18.5.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 128/69


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Verkkoyhteisösivustojen vaikutus kansalaisiin/kuluttajiin”

(oma-aloitteinen lausunto)

(2010/C 128/12)

Esittelijä: Jorge Pegado Liz

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea päätti 26. helmikuuta 2009 pitämässään täysistunnossa työjärjestyksensä 29 artiklan 2 kohdan nojalla laatia oma-aloitteisen lausunnon aiheesta

Verkkoyhteisösivustojen vaikutus kansalaisiin/kuluttajiin (oma-aloitteinen lausunto).

Asian valmistelusta vastannut ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 12. lokakuuta 2009.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 4. ja 5. marraskuuta 2009 pitämässään 457. täysistunnossa (marraskuun 4. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon äänin 108 puolesta, 2 vastaan 10:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1   ETSK myöntää internetin verkkoyhteisösivustojen kulttuurisen, poliittisen ja sosiaalisen merkityksen ihmisten välisen viestinnän ja vuorovaikutuksen välineenä, kun kyse on perusoikeuksiin kuuluvan ilmaisunvapauden käyttämisestä.

1.2   ETSK panee samalla merkille verkkoyhteisösivustojen kehittämiseen liittyvän taloudellisen intressin, erityisesti niiden potentiaalin monenlaisia kaupallisia viestintä- ja markkinointitoimia ajatellen.

1.3   ETSK korostaa verkkoyhteisösivustojen kehittämiseen liittyviä myönteisiä näkökohtia, erityisesti sitä, että ne auttavat osaltaan takaamaan ilmaisunvapauden helpottamalla sen harjoittamista tietyissä poliittisissa tilanteissa, muodostamaan ja kokoamaan yhteen verkkoyhteisöjä, mahdollistamaan ystävien ja perheenjäsenten yhteydenpidon, ennaltaehkäisemään alaikäisille vaarallisia tilanteita ja antamaan heille mahdollisuuden pyytää apua verkkoyhteisösivustojen kautta sekä jakamaan terveysalan tietoa.

1.4   Samalla ETSK yhtyy niihin kansalaisyhteiskunnan järjestöihin ja yhdistyksiin, perheisiin ja yksittäisiin kansalaisiin, jotka ovat perustellusti huolestuneita vaaroista, joita verkkoyhteisösivustojen tietyistä perustavaa laatua olevista ihmisoikeuksista piittaamaton laiton käyttö ja väärinkäyttö aiheuttavat.

1.5   ETSK varoittaa erityisesti vaaroista, jotka liittyvät siihen, että verkkoyhteisösivustoja käyttävät alaikäiset ja muut haavoittuvat väestöryhmät, etenkin henkilöt, joilla on heikko digitaalinen lukutaito ja jotka joutuvat usein sellaisten hyväksikäyttäjien uhriksi, jotka harjoittavat laittomia, ihmisarvoa loukkaavia sekä fyysistä ja henkistä terveyttä ja jopa henkeä vaarantavia toimia.

1.6   ETSK on tyytyväinen komission äskettäisiin aloitteisiin sekä erityisesti tietoyhteiskunnan ja viestinten pääosaston sekä oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden pääosaston toteuttamiin aloitteisiin verkkoyhteisösivusto-operaattoreiden toiminnan yhtenäistämiseksi käytännesääntöjen ja hyvien käytänteiden avulla.

1.7   ETSK katsoo kuitenkin, että EU:n ja jäsenvaltioiden toimia on tehostettava, jotta kansalaisilla on entistä paremmat tiedot yleisesti ottaen verkkoyhteisösivustojen käyttöön liittyvistä vaaroista sekä hyvistä käytänteistä, joita tulisi soveltaa.

1.8   ETSK katsoo myös, että on ryhdyttävä lisätoimiin entistä perusteellisemman koulutuksen tarjoamiseksi nuorille ensimmäisistä kouluvuosista lähtien, perheille annettavan tuen lisäämiseksi, kun otetaan huomioon vanhempien toteuttaman seurannan ja valvonnan merkitys nuorten internetin käytössä, internetiin pääsyn estävien tai suodattavien teknisten välineiden kehittämiseksi, vaarojen ennaltaehkäisyn parantamiseksi sekä alalla harjoitettavien laittomien tai vahingollisten käytäntöjen estämiseksi entistä tehokkaammin.

