22.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 376/87


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista Ehdotus – Neuvoston asetus tuomioistuimen toimivallasta, sovellettavasta laista sekä päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta aviovarallisuussuhteita koskevissa asioissa

KOM(2011) 126 lopullinen – 2011/0059 CNS

ja Ehdotus – Neuvoston asetus tuomioistuimen toimivallasta, sovellettavasta laista sekä päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta rekisteröityjen parisuhteiden varallisuusoikeudellisia vaikutuksia koskevissa asioissa

KOM(2011) 127 lopullinen – 2011/0060 CNS

2011/C 376/16

Esittelijä: Antonello PEZZINI

Neuvosto päätti 26. huhtikuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheista

 

Ehdotus – Neuvoston asetus tuomioistuimen toimivallasta, sovellettavasta laista sekä päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta aviovarallisuussuhteita koskevissa asioissa

KOM(2011) 126 lopullinen – 2011/0059 CNS

ja

 

Ehdotus – Neuvoston asetus tuomioistuimen toimivallasta, sovellettavasta laista sekä päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta rekisteröityjen parisuhteiden varallisuusoikeudellisia vaikutuksia koskevissa asioissa

KOM(2011) 127 lopullinen – 2011/0060 CNS.

Asian valmistelusta vastannut ”työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 31. elokuuta 2011.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 21.–22. syyskuuta 2011 pitämässään 474. täysistunnossa (syyskuun 21. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 156 ääntä puolesta ja 3 vastaan 6:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1   Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on samaa mieltä komission kanssa siitä, että kansainvälisten parien omistusoikeuksiin liittyvä epävarmuus ja syrjintä on poistettava ja että on aiheellista hyväksyä lainsäädäntöpaketti, johon sisältyy kaksi asetusta: yksi aviopuolisoja, toinen rekisteröidyssä parisuhteessa olevia varten.

1.2   Komitea pitää kaikessa alan sääntelyssä tärkeinä oikeusvarmuutta, ennakoitavuutta, yksinkertaistamista, oikeussuojan ja oikeudenmukaisten ratkaisujen nopeaa saatavuutta, kohtuullisia hintoja ja lyhyttä käsittelyaikaa, joista voidaan poiketa vain oikeusjärjestyksen perusteiden takia.

1.3   ETSK katsoo, että kaikessa sääntelyssä on suojeltava selkeästi ja avoimesti sekä aviopuolisoiden ja rekisteröidyissä parisuhteissa olevien varallisuussuhteisiin liittyviä oikeuksia että kolmansien etuja ja oikeuksia. Sovellettava lainsäädäntö ja toimivaltainen tuomioistuin olisikin valittava liiton solmimisen yhteydessä.

1.4   ETSK pohtii, olisiko alalla mahdollista toteuttaa valinnainen eurooppalainen lisäjärjestelmä, ns. 28. järjestelmä, joka suojelisi kansainvälisiä pareja yhdenvertaisesti aviovarallisuussuhteissa ja varallisuusoikeudellisissa vaikutuksissa.

1.4.1   Kaiken lisäksi tämä helpottaisi välimiesmenettelyn käyttöä ja tekisi sovintoratkaisuista päteviä.

1.5   Komitea korostaa, että on tärkeää varmistaa päätösten välitön täytäntöönpano ilman lisämenettelyjä, vaikka ne olisivat kuinka yksinkertaisia, jotta voidaan nopeuttaa käsittelyä ja supistaa kansalaisille aiheutuvia kuluja sekä keventää oikeusjärjestelmille koituvaa hallinnollista taakkaa.

1.6   ETSK suosittaa toimivaltaisille tuomioistuimille sekä oikeusalan toimijoille ja kansalaisille suunnatun tiedotuksen ja koulutuksen toteuttamista siten, että luodaan interaktiivinen internet-portaali kaikilla virallisilla kielillä ja otetaan käyttöön ammattitaidon ja osaamisen vaihtojärjestelmät.

1.7   ETSK kehottaa toteuttamaan ilmaista teknistä ja oikeudellista apua tarjoavien kansallisten neuvontapisteiden eurooppalaisen verkon, joka toimisi perusoikeusviraston alaisuudessa, jotta voitaisiin varmistaa, että kaikki parit voivat käyttää oikeuksiaan tietoisesti ja valistuneesti.

