18.6.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 138/9


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden rekisteröimisestä aidoiksi perinteisiksi tuotteiksi annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 509/2006 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

2009/C 138/10

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 509/2006 9 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

AITOA PERINTEISTÄ TUOTETTA KOSKEVA REKISTERÖINTIHAKEMUS

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 509/2006

”PREKMURSKA GIBANICA”

EY-N:o: SI-TSG-007-0025-29.10.2004

1.   Nimi ja osoite:

Nimi:

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot

Osoite:

Lendavska ulica 1

SI-9000 Murska Sobota

SLOVENIJA

Puhelin

+386 25261435

Faksi

Sähköposti:

kodila@siol.net dpzdp@siol.net

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Slovenia

3.   Tuote-eritelmä:

3.1   Rekisteröitävä nimi:

”Prekmurska gibanica”

Rekisteröinti koskee sloveeninkielistä nimeä.

Prekmurska gibanica -nimityksen ohessa oleva maininta ”Proizvedeno na tradicionalen slovenski način” (”Valmistettu perinteiseen slovenialaiseen tapaan”) käännetään sen maan kielelle, jossa tuotetta pidetään kaupan.

3.2   Nimi on:

Image

itsessään erityinen

maataloustuotteen tai elintarvikkeen erityisluonnetta ilmaiseva

Sloveenin kielen etymologisen sanakirjan mukaan gibanica on potica-tyyppinen kakku, jota valmistetaan Slovenian itäosissa. Sanan alkuperä on gibâničnik, gibâničnjak, (leipä/leivoskori) tai gibâničar (leipuri). Vanhimmat todisteet ovat 1700-luvulta: Pohlin kutsui kakkua gebanzaksi. Sana itsessään tulee sanasta gybati, ja gibanica on taikinakerroksista muodostuva leivonnainen – gyüba. Prekmurska gibanica tehdään kahdesta erityyppisestä taikinasta ja neljästä eri täytteestä, joita kutakin tulee kaksi kertaa, mikä antaa tuotteelle sille tunnusomaiset ulkomuodon ja maun. Prekmurska gibanica on näin ollen itsessään erityinen ja erityisen koostumuksensa ansiosta erityisluonnetta ilmaiseva.

3.3   Asetuksen (EY) N:o 509/2006 13 artiklan 2 kohdan mukainen nimen varaaminen:

Image

Rekisteröintiin liittyy nimen varaaminen

Rekisteröintiin ei liity nimen varaamista

3.4   Tuotetyyppi:

Luokka 2.3.

Makeis-, leipomo-, konditoria- ja keksituotteet

3.5   Sen maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus, johon 3.1 kohdan mukaista nimeä sovelletaan:

Prekmurska gibanica on kahdesta erilaisesta taikinasta (pohjan murotaikina ja täytekerrosten välissä oleva lehtitaikinalevy) koostuva leivonnainen, jonka neljä eri täytettä (unikonsiemen, raejuusto, saksanpähkinä, omena) lisätään kerroksittain määrätyssä järjestyksessä siten, että kunkin täytteen väliin tulee lehtitaikinalevy. Täytteet lisätään samassa järjestyksessä vielä toisen kerran. Ylimmän kerroksen päälle tulee lehtitaikinalevy, jolle levitetään kermaa tai hapankermaa, johon on sekoitettu munankeltuainen, tai vaihtoehtoisesti pinta voidellaan rasvalla. Gibanica voi olla muodoltaan pyöreä tai neliskulmainen.

Kuvaus: Prekmurska gibanica -kakkupala on kiinteä ja tiivis. Kerrosten on erotuttava selkeästi toisistaan, jotta leivonnainen saa sille ominaisen ulkomuodon. Palojen muoto riippuu siitä, valmistetaanko Prekmurska gibanica pyöreässä vuoassa (kolmionmuotoiset palat) vaiko neliskulmaisessa vuoassa (neliskulmaiset palat).

