52011PC0001

/* KOM/2011/0001 lopull. - COD 2011/0002 */ Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 13.1.2011

KOM(2011) 1 lopullinen

2011/0002 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)SEK(2011) 44 lopullinenSEK(2011) 43 lopullinen

PERUSTELUT

EHDOTUKSEN TAUSTA

- Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Ehdotus koskee maatalous- ja metsätraktoreiden käyttövoimaksi tarkoitettujen moottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi toteutettavista toimenpiteistä 22 päivänä toukokuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/25/EY muuttamista. [1]

Direktiivin 2000/25/EY tavoitteena on taata maatalous- ja metsätraktoreiden vapaa liikkuvuus ja samalla alentaa moottoreiden sallittuja pakokaasupäästötasoja kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin sekä ympäristön suojelemiseksi.

Direktiivissä määritellään vaiheet pakokaasupäästöjen raja-arvojen alentamiselle, ja se pitkälti vastaa liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen torjuntatoimenpiteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 16 päivänä joulukuuta 1997 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/68/EY[2] säännöksiä.

Kun liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen raja-arvoja edelleen alennettiin direktiivillä 2004/26/EY[3], direktiiviä 2000/25/EY muutettiin 21 päivänä helmikuuta 2005 komission direktiivillä 20005/13/EY[4].

Kaasu- ja hiukkaspäästöjen uudet raja-arvot määriteltiin, jotta aiemmin säädettyjä raja-arvoja voitaisiin pienentää 90 prosentilla. Tarkoituksena oli, että siihen mennessä, kun kaikkein tiukin taso tulee pakolliseksi, valtaosassa kumpaankin sovellusalaan kuuluvia moottoreita ja koneita on sekä pienhiukkasten että typen oksidien sekundääriset jälkikäsittelyjärjestelmät.

Näiden haasteiden vuoksi ja koska tavoitteiden tekniseen toteutettavuuteen liittyi epävarmuutta, direktiivissä 2004/26/EY säädetään, että komissio tekee teknisen uudelleentarkastelun, jossa se ”tarkastelee käytettävissä olevaa tekniikkaa, kustannus-hyötysuhde mukaan luettuna, vahvistaakseen vaiheiden III B ja IV raja-arvot ja arvioidakseen mahdollista tarvetta ottaa käyttöön uusia joustomahdollisuuksia, poikkeuksia tai myöhäisempiä täytäntöönpanoajankohtia tietyntyyppisille laitteille tai moottoreille ja ottaen huomioon kausiluonteisissa sovelluksissa käytettäviin liikkuviin työkoneisiin asennetut moottorit”[5].

Muutetun direktiivin 2000/25/EY 4 artiklan 8 kohta on yhteydessä direktiivissä 2004/26/EY säädettyyn tekniseen uudelleentarkasteluun, jotta voidaan tutkia maataloustraktoreihin ja erityisesti T2-, T4.1- ja C2-luokkien traktoreihin (ns. kapearaiteiset traktorit, joiden leveys on alle 1,15 m) liittyvät kysymykset.

Teknisen arvioinnin tulokset vahvistivat, että lainsäätäjien asettamat haastavat raja-arvot on mahdollista saavuttaa valtaosassa työkoneisiin ja maataloustraktoreihin asennettavia moottoreita. T2-, T4.1- ja C2-luokkien maataloustraktorien osalta pidettiin kuitenkin välttämättömänä muuttaa vaatimuksia.

- Yleinen tausta

Jotta direktiivin 2004/26/EY 2 artiklan ja direktiivin 2000/25/EY 4 artiklan 8 kohdan velvoitteet voitaisiin täyttää, yritystoiminnan pääosasto teki Yhteisen tutkimuskeskuksen (YTK) kanssa sopimuksen kyseisissä direktiiveissä edellytettyjen näkökohtien tutkimisesta.

Maataloustraktoreiden osalta YTK arvioi T2-, T4.1- ja C2- luokkien tilanteen lähdetutkimusten perusteella ja arvioimalla ajoneuvoja suoraan käydessään tutustumassa niihin viiden eri kokoisen (yksi voidaan luokitella pk-yritykseksi) ja eri teknologiaa käyttävän valmistajan luona. Kyseiset yritykset valmistavat valtaosan Euroopan markkinoilla olevista kapearaiteisista traktoreista.

Tutkimuksen kohteena olleet traktorit ovat tyypillisesti eurooppalaisia tuotteita, jotka on suunniteltu täyttämään Etelä-Euroopan (erityisesti Välimeren alueen) erikoistuneen maatalouden vaatimukset. Valtaosa näistä traktoreista myydään EU:ssa.

