52010DC0287




[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 26.5.2010

KOM(2010) 287 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

EU:N EDUSTUSTON PERUSTAMINEN GENEVESSÄ SIJAITSEVIIN YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN JÄRJESTÖIHIN

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

EU:N EDUSTUSTON PERUSTAMINEN GENEVESSÄ SIJAITSEVIIN YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN JÄRJESTÖIHIN

1. JOHDANTO

Komission edustustoista tuli EU:n edustustoja Lissabonin sopimuksen tultua voimaan 1 päivänä joulukuuta 2009. Ne tulevat jatkossa olemaan osa Euroopan ulkosuhdehallintoa ja toimimaan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ja komission varapuheenjohtajan Catherine Ashtonin alaisuudessa.

Lokakuussa 2009 Eurooppa-neuvosto hyväksyi Euroopan ulkosuhdehallintoa koskevan puheenjohtajavaltion selvityksen (asiakirja 14930/09), jossa korostettiin muun muassa tarvetta niiden EU:n edustustojen uudelleenjärjestelyyn, joissa ulkosuhdetoiminnan koordinoinnin ja tehokkuuden tarve on poliittisista tai operatiivisista syistä olennaisen tärkeä. Geneven edustusto on yksi niistä viidestä EU:n edustustosta kansainvälisissä järjestöissä, joita tämä koskee.

EU:n edustustoja koskevaa kysymystä käsitellään myös korkean edustajan 25 päivänä maaliskuuta 2010 antamassa ehdotuksessa neuvoston päätökseksi Euroopan ulkosuhdehallinnon organisaatiosta ja toiminnasta (asiakirja 8029/10). Neuvosto (yleiset asiat) vahvisti 26 päivänä huhtikuuta poliittiset suuntaviivat tulevan päätöksen olennaisista osista. Neuvotteluja jatketaan kuitenkin muun muassa henkilöstösääntöjä ja varainhoitoasetusta koskevista komission ehdotuksista.

Tässä yhteydessä olisi otettava huomioon, että Euroopan ulkosuhdehallinnon, jonka henkilöstö tulee muodostumaan komission, neuvoston pääsihteeristön ja jäsenvaltioiden ulkoasiainhallinnon henkilöstöstä, perustamisen johdosta komissio käynnisti vuotta 2010 koskevan valintamenettelyn edustustojen päälliköiden valitsemiseksi. Se on avoin kaikille kyseisiltä kolmelta taholta tuleville ehdokkaille.

Neuvoston pääsihteeristön yhteystoimisto Genevessä on myös tarkoitus yhdistää EU:n edustustoon sitten, kun neuvosto on tehnyt päätöksen Euroopan ulkosuhdehallinnosta.

Tässä tiedonannossa käsitelläänkin EU:n Genevessä sijaitsevan edustuston jakamista kahtia, jotta EU voisi ottaa hoitaakseen uusia velvollisuuksia YK:n puitteissa. Kahtiajako tapahtuisi olemassa olevien resurssien ja tämänhetkisen tilanteen mukaisesti rajoittamatta kuitenkaan lisähenkilöstön hankkimista, joka Euroopan ulkosuhdehallinnon perustamisen jälkeen antaisi kyseiselle edustustolle valmiudet vastata lisääntyneistä velvollisuuksistaan.

2. SYYT TOISEN EU:N EDUSTUSTON PERUSTAMISEEN GENEVEEN

1. Useita eri tehtäviä

Edustuston tämänhetkinen toimeksianto kattaa Maailman kauppajärjestöön sekä Genevessä sijaitseviin kahdeksaantoista YK:n järjestöön, elimeen ja muihin erityisjärjestöihin[1] liittyvän diplomaattisen toiminnan. Edustustossa on kaksi poliittista osastoa, toinen WHO:ta ja siihen liittyviä taloudellisia ja kaupallisia asioita varten ja toinen YK:n asioita varten. Lisäksi on yleinen osasto hallintoasioita varten.

Edustuston WHO-neuvotteluita koskevat velvollisuudet ovat huomattavat ottaen huomioon unionin yksinomaisen toimivallan ulkomaankaupan suhteen, sen jäsenyyden WHO:ssa, komission aseman EU:n ainoana neuvottelijana ja EU:n painoarvon maailman suurimpana kauppayhteisönä. Sen vuoksi edustuston riittävän aseman varmistaminen edelleen on EU:lle ensisijaisen tärkeää.

