52010DC0221

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän (SIS II) KEHITTÄMISESTÄ - Seurantakertomus heinäkuu 2009 - joulukuu 2009 /* KOM/2010/0221 lopull. */


[pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

Bryssel 6.5.2010

KOM(2010)221 lopullinen

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

TOISEN SUKUPOLVEN SCHENGENIN TIETOJÄRJESTELMÄN (SIS II) KEHITTÄMISESTÄ

Seurantakertomus

heinäkuu 2009 - joulukuu 2009

SISÄLLYSLUETTELO

1. Johdanto 3

2. Hankkeen tilanne 3

2.1. Edistyminen viitejakson aikana 3

2.1.1. Yleiskatsaus 3

2.2. Välitavoitetestien valmistelut 4

2.3. Vaihtoehtoisen teknisen ratkaisun valmistelut 4

2.4. Käyttöönoton valmistelut 4

2.5. Siirtymisen valmistelut 5

2.5.1. Siirtymiseen liittyvät säädökset 5

2.6. SIS II -verkko 6

2.7. Operatiivinen hallinnointi 6

2.8. Tietoturva ja tietosuoja 6

3. Hallinnointi 7

3.1. Rahoitusvaikutukset 7

3.2. Hankehallinto 8

3.2.1. Hallintoneuvosto 8

3.2.2. SISVIS-komitea (SIS II) 8

3.2.3. Kansalliset suunnittelutoimet ja niiden koordinointi 8

3.2.4. Neuvosto 8

3.2.5. Euroopan parlamentti 9

4. Seuraavan raportointikauden ensisijaiset tavoitteet 9

5. Päätelmät 9

1. Johdanto

Tässä seurantakertomuksessa kuvataan vuoden 2009 toisella vuosipuoliskolla tehtyä työtä toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän (SIS II) kehittämiseksi ja siirtymiseksi SIS 1+ -järjestelmästä SIS II:een. Kertomus esitetään neuvostolle ja Euroopan parlamentille siirtymisestä Schengenin tietojärjestelmästä (SIS 1+) toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmään (SIS II) annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1104/2008 ja tehdyn neuvoston päätöksen 2008/839/YOS 18 artiklan mukaisesti. Tässä kertomuksessa raportoidaan myös testauksesta.

2. Hankkeen tilanne

2.1. Edistyminen viitejakson aikana

2.1.1. Yleiskatsaus

Jaksoa hallitsi 4. ja 5. kesäkuuta ja 30. marraskuuta 2009 kokoontuneen oikeus- ja sisäasiain neuvoston päätelmissä annettujen suuntaviivojen toteuttaminen.

Neuvosto teki 4. ja 5. kesäkuuta päätelmän, jonka mukaan päätoimeksisaaja jatkaa SIS II -järjestelmän kehittämistä nykyisen SIS II -hankkeen pohjalta. Lisäksi SIS II -hankkeen toteuttamiseen tähtäävä vaihtoehtoinen tekninen ratkaisu (nimeltään "SIS 1+RE") säilytetään hanketta tukevana varasuunnitelmana niin kauan kuin on tarpeen. Neuvosto hyväksyi myös, että hankkeelle asetetaan kaksi välitavoitetta, joiden avulla määritellään olosuhteita ja exit-kriteerejä koskevat tekniset näkökohdat, joiden on täytyttävä, jotta nykyistä SIS II -hanketta voidaan jatkaa. Näiden välitavoitteiden tarkoituksena on osoittaa SIS II:n keskusjärjestelmän vakaus, luotettavuus ja suorituskyky sekä tietojen yhdenmukaisuuden ja luotettavan viestien siirron kaltaisten keskeisten toimintojen asianmukainen toiminta SIS II -hankkeen merkittävien kehitysvaiheiden jälkeen. Testit käynnistetään heti, kun komissio ja jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet olevansa valmiita ja kun Strasbourgissa sijaitseva teknisen tuen yksikkö (C.SIS) vahvistaa, että SIS 1+ -testivälineet täyttävät vaatimukset ja ovat valmiit.