Analyysin tulokset esitettiin liikkuvien työkoneiden moottoreiden päästöjä käsittelevän komission työryhmän (GEME) kokouksissa kesäkuusta 2006 alkaen, ja ne vahvistettiin joulukuussa 2007 annetussa loppuraporttiluonnoksessa, joka on julkaistu CIRCA-sivustossa.

Muiden kysymysten kohdalla esitettiin useita vaihtoehtoja, mutta T2-, T4.1- ja C2-luokkien traktoreiden osalta YTK:n ainoa päätelmä oli, että ne olisi vapautettava direktiivin 2000/25/EY vaiheista III B ja IV. Osa jäsenvaltioista kannatti tätä päätelmää, eikä kielteisiä reaktioita ollut.

Nämä YTK:n päätelmät saivat vahvistuksen vaikutusten arvioinnissa, jonka teki komission yritystoiminnan pääosaston toimeksiannosta vuosina 2008–2009 Ardacis. Arcadiksen selvityksessä osoitettiin selvästi, että ehdotetulla lykkäämisellä saavutetaan ympäristöetuja: ilman lykkäystä käyttäjät eivät voisi ostaa nykyaikaisia vaiheen III A traktoreita, vaan he jatkaisivat (erittäin) vanhojen koneiden (vaiheen 0 tasoa) käyttöä. Lisäksi Arcadis osoittaa, että ehdotuksen hylkäämisellä on kielteisiä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia.

- Voimassa olevat aiemmat säännökset

Asiaa koskevat seuraavat kaksi direktiiviä:

- Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 97/68/EY, annettu 16 päivänä joulukuuta 1997, liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen torjuntatoimenpiteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä;

- Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/25/EY, annettu 22 päivänä toukokuuta 2000, maatalous- ja metsätraktoreiden käyttövoimaksi tarkoitettujen moottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi toteutettavista toimenpiteistä ja neuvoston direktiivin 74/150/ETY muuttamisesta, sellaisena kuin se on muutettuna.

- Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen ja tavoitteiden kanssa

Direktiivi 97/68/EY perustuu yhteisön ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevaan periaate- ja toimintaohjelmaan[6].

Direktiivillä 2000/25/EY samat tavoitteet ja toimenpiteet siirretään koskemaan maataloustraktoreita.

Tämä ehdotus vastaa yhteisön nykyistä ympäristöpolitiikkaa ja tavoitteita sellaisina kuin ne on esitetty kuudennessa ympäristöä koskevassa toimintaohjelmassa (KOM(2001) 31 lopullinen)[7]. Sen mukaan ilman laadun parantaminen on yksi ensisijaisista tavoitteista, joka voidaan saavuttaa muun muassa ottamalla käyttöön tuotekohtaisia pakokaasupäästöjen raja-arvoja. Kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman mukaan politiikka perustuu osallistumiseen ja luotettavaan tietoon:

”Kuudennen toimintaohjelman täytäntöönpanon onnistuminen riippuu keskeisesti mahdollisimman monien asianosaisten osallistumisesta kaikkiin prosessin vaiheisiin tavoitteiden sopimisesta toimenpiteiden toteuttamiseen. Luotettava tieteellinen tieto ja taloudelliset arvioinnit, luotettava ja ajantasainen tieto sekä osoittimien käyttö tukevat ympäristöpolitiikan laadintaa, täytäntöönpanoa ja arviointia.”

Ehdotettu lykkäys on täysin näiden periaatteiden mukaista. Se kattaa direktiivissä 2000/25/EY säädetyt vaiheiden III B ja IV raja-arvot T2-, T4.1- ja C2-luokkien osalta, koska kaikki sidosryhmät ovat todenneet, että niiden saavuttaminen on teknisesti mahdotonta. Tämä on vahvistettu myös YTK:n riippumattomassa selvityksessä.

INTRESSITAHOJEN KUULEMISEN TULOKSET JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

- Intressitahojen kuuleminen

Asia ja YTK:n selvityksen tulokset on esitetty jäsenvaltioille ja sidosryhmille liikkuvien työkoneiden asiantuntijaryhmän kokouksissa. Jäsenvaltioita on kuultu muun muassa 21. marraskuuta 2008 pidetyssä maataloustraktoreiden mukauttamista tekniikan kehitykseen käsittelevän komitean kokouksessa. Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Saksa, Suomi, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta ilmaisivat tukensa; kielteisiä kantoja ei esitetty. Lisäksi teollisuuden edustajien kanssa pidettiin kokous 2. syyskuuta 2010 uusimman teknisen kehityksen läpikäymiseksi.

