52010PC0694

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Maailman kauppajärjestön yleisneuvoston päätökseen avoimuusmekanismista etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä varten /* KOM/2010/0694 lopull. - NLE 2010/0337 */


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 24.11.2010

KOM(2010) 694 lopullinen

2010/0337 (NLE)

Ehdotus:

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin kannasta Maailman kauppajärjestön yleisneuvoston päätökseen avoimuusmekanismista etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä varten

PERUSTELUT

1. Maailman kauppajärjestön (WTO) yleisneuvosto hyväksyi 14.–15. joulukuuta 2006 pidetyssä kokouksessaan päätöksen avoimuusmekanismista alueellisia kauppasopimuksia varten[1].

2. Samassa kokouksessa WTO:n yleisneuvosto hyväksyi etuuskohtelukaupan avoimuusmekanismia koskevan päätöksen[2], jonka nojalla kauppa- ja kehityskomiteaa pyydettiin käsittelemään etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn avoimuutta valtuuttamislausekkeen 2 (muut kuin alueelliset kauppasopimukset) nojalla ja raportoimaan asiasta kuuden kuukauden kuluessa, jotta yleisneuvosto voisi ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin. Päätös hyväksyttiin haluamatta vaikuttaa ennalta kauppa- ja kehityskomitean selvitysten tuloksiin. Yleisneuvosto on sittemmin kauppa- ja kehityskomitean puheenjohtajan raporttien perusteella pidentänyt kauppa- ja kehityskomitealle annettua raportointimääräaikaa peräkkäisissä kuuden kuukauden jaksoissa. Viimeisin neuvoston heinäkuussa 2010 hyväksymä lisäaika päättyy joulukuussa 2010.

3. Kauppa- ja kehityskomiteassa käytyjen laajojen neuvottelujen ja epävirallisten kuulemisien jälkeen komitea lopetti asian käsittelyn 80. sääntömääräisessä istunnossaan 4. lokakuuta 2010[3] ja pääsi yhteisymmärrykseen etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn avoimuusmekanismista, joka toimitetaan yleisneuvoston hyväksyttäväksi.

4. Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn avoimuuden osalta unionin tavoitteista ja kannasta neuvotteluissa käy ilmi, että unioni pitää tärkeinä esimerkiksi seuraavia näkökohtia: 1) tietoisuuden lisääminen etuuskohtelukauppaa koskevaan menettelyyn liittyvästä kehityksestä maailmalaajuisesti; 2) mahdollisuus seurata ja arvioida sitä, miten muiden jäsenten soveltamat etuuskohtelukauppaa koskevat menettelyt voivat vaikuttaa unionin kauppaan ja investointeihin, kun otetaan huomioon myös se, että sekä kehittyneet että kehittyvät WTO:n jäsenet myöntävät etuuksia; 3) etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen valvontaan ja uudelleentarkasteluun liittyvän WTO:n toiminnan parantaminen; sekä 4) etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen ja niiden keskinäisten vaikutusten merkityksen parempi ymmärtäminen monenvälisessä kauppajärjestelmässä. Laaditun luonnoksen katsotaan täyttävän nämä tavoitteet. Se täydentää jo väliaikaisesti hyväksyttyä WTO:n avoimuusmekanismia, joka koskee alueellisia kauppasopimuksia.

5. Etuuskohtelukauppaa koskeva avoimuusmekanismi edellyttää EU:lta tietojen jakamista kahden erilaisen etuusjärjestelmän kesken, mutta WTO:n sihteeristön tarvitsemat tiedot ovat jo pääosin julkisesti saatavilla eri lähteistä ja tietokannoista. WTO:n sihteeristö laatii ohjeen ja selvityksen, joissa annetaan yhdenmukainen ja kattava yleiskuvaus etuuskohtelukauppaa koskevista menettelyistä.

6. Avoimuusmekanismi koskee pelkästään menettelykysymyksiä, jotka liittyvät siihen, miten etuuskohtelukauppaa koskevista menettelyistä ilmoitetaan, mitä tietoja niistä annetaan ja miten niitä käsitellään WTO:ssa, eikä se sinällään vaikuta millään tavalla valtuutuslausekkeen asianomaisten säännösten tai muiden avoimuusmekanismin 1 kohdan a, b tai c alakohdassa mainittujen välineiden sisältöön tai WTO-sopimusten mukaisiin jäsenten oikeuksiin tai velvoitteisiin.