1.8   ETSK painottaa, että on tärkeää keskittää perintöä, avioeroa, asumuseroa ja aviovarallisuussuhteen purkautumista koskevat menettelyt yhteen tuomioistuimeen.

1.9   Komitea suosittaa vielä painokkaasti, että varmistetaan nykyisten, muutettavien tai vielä laadittavien säädösten täydellinen johdonmukaisuus, jotta voidaan taata yhdenmukaiset, yksinkertaistetut ja kaikille Euroopan kansalaisille avoimet puitteet varallisuussuhteita koskevissa asioissa.

2.   Nykyinen lainsäädäntökehys

2.1   ETSK:n mielestä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että kansalaiset voivat liikkua vapaasti kaikissa jäsenvaltiossa elääkseen, perustaakseen perheen ja hankkiakseen omaisuutta Euroopan unionissa ongelmitta ja ilman epävarmuustekijöitä.

2.2   Perussopimukset ja Euroopan unionin perusoikeuskirja takaavat oikeuden liikkumis- ja oleskeluvapauteen, oikeudensaantimahdollisuudet ja perusoikeuksien noudattamisen erityisesti seuraavilta osin: omistusoikeus, kaikkien yhdenvertaisuus lain edessä, syrjimättömyysperiaate, oikeus yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen, oikeus mennä naimisiin ja perustaa perhe kansallisen lainsäädännön mukaisesti sekä oikeus puolueettomaan tuomioistuimeen.

2.3   Kansalaisten lisääntynyt liikkuminen EU:ssa on johtanut yhä useampiin kansainvälisiin avioliittoihin ja parisuhteisiin, joissa puolisot ovat eri maiden kansalaisia tai asuvat eri jäsenvaltioissa taikka asuvat jäsenvaltiossa, jonka kansalaisia he eivät ole.

2.4   ETSK on tietoinen, että näiden oikeuksien tehokas käyttö sisärajattomalla alueella on tärkeää riippumatta parisuhteen muodosta eri jäsenvaltioista peräisin olevien kansalaisten välillä, jotka saattavat vielä oleskella jäsenvaltiossa, joiden kansalaisia he eivät ole. Tähän liittyy usein myös EU:n eri jäsenvaltioissa sijaitsevan irtaimen ja/tai kiinteän omaisuuden omistaminen.

2.5   Euroopassa on tällä hetkellä noin 16 miljoonaa kansainvälistä paria. Vuonna 2007 uusista avioliitoista (2,4 miljoonaa) noin 13 prosenttia (310 000) oli kansainvälisiä. Samana vuonna 211 000:sta EU:ssa rekisteröidystä parisuhteesta 41 000 oli kansainvälisiä.

2.6   Samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton viidessä maassa (Alankomaissa vuodesta 2001, Belgiassa vuodesta 2003, Espanjassa vuodesta 2005, Ruotsissa vuodesta 2009 ja Portugalissa vuodesta 2010). Rekisteröity parisuhde, joka on uudempi oikeudellinen järjestely, on puolestaan tunnustettu 14 jäsenvaltiossa (1). Kaikissa näissä 14 maassa sallitaan samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinti, kun taas sekä samaa että eri sukupuolta olevien parien parisuhteen rekisteröinti sallitaan vain Belgiassa, Ranskassa, Luxemburgissa ja Alankomaissa.

2.7   Kun komissio kuuli vuonna 2006 ETSK:ta avioliittoasioihin sovellettavan lainsäädännön määräytymistä koskevasta vihreästä kirjasta, komitea kannatti (2) yleisesti ottaen asetuksen (EY) N:o 2201/2003 laajentamista muutosten kautta toimivaltaa ja sovellettavaa lakia koskevilla kysymyksillä ja totesi, että uudella asetuksella täydennetään näiltä osin asetusta, jossa käsitellään tuomioiden tunnustamista avioliittoa ja lasten huoltoa koskevissa asioissa. ETSK oli jo avioeroa koskevasta vihreästä kirjasta antamassaan lausunnossa ottanut kantaa tuomioistuimen toimivaltaan ja sovellettavaan lakiin ja viittasikin tähän hyvin yksityiskohtaiseen lausuntoon (3).

