16.10.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 263/5


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2008/C 263/05)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”KIWI DE L'ADOUR”

EY-nro: FR-PGI-005-0538-27.03.2006

SAN ( ) SMM ( X )

Tämä yhteenveto eritelmän pääkohdista on laadittu ainoastaan tiedotustarkoituksiin.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Institut National de l'Origine et de la Qualité

Osoite:

51, rue d'Anjou

F-75008 Paris

Puhelin:

(33-1) 53 89 80 00

Faksi:

(33-1) 42 25 57 97

Sähköposti:

info@inao.gouv.fr

2.   Hakijaryhmittymä:

Nimi:

Association de Promotion des Kiwis des pays de l'Adour

Osoite:

Chambre d'Agriculture

Cité Galliane, BP 279

F-40005 Mont de Marsan Cedex

Puhelin:

(33-5) 58 85 45 05

Faksi:

(33-5) 58 85 45 31

Sähköposti:

qualite@landes.chambagri.fr

Kokoonpano:

Tuottaja/jalostaja ( X ) Muu ( )

3.   Tuotelaji:

Luokka 1.6 — Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

4.   Eritelmä:

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan edellytyksistä)

4.1   Nimi: ”Kiwi de l'Adour”

4.2   Kuvaus: Kiivi (Actinidia deliciosa, lajike Hayward) on Pays de l'Adourissa viljellyn monivuotisen kaksikotisen subtrooppisen kasvin pullea ja kiinteä hedelmä, jonka aistinvaraiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Sen rakenne on suussa sulava, kypsänä mehukas, ja sen hedelmäliha on väriltään voimakkaan vihreää, tuoksuvaa ja kevyesti hapokasta. Kiwi de l'Adourin kuori on väriltään ruskeasta purppuransävyiseen vihreään, ja sitä peittää silkkimäinen nukka.

Kokoluokituksen jälkeen kiivit tarjotaan myyntiin yhteen kerrokseen pakattuina laatikoissa, pinottavissa kennoissa tai kuluttajapakkauksissa.

Kiivien brix-luku on sadonkorjuuhetkellä 6,5° ja myyntiin toimitettaessa 12° (lujuus vähintään 1 kg/0,5 cm2). Kiwi de l'Adour on tuore hedelmä, joka kuuluu yhteisön laatuvaatimuksissa määriteltyyn ekstra- tai I-luokkaan.

4.3   Maantieteellinen alue: Maantieteellinen alue käsittää seuraavat kantonit:

Gersin departementti (32):

AIGNAN, NOGARO, PLAISANCE, RISCLE.

Landes'in departementti (40):

AIRE SUR ADOUR, AMOU, DAX SUD, GEAUNE, GRENADE SUR ADOUR, HAGETMAU, MONT DE MARSAN SUD, MONTFORT EN CHALOSSE, MUGRON, PEYREHORADE, POUILLON, SAINT MARTIN DE SEIGNANX, SAINT SEVER, SAINT VIENCENT DE TYROSSE, TARTAS EST,

sekä seuraavien Landes'in departementin kantonien kunnat:

DAX NORD: Angoumé, Dax, Mées, Rivière-Saas-et-Gourby, Saint Paul les Dax, Saint Vincent de Paul, Saubusse; Téthieu

MONT DE MARSAN NORD: Campet et Lamolère, Mont de Marsan, Saint Martin d'Oney

SOUSTONS: Angresse, Azur, Magescq, Saint Geours de Maremne, Seignosse, Soorts-Hossegor, Soustons, Tosse, Vieux-Boucau les Bains

TARTAS OUEST: Bégaar, Carcen-Ponson, Lesgor, Pontonx sur l'Adour, Saint Yaguen, Tartas

VILLENEUVE DE MARSAN: Arthez d'Armagnac, Bourdalat, Le Frêche, Hontanx, Montégut, Perquie, Pujo le Plan, Saint Cricq Villeneuve, saint Gein, Villeneuve de Marsan.

Pyrénées Atlantiques'in departementti (64):

ARTHEZ DE BEARN, ARZACQ, BIDACHE, GARLIN, LA BASTIDE CLAIRENCE, LAGOR, LEMBEYE, LESCAR, MORLAAS, ORTHEZ, SALIES DE BEARN, SAUVETERRE DE BEARN, SAINT-PALAIS, THEZE,

sekä seuraavien kantonien kunnat (64):

ANGLET: Anglet,

BIARRITZ: Biarritz,

PAU: Pau.