1.9   ETSK katsoo tältä osin, että nuorten on osallistuttava suoraan toimintamallien määrittelyyn sekä verkkoyhteisösivustoihin liittyvistä kysymyksistä sopimiseen ja päättämiseen, sillä heillä on todennäköisesti tehokkaimmin ja nopeimmin parhaimmat edellytykset ymmärtää kulloinkin syntyviä ongelmatilanteita ja ehdottaa asianmukaisia ratkaisuja.

1.10   ETSK kehottaa komissiota jatkamaan verkkoyhteisösivustoja koskevan ilmiön seikkaperäistä analysointia, jotta se saisi perinpohjaisen käsityksen tilanteesta ja erityisesti verkkoyhteisösivustojen kulttuurisista, sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista sekä niiden mahdollisesta hyödyntämisestä edistettäessä laajaa keskustelua ilmastonmuutoksen tai Eurooppa-asioista tiedottamista koskevan aloitteen kaltaisista merkittävistä aiheista.

1.11   ETSK suosittaa, että komissio tarkastelee hyvien itsesääntelykäytäntöjen lisäksi mahdollisuutta ottaa käyttöön yhteissääntelymekanismeja, jotka mahdollistavat hyvistä käytänteistä solmittujen sopimusten asianmukaisen valvonnan, jotta varmistetaan väärinkäytösten ennaltaehkäiseminen, rikkomusten torjuminen sekä sääntöjen rikkojien asianmukainen rankaiseminen. Suhtautumisessaan tietotekniikan avulla kaikissa jäsenvaltioissa samanaikaisesti tehtäviin rangaistaviin tekoihin unioni voisi harkita vähittäistä siirtymistä käyttämään jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten koordinoidusti hallinnoimaa syyte- ja seuraamusjärjestelmää.

1.12   ETSK ehdottaakin komissiolle, että se heinäkuussa 2008 toteuttamansa julkisen kuulemisen jatkotoimena laatisi verkkoyhteisösivustoja käsittelevän vihreän kirjan, jossa määritellään keskeiset vaihtoehdot tuleviksi toimiksi ja analysoidaan niiden vaikutuksia ja jota valmisteltaessa kuullaan asianomaisia kansalaisyhteiskunnan organisaatioita.

1.13   ETSK suosittaa tarkastelemaan mahdollisuutta laajentaa yhteisön nykyisten elinten toimivaltuuksia ja yhdistää ne, jotta voidaan nimittää yhteisön tason asiamies, joka vastaa kaikista ihmisarvon suojeluun, yksityisyyteen ja tietosuojaan liittyvistä kysymyksistä audiovisuaalialan sähköisessä viestinnässä ja jolla on verkkoyhteisösivustoja koskevat erityisvaltuudet.

1.14   ETSK kehottaa jäsenvaltioita tehostamaan politiikkojensa koordinointia kansallisella tasolla luomalla johdonmukaiset lainsäädäntöpuitteet kyseisenlaisten tilanteiden käsittelemiseksi sekä myöntämään valtuuksia, joita jäsenvaltioiden nykyisten sääntelyelinten tulisi käyttää koordinoidusti, tai luomaan tarkoituksenmukaisia sääntelymekanismeja.

1.15   ETSK kehottaa erityisesti Euroopan parlamentin jäseniä asettamaan nämä uudet kysymykset etusijalle poliittisissa ohjelmissaan ja vastaamaan kansalaisyhteiskunnan kasvavaan huolestuneisuuteen.

2.   Johdanto

2.1   Käsillä olevan oma-aloitteisen lausunnon tavoitteena on tarkastella verkkoyhteisösivustojen vaikutusta kansalaisiin/kuluttajiin. Verkkoyhteisösivustot ovat lähtökohtaisesti sähköisiä palveluja, joiden avulla on tarkoitus luoda ja koota yhteen sellaisten ihmisten yhteisöjä, jotka harjoittavat samanlaista toimintaa, joilla on yhteiset kiinnostuksen kohteet tai joita yksinkertaisesti kiinnostaa saada tietää muiden ihmisten mieltymyksistä ja tekemisistä, ja jotka tarjoavat joukon käyttäjien välisen vuorovaikutuksen mahdollistavia toimintoja (http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/safety_issues/faqs/social_networking.htm).