2.8   Komitea pohti myös, onko tarkoituksenmukaista käsitellä erillisessä säädöksessä yhteisen omaisuuden jakoa (kiinteä ja irtain omaisuus ja muu varallisuus) ja laajentaa samalla jakoa koskevien säännösten soveltamisalaa avopareihin (joilla voi olla kuitenkin yhteisiä lapsia).

2.9   Olisi ehkä ollut loogisempaa käsitellä yhtäältä avioliiton purkamisen kaikkia seurauksia ja toisaalta säännellä rekisteröidyssä parisuhteessa elävien parisuhteen purkamisen kaikkia seurauksia laatimalla yhtenäinen sääntelykehys.

2.10   Tällainen jako olisi varmasti tehnyt sovellettavasta oikeudesta selvempää ja ymmärrettävämpää ja helpottanut tuomioiden tunnustamista; useinhan kaikista avioeron edellytyksistä ja seurauksista päätetään lopullisesti yhdessä ainoassa tuomiossa.

2.11   Ottaen huomioon, että sekä avioliitolla että rekisteröidyllä parisuhteella on omat ominaispiirteensä ja että niiden välillä voi olla oikeudellisia eroja, ETSK kannattaa kahta erillistä säädöstä: yksi, joka koskee tuomioistuimen toimivaltaa, sovellettavaa lakia sekä päätösten tunnustamista ja täytäntöönpanoa aviovarallisuussuhteita koskevissa asioissa, ja toinen, joka koskee tuomioistuimen toimivaltaa, sovellettavaa lakia sekä päätösten tunnustamista ja täytäntöönpanoa rekisteröityjen parisuhteiden varallisuusoikeudellisia vaikutuksia koskevissa asioissa.

2.12   Komitea pohtii, olisiko aiheellista tutkia mahdollisuutta laatia yhtenäinen väline valinnaisen eurooppalaisen lisäjärjestelmän muodossa (28. järjestelmä) (4), johon parit – joko avioparit tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevat – voisivat päättää liittyä ilman minkäänlaista syrjintää. Yhtenä mahdollisena mallina voisi olla ranskalais-saksalainen sopimus yhteisen aviovarallisuussäännöstön (5) luomisesta.

2.12.1   Avioparien ja rekisteröidyssä parisuhteessa olevien varallisuussuhteet ovat usein riidattomia. Tässä tapauksessa olisi ETSK:n mielestä aiheellista sisällyttää 28. järjestelmään lausekkeita välimiesmenettelyn sovintoratkaisujen pätevyydestä (6), mistä olisi huomattavaa hyötyä Euroopan unionin kansalaisille.

2.13   Molemmilla välineillä tulisi komitean mielestä varmistaa

sovellettavan lain ennakoitavuus ja varmuus selkeiden ja yhdenmukaisten säännösten avulla

johdonmukaisuus siviilioikeudellisessa yhteistyössä erityisesti perheoikeuden alalla

päätösten automaattinen tunnustaminen ja täytäntöönpano yhdenmukaisella ja yksinkertaistetulla menettelyllä siten, että taataan tuomioiden vapaa liikkuminen ilman eksekvatuuria päätösten tunnustamisessa ja täytäntöönpanossa

tuomioistuimen toimivaltaa koskevien sääntöjen yhdenmukaistaminen siten, että määritellään sovellettava laki ja yksi tuomioistuin, joka käsittelee kaikkia parin tilanteeseen liittyvä asioita; parin olisi itse tehtävä tämä valinta

johdonmukaisen ja helposti saatavilla olevan oikeudellisen kehyksen määrittely siten, että yhdenmukaistetaan ja harmonisoidaan kaikkia asiakysymyksiä koskeva terminologia, kaikki käsitteet ja kaikki vaatimukset samanlaisista säännöistä kaikissa asiakysymyksissä (esim. vireilläolovaikutus, toimivaltaista tuomioistuinta koskevat lausekkeet jne.).