EU:n rooli YK:n puitteissa ja sen osallistuminen YK:n politiikkojen ja ohjelmien laatimiseen on myös huomattava. Edustusto on myös osallistunut yhä enemmän useiden YK:n elinten toimintaan. Edustuston päätavoitteena tässä suhteessa on edistää EU:n ja YK:n välisen yhteistyön vahvistamista, sen varmistamista, että EU:n politiikat ja toimivaltuudet otetaan huomioon YK:n toiminnassa sekä johdonmukaisuuden lisäämistä kansainvälisellä tasolla. Edustuston on lisääntyvässä määrin osallistuttava YK:n kaikkiin toimiin Genevessä sekä raportoitava kokonaisvaltaisesti ja nopeasti Brysseliin sekä avustettava Brysseliä erityisesti ihmisoikeuksien, humanitaarisen avun, turvapaikan ja maahanmuuton, terveyden, työvoiman ja tekijänoikeuksien sekä aseriisunnan aloilla ja osallistuttava yhä useammin pidettäviin sääntömääräisiin ja erityisistuntoihin.

Erittäin tärkeä osa edustuston työtä on yhteistyö EU:n jäsenvaltioiden kanssa Genevessä ja siihen on panostettu huomattavasti. Lisäksi edustuston tehtäviin kuuluu EU:n roolin ja politiikkojen näkyvyyden ja niiden ymmärtämisen edistäminen edustuston kontaktien ja tiedostustoiminnan kautta sekä verkottumalla muiden diplomaattilähetystöjen ja Genevessä sijaitsevien kansainvälisten järjestöjen, elinten ja virastojen kanssa.

Lisäksi Brysselistä saapuu Geneveen useita valtuuskuntia sekä komissaareja. Edustuston päällikön/apulaispäällikön on sen vuoksi järjestettävä komission tai pyydettäessä muiden EU:n toimielinten valtuuskuntien vierailut, avustettava niitä, osallistuttava niihin tarvittaessa ja raportoitava niistä.

Yksi edustuston tärkeimmistä haasteista on aina ollut se, että päällikkö tai apulaispäällikkö löytää tasapainon WHO:n ja YK:n toimien välillä, koska WHO-toimet ovat melkein kokopäiväisiä kummankin viran osalta ja YK:n toimet ovat yhä lisääntyvässä määrin kokopäiväisiä. Jo vuonna 1994 komission tarkastusyksikkö suositteli kahden erillisen edustuston apulaispäällikön viran perustamista WHO:n ja YK:n kysymyksiä varten. Uusimmassa tarkastuksessa vuonna 2008 huomautettiin myös lisääntyvästä YK:hon liittyvästä työstä ja erillisen YK-lähettilään tarpeesta. Esimerkiksi YK:n asioita käsitteleviä koordinointikokouksia pidetään nykyään yhtä paljon kuin WHO:n asioita käsitteleviä. Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että EU:n jäsenvaltiot ovat tyytymättömiä EU:n vähäiseen asemaan ja läsnäoloon YK:ssa.

2. Uudet haasteet

Lissabonin sopimuksen tultua voimaan Geneven edustuston on otettava hoitaakseen puheenjohtajavaltion tehtävät paikallisesti, sillä sen on huolehdittava paikallisesta koordinoinnista ja unionin edustamisesta. Edustustossa ei vielä kuitenkaan ole tarpeeksi henkilöstöä kyseisten velvollisuuksien hoitamiseksi. Edustusto, Espanjan suurlähetystö ja muiden jäsenvaltioiden suurlähetystöt ovat siksi sopineet yhdessä käytännön järjestelyistä. Sama koskee muita EU:n edustustoja kansainvälisissä järjestöissä.

