18.6.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 152/11


Komission tiedonanto seuraavien aineiden riskinarvioinnin tuloksista ja riskien vähentämisen toimintasuunnitelmista: natriumkromaatti, natriumdikromaatti ja 2,2',6,6'-tetrabromi-4,4'-isopropylideenidifenoli (tetrabrombisfenoli A)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2008/C 152/02)

Olemassa olevien aineiden vaarojen arvioinnista ja valvonnasta 23 päivänä maaliskuuta 1993 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 793/93 (1) käsitellään tietojen raportointia, ensisijaisuusjärjestystä, riskien arviointia ja tarvittaessa toimintasuunnitelmien kehittämistä olemassa oleviin aineisiin liittyvien riskien rajoittamiseksi.

Asetuksen (ETY) N:o 793/93 nojalla komission asetuksessa (EY) N:o 143/97 (2) on vahvistettu kolmas ensisijaisten aineiden luettelo ja komission asetuksessa (EY) N:o 2364/2000 (3) neljäs ensisijaisten aineiden luettelo. Näiden säädösten nojalla seuraavat aineet on määritelty ensisijaisiksi:

natriumkromaatti,

natriumdikromaatti,

2,2',6,6'-tetrabromi-4,4'-isopropylideenidifenoli (tetrabromibisfenoli A).

Näiden asetusten mukaisesti esittelijöiksi nimetyt jäsenvaltiot ovat arvioineet kyseisistä aineista ihmisille ja ympäristölle aiheutuvat riskit siten kuin olemassa olevien aineiden ihmisille ja ympäristölle aiheuttamien riskien arviointia koskevien periaatteiden vahvistamisesta 28 päivänä kesäkuuta 1994 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1488/94 (4) säädetään. Lisäksi jäsenvaltiot ovat ehdottaneet toimintasuunnitelmaa riskien rajoittamiseksi asetuksen (ETY) N:o 793/93 mukaisesti.

Myrkyllisyyttä, ekomyrkyllisyyttä ja ympäristöä käsittelevää tiedekomiteaa (SCTEE) ja terveys- ja ympäristöriskejä käsittelevää tiedekomiteaa (SCHER) on kuultu, ja ne ovat antaneet lausuntonsa esittelijöiden tekemistä riskinarvioinneista. Lausunnot ovat tiedekomiteoiden internetsivustolla.

Asetuksen (ETY) N:o 793/93 11 artiklan 2 kohdassa säädetään, että riskinarvioinnin tulokset ja riskien rajoittamiseen tähtäävät toimintaperiaatteet hyväksytään yhteisön tasolla ja että komissio julkaisee ne. Tässä tiedonannossa ja siihen liittyvässä komission suosituksessa (5) 2008/454/EY esitetään yllämainittuja aineita koskevien riskinarviointien (6) tulokset ja toimintasuunnitelmat kyseisistä aineista johtuvien riskien rajoittamiseksi.

Tiedonannossa esitettävät riskinarvioinnin tulokset sekä riskien vähentämistä koskevat toimintasuunnitelmat ovat asetuksen (ETY) N:o 793/93 15 artiklan 1 kohdalla perustetun komitean lausunnon mukaiset.


(1)  EYVL L 84, 5.4.1993, s. 1.

(2)  EYVL L 25, 28.1.1997, s. 13.

(3)  EYVL L 237, 25.10.2000, s. 5.

(4)  EYVL L 161, 29.6.1994, s. 3.

(5)  EUVL L 158, 18.6.2008.