3.   Komission ehdotukset

3.1   Asiakirjassaan ”Katsaus Euroopan unionin kansalaisuuteen vuonna 2010 – Unionin kansalaisoikeuksien esteiden poistaminen” (7) komissio toteaa, että kansainvälisten pariskuntien omistusoikeuksiin liittyvä epävarmuus on yksi tärkeimmistä esteistä, joita kansalaiset kohtaavat edelleenkin oikeuksiensa toteutumisessa jokapäiväisessä elämässä.

3.2   Komission ehdotukset perustuvat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 81 artiklan 3 kohtaan.

3.3   Komission on esittänyt neuvostolle kaksi aloitetta kansainvälisten parien omistusoikeuksiin sovellettavasta laista: ensimmäinen koskee tuomioistuimen toimivallan ja sovellettavan lain määrittelyä sekä päätösten tunnustamista ja täytäntöönpanoa aviovarallisuussuhteita koskevissa asioissa ja toinen puolestaan samoja kysymyksiä rekisteröityjen parisuhteiden varallisuusoikeudellisia vaikutuksia koskevissa asioissa.

3.4   Komission ehdotuksilla on tarkoitus sitoa EU:n erilaiset oikeudelliset järjestelmät toisiinsa ja helpottaa kansainvälisten parien elämää ilman että yhdenmukaistetaan tai muutetaan avioliittoa ja rekisteröityä parisuhdetta koskevaa jäsenvaltioiden lainsäädäntöä. Tavoitteena on

antaa avioliitossa oleville kansainvälisille pareille mahdollisuus valita, mitä lakia sovelletaan heidän yhteiseen omaisuuteensa puolison kuoltua tai avioliiton purkautuessa

lisätä oikeusvarmuutta kansainvälisissä rekisteröidyissä parisuhteissa siten, että rekisteröidyn parisuhteen osapuolien omaisuuteen sovelletaan yleisesti sen valtion lakia, jossa parisuhde on rekisteröity

lisätä oikeusvarmuutta kansainvälisten (avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevien) parien kannalta luomalla johdonmukaiset säännöt toimivaltaisen tuomioistuimen ja sovellettava lain määrittämiseksi objektiivisten, hierarkkisten valintakriteerien pohjalta

parantaa ennakoitavuutta kansainvälisten parien kannalta yksinkertaistamalla päätösten ja asiakirjojen tunnustamismenettelyä kaikkialla EU:ssa ja antamalla kansalaisille mahdollisuus siihen, että erilaiset oikeudelliset kysymykset käsitellään samassa tuomioistuimessa.

3.5   Ehdotuksissa säädetään myös siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkostoon luotavasta internetsivustosta aviovarallisuussuhteiden ja kansallisten sääntöjen rekisterejä varten.

3.6   Ehdotukset edellyttävät EU:n ministerineuvoston yksimielistä hyväksyntää Euroopan parlamentin kuulemisen jälkeen.

4.   Yleistä

4.1   ETSK pitää asianmukaisena sitä, että aviopareihin sovellettavat säännöt on valittava avioliittoa solmittaessa. Näin voidaan välttää sellaisen lain valinta, jolla ei ole mitään laillista yhteyttä avioliittoon. Jos jo solmitussa avioliitossa ei ole tehty valintaa, säädetään puolestaan objektiivisten valintakriteerien luettelosta, joiden avulla määritellään sovellettava laki äskettäin ”Rooma III” -asetuksessa (8) hyväksytyn järjestelmän mukaisesti.

4.1.1   ETSK:n mukaan sellaisten sääntöjen käyttöönotto, jotka antaisivat aviopuolisoille rajatut mahdollisuudet sovellettavan lain valintaan, vahvistaisi oikeusvarmuutta ja antaisi asianosaisille tiettyä liikkumavaraa omaisuuteensa sovellettavan lain valinnassa ja varmistaisi samalla kolmansien etujen suojelun.