Ensimmäinen välitavoite oli määrä saavuttaa sen jälkeen, kun vuoden 2009 viimeiselle neljännekselle suunnitellut järjestelmän suorituskykyä mittaavat testit oli suoritettu. Neuvosto teki kuitenkin 30. marraskuuta päätelmän, jonka mukaan ensimmäinen välitavoitetesti oli tehtävä viimeistään 29. tammikuuta 2010. Ensimmäisestä välitavoitetestistä saatujen tulosten perusteella neuvostolla olisi 30. tammikuuta 2010 alkava kahden kuukauden harkinta-aika testin vaikutusten arvioimiseksi.

Komissio toteutti tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa neuvoston päätelmissä asetettujen suuntaviivojen vaatimat toimenpiteet. Työ suuntautui tämän mukaisesti kolmeen pääasialliseen alaan:

- välitavoitetestien valmistelut

- vaihtoehtoisen teknisen ratkaisun valmistelut

- käyttöönoton valmistelut.

2.2. Välitavoitetestien valmistelut

Kahdesta välitavoitetestistä ensimmäisen tekniset valmistelut pantiin alulle. Testin tarkoituksena on tarkistaa, onko järjestelmällä vankat perusteet. Teknisten valmistelujen tavoitteena on lähinnä varmistaa, että ennakkovaatimukset tämän testin suorittamiseksi täyttyvät (testiin osallistuvien maiden kansallisten järjestelmien yhdenmukaisuuden tarkistaminen, testitiedon tuottaminen, testivälineiden validointi, keskusjärjestelmän asetuksiin tehtävät muutokset ja tarkkojen testikuvausten määrittely). Vuoden 2009 loppuun mennessä yksitoista jäsenvaltiota oli saavuttanut vaatimustenmukaisuuden ja SIS 1+ -testivälineet täyttivät vaatimukset ja olivat valmiit.

Kesäkuussa kokoontunut neuvosto kehotti myös komissiota varmistamaan, että välitavoitteet kuuluvat nykyisen SIS II -sopimuksen hanketuotoksiin, ja pyrkimään toimeksisaajien kanssa yhteisymmärrykseen siitä, että välitavoitteita koskevien vaatimusten noudattamatta jättäminen voi johtaa nykyisten sopimusten purkamiseen. Sopimuspuolet allekirjoittivat ensimmäistä välitavoitetta koskevan vastaavan muutoksen sopimukseen 13. lokakuuta. Muutokseen sisältyi kohta, jonka mukaan komissiolla on oikeus purkaa sopimus välittömästi ilman eri toimenpiteitä, jos neuvosto katsoo, ettei SIS II -hankkeen ensimmäistä välitavoitetestiä ole läpäisty.

2.3. Vaihtoehtoisen teknisen ratkaisun valmistelut

Ranskan viranomaisten kanssa aloitettiin tunnusteluneuvottelut tarkoituksena pohjustaa mahdollista vaihtamista vaihtoehtoiseen SIS II -toimintojen toteuttamista koskevaan tekniseen ratkaisuun siinä tapauksessa, että yhden välitavoitteista arvioidaan epäonnistuneen.

Jotta toiminta voitaisiin siirtää Ranskaan, olennaista olisi siirtymisvälineiden muuttamista koskevien lainsäädäntöehdotusten hyväksyminen (ehdotus asetukseksi[1] ja tuleva ehdotus kolmannen pilarin päätöksen aiemmin kattamien näkökohtien sisällyttämisestä, katso 2.5.1. kohta).

2.4. Käyttöönoton valmistelut

IT-asiantuntija suoritti maalis-huhtikuussa 2009 järjestelmän rakenteen perusteellisen tarkastuksen, ja SIS II -asiantuntijat olivat sen perusteella laajasti yhtä mieltä siitä, että SIS II:n rakenteessa ei ole merkittäviä puutteita. Suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä suosituksia sen sijaan tehtiin useita. Niiden tarkoituksena oli parantaa järjestelmää esim. suorituskyvyn, ohjelmiston laajennettavuuden ja huollon helppouden osalta. Kaupallisia viestejä koskevaa arkkitehtuuria pidettiin ylityöstettynä ja sitä katsottiin voitavan yksinkertaistaa. Edellisessä kertomuksessa korostetussa analyysi- ja korjausvaiheessa järjestelmästä paljastui useita parannettavia alueita.