7. Jotta varmistettaisiin, että WTO:n jäsenenä olevat kehitysmaat voivat saada täyden hyödyn mekanismista, luonnoksessa esitetään, että WTO:n sihteeristö antaa avoimuusmekanismin täytäntöönpanoon liittyvää teknistä tukea kehitysmaajäsenille ja etenkin vähiten kehittyneille maille.

8. WTO:n yleisneuvoston on tarkoitus hyväksyä etuuskohtelukauppaa koskeva avoimuusmekanismi virallisesti kokouksessaan [14.–15. joulukuuta 2010]. Avoimuusmekanismia sovellettaisiin sitten väliaikaisesti siihen saakka, kunnes WTO:n jäsenet hyväksyvät sen pysyvän soveltamisen. Mekanismia koskevien säännösten mukaisesti jäsenet tarkastelevat mekanismia uudelleen kolmen vuoden kuluttua ja muuttavat sitä tarvittaessa väliaikaisen soveltamisen aikana saatujen kokemusten mukaisesti.

9. Kun mekanismi hyväksytään WTO:n yleisneuvostossa, kaikkien neljän ehdotuksen tehneen maan ja EU:n on tarkoitus antaa lausunto, jossa todetaan, että neuvottelujen aikana katsottiin, että päätöksessä mekanismin pysyvästä soveltamisesta on otettava huomioon alueellisia kauppasopimuksia koskevan avoimuusmekanismin asema.

2010/0337 (NLE)

Ehdotus:

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin kannasta Maailman kauppajärjestön yleisneuvoston päätökseen avoimuusmekanismista etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä varten

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan yhdessä 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenet sopivat 14–15 päivänä joulukuuta 2006 pidetyssä yleisneuvoston kokouksessa käyvänsä neuvotteluja, joiden tavoitteena on muun muassa etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin sovellettavien periaatteiden ja toimintatapojen selkeyttäminen ja parantaminen.

(2) Etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyjen ja niiden vaikutusten avoimuuden lisääminen on järjestelmän kannalta tärkeää ja hyödyttää kaikkia WTO-jäseniä.

(3) WTO:n yleisneuvosto asetti (29 päivänä heinäkuuta 2010) määräajan, jonka mukaan etuuskohtelukauppaa koskevien menettelyiden avoimuusmekanismiin liittyvät neuvottelut on saatettava päätökseen viimeistään joulukuussa 2010.

(4) WTO:n kauppa- ja kehityskomitea sai asian käsittelyn päätökseen 80. sääntömääräisessä istunnossaan 4 päivänä lokakuuta 2010 ja päätti lähettää WTO:n yleisneuvoston hyväksyttäväksi liitteenä olevan avoimuusmekanismin etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä varten,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

Ainoa artikla

Maailman kauppajärjestön yleisneuvostossa Euroopan unionin kantana tämän päätöksen liitteenä olevaan avoimuusmekanismiin etuuskohtelukauppaa koskevia menettelyjä varten on kannattaa sen hyväksymistä.

Tehty […].

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

LIITE

AVOIMUUSMEKANISMI ETUUSKOHTELUKAUPPAA KOSKEVIA MENETTELYJÄ VARTEN

A. Soveltamisala

1. Avoimuusmekanismia sovelletaan seuraaviin etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin:

a) etuuskohtelukauppaa koskevat menettelyt, jotka kuuluvat erityis- ja suosituimmuuskohtelusta, vastavuoroisuudesta ja kehitysmaiden täydellisemmästä osallistumisesta (’valtuuttamislauseke’) 28 päivänä marraskuuta 1979 tehdyn päätöksen 2 kohdan soveltamisalaan, lukuun ottamatta 2 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja alueellisia kauppasopimuksia[4], jotka mainitaan 14 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä yleisneuvoston päätöksessä (avoimuusmekanismi alueellisia kauppasopimuksia varten),

b) etuuskohtelukauppaa koskevat menettelyt, jotka toteutetaan jonkin jäsenen vähiten kehittyneiden maiden tuotteille myöntämänä suosituimmuuskohteluna,

c) muut muut kuin vastavuoroiset suosituimmuuskohtelut, jotka ovat WTO-sopimuksen mukaan sallittuja.

2. Mekanismin tarkoituksena on lisätä tarkasteltavana olevan etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn avoimuutta. Nämä menettelytavat eivät vaikuta valtuutuslausekkeen asianomaisten säännösten tai muiden avoimuusmekanismin 1 kohdan a, b tai c alakohdassa mainittujen välineiden sisältöön eivätkä WTO-sopimusten mukaisiin jäsenten oikeuksiin tai velvoitteisiin.

