28.7.2009 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
C 175/84 |
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 2001/470/EY muuttamisesta”
KOM(2008) 380 lopullinen – 2008/0122 COD
(2009/C 175/15)
Neuvosto päätti 12. marraskuuta 2008 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 61 artiklan c alakohdan ja 67 artiklan 5 kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta
Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 2001/470/EY muuttamisesta
KOM(2008) 380 lopullinen – 2008/0122 COD.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työvaliokunta päätti 8. heinäkuuta 2008 antaa asian valmistelun ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaoston tehtäväksi.
Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 3.–4. joulukuuta 2008 pitämässään 449. täysistunnossa (joulukuun 3. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi MARÍA CANDELAS SÁNCHEZ MIGUELIN ja hyväksyi seuraavan lausunnon äänin 124 puolesta ja 2 vastaan 1:n pidättyessä äänestämästä.
1. Päätelmät
1.1 ETSK on tyytyväinen ehdotukseen muuttaa päätöstä 2001/470/EY, jolla perustettiin siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellinen verkosto. Ehdotus täyttää kyseisessä säädöksessä esitetyn tarkistusvaatimuksen. Lisäksi se perustuu kuluneella kaudella kerättyihin tietoihin verkoston toiminnasta, ja sen pyrkimyksenä on päästä parempiin tuloksiin kansalaisille suunnatussa tiedottamisessa.
1.2 On aiheellista kiinnittää erityistä huomiota Euroopan oikeudelliseen verkostoon kuuluvien viranomaisten ja verkoston toteuttamisen ja toiminnan kannalta oleellisten kansallisten yhteysviranomaisten välisen koordinoinnin parantamiseen sekä tiedonkulun yksinkertaistamiseen asianmukaisen tekniikan avulla. Kaikki tämä helpottaa oikeusalan ammattilaisten ja rajatylittävien siviili- ja kauppaoikeuden riita-asioiden ratkaisumahdollisuuksista kiinnostuneiden kansalaisten pääsyä verkkoon.
1.3 Oikeusviranomaisten sekä oikeusalan ammattilaisten osallistuminen mahdollistaa sen, että voidaan löytää asianmukaiset oikeudelliset välineet Euroopan kansalaisten oikeuksien ja velvollisuuksien suojeluun sekä ammatti- että siviiliyhteyksissä. Näin voidaan tehostaa oikeuteen, vapauteen ja turvallisuuteen perustuvan alueen yhtenäistämistä EU:ssa. ETSK kannattaa sitä, että verkosto on mahdollisimman avoimesti kaikkien asiasta kiinnostuneiden käytössä. Näin voidaan vahvistaa avoimuutta ja Euroopan yhdentymisprosessia.
2. Johdanto
2.1 Tampereella 15. ja 16. lokakuuta 1999 pidetyn Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen Euroopan komissio käynnisti prosessin sellaisten säädösten yhtenäistämiseksi ja laatimiseksi, joiden avulla voidaan kehittää vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva alue ja taataan henkilöiden vapaa liikkuvuus EU:n alueella. Tärkeimmistä säädöksistä voidaan mainita asetus tuomioistuinten toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa (1). Asetuksessa säädetään muun muassa täytäntöönpanomenettelyn yksinkertaistamisesta, tuomioiden täytäntöönpanon noudattamisen kannalta tärkeiden turvaamistoimien mukauttamisesta ja tuomioistuinten virallisten asiakirjojen tunnustamisesta kaikkialla Euroopassa.
2.2 Samaa linjaa noudattaen komissio teki päätöksen 2001/470/EY (2) siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston perustamisesta. Keskeisenä tavoitteena oli luoda unionille oikeudellisen yhteistyön väline, jonka avulla oikeusalan ammattilaisille, instituutioille, hallintoviranomaisille ja yleisesti kansalaisille voidaan tiedottaa kunkin jäsenvaltion siviili- ja kauppaoikeudellisesta lainsäädännöstä sekä käytettävissä olevista menettelyistä oikeussuhteissa syntyvien rajatylittävien riitojen ratkaisemiseksi.
2.3 Verkoston avulla haluttiin myös helpottaa kansalaisten mahdollisuuksia käyttää oikeussuojakeinoja erityisesti jo edellä mainituissa rajatylittävissä riita-asioissa, sillä niiden sisältö ja menettelyt eivät aina vastaa toisiaan. Siksi on erityisen tärkeää, että yhteysviranomaiset ovat helposti kaikkien asianosaisten – sekä alan ammattilaisten että kansalaisten – saavutettavissa. Komission mukaan vuoden 2008 alussa verkostoon kuului 102 yhteysviranomaista, 140 keskusviranomaista, 12 yhteystuomaria ja 181 muuta oikeudelliseen yhteistyöhön osallistuvaa oikeusviranomaista.
2.4 Todettakoon vielä, että direktiivissä 2008/52/EY (3) tietyistä siviili- ja kauppaoikeuden alan sovittelun näkökohdista mainitaan oikeuskäsittelyn yhteydessä verkosto välttämättömänä välineenä sovittelun toteuttamiseksi rajatylittävissä riita-asioissa.
3. Yleistä
3.1 Päätöksen 2001/470/EY 19 artiklan mukaan komission tulee esittää viiden vuoden välein jäsenvaltioiden yhteysviranomaisten toimittamien tietojen pohjalta laadittu kertomus verkoston tuloksista kuluneella kaudella. Kyseisten tietojen pohjalta voidaan ehdottaa muutoksia. Juuri tämä on muutetun päätöksen tarkoitus. Asetetut tavoitteet pyritään saavuttamaan käyttäen oikeusperustana EY:n perustamissopimuksen 61 artiklan c alakohtaa ja noudattaen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteita.