Ensimmäisen välitavoitetestin valmistelujen ohessa komissio, jäsenvaltioiden asiantuntijat ja toimeksisaajat työskentelivät yhdessä arvioidakseen, mitä teknisiä vaatimuksia nk. live-järjestelmässä käytettävän ohjelmistoversion lopullinen toimittaminen asettaa. Työhön kuului tutkimuksia, työpajoja, prototyyppejä (käyttökelpoisuuden osoittaminen) ja keskusteluja SIS II -ohjelman hallintoneuvostossa[2]. Komissio perusti hallintoneuvoston tehostaakseen SIS II -hankkeen ja siihen liittyvien toimintojen hallinnointia ja koordinointia sekä varmistaakseen, että keskusjärjestelmää ja kansallisia järjestelmiä kehitetään yhdenmukaisesti.

Komissio teki yhteistyössä jäsenvaltioiden ja päätoimeksisaajan kanssa useita aloitteita järjestelmän tekniikan parantamiseksi. Perusteellisen tarkastelun kohteeksi joutuivat seuraavat erityisalueet:

- yksinkertaisempien keinojen löytäminen suuren tietomäärän vedostamiseksi (esimerkiksi kun jäsenvaltio kopioi tietoja keskustietokannasta kansallisella tasolla)

- tietojen yhdenmukaistamista koskevien prosessien yksinkertaistaminen

- sanoman muodon rakenteen muuttaminen

- tallenteiden luomista, päivittämistä ja poistamista koskevien toimintojen järkeistäminen siinä vaiheessa, kun tallenteita viedään keskusjärjestelmään, niin että prosessit tapahtuvat rinnakkain ja aikaa säästyy

- järjestelmän eri versioiden käsittelyä koskevien prosessien ja menettelyjen yhdenmukaistaminen.

Päätoimeksisaaja toimitti joulukuussa 2009 neljä luonnosta, jotka koskivat edellä olevan luettelon neljää viimeistä kohtaa. Jäsenvaltioiden kanssa on keskusteltava enemmän tietyistä ei-toiminnallisista vaatimuksista ennen kuin työ voidaan viimeistellä.

Jäsenvaltioiden kehittämät tavat käyttää SIS-järjestelmää ovat lisäksi johtaneet tilanteeseen, jossa kuulutusten määrä järjestelmässä on kasvanut jatkuvasti. Alun perin kuulutusten määräksi arvioitiin 22 miljoonaa, mutta viimeisimpien arvioiden mukaan kuulutusten määrä nousee lähitulevaisuudessa 73 miljoonaan. Kesä- ja syyskuun välisenä aikana tehdyssä tietoliikenteen määrää koskevassa lisätutkimuksessa havaittiin, että komission on jatkettava yhteistyötä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden kanssa ja tutkittava tätä kehitystä, jonka asettamiin vaatimuksiin kaikki tekniset ratkaisut on mukautettava.

2.5. Siirtymisen valmistelut

2.5.1. Siirtymiseen liittyvät säädökset

SIS 1+ -järjestelmästä SIS II -järjestelmään siirtymistä koskevissa neuvoston asetuksessa[3] ja neuvoston päätöksessä[4] (siirtymisvälineet) säädetään siirtymisen valmisteluun liittyvistä komission ja jäsenvaltioiden tehtävistä ja vastuualueista, mukaan lukien SIS II-järjestelmän edelleen kehittäminen ja testaus. Nykyisten säädösten voimassaolo päättyy 30. kesäkuuta 2010, ja siksi komissio on tehnyt ehdotuksia niiden muuttamiseksi pääasiallisena tarkoituksenaan lykätä määräaikaa, joka koskee tietojen siirtämistä SIS 1+ -järjestelmästä SIS II -järjestelmään.

Lissabonin sopimus tuli voimaan asetusehdotusta[5] koskevien neuvottelujen aikana, minkä vuoksi ehdotus aiemman kolmannen pilarin mukaisen neuvoston päätöksen muuttamisesta vanhentui. Komissio aikoo esittää ehdotuksen asianmukaista menettelyä noudattaen vuoden 2010 aikana.

Näiden ehdotusten yhteisenä tavoitteena on myös asettaa virallinen teknisistä asiantuntijoista koostuva koordinointielin, joka 4. ja 5. kesäkuuta 2009 kokoontuneen oikeus- ja sisäasioiden neuvoston pyynnön mukaisesti jatkossa hallinnoi SIS II -järjestelmän yleistä kehittämistä, sekä varmistaa lainsäädännöllinen joustovara vaihtoehtoista teknistä ratkaisua varten, mikä olisi hankkeen varasuunnitelman kehittämistä koskevan neuvoston lähestymistavan mukaista.