B. Ilmoittaminen

3. Vaadittava ilmoitus etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä on tehtävä mahdollisimman varhain; jos mahdollista, se on tehtävä ennen kuin ilmoittava jäsen[5] alkaa soveltaa etuuskohtelukauppaa koskevaa menettelyä ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun etuuskohtelukauppaa koskeva menettely on tullut voimaan.

4. Ilmoittavan jäsenen on ilmoitettava minkä 1 kohdan säännöksen tai säännösten piiriin etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä tehtävä ilmoitus kuuluu. Etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä ilmoittavan jäsenen on toimitettava asiaan liittyvän lainsäädännön ja välineiden (kuten asetusten, liitteiden, luetteloiden ja pöytäkirjojen) täydellinen teksti jollakin WTO:n virallisella kielellä ja sähköisesti hyödynnettävässä muodossa sekä tapauksen mukaan www-linkkeineen.

C. Menettelyt avoimuuden lisäämiseksi

5. Kun etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä on ilmoitettu, kauppa- ja kehityskomitea tarkastelee sitä 6–13 kohdassa vahvistettujen menettelyjen mukaisesti.

6. Tavallisesti kauppa- ja kehityskomitea saa ilmoitetun etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn tarkastelun päätökseen enintään 12 kuukauden kuluessa ilmoituspäivästä.

7. Jäsenten avustamiseksi etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn tarkastelussa on toimittava seuraavasti:

a) Ilmoittavan jäsenen on annettava WTO:n sihteeristön käyttöön liitteessä 1 täsmennetyt tiedot sähköisesti hyödynnettävässä muodossa. Jos etuuskohtelukauppaa koskeva menettely kattaa useita osajärjestelmiä, tietojen on oltava riittävän tarkkoja osajärjestelmäkohtaisen analyysin tekemistä varten. Osajärjestelmistä on toimitettava aggregoimattomat tiedot, jos ne ovat saatavilla.

b) WTO:n sihteeristö laatii ohjeen siitä, mistä tietyntyyppiset tiedot ovat saatavilla, noudattaen soveltuvin osin liitteessä 2 esitettyä mallia. Ohjeen on oltava käytettävissä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ilmoitus on tehty. Jäsenet voivat toimittaa ohjeen itse ilmoittaessaan etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä.

c) WTO:n sihteeristö laatii selvityksen etuuskohtelukauppaa koskevaan menettelyyn liittyvistä tiedoista omalla vastuullaan, ja ilmoittavaa jäsentä on kuultava ennen selvityksen jakelua jäsenille. Niille jäsenille, jotka saavat etuuksia kyseisen etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn nojalla, on annettava pyynnöstä mahdollisuus tarkastella selvitysluonnosta ja kommentoida sitä tietyn ajan kuluessa niin, että ilmoittavan jäsenen kuulemiseen varattua määräaikaa voidaan noudattaa.

8. Edellä 7 kohdan a alakohdassa tarkoitetut tiedot on asetettava saataville mahdollisimman pian. Tavallisesti tiedot on toimitettava kymmenen viikon (tai 20 viikon, kun on kyse kehitysmaajäseniä koskevista menettelyistä) kuluessa siitä päivästä, jona etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä ilmoitettiin.

9. Edellä 7 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitetun ohjeen ja selvityksen on ensisijaisesti perustuttava ilmoittavan jäsenen toimittamiin tietoihin; tarvittaessa WTO:n sihteeristö voi ilmoittavaa jäsentä täysimääräisesti kuullen käyttää lisäksi muista lähteistä peräisin olevia tietoja nin, että otetaan huomioon ilmoittavan jäsenen näkemykset tietojen paikkansapitävyyden edistämiseksi. Selvitystä laatiessaan sihteeristön on käytettävä pohjana liitteeseen 3 sisältyviä elementtejä. Lisäksi selvitykseen voidaan tapauksen mukaan sisällyttää seuraavia elementtejä: taustatiedot, soveltamisala ja laajuus (tuotteet ja maat), poikkeukset, erityis- ja erilliskohtelu, ohjelman soveltamista koskevat erityissäännöt (graduaatio, mahdollisuus lisäetuuksiin), alkuperäsäännöt, tavaroiden kauppaan vaikuttavat säännökset (kuten teollis- ja tekijänoikeudet, työvoima, ympäristö, kaupan tekniset esteet, eläinten ja kasvien terveyteen liittyvät toimenpiteet, kaupan suojakeinot), tulliin liittyvät erityismenettelyt, edunsaajamaasta tapahtuvan tavarantuonnin rakenne, tariffikiintiöt, suhteet muihin saman ilmoittavan jäsenen noudattamiin etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin sekä mahdolliset tiedot etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn piiriin kuuluvasta tuonnista viimeksi kuluneiden kolmen vuoden ajalta. Selvitystä laatiessaan WTO:n sihteeristö pidättäytyy esittämästä arvovarauksia.