(6)  Laaja riskinarviointiraportti ja sen tiivistelmä ovat saatavilla Euroopan kemikaaliviraston (ECB) Internet-sivulla:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/


LIITE

1 OSA

CAS N:o: 7775-11-3

 

Einecs N:o: 231-889-5

Molekyylikaava:

Na2CrO4

Einecs-nimi:

Natriumkromaatti

IUPAC-nimi:

Natriumkromaatti

Esittelijä:

Yhdistynyt kuningaskunta

Luokitus (1):

Carc. Cat 2; R45

Muta. Cat 2; R46

Repr. Cat 2; R60-61

T+; R26

T; R25–48/23

C; R34

Xn; R21

R42/43

N; R50-53

Riskinarviointi perustuu viiden Euroopan yhteisössä valmistetun tai yhteisöön tuodun kuudenarvoista kromia sisältävän aineen elinkaariin liittyviin nykykäytäntöihin, jotka esittelijänä toimiva jäsenvaltio (2) on selostanut komissiolle toimittamassaan riskinarvioinnissa.

Käytettävissä oleviin tietoihin perustuvassa riskinarvioinnissa on selvitetty, että Euroopan yhteisön alueella viittä kuudenarvoista kromia sisältävää yhdistettä käytetään pääasiassa muiden kromi (VI)- ja kromi (III)-yhdisteiden lähtöaineina, puunsuoja-aineissa, metallienkäsittelyaineissa, vahojen ja K-vitamiinin valmistuksessa, pigmenteissä ja katalyyttinä.

Ainetta käytetään myös puuvillan värjäyksessä hapettimena, valokuvauksessa ja syöpymisenestoaineena jäähdytysvesissä sekä aktiivihiilen valmistuksessa.

RISKINARVIOINTI

A.   Ihmisten terveys

Riskinarvioinnin päätelmät

TYÖNTEKIJÄT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Kaikissa altistusskenaarioissa voi aiheutua:

hengittyelinten ärtymistä,

silmien ja ihon ärtymistä,

akuuttia myrkyllisyyttä, jos kyseessä on lyhytkestoinen erittäin voimakas inhalaatioaltistus,

ihon herkistymistä,

työperäistä astmaa,

lisääntymismyrkyllisyyttä (vaikutukset hedelmällisyyteen ja kehityshäiriöt), jos kyseessä on toistuva inhalaatioaltistus,

perimän muutoksia ja syöpää.

Niitä natriumkromaatin vaikutuksia, joita toistuva inhalaatioaltistus kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille aiheuttaa hengitysteille ja munuaisille, ei ole tutkittu riittävästi. Erityisesti ei ole määritelty vaikutuksetonta altistavaa pitoisuutta (NOAELia) ja annoksen ja vasteen välistä suhdetta. Koska aine on tunnistettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa, edellytetään sille tavallisesti valvontatoimenpiteitä, joihin lisätiedoilla ei olisi vaikutusta.

Riskinarvioinnin päätelmät

KULUTTAJAT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Kupari-kromi-arseeniyhdisteillä (CCA) käsitellyn kuivan puun (esimerkiksi puiset leikkivälinerakenteet) käsittelystä aiheutuva ihoaltistus saattaa aiheuttaa perimän muutoksia ja syöpää sekä aikuisille että lapsille, koska näille aineille ei voida määritellä kynnysarvoa, jonka alittavat pitoisuudet eivät aiheuttaisi lainkaan vaaraa ihmisten terveydelle. Riskinarviointi osoittaa kuitenkin, että riski on jo alhainen. Tämä olisi otettava huomioon harkittaessa nykyisten valvontatoimien riittävyyttä ja erityisten lisätoimien toteutettavuutta ja käytännöllisyyttä.

Sellaiselle CCA:lle käsitellylle puulle, joka ei vielä ole täysin kuivaa, altistuville kuluttajille aiheutuvaa riskiä ei ole virallisesti tutkittu. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on kielletty CCA:lla käsitellyn puun toimittaminen, jos puu ei ole vielä täysin kuivaa. Tämän säännön noudattaminen on yksi torjunta-aineiden valvonta-asetuksissa (Control of Pesticides Regulations, 1986) määrätyistä käyttöehdoista. Vastaavia valvontatoimenpiteitä saatetaan soveltaa jo kaikissa muissakin jäsenvaltioissa. Jos jäsenvaltioissa ei kuitenkaan sovelleta erityisiä valvontatoimenpiteitä, saattaa kaikille asiaan liittyville ihmisen terveyden osa-alueille aiheutua vaaraa.