2.6. SIS II -verkko

SIS II -hankkeeseen kuuluu sellaisen jäsenvaltioiden välisen tietoliikenneverkon luominen, joka täyttää saatavuuteen, tietoturvaan, maantieteelliseen kattavuuteen ja palvelutasoon liittyvät vaatimukset ja mahdollistaa tiedonsiirron kansallisten järjestelmien ja keskusjärjestelmän välillä.

Euroopan tietosuojavaltuutetun henkilöstö teki tarkastuksen Bratislavassa sijaitsevassa verkon käyttökeskuksessa (SOC, network operation centre ). Tarkastus osoitti tilanteen olevan yleisesti ottaen tyydyttävä. Euroopan tietosuojavaltuutettu antaa todennäköisesti suosituksia, joiden tarkoituksena on parantaa edelleen SOC:n turvallisuutta ja varmistaa tietosuojaa koskevien määräysten parempi noudattaminen käyttämällä esimerkiksi videovalvontajärjestelmiä.

Jäsenvaltioiden kanssa on järjestetty työpaja järjestelmän turvallisuuden parantamista koskevista lisätoimista. Jäsenvaltioiden mielipidettä asiasta kysytään jatkossa kyselylomakkeella, jonka perusteella tunnistetaan mahdollisesti tarvittavat lisätoimet.

2.7. Operatiivinen hallinnointi

Järjestelmän käyttöä varten rekrytoidun henkilöstön koulutus Strasbourgissa on saatu lähes päätökseen. Biometrisen tunnistusjärjestelmän käyttöön siirtymistä koskeva suunnitelma on käynnistynyt, ja Strasbourgin henkilöstö on nyt käytännöllisesti katsoen valmis käyttämään biometristä tunnistusjärjestelmää.

Neuvoston valmistelevissa elimissä ja parlamentissa neuvotellaan parhaillaan lainsäädäntöehdotuksista, jotka koskevat laaja-alaisten, oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alan IT-järjestelmien, kuten SIS II:n, pitkän aikavälin hallinnasta vastaavan viraston perustamista.

2.8. Tietoturva ja tietosuoja

Edellä 2.6 kohdassa mainittujen, verkon turvallisuuskysymysten lisäksi myös Euroopan tietosuojavaltuutetun henkilöstö ja komission yksiköt järjestivät säännöllisesti kahdenvälisiä kokouksia, joissa keskusteltiin SIS II -järjestelmään liittyvistä turvallisuus- ja tietosuojakysymyksistä. Euroopan tietosuojavaltuutetun henkilöstö kävi 1. joulukuuta 2009 tutustumassa SIS II -järjestelmän keskuspaikkaan Strasbourgiin. Vierailun pääaiheena oli fyysinen turvallisuus.

3. Hallinnointi

3.1. Rahoitusvaikutukset

Raportointikauden loppuun mennessä komissio on sitonut talousarviomäärärahoja SIS II -hankkeeseen yhteensä noin 81,6 miljoonaa euroa. Niitä vastaavat sopimukset koskevat toteutettavuustutkimuksia, SIS II:n keskusjärjestelmän kehittämistä, tukitoimintoja ja laadunvarmistusta, SIS II -verkkoa, operatiivisen hallinnoinnin valmistelua Strasbourgissa, turvallisuutta, biometriikan valmistelua ja viestintää.

Tästä summasta on joulukuun 2009 loppuun mennessä käytetty noin 50,2 miljoonaa euroa. Tärkeimmät menoerät olivat kehittäminen (24,3 miljoonaa euroa), verkko (14,6 miljoonaa euroa) sekä tukitoiminnot ja laadunvarmistus (6,3 miljoonaa euroa).