10. WTO:n sihteeristön laatimaa esitystä ei voida käyttää riitojenratkaisumenettelyiden perustana eikä uusien oikeuksien ja velvoitteiden luomiseen jäsenille.

11. Tavallisesti kutakin etuuskohtelukauppaa koskevaa ilmoitettua menettelyä käsitellään yhdessä asialle omistetussa eritysistunnossa, ja muu tarvittava tiedonvaihto hoidetaan kirjallisesti.

12. WTO:n sihteeristön selvitys sekä ilmoittavan jäsenen mahdollisesti toimittamat lisätiedot on jaeltava kaikilla WTO:n virallisilla kielillä viimeistään 13 viikkoa ennen sitä kokousta, jossa etuuskohtelukauppaa koskevaa menettelyä on tarkoitus tarkastella. Tarkasteltavana olevaa etuuskohtelukauppaa koskevaa menettelyä käsittelevät jäsenten kirjalliset kysymykset tai kommentit on WTO:n sihteeristön välityksellä toimitettava ilmoittavalle jäsenelle vähintään kahdeksan viikkoa ennen vastaavaa kokousta; ilmoittavan jäsenen on tavallisesti vastattava kysymyksiin ja kommentteihin viiden viikon kuluessa niiden vastaanottamisesta; WTO:n sihteeristön on jaeltava kysymykset tai kommentit vastineineen kaikille jäsenille vähintään kolme päivää ennen vastaavaa kokousta.

13. Kaikki toimitettu kirjallinen aineisto sekä ilmoitetun etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn tarkasteluun käytetyn kauppa- ja kehityskomitean kokouksen pöytäkirja on jaeltava viipymättä kaikilla WTO:n virallisilla kielillä ja asetettava saataville WTO:n www-sivustolle.

14. Kukin jäsen voi milloin tahansa esittää kauppa- ja kehityskomitealle ehdotuksia näiden menettelytapojen toimivuuden parantamiseksi, ja ehdotukset voivat koskea myös sihteeristön laatiman selvityksen valmistelua, muotoa tai sisältöä.

D. Myöhemmät ilmoitukset ja raportointi

15. Muutoksista, jotka vaikuttavat etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn täytäntöönpanoon kalenterivuoden aikana, on ilmoitettava vuosittain viimeistään 30 päivänä kesäkuuta seuraavana kalenterivuonna. Esimerkiksi seuraavista seikoista on ilmoitettava sähköisesti hyödynnettävässä muodossa:

a) Lainsäädännön ja siihen liittyvien selittävien tekstien sekä vastaavien luetteloiden, liitteiden ja pöytäkirjojen muutokset jollakin WTO:n virallisella kielellä tapauksen mukaan.

b) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn täytäntöönpanon muutokset, esimerkiksi muutokset, jotka koskevat luetteloa edunsaajista, joihin sovelletaan graduaatiota, sekä graduaation soveltamisjaksoa ja tuote-/maakohtaisia poikkeuksia tapauksen mukaan.[6]

c) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn mukaisesti edunsaajamaihin sovellettavien tariffietuuksien muutokset tullinimiketasolla.

16. Ilmoittavan jäsenen on toimitettava kustakin edunsaajamaasta peräisin olevasta tuonnista vuosittain tullinimiketasolla tiedot tuonnin kokonaisarvosta, suosituimmuustullin piiriin kuuluvasta tuonnista sekä etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn etuuksien piiriin kuuluvasta tuonnista[7] viimeistään 31 päivänä lokakuuta edellisen vuoden tietojen osalta.

17. Ilmoittava jäsenen ei tarvitse asettaa saataville 15 ja 16 kohdassa tarkoitettuja vuosittaisia tietoja, jos se on jo toimittanut ne integroituun tietokantaan tai muulla tavoin sihteeristölle asianmukaisessa sähköisessä muodossa[8]. Viittaus julkisiin verkkosivuihin riittää, jos tieto on saatavilla sähköisesti hyödynnettävässä muodossa[9] ja jollakin WTO:n virallisella kielellä.

