52008DC0567




[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 18.9.2008

KOM(2008) 567 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO

Euroopan parlamentille ja neuvostolle EU:n huumeidenvastaisesta toimintasuunnitelmasta vuosiksi 2009–2012

{SEC(2008) 2455}{SEC(2008) 2454}{SEC(2008) 2456}

Johdanto

Huumeet huolestuttavat syvästi Euroopan kansalaisia, ja ne ovat eurooppalaisen yhteiskunnan turvallisuuden ja terveyden kannalta merkittävä uhka.

Eurooppa-neuvosto vahvisti joulukuussa 2004 yksimielisesti EU:n huumausainestrategian vuosiksi 2005–2012[1]. Strategian avulla pyritään saavuttamaan korkea suojelun, hyvinvoinnin ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden taso torjumalla ja vähentämällä huumeiden käyttöä.

Strategian hyväksyminen itsessään oli selvä merkki siitä, että poliittinen huolestuminen huumeista kaikkialla Euroopan unionissa ajoi jäsenvaltioiden erilaisten suhtautumistapojen ohi ja että kaikki jäsenvaltiot ovat valmiita allekirjoittamaan samat perusperiaatteet. Nämä periaatteet ovat tasapainoinen lähestymistapa huumeiden kysynnän ja tarjonnan vähentämiseksi, strategian toteuttaminen ongelman luonteesta ja laajuudesta saatavien luotettavien tietojen perusteella, perusoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittaminen sekä – yhä enenevässä määrin – huumekauppiaisiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen kohdistuva koordinoitu valtioiden rajat ylittävä lainvalvonta.

Huumausainestrategiassa luodaan myös puitteet kahdelle peräkkäiselle nelivuotiselle toimintasuunnitelmalle. Ensimmäinen toimintasuunnitelma (2005 – 2008)[2] sisälsi yli 80 toimea, joiden avulla koordinoitiin hallitusten toimia tärkeimmillä huumeisiin liittyvillä aloilla, kuten kansanterveys, lainvalvonta, tulli, rikosoikeus ja ulkosuhteet. Vaikka täytäntöönpano onkin usein jäsenvaltioiden vastuulla, komissiolla on aktiivinen rooli käynnissä olevan työn helpottajana ja arvioijana. Sen lisäksi se seuraa huumetorjuntalainsäädäntöä, kuten laittomasta huumausainekaupasta tehtyä neuvoston puitepäätöstä 2004/757/YOS, josta se antaa kertomuksen vuoden 2009 puolivälissä. Kuluneiden neljän vuoden aikana saatujen kokemusten perusteella komissio esittää tässä asiakirjassa neuvoston vahvistettavaksi järjestyksessä toisen toimintasuunnitelman (2009–2012).

Mitä nykyisellä huumeita koskevalla toimintasuunnitelmalla on tähän mennessä saavutettu?

Nykyisen toimintasuunnitelman perimmäisenä tavoitteena on:

”... vähentää huomattavasti huumausaineiden käyttöä väestön keskuudessa ja rajoittaa laittomien huumausaineiden käytön ja kaupan aiheuttamia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja ”.

Liitteenä olevan arviointikertomuksen[3] ovat laatineet komissio, jäsenvaltiot, Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EHNVS), Europol ja kansalaisyhteiskunnan foorumissa edustettuna olevat eurooppalaiset kansalaisjärjestöverkostot. Se on tähän mennessä laajin arviointi EU:n huumepolitiikan toteuttamisesta, ja se osoittaa, että nykyisen toimintasuunnitelman tavoitteet on osittain saavutettu:

- Huumeiden käyttö on EU:ssa edelleen runsasta. Käytettävissä olevien tietojen mukaan heroiinin, kannabiksen ja synteettisten huumeiden käyttö on entisellä tasolla tai vähentynyt, kun taas kokaiinin käyttö lisääntyy monissa jäsenvaltioissa. EU:ssa arvioidaan olevan noin 70 miljoonaa kannabiksen käyttäjää (luvuissa ovat mukana myös joskus aineita käyttäneet), vähintään 12 miljoonaa kokaiinin käyttäjää, 9,5 miljoonaa ekstaasin käyttäjää ja 11 miljoonaa amfetamiinien käyttäjää, ja vähintään puolen miljoonan ihmisen tiedetään saavan esimerkiksi heroiinin korvaushoitoa.[4]

- Vaikka omahyväisyyteen ei olekaan syytä, tiedot vastaavista maista muualta maailmasta osoittavat, että kannabiksen, kokaiinin ja amfetamiinien kulutus on EU:ssa huomattavasti vähäisempää kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Sama pätee huumeruiskujen välityksellä saatujen hiv-tartuntojen määrään.

- Arviointi osoittaa myös, että jäsenvaltioiden huumepolitiikat lähestyvät toisiaan ja että ollaan siirtymässä kansallista politiikkaa tukeviin toimintasuunnitelmiin.

- Tähän mennessä saatu näyttö osoittaa, että EU on onnistunut ainakin hillitsemään laajamittaista päihteiden väärinkäyttöä ja että se keskittyy entistä enemmän niihin haittoihin, joita huumeet aiheuttavat yksittäisille ihmisille ja yhteiskunnalle. On tärkeää huomata, että tämä on onnistunut siitä huolimatta, että tarkastelujaksolla laiton opiaattituotanto lisääntyi maailmassa huomattavasti ja että kokaiinia suunnattiin EU:n markkinoille ennen näkemättömiä määriä. Kun otetaan huomioon tarjonnan voimakas lisääntyminen, EU:n selviytyminen ongelman hoitamisessa näyttäytyy positiivisemmassa valossa.

- Kansainvälisessä yhteistyössä EU:n kantoja koordinoidaan paremmin kansainvälisillä huumefoorumeilla, joista esimerkkinä YK:n huumausainetoimikunta (CND). Lisäksi EU:n yhtenäinen ja tasapainoinen huumeita koskeva lähestymistapa toimii entistä useammin mallina muille maailman maille.