Talousarvion toteutuminen |

Joulukuusta 2002 joulukuuhun 2009 | Heinäkuusta joulukuuhun 2009 |

Maksusitou-mukset | Maksut | Maksusitou-mukset | Maksut |

Kehittäminen | 37 458 059 | 24 260 603 | 1 530 908 | 1 812 342 |

Tukitoiminnot ja laadunvarmistus | 8 500 034 | 6 291 933 | 839 586 | 1 636 532 |

Verkko | 26 954 673 | 14 599 264 | 5 652 772 | 4 230 655 |

Operatiivisen hallinnoinnin valmistelu | 6 083 613 | 3 818 929 | 1 136 768 | 1 336 466 |

Turvallisuus | 869 275 | 143 909 | 0 | 24 889 |

Selvitykset | 919 831 | 895 095 | 0 | 0 |

Muut | 834 483 | 160 778 | 0 | 64 253 |

YHTEENSÄ | 81 619 969 | 50 170 511 | 9 160 034 | 9 105 137 |

Tällä raportointikaudella

- maksettiin noin 9,1 miljoonaa euroa, lähinnä verkkoon liittyviä (4,2 miljoonaa euroa) ja kuukausittain toistuvia kustannuksia;

- tehtiin noin 9,2 miljoonan euron suuruiset maksusitoumukset (34 prosenttia SIS II -toimintoihin vuoden 2009 yleisessä talousarviossa varatuista kokonaismäärärahoista oli sidottu vuoden lopussa); ennustetta pienempi määrä kertoo siitä, että uusien palvelujen ja tuotteiden tilaamista on lykätty siihen asti, kunnes kehittämistyössä kohdatut tekniset ongelmat saadaan ratkaistua ja neuvosto on antanut hankkeelle uudet suuntaviivat;

- sovellettiin sakkorangaistuksia, joiden määrä nousi 390 000 euroon, joulukuussa 2008 järjestetyn operatiivisen järjestelmätestin (OST) epäonnistumisen vuoksi.

3.2. Hankehallinto

3.2.1. Hallintoneuvosto

Jäsenvaltioiden saamiseksi mahdollisimman aktiivisesti mukaan hankkeeseen sen siirtyessä uuteen vaiheeseen, tammikuussa 2009 otettiin käyttöön SIS II -ohjelman kokonaisvaltainen hallinnointiperiaate, jonka neuvosto hyväksyi 26. ja 27. helmikuuta. Kesäkuun 4. ja 5. päivänä kokoontunut neuvosto kehotti komissiota hyödyntämään tästä hallinnointirakenteesta saatuja kokemuksia ja kehittämään rakennetta edelleen. Nämä hallinnoinnin muutokset on konsolidoitu ehdotuksessa asetukseksi siirtymisvälineiden muuttamisesta.

Hallintoneuvosto kokoontui raportointikauden aikana 22 kertaa. Se on vaikuttanut myönteisesti ohjelmahallinnointiin ja lisännyt jäsenvaltioiden osallistumista.

3.2.2. SISVIS-komitea (SIS II)

SIS II -järjestelmän kehittämisessä komissiota avustaa SISVIS-komitea. SISVIS-komitea kokoontui SIS II -asioissa viisi kertaa heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 2009.

SISVIS-komitean säännöllisten kokousten lisäksi järjestetään komitean työryhmiä ja työpajoja, joissa keskustellaan teknisistä yksityiskohdista ja joihin jäsenvaltioiden asiantuntijat osallistuvat. Näissä kokouksissa keskitytään yleensä kysymyksiin, jotka koskevat yksittäisiä hanketuotoksia.

- Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä (TAG) antaa SISVIS-komitealle lausunnon testien järjestämiseen, toteuttamiseen ja niiden tulosten tulkitsemiseen liittyvistä seikoista. Ryhmä kokoontui raportointikaudella 23 kertaa.

- Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä (CMB) antaa raportoitujen ongelmien luokittelua, laadullista määrittelyä ja korjausten vaikutuksia koskevia neuvoja. Tämä työryhmä, joka myös raportoi toiminnastaan SISVIS-komitealle, kokoontui raportointikaudella viisi kertaa.

- SIS II -siirtymistyöryhmän annettua päätelmänsä on järjestetty kolme SIS II -järjestelmään siirtymistä käsittelevää tapaamista, joiden tarkoituksena on antaa neuvoja SISVIS-komitealle ja edistää tähän keskeiseen kysymykseen liittyvää toimintaa.

3.2.3. Kansalliset suunnittelutoimet ja niiden koordinointi

SISVIS-komitean puitteissa toimii jäsenvaltioiden ja käyttäjien kansallisista hankevastaavista koostuva työryhmä. Sen kokouksissa on tarkoitus käsitellä suunnitteluun liittyviä yksityiskohtaisia kysymyksiä, riskejä ja toimintoja sekä hankkeen keskustasolla että kansallisella tasolla. Työryhmä kokoontui raportointikaudella neljä kertaa.