Edustuston päällikölle tulee paljon enemmän tehtäviä, kun EU:n kantoja eri YK:n foorumeilla on koordinoitava. Tämä merkitsee sitä, että edustuston päällikön on oltava fyysisesti läsnä edustustojen päälliköiden tasolla pidettävissä EU:n koordinointikokouksissa. Samaan aikaan edustuston YK:n asioita käsittelevän osaston on vahvistettava uutta rooliaan, johon kuuluu EU:n edustaminen YK:ssa vaihtuvan puheenjohtajavaltion sijaan, sisäisen tarkastuksen varmistaminen ja siirtyminen analyyseistä ja raportoinnista aktiivisempaan poliittisen toimijan rooliin. Tämä kehitys liittyy enemmän toimintaan YK:ssa ja muissa elimissä kuin WHO:ssa, jossa edustustolla on jo kauan ollut merkittävämpi rooli, kuten edellä on kuvattu.

WHO-prosessi on hyvin paljon suurlähettiläsjohtoinen, ja neuvottelut käydään joskus ainoastaan muutamien Genevessä olevien edustustojen, mukaan luettuna EU:n edustuston, päälliköiden kesken eikä neuvotteluissa ei ole mukana jäsenvaltioita. Muissa vähemmän rajatuissa WHO-kokouksissa EU:n edustuston päällikkö tai apulaispäällikkö edustavat EU:ta. Unionin yksinomaisen toimivallan vuoksi on tärkeää, että EU:n WHO-suurlähettiläs on korkeatasoinen ja samalla tasolla vastapuolen edustajan kanssa, koska suurlähettilään on ylläpidettävä hyviä ja tehokkaita kontakteja WHO:n jäseninä oleviin kolmansiin maihin sekä WTO:n pääjohtajaan ja koordinoitava toimia tehokkaasti jäsenvaltioiden kanssa päivittäin.

EU:n WTO-suurlähettilään on myös edelleen varmistettava edustuston osallistuminen vaadittaessa kaikkiin WTO-neuvotteluihin ja -kokouksiin ja edustettava EU:ta tähän liittyvissä virallisissa ja diplomaattitilaisuuksissa Genevessä. Suurlähettilään on oltava läsnä korkean tason virallisissa kokouksissa, osallistuttava riita-asioiden käsittelyyn ja toimittava neuvottelijana silloin, kun Brysselistä ei ole mahdollista lähettää soveltuvan tason edustajaa.

Olisi huomattava, että WTO:hon ja YK:hon liittyvien toimien huomattavan määrän vuoksi muilla kansainvälisillä toimijoilla kuten Yhdysvalloilla, Kiinalla, Kanadalla, Intialla, Australialla ja Brasilialla on myös kaksi suurlähettilästä ja usein kaksi erillistä edustustoa WTO:n ja YK:n asioiden käsittelyä varten.

On selvää, että yksi edustuston päällikkö ei voi nyt eikä tulevaisuudessa hoitaa kaikkia uusia velvollisuuksia, joita YK:hon liittyvien toimien lisääntyminen ja Lissabonin sopimuksen määräykset edellyttävät. WTO:hon ja YK:hon liittyvän toiminnan erilaisen luonteen vuoksi EU:n Geneven edustusto pitäisi jakaa kahdeksi erilliseksi edustustoksi, joista toisen suurlähettiläs hoitaa YK-asioita ja toisen WTO-asioita. Jako kahdeksi edustustoksi on pantava täytäntöön olemassaolevien resurssien ja toimintakyvyn mukaisesti. Molemmilla edustustoilla olisi oltava samat toimitilat ja hallinnollinen osasto synergioiden hyödyntämiseksi tehokkaimmalla tavalla. Kyseisten edustustojen lopullinen sisäinen organisaatio olisi muodostettava sitten, kun neuvoston pääsihteeristön yhteystoimisto on yhdistetty EU:n edustustoon.

3. HENKILÖSTÖ- JA TALOUSARVIORESURSSIT

Ehdotukseen sisältyy virkojen määrän pitäminen vakiona. Toisen edustuston päällikön virka perustetaan käyttämällä olemassa olevaa apulaispäällikön virkaa, jonka julkaisu vuoden 2010 avoimien virkojen luettelossa peruutetaan. Viimeksi mainitun viran palkkaluokkaa nostetaan, ja se julkaistaan haettavaksi uudelleen korkeammassa palkkaluokassa.