Nykyinen toimintasuunnitelma (2005–2008) on kunnianhimoinen. Edistymistä on tapahtunut monilla alueilla, mutta myös puutteita on havaittu.

Monilla alueilla on edelleen koordinointiongelmia, ja vaikka EU:n huumeidenkäyttö-, huumeidenkäytön ehkäisy- ja huumehoitotilannetta koskevien tietojen laatu on jatkuvasti parantunut, tiedoissa on edelleen huomattavia aukkoja. Luotettavat tiedot huumeiden tarjonnasta ja kolmansille maille suunnatun huumetorjuntaan liittyvän avunannon laajuudesta ja tuloksista puuttuvat.

Miten lisätä sitoutumista huumeidenkäytön vähentämiseen kaikkialla yhteiskunnassa?

EU:n on selvästikin tehtävä enemmän huumeidenkäytön aiheuttamien yhteiskunnallisten ja terveysvaikutusten vähentämiseksi. Jos miljoonat eurooppalaiset ovat joskus käyttäneet huumeita tai käyttävät niitä parhaillaan, poliittisten toimenpiteiden ja ihmisten käyttäytymisen välillä on ristiriita, jota mikään yhteiskunta ei voi jättää huomiotta.

On saatu näyttöä, että yksi (kustannus)tehokkaimmista tavoista käsitellä huumeidenkäyttöä on huumeidenkäytön ehkäisystä, huumehoidosta, huumehaittojen vähentämisestä ja lainvalvonnasta vastaavien viranomaisten yhteistyö vapaaehtoisjärjestöjen ja palveluntarjoajien kanssa. Toisin sanoen kansalaiset sekä heidän luomansa ja heitä varten luodut instituutiot liittyvät yhteen.

On aika tuoda ihmiset huumepolitiikan keskiöön ja lisätä Euroopan kansalaisten osallistumista. Komission avulla vuonna 2006 perustettu huumausaineita käsittelevä kansalaisyhteiskunnan foorumi oli tässä ensimmäinen askel. Tukeakseen EU:n huumeidenvastaisen toimintasuunnitelman toteuttamista komissio aikoo seuraavan toimintasuunnitelman voimassaoloaikana selvittää, miten työhön voitaisiin ottaa mukaan tahot, jotka haluavat virallisesti sitoutua toteuttamaan käytettävissään olevin keinoin tarvittavat toimet omalla tasollaan vähentääkseen niitä haittoja, joita huumeet aiheuttavat ihmisille. Tässä suhteessa eräs ajatus, jota olisi kehitettävä, on ’Euroopan huumetyön allianssin’ muodostaminen. Kyse olisi siitä, että kuka tahansa kansalainen tai mikä tahansa kansalaisryhmä voisi julkisesti sitoutua levittämään tietoa huumeidenkäytön vaaroista ja tukemaan parhaita käytäntöjä.

Uusi huumeidenvastainen toimintasuunnitelma vuosiksi 2009–2012

EU:n huumausainestrategiassa käsitellään monimutkaista ilmiötä, ja muutoksen aikaansaaminen edellyttää pitkäaikaista lähestymistapaa. Siinä keskitytään huumepolitiikan kahteen pääulottuvuuteen, jotka ovat huumeiden kysynnän vähentäminen ja huumeiden tarjonnan vähentäminen . Niitä täydennetään kolmella monialaisella teemalla, jotka ovat koordinointi , kansainvälinen yhteistyö ja tiedotus, tutkimus ja arviointi .

Komissio ehdottaa strategian tueksi uutta huumeidenvastaista toimintasuunnitelmaa (2009–2012), joka pohjautuu olemassa olevaan kehykseen ja sen lisäksi viimeisten neljän vuoden aikana saatuihin kokemuksiin. Toimintasuunnitelman ensisijaiset tavoitteet ovat seuraavat:

1. Vähennetään huumeiden kysyntää ja lisätään yleistä tietoisuutta

Huumeidenkäytön ja sen seurauksien vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikuttavuutta on edelleen lisättävä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä riskiryhmiin ja sekakäytön (eli laittomien ja laillisten aineiden, erityisesti alkoholin, samanaikaisen käytön) ehkäisemiseen.

2. Aktivoidaan Euroopan kansalaiset osallistumaan

Komissio ehdottaa, että jäsenvaltioiden ja kansalaisyhteiskunnan kanssa käynnistetään kuuleminen, jonka tavoitteena on valmistella Euroopan kansalaisten huumetyön allianssin hyväksymistä. Allianssissa olisi kyse sitoutumisesta periaatteisiin, jotka ohjaavat kansalaisia heidän suhtautumisessaan huumeisiin lähiympäristössään. Sen olisi oltava sopusoinnussa kansallisten lakien ja käytäntöjen kanssa ja annettava myönteisille toimille ja valtaistamiselle sijaa pyrittäessä kohti turvallisempaa ja terveempää yhteiskuntaa.

3. Huumeiden tarjonnan vähentäminen

EU:n tasolla tarvitaan tehoavampaa lainvalvontaa huumeiden tuotannon ja salakuljetuksen estämiseksi. Europolin ja EU:n muiden rakenteiden valmiuksia on hyödynnettävä täysimääräisesti tiedusteluperusteisen toimintamallin pohjalta. Alueellisten turvallisuusrakenteiden toteuttamia koordinoidumpia toimia olisi tuettava.

4. Parannetaan kansainvälistä yhteistyötä

Koska EU on tärkein rahoittaja maailmanlaajuisessa huumetorjunnassa ja pyrkimyksissä löytää kestävämpiä ratkaisuja huumeidenviljelyyn liittyviin ongelmiin, EU:n toiminta tehostuisi huomattavasti, jos jäsenvaltioiden ja yhteisön politiikkaa koordinoitaisiin paremmin.

5. Pyritään ymmärtämään ongelmaa paremmin

Tietämystä huumeidenkäytön eri puolista on lisättävä, ja tutkimusta ja tietoa, esim. huumeisiin liittyvästä rikollisuudesta ja huumemarkkinoiden toimintatavoista, on koordinoitava paremmin.