2.2   Verkkoyhteisösivustot ovat kasvaneet nopeasti (ilmeisesti 211 miljoonaa ihmistä eli noin kolme neljäsosaa internetin käyttäjistä, joita arvioidaan olevan 282,7 miljoonaa, käyttää säännöllisesti kyseisiä verkkopalveluja), ja sivustoja käyttävät etupäässä 16-vuotiaat tai sitä vanhemmat nuoret. Tosin eräiden palveluiden kohdalla säännöllisten käyttäjien osuus on suhteellisen alhainen. Komissio (1) arvioi, että EU:ssa verkkoyhteisösivustot houkuttelevat noin 40:ää miljoonaa säännöllistä käyttäjää. On kuitenkin syytä panna merkille, että viime vuonna verkkoyhteisösivustojen käyttö kasvoi lähes 35 prosenttia, ja vuoteen 2012 mennessä käyttäjien lukumäärän ennustetaan yli kaksinkertaistuvan 107,4 miljoonaan.

2.3   Samanaikaisesti monikansalliset yritykset ovat tulleet mukaan uuteen ilmiöön mainostamalla – toisinaan sopimattomalla tavalla – tuotteitaan ja palvelujaan. Barack Obaman kampanjan myötä myös puoluekoneistot ovat päättäneet hyödyntää kyseisiä uusia palveluja, kuten voitiin todeta äskettäisissä Euroopan parlamentin vaaleissa. Jopa Vatikaani on kirjautunut Facebookiin (Pope2you.net).

2.4   Tiivistäen voidaan todeta, että verkkoyhteisösivustojen pääasiallisia ominaispiirteitä ovat yleinen palveluiden ilmaisuus, käyttäjien lukumäärän nopea ja eksponentiaalinen kasvu, valtava taloudellinen arvo, helppokäyttöisyys sekä tarjolla olevat toiminnot, jotka mahdollistavat palveluiden käyttäjien välisen vuorovaikutuksen.

2.5   Käsillä olevassa lausunnossa luodaan katsaus tuoreimpiin yhteisön tason aloitteisiin, arvioidaan nykyisiä lainsäädäntöpuitteita, tarkastellaan verkkoyhteisösivustojen käyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja vaaroja sekä esitetään suosituksia ja toimintaehdotuksia, joilla pyritään lisäämään kyseisten välineiden käyttäjien turvallisuutta ja luottamusta.

3.   Verkkoyhteisösivustojen vaikutus ja niihin liittyvät vaarat

3.1   Internetin verkkoyhteisösivustojen palvelut ovat suhteellisen uusi sosiaalinen ilmiö, joka kehittyy tekniikaltaan jatkuvasti ja jonka yleisesti katsotaan muuttavan tavan, jolla ihmiset ovat yhteydessä ja vuorovaikutuksessa keskenään internetin kautta.

3.2   comScore-yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan – käsityksen saamiseksi ilmiön laajuudesta – pelkästään Facebookin verkkoyhteisöpalveluun, jonka sivustoilla kävijöitä on kuudenneksi eniten maailmassa, tehdään noin 275 miljoonaa vierailua kuukaudessa. Euroopassa Facebook-sivustoilla vieraili helmikuussa 2009 noin 100 miljoonaa ihmistä. Tämä vastaa noin neljää minuuttia kustakin internetissä vietetystä sadasta minuutista ja yli 30:tä prosenttia verkkoyhteisösivustoilla vietetystä kokonaisajasta, kun vastaavasti edellisvuonna kyseinen osuus oli ainoastaan 12 prosenttia.

3.3   Verkkoyhteisösivustojen kehittymiseen liittyvät myönteiset näkökohdat ovat kiistämättömiä, erityisesti niiden panos seuraavien seikkojen osalta:

i)

ilmaisunvapauden takaaminen ja käyttäminen tietyissä yhteiskunnallisissa ja poliittisissa tilanteissa

ii)

verkkoyhteisöjen luominen ja yhteenliittäminen

iii)

ystävien ja perheenjäsenten kohtaaminen sekä mahdollisuus keskinäiseen viestintään

iv)

alaikäisille vaarallisten tilanteiden ennaltaehkäiseminen sekä heidän mahdollisuutensa pyytää apua verkkoyhteisösivustojen kautta

v)

tavaroiden ja palveluiden myynnin edistäminen sekä sähköisen kaupan kasvu.