Prekmurska gibanican ulkomuoto ja palan poikkileikkaus: Prekmurska gibanica voidaan valmistaa pyöreässä tai neliönmuotoisessa vuoassa. Kakku ja sen palat ovat 5–7 cm korkeita. Paloja on kahdenmuotoisia (kolmionmuotoinen pala – pyöreä vuoka, neliskulmainen pala – neliskulmainen vuoka). Kakun on oltava riittävästi paistettu, täyte ei saa valua ulos, pinta tasainen, mahdollisesti hieman aaltoileva mutta vailla halkeamia. Kukin täytekerros on erotettava muista täytteistä lehtitaikinalevyllä. Kullakin kerroksella on sille omainen värinsä: raejuusto on kermanvalkoista, pähkinät ja omenat kullanruskeita ja unikonsiemenkerros kiiltävän musta. Päällimmäisenä oleva lehtitaikina on tiiviisti kiinni viimeisessä täytekerroksessa. Prekmurska gibanica -palassa on näin ollen kahdeksan kerrosta, ja kerrokset toistuvat tarkkaan määrätyssä järjestyksessä (unikonsiemenet, raejuusto, saksanpähkinät ja omenat) ja kunkin täytteen kaksi kerrosta ovat keskenään yhtä paksuja. Toinen sarja täyte- ja taikinakerroksia toistetaan samanlaisena.

Aromi: Tuotteella on tunnusomainen voimakas maku ja tuoksu, joissa tuntuvat tuoreet unikonsiemenet, mieto raejuusto, hienostuneet saksanpähkinät ja hapahkot omenat. Prekmurska gibanican tulee olla mehevä, ei liian rasvainen ja sopivan makea.

Koostumus: Pala on koostumukseltaan pehmeä, hienojakoinen, tasainen ja pehmeä. Yksittäiset ainekset muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden.

3.6   Sen tuotantomenetelmän kuvaus, johon 3.1 kohdan mukaista nimeä sovelletaan:

Prekmurska gibanican perusainekset ja mausteet:

Murotaikina: 200 g vehnäjauhoja (100 g karkeita ja 100 g hienoja), 100 g margariinia tai voita, hyppysellinen suolaa tai sokeria ja 1 dl kylmää vettä;

Lehtitaikina: 900 g hienoja vehnäjauhoja, 1 muna, 1 rkl kasviöljyä, hyppysellinen suolaa, hyppysellinen sokeria ja haaleaa vettä vaivaamiseen;

Täytteet: Unikonsiemeniä (300 g hienoksi jauhettuja unikonsiemeniä, 100 g sokeria, 1 annos vaniljasokeria), raejuustoa (1,2 kg täysrasvaista raejuustoa, 100 g sokeria, 2 annosta vaniljasokeria, 2 munaa ja hyppysellinen suolaa), saksanpähkinöitä (300 g jauhettuja saksanpähkinöitä, 100 g sokeria, 1 annos vaniljasokeria), omenoita (1,5 kg hapahkoja omenoita, hyppysellinen suolaa, 120 g sokeria, 2 annosta vaniljasokeria, hyppysellinen kanelia);

Kuorrutus: kermakuorrutus (8 dl kermaa, 3 munaa) tai rasvapohjainen kuorrutus (250 g margariinia tai voita tai kasviöljyä).

Prekmurska gibanican valmistusvaiheet:

 

Murotaikina valmistetaan aina tuoreena. Jauhot siivilöidään alustalle, lisätään suola tai sokeri, ja rasva murustetaan jauhosekoitukseen veitsellä tai kylmin käsin. Lisätään kylmä vesi tai muna ja maito, ja taikina sekoitetaan nopeasti tasaiseksi.

 

Lehtitaikina on vähärasvainen kimmoisa taikina. Sen valmistamiseen käytettävien jauhojen tulee olla kuivia ja täyteläisiä. Jauhot siivilöidään alustalle, keskelle tehdään kolo, lisätään rasva, suola, sokeri ja halutessa myös muna, ja ainekset sekoitetaan taikinaksi. Taikinaan lisätään tarvittava määrä haaleaa vettä, ja vaivaamista jatketaan kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Taikina jaetaan 10 osaan, joista tarvittaessa yksi asetetaan syrjään varalle.