Riskinarvioinnin päätelmät

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistus saattaa aiheuttaa perimän muutoksia ja syöpää, koska ei voida määritellä kynnysarvoa, jonka alittavat pitoisuudet eivät aiheuttaisi lainkaan vaaraa ihmisten terveydelle. Riskinarviointi osoittaa kuitenkin, että riski on jo alhainen. Tämä olisi otettava huomioon harkittaessa nykyisten valvontatoimien riittävyyttä ja erityisten lisätoimien toteutettavuutta ja käytännöllisyyttä.

Riskinarvioinnin päätelmät

IHMISTEN TERVEYS (fysikaalis-kemialliset ominaisuudet)

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

B.   Ympäristö

Riskinarvioinnin päätelmät

ILMAKEHÄ

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

Ympäristöriskien arvioinnin päätelmä

VESIEKOSYSTEEMI ja MAAEKOSYSTEEMI

1.

Lisätietoja ja/tai -kokeita tarvitaan. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle aineen, pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, puunsuoja-aineen levityksen, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voi vaikuttaa sedimenttikerrokseen.

Vaaditut tiedot ja/tai testit ovat seuraavat:

Sedimentissä eläville organismeille aiheutuvaa myrkyllisyyttä koskevat testit.

Osassa II olevan ympäristölle aiheutuvien riskien vähentämisstrategian ja siihen liittyvän komission suosituksen (3) 2008/454/EY täytäntöönpano poistanee lisätietovaatimusten tarpeen.

Altistuminen aineelle pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voi aiheuttaa ympäristön osasta riippumattomia vaikutuksia saalistajien altistuessa aineelle tahattomasti simpukoihin perustuvan ravintoketjun välityksellä.

Vaaditut tiedot ja/tai testit ovat seuraavat:

Lisätutkimukset kromin otosta muihin organismeihin kuin kaloihin, organismeissa olevan kromin ominaispiirteistä ja siitä, aiheuttaako kromia sisältävien saaliiden syöminen muuta myrkyllisyyttä organismeille.

Osassa II olevan ympäristölle aiheutuvien riskien vähentämisstrategian ja siihen liittyvän suosituksen 2008/454/EY täytäntöönpano poistanee lisätietovaatimusten tarpeen.

2.

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle aineen tuotannon (vaikutuksia vain vesiekosysteemiin ja vain yhdestä laitoksesta), pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, puunsuoja-aineen levityksen, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voivat vaikuttaa vesi- ja maaekosysteemiin.

Riskinarvioinnin päätelmät

JÄTEVEDENKÄSITTELYLAITOSTEN MIKRO-ORGANISMIT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineiden formuloinnin, käytössä olevan käsitellyn puun, metallinkäsittelyaineiden formulointien ja metallinkäsittelyn yhteydessä voi vaikuttaa jätevedenpuhdistamojen toimintaan.

TOIMINTAPERIAATE RISKIEN RAJOITTAMISEKSI

TYÖNTEKIJÄT

Työntekijöiden suojelua koskevan voimassa olevan yhteisön lainsäädännön, erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (4) (syöpäsairauksien vaaraa ja perimän muutoksia koskeva direktiivi) katsotaan yleisesti ottaen antavan riittävät edellytykset aineiden aiheuttamien riskien rajoittamiseksi tarvittavalla tavalla. Tätä lainsäädäntöä on sovellettava.

Tähän liittyen suositellaan seuraavaa:

Kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille olisi tarvittaessa asetettava yhteisön tasolla työperäisen altistuksen raja-arvot direktiivin 98/24/ETY (5) tai direktiivin 2004/37/EY mukaisesti.

Kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille olisi asetettava yhteisön tasolla biologinen raja-arvo direktiivin 98/24/EY mukaisesti.

KULUTTAJAT ja YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Kuluttajien sekä ympäristön kautta altistuvien ihmisten suojelemiseksi annettujen voimassa olevien säädösten, erityisesti neuvoston direktiivissä 98/8/EY (biosidituotteet) ja neuvoston direktiivissä 76/769/ETY olevien CMR-aineista annettujen säännösten katsotaan käsittelevän tunnistettuja riskejä riittävästi.

YMPÄRISTÖ

Kromi olisi sisällytettävä vesipolitiikan puitedirektiivin (direktiivin 2000/60/EY liite X) nojalla annettuun ensisijaisten aineiden luetteloon sen tarkistuksen yhteydessä.

Huomiota olisi kiinnitettävä erityisesti siihen, että vuotien ja nahkojen parkitusta suorittavissa laitoksissa pelkistetään kuudenarvoista kromia sisältävistä yhdisteistä kolmenarvoista kromia sisältäviä parkitussuoloja. Olisikin suositeltavaa, että vuotien ja nahkojen parkitusteollisuuden parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa koskevan vertailuasiakirjan (BAT) seuraavassa tarkistuksessa asiakirjaan liitettäisiin asianmukaiset viittaukset siihen, ettei kuudenarvoista kromia sisältävien yhdisteiden pelkistäminen kolmenarvoista kromia sisältäviksi parkitussuoloiksi ole parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa.

Olisi suositeltavaa, että kuudenarvoisen kromin pitoisuutta puhdistamolietteessä ja maaperässä sekä vuotuista kuormaa koskevat raja-arvot sisällytettäisiin puhdistamolietettä koskevaan direktiivin 86/278/ETY.

Tällä hetkellä yhteisön tasolla voimassa olevan biosidejä koskevan lainsäädännön (direktiivi 98/8/EY) katsotaan yleisesti tarjoavan riittävän sääntelykehyksen kuudenarvoista kromia sisältäviä aineita sisältävien puunsuojatuotteiden ja kuudenarvoista kromia sisältäviä aineita sisältävillä puunsuoja-aineilla kyseessä olevan valtion alueella käsitellyn puun käytöstä aiheutuvien riskien rajoittamiseksi.

2 OSA

CAS N:o: 10588-01-9

 

Einecs N:o: 234-190-3

Molekyylikaava:

Na2Cr2O7

Einecs-nimi:

Natriumdikromaatti

IUPAC-nimi:

Natriumdikromaatti

Esittelijä:

Yhdistynyt kuningaskunta

Luokitus (6):

O; R8

Carc. Cat 2; R45

Muta. Cat 2; R46

Repr. Cat 2; R60-61

T+; R26

T; R25-48/23

C; R34

Xn; R21

R42/43

N; R50-53

Riskinarviointi perustuu viiden Euroopan yhteisössä valmistetun tai yhteisöön tuodun kuudenarvoista kromia sisältävän aineen elinkaariin liittyviin nykykäytäntöihin, jotka esittelijänä toimiva jäsenvaltio (2) on selostanut komissiolle toimittamassaan riskinarvioinnissa.

Käytettävissä oleviin tietoihin perustuvassa riskinarvioinnissa on selvitetty, että Euroopan yhteisön alueella käytetään näitä viittä kuudenarvoista kromia sisältävää yhdistettä pääasiassa muiden kromi (VI)- ja kromi (III)-yhdisteiden lähtöaineina, puunsuoja-aineissa, metallinkäsittelyssä, vahojen ja K-vitamiinin valmistuksessa, pigmenteissä ja katalyyttina.

Ainetta käytetään myös puuvillan värjäyksessä hapettimena, valokuvauksessa ja syöpymisenestoaineena jäähdytysvesissä sekä aktiivihiilen valmistuksessa.