Seuraavassa esitetty toimintasuunnitelma on tarkoitettu puitteiksi, joissa näitä ensisijaisia tavoitteita toteutetaan, ja antamaan tarvittaessa eurooppalaista lisäarvoa.

I. KOORDINOINTI |

Tärkein päämäärä: Tehokkaampi politiikan kehittäminen ja toteuttaminen |

Tavoite | Toimi | Aikataulu | Vastuutaho | Indikaattorit |

1. Sen varmistaminen, että tasapainotettu ja yhdennetty lähestymistapa, jossa perusoikeudet otetaan asianmukaisesti huomioon, näkyy jäsenvaltioiden politiikassa ja EU:n suhtautumisessa kolmansiin maihin sekä kansainvälisillä foorumeilla | 1. Jäsenvaltiot ja EU:n toimielimet koordinoivat huumepolitiikkaa tehokkaasti niin, että siinä otetaan huomioon EU:n huumausainestrategian (2005–2012) ja tämän toimintasuunnitelman tavoitteet. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Komissio Neuvosto | EU:n huumausainestrategian ja toimintasuunnitelmien tavoitteet sisällytetty jäsenvaltioiden politiikkaan EU:n tason huumepolitiikassa otetaan huomioon huumausainestrategian tavoitteet |

2. Toimivan EU:n tason koordinoinnin varmistaminen | 2. Neuvoston horisontaalinen huumausainetyöryhmä ottaa proaktiivisen roolin toteuttaessaan koordinointitehtäväänsä. | Jatkuva toteutus | Neuvosto | Relevanttien neuvoston työryhmien[5] ja huumausainetyöryhmän aktiivinen keskinäinen tiedottaminen ja osallistuminen |

3. Komissio ja neuvosto varmistavat huumepolitiikan sisäisten ja ulkoisten tekijöiden johdonmukaisuuden. | 2011 | Komissio Neuvosto | Sisäisen ja ulkoisen huumepolitiikan välinen johdonmukaisuus toteutunut |

4. Neuvosto selvittää huumeongelmatilanteen kerran vuodessa komission vuosittaisen tilanneselvityksen sekä EHNVS:n ja Europolin asiaa koskevien vuosikertomusten perusteella. | Jatkuva toteutus | Neuvosto Komissio EHNVS Europol | Neuvoston päätelmät |

3. Toimivan kansallisen tason koordinoinnin varmistaminen | 5. Puheenjohtajavaltio kutsuu kansalliset huumausainekoordinaattorit tai vastaavat säännöllisesti koolle edistämään toimia edellyttävien kiireellisten yksittäisten asioiden koordinointia. | Kahdesti vuodessa | Puheenjohtajavaltio Jäsenvaltiot | Vaikutus politiikan koordinointiin |

6. Jäsenvaltiot tutkivat ministeriöiden välistä huumekoordinointia sen varmistamiseksi, että EU:n tasolla esitettävät kannat ovat koordinoituja ja että EU:n toimintasuunnitelman tavoitteet välitetään toteutustasolle, jolla vaikutus on suurin. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Neuvosto | Jäsenvaltioiden osallistuminen neuvoston horisontaalisen huumausainetyöryhmän ja muiden työryhmien työhön on johdonmukaista |

4. Kansalaisyhteiskunnan osallistuminen huumepolitiikkaan | 7. Komissio pyytää vähintään kerran vuodessa palautetta huumepolitiikasta huumausaineita käsittelevältä kansalaisyhteiskunnan foorumilta. | Jatkuva toteutus | Komissio | Foorumi kokoontuu vähintään kerran vuodessa Komissio raportoi tuloksista neuvoston horisontaaliselle huumausainetyöryhmälle |

8. Jäsenvaltiot ottavat kansalaisyhteiskunnan mukaan kaikilla sopivilla huumepolitiikan tasoilla kansallisten käytäntöjen mukaisesti ’Euroopan huumetyön allianssin’ puitteissa. Allianssi on suunniteltu kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin saamiseksi mukaan huumeidenkäytön riskeistä valistavaan kampanjaan. | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot | Kansalaisyhteiskunta osallistuu kansalliseen keskusteluun Kansalaisyhteiskunnan panos Laaja sitoutuminen allianssiin |

II. KYSYNNÄN VÄHENTÄMINEN |

Tärkein päämäärä: Huumeidenkäytön vähentämiseen ja sen seurausten lieventämiseen tähtäävien toimenpiteiden laadun ja vaikuttavuuden parantaminen, erityisesti riskiryhmien osalta |

Tavoite | Toimi | Aikataulu | Vastuutahot | Indikaattori |

5. Huumeidenkäytön ja siihen liittyvien riskien ehkäiseminen | 9. Tuodaan hyväksi havaittuja yleismaailmallisia huumeidenkäytön ehkäistystrategioita järjestelmällisesti esiin erilaisissa yhteyksissä (esim. kouluissa, työpaikoilla ja vankiloissa). Huume-ehkäisyssä olisi otettava huomioon myös sekakäyttö (eli laittomien ja laillisten aineiden, erityisesti alkoholin yhteiskäyttö), kuten myös ajoneuvolla ajo huumeiden vaikutuksen alaisena. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Jäsenvaltioissa hyviksi havaittujen ohjelmien ja kokonaisvaltaisten strategioiden saatavuuden lisääntyminen Nuorten huumeidenkäytön yleisyys ja käsitys oman ikäryhmän huumeidenkäytöstä |

10. Toteutetaan kohdennettuja ohjelmia, joilla estetään tai viivästytetään ensimmäistä huumekokeilua hyviksi havaittujen ja innovatiivisten toimien avulla. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Ensimmäisen huumekokeilun torjumiseen tähtäävien, jäsenvaltioissa hyviksi havaittujen ohjelmien saatavuuden lisääntyminen Nuorten huumeidenkäytön yleisyys Huumeita ensi kertaa kokeilevien ikä |