 

Unikonsiementäyte: Unikonsiementäytteeseen käytetään hienoksi jauhettuja unikonsiemeniä, joihin lisätään sokeri ja vaniljasokeri. Sekoitetaan hyvin ja jaetaan kahteen osaan.

 

Juustotäyte: munat, sokeri ja vaniljasokeri, suola ja raejuusto sekoitetaan siten, että seoksesta tulee tasaista ja helposti levitettävää. Juustotäyte jaetaan kahteen osaan

 

Pähkinätäyte: Pähkinätäyte tehdään hienonnetuista saksanpähkinöistä, joihin lisätään sokeri ja vaniljasokeri. Täyte jaetaan kahteen osaan.

 

Omenatäyte: Omenat kuoritaan ja raastetaan ohuiksi suikaleiksi, lisätään sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Ainekset sekoitetaan kevyesti. Jos käytetään hyvin meheviä omenoita, ne raastetaan ja niille voidaan ripotella suolaa; raaste jätetään joksikin aikaa seisomaan, jotta liika mehu valuu pois. Sen jälkeen lisätään muut ainekset. Omenatäyte jaetaan kahteen osaan.

 

Kermakuorrutus: Kokonaiset munat ja kerma tai hapankerma vatkataan varovasti. Kuorrutusta valellaan täytekerrosten päälle. Kermakuorrutuksen määrä riippuu täytteestä, ja se on jaettava tarkkaan. Eniten kuorrutusta valellaan kuivempien täytteiden eli unikonsiemenien ja pähkinöiden päälle; raejuustotäytteeseen sitä tarvitaan vähemmän ja omenatäytteeseen vain vähän (tai ei lainkaan, jos omenat ovat hyvin mehukkaita).

 

Rasvapohjainen kuorrutus: Rasvapohjainen kuorrutus valmistetaan voista tai kasviöljystä. Kuten kermakuorrutusta, sitä levitetään yksittäisten täytekerrosten päälle, samassa suhteessa kuin kermakuorrutusta.

 

Valmistus aloitetaan murotaikinasta ja muiden ainesten valmistelusta. Valmis murotaikina (tuore tai kylmässä säilytetty) kaulitaan Prekmurska gibanicalle sopivaan muotoon (neliskulmainen tai pyöreä). Murotaikina saa olla enintään 5 mm paksu. Vuoka voidellaan rasvalla, kaulittu taikina asetetaan vuokaan ja taikinaan tehdään haarukalla reikiä sinne tänne. Taikinaa paistetaan kuumassa uunissa muutama minuutti siten, että taikina saa kellertävän värin (tämä vaihe voidaan myös jättää pois).

Lehtitaikina voidaan valmistaa kahdella eri tavalla kakkuvuoan muodon mukaan (neliskulmainen tai pyöreä):

Neliskulmainen kakkuvuoka:

Vaivattu taikina jaetaan 10 osaan. Taikinapalat voidellaan sulatetulla laardilla, voilla tai kasviöljyllä, joka pitää ne tuoreina ja kimmoisina, ja jätetään lepäämään. Tämän jälkeen otetaan yksi taikinapala, se kaulitaan ja voidellaan taas juoksevalla rasvalla, joka estää taikinaa tarttumasta. Taikina asetetaan voideltuun vuokaan murotaikinan päälle siten, että vuoan reunat peittyvät. Lehtitaikinan päälle levitetään puolet unikonsiementäytteestä, ja sitä valellaan kerma- ja rasvapohjaisella kuorrutuksella. Unikonsiementäytteen päälle asetetaan toinen lehtitaikinalevy. Sen päälle levitetään puolet raejuustotäytteestä, ja sille kaadetaan sopiva määrä kuorrutusta (vähemmän kuin unikonsiementäytteeseen). Sen jälkeen asetetaan kolmas lehtitaikinakerros, jonka päälle levitetään puolet pähkinätäytteestä sekä jälleen kuorrutusta (saman verran kuin unikonsiementäytteelle). Neljännen lehtitaikinalevyn päälle laitetaan puolet omenatäytteestä. Omenatäytteeseen tarvitaan vain vähän kerma- ja rasvakuorrutusta, ja jos täyte on valmistettu hyvin mehukkaista omenista, kuorrutusta ei tarvita lainkaan. Tämän jälkeen lisätään viides lehtitaikinalevy. Koko prosessi toistetaan samassa järjestyksessä siten, että unikonsiementäytettä seuraa raejuusto, sen jälkeen pähkinät ja omenat, ja väliin tulee aina lehtitaikinalevy.