3.2.4. Neuvosto

Komissio osallistuu Schengenin tietojärjestelmästä vastaavien neuvoston valmisteluelinten kokouksiin ja kaikkiin ministerineuvoston istuntoihin, joiden esityslistalla on SIS II. Komissio esitti näissä tilaisuuksissa suullisia raportteja SIS II -hankkeen tilanteesta, hankkeeseen liittyvistä riskeistä ja hankkeen seuraavista vaiheista.

3.2.5. Euroopan parlamentti

Varapuheenjohtaja Jacquet Barrot on välittänyt LIBE-valiokunnan puheenjohtajalle ja keskeisimmille esittelijöille kirjeitse kaikki SIS II -järjestelmän kehittämistä koskevat tärkeät tiedot. Raportointikauden aikana on lähetetty neljä kirjettä.

Varapuheenjohtaja Barrot raportoi henkilökohtaisesti Euroopan parlamentin jäsenille aina, kun SIS II -hanketta käsiteltiin neuvoston kokouksissa. SIS II -hankkeesta keskusteltiin tällä kaudella kahdessa oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa.

Lisäksi komissio osallistui kaikkiin täysistuntoihin ja valiokuntakokouksiin, joissa käsiteltiin suoranaisesti SIS II -hankkeeseen liittyviä kysymyksiä. Näitä kokouksia oli yhteensä neljä, ja lisäksi varapuheenjohtaja piti kokouksen LIBE-valiokunnan poliittisten ryhmien koordinaattoreiden kanssa.

Komissio osallistui myös 22. lokakuuta 2009 pidettyyn parlamentin istuntoon ja otti asianmukaisesti huomioon Euroopan parlamentin päätöslauselman toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän ja viisumitietojärjestelmän edistymisestä. Varapuheenjohtaja lähetti tämän johdosta kirjeen LIBE-valiokunnan puheenjohtajalle.

Komissio vastasi myös neljään SIS II -hanketta koskevaan parlamentin kysymykseen.

4. SEURAAVAN RAPORTOINTIKAUDEN ENSISIJAISET TAVOITTEET

- Suoritetaan välitavoitetestit.

- Annetaan neuvostolle tarkoituksenmukaiset välineet käyttää kahden kuukauden harkinta-aikaa siinä tapauksessa, että välitavoitetesteistä saadaan epätyydyttäviä tuloksia.

- Valmistellaan vaihtoehtoista teknistä ratkaisua siltä varalta, että neuvosto pyytää komissiota lopettamaan nykyisen SIS II –hankkeen.

- Valmistellaan käyttöönottoa.

5. Päätelmät

Työ keskittyi tällä kaudella oikeus- ja sisäasiain neuvoston päätelmissä kesä- ja marraskuussa 2009 annettujen suuntaviivojen seurantaan.

Komissio oli muiden sidosryhmien kanssa samaa mieltä siitä, että kesäkuussa kokoontuneen neuvoston pyytämien välitavoitetestien avulla saadaan selville keskusjärjestelmän vakaus, luotettavuus ja suorituskyky. Näiden testien tulokset ovat merkittäviä keskusteltaessa siitä, mihin suuntaan SIS II -järjestelmää on tulevaisuudessa kehitettävä.

Komissio on työskennellyt tiiviisti jäsenvaltioiden kanssa edellä mainittujen päätelmien täytäntöön panemiseksi ja on pitänyt Euroopan parlamentin ajan tasalla hankkeen kehityksestä. Erityisesti komissio on pitänyt huolta lainsäädännöllisten, teknisten, organisatoristen ja sopimuksia koskevien asioiden täysimääräisestä toteuttamisesta, jotta päätoimeksisaaja voi suorittaa ensimmäisen välitavoitetestin hyvissä olosuhteissa. Komissio sisällytti kesäkuussa kokoontuneen neuvoston suuntaviivojen mukaisesti ensimmäisen välitavoitteen päätoimeksiantoon.

Neuvosto asetti 30. marraskuuta 2010 pitämässään kokouksessa ensimmäisen välitavoitetestin suorittamisen määräajaksi 29. tammikuuta 2010. Riittävä määrä jäsenvaltioita pystyi osoittamaan kelpoisuutensa osallistua testiin.

