11.9.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 218/41


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä, annetun neuvoston direktiivin 87/372/ETY muuttamisesta

KOM(2008) 762 lopullinen – 2008/0214 COD

2009/C 218/08

Neuvosto päätti 5. joulukuuta 2008 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä, annetun neuvoston direktiivin 87/372/ETY muuttamisesta

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 2. joulukuuta 2008 antaa asian valmistelun ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaoston tehtäväksi.

Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 25.–26. helmikuuta 2009 pitämässään 451. täysistunnossa (helmikuun 25. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi Bernardo HERNÁNDEZ BATALLERIN ja hyväksyi seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 101 ääntä puolesta 1:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmä

1.1

ETSK antaa jälleen tukensa komission ehdotukselle ja katsoo, että 900 MHz:n taajuusalueen käytön vapauttaminen edellyttää yhteisötason lainsäädäntöaloitetta.

2.   Taustaa

2.1

Komissio esitti 25. heinäkuuta 2007 direktiivin 87/372/ETY kumoamista koskevan direktiiviehdotuksen (1), jonka tavoitteena oli, ettei 900 MHz:n taajuusaluetta enää varattaisi EU:n jäsenvaltioissa GSM-palveluille. Varaamisesta oli säädetty 25. kesäkuuta 1987 annetulla neuvoston direktiivillä 87/372/ETY taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä.

2.2

Taajuusalue 900 MHz on erityisen arvokas siksi, että sillä on hyvät etenemisominaisuudet ja se voi kattaa suurempia etäisyyksiä kuin korkeammat taajuusalueet. Tällä alueella voidaan tarjota nykyaikaisia puheensiirto-, data- ja multimediapalveluja harvaanasutuille alueille ja maaseudulle.

2.3

Ehdotukselle asetetun tavoitteen katsotaan olevan tarpeen kasvua ja työllisyyttä edistävää eurooppalaista tietoyhteiskuntaa koskevan i2010-aloitteen (2) edistämiseksi sekä kilpailun lisäämiseksi siten, että 900 MHz:n taajuusaluetta käytetään muiden tekniikoiden tarpeisiin, jotta kuluttajat voivat valita mahdollisimman vapaasti eri palvelujen ja tekniikoiden välillä.

2.4

Päätöksen 676/2002/EY mukaisesti komissio on antanut CEPT:lle toimeksiannon määritellä sellaiset tekniset ehdot, jotka rajoittavat käyttöä nykyistä vähemmän. Kyseisen toimeksiannon perusteella on laadittu ehtoja, jotka perustuvat siihen periaatteeseen, että taajuusalue 900 MHz voi toimia GSM- ja UMTS-tekniikoiden kanssa ja on niiden kanssa täysin yhteensopiva.

2.5

ETSK arvioi aiemmasta direktiiviehdotuksesta antamassaan myötämielisessä lausunnossa (3), että ehdotuksen hyväksyminen vahvistaisi innovointia ja kilpailukykyä, lisäisi televiestintäalan markkinoiden osaamista ja parantaisi kuluttajien valinnanvapautta.

2.6

Lainsäädäntäprosessin yhteydessä käytyjen keskustelujen johdosta komissio esitti 19. marraskuuta 2008 uuden direktiiviehdotuksen (4), joka koskee direktiivin 87/372/ETY muuttamista.

3.   Komission ehdotus

3.1

Nykyisen GSM-direktiivin mukaisesti jäsenvaltioiden on varattava taajuusalueet 890–915 MHz ja 935–960 MHz kokonaan GSM-palveluille. Rajoituksen vuoksi taajuusalueita eivät voi käyttää GSM:lle vaihtoehtoiset yleiseurooppalaiset järjestelmät, jotka pystyvät tarjoamaan kehittyneitä yhteentoimivia puheensiirto-, data- ja multimediapalveluita suurella kaistanleveydellä. Nämä uudet yleiseurooppalaiset järjestelmät, esimerkiksi Umts, tarjoavat uusia mahdollisuuksia GSM:n tarjoamien lisäksi. Niistä on tekniikan kehityksen ansiosta tullut toimintakelpoisia sen jälkeen kun GSM-direktiivi annettiin 20 vuotta sitten.

3.2

Koska 900 MHz:n taajuusalueen käytön vapauttaminen voisi vääristää kilpailua erityisesti silloin, kun osalle matkaviestinoperaattoreista ei ole osoitettu yhtään taajuusaluetta 900 MHz:n alueella, mainitut operaattorit voisivat joutua kärsimään korkeammista kustannuksista ja tehokkuuden heikkenemisestä verrattuna niihin operaattoreihin, jotka voivat tarjota kolmannen sukupolven palveluja kyseisellä taajuusalueella.