Pyöreä kakkuvuoka:

Lehtitaikina voidellaan juoksevalla rasvalla ennen taikinan työstämistä, ja se muovataan suureksi pyöreäksi levyksi. Taikina painellaan keskeltä voidellun vuoan pohjalle murotaikinan päälle, ja reunojen yli menevä taikina leikataan yhdeksään yhtä suureen osaan. Taikinakerrokselle levitetään puolet unikonsiementäytteestä, ja päälle kaadetaan kerma- ja rasvapohjaista kuorrutusta. Täytteen päälle levitetään ylijääneen taikinan ensimmäisen kaulittu pala siten, että vuoan reunat peittyvät. Sama toistetaan siten, että kunkin täytteen jälkeen tulee taikinakerros. Toiseen kerrokseen levitetään juustotäytettä, jonka päälle kaadetaan pieni määrä kerma- ja rasvapohjaista kuorrutusta. Kolmannen taikinakerroksen päälle tulee puolet pähkinätäytteestä sekä sopiva määrä kuorrutusta. Neljännen lehtitaikinakerroksen päälle laitetaan puolet omenatäytteestä. Omenatäytteeseen tarvitaan vain vähän kerma- ja rasvakuorrutusta. Koko prosessi toistetaan vielä kerran samassa järjestyksessä. Kun lehtitaikinalevyjen erottamia täytekerroksia on kahdeksan, ylimmän täytteen päälle levitetään kahdeksas taikinalevy, sitä valellaan kerma- ja rasvapohjaisella kuorrutuksella ja se peitetään yhdeksännellä taikinalevyllä.

Prekmurska gibanicaa koottaessa ylijääneet lehtikinan paksut reunapalat ja vuoan reunojen yli menevät palat leikataan pois, ja ne painellaan Prekmurska gibanican ja vuoan seinämien väliin. Ylin taikinakerros kuorrutetaan rasvapohjaisella kuorrutuksella tai rasvapohjaisen kuorrutuksen ja kerman tai hapankerman, johon on lisätty munankeltuainen, sekoituksella. Tämän jälkeen Prekmurska gibanicaan pistellään pitkällä neulalla pohjaan asti ulottuvia reikiä.

Kun valmistelu on saatu päätökseen, Prekmurska gibanica voidaan pakata (paistamattomana) sopivaan pakkausmateriaaliin ja jäädyttää samana päivänä (enintään 3 kuukaudeksi).

Prekmurska gibanica (tuore tai jäädytetty) paistetaan uunissa kypsäksi 200 °C lämpötilassa tunnin ajan ja 170 °C–180 °C lämpötilassa vielä toisen tunnin ajan. Jos Prekmurska gibanica on kuorrutettu pelkästään rasvalla ennen paistamista, se on uunista otettaessa valeltava kermalla tai hapankermalla. Paistamisen jälkeen Prekmurska gibanican annetaan jäähtyä muutama tunti huoneenlämpötilassa.

Prekmurska gibanicaa ei pidä leikata kuumana. Kun se on paistettu pyöreässä vuoassa, se leikataan kolmionmuotoisiin paloihin, ja neliskulmaisessa vuoassa paistettuna se leikataan neliönmuotoisiin paloihin. Yksittäisen palan on oltava 5–7 cm korkea, ja se saa painaa enintään 250 g. Paloittelun jälkeen kakun pinnalle sirotellaan tomusokeria. Teollisessa valmistuksessa kakkupalan paino saa olla enintään 200 g ja korkeus 5–7 cm.