3.4   Edellä mainituista myönteisistä näkökohdista huolimatta on kuitenkin aiheellista pitää mielessä vaarat, jotka liittyvät verkkoyhteisösivustojen laittomaan tai vahingolliseen käyttöön sekä varsinkin alaikäisten terveeseen kehitykseen (2), jolloin on erityisesti mainittava muun muassa seuraavat seikat:

i)

todennetut psykologiset traumat, jotka johtuvat kyseisten palvelujen kautta lähetetyistä solvauksista

ii)

lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä

iii)

omien tai muiden valokuvien ja videoiden esittäminen alastomista tai puolialastomista teini-ikäisistä

iv)

selkeästi prostituutioon ja seuralaispalveluihin liittyvät ilmoitukset

v)

yksityisyyden sekä henkilön kunnian ja ihmisarvon toistuvat loukkaukset

vi)

sivustojen käyttäjien fyysiseen ja henkiseen terveyteen kohdistuvat loukkaukset

vii)

kehotukset väkivaltaan, rasismiin ja muukalaisvihaan

viii)

luonteeltaan fasististen tai natsismia ylistävien totalitaaristen ideologioiden levittäminen

ix)

nuorten itsemurhat, joiden oletetaan johtuvan tiettyjen yksityiselämään kuuluvien asioiden levittämisestä kyseisten verkkojen kautta.

3.5   Niin ikään on otettava huomioon verkkoyhteisösivustoihin liittyvät uuden sukupolven teknologiat, erityisesti sovellukset, jotka mahdollistavat käyttäjien maantieteellisen paikantamisen, sovellukset, joissa käytetään verkkoyhteisösivustojen käyttäjätileihin liitettävissä olevia kasvojen tunnistusteknologioita, sekä uusimman sukupolven matkapuhelimien tarjoamat uudenlaiset mahdollisuudet vuorovaikutukseen.

3.6   Lisäksi tämäntyyppisiä verkkoja on helppo käyttää virusten levittämiseen, mistä esimerkkinä on Twitteriin viikonloppuna 11.–12. huhtikuuta 2009 iskenyt virus, joka lähetti automaattisesti yli 100 000 viestiä ja vahingoitti lukemattomia käyttäjätilejä.

3.7   Internetin käyttöturvallisuutta käsitelleessä vuoden 2008 foorumissa (Safer Internet Forum) (3) komissio esitteli verkkoyhteisösivustoja käsittelevän kyselylomakkeen julkista kuulemista (4) varten. Saaduissa vastauksissa (5)verkkokiusaaminen (cyberbullying), yksityisyyden loukkaaminen ja lasten houkuttelu seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa (grooming) mainittiin keskeisimmiksi ja yleisimmiksi vaaroiksi, joita alaikäiset kohtaavat verkkoyhteisösivustoja käyttäessään.

3.8   Verkkokiusaamisesta (6) voidaan todeta, että 54 prosenttia eurooppalaisista vanhemmista on huolestunut mahdollisuudesta, että heidän lapsensa voivat joutua sen uhriksi. Ranskassa, Kreikassa ja Portugalissa yli 80 prosenttia vanhemmista on huolestunut mahdollisuudesta, että heidän lapsensa joutuvat verkkokiusaamisen kohteeksi internetiä tai matkapuhelinta käyttäessään. Sitä vastoin maissa, joissa lasten oikeuksien puolustamisen ja lasten koulutuksen perinteet ovat vahvat, kuten Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa, vanhemmat näyttävät luottavan enemmän lastensa turvallisuuteen internetin käytön yhteydessä, sillä 69 prosenttia ei ole erityisen huolestunut mahdollisuudesta, että heidän lapsensa joutuisivat verkkokiusaamisen uhriksi.

3.9   Kahdelletuhannelle 11–18-vuotiaalle nuorelle äskettäin tehdyn kyselyn päätelmien mukaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa joka kolmas nuori on kärsinyt verkkoyhteisösivustojen ja tekstiviestien kautta tapahtuvasta kiusaamisesta, ja tytöt joutuvat neljä kertaa poikia todennäköisemmin tällaisen väärinkäytöksen uhreiksi.