4.1.2   Rekisteröidyssä parisuhteessa valitaan sen valtion lainsäädäntö, jossa parisuhde rekisteröidään.

4.1.3   ETSK korostaa, että asetuksessa (EU) N:o 1259/2010 ja asiakirjaan KOM(2011) 126 lopullinen sisältyvässä ehdotuksessa mainitun sovellettavan lain valinnan takia tarvitaan asianmukainen ja selkeä tiedotusjärjestelmä, jotta pariskunnat olisivat hyvin perillä avioerolainsäädännöstä ja varallisuusoikeudellisten suhteiden sääntelystä.

4.1.4   Komitea pitää oikeusvarmuutta ensisijaisena asiana ja onkin huolissaan siitä, voiko pariskunta todella valita omaisuuteensa sovellettavan lain silloin, kun omaisuus sijaitsee fyysisesti eri maassa kuin siinä, joka on valittu.

4.1.4.1   Komitean mukaan oikeusvarmuuden takaamiseksi ja sen varmistamiseksi, että pariskunnilla on oikeus säilyttää irtaimen ja kiinteän omaisuuden arvo, olisi aiheellista tehdä asianmukainen arvio omaisuudesta sekä avioliiton solmimisen että asumus- tai avioeron yhteydessä.

4.1.4.2   ETSK toivoo, että kaikkiin omaisuutta koskeviin asiakirjoihin lisätään maininta pariskuntaan sovellettavasta järjestelmästä. Tämä on erityisen tärkeää, kun on kyse mm. osuuksista ja osakkeista, henkivakuutuksista ja eläkerahastoista.

4.1.5   ETSK pohtii kolmansiin kohdistuvia vaikutuksia silloin, kun varallisuussuhteisiin on valittu sovellettavaksi eri maan lainsäädäntö kuin sen maan – myös EU:n ulkopuolisen maan – jossa omaisuus varsinaisesti sijaitsee.

4.2   Komitea pitää tärkeänä, että poistetaan päätösten ja asiakirjojen tunnustamiseen liittyvät ongelmat ja varmistetaan edistyminen päätösten tunnustamisen nopeuttamisessa ja kustannusten supistamisessa sekä estetään mahdollisuus nostaa kanne eri jäsenvaltioiden tuomioistuimissa.

4.3   Tuomioistuimen toimivaltaa aviovarallisuussuhteiden purkautuessa koskevat säännöt laajentaisivat avioeroa tai perintöasioita käsittelevän tuomioistuimen toimivaltaa siten, että se kattaisi myös aviovarallisuussuhteiden purkautumiseen liittyvät kysymykset. Oikeusvarmuus parantuisi kansalaisten kannalta, kun avioero- tai perintöasiassa toimivaltaisella tuomioistuimella olisi toimivalta myös aviovarallisuussuhteen purkautuessa.

4.3.1   Komitea on huolissaan yksittäisen jäsenvaltioiden sisäisten säännösten mukauttamisajoista ja varallisuussuhteita koskevien asetusten voimaantulon ajankohdasta.

4.4   ETSK pitää äärimmäisen tärkeänä sitä, että varmistetaan päätösten vapaa liikkuvuus, kun ne tunnustetaan automaattisesti koko unionissa, ja niiden täytäntöönpano yksinkertaistetulla, yhdenmukaisella menettelyllä sekä vaadittava johdonmukaisuus siviilioikeudellisessa yhteistyössä.

4.5   ETSK katsoo, että yleisenä tavoitteena tulee olla johdonmukaisen ja helposti saatavilla olevan oikeudellisen kehyksen määrittely. Tätä varten on yhdenmukaistettava ja harmonisoitava kaikkia asiakysymyksiä ja käsitteitä koskeva terminologia, sekä eri aiheita käsittelevien samankaltaisten sääntöjen sisältämät vaatimukset (esim. vireilläolovaikutus, toimivaltaista tuomioistuinta koskevat lausekkeet, vakinainen asuinpaikka).

4.6   Komitean mielestä on myös tärkeää mahdollistaa päätösten tunnustaminen, täytäntöönpano ja vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla ilman eksekvatuurimenettelyä niiden muutosten mukaisesti, joita on ehdotettu (9) neuvoston asetuksessa (EY) N:o 44/2001 annettuihin siviili- ja kauppaoikeuden sääntöihin, mahdollistaen poikkeukset vain oikeusjärjestyksen perusteiden takia ja perusoikeuskirjan noudattamiseksi.