3.2 Verkoston avulla on toistaiseksi onnistuttu vahvistamaan tuomarien ja muiden oikeusalan ammattilaisten välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua EU:ssa. ETSK katsoo, että yhteysviranomaisten tulisi olla todellisia tiedotuspisteitä, jotka jakavat tietoa rajatylittäviin riita-asioihin sovellettavista kansallisista säännöistä ja menettelyistä. Olisi toivottavaa, että kansalaisilla olisi mahdollisuus käyttää verkoston tietoja.
3.3 Ehdotetulla uudistuksella pyritään kokonaisuudessaan vain parantamaan mekanismia eli verkostoa, jonka avulla voidaan saavuttaa asetetut tavoitteet. Tämä koskee erityisesti sen materiaali- ja henkilöstöresursseja.
ETSK pitää uudistusehdotusta myönteisenä ei vain verkoston toiminnan parantamiseksi ehdotettujen toimenpiteiden takia, vaan myös siksi, että terminologiaa tarkennetaan, mikä mahdollistaa sen oikeudellisesti entistä täsmällisemmän käytön.
3.4.1 Ehdotuksessa esitetäänkin, että päätöksen 2 artiklan yleinen ilmaisu ”siviili- ja kauppaoikeuden alan yhteistyö”, jolla viitataan verkoston tavoitteisiin, korvataan ilmaisulla ”siviili- ja kauppaoikeuden alan oikeudellinen yhteistyö”.
3.4.2 Yhteysviranomaisten koordinointi – jos jäsenvaltiossa on useita yhteysviranomaisia – ratkaistaan siten, että jäsenvaltion on nimettävä pääyhteysviranomainen.
3.4.3 Pääyhteysviranomaista tulee avustaa tuomari, joka on verkoston jäsen, mutta joka toimii myös yhdyssiteenä paikallisten oikeusviranomaisten välillä.
3.5 Uudistuksen päätavoitteen mukaisesti päätöksen 5 artiklaa muutetaan tietojen toimittamista koskevan yhteistyön laajentamiseksi verkostossa ja oikeusviranomaisten keskuudessa, jotta voitaisiin helpottaa lain soveltamista kussakin yksittäisessä tapauksessa, vaikka kyseessä olisi toisen jäsenvaltion laki tai kansainvälinen oikeudellinen väline. ETSK katsoo, että verkoston käyttö tiedon jakamiseksi kansalaisille olemassa olevasta oikeudellisesta yhteistyöstä ja eri oikeusjärjestelmistä toisi lisäarvoa. Toiminnan laajentamisen tavoitteena olisi lähentää kansalaisten oikeuksia siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa ja varmistaa nämä oikeudet EU:n alueella.
3.6 On aiheellista korostaa tietoja koskevaan menettelyyn tehtävää muutosta uudelleen muotoillussa 8 artiklassa, jossa säädetään Euroopan komission hallinnoimasta sähköisestä rekisteristä. ETSK esittää vain yhden huomion: rekisterillä tulee olla mahdollisimman pikaisesti tehokkaan toiminnan edellyttämät tekniset ja taloudelliset resurssit.
4. Erityistä
4.1 ETSK on tyytyväinen ehdotetun uudistuksen sisältöön sekä sen toteuttamiseksi käytettyyn menettelyyn. Lisäksi jäsenvaltioiden oikeusviranomaisten ja alan ammattilaisten välisen yhteistyön verkostoa voidaan pitää suurena saavutuksena.
4.2 Vaikka verkostoa voidaan pitää myönteisenä, on kuitenkin korostettava, että Tanskan asema tarkkailijana jättää osan Euroopan yhteisestä alueesta ilman oikeudellista koordinointia, vaikka se kuuluukin saman yhteisön lainsäädännön piiriin. Uudessa 11 a artiklassa säädetään kuitenkin tarkkailijoiden osallistumisesta verkostoon. Tämä mahdollistaa sen, että myös unioniin liittyvät maat ja uuden Luganon yleissopimuksen (4) sopimuspuolina olevat kolmannet maat voivat osallistua tiettyihin verkoston kokouksiin.
4.3 Komitea kaipaa lisää joustavuutta oikeudellista yhteistyötä koskeviin pyyntöihin vastaamiselle asetettuun tiukkaan määräaikaan, vaikka toiminta onkin nykyään tehokasta. Tiedonkulun parantuminen ja tietoja käyttävien maiden lisääntyminen tekevät tämän kuitenkin mahdottomaksi. On pohdittava jäsenvaltioiden ja jopa alueiden erilaisia tilanteita sekä järjestelyjen että teknisten keinojen tasolla ja odotettava, mitkä ovat uudistuksen tulokset. Tämä koskee erityisesti yhteysviranomaisten ja verkoston käytössä olevia teknisiä välineitä ja ennen kaikkea rekisterin toimintaa.
Bryssel 3. joulukuuta 2008.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja
Mario SEPI
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean pääsihteeri
Martin WESTLAKE
(1) Neuvoston asetus (EY) N:o 44/2001, annettu 22. joulukuuta 2000, EYVL L 12, 16.1.2001.
ETSK:n lausunto, EYVL C 117, 26.4.2000, s. 6.
(2) ETSK:n lausunto, EYVL C 139, 11.5.2001, s. 6.
(3) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/52/EY, annettu 21. päivänä toukokuuta 2008, EUVL L 136, 24.5.2008.
ETSK:n lausunto, EUVL C 286, 17.11.2005, s. 1.
(4) Hyväksytty 30. lokakuuta 2007.