3.3

Ehdotetussa direktiivissä tarkoitetaan ”GSM-järjestelmällä” sähköisen viestinnän verkkoa, joka noudattaa ETSI:n julkaisemia GSM-standardeja, erityisesti standardeja EN 301 502 ja EN 301 511, ja ”UMTS-järjestelmällä” sähköisen viestinnän verkkoa, joka noudattaa ETSI:n julkaisemia UMTS-standardeja, erityisesti standardeja EN 301 908-1, EN 301 908-2, EN 301 908-3 ja EN 301 908-11.

3.4

Sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmän ja erityisesti direktiivin 2002/20/EY (5) nojalla jäsenvaltiot voivat muuttaa ja/tai tarkastella uudelleen taajuusalueiden käyttöoikeuksia, ja niillä on siten välineet tarvittaessa puuttua mahdollisiin kilpailunvääristymiin. Jäsenvaltioiden tulee myös toteuttaa tarkoituksenmukaisia toimenpiteitä ja erityisesti selvittää, voisiko ehdotetun direktiivin täytäntöönpano vääristää kilpailua kyseisillä matkaviestinmarkkinoilla.

4.   Yleistä

4.1   ETSK antaa jälleen tukensa komission ehdotukselle ja katsoo, että 900 MHz:n taajuusalueen käytön vapauttaminen edellyttää yhteisötason lainsäädäntöaloitetta.

4.1.1   Ehdotus lisäisi sisämarkkinoiden kilpailua ja edistäisi unionin taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta, sillä sen ansiosta UMTS-verkkoja voidaan ottaa käyttöön kaupunki-, taajama- ja maaseutualueilla GSM/900/1800-verkkojen rinnalla erottelemalla kantoaaltotaajuudet asianmukaisesti.

4.2   Se, että jäsenvaltiot voivat soveltaa sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmään kuuluvia ennakkotoimenpiteitä ja näin ollen tarkistaa käyttöoikeuksia ja niiden jakoa kilpailunvääristymien torjumiseksi, vahvistaa tämäntyyppisten toimenpiteiden soveltuvuuden, kuten ETSK on jo todennut tarkastellessaan sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmää. ETSK muistuttaa, että tarvittavan avoimuuden varmistamiseksi ennen tämäntyyppisiä toimenpiteitä on varattava aikaa suurelle yleisölle tiedottamiseen.

4.3   Ehdotetun järjestelmän tulee hyödyttää koko sähköisen viestinnän kenttää avointen ja kilpailuun perustuvien markkinoiden avulla. Näin varmistetaan, että ala sopeutuu rakenteellisiin muutoksiin yhä ripeämmin ja että kaikkialla unionissa edistetään aloitteellisuudelle ja erityisesti pk-yritysten luomiselle suotuisaa toimintaympäristöä.

4.4   Lisäksi kuluttajien tulee hyötyä siitä, että langattomaan sähköiseen viestintään tarkoitettujen taajuusalueiden hallinnoinnista tulee yleisesti ottaen entistä joustavampaa WAPECS-menettelytavan (6) mukaisesti. Kuten ETSK on korostanut, tällaisessa menettelytavassa asetetaan tekninen neutraalius ja palvelujen neutraalius strategiseksi tavoitteeksi, joka tulee saavuttaa, jotta taajuusalueiden käyttö joustavoituu ja tehostuu.

4.5   ETSK toivoo, että ehdotetun direktiivin täytäntöönpano omalta osaltaan edistää työllisyyttä, kohentaa ja yhtenäistää työ- ja elinoloja sekä edistää asianmukaista sosiaaliturvaa, työmarkkinavuoropuhelua ja henkilöresurssien kehittämistä siinä tarkoituksessa, että saavutetaan korkea ja pysyvä työllisyystaso.

Bryssel 25 päivänä helmikuuta 2009.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Mario SEPI


(1)  Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä, annetun neuvoston direktiivin 87/372/ETY kumoamisesta, KOM(2007) 367 lopullinen.

(2)  KOM(2005) 229 lopullinen.

(3)  CESE lausunto ”GSM-direktiivin kumoaminen”, EUVL C 151, 17.6.2008, s. 25–27. Lausunto hyväksyttiin täysistunnossa 16. tammikuuta 2008. Esittelijä oli Bernardo Hernández Bataller.

(4)  Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi taajuusalueista, jotka varataan yleiseurooppalaisen yleisen solukkojärjestelmäisen digitaalisen maanpäällisen matkaviestinliikenteen yhteen sovitettuun käyttöönottoon yhteisössä, annetun neuvoston direktiivin 87/372/ETY muuttamisesta, KOM(2008) 762 lopullinen.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/20/EY, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2002, sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevista valtuutuksista. EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21.

(6)  Wireless Access Policy for Electronic Communications Services (sähköisten viestintäpalvelujen langatonta käyttöä koskeva toimintalinja).