3.10   Yksityisyyden suoja on toinen verkkoyhteisösivustojen käyttöön liittyvistä keskeisistä ongelmista. Tieto- ja yksityisyyden suojasta vastaavien viranomaisten 30. kansainvälisessä konferenssissa, joka pidettiin Strasbourgissa 15.–17. lokakuuta 2008, hyväksyttiin yksityisyyden suojaa verkkoyhteisöpalveluissa koskeva päätöslauselma (7), jonka suosituksiin on aiheellista kiinnittää erityistä huomiota.

3.11   Myös Euroopan suurimpien verkkoyhteisösivusto-operaattoreiden välisessä itsesääntelyä koskevassa sopimuksessa (Safer Social Networking Principles for the EU [periaatteet verkkoyhteisöjen turvallisuuden parantamiseksi EU:ssa]), joka allekirjoitettiin 10. helmikuuta 2009 (8) ja joka käsittää nykyään 20 allekirjoittajaosapuolta, yksilöidään selkeästi mahdolliset vaarat, joille kyseisiä sivustoja käyttävät alle 18-vuotiaat henkilöt altistuvat: häirintä (lasten häirintä internetsivuilla tai tekstiviestein), psykologinen manipulointi (aikuinen ystävystyy lapsen kanssa tarkoituksenaan käyttää häntä seksuaalisesti hyväksi) sekä vaarallinen käyttäytyminen, kuten perusteeton henkilötietojen paljastaminen laittomiin tarkoituksiin.

4.   ETSK:n järjestämä kuuleminen

4.1   Tarkasteltavana olevan sosiaalisen ilmiön luonne ja nopea kehittyminen olivat perusteina sille, että käsillä olevaa lausuntoa valmisteltaessa toteutettiin kuuleminen, joka järjestettiin ETSK:n tiloissa. Kuulemiseen osallistui eräitä merkittävimpiä verkkoyhteisösivustojen toiminnan ja käytön sidosryhmiä, valtiovallasta riippumattomia organisaatioita ja kuluttajia sekä neuvoston, komission, Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston (ENISA), Euroopan tietosuojavaltuutetun ja asianomaisten kansallisten viranomaisten edustajia.

4.2   Aiemmin lähetettyyn kyselyyn annetut kirjalliset vastaukset (tiivistelmä kuulemisesta on saatavilla ETSK:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.eesc.europa.eu/sections/ten/index_en.asp?id=7000tenen), esiin tuodut eri näkökannat sekä ajatusten ja ehdotusten vilkas vaihto edistivät ratkaisevasti ja hyvin myönteisellä tavalla käsillä olevan lausunnon laatimista ja olivat mitä ilmeisin osoitus siitä, että tällaiset tapahtumat, joissa kansalaisyhteiskunnan sidosryhmiä kuullaan suoraan, ovat tärkeitä muotoiltaessa ehdotuksia ja suosituksia poliittisille päätöksentekijöille sekä verkkoyhteisösivustojen konkreettisessa tapauksessa niiden varsinaisille operaattoreille ja käyttäjille.

4.3   On syytä korostaa, että komission ja Euroopan tietosuojavaltuutetun edustajien näkemykset olivat sopusoinnussa tässä lausunnossa esitettyjen ehdotusten valtaosan kanssa ja että komissio on jo edistynyt huomattavasti joidenkin tavoitteiden määrittelyn tarkentamisessa ja toisten tavoitteiden saavuttamisessa käynnissä ja suunnitteilla olevissa aloitteissa. Tämä antaa aihetta enteillä, että toimielinten yhteistyö on tulevaisuudessa erittäin tuloksellista.

5.   Tarvittavat toimenpiteet ja odotettavissa olevat tulokset

5.1   ETSK antaa tunnustuksen työlle, jota komissio on jo tehnyt internetiä käyttävien lasten suojelemiseksi, ja on siihen tyytyväinen. Komitea toistaa, mitä se toteaa lausunnossaan, jossa käsitellään tuolloin arvioitavana ollutta ehdotusta yhteisön monivuotisesta ohjelmasta internetiä ja muita viestintäteknologioita käyttävien lasten suojelemiseksi. (9)

5.2   Komitea toteaa lisäksi, että edellä mainittu itsesääntelyä koskeva aloite on ajankohtainen ja hyödyllinen, ja viittaa siltä osin erityisesti joukkoon suunniteltuja toimenpiteitä suurimpien vaarojen minimoimiseksi.