- Asiantuntijatiedon käyttö

Lähteenä olleet tieteenalat ja asiantuntemuksen alat

Liikkuvien työkoneiden ja maataloustraktoreiden pakokaasupäästöt.

Tärkeimmät organisaatiot ja asiantuntijat, joita on kuultu

YTK; liikkuvien työkoneiden pakokaasupäästöjä käsittelevä asiantuntijaryhmä ja maataloustraktoreita käsittelevä työryhmä.

Asiantuntijaneuvojen saattaminen yleisesti saataville

YTK:n ja Arcadiksen selvitykset työkoneiden pakokaasupäästöjä koskevan lainsäädännön teknisestä tarkastelusta on julkaistu CIRCA-sivustossa. Tietoa on annettu liikkuvia työkoneita käsittelevän komission asiantuntijaryhmän ja maataloustraktoreita käsittelevän työryhmän ja komitean kokouksissa.

- Vaikutusten arviointi

Komissio teki vuonna 2010 edellä mainittujen teknisten selvitysten perusteella virallisen vaikutusten arvioinnin, jossa viimeaikainen tekninen kehitys otettiin huomioon. Päätelmä oli, että tekniset ratkaisut ovat todennäköisesti toteutuskelpoisia mutta eivät lainsäädännössä asetetussa aikataulussa. Parhaana vaihtoehtona pidettiin vaiheiden III B ja IV vaatimusten lykkäämistä kolmella vuodella.

EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

- Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

Direktiivin 2000/25/EY 4 artiklassa asetettuja vaiheiden III B ja IV tyyppihyväksyntää ja ensimmäistä käyttöönottoa koskevia päivämääriä lykätään direktiivissä 2003/37/EY määriteltyjen T2-, C2- ja T4.1- luokkien osalta kolmella vuodella.

- Oikeusperusta

Ehdotus perustuu perussopimuksen 114 artiklaan.

- Toissijaisuusperiaate

Jäsenvaltiot eivät pysty yksin riittävän tehokkaasti täyttämään ehdotetun toimen tavoitetta, joka on varmistaa sisämarkkinoiden toiminnan jatkuminen vaatimalla, että maataloustraktorit ovat pakokaasuja koskevien yhdenmukaistettujen ympäristösäännösten mukaisia. Tavoite voidaan sen laajuuden ja vaikutusten vuoksi täyttää paremmin unionin tasolla.

Ehdotus on siten perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukainen.

- Suhteellisuusperiaate

Ehdotus ei mene pitemmälle kuin on tarpeen edellä esitettyihin tavoitteisiin pääsemiseksi.

Riippumattomat asiantuntijat ja sidosryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että vaiheiden III B ja IV raja-arvojen noudattaminen ei ole ehdotetun muutoksen soveltamisalaan kuuluvien maataloustraktorityyppien osalta teknisesti mahdollista. Jos vaiheiden III B ja IV raja-arvojen voimaantuloa ei lykätä, sisämarkkinoille ja unionissa näitä traktoreita käyttäville maatalousaloille aiheutuu vakavia häiriöitä.

Vaikka teollisuus on esittänyt vahvoja teknisiä argumentteja sen puolesta, että nämä traktorit suljettaisiin kokonaan pois soveltamisalasta, niitä ei ole otettu huomioon. Ehdotuksessa esitetään näin ollen muutokset, jotka katsotaan välttämättömiksi, jotta teollisuudelle aiheutuvat rasitteet ja ympäristötavoitteiden toteuttaminen mahdollisuuksien mukaan ovat asianmukaisesti tasapainossa.

Ehdotus on siten perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukainen.

- Sääntelytavan valinta

Ehdotettu säädös: direktiivi

Muut säädöslajit eivät tule kyseeseen seuraavasta syystä: voimassa olevan direktiivin muuttaminen.

TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

2011/0002 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 2000/25/EY muuttamisesta päästövaiheiden kapearaiteisiin traktoreihin soveltamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen[8],

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[9],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[10],

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

1. Maatalous- ja metsätraktoreiden käyttövoimaksi tarkoitettujen moottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi toteutettavista toimenpiteistä ja neuvoston direktiivin 74/150/ETY muuttamisesta 22 päivänä toukokuuta 2000 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2000/25/EY[11] säännellään maatalous- ja metsätraktoreihin asennettujen moottorien pakokaasupäästöjä. Päästörajoja, joita tällä hetkellä sovelletaan useimpien puristussytytteisten moottorien tyyppihyväksyntään, nimitetään vaiheeksi III A. Direktiivissä säädetään, että kyseiset raja-arvot korvataan tiukemmilla vaiheen III B raja-arvoilla, jotka tulevat vaiheittain voimaan asianomaisten moottorien tyyppihyväksynnän osalta 1 päivästä tammikuuta 2010 ja markkinoille saattamisen osalta 1 päivästä tammikuuta 2011.

2. Liikkuviin työkoneisiin asennettavien polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen torjuntatoimenpiteitä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun direktiivin 97/68/EY muuttamisesta 21 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/26/EY[12] 2 artiklan b kohdassa säädetään, että komissio tarkastelee käytettävissä olevaa tekniikkaa, kustannus-hyötysuhde mukaan luettuna, vahvistaakseen vaiheiden III B ja IV raja-arvot ja arvioidakseen mahdollista tarvetta ottaa käyttöön uusia joustomahdollisuuksia, poikkeuksia tai myöhäisempiä täytäntöönpanoajankohtia tietyntyyppisille laitteille tai moottoreille ja ottaen huomioon kausiluonteisissa sovelluksissa käytettäviin liikkuviin työkoneisiin asennetut moottorit. Direktiivin 2000/25/EY 4 artiklan 8 kohdassa on uudelleentarkastelulauseke, jotta T2-, T4.1- ja C2-luokkien traktoreiden erityispiirteet voidaan ottaa huomioon.

3. Direktiiviin 97/68/EY liittyen on tehty useita teknisiä selvityksiä. Näiden vuosina 2007, 2009 ja 2010 tehtyjen teknisten selvitysten tulos, jonka myös komission tekemä vaikutusten arviointi vahvistaa, oli että T2-, C2- ja T4.1-luokkiin kuuluvien traktorien ei ole teknisesti mahdollista täyttää vaiheiden III B ja IV vaatimuksia vielä direktiivissä säädettyihin päivämääriin mennessä.

4. Jotta unionin lainsäädännössä ei asetettaisi teknisiä vaatimuksia, joita ei voida vielä täyttää, ja jotta vältetään tilanne, jossa T2-, C2- ja T4.1-luokkien traktoreita ei voitaisi enää tyyppihyväksyä ja saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön, on välttämätöntä säätää kolmen vuoden siirtymäaika, jonka kuluessa T2-, C2- ja T4.1-luokkiin kuuluvia traktoreita voidaan edelleen tyyppihyväksyä ja saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön.

5. Direktiivi 2000/25/EY olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Lisätään direktiivin 2000/25/EY 4 artiklaan kohta seuraavasti:

” 9. Edellä 2 kohdan d ja e alakohdasta ja 3 kohdasta poiketen lykätään 2 kohdan d ja e kohdassa asetettuja päivämääriä direktiivin 2003/37/EY liitteessä II olevan A luvun A.1 kohdassa ja liitteessä II olevan B luvun lisäyksessä 1 olevan I osan 1.1 kohdassa määriteltyjen ja luokkien L–R moottorilla varustettujen T2-, C2- ja T4.1- luokkien traktoreiden osalta kolmella vuodella. Tämän direktiivin vaiheen III A vaatimuksia sovelletaan edelleen kyseisiin päivämääriin asti.”

2 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1. Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään [kuuden kuukauden miinus yhden päivän kuluttua voimaantulosta]. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset.

Niiden on sovellettava näitä säännöksiä [kuuden kuukauden kuluttua niiden voimaantulosta].

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä [...] päivänä [...]kuuta […].

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja […] […]

[1] EYVL L 173, 12.7.2000, s. 1.

[2] EYVL L 69, 27.2.1998, s. 1.

[3] EUVL L 146, 30.4.2006, s. 1.

[4] EUVL L 55, 1.3.2005, s. 35.

[5] EUVL L 146, 30.4.2004, 2 artikla.

[6] Neuvostossa kokoontuneiden neuvoston ja jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma, annettu 1. helmikuuta 1993 (EYVL C 138, 17.5.1993, s. 1).

[7] EYVL C 154E, 29.5.2001, s. 218.

[8] EUVL C […], [...], s. [...].

[9] EUVL C […], [...], s. [...].

[10] EUVL C […], [...], s. [...].

[11] EYVL L 173, 12.7.2000, s. 1.

[12] EUVL L 225, 25.6.2004, s. 3.