RISKINARVIOINTI

A.   Ihmisten terveys

Riskinarvioinnin päätelmät

TYÖNTEKIJÄT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Kaikissa altistusskenaarioissa voi aiheutua:

hengityselinten ärtymistä,

silmien ja ihon ärtymistä,

akuuttia myrkyllisyyttä, jos kyseessä on lyhytkestoinen erittäin voimakas inhalaatioaltistus,

ihon herkistymistä,

työperäistä astmaa,

lisääntymismyrkyllisyyttä (vaikutukset hedelmällisyyteen ja kehityshäiriöt), jos kyseessä on toistuva inhalaatioaltistus,

perimän muutoksia ja syöpää.

Niitä vaikutuksia, joita toistuva inhalaatioaltistus kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille aiheuttaa hengitysteille ja munuaisille, ei ole tutkittu riittävästi. Erityisesti ei ole määritelty vaikutuksetonta altistavaa pitoisuutta (NOAELia) ja annoksen ja vasteen välistä suhdetta. Koska aine on yksilöity syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa, edellytetään sille tavallisesti valvontatoimenpiteitä, joihin lisätiedoilla ei olisi vaikutusta.

Riskinarvioinnin päätelmät

KULUTTAJAT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Kupari-kromi-arseeniyhdisteillä (CCA) käsitellyn kuivan puun (esimerkiksi puiset leikkivälinerakenteet) käsittelystä aiheutuva ihoaltistus saattaa aiheuttaa perimän muutoksia ja syöpää sekä aikuisille että lapsille, koska näille aineille ei voida määritellä kynnysarvoa, jonka alittavat pitoisuudet eivät aiheuttaisi lainkaan vaaraa ihmisten terveydelle. Riskinarviointi osoittaa kuitenkin, että riski on jo alhainen. Tämä olisi otettava huomioon harkittaessa nykyisten valvontatoimien riittävyyttä ja erityisten lisätoimien toteutettavuutta ja käytännöllisyyttä.

Sellaiselle CCA:lle käsitellylle puulle, joka ei vielä ole täysin kuivaa, altistuville kuluttajille aiheutuvaa riskiä ei ole virallisesti tutkittu. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on kielletty CCA:lla käsitellyn puun toimittaminen, jos puu ei ole vielä täysin kuivaa. Tämän säännön noudattaminen on yksi torjunta-aineiden valvonta-asetuksissa (Control of Pesticides Regulations, 1986) määrätyistä käyttöehdoista. Vastaavia valvontatoimenpiteitä saatetaan soveltaa jo kaikissa muissakin jäsenvaltioissa. Jos jäsenvaltioissa ei kuitenkaan sovelleta erityisiä valvontatoimenpiteitä, saattaa kaikille asiaan liittyville ihmisen terveyden osa-alueille aiheutua vaaraa.

Riskinarvioinnin päätelmät

YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistus saattaa aiheuttaa perimän muutoksia ja syöpää, koska ei voida määritellä kynnysarvoa, jonka alittavat pitoisuudet eivät aiheuttaisi lainkaan vaaraa ihmisten terveydelle. Riskinarviointi osoittaa kuitenkin, että riski on jo alhainen. Tämä olisi otettava huomioon harkittaessa nykyisten valvontatoimien riittävyyttä ja erityisten lisätoimien toteutettavuutta ja käytännöllisyyttä.

Riskinarvioinnin päätelmät

IHMISTEN TERVEYS (fysikaalis-kemialliset ominaisuudet)

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

B.   Ympäristö

Riskinarvioinnin päätelmät

ILMAKEHÄ

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

Ympäristöriskien arvioinnin päätelmä

VESIEKOSYSTEEMI ja MAAEKOSYSTEEMI

1.

Lisätietoja ja/tai -kokeita tarvitaan. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle aineen, pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, puunsuoja-aineen levityksen, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voi vaikuttaa sedimenttikerrokseen.