5.3   ”Turvallisempi internet” -ohjelman (2009–2013) toteuttamisen osalta ETSK painottaa, että on tärkeää tiivistää vuoropuhelua verkkoyhteisösivustojen keskeisten toimijoiden, erityisesti nuorten kanssa edistämällä heidän osallistumistaan keskusteluun sekä ratkaisujen kehittämiseen ja toteuttamiseen, jotta internetin käyttö olisi entistä turvallisempaa.

5.4   ETSK katsoo, että nuorten on osallistuttava suoraan toimintamallien määrittelyyn sekä verkkoyhteisösivustoihin liittyvistä kysymyksistä sopimiseen ja päättämiseen, sillä heillä on todennäköisesti parhaimmat edellytykset tehokkaimmin ja nopeimmin ymmärtää kulloinkin syntyviä ongelmatilanteita.

5.5   ETSK ehdottaa myös, että tarkasteltaisiin mahdollisuutta perustaa kansainvälinen tai eurooppalainen opinto-ohjelma internetin uhrien tukemiseen erikoistuneiden neuvonantajien ja terapeuttien kouluttamiseksi erityisesti tilanteisiin, joissa kyse on verkkokiusaamisesta ja lasten houkuttelusta seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa. ETSK ehdottaa, että ”Turvallisempi internet” -ohjelman puitteissa suunnitellaan yleistä ja erityisesti internetin kautta tapahtuvaa neuvontaa koskevia aloitteita ja laaditaan lapsille ja teini-ikäisille suunnattavia ennaltaehkäiseviä ohjelmia.

5.6   ”Turvallisempi internet” -ohjelman (2009–2013) toteuttamiseen liittyen ETSK korostaa lisäksi, että on tärkeää käynnistää digitaalisen lukutaidon edistämiseen ja erityisesti verkkoyhteisösivustojen turvalliseen käyttöön tähtääviä aloitteita, joita ei ole suunnattu yksinomaan lapsille ja teini-ikäisille, vaan kansalaisille yleisesti, erityisesti kasvatuksesta vastuussa oleville vanhemmille ja iäkkäämmille henkilöille.

5.7   ETSK katsoo myös, että verkkoyhteisösivusto-operaattoreiden on sovellettava erityisesti alaikäisten suojeluun liittyviä itsesääntelykäytänteitä. Tällöin on kuitenkin varmistettava niiden asianmukaisen noudattamisen riippumaton valvonta sekä se, että suojelua koskevia vähimmäisvaatimuksia on mahdollista säätää lainsäädäntöteitse.

5.8   ETSK kannattaa lisäksi itsesääntelyjärjestelmien kehittämistä yhteissääntelyn pohjalta sekä yhteisö- että kansallisella tasolla ottamalla sääntelyelimet toimintaan mukaan. Näin varmistetaan, että solmittuja sopimuksia noudatetaan asianmukaisesti, väärinkäytökset estetään, rikkomukset johtavat seuraamuksiin ja että muut toimijat rankaisevat sääntöjen rikkojia.

5.9   ETSK kannattaa suurimpaa osaa suosituksista, jotka esitetään tieto- ja yksityisyyden suojasta vastaavien viranomaisten 30. kansainvälisessä konferenssissa 17. lokakuuta 2008 hyväksytyssä päätöslauselmassa sosiaalisten verkkoyhteisöpalvelujen yksityisyyden suojasta (10) sekä direktiivin 95/46/EY 29 artiklan nojalla perustetun tietosuojatyöryhmän äskettäisessä lausunnossa (11) internetin sosiaalisista verkkoyhteisöistä. Komitea kehottaa komissiota ottamaan ne huomioon ja varmistamaan, että operaattorit ryhtyvät soveltamaan niitä.