4.7   ETSK kannattaa mahdollisuutta keskittää avioeroa, asumuseroa ja aviovarallisuussuhteen purkautumista koskevat menettelyt yhteen tuomioistuimeen. Toimivaltaiset tuomioistuimet ovat samat, jotka on määritelty Bryssel II a -asetuksessa.

4.7.1   Komitea korostaa, että on tärkeää välttää rinnakkaisia menettelyjä ja sitä, että avioparien ja rekisteröidyssä parisuhteessa olevien parien omaisuuteen sovelletaan olennaisesti erilaisia lakeja.

4.8   ETSK pitää erittäin tärkeänä yhteisötason koulutustoimia, jotka on suunnattu toimivaltaisille viranomaisille ja oikeusalan toimijoille, jotka vastaavat uuden oikeudellisen kehyksen soveltamisesta aviovarallisuussuhteita ja rekisteröityjen parisuhteen osapuolien varallisuussuhteita koskevissa asioissa.

4.9   Aviopareille ja rekisteröidyssä parisuhteessa oleville on annettava asianmukaista tietoa valitun lainsäädännön vaikutuksista omaisuuden siirtoon erityisesti silloin, kun valittu järjestelmä ja omaisuuden sijaintipaikan järjestelmä eroavat toisistaan.

4.10   Helmikuun 24.–25. päivänä 2011 kokoontuneen oikeus- ja sisäasioiden neuvoston päätelmien mukaan ”perusoikeuksien kunnioittaminen tulisi ottaa huomioon myös laadittaessa säädöksiä, joihin ei sovelleta lainsäädäntömenettelyä” (10). Komitea katsoo, että perusoikeusvirasto voi ja sen tulee toimia aktiivisesti, jotta parit saisivat teknistä ja oikeudellista apua omien oikeuksiensa tehokkaaseen hyödyntämiseen.

5.   Erityistä

5.1   Ehdotetut aviovarallisuussuhteita koskevat säännökset

5.1.1   Komitea kannattaa aviovarallisuussuhteiden määrittelyä siten, että ne kattavat sekä puolisoiden omaisuuden hoitoon liittyvät näkökohdat että kysymykset, jotka koskevat aviovarallisuussuhteiden purkautumista, vaikuttamatta omaisuutta koskevien esineoikeuksien luonteeseen, esineiden ja oikeuksien laadun määrittelyyn tai näiden oikeuksien haltijan etuoikeuksien määrittelyyn. Poikkeukset ovat mahdollisia vain jäsenvaltioiden lainsäädännössä säädettyjen oikeusjärjestyksen perusteiden takia.

5.1.2   Komitea on erittäin huolissaan toimivallan johdonmukaisuuden varmistamisesta asetuksen (EU) N:o 1259/2010 perusteella sovellettavien järjestelmien (avio- tai asumusero), asetuksen (EY) N:o 2201/2003 perusteella sovellettavien järjestelmien (avioliitto) ja aviovarallisuussuhteita koskevan ehdotetun asetuksen perusteella sovellettavien järjestelmien (ks. II luku, 4 ja 5 artikla, III luku, 15–18 artikla) välillä.

5.1.2.1   ETSK:n mukaan järjestelmien erot – jotka jätettäisiin täysin osapuolien harkintavallan varaan – eri tapauksissa saattaisivat johtaa liialliseen monimutkaisuuteen ja mahdollisiin toimivaltaristiriitoihin ja niistä johtuviin seurauksiin, mikä pitkittäisi huomattavasti käsittelyaikoja ja lisäisi kustannuksia. Komitea katsoo, että tuomioistuimen toimivalta olisi aiheellista vahvistaa avioliiton solmimisen yhteydessä.

5.1.3   Komitean mukaan aviovarallisuussuhteita koskevien päätösten, julkisten asiakirjojen ja tuomioistuimen pöytäkirjojen vapaaseen liikkuvuuteen liittyvään vastavuoroisen tunnustamisen periaatteeseen ei tule sisältyä mahdollisuutta ehdotettujen menettelyjen lisäksi tuleviin muihin menettelyihin. Kaikenlaiset eksekvatuurimenettelyt (ks. Bryssel I ja II -asetukset) lisäisivät kustannuksia ja käsittelyaikoja.

