5.12.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 311/156


KERTOMUS

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2007 sekä säätiön vastaukset

(2008/C 311/23)

SISÄLLYS

1—2

JOHDANTO

3—6

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSLAUSUMA

7—10

HUOMAUTUKSET

Taulukot 1–4

Säätiön vastaukset

JOHDANTO

1.

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (jäljempänä ’säätiö’) perustettiin 26 päivänä toukokuuta 1975 annetulla neuvoston asetuksella (ETY) N:o 1365/75 (1). Säätiön tarkoituksena on edistää parempien elin- ja työolojen suunnittelua ja luomista Euroopan unionissa kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä.

2.

Taulukossa 1 esitetään yhteenveto säätiön vastuualueista ja toiminnoista. Säätiön laatimasta varainhoitovuotta 2007 koskevasta tilinpäätöksestä esitetään keskeisiä tietoja taulukoissa 2, 3 ja 4.

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (2). Tilintarkastustuomioistuin laati lausuman tarkastettuaan säätiön tilinpäätöksen Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 248 artiklan perusteella.

4.

Neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1365/75 16 artiklan mukaisesti säätiön johtaja laati säätiön tilinpäätöksen 31. joulukuuta 2007 päättyneeltä varainhoitovuodelta (3). Tilinpäätös toimitettiin tilintarkastustuomioistuimelle, jonka on annettava lausuma tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

5.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien (IFAC ja ISSAI) (4) ja eettisten sääntöjen mukaisesti siltä osin kuin kyseisiä standardeja ja sääntöjä voidaan soveltaa Euroopan yhteisön toimintaympäristöön. Tarkastus suunniteltiin ja toimitettiin pitäen tavoitteena sitä, että voidaan saada kohtuullinen varmuus tilien luotettavuudesta ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

6.

Tilintarkastustuomioistuin sai tarkastuksen avulla riittävän perustan alla olevaa lausumaa varten:

Tilien luotettavuusSäätiön tilit 31. joulukuuta 2007 päättyneeltä varainhoitovuodelta ovat kaikilta olennaisilta osiltaan luotettavat.Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuusSäätiön tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaiken kaikkiaan lailliset ja asianmukaiset.Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumaa kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET

7.

Säätiön vuoden 2007 talousarvio oli 20,2 miljoonaa euroa, kun vastaava luku edellisenä vuonna oli ollut 19,8 miljoonaa euroa. Luku sisältää Kroatian ja Turkin tulevaa jäsenyyttä koskevat komission rahoitusosuudet. Nämä rahoitusosuudet olisi pitänyt kirjata talousarvioon käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina, mutta näin ei tehty. Tämä on varainhoitoasetuksen vastaista.

8.

Varainhoitovuoden 2007 takaisin maksettavaa arvonlisäveroa (376 611 euroa) ei ollut vuoden loppuun mennessä pyydetty palauttamaan. Arvonlisäverot olisi pyynnöstä palautettava aika ajoin vuoden kuluessa. Tilanne oli vastoin moitteettoman varainhoidon periaatetta.

9.

Valintakomitea ei päättänyt valintakriteerien painotuksista eikä vähimmäispistemääristä palvelukseenottomenettelyjen alussa. Yhdessä tapauksessa määritellyt valintakriteerit eivät joko olleet avointa virkaa koskevan ilmoituksen mukaisia tai ne jäivät epämääräisiksi. Täten menettelyjen avoimuutta tai syrjimättömyyttä ei varmistettu.

10.

Hankintamenettelyiden osalta havaittiin seuraavat poikkeamat: sopimuksen taloudellista arviointia koskevaa menettelyä ei selitetty tarjouskilpailuasiakirjoissa selvästi eikä valintakriteereillä voitu kunnolla arvioida hakijoiden taloudellista kapasiteettia (5). Kyseiset puutteet heikensivät menettelyn laatua, ja riskinä oli, että lopullista valintaa ei suoritettu puolueettomasti.

Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 18. syyskuuta 2008 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 139, 30.5.1975, s. 1.

