7.2.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 31/10


Jäsenvaltion toimittamat tiedot perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamisesta maataloustuotteiden tuottamisen alalla toimiviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sekä asetuksen (EY) N:o 70/2001 muuttamisesta annetun komission asetuksen (EY) N:o 1857/2006 mukaisesti myönnetystä valtiontuesta

(2009/C 31/08)

Number: XA 350/08

Jäsenvaltio: Suomi

Alue: Suomi

Tukijärjestelmän nimike tai yksittäisen tuen saaneen yrityksen nimi: Maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon avustaminen

Oikeusperusta: Valtionavustuslaki (2001/688) 6-8 §

Valtioneuvoston asetus maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon kehittämisen avustamisesta (606/2008)

Tukijärjestelmän arvioidut vuosikustannukset tai yritykselle myönnetyn yksittäisen tuen kokonaismäärä: Vuotuisen talousarviomääräran kokonaismäärä 3 miljoonaa EUR. Tukea sovelletaan vuosina 2009–2013

Tuen enimmäisintensiteetti: 100 %

Täytäntöönpanopäivä:

Tukijärjestelmän tai yksittäisen tuen kesto:

Tuen tarkoitus: Tuki myönnetään rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille tai julkisoikeudellisille yhteisöille. Lopullinen hyötyjä on viljelijä, joka katsotaan alkutuotantoa harjoittavaksi pk-yritykseksi.

Tuki perustuu artiklaan 15

Kyseessä oleva ala: NACE-tunnus

A1 — Maatalous, riistatalous ja niihin liittyvät palvelut

Perustamissopimuksen liitteen 1 tuotteet

Tuen myöntävän viranomaisen nimi ja osoite:

Maa- ja metsätalousministeriö

PL 30

FI-00023 Valtioneuvosto

Internet-osoite: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/maatalous/tuet/markkinoinnin_kehittaminen.html

Muut tiedot: Tuen myöntää ja tukea hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö. Tuen suuruus on 3 miljoonaa EUR vuodessa eli vuosina 2009–2013 yhteensä 15 miljoonaa EUR. Avustusta voidaan myöntää laajoihin valtakunnallisiin maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon kehittämishankkeisiin, jotka painottavat tietämystä laadukkaista maataloustuotteista, ruokakulttuuria tai terveellisiä ruokailutottumuksia sekä näihin kokonaisuuksiin liittyvää tiedonvälitystä.

Hanke voidaan toteuttaa markkinoinnin tai tuotannon kehittämistoimenpiteinä, kuten tiedottamisena, selvityksinä, viljelijöiden koulutuksena ja neuvontana tai elintarvikealan toimijoiden tietojenvaihdon järjestämisenä sekä messuina ja näyttelyinä. Hankkeiden kohderyhminä voivat olla viljelijät ja kuluttajat sekä elintarvikealan toimijat, kuten ammattikeittiöt, oppilaitokset, media ja ravitsemusasiantuntijat.

Avustusjärjestelmä toimii käytännössä siten, että yleishyödylliset yhteisöt toteuttavat saamallaan avustuksella muita kohderyhmiä, kuten kuluttajia tai viljelijöitä hyödyttäviä hankkeita. Esimerkiksi tuotteen ravintohyödyistä tiedottavat hankkeet voivat kohdistua kuluttajiin ja hankkeesta hyötyvät kuluttajien lisäksi välillisesti myös mainittuja tuotteita tuottavat viljelijät, sillä tällainen tieto voi lisätä tuotteen arvostusta ja tätä kautta välillisesti myös sen käyttöä.

Hankkeiden yhteydessä ei saa mainita tuotteiden alkuperää, yksittäisiä tuotteita tai tuotemerkkejä ja niiden tulee olla yhteisön valtiontukilainsäädännön mukaisia. Näillä keinoin pyritään varmistamaan, että toimilla ei ole kilpailua vääristäviä vaikutuksia.

Tuki-intensiteetti: yhteisön säännösten mahdollistamaa 100 %:n avustustasoa rajoittaa valtionavustuslain 6 §, jonka mukaan täyden korvauksen maksaminen on mahdollista vain, jos se on tavoitteiden saavuttamisen kannalta välttämätöntä ja perusteltua.