6. Huumeiden ongelmakäytön – suonensisäiset huumeet mukaan lukien – kohdennettu ehkäiseminen | 11. Kehitetään edelleen tekniikoita varhaiseen havaitsemiseen ja puuttumiseen ja toteutetaan hyväksi havaittua valikoivaa ehkäisyä ongelmakäytölle alttiina olevien riskiryhmien keskuudessa varhaisen havaitsemisen ja puuttumisen avulla. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Perustietojen kerääminen ongelmakäytöstä Huumeiden ongelmakäytön kehityssuuntaukset Jäsenvaltioissa hyviksi havaittujen kohdennettujen huumeidenkäytön ehkäisyohjelmien saatavuuden lisääntyminen |

12. Jatkokehitetään ja toteutetaan hyväksi havaittua huumeidenkäytön ehkäisyä, joka kohdistuu huumeiden(seka)käyttäjiin, joilla on suuri riski tulla ongelmakäyttäjiksi, tarjoamalla helppopääsyistä neuvontaa, ongelmakäyttäytymisen hallintaa ja lyhythoitoa. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Perustietojen kerääminen ongelmakäytöstä Ongelmakäytön kehityssuuntaukset Jäsenvaltioissa hyviksi havaittujen kohdennettujen huumeidenkäytön ehkäisyohjelmien saatavuuden lisääntyminen |

7. Huumehoidon ja kuntoutuksen tehon lisääminen parantamalla hoidon saatavuutta, hoitoon pääsyä ja palvelujen laatua | 13. Jatkokehitetään ja toteutetaan tieteelliseen näyttöön perustuvia huumehoitovaihtoehtoja, jotka kattavat erilaisia psykososiaalisia ja lääkinnällisiä lähestymistapoja, huumeidenkäyttäjien tarpeista riippuen (ml. uusiin huumeisiin tai uudenlaiseen käyttöön mukautettu hoito). | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Uusien hoitotarpeiden ja hoidossapysymisen kehityssuuntaukset Eriytetyn ja tieteelliseen näyttöön perustuvan hoidon saatavuuden lisääntyminen jäsenvaltioissa |

14. Kehitetään ja toteutetaan kuntoutusta ja yhteiskuntaan sopeutumista varten parhaiden käytäntöjen perusteella toimintamalleja ja palveluita, jotka estävät käytön aloittamisen uudelleen ja vähentävät sosiaalista syrjäytymistä ja leimautumista. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Kuntoutus- ja uudelleensopeutusohjelmien saatavuuden lisääntyminen jäsenvaltioissa |

15. Tiedotetaan hoito- ja kuntoutuspalvelujen olemassaolosta valtakunnallisella, alueellisella ja paikallistasolla mahdollisille kohderyhmille. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Tiedotusstrategiat laadittu jäsenvaltioissa Julkinen palvelurekisteri saatavilla (esim. internetportaali) |

8. Huumeiden kysynnän vähentämiseen tähtäävien toimien laadun ja tehoavuuden parantaminen ottaen huomioon huumeidenkäyttäjien sukupuoleen, kulttuuritaustaan, ikään ym. liittyvät erityistarpeet | 16. Kehitetään, toteutetaan ja vaihdetaan huumeidenkäytön ehkäisyyn, huumehoitoon, huumehaittojen vähentämiseen ja kuntoutukseen liittyviä toimia ja palveluita koskevia hyvän käytännön ohjeita / laatustandardeja. | 2009–2012 | Jäsenvaltiot Komissio EHNVS | Asiaa koskevien ohjeiden ja/tai laatustandardien olemassaolo Ohjeiden ja/tai standardien täytäntöönpanotaso |

17. Saavutetaan EU:ssa konsensus huumeidenkäytön ehkäisyyn, huumehoitoon, huumehaittojen vähentämiseen ja kuntoutukseen liittyviä toimia ja palveluita koskevista laatustandardeista ja esikuvista ottaen huomioon erityisryhmien tarpeet. | 2012 | Jäsenvaltiot Neuvosto Komissio EHNVS | EU:n konsensusasiakirja on esitetty ja toteutettu jatkotoimia |

18. Jäsenvaltiot selvittävät erityistarpeisiin vastaavien huumeidenkäytön ehkäisyyn, huumehoitoon, huumehaittojen vähentämiseen ja kuntoutukseen liittyvien palvelujen saatavuuden ja tehon. Komissio laatii EHNVS:n tuella näille selvityksille menetelmät. | 2012 | Jäsenvaltiot Neuvosto Komissio EHNVS | Selvityksen toteuttaneiden jäsenvaltioiden määrä |

9. Huumeidenkäyttöön liittyviä terveyshaittoja ehkäisevän ja vähentävän terveydenhoidon tarjoaminen vankilassa oleville huumeidenkäyttäjille | 19. Kehitetään ja toteutetaan vangeille suunnattuja huumeidenkäytön ehkäisyyn, huumehoitoon, huumehaittojen vähentämiseen ja yhteiskuntaan sopeuttamiseen liittyviä palveluja, jotka vastaavat vankilan ulkopuolella tarjolla olevia palveluja. Vankilasta vapautumisen jälkeiseen jatkohoitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Vankilassa oleville huumeidenkäyttäjille on suunnattu palveluja ja toteutettu entisille vangeille suunnattuja jatkotoimia |

20. Jäsenvaltiot laativat ja ottavat käyttöön komission EHNVS:n tuella laatimiin menetelmiin perustuvia indikaattoreita, joilla seurataan vankiloissa huumeidenkäyttöä, huumeisiin liittyviä terveysongelmia ja tarjolla olevia palveluja. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Neuvosto Komissio EHNVS | Huumeisiin liittyvien terveysongelmien väheneminen vankiloissa |