Vaaditut tiedot ja/tai testit ovat seuraavat:

Sedimentissä elävien organismien myrkyllisyystutkimukset.

Osassa II olevan ympäristölle aiheutuvien riskien vähentämisstrategian ja siihen liittyvän suosituksen (3) 2008/454/EY täytäntöönpano poistanee lisätietovaatimusten tarpeen.

Altistuminen aineelle pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voi aiheuttaa ympäristön osasta riippumattomia vaikutuksia saalistajien altistuessa aineelle tahattomasti simpukoihin perustuvan ravintoketjun välityksellä.

Vaaditut tiedot ja/tai testit ovat seuraavat:

Lisätutkimukset kromin otosta muihin organismeihin kuin kaloihin, organismeissa olevan kromin ominaisuuksista ja siitä, aiheuttaako kromia sisältävien saaliiden syöminen muuta myrkyllisyyttä organismeille.

Osassa II olevan ympäristölle aiheutuvien riskien vähentämisstrategian ja siihen liittyvän suosituksen 2008/454/EY täytäntöönpano poistanee lisätietovaatimusten tarpeen.

2.

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle aineen tuotannon (vaikutuksia vain vesiekosysteemiin ja vain yhdestä laitoksesta), pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineen formuloinnin, puunsuoja-aineen levityksen, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voivat vaikuttaa vesi- ja maaekosysteemiin.

Riskinarvioinnin päätelmät

JÄTEVEDENKÄSITTELYLAITOSTEN MIKRO-ORGANISMIT

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Altistuminen aineelle pigmentin tai kromioksidin tuotannon, parkitussuolojen, puunsuoja-aineiden formuloinnin, käsitellyn käytössä olevan puun, metallinkäsittelyaineiden formuloinnin ja metallinkäsittelyn yhteydessä voivat vaikuttaa jätevedenpuhdistamojen toimintaan.

TOIMINTAPERIAATE RISKIEN RAJOITTAMISEKSI

TYÖNTEKIJÄT

Työntekijöiden suojelua koskevan voimassa olevan yhteisön lainsäädännön, erityisesti direktiivin 2004/37/EY (4) (syöpäsairauksien vaaraa ja perimän muutoksia koskeva direktiivi) katsotaan yleisesti ottaen antavan riittävät edellytykset aineiden aiheuttamien riskien rajoittamiseksi tarvittavalla tavalla. Tätä lainsäädäntöä on sovellettava.

Tähän liittyen suositellaan seuraavaa:

Kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille olisi asetettava yhteisön tasolla työperäisen altistuksen raja-arvot direktiivin 98/24/EY (5) tai direktiivin 2004/37/EY mukaisesti.

Kuudenarvoista kromia sisältäville yhdisteille olisi asetettava yhteisön tason biologinen raja-arvo direktiivin 98/24/EY mukaisesti.

KULUTTAJAT ja YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Kuluttajien sekä ympäristön kautta altistuvien ihmisten suojelemiseksi annettujen voimassa olevien säädösten, erityisesti direktiivissä 98/8/EY (biosidituotteet) ja direktiivissä 76/769/ETY olevien CMR-aineista annettujen säännösten katsotaan käsittelevän tunnistettuja riskejä riittävästi.

YMPÄRISTÖ

Kromi olisi sisällytettävä vesipolitiikan puitedirektiivin (direktiivin 2000/60/EY liite X) nojalla annettuun ensisijaisten aineiden luetteloon luettelon tarkistuksen yhteydessä.

Huomiota olisi kiinnitettävä erityisesti siihen, että vuotien ja nahkojen parkitusta suorittavissa laitoksissa pelkistetään kuudenarvoista kromia sisältävistä yhdisteistä kolmenarvoista kromia sisältäviä parkitussuoloja. Olisikin suositeltavaa, että vuotien ja nahkojen parkitusteollisuuden parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa koskevan vertailuasiakirjan (BAT) seuraavassa tarkistuksessa asiakirjaan liitettäisiin asianmukaiset viittaukset siihen, ettei kuudenarvoista kromia sisältävien yhdisteiden pelkistäminen kolmenarvoista kromia sisältäviksi parkitussuoloiksi ole parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa.

