säännöstensä 103 artiklan vastaisesti yhteisyritys ei vielä ole pannut täytäntöön sisäistä menettelyä, jolla ennakkomaksuista kertynyt korko vähennetään edunsaajille suoritettavien määrien loppusummasta.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

24.

ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaan ARTEMIS-yhteisyrityksellä on oltava omat sisäiset tarkastusvalmiudet. Tätä sisäisen valvonnan järjestelmän tärkeää osa-aluetta ei ollut kuitenkaan perustettu vielä vuoden 2010 loppuun mennessä.

25.

Tilintarkastustuomioistuin toi edellisessä kertomuksessaan esiin, että yhteisyrityksen perussäännön määräystä komission sisäisen tarkastajan tehtävästä olisi selkeytettävä. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei vielä ole sisällytetty säännöstä komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksista, mutta komissio ja yhteisyritys ovat huolehtineet siitä, että komission sisäisen tarkastuksen ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen toiminnon operatiivinen rooli on määritelty selkeästi.

Sopimusta isäntävaltion kanssa ei ole tehty

26.

Kuten tilintarkastustuomioistuin totesi edellisessä kertomuksessaan, ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamisesta annetussa neuvoston asetuksessa säädetään, että yhteisyrityksen ja Belgian välillä olisi tehtävä sopimus toimistotiloista, erioikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta. Tällaista sopimusta ei kuitenkaan ollut tehty vuoden 2010 loppuun mennessä.

Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 25. lokakuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 74/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamisesta sulautettuja tietotekniikkajärjestelmiä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 52).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs puiteohjelma, joka hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY, kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet. Puiteohjelmalla on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma muodostaa myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeisen osatekijän.

(4)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(10)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(12)  Yhteisyritys suorittaa ennakkomaksut hankkeille vasta, kun osakasvaltion viranomaiset ovat tehneet kansalliset avustussopimukset. Osa vuosien 2008 ja 2009 ehdotuspyyntöihin liittyvistä kansallisista avustussopimuksista oli tekemättä vielä vuoden 2010 lopussa.

(13)  Rahoituksesta vastaavien kansallisten viranomaisten kanssa tehdyissä hallinnollisissa sopimuksissa ei nimenomaisesti eritellä näiden viranomaisten toimittamiin jälkitarkastuksiin liittyviä käytännön järjestelyjä (eli tarkastusmenetelmiä ja sovellettavia menettelyjä). Rahoituksesta vastaavat kansalliset viranomaiset velvoitetaan lainsäädännössä ainoastaan toimittamaan tarkastustulokset yhteisyritykselle.

(14)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen 12 artiklan mukaan yhteisyrityksen ”on varmistettava, että osakkaiden taloudelliset edut suojataan asianmukaisesti suorittamalla tai mahdollistamalla tarvittavat sisäiset ja ulkopuoliset tarkastukset”. Lisäksi artiklassa säädetään, että ”ARTEMIS-yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia ARTEMIS-yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien keskuudessa. Tällaiset selvitykset ja tarkastukset tekee joko ARTEMIS-yhteisyritys suoraan tai jokin ARTEMIS-osakasvaltio sen puolesta”.

(15)  a) strateginen tietotekninen suunnittelu- ja seurantasykli on puutteellinen, b) vakioidut turvallisuusperiaatteet ja -säännöt ovat epätäydelliset, c) tietoteknisten riskienhallinta on riittämätöntä ja d) vakioitua toiminnan jatkuvuussuunnitelmaa ei ole laadittu eikä palautumissuunnitelmaa ole saatu valmiiksi ja testattu.


LIITE

ARTEMIS-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Ote Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 artiklasta)

Unioni voi perustaa yhteisyrityksiä tai muita järjestelmiä, jotka ovat tarpeen, jotta unionin tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevat toimintaohjelmat voidaan panna täytäntöön asianmukaisesti.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(Neuvoston asetus (EY) N:o 74/2008)

Tavoitteet

Yhteisyritys myötävaikuttaa seitsemännen puiteohjelman sekä Yhteistyö-erityisohjelman aihealueen ”Tieto- ja viestintäteknologia” täytäntöönpanoon.

Tehtävät

Määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien avainteknologioiden kehittämiseksi

tukea t&k-toimien toteuttamista erityisesti myöntämällä rahoitusta kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella valittujen hankkeiden osallistujille

edistää julkisen ja yksityisen sektorin välistä kumppanuutta, jolla pyritään käynnistämään ja yhdistämään unionin tasoisia, kansallisia ja yksityisiä pyrkimyksiä ja lisäämään sulautettuihin tietotekniikkajärjestelmiin kohdistuvien t&k-investointien kokonaismäärää

aikaansaada eurooppalaisen t&k-työn synergiaa ja koordinointia sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien alalla

edistää pk-yritysten osallistumista.