Kun talousarviovarat sen sallivat, molempiin edustustoihin on tarkoitus perustaa apulaispäällikön virat. Se voi olla mahdollista sitten, kun Euroopan ulkosuhdehallinto perustetaan ja kun EU:n edustusto ja neuvoston yhteystoimisto yhdistyvät. Siihen asti EU:n edustuston henkilöstön määrä pysyy vakiona.

Edellä sanotun lisäksi toisen edustuston päällikön virasta aiheutuvia ylimääräisiä kuluja, jotka katetaan olemassa olevista resursseista, vähentää se, että hallinto-osasto on edelleen molemmille edustustoille yhteinen.

FI

YKSINKERTAISTETTU RAHOITUSSELVITYS

1 Päätösluonnoksen otsikko :

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille – EU:N EDUSTUSTON PERUSTAMINEN GENEVESSÄ SIJAITSEVIIN YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN JÄRJESTÖIHIN

2 Toimintalohko(t) sekä toimintoperusteisen budjetoinnin mukainen toiminto/mukaiset toiminnot:

Toimintalohkot: Ulkosuhteet, kauppa, kehitys, laajentuminen

Toiminto: Ulkomaanedustus – Edustustojen hallintomenot

3 Oikeusperusta:

( Hallintoautonomia ( Muu (mikä): ____________________

4 Kuvaus ja perustelut :

Ehdotetaan, että nykyinen edustusto jaetaan kahdeksi erilliseksi yksiköksi, joista toinen käsittelee WTO:hon liittyviä asioita ja toinen YK:hon liittyviä asioita. Tämä on välttämätöntä, koska edustuston työtaakka on kasvanut Lissabonin sopimuksen tultua voimaan ja erityisesti, koska Euroopan unionilla on oltava asianmukaisen tason edustus sekä WTO:ssa että YK:ssa. Yhden ainoan edustuston päällikön ei ole enää mahdollista suorittaa tätä tehtävää.

Nykyinen edustuston varapäällikön virka nostetaan sen vuoksi palkkaluokasta AD13 palkkaluokkaan AD 14/15.

Edellä mainittua muutosta lukuun ottamatta ei tarvita lisäresursseja, koska molemmilla edustustoilla on samat toimitilat ja sama hallinto-osasto. Uuden edustuston päällikön sihteerin virka katetaan suuntaamalla uudelleen olemassa olevia resursseja.

5 Kesto ja arvioitu rahoitusvaikutus:

5.1 Soveltamisjakso:

( Määräaikainen päätös

( Päätös on voimassa vuodesta [ YYYY] vuoteen [ YYYY]

( Rahoitusvaikutus vuodesta [ YYYY] vuoteen [ YYYY]

( Kestoltaan määrittelemätön päätös on voimassa vuodesta 2010

5.2 Arvioidut talousarviovaikutukset:

Päätösluonnoksesta johtuu

( säästöjä

( lisäkustannuksia (jos kyllä, mainittava monivuotisen rahoituskehyksen asianomaiset otsakkeet):

Lisäkulut, jotka ovat vähäisiä, rahoitetaan olemassa olevista ulkomaan edustuksen resursseista otsakkeen 5 mukaisesti.

5.3 Kolmansien osapuolten osallistuminen päätösluonnoksen rahoitukseen: EI OLE

5.4 Lukujen selitys:

Lisäkustannukset vuoden 2010 talousarviolukujen mukaisesti:

Rajakustannukset palkkaluokkien AD 13 ja AD 15 välillä – arviolta 5 000 euroa kuukaudessa.

Virka-asunnon rajakustannukset verrattuna tavanomaisiin asuinkustannuksiin: 29 200 euroa vuodessa.

Edustuskulut: 20 000 euroa vuodessa.

Virka-auton osto: 30 000 euroa vuonna 2010 ja ylläpitokustannukset 2 400 euroa vuodessa.

Kyseiset kustannukset lasketaan 6 kuukauden ajalta vuonna 2010 ja 12 kuukauden ajalta vuonna 2011 ja seuraavina vuosina. Auto vaihdetaan neljäntenä vuotena.

Virka-asunnon huonekalujen osto vuonna 2010: 43 000 euroa

6 Onko ehdotus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen mukainen:

( Ehdotus on nykyisen rahoituskehyksen mukainen.