Kiivit korjataan, pakataan ja varastoidaan Pays de l'Adourin maantieteellisellä alueella, jota halkoo l'Adour-joki sivujokineen.

Kiwi de l'Adourin erityinen maku johtuu siitä, että hedelmät kerätään puusta myöhäisessä vaiheessa. Se lisää hedelmien kuiva-ainepitoisuutta (ja sokeripitoisuutta), minkä vuoksi hedelmät ovat kypsempiä ja siten myös herkemmin vahingoittuvia etenkin välittömästi sadonkorjuun jälkeen (kukkaperän arpeutuminen).

Pakkaamattomien hedelmien pitkät kuljetukset sadonkorjuun jälkeen aiheuttavat lämpötilanvaihteluita, jotka vaikuttavat haitallisesti hedelmiin (sokeripitoisuuden keinotekoinen kohoaminen, säilytysongelmat kylmätiloissa). Lisäksi kuljetuksen aikana laatikoihin kohdistuu painetta, mikä lisää hedelmien altistumista kolhuille ja vahingoittumiselle.

Pakattu hedelmä sitä vastoin kestää ongelmitta kuljetuksen. Kukkaperä on arpeutunut, ja pakkaus suojaa sitä.

4.4   Alkuperätodisteet: Kiwi de l'Adourin alkuperä taataan merkitsemällä hedelmät ja varmistamalla niiden jäljitettävyys hedelmätarhasta myyntipisteeseen. Hedelmät korjataan ammattitaitoisten tuottajien tarhoissa ja pakataan hakijaryhmittymän hyväksymissä sopimussuhteisissa laitoksissa. Hakijaryhmittymä hyväksyy tuottajat ja pakkauslaitokset varmennuslaitoksen vahvistamien menettelyjen mukaisesti. Kyseiset toimijat sitoutuvat identifioimaan hedelmätarhat (lohkot), erät ja niiden sisältämät hedelmät. Kaikki tiedot rekisteröidään tuotteen täydellisen jäljitettävyyden varmistamiseksi. Pakkauslaitoksissa kukin Kiwi de l'Adour varustetaan erityisellä selkeällä tunnistemerkillä (värikoodi, tuottajan ja viljelylohkon numero, viivakoodi jne.).

4.5   Tuotantomenetelmä: Ainoastaan Actinidia deliciosa -lajin Hayward-lajiketta viljelevät hedelmätarhat hyväksytään. Kiwi de l'Adourin tuotantoon käytettävien tarhojen on oltava yli neljä vuotta vanhoja, koska sitä nuoremmat kiiviköynnökset eivät pysty tuottamaan vaaditun kokoisia hedelmiä.

Laadukkaiden hedelmien edellyttämien ihanteellisten pölytysolosuhteiden varmistamiseksi:

emikasvien määrä hehtaaria kohti on 300–800 ja hedekasvien 100–160,

taimien väli rivissä on 2,5–6 metriä ja riviväli 4–6 metriä.

Tarhan talvileikkauksessa jätetään istutustiheydestä riippuen keskimäärin 1,2–1,4 vartta istutettua neliömetriä kohti.

Harventamisen tarkoituksena on vähentää hedelmien lukumäärää. Tuottajien on mukautettava köynnösten tuottamien hedelmien määrä tarhan tuotantopotentiaaliin (maaperä, lohkon ja tarhan sijaintisuunta jne.), jotta hedelmistä tulee koko- ja laatuvaatimusten mukaisia. Harventamisen avulla voidaan säädellä niiden hedelmien lukumäärää, jotka köynnös pystyy kantamaan. Se tapahtuu käsin huhtikuun puolivälin ja heinäkuun lopun välisenä aikana.

Huolellisen leikkaamisen ja asianmukaisen harventamisen avulla hedelmien määrä voidaan rajoittaa 35:een neliömetriä kohti (poikkeustapauksissa 45 kpl/m2, kun hedelmien keskikoko on yli 85 g). Näin voidaan optimoida lopputuotteen laatu aistinvaraisten ominaisuuksien ja säilyvyyden osalta.