10. Huumehaittojen vähentämiseen tähtäävien palvelujen saatavuuden varmistaminen, jotta voidaan vähentää hiv:n/aidsin, hepatiitti C:n ja muiden huumeisiin liittyvien veriteitse tarttuvien tautien leviämistä ja huumeisiin liittyviä kuolemantapauksia EU:ssa | 21. Tarjotaan järjestelmällisesti pääsyä huumehaittojen vähentämiseen tähtääviin palveluihin ja parannetaan palvelujen kattavuutta erottamattomana osana huumeiden kysynnän vähentämistä hyödyntäen täysimääräisesti mahdollisia tehokkaiksi osoittautuneita toimia[6]. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Komissio raportoi edistymisestä Huumeisiin liittyvien tarttuvien tautien väheneminen Huumeisiin liittyvien kuolemantapauksien väheneminen Huumehaittojen vähentämiseen tähtäävien palvelujen kattavuuden paraneminen |

III. TARJONNAN VÄHENTÄMINEN |

Tärkein päämäärä: Huumeita koskevan lainvalvonnan vaikuttavuuden mitattavissa oleva parantaminen EU:n tasolla. Europol, Eurojust ja muut EU:n rakenteet täysimääräisesti hoitamaan niitä tehtäviä, joita varten ne on perustettu, tehokkuuden, kansallisten hankkeiden EU-yhteensopivuuden, EU:n sisäisen koordinoinnin ja mittakaavaetujen nimissä. |

Tavoite | Toimi | Aikataulu | Vastuutahot | Indikaattori |

11. Tehoavan lainvalvontayhteistyön lisääminen EU:ssa huumeiden tuotannon ja salakuljetuksen torjumiseksi | 22. Kohdistetaan toimet kaikkein vakavimman uhkan muodostaviin rikollisjärjestöihin hyödyntäen eurooppalaista rikostiedustelumallia ja sen osatekijöitä täysimääräisesti. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol Eurojust Neuvosto | Niiden rikollisjärjestöjen määrä, joihin jäsenvaltiot ovat kohdistaneet toimia |

23. Lisätään monialaisia lainvalvontaoperaatioita muodostamalla yhteisiä tutkintaryhmiä ja toteuttamalla yhteisiä tullioperaatioita, joissa on tarvittaessa mukana Europol sekä poliisi-, tulli- ja rajavalvontaviranomaisia. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol Eurojust | Huumeisiin liittyvien yhteisten tutkintaryhmien ja yhteisten tullioperaatioiden määrän lisääntyminen Arviointiraportti saavutetuista tuloksista |

24. Parannetaan Europolin kansallisten yksiköiden Europolin huumeyksiköille toimittamien tiedustelutietojen laatua painottaen järjestäytyneen rikollisuuden korkeimpia tasoja. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol | Saatujen tiedustelutietojen johdonmukaisuus, merkityksellisyys ja laatu |

25. Hyödynnetään täysimääräisesti Cospol[7]-hankkeita (heroiini, kokaiini, synteettiset huumeet), jotka liittyvät Europolin huumehankkeisiin, sekä koordinoitua analysointia analyysitietokannan välityksellä. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Neuvosto Europol | Operatiivisten tulosten havaittavissa oleva lisääntyminen |

26. Euroopan poliisiakatemia (CEPOL)[8] järjestää kansallisten poliisikoulutuslaitosten välityksellä alan täydennyskoulutusta ylemmille poliisi- ja tullivirkamiehille sekä yhteyshenkilöverkostolle kolmansissa maissa. | Jatkuva toteutus | CEPOL Jäsenvaltiot | Huumeisiin liittyvää lainvalvontaa koskeva opintosuunnitelma laadittu Lisäkoulutusta sisällytetty CEPOL:n analyysitietokantaan Kurssien määrä Koulutettujen virkamiesten määrä |

27. Hyödynnetään jäsenvaltioiden yhteyshenkilöverkostoa kolmansissa maissa järjestelmällisemmin tiedustelu- ja muiden tietojen vaihtamiseksi jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten, ja tarvittaessa Europolin, välillä. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol | Kansainvälisen operatiivisen lainvalvontayhteistyön lisääntyminen |

12. Nopea ja tehoava reagointi uusiin uhkiin (esim. uudet huumeet, uudet kulkureitit) | 28. Perustetaan tarvittaessa alueellisia turvallisuusrakenteita (kuten huumausaineiden merikuljetusten analysointi- ja torjuntakeskus MAOC-N ja Itämeren alueen järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevä erityistyöryhmä) torjumaan uusia uhkia koordinoiduin operatiivisin toimin. Tällaisen toiminnan on oltava sopusoinnussa EU:n tasolla olemassa olevien oikeudellisten ja operatiivisten järjestelyjen kanssa ja perustuttava uhkien arviointiin (ks. myös toimi 42). | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Neuvosto Europol | Oikea-aikainen operatiivinen toiminta, jossa käsitellään riskejä proaktiivisesti ja minimoidaan uhkat Estettyjen rikosoperaatioiden määrän lisääntyminen (takavarikot, huumekaupan toimintatapojen muuttuminen) |

29. EU keskittyy, tarvittaessa yhteistyössä Europolin kanssa, koordinoituihin yhteisiin toimiin niiden jäsenvaltioiden välillä, jotka ovat alttiimpina tietyn huumeen valmistukselle tai tietylle huumekaupan ilmentymälle. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol Neuvosto | Jäsenvaltioiden toteuttamien toimien operatiiviset ja strategiset tulokset |

13. Synteettisten huumeiden valmistuksen ja tarjonnan vähentäminen | 30. Jäsenvaltiot ylläpitävät aktiivisesti lainvalvontayhteistyötä ja yhteisiä operaatioita tällä alalla sekä antavat toisilleen tiedustelutietoa ja vaihtavat parhaita käytäntöjä. Europolin SYNERGY-hanketta ja siihen liittyvää Cospolin hanketta on hyödynnettävä parhaalla mahdollisella tavalla. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Europol Neuvosto | Käynnistettyjen ja loppuun asti toteutettujen yhteishankkeiden määrän lisääntyminen EILCS:lle ilmoitettujen lakkautettujen tuotantolaitosten määrän lisääntyminen SYNERGY-raporttien määrä |