Komissio päätti, että jos ensimmäistä välitavoitetestiä ei läpäistä, se tukee neuvostoa SIS II -hankkeen jatkokehittelyä koskevassa harkintaprosessissa antamalla tarvittavat rahoitus- ja budjettitiedot kirjallisesti.

Ranskan viranomaisten kanssa aloitettiin tunnusteluneuvottelut siltä varalta, että komissio päättää olla jatkamatta nykyistä SIS II -hanketta ja edetä SIS II:n toteuttamista koskevan vaihtoehtoisen teknisen ratkaisun pohjalta siinä tapauksessa, että neuvosto pitää jotakin välitavoitetta epäonnistuneena.

Raportointikauden aikana komissio organisoi myös jäsenvaltioiden asiantuntijoiden kanssa työtä, joka mahdollistaa SIS II -hankkeen teknisten eritelmien perusteellisen analysoinnin, jonka pohjalta voidaan tehdä päätöksiä tulevaisuutta varten.

Liite I

SISVIS-komitean (SIS II) kokoukset ja työryhmäkokoukset

a) Raportointijakson aikana järjestetyt kokoukset

HEINÄKUU 2009 |

8, 13, 29 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

15 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

14 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

14 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

2, 9, 16, 31 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

ELOKUU 2009 |

12, 19, 26 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

6, 20, 28 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

26 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

SYYSKUU 2009 |

2, 9, 16, 22 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

15 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

3, 10, 17, 24 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

LOKAKUU 2009 |

1 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä |

20 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

20 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

27 | SISVIS-komitea (SIRENE) |

1, 8, 15, 22, 29 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

6, 13, 21, 28 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

MARRASKUU 2009 |

3, 11, 18, 24 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

25 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

25 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

3 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

5, 12, 19, 26 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

JOULUKUU 2009 |

1, 9, 15, | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

16 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

16 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

10 | Siirtymistyöryhmä / muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä |

3, 10, 17 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

b) Seuraavalle raportointijaksolle jo suunnitellut kokoukset

TAMMIKUU 2010 |

20 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

20 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

14 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

6, 13, 20, 27 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

7, 14, 21, 28 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

HELMIKUU 2010 |

3, 10, 17, 24 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

24 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

18 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

24 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

20 | SISVIS-komitea (SIRENE) |

4, 11, 18, 25 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

MAALISKUU 2010 |

3, 10, 17, 24, 31 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

24 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

24 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

18 | Siirtymistyöryhmä / muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä |

4, 11, 18, 25 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

HUHTIKUU 2010 |

7, 14, 21, 28 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

24 | Kansallisten hankevastaavien kokous / SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

15 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

8, 15, 22, 29 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

TOUKOKUU 2010 |

5, 12, 19, 26 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

26 | SISVIS-komitea (SIS II tekninen) |

26 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

7, 21, 28 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

20 | Siirtymistyöryhmä / muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä |

KESÄKUU 2010 |

2, 9, 16, 30 | SIS II -ohjelman hallintoneuvosto |

17 | Muutoshallinnasta vastaava asiantuntijaryhmä / siirtymistyöryhmä |

23 | Kansallisten hankevastaavien kokous |

4, 11, 18, 25 | Testejä käsittelevä neuvoa-antava ryhmä |

[1] Ehdotus neuvoston asetukseksi siirtymisestä Schengenin tietojärjestelmästä (SIS 1+) toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmään (SIS II) annetun asetuksen (EY) N:o 1104/2008 muuttamisesta (ensimmäinen pilari, KOM/2009/508 lopullinen).

[2] Katso 3.2.1 kohta.

[3] Neuvoston asetus (EY) N:o 1104/2008, annettu 24 päivänä lokakuuta 2008, siirtymisestä Schengenin tietojärjestelmästä (SIS 1+) toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmään (SIS II), EUVL L 299, 8.11.2008, s. 1.

[4] Neuvoston päätös 2008/839/YOS, tehty 24 päivänä lokakuuta 2008, siirtymisestä Schengenin tietojärjestelmästä (SIS 1+) toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmään (SIS II), EUVL L 299, 8.11.2008, s. 43.

[5] Ehdotus neuvoston asetukseksi siirtymisestä Schengenin tietojärjestelmästä (SIS 1+) toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmään (SIS II) annetun asetuksen (EY) N:o 1104/2008 muuttamisesta (ensimmäinen pilari, KOM/2009/508 lopullinen).