18. Kehitysmaajäsenen, joka ei voi täyttää 16 kohdassa tarkoitettuja ilmoittamisvaatimuksia teknisten rajoitusten vuoksi, ei tarvitse toimittaa tietoja kauppa- ja kehityskomitealle ennen 31 päivää heinäkuuta 2013. Jäsen voi toimittaa suunnitelman siitä, miten se aikoo täyttää ilmoittamisvaatimukset 31 päivään heinäkuuta 2012 mennessä.

19. Edellä olevan 15 kohdan mukaisesti toimitetut tiedot asetetaan viipymättä saataville WTO:n verkkosivuille. Tiedot, jotka on ilmoitettava 16 kohdan nojalla, asetetaan viipymättä saataville integroituun tietokantaan kyseistä tietokantaa koskevan menettelyn[10] mukaisesti. Ilmoitetut tiedot eivät vaikuta kyseisen etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn oikeudelliseen asemaan.

E. Muut määräykset

20. Kauppa- ja kehityskomitealle annetaan tehtäväksi toteuttaa tämä avoimuusmekanismi. Tämän mekanismin nojalla luotujen tehtävien hoitamiseksi kauppa- ja kehityskomitea kutsuu koolle erityisistunnon.

21. WTO:n sihteeristö laatii ilmoittavaa jäsentä kuullen tiivistelmän[11] kustakin etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä, joka on voimassa, kun nämä avoimuusmenettelyt hyväksytään.

22. WTO:n sihteeristö tarjoaa ja kukin jäsen voi tarjota pyynnöstä teknistä tukea kehitysmaajäsenille ja erityisesti vähiten kehittyneille maille avoimuusmekanismin toteuttamisessa; tämä koskee erityisesti – muttei yksinomaan – WTO:n sihteeristölle toimitettavien etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin liittyvien ja muiden tietojen valmistelua sekä ilmoittavan jäsenen toimittamien tietojen saatavuutta.

23. Jokainen jäsen voi milloin tahansa saattaa kauppa- ja kehityskomitean asianomaisen elimen tietoisuuteen mitä tahansa etuuskohtelukauppaa koskevaa menettelyä koskevat tiedot, jotka sen mielestä olisi pitänyt toimittaa jäsenille näiden menettelytapojen puitteissa.

24. WTO:n sihteeristö ylläpitää etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin liittyvää päivitettyä sähköistä tietokantaa. Tämän tietokannan on sisällettävä olennaista tullitariffeihin ja kauppaan liittyvää tietoa ja annettava pääsy kaikkeen WTO:ssa saatavilla olevaan ilmoitettuihin etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin liittyvään kirjalliseen aineistoon. Tietokannan olisi oltava sellainen, että yleisö voi käyttää sitä helposti. Edellä 17 kohdassa tarkoitettujen tietojen on oltava saatavilla integroidun tietokannan jakelumenettelyjen mukaisesti[12].

25. Etuuskohtelukauppaa koskeviin menettelyihin, joista on jo ilmoitettu WTO:n asianomaisten avoimuussäännösten mukaisesti ja jotka ovat jo voimassa, sovelletaan D–E jaksossa vahvistettuja menettelyjä.

F. Mekanismin uudelleenarviointi

26. Mekanismia sovelletaan väliaikaisesti, kunnes jäsenet hyväksyvät sen pysyvän soveltamisen. Jäsenet tarkastelevat mekanismia uudelleen kolmen vuoden kuluttua ja muuttavat sitä tarvittaessa väliaikaisen soveltamisen aikana saatujen kokemusten mukaisesti.

LIITE 1

Ilmoittavan jäsenen ensimmäinen ilmoitus etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä

1. Ilmoittavan jäsenen on toimitettava WTO:lle tässä liitteessä esitettyjen vaatimusten mukaiset tiedot. Ilmoittavan jäsenen ei tarvitse toimittaa tässä liitteessä tarkoitettuja tietoja, jos vastaavat tiedot on jo toimitettu integroituun tietokantaan tai muulla tavoin sihteeristölle asiamukaisessa sähköisessä muodossa[13].