31. Otetaan käyttöön EU:n laajuinen synteettisten huumeiden rikostekninen profilointijärjestelmä, joka perustuu esim. SYNERGY- ja CHAIN-hankkeissa saatuihin kokemuksiin, Europolin ja komission yhteisen tutkimuskeskuksen rakenteeseen ja kokemukseen sekä jäsenvaltioissa käynnissä olevaan lainvalvontatoimintaan ja alan kokemukseen. | 2012 | Komissio Europol Jäsenvaltiot | Järjestelmä luotu ja toiminnassa |

14. Huumeiden valmistuksessa käytettävien kemiallisten lähtöaineiden – erityisesti synteettisten huumeiden lähtöaineiden – laittoman käytön ja salakuljetuksen väheneminen EU:ssa | 32. EU:lla on kansainvälisellä tasolla ja YK:ssa tässä asiassa selvä ja yksimielinen kanta, joka perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön ja yhteistyöhön yksityissektorin kanssa. | Jatkuva toteutus | Komissio Neuvosto Jäsenvaltiot | Toimiva koordinointi neuvoston komiteoissa EU:n yhteiset kannat kansainvälisillä foorumeilla |

33. Tulliviranomaiset integroivat lähtöaineiden valvonnan strategisella tasolla, mikä lisää rajavalvonnan hallinnoinnin vaikuttavuutta, ja koordinoivat toimiaan tiiviimmin muiden huumetorjuntaoperaatioihin osallistuvien lainvalvontaviranomaisten kanssa (keskinäinen tuki). | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Lähtöaineiden valvonta-, havaitsemis-, takavarikointi- ja profilointitilanteen parantuminen vuoteen 2008 verrattuna |

34. EU antaa täyden tukensa kansainväliselle operatiiviselle yhteistyölle, jolla pyritään estämään lähtöaineiden suuntaaminen laittomiin tarkoituksiin. Esimerkkinä voidaan mainita kansainvälisen huumausainevalvontalautakunnan (INCB) vetämät PRISM- ja COHESION-hankkeet. | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot | Pysäytettyjen ja/tai takavarikoitujen lähetysten määrän lisääntyminen |

35. Tehdään arviointi huumeiden lähtöaineiden valvontaa koskevasta EU:n lainsäädännöstä ja sen täytäntöönpanosta. | 2010 | Komissio Jäsenvaltiot | Arviointi viety päätökseen |

36. EU tekee mahdollisuuksien mukaan yhteistyösopimuksia tärkeimpien synteettisten huumeiden lähtöaineiden pääasiallisten lähtömaiden kanssa. | Jatkuva toteutus | Komissio | Tehdyt sopimukset Huumeiden lähtöaineiden laittomien lähetysten väheneminen kyseisistä maista |

15. Huumetuotannossa ja -kaupassa toimivan järjestäytyneen rikollisuuden yhteiskuntaan kohdistuvan vaikutuksen väheneminen | 37. Helpotetaan huumeisiin liittyvästä rikollisuudesta saatujen hyötyjen menetetyksi tuomitsemista ja palauttamista kaikkialla EU:ssa vahvistamalla menetetyksi tuomitsemiseen ja omaisuuden takaisinsaamiseen liittyviä toimia EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla. | 2012 | Jäsenvaltiot Komissio Neuvosto EP | Komission tiedonanto hyväksytty Säädösehdotukset tehty ja hyväksytty Takavarikoitujen varojen arvioinnit |

38. Tuetaan toimivien varallisuuden takaisin hankinnasta vastaavien toimistojen perustamista jäsenvaltioihin luomalla epävirallinen rakenne. Tuetaan rikoshyötyihin erikoistuneen Europolin yksikön suorittamaa tutkintaa. | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot Europol | Rakenne perustettu ja toiminnassa Varojen jäljittämiseen ja tunnistamiseen liittyvän tutkinnan tukemistapausten määrän lisääntyminen Takavarikoitujen rahavarojen ja muun omaisuuden määrän ja arvon lisääntyminen |

IV. KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ |

Tärkein päämäärä: Kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävän huumealan yhteistyön vaikuttavuuden parantaminen koordinoimalla politiikkaa EU:n sisällä paremmin. Eurooppalaisen huumeongelmaa koskevan tasapainoisen lähestymistavan markkinoiminen muualla maailmassa. |

Tavoite | Toimi | Aikataulu | Vastuutahot | Indikaattori |

16. EU:n huumepolitiikan kysymysten ottaminen tarvittaessa säännöllisesti esille suhteissa kolmansiin maihin ja alueisiin sekä laajemman kehitys- ja turvallisuusagendan yhteydessä, strategiseen suunnitteluun ja kaikkien toimijoiden väliseen koordinointiin perustuen | 39. Varmistetaan, että EU:n huumausainestrategian ja toimintasuunnitelmien tavoitteet näkyvät EU:n suhteissa kolmansiin maihin yhteisen vastuun periaatetta noudattaen ja ihmisoikeudet huomioon ottaen. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Komissio | Huumepolitiikan päämäärien näkyminen paremmin suhteissa kolmansiin maihin |

40. Parannetaan nykyisten huumetorjuntamekanismien, kuten EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen koordinointi- ja yhteistyöjärjestelyn, EU:n ja Andien alueen erikoistuneen vuoropuhelun ja huumeasioita käsittelevien kolmikantakokousten toimivuutta määrittämällä yhteistyön alueet. | Jatkuva toteutus | Neuvosto Komissio | Perustetut ja toteutetut yhteistyöhankkeet |

41. Puututaan EU:n poliittisten päätösten ja strategioiden mukaisesti ja jäsenvaltioiden ja EY:n avustusohjelmien tuella huumeisiin liittyviin ongelmiin tuottajamaissa ja (uusien) kulkureittien varrella sellaisten hankkeiden avulla, joilla pyritään vähentämään huumeiden kysyntää ja tarjontaa ja estämään kemiallisten lähtöaineiden kulkeutuminen huumeiden valmistukseen. Apu on kytkettävä EU:n ja kolmansien maiden ja alueiden välisiin huumeidenvastaisiin toimintasuunnitelmiin (ks. toimet 46 ja 50). | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot | Huumepolitiikan päämäärien näkyminen rahoitettavissa hankkeissa Kysynnän ja tarjonnan vähentäminen ovat tasapainossa rahoitettavissa hankkeissa Jäsenvaltioiden ja EY:n rahoittamien ohjelmien välille syntynyt yhteisvaikutus |