(2)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(3)  Tilinpäätös laadittiin 30. kesäkuuta 2008 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 18. heinäkuuta 2008.

(4)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto ((International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(5)  Kolme tapausta.


 

Taulukko 1

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin)

Perustamissopimuksen mukainen yhteisön toimivalta

Säätiön toimivaltuudet sellaisina kuin ne on määritelty neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 1365/75, jota on muutettu asetuksella (EY) N:o 1111/2005

Hallinto

Säätiön resurssit

(vuoden 2006 tiedot)

Tuotteet ja palvelut

”Yhteisön ja jäsenvaltioiden tavoitteena on, ottaen huomioon sosiaaliset perusoikeudet (…), elin- ja työolojen kohentaminen, (…) yhteisö tukee ja täydentää jäsenvaltioiden toimintaa seuraavilla aloilla: b) työehdot; c) työntekijöiden sosiaaliturva ja sosiaalinen suojeleminen; d) työntekijöiden suojelu työsopimuksen päättymisen yhteydessä; e) tiedottaminen työntekijöille ja työntekijöiden kuuleminen; f) työntekijöiden ja työnantajien edustaminen ja heidän etujensa kollektiivinen turvaaminen, mukaan lukien yhteistoiminta työpaikalla; g) yhteisön alueella oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palvelussuhteen ehdot; h) työmarkkinoilta syrjäytyneiden henkilöiden integroiminen; i) miesten ja naisten välinen tasa-arvo (…)”

(perustamissopimuksen 136 ja 137 artikla)

Tavoitteet

Säätiön päämääränä on edistää parempien elin- ja työolojen luomista kehittämällä ja levittämällä alan tietämystä. Se käsittelee erityisesti seuraavia kysymyksiä:

ihmisten olot työpaikalla

työn järjestäminen ja erityisesti työn suunnittelu

erityisesti tietyille työntekijäryhmille ominaiset ongelmat

ympäristön kehittämisen merkitys pitkällä aikavälillä

ihmisten toimintojen paikallinen ja ajallinen jakautuminen.

Tehtävät

Edistää tietojen ja kokemusten vaihtoa näillä aloilla

Tukea yhteistoimintaa yliopistojen, tutkimuslaitosten, hallintoviranomaisten sekä talous- ja sosiaalialan järjestöjen kesken

Tehdä tai teettää tutkimuksia sekä tukea pilottihankkeiden toteuttamista

Toimia mahdollisimman tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioissa tai kansainvälisellä tasolla toimivien erikoislaitosten kanssa.

1.   Johtokunta

Jokaisesta jäsenvaltiosta: yksi hallitusta edustava jäsen, yksi työnantajajärjestöjä edustava jäsen ja yksi työntekijäjärjestöjä edustava jäsen

kolme komission edustajaa.

2.   Johtokunnan puheenjohtajisto

11 jäsentä: 3 kutakin työmarkkinaosapuolta ja hallitusta edustavaa jäsentä, 2 komissiota edustavaa jäsentä

valvoo johtokunnan päätösten täytäntöönpanoa ja toteuttaa kaikki säätiön asianmukaisen johtamisen edellyttämät toimenpiteet johtokunnan kokousten välillä.

3.

Johtaja. Komissio nimittää johtokunnan esittämän ehdokasluettelon perusteella. Johtaja panee täytäntöön johtokunnan ja puheenjohtajiston päätökset ja johtaa säätiötä.

4.

Neuvoa-antavat komiteat koostuvat kolmesta komission, hallitusten ja työmarkkinaosapuolten jäsenestä. Komiteoiden tarkoituksena on antaa keskeisten hankkeiden täytäntöönpanoa ja tulosten arviointia koskevaa opastusta.