5.10   ETSK katsoo myös, että tarvitaan lisätoimia tiedon lisäämiseksi ja koulutuksen syventämiseksi ensimmäisistä kouluvuosista lähtien, jotta vaaroja ennaltaehkäistäisiin entistä tehokkaammin ja sosiaalisia verkkoyhteisöjä hyödynnettäisiin entistä paremmin. Tämä edellyttää, että yhteisön tasolla ja jäsenvaltioissa käynnistetään valituskampanjoita. ”Turvallisempi internet” -ohjelman puitteissa toteutettavien aloitteiden täydennykseksi olisikin erittäin hyödyllistä luoda nimenomaan verkkoyhteisösivustopalveluiden käyttäjille suunnattu eYouGuide, eräänlainen verkkoyhteisösivustopalveluiden käyttäjien oikeuksien portaali, joka tarjoaisi mahdollisuuden ilmoittaa väärinkäytöksistä ja sovitella riitoja yleiseurooppalaisella tasolla. Kyseessä olisi toisin sanoen yksi ainut sivusto, jossa olisi mahdollista ”hallinnoida” käyttäjien oikeuksia, arvioida koordinointia yhteisön tasolla, keskustella toimintatavoista ja politiikoista sekä arvioida kansallisten viranomaisten yhteistyötä.

5.11   ETSK katsoo myös, että jäsenvaltioiden ja yhteisön tutkimus- ja kehittämisohjelmissa sekä operaattoreiden keskuudessa on investoitava aiempaa enemmän sellaisten teknisten välineiden kehittämiseen ja parantamiseen, jotka suodattavat ja estävät internetiin pääsyn ja jotka mahdollistavat sen, että perheissä voidaan noudattaa järkevästi ja johdonmukaisesti ennalta varautumisen periaatetta.

5.12   Koska tarkastelun kohteena oleva ilmiö on luonteeltaan muuttuva ja dynaaminen, ETSK pitäisi tervetulleena komission vihreää kirjaa, jossa tarkasteltaisiin heinäkuussa 2008 järjestetyn julkisen kuulemisen tuloksia, määriteltäisiin tulevan kehittämistoiminnan keskeiset vaihtoehdot ja analysoitaisiin vaikutuksia järjestämällä laaja kuuleminen, jonka kohderyhmänä olisivat yritykset, ammattilaiset, tutkijat sekä asianomaiset kansalaisyhteiskunnan organisaatiot.

5.13   Voitaisiinkin pohtia, olisiko aiheellista luoda EU:n laajuiset yhtenäiset lainsäädäntöpuitteet, jotka perustuisivat aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön ja kansallisten politiikkojen koordinointiin. Eräs erityishuomiota ansaitseva näkökohta koskee kyseisiin verkkoihin liittymisen sopimusehtoja, jotka ovat pääsääntöisesti kohtuuttomia erityisesti sovellettavan lain ja toimivaltaisen tuomioistuimen osalta.

Koska kyse on ennen kaikkea kansainvälisestä ilmiöstä ja koska tärkeimmät verkkoyhteisösivustopalvelut kuuluvat EU:n alueen ulkopuolisten lainkäyttöalueiden piiriin, ETSK katsoo, että on ratkaisevan tärkeää edistää asianmukaisesti seuraavia toimenpiteitä:

5.14.1   Määritellään erityisesti alaikäisille suunnattuja verkkoyhteisösivustopalveluita koskevat periaatteet ja käytännesäännöt kansainvälisellä tasolla.

5.14.2   Vakiinnutetaan valvontamekanismeja, joilla varmistetaan kyseisten sääntöjen noudattaminen, minkä on palvelujen luonteen johdosta välttämättä tapahduttava rajatylittävältä pohjalta.

5.14.3   Vahvistetaan ja helpotetaan Euroopan unionin yhteistyötä poliittisella ja toiminnallisella tasolla eurooppalaisten ja Euroopan ulkopuolisten kolmansien maiden kanssa verkkoyhteisösivustojen käyttöön liittyvien vaarojen ja ongelmien yksilöimiseksi, parhaimpien ratkaisujen löytämiseksi, jotta kyseisenlaiset tilanteet estetään, sekä – aina kun kansainväliset lainsäädännölliset puitteet tämän sallivat – kansalaisten/kuluttajien oikeuksien kannalta vahingollisten tilanteiden eliminoimiseksi asianmukaisesti.