2. Jäsenen, joka ilmoittaa etuuskohtelukauppaa koskevasta menettelystä, on toimitettava seuraavat tiedot tullinimiketasolla[14]:

a) Täydellinen luettelo etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn mukaisista kunkin edunsaajan etuustulleista.

b) Täydellinen tariffiluettelo kunkin ilmoittavan jäsenen suosituimmuustulleista, joita sovellettiin etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn voimaantulovuonna ja voimaantulovuotta edeltävänä vuonna.

c) Tarvittaessa muita tietoja (esim. tariffikiintiöt, kausirajoitukset, erityiset suojalausekkeet ja, jos saatavilla, muita kuin arvotulleja vastaavat arvotullit).

d) Tuotekohtaiset etuuskohtelualkuperäsäännöt, siten kuin ne määritellään etuuskohtelukauppaa koskevassa menettelyssä.

e) Kustakin edunsaajamaasta peräisin olevasta tuonnista viimeisiltä kolmelta ilmoitusta edeltäneeltä vuodelta tiedot tuonnin kokonaisarvosta, suosituimmuustullin piiriin kuuluvasta tuonnista sekä etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn etuuksien piiriin kuuluvasta tuonnista.[15]

3. Ilmoittavan jäsenen on toimitettava myös muita sopivaksi katsomiaan etuuskohtelukauppaa koskevaa menettelyä selventäviä yleisiä tietoja tai annettava www-linkkejä, joista tiedot voi saada. Seuraavassa annetaan esimerkkejä tällaisista tiedoista[16]:

a) Soveltuvin osin graduaation ja degraduaation kriteerit ja tiedot niiden soveltamisesta (mahdolliset säännökset, joilla valtuutetaan varhaisen tai aikaisemman tuotteita tai maita koskevan ilmoituksen graduaatio; graduaatioon liittyvien menettelyjen aikataulu).

b) Tuotekattavuuden indikaattorit ja menettelyä koskevat poikkeukset.

c) Maat, joihin menettelyä voidaan soveltaa.

d) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn käyttöön liittyvät mahdollisille edunsaajille tarkoitetut tekniset ohjeet.

e) Muut saatavilla olevat ja etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn piirteitä ja täytäntöönpanoa koskevat selittävät huomautukset ja pikaohjeet.

LIITE 2

Etuuskohtelukauppaa koskevaan menettelyyn liittyvät tiedot

A - PERUSTIEDOT: |

1) Ilmoittava jäsen: (Lisätään ilmoittavan jäsenen nimi.) |

2) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn voimaantulopäivä: (Lisätään päivämäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

3) Päivä, jona etuuskohtelukauppaa koskeva menettely viimeksi uusittiin: (Lisätään päivämäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

4) WTO:lle tehdyn ilmoituksen päivämäärä ja WTO:n asiakirjojen tunnus: (Lisätään päivämäärä ja linkki asianomaiseen lähteeseen sekä asiakirjan tunnus ja siihen liittyvä linkki.) |

5) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn päättymispäivä: (Lisätään päivämäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

6) Tuensaajien lukumäärä: (Lisätään edunsaajien nykyinen lukumäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

7) Tukikelpoisten tuotteiden (tullinimikkeiden) lukumäärä: (Lisätään tukikelpoisten tuotteiden (tullinimikkeiden) nykyinen lukumäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

8) Etuuskohtelukauppaa koskevaan menettelyyn liittyvä lainsäädäntö ja menettelyyn tehtävien muutosten julkaiseminen: (Lisätään ilmoittavan jäsenen säädösten nimet tai numerot ja ao. linkit.) |

9) Etuuskohtelun myöntävät viranomaiset: (Lisätään tieto siitä, mitkä viranomaiset voivat myöntää etuuskohtelun, sekä linkki ao. lähteeseen.) |

10) Etuuskohtelukauppaa koskevan menettelyn hallinnoinnista vastaavat kansalliset viranomaiset: (Lisätään tieto siitä, mitkä viranomaiset voivat hallinnoida etuuskohtelua, sekä linkki ao. lähteeseen.) |

B – VIITTAUKSET SEURAAVIA SEIKKOJA KOSKEVIIN TIETOIHIN: |

I. EDUNSAAJAT |

a) Luettelo edunsaajista: (Lisätään linkki lähteeseen, josta täydellinen luettelo edunsaajista on saatavana.) |

b) Tukikelpoisuus: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa tukikelpoisuuskriteerit on esitetty, sekä ao. linkki.) |

c) Tukikelpoisuuden rajoitukset: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa tukikelpoisuuden rajoitukset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

d) Edunsaajien luettelon muuttaminen: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa edunsaajien luettelon muuttamiskriteerit on esitetty, sekä ao. linkki.) |

II. SOVELTAMISALAAN KUULUVAT TUOTTEET (ILMOITTAVAN JÄSENEN TUOTELUOKITUKSEN MUKAISESTI) |

a) Luettelo tukikelpoisista tuotteista: (Lisätään linkki lähteeseen, josta täydellinen luettelo tukikelpoisista tuotteista on saatavana.) |

b) Tuotteet, jotka eivät ole tukikelpoisia: (Lisätään linkki lähteeseen, josta täydellinen luettelo tuotteista, jotka eivät ole tukikelpoisia, on saatavana.) |

d) Tukikelpoisten tuotteiden luettelon muuttaminen: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa tukikelpoisten tuotteiden luettelon muuttamiseen liittyvät säännökset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