42. Tehostetaan alueellista ja alueiden välistä yhteistyötä huumeiden kysynnän ja tarjonnan vähentämiseksi kolmansissa maissa jäsenvaltioiden ja EY:n rahoitusohjelmien, kuten kehitysyhteistyön rahoitusvälineen, alueellisten strategia-asiakirjojen, vakautusvälineen ja eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineen avulla. | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot | Uusia alueiden välisen yhteistyön hankkeita perustettu ja toteutettu Jäsenvaltioiden ja EY:n rahoittamien ohjelmien välille syntynyt yhteisvaikutus Rahoitettujen hankkeiden määrän ja kokonaismäärärahojen lisääntyminen |

43. Edistetään huumeiden viljelylle vaihtoehtoisia toimeentulotapoja ihmisoikeuksia kunnioittaen ja paikallisyhteisöjen tuella ottaen huomioon niiden erityisolosuhteet ja -tarpeet. | Jatkuva toteutus | Komissio Jäsenvaltiot | Sellaisten hankkeiden määrä, joissa noudatetaan EU:n lähestymistapaa vaihtoehtoiseen kehitykseen (9597/06, CORDROGUE 44, 18.5.2006) |

44. Luodaan koordinointisyistä mekanismi, jolla seurataan huumeisiin liittyvää EU:n apua kolmansille maille. | Vuotuinen | Neuvosto Jäsenvaltiot Komissio | Mekanismi luotu Yleiskuva huumeisiin liittyvistä EY:n ja jäsenvaltioiden hankkeista kolmansissa maissa |

45. Tehdään selvitys kolmansissa maissa toteutettujen huumeisiin liittyvien EY:n hankkeiden laajuudesta ja tuloksista. | 2010 | Komissio | Selvitys tehty |

46. Päivitetään ja toteutetaan Keski-Aasian tasavaltoja[9] sekä Latinalaista Amerikkaa ja Karibiaa[10] koskevia EU:n huumeidenvastaisia toimintasuunnitelmia. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Komissio | Päämäärät asetettu Toimintasuunnitelmien toteutuksen taso |

17. EU:n koordinoinnin vahvistaminen monenvälisissä yhteyksissä ja yhtenäisen ja tasapainoisen lähestymistavan edistäminen | 47. Varmistetaan neuvoston horisontaalisen huumausainetyöryhmän ja jäsenvaltioiden YK:n huumausainetoimikuntaan lähettämien valtuuskuntien työn parempi koordinointi ja jatkuvuus nimittämällä pysyvä yhteysvirkamies. | 2009 | Neuvosto Jäsenvaltiot | Yhteysvirkamies nimitetty Wienin valtuuskuntien ja neuvoston horisontaalisen huumausainetyöryhmän välistä koordinointia vahvistettu |

48. Valmistellaan, koordinoidaan ja hyväksytään EU:n yhteiset kannat ja yhteiset päätöslauselmat YK:n huumausainetoimikunnassa. | Jatkuva toteutus | Puheenjohtajavaltio Jäsenvaltiot Komissio | EU:n yhteisten päätöslauselmien määrä EU:n yhteiset kannat, joita muut alueet ovat tukeneet |

49. Esitetään YK:n yleiskokouksen vuonna 1998 pidetyn ylimääräisen istunnon[11] arvioinnista ja jatkotoimista huumausainetoimikunnan 52. istunnon korkean tason osuudessa EU:n kanta, joka on EU:n huumepolitiikan perusperiaatteiden mukainen. | 2009 | Neuvosto Jäsenvaltiot Komissio | EU:n kannan näkyminen YK:n poliittisessa julistuksessa |

18. Ehdokasmaiden ja vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvien maiden tukeminen | 50. Tarjotaan kyseisille maille teknistä ja muuta apua, jotta ne voivat perehtyä huumeita koskevaan EU:n säännöstöön, ja autetaan niitä toteuttamaan vaaditut toimet, esim. Länsi-Balkanin maiden kanssa tehdyssä huumeidenvastaisessa toimintasuunnitelmassa[12] hyväksytyt. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Komissio Neuvosto EHNVS Europol | Maat noudattavat EU:n säännöstöä enenevässä määrin Loppuun vietyjen hankkeiden määrä ja laatu Vuoropuhelun ja/tai yhteistyön edistyminen EU:n viranomaisten kanssa Toimintasuunnitelmien toteutuksen taso |

19. Euroopan naapuruuspolitiikan kohdemaiden kanssa tehtävän yhteistyön parantaminen | 51. Parannetaan huumeaiheista vuoropuhelua Euroopan naapuruuspolitiikan kohdemaiden kanssa kahdenvälisissä tai alueellisissa yhteyksissä erityisesti alakomiteoiden välityksellä. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot Komissio | Vuoropuhelun tulokset |

52. Komissio kannustaa näitä maita käyttämään eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välinettä ja toteuttamaan Euroopan naapuruuspolitiikan toimintasuunnitelmien huumeita koskevat osat. | Jatkuva toteutus | Komissio | Eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineen puitteissa toteutettujen huumeisiin liittyvien hankkeiden määrä |

V. TIEDOTUS, TUTKIMUS JA ARVIOINTI |

Tärkein päämäärä: Huumeidenkäytön kaikkien osatekijöiden parempi ymmärtäminen, jotta voidaan laajentaa tietopohjaa poliittisia toimenpiteitä varten, valistaa kansalaisia huumeidenkäytön sosiaalisista ja terveysvaikutuksista ja tehdä tutkimusta. |