( Ehdotus edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen kyseeseen tulevan otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

( Ehdotus edellyttää joustovälineen käyttöä tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista[2].

7 Säästöjen tai lisäkustannusten vaikutus resurssien myöntämiseen:

( Yksiköiden välisillä henkilöstön uudelleenjärjestelyillä saatavat resurssit

( Asianomaisille yksiköille jo myönnetyt resurssit

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä seuraavassa menettelyssä pyydettävät resurssit

Tarvittavat henkilöstö- ja hallintoresurssit katetaan osuudesta, joka voidaan myöntää hallinnoivalle pääosastolle vuotuisessa määrärahojen jaossa ottaen huomioon talousarviorajoitukset.

LIITE:

ARVIOITU RAHOITUSVAIKUTUS (säästöt tai lisäkustannukset) HALLINTOMÄÄRÄRAHOJEN JA HENKILÖSTÖRESURSSIEN OSALTA

FTE=kokoaikavastaava XX on toimintalohko tai otsikko miljoonaa euroa (3 desimaalin tarkkuudella)

Henkilöstötaulukon virat (virkamiehet ja/tai tilapäinen henkilöstö) |

n | n+1 | n+2 | n+3 | n+4 | n+5 | n+6 ja seur. |

Otsake 5 |

Päätoimipaikka |

XX 01 02 11 01 – Virkamatkat ja edustuskulut |

XX 01 02 11 02 – Kokoukset ja konferenssit |

XX 01 02 11 03 - Komiteat |

XX 01 02 11 04 – Tutkimukset ja kuulemiset |

XX 01 02 11 05 - Tietojärjestelmät |

XX 01 02 11 06 - Lisäkoulutus |

XX 01 03 01 03 – Laitteet ja huonekalut |

XX 01 03 01 04 – Palvelut ja muut toimintakulut |

Muut budjettikohdat (tarvittaessa mitkä) |

Edustustot: |

XX 01 02 12 01 – Virkamatkat, konferenssit ja edustuskulut | 0,010 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,020 | 0,130 |

XX 01 02 12 02 – Virkamiesten lisäkoulutus |

XX 01 03 02 01 – Osto- ja vuokrauskustannukset ja niihin liittyvät kulut | 0,015 | 0,029 | 0,029 | 0,029 | 0,029 | 0,029 | 0,029 | 0,189 |

XX 01 03 02 02 - Laitteet, huonekalut, tarvikkeet ja palvelut | 0,074 | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0,032 | 0,002 | 0,002 | 0,116 |

Yhteensä – Otsake 5 | 0,099 | 0,051 | 0,051 | 0,051 | 0,081 | 0,051 | 0,051 | 0,435 |

Otsakkeen 5 ulkopuolella |

XX 01 04 yy – Toimintamäärärahoista (entisistä BA-budjettikohdista) katettavat teknisen ja hallinnollisen avun kulut (ei koske ulkopuolista henkilöstöä) |

- Päätoimipaikat |

- Edustustot |

XX 01 05 03 – Muut hallintomenot – epäsuora tutkimustoiminta |

10 01 05 03 – Muut hallintomenot – suora tutkimustoiminta |

Muut budjettikohdat (tarvittessa mitkä) |

Yhteensä – Otsakkeen 5 ulkopuolella |

KAIKKI YHTEENSÄ | 0,099 | 0,051 | 0,051 | 0,051 | 0,081 | 0,051 | 0,051 | 0,435 |

[1] Ihmisoikeusneuvosto, kauppa- ja kehityskonferenssi, pakolaisasiain päävaltuutettu, Kansainvälinen kauppakeskus, Euroopan talouskomissio, Kansainvälinen työjärjestö, Maailman terveysjärjestö, Maailman henkisen omaisuuden järjestö, Kansainvälinen televiestintäliitto, tietoyhteiskuntahuippukokous, Maailman postiliitto, Maailman ilmatieteen järjestö, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö, kehityskomitea, biologisia ja toksiiniaseita koskeva yleissopimus, eräitä tavanomaisia aseita koskeva yleissopimus, miinakieltosopimus, YK:n yleiskokouksen ensimmäinen komitea.

[2] Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.