Tiedotus

Tiedottamista voivat olla tiedotteet esimerkiksi ruokasesongeista ja teemoista, joilla lisätään kuluttajien kiinnostusta hyvinvointia ja terveyttä edistävää ruokailua kohtaan. Tähän liittyen voidaan julkaista myös ruokaohjeita sähköisessä keittokirjassa tai esim. median käyttöön.

Muita toimia voivat olla tiedotustilaisuudet, seminaarit, toimittajaretket, näyttelyt ajankohtaisista aiheista ruoka-, kuluttaja- ja taloustoimittajille sekä kouluille.

Myös verkkosivujen teko ja verkossa oleva oppimateriaali, jota voi myös olla painotuotteina, esim. hunajan tuotannosta, käsittelystä, ominaisuuksista ja käytöstä kuuluvat tiedotukseen.

Terveydenhoitajakampanjan tavoitteena voi olla vahvistaa terveydenhoitajien ja lasten vanhempien tietämystä hyvästä ravitsemuksesta ja ohjata lapsiperheiden ravitsemuskäyttäytymistä tuottamalla tietoa ja välineitä hyvinvointia ja terveyttä edistävien ruokavalintojen tueksi.

Koulujen ja muiden vastaavien keittiöitä voidaan tiedottaa luomutuotteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Tiedottaminen voi myös vaatia taustatyönä erilaisia selvityksiä kuten strategiatyötä tai markkinatutkimuksia sekä opintomatkoja.

Koulutus

Viljelijäkoulutukseksi luetaan muun muassa ns. poimijakoulutus, jolloin osallistuvat esimerkiksi tenttivät kerrallaan 2–4 kasvia tai sientä ja saavat onnistuneesta suorituksesta merkinnän poimijakorttiinsa. Poimijakursseja voidaan järjestää vain sellaisina ajankohtina, jolloin opetettavia tuotteita on luonnosta saatavilla.

Viljelijät tarvitsevat tietoa esimerkiksi luonnonmukaisesti viljeltyjen tuotteiden ominaisuuksista, jotta tuotannon kehittäminen olisi mahdollista. Tämän tavoitteen edistämiseksi järjestetään koulutusta yhteistyössä alan järjestöjen kanssa.

Tietojenvaihto

Tietojenvaihto voi koskea messujen, näyttelyiden, kilpailujen tai muiden elintarvikealan toimijoiden tietojenvaihtoa edistävien toimintojen järjestämistä sekä näihin osallistumista.

Neuvonta

Avustusta voidaan myöntää viljelijöihin kohdistuvaan neuvontaan

Tuen numero: XA 353/08

Jäsenvaltio: Suomi

Alue: Koko Suomi

Tukijärjestelmän nimike: Elintarviketalouden laatujärjestelmien kehittäminen

Oikeusperusta: Valtionavustuslaki (688/2001), Valtioneuvoston asetus elintarviketalouden laatujärjestelmien kehittämisen avustamisesta (638/2008)

Tukijärjestelmän arvioidut vuosikustannukset: 1,2 miljoonaa EUR vuodessa. Tukea sovelletaan vuosina 2009–2013

Tuen enimmäisintensiteetti: Yhteisön säännösten mahdollistamaa 100 %:n avustustasoa rajoittaa valtionavustuslain 6 §, jonka mukaan täyden korvauksen maksaminen on mahdollista vain, jos se on tavoitteiden saavuttamisen kannalta välttämätöntä ja perusteltua

Täytäntöönpanopäivä:

Tukijärjestelmän kesto:

Tuen tarkoitus: Tuki myönnetään rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille ja järjestöille, valtion viranomaisille tai muille julkisoikeudellisille yhteisöille. Lopullinen hyötyjä on viljelijä, joka katsotaan alkutuotantoa harjoittavaksi pk-yritykseksi.