Olisi suositeltavaa, että kuudenarvoisen kromin pitoisuutta puhdistamolietteessä ja maaperässä sekä vuotuista kuormaa koskevat raja-arvot sisällytettäisiin puhdistamolietettä koskevaan direktiivin 86/278/ETY.

Tällä hetkellä yhteisön tasolla voimassa olevan biosidejä koskevan lainsäädännön (direktiivi 98/8/EY) katsotaan yleisesti tarjoavan riittävän sääntelykehyksen kuudenarvoista kromia sisältäviä aineita sisältävien puunsuojatuotteiden ja kuudenarvoista kromia sisältäviä aineita sisältävillä puunsuoja-aineilla kyseessä oleva valtion alueella käsitellyn puun käytöstä aiheutuvien riskien rajoittamiseksi.

3 OSA

CAS N:o: 79-94-7

 

Einecs N:o: 201-236-9

Rakennekaava:

Image

Einecs-nimi:

2,2',6,6'-tetrabromi-4,4'-isopropylideenidifenoli (tetrabromibisfenoli A)

IUPAC-nimi:

2,2,6,6'-tetrabromi-4,4'-isopropylideenidifenoli

Esittelijä:

Yhdistynyt kuningaskunta

Luokitus (7):

Ei ole

Riskinarviointi perustuu Euroopan yhteisössä valmistetun tai yhteisöön tuodun aineen elinkaareen liittyviin nykykäytäntöihin, jotka esittelijänä toimiva jäsenvaltio (2) on selostanut komissiolle toimittamassaan riskinarvioinnissa.

Käytettävissä oleviin tietoihin perustuvassa riskinarvioinnissa on selvitetty, että ainetta käytetään Euroopan yhteisössä pääasiassa reaktiivisena ja additiivisena palonestoaineena muoveissa. Reaktiivisena palonestoaineena (kemiallisesti sitoutuneena polymeerimateriaaliin) sitä käytetään pääasiassa epoksihartseissa ja polykarbonaattihartseissa. Additiivisena palonestoaineena sitä käytetään pääasiassa akryylinitriili-butadieeni-styreenihartseissa (ABS-hartseissa).

RISKINARVIOINTI

A.   Ihmisten terveys

Riskinarvioinnin päätelmät

TYÖNTEKIJÄT, KULUTTAJAT ja YMPÄRISTÖN KAUTTA ALTISTUVAT IHMISET

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

Riskinarvioinnin päätelmät

IHMISTEN TERVEYS (fysikaalis-kemialliset ominaisuudet)

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

B.   Ympäristö

Riskinarvioinnin päätelmät

ILMAKEHÄ

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa lisätoimenpiteitä riskien vähentämiseksi. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

Riskinarvioinnin päätelmät

VESIEKOSYSTEEMI ja MAAEKOSYSTEEMI

1.

Lisätiedot ja/tai -testit ovat tarpeellisia.

Päätelmän perusteet:

On mahdollista, että TBBPA voi hajota bisfenoli A:ksi anaerobisessa makean ja suolaisen veden sedimentissä. Tätä päätelmää olisi tarkasteltava uudelleen, kun vesiekosysteemille aiheutuvia vaikutuksia koskevat tiedot on kerätty ja vastaava bisfenoli A:n PNEC-arvo on määritetty.