Kesäleikkauksessa harvennetaan lehvistöä hedelmien kehittymisen edistämiseksi ja lehvistön ja hedelmien välisen suhteen tasapainottamiseksi. Sen ansiosta hedelmät saavat enemmän auringonvaloa, ja sen avulla edistetään myös uusien hedelmää kantavien haarojen kehittymistä.

Korkealaatuinen kiivi vaatii myös vettä. Kastelu on pakollista, ja se on tehtävä niin, etteivät hedelmät tahraannu roiskeista.

Sadonkorjuu alkaa, kun hedelmät ovat saavuttaneet optimaalisen kypsyysasteen, toisin sanoen silloin, kun refraktometriluku Brixin asteikolla mitattuna on vähintään 6,5°. Sadonkorjuu ei missään tapauksessa saa alkaa ennen 25. lokakuuta.

Sadonkorjuu suoritetaan käsin ja tarvittavaa varovaisuutta noudattaen, jotta hedelmät eivät vahingoitu. Hedelmät kerätään irtopohjaisiin koreihin (ns. picking bag) ja varastoidaan hedelmätarhan (lohkon) tunnusnumerolla varustettuihin laatikoihin odottamaan kuljetusta pakkauslaitokseen.

Kiwi de l'Adour -hedelmien säilytys, pakkaaminen ja varastointi tapahtuvat kylmähuoneessa ja/tai ilmastoiduissa tiloissa (suositeltava lepoaika on 24–72 tuntia). Sen jälkeen Pays de l'Adourin alueella sijaitsevat pakkauslaitokset lähettävät ne eteenpäin.

Kylmäsäilytyksen aikana tarkkaillaan hedelmien refraktometriluvun ja lujuuden kehittymistä. Näin voidaan seurata hedelmien kypsymistä. Kiivit saatetaan myyntiin sitä mukaa kun ne kypsyvät kylmähuoneessa.

Toimitusajankohtana Kiwi de l'Adourin refraktometriluvun on oltava vähintään 12° Brixin asteikolla mitattuna ja lujuuden vähintään 1 kg puolta neliösenttimetriä kohti. Toimitusten on joka tapauksessa tapahduttava ennen 15. kesäkuuta.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Kiwi de l'Adourin tuotannon alullepanija oli Henri Pedelucq, joka ensimmäisenä toi kasvin Bassin de l'Adourin alueelle ja aloitti sen koeviljelyn. Hän teki viljelykokeita kiivillä (Actinidia), puutomaatilla (Tamarillo) ja passionhedelmällä. Kunkin lajin taimia istutettiin keväällä 1965, ja ainoastaan kiivintaimet, joita oli 10, selvisivät pakkasista seuraavaan vuoteen. Henri Pedelucq totesi, että Pays de l'Adourin ilmasto oli otollinen kiivin viljelylle.

Ensimmäinen, Saksan liittotasavaltaan vietäväksi tarkoitettu kiivisato vuonna 1972 oli todellinen menestys ja vaikutti suotuisasti alan kehittymiseen. Samana vuonna Henri Pedelucq päätti aloittaa kasvin kaupallisen hyödyntämisen.

Kiivinviljely levisi tämän jälkeen hajanaisena lähes kaikkiin Ranskan osiin, mutta ilmasto- ja maaperäolosuhteidensa ansiosta Pays de l'Adour osoittautui nopeasti tämän lajin viljelyyn parhaiten soveltuvaksi alueeksi.

Alueen uskaliaimmat hedelmänviljelijät ryhtyivätkin 1970-luvun alussa seuraamaan Henri Pedelucqin jalanjälkiä.

Ensimmäisessä vaiheessa viljelmät olivat vielä koeluonteisia, mutta myöhemmin ne laajenivat huomattavasti, ja vuonna 1978 alalla käynnistyi liiketoimintaa. Vuosina 1985–1987 Bassin de l'Adourin viljelijät ryhtyivät harjoittamaan tätä lupaavaa tuotannonalaa.

Kiwi de l'Adourin erityispiirteet johtuvat myöhäisestä sadonkorjuuajankohdasta hedelmien ollessa kypsiä, mikä mahdollistaa kiivin makuominaisuuksien ihanteellisen kehittymisen (sokeri- ja kivennäispitoisuus jne.) ennen poimimista ja erinomaisen säilyvyyden kylmävarastossa.