Tuki perustuu asetuksen (EY) N:o 1857/2006 artiklaan 15, 2: a, c, d ja e

Kyseessä olevat alat: NACE-tunnus

A1 — Maatalous, riistatalous ja niihin liittyvät palvelut

Perustamissopimuksen liitteen 1 tuotteet

Tuen myöntävän viranomaisen nimi ja osoite:

Maa- ja metsätalousministeriö

PL 30

FI-00023 Valtioneuvosto

Internet-osoite: http://www.laatuketju.fi/laatuketju/www/fi/hankkeet/index.php

www.finlex.fi

Muut tiedot: Tuen myöntää ja tukea hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö. Tuen suuruus on 1,2 miljoonaa euroa vuodessa eli vuosina 2009–2013 yhteensä 6 miljoonaa EUR. Avustusta voidaan myöntää maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman elintarviketalouden laatustrategiaa toteuttaviin valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin. Hankkeiden pitää parantaa elintarviketalouden kilpailukykyä, vahvistaa elintarviketalouden yhteiskuntavastuullisuutta (mm. jäljitettävyysjärjestelmien kehittämistä ja eettisten toimintaperiaatteiden noudattamista) ja lisätä kuluttajien tietoisuutta elintarviketalouden toiminnasta.

Hanke voidaan toteuttaa elintarviketalouden arvoketjua hyödyttävänä, tuotteiden tai toiminnan laatua parantavana toimintana kuten tiedottamisena, selvityksinä, maataloustuotteiden tuottajien koulutuksena ja neuvontana tai elintarvikealan toimijoiden tietojenvaihdon järjestämisenä. Hankkeiden kohderyhminä voivat olla maataloustuottajat ja kuluttajat sekä elintarvikealan toimijat, kuten ammattikeittiöt, oppilaitokset, media ja ravitsemusasiantuntijat. Hankkeiden lopullinen hyötyjä on viljelijä, joka katsotaan alkutuotantoa harjoittavaksi pk-yritykseksi.

Avustusjärjestelmä toimii käytännössä siten, että tuensaajat (rekisteröidyt yhdistykset ja järjestöt, tutkimuslaitokset, valtion viranomaiset ja muut julkisyhteisöt) toteuttavat saamallaan avustuksella valtakunnallisia, usein koko elintarvikeketjua hyödyttäviä hankkeita. Esimerkiksi jonkin tuotantosektorin tuotteiden laadun parantamiseksi tehtävästä työstä tiedottavat hankkeet voivat kohdistua kuluttajiin. Hankkeesta kuitenkin hyötyvät kuluttajien lisäksi välillisesti myös mainittuja tuotteita tuottavat maataloustuottajat. Tällainen tietohan voi lisätä luottamusta tuotantoon ja tuotteeseen, samoin tuotteen arvostusta, ja tätä kautta välillisesti myös sen käyttöä.

Hankkeiden yhteydessä ei saa mainita tuotteiden alkuperää, yksittäisiä tuotteita tai tuotemerkkejä ja niiden tulee olla yhteisön valtiontukilainsäädännön mukaisia. Näillä keinoin pyritään varmistamaan, että toimilla ei ole kilpailua vääristäviä vaikutuksia.

Yhteisön säännösten mahdollistamaa 100 %:n avustustasoa rajoittaa valtionavustuslain 6 §, jonka mukaan täyden korvauksen maksaminen on mahdollista vain, jos se on tavoitteiden saavuttamisen kannalta välttämätöntä ja perusteltua.

Tiedotus

Tiedottaminen ei saa sisältää mainontaa.

Hyväksyttävää tiedottamista ovat seuraavat toimet:

artikkelit ja tiedotteet (esim. uusista tavoista varmentaa kotieläinten hyvinvointia taikka maataloustuotteiden tuotannon valvonnan sähköisistä tiedonvaihtojärjestelmistä),

tiedotustilaisuudet, seminaarit, toimittajaretket sekä näyttelyt ajankohtaisista maataloustuotannon aiheista ruoka-, kuluttaja- ja taloustoimittajille sekä kouluille,

verkkosivujen tekeminen ja verkossa oleva oppimateriaali, jota voi myös olla painotuotteina (esim. koskien marjanpoiminnan hygieniavaatimuksia, viljojen tautivapauden varmistamista, eläinten hyvinvointimääräyksiä, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja maatiloilla taikka kuluttajien odotuksia ja oikeuksia), sekä

tiedottaminen ammattikeittiöille (koulujen ja muiden vastaavien laitosten keittiöille), esim. lyhyiden kuljetusmatkojen omaavien tuotteiden hankintaan liittyvissä asioissa.