III. ETUUSKOHTELUKAUPPAA KOSKEVAAN MENETTELYYN LIITTYVÄ KOHTELU |

a) Tullikohtelu: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa tullikohteluun liittyvät säännökset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

b)Poikkeukset: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa poikkeuksiin liittyvät säännökset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

c) Erilaiset etuuskohtelut: (Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa erilaisiin etuuskohtelumuotoihin liittyvät säännökset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

d) Etuuskohtelun pyytäminen: (Lisätään linkki lähteeseen, jossa etuuskohtelun pyytämiseen liittyvät menettelyt on selostettu.) |

IV. ALKUPERÄSÄÄNNÖT (MUKAAN LUETTUINA EDELLYTYKSET JA RAJOITUKSET) |

(Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa on esitetty alkuperäsäännöt sekä alkuperän ja rajoitusten tarkasteluun liittyvät edellytykset. Lisätään ao. linkki.) |

V. ETUUSKOHTELUN PIIRIIN KUULUVAN KAUPAN VOLYYMI VIIMEKSI KULUNEIDEN KOLMEN VUODEN AIKANA (milj. USD) |

(Lisätään linkki, jonka kautta asianomaiset kauppatilastot ovat saatavilla, ja annetaan tiedot mahdollisista verkkosivulle pääsyyn liittyvistä vaatimuksista.) |

LIITE 3

Yhteenveto voimassa olevista etuuskohtelukauppaa koskevista menettelyistä

I. ILMOITTAVA JÄSEN |

(Lisätään ilmoittavan jäsenen nimi.) |

II. VOIMAANTULOPÄIVÄ / VIIMEISIMMÄN UUSINNAN PÄIVÄMÄÄRÄ |

(Lisätään päivämäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

III. VOIMASSAOLON PÄÄTTYMISPÄIVÄ |

(Lisätään päivämäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

IV. ASIAAN LIITTYVÄT WTO/GATT-ASIAKIRJAT SEKÄ LINKIT KANSALLISEEN LAINSÄÄDÄNTÖÖN |

(Lisätään asiakirjan numero ja vastaava linkki.) |

(Lisätään säädösten nimet tai numerot ja vastaava linkki.) |

V. EDUNSAAJIEN LUKUMÄÄRÄ |

(Lisätään nykyinen lukumäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

- Tukikelpoisuuskriteerit: (Lisätään selvitys tukikelpoisuuden kriteereistä ja vastaava linkki.) |

VI. SOVELTAMISALAAN KUULUVIEN TUOTTEIDEN LUKUMÄÄRÄ (ILMOITTAVAN JÄSENEN TUOTELUOKITUKSEN MUKAISESTI) |

(Lisätään nykyinen lukumäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

- Poikkeukset: (Lisätään nykyinen lukumäärä ja linkki ao. lähteeseen.) |

VII. ETUUSKOHTELU |

(Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa etuuskohteluun liittyvät säännökset on esitetty, sekä ao. linkki.) |

VIII. ALKUPERÄSÄÄNNÖT |

(Lisätään sen asiakirjan nimi ja artikla tai kohta, jossa on esitetty alkuperäsäännöt sekä alkuperän ja rajoitusten tarkasteluun liittyvät edellytykset. Lisätään ao. linkki.) |

IX. TIEDOT ETUUSKOHTELUKAUPASTA (milj. USD) |

(US) HS-ryhmät Vuosi – 1 Vuosi – 2 Vuosi – 3 Yhteensä |

[1] WTO:n päätös WT/L/671.

[2] Päätös on jaettu tunnuksella WT/L/672.

[3] WT/COMTD/71, 11. lokakuuta 2010.

[4] Selvyyden vuoksi sopimus maailmanlaajuisesta tullietuusjärjestelmästä ei kuulu tämän mekanismin piiriin, koska se on ilmoitettu GATT/WTO:lle valtuuttamislausekkeen 2 kohdan c alakohdan nojalla, mutta se kuuluu 14 päivänä joulukuuta 2006 tehdyn yleisneuvoston päätöksen soveltamisalaan (avoimuusmekanismi alueellisia kauppasopimuksia varten).

[5] Ilmoittava jäsen on se jäsen, joka myöntää muun kuin vastavuoroisen etuuden.