Tavoite | Toimi | Aikataulu | Vastuutahot | Indikaattori |

20. Huumeita koskevan tietopohjan laajentaminen tutkimusta edistämällä | 53. Neuvosto ja komissio määrittävät EU:lle huumeita koskevan tutkimuksen painopisteet ja mekanismit, joita tarvitaan uuden tiedon saamiseksi, uusien lähestymistapojen ja uuden teknologian luomiseksi sekä EU:n sisäisen tutkimusyhteistyön vahvistamiseksi. | 2009 | Jäsenvaltiot Komissio EHNVS | Tutkimuksen painopisteet määritetty Mekanismit määritetty ja otettu käyttöön |

21. Huumeita koskevien täsmällisten ja politiikan kannalta merkityksellisten tietojen vaihtamisen varmistaminen | 54. Jäsenvaltiot huolehtivat edelleen Reitox-verkoston[13] kansallisten yhteyspisteiden tarvitsemista resursseista. Kansalliset yhteyspisteet osallistuvat EHNVS:n työhön sovittujen normien perusteella. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Seuranta- ja arviointitarkoituksiin tarvittavan tiedon vaihto Jäsenvaltioiden Reitox-rahoitus ja muut resurssit vastaavat tarpeita Kansalliset yhteyspisteet osallistuvat sovittujen normien mukaisesti |

22. Huumetilanteen ja sen parantamiseksi toteutettujen toimien vaikuttavuuden seurantaan käytettävien välineiden edelleenkehittäminen | 55. Parannetaan edelleen EHNVS:n viittä keskeistä epidemiologista indikaattoria ja otetaan ne käyttöön sekä kehitetään uusia indikaattoreita ja toimenpiteitä huumeiden kysynnän vähentämiseksi. | 2012 | Jäsenvaltiot EHNVS Komissio | Keskeisten indikaattorien käyttöönottokriteerien parempi noudattaminen jäsenvaltioissa Hoidon kysyntää ja ongelmakäyttöä[14] mittaavien indikaattorien parantuminen Kuntoutusta ja yhteiskuntaan sopeutumista koskevat indikaattorit ja toimenpiteet |

56. Kehitetään indikaattoreita huumemarkkinoita ja lainvalvontaa koskevien politiikan kannalta merkityksellisten tietojen keräämistä varten ja kehitetään strategia niiden keräämiseksi. | Jatkuva toteutus | Komissio EHNVS Europol Neuvosto Jäsenvaltiot | Indikaattorit määritetty Toteutusstrategia laadittu |

57. Kehitetään analyysivälineitä, joilla voidaan paremmin arvioida huumepolitiikan tehoa ja vaikutusta. | 2010 | Komissio EHNVS Jäsenvaltiot | Analyysivälineet kehitetty Huumetilanteen tarkempi analysointi |

58. Arvioidaan uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta tehdyn neuvoston päätöksen 2005/387/YOS vaikuttavuutta. | 2010 | Komissio Neuvosto EHNVS Europol EMEA | Arviointi esitetty ja mahdolliset jatkotoimenpiteet |

59. Europol arvioi tietoja, joita jäsenvaltiot toimittavat rikollisuudesta. | Vuosittain | Jäsenvaltiot Europol | Toimitettujen tietojen laadun arviointi |

23. Huumepolitiikan jatkuvan arvioinnin varmistaminen | 60. Jäsenvaltiot arvioivat kansallista huumepolitiikkaa säännöllisesti. | Jatkuva toteutus | Jäsenvaltiot | Arvioitujen huumepolitiikkojen määrä |

61. Neuvostolle ja Euroopan parlamentille esitetään vuosittainen tilanneselvitys toimintasuunnitelman toteuttamisesta ja tarvittaessa esitetään muutettuja/parannettuja indikaattoreita ja raportointimekanismeja seurantaa ja arviointia varten. | Vuosittain | Komissio EHNVS Europol Jäsenvaltiot | Vuotuinen tilanneselvitys toimitettu Indikaattoreiden olemassaolo |

62. Vuosina 2005–2012 toteutettavan EU:n huumausainestrategian ja vuosina 2009–2012 toteutettavan EU:n huumeidenvastaisen toimintasuunnitelman toteuttamisesta ja vaikutuksesta teetetään ulkopuolinen arviointi ja harkinta-ajan jälkeen toteutetaan jatkotoimia. | 2012 | Komissio Neuvosto Jäsenvaltiot | Yksittäisten toimien tulosten arviointi Huumetilanteen vaikutus on tiedossa |

[1] CORDROGUE 77, 22.11.2004.

[2] EUVL C 168, 8.7.2005.

[3] Komission valmisteluasiakirja liitteessä 1.

[4] EHNVS:n vuosikertomus 2007.

[5] Näitä ovat poliisi- ja tullityöryhmät, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan monialainen työryhmä, terveystyöryhmä, ulkosuhteiden työryhmät ja taloustyöryhmä.

[6] Toimi perustuu huumausaineiden väärinkäyttöön liittyvien terveysriskien ehkäisemisestä ja vähentämisestä annettuun neuvoston suositukseen 2003/488/EY.

[7] Poliisioperaatioiden kokonaisvaltainen strateginen suunnittelujärjestelmä.

[8] Euroopan poliisiakatemia; neuvoston päätös 2005/681/YOS.

[9] 12353/02; CORDROGUE 78; 25.9.2002.

[10] 7163/1/99; CORDROGUE 19; 15.4.1999; Port of Spainin julistus, 23.5.2007.

[11] YK:n yleiskokouksen 20. erityisistunnossa hyväksytty poliittinen julistus (päätöslauselma S-20/2, liite).

[12] 5062/2/03, CORDROGUE 3; 3.6.2003.

[13] Huumausaineita ja niiden väärinkäyttöä koskeva eurooppalainen tietoverkko Réseau Européen d'Information sur les Drogues et les Toxicomanies.

[14] EHNVS:n indikaattorit on saatettava vastaamaan kansainvälisiä huumeiden ongelmakäytön standardeja (DSM-V/ ICD-10).