Tiedottaminen voi myös vaatia taustatyönä erilaisia selvityksiä kuten strategiatyötä tai markkinatutkimuksia sekä opintomatkoja.

Koulutus

Maataloustuotteiden tuottajien koulutus voi olla esim. poimijoille järjestettävää hygieniakoulutusta jossa marjanpoimijat perehdytetään poiminnan ja kuljetuksen hyvään hygieniaan. Se voi olla myös esim. eläinterveyden tarkkailuun ja sähköiseen kirjaamiseen liittyvää.

Tietojenvaihto

Tietojenvaihto voi koskea esittelyjen, kilpailujen tai elintarvikealan toimijoiden tietojenvaihtoa edistävien muiden toimintojen järjestämistä sekä näihin osallistumista.

Neuvonta

Avustusta voidaan myöntää maataloustuotteiden tuottajiin kohdistuvaan neuvontaan

Tuen numero: XA 398/08

Jäsenvaltio: Yhdistynyt kuningaskunta

Alue: North-East England

Tukijärjestelmän nimike tai yksittäisen tuen saaneen yrityksen nimi: Living North Pennines

Oikeusperusta: National Heritage Act (1980)

Tukijärjestelmän arvioidut vuosikustannukset tai yritykselle myönnetyn yksittäisen tuen kokonaismäärä: 76 508 GBP

Tuen enimmäisintensiteetti: Tuen intensiteetti on enintään 100 prosenttia, ja se käytetään tuotannolliseen toimintaan liittymättömän kulttuuriperinnön säilyttämiseen maatilalla tarkoitetuista investoinneista johtuvien todellisten kustannusten kattamiseen. Tuki myönnetään asetuksen (EY) N:o 1857/2006 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti

Täytäntöönpanopäivä: Ohjelma käynnistyy 28. marraskuuta 2008 tai päivänä, jona Euroopan komissio julkistaa ohjelman, sen mukaan kumpi ajankohta on myöhäisempi

Tukiohjelman tai yksittäisen tuen kesto: Ohjelma käynnistyy 28. marraskuuta 2008 tai päivänä, jona Euroopan komissio julkistaa ohjelman, sen mukaan kumpi ajankohta on myöhäisempi. Se päättyy 31. joulukuuta 2010. Loppumaksut suoritetaan 31. joulukuuta 2010

Tuen tarkoitus: Tuki on tarkoitettu investointeihin, joiden tarkoituksena on tuotannolliseen toimintaan liittymättömän kulttuuriperinnön säilyttäminen maatiloilla. Työ käsittää rakennusten seinien restauroinnin (korjaaminen, saumaaminen, tukeminen) niiden luhistumisen estämiseksi. Tämä on asetuksen (EY) N:o 1857/2006 5 artiklan 2 kohdan mukaista

Alat, joita tuki koskee: Maatalous — Maatilojen on oltava asetuksen (EY) N:o 1857/2006 2 artiklan 5 kohdassa määriteltyjä pieniä tai keskisuuria yrityksiä

Tuen myöntävän viranomaisen nimi ja osoite:

Heritage Lottery Fund

St Nicholas Building

St Nicholas Street

NE1 1RF Newcastle Upon Tyne

United Kingdom

Järjestelmästä vastaava lakisääteinen elin on:

Durham County Council

County Hall

DH1 5UL Durham

United Kingdom

Järjestelmää hallinnoi:

The North Pennines AONB Partnership

Weardale Business Centre

The Old Co-op Building

1 Martin Street

Stanhope

DL13 2UY County Durham

United Kingdom

Internet-osoite: http://www.northpennines.org.uk/getmedia.cfm?mediaid=11391

Muita tietoja: Tukikelpoisuutta ja järjestelmän sääntöjä koskevia lisätietoja on saatavilla edellä mainituista Internet-osoitteista