[6] [Esimerkiksi: edunsaajienjien lukumäärän muutokset; etuuskohtelun uudet soveltamistavat; maiden, toimialojen ja/tai tuotteiden degraduaatio; kausiolosuhteista johtuvat muutokset; erityisten suojalausekkeiden käyttöönotto; tariffikiintiöiden täyttyminen; muutokset, jotka liittyvät mahdollisiin muiden etuuskohtelumuotojen laajennuksiin.] Tämä alaviite on lisätty vain neuvotteluvaihetta varten, ja se poistetaan, kun neuvottelut on saatu päätökseen.

[7] Jos ilmoittava jäsen on jo toimittanut nämä tiedot UNCTADille, WTO:lle voidaan toimitaa jäljennös tiedoista, mikäli se täyttää 16 kohdassa esitetyt ilmoittamisvaatimukset.

[8] Tiedot voidaan toimittaa PC-tietokantana, taulukkona tai text-delimited-muodossa; tekstinkäsittelymuotoa olisi mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Ilmoittava jäsenen suostumuksella vuosittaisen tietojen toimittamisen yhteydessä toimitetut kauppaa ja tullitariffeja koskevat tiedot voidaan myöhemmin sisällyttää WTO:n integroituun tietokantaan (IDB) edellyttäen, että ne noudattavat tietokannan muotovaatimuksia. Ks. tältä osin asiakirja G/MA/IDB/W/6, Guidelines for Supplying PC IDB Submissions, sekä asiakirja G/MA/238 ja sen lisäykset, jotka koskevat tietokannan tietojen levittämistä.

[9] ’Sähköisesti hyödynnettävällä muodolla’ tarkoitetaan sitä, että jäsenen vuosittaiset tietosarjat voidaan ladata kokonaisuudessaan ilman liiallisia rajoituksia (kaikki tullinimikkeet tai tietueet voidaan ladata) ja sellaisessa muodossa, että WTO:n sihteeristö voi muokata ne tietokantamuotoon.

[10] Asiakirja G/MA/238.

[11] Ks. malli liitteessä 3.

[12] Asiakirja G/MA/238.

[13] Tiedot voidaan toimittaa PC-tietokantana, taulukkona tai text-delimited-muodossa; tekstinkäsittelymuotoa olisi mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Etuuskohtelukauppaa koskevaan menettelyyn liittyvän ilmoituksen yhteydessä toimitetut kauppaa ja tullitariffeja koskevat tiedot voidaan myöhemmin sisällyttää WTO:n integroituun tietokantaan (IDB) edellyttäen, että ne noudattavat tietokannan muotovaatimuksia. Ks. tältä osin asiakirja G/MA/IDB/W/6, Guidelines for Supplying PC IDB Submissions, sekä asiakirja G/MA/238 ja sen lisäykset, jotka koskevat tietokannan tietojen levittämistä. Jos ilmoittava jäsen on jo toimittanut nämä tiedot UNCTADille, WTO:lle voidaan toimitaa jäljennös tiedoista, mikäli se täyttää tässä liitteessä esitetyt ilmoittamisvaatimukset.

[14] Viittauksen ”tullinimiketasoon” katsotaan tarkoittavan kansallisen tullinimikkeistön yksityiskohtaista jaottelua (esimerkiksi 8- tai 10-numeroiset tai useampinumeroiset HS-koodit). On erittäin tärkeätä, että toimitetut tiedot perustuvat samaan kansalliseen tullinimikkeistöön tai että niihin liitetään asianomaiset vastaavuustaulukot.

[15] Jäsenet katsovat, että tämän mekanismin voimaantulon jälkeen tehtävässä ensimmäisessä ilmoituksessa ilmoittavan jäsenen tarvitsee toimittaa 2 kohdan e alakohdassa tarkoitetut tiedot vain, jos ne ovat jo saatavilla.

[16] Muiden muassa seuraavat tiedot on annettava: a) valintaperusteet ja -rajoitukset, edunsaajien luettelon muutokset; b) tullikohtelu, erilaiset etuuskohtelut, etuuskohtelun poikkeukset; c) luettelo edunsaajista, edunsaajien määrä, etuuskohtelun ulkopuolelle jätettyjen maiden historiatiedot; d) UNCTADin käsikirjat (esim. http://www.unctad.org/en/docs/itcdtsbmisc42rev3_en.pdf ja http://www.unctad.org/en/docs/itcdtsbmisc25rev2_en.pdf); sekä e) jäsenmaiden hallitusten käsikirjat (http://www.ustr.gov/assets/Trade_Development/Preference_Programs/GSP/asset_upload_file406_10685.pdf ).