18.4.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 89/9


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2009/C 89/05

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”MARRONI DEL MONFENERA”

EY-asiakirjanumero: IT-PGI-0005-0563-08.11.2006

SMM (X) SAN ( )

1.   Nimitys

”Marroni del Monfenera”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Italia

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji (liite II)

Luokka 1.6.

Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

”Marroni del Monfenera” -kastanjat ovat tuoreita hedelmiä, jotka ovat peräisin Castanea sativa Mill. var. sativa -kasvilajin paikallisesta ekotyypistä.

Kastanjoilla on oltava kulutukseen saatettaessa seuraavat ominaisuudet: Siemenet: yksi hedelmää kohti, yleensä sileä tai hieman rosoinen. Hedelmäliha: väriltään vaalean pähkinänruskea, oljenkeltaiseen vivahtava, koostumukseltaan taikinamainen/jauhomainen ja maultaan makea ja miellyttävä. Siemenkuori: pähkinänvärinen, kalvo rakenteeltaan kuituinen ja sitkeä, hieman siemenen sisään työntyvä. Hedelmänseinä: kiiltävän vaaleanruskea, pystysuunnassa tummempiviiruinen, rakenteeltaan tiivis ja luja, untuvapintainen, toisessa päässään untuvainen töyhtöjäännös. Siemenpohja: yleensä munanmuotoinen, hedelmänseinää vaaleampi, jossain määrin viirukas, viirut ulottuvat keskustasta reunaan mutta eivät syrjille. Hedelmä: munanmuotoinen, litteäkärkinen, yhdeltä syrjältä yleensä litteä ja toiselta selvästi pyöreä. Hedelmien lukumäärä enintään 90 kpl/kg. Kussakin piikkisessä kehdossa on enintään kolme hedelmää.

SMM-luokitus on varattu hedelmille, jotka kuuluvat luokkaan ”ekstra” (hedelmän läpimitta yli 3 cm; painosta enintään 4 prosenttia hedelmiä, joiden sisäosissa on hyönteisvahinkoja; painosta enintään 3 prosenttia hedelmiä, joiden seinässä on havaittavissa punertumista) ja luokkaan ”I” (hedelmän koko 2,8–3 cm; painosta enintään 6 prosenttia hedelmiä, joiden sisäosissa on hyönteisvahinkoja; painosta enintään 5 prosenttia hedelmiä, joiden seinässä on havaittavissa punertumista).

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

Ei sovelleta.

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

Ei sovelleta.

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Korjuun, erottelun, puhdistuksen, kalibroinnin ja curatura-liotuksen on tapahduttava maantieteellisellä tuotantoalueella.

Tuote, jota ei ole saatettu markkinoille 48 tunnin kuluessa korjuusta, asetetaan curatura-käsittelyyn. Se tarkoittaa ”Marroni del Monfenera” -hedelmien liottamista huoneenlämpäisessä vedessä enintään yhdeksän päivän ajan. Tämän jälkeen hedelmät otetaan vedestä ja kuivataan tarkoitukseen soveltuvassa laitteessa. Toimenpiteen ansiosta tuote voidaan säilyttää tuoreena enintään kolmen kuukauden ajan.

Toimenpide on suoritettava muutaman tunnin kuluessa korjuusta, jotta voidaan estää käymisprosessin alkaminen kuljetuksen aikana etenkin sadesäällä tai korkean lämpötilan vallitessa.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

Tuote on pakattava erityisesti elintarvikkeille tarkoitettuihin verkkopusseihin, jotka suljetaan suuosastaan kuumaliimauksella tai ompelemalla. Pakkausten paino on 1, 2, 3 (kuumaliimaus), 5 tai 10 kg (ompelu).

Tuotetta ei saa saattaa markkinoille ennen syyskuun 15. päivää kunakin vuonna.

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

Yhteisön graafisen kuvion, siihen liittyvän maininnan ja lakisääteisten mainintojen ja tietojen lisäksi pakkauksen etikettiin on sisällyttävä seuraavat merkinnät: ”Marroni del Monfenera” ja sen jälkeen lyhenne ”I.G.P.” (SMM) isommin kirjaimin kuin mitkään muut etikettiin sisältyvät merkinnät kuten pakkaajayrityksen nimi, toiminimi ja osoite, logo, kaupallinen luokitus (ekstra tai I) sekä alkuperäinen bruttopaino.

Image

Logo muodostuu kahdesta samankeskisesti toisistaan erillään olevasta soikiosta, jotka esittävät Pedemontana del Grappan kukkuloita. Kuvassa näkyvän tasangon läpi virtaa Piave-joki, joka jakaa logon kahteen epäsymmetriseen osaan. Joen uomaa reunustaa kaksi kastanjapuuta, yksi oikealla ja yksi vasemmalla puolella, täynnä kastanjoita. Kahdella kastanjanlehdellä on kaksi piikkistä hedelmäkehtoa ja kymmenen kastanjaa. Kuvio ulottuu vasemmalla hieman soikion reunan yli.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

”Marroni del Monfenera” -nimityksen maantieteellinen alue kattaa Trevison maakunnan seuraavat kunnat: Borso del Grappa, Crespano del Grappa, Paderno del Grappa, Possagno, Cavaso del Tomba, Pederobba, San Zenone degli Ezzelini, Fonte, Asolo, Maser, Castelcucco, Monfumo, Cornuda, Montebelluna, Caerano di San Marco, Crocetta del Montello, Volpago del Montello, Giavera del Montello ja Nervesa della Battaglia.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys

Suurin osa ”Marroni del Monfeneran” tuotantoalueista kuuluu Italian maaperäkartalla luokkaan nro 21: ”happamat ruskomaat, huuhtoutuneet ruskomaat ja kivennäisruskomaat”. Luokka esiintyy tällä alueella yksinomaan Piave-joen oikealla rannalla ja sillä vuortenjuurten korkeusvyöhykkeellä, jolle sijoittuu suuri osa tuotannon maantieteellisestä alueesta. Kyseiselle maannokselle on ominaista happamuus tai erittäin korkea happamuus, vähäinen emäksisyys ja orgaanisten aineiden suuri mineralisoitumisnopeus.