3.7   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen erityisluonne:

Perinteinen Prekmurska gibanica valmistetaan kahdenlaisesta taikinasta (murotaikina pohjalle ja lehtitaikina kerrosten väliin) ja neljästä eri täytteestä (unikonsiemen, raejuusto, saksanpähkinä ja omena). Täytteitä on kutakin aina kaksi kerrosta, ja niiden järjestys on aina sama, mikä antaa tuotteelle sille ominaisen ulkonäön. Päällimmäisenä on lehtitaikinakerros ja kuorrutus. Prekmurska gibanican valmistamiseen käytetään vain tuoreita aineksia. Valmistusmenetelmä vaatii tarkkuutta ja taitoa, ja ohjetta on noudatettava tiiviisti. Erityisen tärkeitä ovat eri kerrosten aikaan saamat ulkonäkö ja maku.

3.8   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen perinteinen luonne:

Sana gibanica tulee sanasta gűba (guba, taite) ja verbista gibati (pregibati, taittaa). Lukuisat historialliset lähteet osoittavat, että tämäntyyppinen kakku tunnettiin jo kauan sitten Prekmurjessa. Vanhin kirjallinen lähde on vuodelta 1828, jolloin kirjailija ja pappi Jožef Košič laati slovakialaissyntyisen kansatieteilijä Johann Csaplovics E. V. Jeszenovan pyynnöstä tutkielman Prekmurjen kylien tavallisimmista ruokalajeista sata vuotta aikaisemmin. Siinä mainitaan erityisesti ruokalajit hajdinjača, prekmurska gibanica, krapci ja vrtanki. Tämä kirjoitelma julkaistiin myös unkariksi ja saksaksi (A magyaroszági Vendus – tótokról, Croaten und Wenden in Ungern). Košič kuvailee siinä myös Prekmurjessa hääjuhlissa tarjottavia ruokia ja toteaa, että yksi näistä on kiistatta gibanica. Hän kertoo, että gibanica on saanut nimensä taikinakerroksista (gyüba), joita siinä on 10–11. Gibanica leikattiin kolmionmuotoisiksi paloiksi, jotka aseteltiin suureksi kasaksi pöydälle. Kirjoitelmasta löytyvät ensimmäiset kirjalliset lähteet, joissa kuvaillaan gibanican valmistus- ja tarjoilutapoja Prekmurjessa.

Ensimmäinen Prekmurjen asukkaiden ruokailutottumuksia perusteellisesti ja järjestelmällisesti kuvannut henkilö oli Vilko Novak. Hänen vuodelta 1947 olevassa etnografisessa tutkimuksessaan Ljudska prehrana v Prekmurju kuvataan Prekmurska gibanicaa ja sen valmistustapaa seuraavasti: ”Gibanica valmistetaan murotaikinasta, johon on käytetty voita tai laardia. Alimmaiselle kerrokselle eli pohjalle levitetään raejuustoa, saksanpähkinöitä, unikonsiemeniä ja rusinoita ja päällimmäiseksi lehtitaikinakerros. Lehtitaikinakerroksen päälle levitään toinen kerros täytettä, ja jokaiselle kerrokselle kaadetaan kermaa. Kerroksia lisätään siten, että saadaan 9-kerroksinen gibanica. Gibanica paistetaan pyöreässä savivuoassa (tepsija) eritoten ristiäis- ja hääjuhlissa sekä suojeluspyhimysten muistopäivinä.” Tämä teos on yhä tänä päivänä alan tutkijoiden käytössä.

Yksityiskohtainen ohje Prekmurska gibanican valmistamiseen löytyy Andreja Grum ja Ivan Vozelj teoksesta Slovenske narodne jedi vuodelta 1964. Siinä esitetään kaksi erilaista ohjetta, joissa molemmissa kuitenkin mainitaan, että ”Prekmurska gibanica valmistetaan kahdenlaisesta taikinasta. Alimpana on murotaikina, joka on hieman paksumpi ja jota kutsutaan pohjaksi. Sen päälle tulevat muut taikinakerrokset ovat lehtitaikinaa. Myös siinä tapauksessa, että gibanica tehdään vain yhdestä taikinasta eli lehtitaikinasta, pohjakerros jätetään paksummaksi.”