5.1.4   Molempien asetusten 4 artiklassa tulisi ETSK:n mielestä sulkea pois mahdollisuus asettaa puolisoiden asiasta sopiminen ehdoksi sille, että tuomioistuimilla, joilla on toimivalta purkamisessa ja pätemättömäksi julistamisessa, on toimivalta myös päättää asiaan liittyvistä varallisuussuhteista.

5.2   Ehdotetut rekisteröityjen parisuhteiden varallisuussuhteita koskevat säännökset

5.2.1   ETSK katsoo, että on otettava huomioon rekisteröidyn parisuhteen erityispiirteet, jotta voidaan määritellä rekisteröidyn parisuhteen osapuolten keskinäisten sekä osapuolten ja kolmansien välisten varallisuusoikeudellisten suhteiden oikeudelliset seuraukset.

5.2.2   ETSK pelkää, että ehdotetun asetuksen KOM(2011) 127 lopullinen (rekisteröidyt parisuhteet) III luvun säännökset saattavat olla ristiriidassa omaisuuden sijaintipaikan lakien kanssa.

5.2.3   Koska rekisteröidyn parisuhteen hyväksyvien maiden järjestelmien välillä on eroja, olisi rekisteröidyn parisuhteen osapuolten ja kolmansien oikeuksien takaamisen vahvistamiseksi aiheellista yhdenmukaistaa tiedotusjärjestelmät, julkaisemismenettelyt ja parien oman omaisuuden oikeusvaikutukset erityisesti tapauksissa, joissa omaisuus sijaitsee valtiossa, jossa kyseinen parisuhteen muoto ei ole mahdollinen.

5.3   Tiedon saaminen jäsenvaltioissa käytössä olevista varallisuussuhteista

5.3.1   ETSK korostaa, että on tärkeää varmistaa se, että ensinnäkin avioparit ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet ja toiseksi toimivaltaiset oikeusviranomaiset ja oikeusalan toimijat saavat tietoa yhteisön kielillä laadituista käytännön oppaista ja kaikilla unionin virallisilla kielillä luotavasta internet-portaalista.

5.3.2   Komitea pitää välttämättömänä, että toimivaltaisille viranomaisille, oikeusalan toimijoille ja käyttäjille laaditaan koulutusohjelma, jonka lisäksi järjestetään kokemusten vaihtoa, jotta voidaan varmistaa asianmukainen ja laaja-alainen ammattitaito ja aiheeseen liittyvien kansallisten oikeusjärjestelmien tuntemus.

5.3.3   ETSK toivoo, että luodaan perusoikeusviraston alaisuudessa toimiva teknistä ja oikeudellista apua ilmaiseksi tarjoavien kansallisten neuvontapisteiden eurooppalainen verkko, jotta varmistettaisiin, että kaikki avioparit ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voivat käyttää varallisuussuhteita koskevia oikeuksiaan tietoisesti.

Bryssel 21. syyskuuta 2011

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Staffan NILSSON


(1)  Alankomaat, Belgia, Irlanti, Itävalta, Luxemburg, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta..

(2)  EUVL C 325, 30.12.2006, s. 71.

(3)  EUVL C 24, 31.1.2006, s. 20.

(4)  EUVL C 21, 21.1.2011, s. 26.

(5)  Ks. Ranska, ministerineuvosto 23. maaliskuuta 2011.

(6)  Italian oikeusministeriön ehdotus sekä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen West Tankers -tuomio, asia C-185/07, kohta 26 välimiesmenettelyä koskevan lausekkeen pätevyydestä.

(7)  Hyväksytty 27. lokakuuta 2010.

(8)  Ks. asetus (EU) N:o 1259/2010, annettu 20 päivänä joulukuuta 2010, EUVL L 343, 29.12.2010, s. 10.

(9)  Ks. KOM(2010) 748 lopullinen.

(10)  Ks. neuvoston päätelmät Euroopan unionin neuvoston roolista Euroopan unionin perusoikeuskirjan tehokkaan täytäntöönpanon varmistamisessa, 24.–25. helmikuuta 2011.