5.   Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

6.   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Lopullinen talousarvio 2007:

20,2 miljoonaa euroa (19,8 miljoonaa euroa)

Henkilöstö joulukuussa 2007:

Henkilöstötaulukossa 94 (94) virkaa, joista täytettyjä 84 (89)

Muu henkilöstö:

Komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat ja ulkoinen henkilöstö: 3 (1)

Sopimussuhteinen henkilöstö: 10 (9)

Yhteensä: 97 (99) henkilöstön jäsentä, joiden tehtävät jakautuvat seuraavasti:

Operatiiviset tehtävät: 55 (58)

Hallinnolliset tehtävät: 30 (32)

Sekalaiset tehtävät: 4 (4)

Valvonta ja kyselytutkimukset:

Euroopan työelämän suhteiden seurantakeskus, Euroopan työolojen seurantakeskus ja European Restructuring Monitor -väline

neljäs Euroopan työoloja koskeva kyselytutkimus: jälkianalyysi (aiheina sukupuoli ja työolot, ikääntyvä työväestö, työn järjestäminen, työaika ja työllisyystilanne jne.)

eurooppalainen kyselytutkimus työajasta ja työ- ja yksityiselämän välisestä tasapainosta: vuonna 2007 julkaistiin viisi kertomusta. Toinen kyselytutkimus valmisteilla.

Työllisyys ja uudelleenorganisointi:

Pimeä työ

European Restructuring Monitor -väline – tapaustutkimukset

sidosryhmien tiedustelupalvelu.

Työ- ja yksityiselämän välinen tasapaino ja työolot:

Kiinnostavia työpaikkoja kaikille

elinikäinen joustavuus ja turvallisuus

työllisyysrakenteen muuutokset.

Työmarkkinasuhteet ja kumppanuus:

Käytännesäännöt ja puitesopimukset

alakohtaisten ja paikallisten toimintavalmiuksien kehittäminen; työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu kymmenen jäsenvaltion EU:ssa

työaika ja työmarkkinasuhteet.

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja elämänlaatu:

Paikallisten viranomaisten rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa

lastenhoitopalvelujen kehittäminen epäsuotuisilla alueilla

elämän laadun edistäminen Euroopan maaseutualueilla.

Ideoiden ja kokemusten jakaminen ja niistä tiedottaminen:

376 julkaisua, 1,57 miljoonaa käyttäjäsessiota (keskimäärin 4 303/päivä)

37 lehdistötointa, 45 lehdistötiedotetta; 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006

1 126 artikkelia, joiden vastaava mainosarvo oli 2,1 miljoonaa euroa ja jotka tavoittivat noin 58 765 000 henkilöä eli 80 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006 (32 536 000). 252 toimittajien tekemää kyselyä eli 9 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna

seuraavat edistämiskampanjat: ”Neljäs Euroopan työoloja koskeva kyselytutkimus: mitä sanovat työntekijät?” ja ”Quality of life in Turkey

kiertävä tiedotuskampanja viidessä maassa

”Diversity in Europe and Environmental Changes” – yritysverkostoseminaareja

säätiön ”Youth and Work” -seminaarisarja

kansalliset tiedonvälityskeskukset (NOC-keskukset) 10 jäsenvaltiossa

16 näyttelyä

58 vierailukäyntiä säätiöön. Myös Suomen presidentti vieraili säätiössä.

Lähde: Säätiön toimittamat tiedot.


Taulukko 2

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin) – Talousarvion toteuttaminen varainhoitovuonna 2007

(1000 euroa)

Tulot (1)

Menot (1)

Tulojen alkuperä

Varainhoitovuoden lopulliseen talousarvioon kirjatut tulot

Saadut tulot

 

Varainhoitovuoden määrärahat

Edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt määrärahat

kirjatut

sidotut

maksetut

siirretyt

peruuntuneet

Käytettävissä olleet

maksetut

peruuntuneet

Yhteisöltä saatu tuki

19 600

19 600

I osasto

Henkilöstö

10 687

10 260

10 084

243

360

120

94

26

Muut tuet

300

340

II osasto

Hallinto

1 272

1 190

892

370

10

635

567

68

Muut tulot

280

321

III osasto

Toiminta

8 221

7 943

3 712

4 397

112

3 557

3 410

147

Yhteensä

20 180

20 261

Yhteensä

20 180

19 393

14 688

5 010

482

4 312

4 071

241

Lähde: Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa esitetään yhteenveto säätiön tilinpäätökseen sisältyvistä tiedoista. Saadut tulot sekä maksut on arvioitu kassaperusteisesti.