Prekmurska gibanica mainitaan myös Prekmurjen kuuluisimman runoilijan Miško Kranjecin teoksessa Povest o dobrih ljudeh vuodelta 1972: ”On myönnettävä, että vasta gibanica saa aikaan juhlan. Vaikka köyhällä on varaa siihen vain kerran vuodessa, ilman edes yhtä juhlaa ei kukaan selviä”. Tällä välin Ana otti gibanican uunista, ja laittoi sen pöydälle pitäen tepsija-vuokaa rievuilla, jotta ei polttaisi käsiään. Jožef asetti sen puiselle aluslautasella, jossa yleensä pidettiin vesikannua. Hän tarkasteli gibanicaa. Gibanica lepäsi hänen edessään iloisenvärisenä, keltaisena ja valkoisena, unikonsiemeniä siellä täällä, tulikuumana, kermalla voideltuna ja sokerilla koristeltuna. Jožef nyökkäsi ja sanoi: ”Hieno siitä tuli. Söisin sitä kuolinvuoteellanikin, vaikka tietäisin, ettei siitä enää mitään apua ole. Ja taivaassakin sitä surisin, jos joutuisin jättämään sen koskemattomana maailmaan.”

Viimeisten viidentoista vuoden aikana on julkaistu useita teoksia, joissa kuvaillaan Prekmurska gibanicaa. Keittotaidon alalla alalla Prekmurska gibanicaa kuvaillaan Cilka Sukičin kirjassa Prekmurska, prleška in štajerska kuhinja vuodelta 1997, Jože Zadravecin kirjassa Značilnosti ljudske prehrane v Prekmurju vuodelta 1998 ja Branko Časarin kirjassa Boug žegnjaj vuodelta 2000. Stanko Renčlj ja Roman Karas kuvaavat teoksessaan Prekmurske dobrote (2001) seikkaperäisesti Prekmurska gibanican valmistusmenetelmää ja aistinvaraisten ominaisuuksien arviointia.

3.9   Erityisluonnetta koskevat vähimmäisvaatimukset ja tarkastusmenettelyt:

Prekmurska gibanican on täytettävä eritelmässä asetetut vähimmäisvaatimukset, ja sillä on oltava tuotteelle ominaiset erityispiirteet. Prekmurska gibanican vähimmäisvaatimukset ovat seuraavat:

on käytettävä määrättyjä aineksia

Prekmurska gibanican valmistusohjetta on noudattava

lopputuotteella on oltava seuraavat ominaisuudet: täytteiden oikea järjestys (unikonsiemenet, raejuusto, saksanpähkinät ja omena), täytekerrosten oikea lukumäärä ja paksuus (samalla täytteellä oltava sama paksuus), kakkupalan määrätyt korkeus, muoto, paino, tuoksu, aromi ja koostumus.

Prekmurska gibanican tuottajien on pidettävä kirjaa tuotetuista ja myydyistä Prekmurska gibanican määristä.

Yksittäisten tuottajien ja/tai tuottajajärjestöjen on valvottava, että vaadittujen valmistusaineiden, tuotantovaiheiden sekä ulkonäön ja aistinvaraisten ominaisuuksien suhteen noudatetaan eritelmää, ja vähintään kerran vuodessa tarkastuselimen on varmistettava eurooppalaisen standardin EN 45011 noudattaminen.

4.   Tuote-eritelmän noudattamisen tarkastamisesta vastaavat viranomaiset tai elimet:

4.1   Nimi ja osoite:

Nimi:

Bureau Veritas d.o.o.

Osoite:

Linhartova 49a

SI-1000 Ljubljana

SLOVENIJA

Puhelin

+386 14757670

Faksi

Sähköposti:

info@bureauveritas.com

 JulkinenImage Yksityinen

4.2   Viranomaisen tai elimen erityistehtävät:

Bureau Veritas on Slovenian hyväksytty valvontalaitos, joka vastaa kaikkien Prekmurska gibanican eritelmässä kuvattujen vaiheiden valvonnasta.