5.15   ETSK painottaa lisäksi, että osapuolten välillä tarvitaan tehokasta kansainvälistä yhteistyötä ja koordinointia, jotta maksimoidaan tarvittavien toimenpiteiden vaikutus internetin entistä turvallisemman käytön edistämiseksi. (12) Tarvitaan aiempaa toimivampi kansainvälinen lähestymistapa, jotta varmistetaan tietämyksen levittäminen ja vaihto, toiminnan koordinointi ja säädösten täytäntöönpano sekä tarvittavan rahoituksen saanti välttämättömien toimenpiteiden toteuttamiseksi Euroopan unionissa ja sen ulkopuolella.

5.16   ETSK toteaa myös, että jäsenvaltioiden on ratifioitava Euroopan neuvoston yleissopimukset tietoverkkorikollisuudesta sekä lasten suojelemisesta seksuaaliselta riistolta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä (13), mikä olisi merkittävä askel, jotta Euroopan unioni voisi toimia kansainvälisellä areenalla yhtenäisenä ryhmittymänä.

5.17   Lopuksi ETSK pohtii edellä kuvailtujen aloitteiden ohella, olisiko harkittava mahdollisuutta laajentaa toimivaltuuksia, jotka nykyisin ovat hajallaan useissa eri elimissä, ja yhdistää ne, jotta voidaan nimittää yhteisön tason asiamies kaikkia audiovisuaalialaan liittyviä kysymyksiä – yksityisyys, tietosuoja, ihmisarvo, vastineoikeus, ilmaisunvapaus – varten, verkkoyhteisösivustot mukaan luettuina, vertailevan oikeuden kannalta samaan tapaan kuin kanadalaisessa tietosuojaviranomaismallissa (Privacy Commissioner). Äskettäin uutisoitiin Kanadan tietosuojaviranomaisen puuttumisesta laajennettujen valtuuksiensa puitteissa Facebookin väitettyyn asiattomaan henkilötietojen säilyttämiseen. (14)

Bryssel 4. marraskuuta 2009

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Mario SEPI


(1)  IP/09/232, Bryssel 10. helmikuuta 2009.

(2)  Ks. etenkin Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston (European Network and Information Security Agency, ENISA) raportti Security Issues and Recomendations for Online Social Networks osoitteessa www.enisa.europa.eu/doc/pdf/deliverables/enisa_pp_social_networks.pdf.

(3)  http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/forum/forum_sepet_2008/index_en.htm.

(4)  http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/policy/consultations/ageverif_sns/index_en.htm.

(5)  http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/docs/pub_consult_age_rating_sns/summaryreport.pdf.

(6)  Flash Eurobarometri -kysely 2008: Towards a safer use of the Internet for children in the EUA parents' perspective, http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_248_en.pdf.

(7)  Resolution on Privacy Protection in Social Network Services, http://www.privacyconference2008.org./adopted_resolutions/STRASBOURG2008/resolution_social_networks_en.pdf.

(8)  Safer Social Networking Principles for the EU, saatavilla internetosoitteesta http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/selfreg/index_en.htm#self_decl.

(9)  EUVL C 224, 30.8.2008, s. 61.

(10)  Suosituksia sisältävä asiakirja on saatavilla osoitteessa http://www.privacyconference2008.org/adopted_resolutions/STRASBOURG2008/resolution_social_networks_en.pdf.

(11)  Lausunto (2009) internetin sosiaalisista verkkoyhteisöistä, annettu 12. kesäkuuta 2009.

(12)  Näkemys, jota ETSK:n TEN-erityisjaoston puheenjohtaja János Tóth kannatti lausunnon ”Internetiä käyttävien lasten suojelu” julkista esittelyä koskevan komitean aloitteen yhteydessä 5. toukokuuta 2009 (tiedot ovat saatavilla osoitteessa: http://www.eesc.europa.eu/sections/ten/index_en.asp?id=4300003tenen).

(13)  http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=201&CL=ENG.

(14)  Kanadan tietosuojaviranomainen (Office of the Privacy Commissioner of Canada, OPC), ks. http://www.priv.gc.ca/aboutUs/mm_e.cfm#contenttop. Tietosuojaviranomaisen tuore artikkeli Facebookista, ks. http://www.priv.gc.ca/media/nr/-c/2009/nr-c_090716_e.cfm.