Myöhäinen sadonkorjuu on mahdollinen suotuisan mikroilmaston, kiiviköynnöksen viljelyyn soveltuvan maaperän ja Kiwi de l'Adourin tuotantoalueen viljelijöiden osaamisen ansiosta.

Alueella vallitsee leuto mikroilmasto. Talvet eivät ole liian kylmiä, syyspakkasia esiintyy vain harvoin, samoin kuin kohtuuttomia helleaaltoja kesäisin. Talvilämpötila on silti riittävän alhainen kasvin lepotilan kannalta, mikä vaikuttaa positiivisesti hedelmänmuodostukseen (kasvin luonnollisen potentiaalin kehittyminen, joka mahdollistaa kukinnan ja hedelmöittymisen).

Kiivi tarvitsee myös paljon kosteutta. Sitä tuovat mukanaan vuoristoalueen joet (gaves) ja Atlantin valtameren läheisyys (Pays de l'Adourin rannikkoviiva on noin 50 kilometrin pituinen). Tuulet ovat harvoin voimakkaita ja vielä harvemmin kuivia, joten ne mahdollistavat ilmavirran hedelmätarhoissa ja vähentävät kasvitautien vaaraa.

Alueen suurena etuna ovat myöhäiset syyspakkaset. Siksi kiivien sokeripitoisuus sadonkorjuuvaiheessa on tavanomaista korkeampi. Vastaavasti pakkaset lakkaavat Pays de l'Adourissa varhain keväällä, mikä on erityisen suotuisaa kiivin toukokuun puolivälissä alkavan kukinnan kannalta.

Bassin du Pays de l'Adourin maaperä on luonnostaan vettä läpäisevää, syvää, runsaasti orgaanista ainesta sisältävää, karkeajakoista (ilmavaa) ja vain hieman tai ei lainkaan kalkkipitoista (laaksojen ja rannikon lieteperäinen maa). Runsaiden hyötyvesivarantojen ansiosta kiivitarhoja voidaan kastella riittävästi hedelmänmuodostuksen aikana. Maaperän humus sisältää runsaasti hivenaineita (rautaa, sinkkiä ja booria) sekä riittävästi kivennäisaineita (kalsiumia, magnesiumia, natriumia ja kaliumia) laadukkaiden hedelmien tuottamiseksi. Nämä ominaisuudet edistävät erityisesti hedelmän aistinvaraisten ominaisuuksien kehittymistä (kiinteä malto, mehukkuus, suussa sulava rakenne jne.).

Talvileikkaus, harventaminen, lannoitus, pölytys, kesäleikkaus, kastelu kesäisin, keväthallan torjunta ja käsin tapahtuva poiminta ovat Kiwi de l'Adourin tuottajien erityisosaamista. Tuottajat ryhtyivät pian perustamaan varastointia, pakkaamista ja myyntiä varten osuuskuntia ja nykyaikaisella teknologialla varustettuja laitoksia.

Nykyisin Kiwi de l'Adourin tuotantoon, säilytykseen ja kaupan pitämiseen liittyvästä osaamisesta on tullut koko tuotannonalan yhteistä omaisuutta. Tuottajat ovat osoittaneet mukautumiskykynsä ryhtyessään viljelemään uutta hedelmää tavoitteenaan maantieteelliseen alkuperään yhdistyvä korkea laatu. Tämä asenne johtuu todennäköisesti gastronomian ja ruokakulttuurin arvostuksesta kyseisellä alueella osana paikallista kulttuuriperintöä. Vuosien myötä on todettu, että Kiwi de l'Adour herättää kasvavaa mielenkiintoa ranskalaisten ja kansainvälisten asiakkaiden keskuudessa, ja tuotteen korkealaatuiset makuominaisuudet saavat tunnustusta koko markkinointikauden ajan.

4.7   Valvontaelin:

Nimi:

Qualisud

Osoite:

«Agropole» BP 102, Lasserre

F-47000 Agen

Puhelin:

(33-5) 58 06 15 21

Faksi:

Sähköposti:

qualisud@wanadoo.fr

Qualisud on EN 45011 -standardin mukaisesti hyväksytty ja akkreditoitu varmennuslaitos.

4.8   Merkinnät: Kussakin hedelmässä (yksittäispakkauksia lukuun ottamatta) on tarraetiketti, johon on merkitty:

tuotteen nimitys ”KIWI DE L'ADOUR”.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.