Hallinto

1 –   Hallintoneuvosto

hallintoneuvostolla on yleinen vastuu yhteisyrityksen toiminnasta ja se valvoo sen toimien toteuttamista.

2 –   Toimitusjohtaja

toimitusjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta hallintoneuvoston päätösten mukaisesti.

3 –   Julkisten tahojen neuvosto

julkisten tahojen neuvosto päättää ehdotuspyyntöjen laajuudesta ja käynnistämisestä, hanke-ehdotusten valinnasta sekä julkisten varojen osoittamisesta valittuihin ehdotuksiin.

4 –   Teollisuus- ja tutkimuskomitea

teollisuus- ja tutkimuskomitea laatii monivuotisen strategisen suunnitelman sekä tutkimusohjelman ja vuosittaisen työohjelman.

5 –   Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

6 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2010

Talousarvio

38,5 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 27 miljoonaa euroa maksumäärärahoja.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2010

Henkilöstötaulukossa 8 virkaa, joista täytettyjä 7.

Muu henkilöstö:

työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0

sopimussuhteinen henkilöstö: 4

paikallinen henkilöstö: 0

yhteensä: 11 henkilöstön jäsentä.

Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 5

hallinnolliset tehtävät: 4

sekalaiset tehtävät: 2

Tuotteet ja palvelut vuonna 2010

Vuonna 2010 järjestettiin ehdotuspyyntö, jonka kokonaistalousarvio oli 93 miljoonaa euroa.

Lähde: yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


ARTEMIS-YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Kohta 16

Koska talousarvion toimintaa koskeva osio perustuu jäsenvaltioiden sitoutumisiin, ja suurimmalle osalle niistä sitoutuminen on mahdollista vasta kansallisten talousarvioiden hyväksymisen jälkeen, hallintoneuvosto hyväksyi talousarvion vuoden 2011 tammikuun kokouksessaan.

Talousarvion rakenne ja esitystapa on mukautettu vuoden 2011 talousarvioon tilintarkastustuomioistuimen aikaisempien huomautusten ja suositusten mukaisesti.

Kohta 17

Yhdymme tilintarkastustuomioistuimen huomautuksiin. ARTEMIS pyrkii nopeuttamaan prosessia.

Kohta 20

Jälkitarkastukset annetaan pääasiallisesti ARTEMIS-jäsenvaltioiden tehtäväksi. Tätä koskevat poikkeukset otetaan huomioon hyväksytyssä jälkitarkastusstrategiassa. ARTEMIS kokoaa paraikaa yhteen jäsenvaltioiden kansallisia strategioita ja jälkitarkastusten tuloksia. Tämän jälkeen analysoimme yhdessä ARTEMISin sisäisen tarkastajan (IAS) kanssa mahdollisuuksia kehittää ja tarkistaa strategiaamme.

Kohta 21

Toimintaperiaatteiden ja menettelyjen vakioiminen on kesken, mikä johtuu siitä, että ARTEMIS toimi väliaikaisissa tiloissa vuoden 2010 aikana.

Kohta 22

Muiden toimintaprosessien osalta ARTEMIS tukeutuu kansallisten viranomaisten toimittamiin tietoihin ja ryhtyy toimenpiteisiin järjestelmän parantamiseksi (ks. kohta 20).

Kohta 23

ARTEMISin käyttämässä laskujen ja maksujen tietoteknisessä hallintatyökalussa ABAC:ssä, on mukana menetelmä, joka vähentää ennakkomaksuista saadun koron Euroopan komission ABAC:ssä tekemien laskelmien ja dokumentoinnin mukaisesti. Tähän mennessä jäsenvaltioiden viranomaiset eivät kuitenkaan ole tehneet ilmoituksia ennakkomaksujen koroista. ARTEMIS esittää kansallisille viranomaisille tiedustelun niiden säännöistä, jotka koskevat edunsaajien ennakkomaksujen korkojen ilmoitusvelvollisuutta.

Kohta 24

Tämä kohta on käsittelyssä komission sisäisen tarkastuksen osastolla.

Kohta 25

Komission sisäisen tarkastuksen osaston toimintaperiaatteiden sisältö hyväksyttiin hallintoneuvoston kokouksessa 25. marraskuuta 2010. Sopivan tilaisuuden tullen ARTEMISin varainhoitoa koskevia sääntöjä muutetaan tämän mukaisesti.

Kohta 26

ARTEMIS-yhteisyritys jatkaa yhteistyötä isäntävaltion kanssa tehtävän sopimuksen määräysten toteuttamiseksi ja olettaa menettelyn seuraavien vaiheiden johtavan sopimuksen allekirjoittamiseen.