Taulukko 3

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin) – Tuloslaskelma varainhoitovuosilta 2007 ja 2006

(1000 euroa)

 

2007

2006

Toiminnan tuotot

Yhteisön tuet

19 600

19 000

Muut tuet

340

517

Muut tulot

884

248

Yhteensä (a)

20 824

19 765

Toimintamenot

Henkilöstömenot

9 132

8 908

Käyttöomaisuuteen liittyvät menot

608

724

Muut hallintomenot

2 416

2 106

Toimintamenot

8 597

7 409

Yhteensä (b)

20 753

19 147

Toiminnan ylijäämä/(alijäämä) (c = a – b)

71

618

Rahoitustuotot (e)

0

0

Rahoituskulut (f)

4

10

Rahoitustoiminnan ylijäämä/(alijäämä) (g = e – f)

–4

–10

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos (h = c + g)

67

608

Lähde: Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa esitetään yhteenveto säätiön tilinpäätökseen sisältyvistä tiedoista. Tilinpäätös on laadittu suoriteperusteisesti.


Taulukko 4

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Dublin) – Tase 31. joulukuuta 2007 ja 31. joulukuuta 2006

(1000 euroa)

 

2007

2006

Pysyvät vastaavat

Aineettomat käyttöomaisuushyödykkeet

46

84

Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet

3 327

2 388

Vaihtuvat vastaavat

Lyhytaikaiset ennakkomaksut

732

344

Lyhytaikaiset saamiset

1 095

690

Rahat ja pankkisaamiset

4 635

3 111

Vastaavaa yhteensä

9 835

6 617

Lyhytaikainen vieras pääoma

Riski- ja kuluvaraus

141

274

Muut lyhytaikaiset velat

3 695

1 643

Vastattavaa yhteensä

3 836

1 917

Nettovarallisuus

5 999

4 700

Varaukset

Kertynyt ylijäämä/alijäämä

5 932

4 092

Varainhoitovuoden taloudellinen tulos

67

608

Nettopääoma

5 999

4 700

Lähde: Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa esitetään yhteenveto säätiön tilinpäätökseen sisältyvistä tiedoista. Tilinpäätös on laadittu suoriteperusteisesti.


(1)  Käyttötarkoitukseensa sidotut tulot mukaan luettuina.

Lähde: Säätiöltä saadut tiedot. Taulukossa esitetään yhteenveto säätiön tilinpäätökseen sisältyvistä tiedoista. Saadut tulot sekä maksut on arvioitu kassaperusteisesti.


SÄÄTIÖN VASTAUKSET

7.

Vuodesta 2008 lähtien ABAC-ohjelmistossamme on R0-budjettikohdat, ja tulemme menettelemään tilintarkastustuomioistuimen suosituksen mukaan.

8.

Arvonlisäverojen palautus vuoden 2007 osalta viivästyi uuden kirjanpito-ohjelmiston ABACin käyttöönoton johdosta. Asia hoidettiin huhtikuussa 2008, ja arvonlisäverot saatiin kokonaan palautetuiksi.

9.

Eurofound on jo muuttanut palvelukseenottomenettelyään tilintarkastustuomioistuimen esittämien asioiden osalta.

10.

Eurofound käytti tilintarkastustuomioistuimen arvostelemaa menettelyä talousarvioon liittyvän epävarmuuden vuoksi. Eurofound uskoo kuitenkin, että lopputulos oli paras mahdollinen. Tulevaisuudessa hintojen arvioinnin menetelmät määritellään tavalla, joka eliminoi alusta alkaen mielivaltaisen päätöksenteon asiassa.

Taloudellisesta kapasiteetista todettakoon, että täytäntöönpanosääntöjen 135 artiklan 2 kohdan mukaan Eurofound voi määrätä kapasiteetin vähimmäistason. Tulevaisuudessa Eurofound esittää taloudellisen kapasiteetin vähimmäistason kriteerit.