Ilmasto on erittäin kosteaa alempaa subalpiinista tyyppiä, jossa tuntuu esialppien hyvin kaltevien etelänpuoleisten rinteiden vaikutus. Erityisen pinnanmuodostuksen ja rinteiden aseman vuoksi ilmamassat nousevat tasangolta ylöspäin aiheuttaen runsaista sateita, keväthallat ovat vähäisiä ja sadevedet pääsevät valumaan esteettä. Tämä luonnollinen tasapaino tekee maaperän ja ympäristön erityisen sopiviksi ”Marrone del Monfeneran” viljelylle.

5.2   Tuotteen erityisyys

Ominaisuudet, jotka tekevät ”Marroni del Monfenerasta” ainutlaatuisen suojatulla maantieteellisellä alueellaan ja erottavat sen muista saman tuoteryhmän tuotteista, ovat hedelmälihan erityinen makeus, hedelmän yhtenäinen ja tiivis rakenne sekä sen taikinamainen ja jauhomainen koostumus. Nämä ominaisuudet, erityisesti maku, johtuvat ”Marroni del Monfeneran” tyypillisestä keskimääräisestä kemiallisesta koostumuksesta. Vertailu muiden kanstanjoiden kemialliseen koostumukseen INRAN:in (Istituto Nazionale di Ricerca per gli alimenti e la nutrizione) noudattamalla tavalla laskettuna osoittaa, että ”Marroni del Monfenera” sisältää enemmän hiilihydraatteja, rasvoja ja kaliumia sekä vähemmän natriumia.

5.3   Tuotteen maantieteellisen alueen ja sen laadun tai ominaisuuksien (kun kyseessä on SAN) sekä tuotteen erityislaadun ja maineen tai muiden ominaisuuksien (kun kyseessä on SMM) välillä vallitseva syy- ja seuraussuhde

Hedelmien kemiallinen koostumus ja siis niiden laatu johtuu siitä, että kastanja, tyypillisesti hapanta maaperää suosiva kasvilaji, viihtyy erityisesti ”Marroni del Monfeneran” viljelyalueella, sillä kyseinen vuortenjuurten maaperä on yleensä hapan toisin kuin naapurialueilla ja muilla Trevison maakunnan vuortenjuurialueilla.

Tästä seuraa, että ”Marroni del Monfeneran” kaliumpitoisuus on suurempi ja natriumpitoisuus pienempi kuin muissa kastanjoissa, kuten ilmenee kastanjoiden kemiallisten arvojen vertailusta INRANin taulukoiden perusteella.

Hedelmien laadukkuus on myös sen ansiota, että kastanja pitää runsaista vuotuisista keskisademääräisistä, joiden ansiosta maaperä huuhtoutuu hyvin samalla kun sen happamuus säilyy. Lisäksi vuortenjuurialueen erityinen pinnanmuodostus ja asema ilmansuuntiin nähden vähentävät huomattavasti keväthallaa, jolle puu on erityisen arka.

Näiden merkittävien ympäristötekijöiden lisäksi myös ihmisellä on tärkeä osuus. ”Marroni del Monfeneran” viljely juontaa juurensa keskiajalta, kuten osoittaa vuodelta 1351 peräisin oleva asiakirja, jolla säädeltiin alueen perheenpäiden välistä sadonkorjuuta. ”Marroni del Monfeneran” alueen kastanjatarhojen suojelusta ovat osoituksena myös seuraavien vuosisatojen notariaattilähteet, jotka osoittavat, että toimivaltaisille viranomaisille ilmoitettiin kastanjatarhojen liiallisista kaadoista ja eläinten laiduntamisesta laidunkauden ulkopuolella, mikä vaaransi kastanjoiden korjuun. Viljelyperinne on säilynyt meidän päiviimme saakka erityisesti lukuisten järjestettyjen tapahtumien ansiosta, joista mainittakoon vuonna 1970 käynnistetyt ”Marroni del Monfenera” -markkinat.

”Marroni del Monfeneran” merkityksestä alueen taloudelle ja lajin maineesta ovat osoituksena monet jokavuotiset tilaisuudet. ”Marroni del Monfenera” -markkinoiden 30-vuotisjuhlien yhteydessä tilaisuuden järjestänyt Pederobban kunta julkaisi myös sarjan postikortteja ja erikoispostileiman.

Eritelmäasiakirjan julkaisutiedot

Hallitus on aloittanut kansallisen vastaväitemenettelyn julkaisemalla 26.11.2005 Italian tasavallan virallisessa lehdessä N:o 276 ehdotuksen suojatun maantieteellisen merkinnän ”Marroni del Monfenera” hyväksymiseksi.

Eritelmäasiakirjan teksti on saatavissa kokonaisuudessaan

Internet-osoitteesta:

www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

tai

menemällä ministeriön kotisivulle (www.politicheagricole.it) ja klikkaamalla ensin ”Prodotti di Qualità” (vasemmalla) ja sen jälkeen ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE (Reg CE 510/2006)”.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.