Toinen mahdollinen aineenvaihduntatuote/hajoamistuote, tetrabromibisfenoli A bis(metyylieetteri), täyttää mahdollisesti PBT-aineiden seulontaperusteet. Vaikka nykyisten tutkimusten tulokset ovat vielä epäselviä, on todennäköistä, että tämän hajoamistuotteen merkitys on hyvin vähäinen. Kun otetaan huomioon, että riskinvähentämistoimenpiteiden (joilla pitäisi vähentää lähtöaineen aiheuttamaa ympäristökuormaa) tarve on jo todettu joidenkin käyttötarkoitusten osalta, erityisiä jatkotoimia ei tässä vaiheessa suositella tämän asian osalta.

Meriekosysteemille aiheutuvaa riskiä kuvaavat suhdeluvut osoittavat, että tietyt käyttösovellukset saattavat aiheuttaa riskiä. Meriorganismeille aiheutuvaa myrkyllisyyttä koskevien lisätietojen tarvetta olisi arvioitava, kun makeaa vettä ja makean veden sedimenttiä koskevan arvioinnin perusteella mahdollisesti toteutettavien riskinvähentämistoimenpiteiden vaikutukset ovat tiedossa.

Osassa II olevan ympäristön riskien vähentämisstrategian ja siihen liittyvän suosituksen (3) 2008/454/EY täytäntöönpano vähentänee riittävästi aineen pitoisuuksia vesi- ja maaekosysteemeissä ja poistanee lisätietovaatimusten tarpeen.

2.

Riskien rajoittamiseksi tarvitaan erityistoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Pintaveden ja sedimentin PEC/PNEC on > 1 sellaisissa seostuslaitoksissa, joissa käytetään TBBPA:ta additiivisena palonestoaineena ABS-hartseissa (akryylinitriili-butadieeni-styreenihartseissa).

Maaperän PEC/PNEC on > 1 sellaisissa seostus- ja muuntamislaitoksissa, joissa käytetään TBBPA:ta additiivisena palonestoaineena ABS-hartseissa. Muuntamislaitosten osalta päätelmät riippuvat siitä, levitetäänkö laitoksen puhdistamolietettä maatalousmaalle vai ei (riskiä ei ole tunnistettu, jos puhdistamolietettä ei levitetä maalle). ABS-hartsien seostuslaitoksilla riski on tunnistettu riippumatta puhdistamolietteen levittämistä koskevista oletuksista.

Riskinarvioinnin päätelmät

JÄTEVEDENKÄSITTELYLAITOSTEN MIKRO-ORGANISMIT

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen hankkia lisätietoja ja/tai suorittaa lisäkokeita tai toteuttaa riskien vähentämistä koskevia lisätoimenpiteitä. Päätelmän perusteet:

Riskinarviointi osoittaa, ettei riskejä ole odotettavissa. Riskien tämänhetkisten vähentämistoimenpiteiden katsotaan olevan riittäviä.

TOIMINTAPERIAATE RISKIEN RAJOITTAMISEKSI

Riskinvähentämistä koskevan strategian tulokset vahvistetaan vastaavassa suosituksessa 2008/454/EY.


(1)  Aineen luokituksesta on säädetty vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 67/548/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen kahdennenkymmenennenyhdeksännen kerran 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa komission direktiivissä 2004/73/EY (EUVL L 152, 30.4.2004, s. 1, sellaisena kuin se on muutettuna EUVL L 216, 16.6.2004, s. 125).

(2)  Laaja riskinarviointiraportti ja sen tiivistelmä ovat saatavilla Euroopan kemikaaliviraston Internet-sivulla:

http://ecb.jrc.it/existing-substances/

(3)  EUVL L 158, 18.6.2008.

(4)  EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50.

(5)  EYVL L 131, 5.5.1998, s. 11.

(6)  Aineen luokituksesta on säädetty vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 67/548/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen kahdennenkymmenennenyhdeksännen kerran 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa komission direktiivissä 2004/73/EY (EUVL L 152, 30.4.2004, s. 1, sellaisena kuin se on muutettuna EUVL L 216, 16.6.2004, s. 125).

(7)  Tämä kemiallinen aine ei tällä hetkellä sisälly direktiivin 67/548/ETY liitteeseen I.