30.8.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 224/113


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös nuorisotoimintaohjelman (Youth in Action) perustamisesta ajanjaksoksi 2007–2013 tehdyn päätöksen N:o 1719/2006/EY muuttamisesta

KOM(2008) 56 lopullinen — 2008/0023 COD

(2008/C 224/25)

Neuvosto päätti 6. maaliskuuta 2008 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös nuorisotoimintaohjelman (Youth in Action) perustamisesta ajanjaksoksi 2007–2013 tehdyn päätöksen N:o 1719/2006/EY muuttamisesta

Asian valmistelusta vastannut ”työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus -erityisjaosto” antoi lausuntonsa 7. toukokuuta 2008. Esittelijä oli Tomasz Czajkowski.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 28.–29. toukokuuta 2008 pitämässään 445. täysistunnossa (toukokuun 29. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 78 ääntä puolesta ja 0 vastaan 1:n pidättyessä äänestämästä.

1.   ETSK:n kanta

1.1

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on tyytyväinen, että komissio on tehnyt aloitteen niiden menettelyjen muuttamiseksi, jolla myönnetään yhteisön tukea hankkeille ja joilla hallinnoidaan nuorisotoimintaohjelmaa; muutoksien tavoitteena on nopeuttaa määrärahojen jakamista ohjelman tuenhakijoiden kesken.

1.2

Komitea kannattaa alkuperäisestä menettelystä luopumista, koska päätöksenteon viivästyminen, hankkeiden pitkäkestoinen arviointi sekä tietojen tarkistaminen ohjelmakomiteassa ja kansallisissa virastoissa aiheuttavat parhaassa tapauksessa viivästymisiä ja huonoimmassa tapauksessa valtavia taloudellisia ongelmia tai joidenkin tukea hakeneiden organisaatioiden toiminnan lopettamisen tai määrärahojen käyttämättä jättämisen.

2.   Johdanto

2.1

Nuorisotoimintaohjelma, jonka on määrä olla voimassa vuosina 2007–2013 ja jonka Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyivät päätöksellä N:o 1719/2006/EY, on epävirallista oppimista koskeva Euroopan unionin ohjelma. Ohjelma on suunnattu pääasiassa niille, joille epävirallinen oppiminen on ainoa mahdollisuus henkilökohtaiseen kehitykseen ja nyky-yhteiskunnassa välttämättömien tietojen ja taitojen hankkimiseen.

2.2

Ohjelman tärkeimpiä tavoitteita ovat esteiden, ennakkoluulojen ja stereotypioiden voittaminen nuorten keskuudessa, heidän liikkuvuutensa edistäminen ja kansalaisaktiivisuuden lisääminen dynaamisen oppimisen muodossa. Ohjelmasta annetaan avustusta hankkeille, joiden tavoitteena on tukea nuorten henkilökohtaista kehitystä. Se edistää paikallisyhteisön hyväksi toteutettavaa toimintaa ja suvaitsevuutta. Ohjelma kannustaa ryhtymään erilaisiin toimiin yhdistyneen Euroopan ajatuksen edistämiseksi.

2.3

Lopullinen vastuu nuorisotoimintaohjelman asianmukaisesta toiminnasta on Euroopan komissiolla. Komissio huolehtii ohjelman talousarvion juoksevasta hallinnosta ja määrittää sen painopisteet, tavoitteet ja arviointiperusteet. Lisäksi komissio ohjaa ja seuraa koko ohjelman toteuttamista, hankkeiden jatkuvuuden turvaavia toimia ja ohjelman arviointia unionitasolla.

2.4

Euroopan komission tehtäviin kuuluu myös kansallisten virastojen toiminnan tarkkailu ja koordinointi kokonaisuudessaan. Ohjelmaan osallistuvien maiden nuorisoasioista vastaavat viranomaiset ovat valinneet ja perustaneet nämä virastot. Euroopan komissio tekee tiivistä yhteistyötä kansallisten virastojen kanssa ja valvoo niiden toimintaa.

2.5

EU:n jäsenvaltiot samoin kuin muut ohjelmaan osallistuvat maat osallistuvat yhdessä nuorisotoimintaohjelman hallinnointiin erityisesti ohjelmakomitean välityksellä; maat nimeävät siihen edustajansa. Näiden maiden viranomaiset nimeävät myös kansalliset virastot. Lisäksi ne seuraavat virastojen toimintaa yhdessä Euroopan komission kanssa.

2.6

Nuorisotoimintaohjelma toteutetaan pääasiassa hajautetusti, jotta voidaan tehdä mahdollisimman tiivistä yhteistyötä edunsaajien kanssa ja mukauttaa ohjelma eri järjestelmiin ja niihin olosuhteisiin, joissa nuoriso elää eri maissa. Kussakin ohjelmaa toteuttavassa maassa toimii kansallinen virasto. Virastot huolehtivat ohjelman tunnetuksi tekemisestä ja toteuttamisesta valtiotasolla ja toimivat Euroopan komission, valtio-, alue- ja paikallistasolla toimivien hankkeiden vetäjien ja itse nuorison välisenä yhdyssiteenä.

2.7

Avustuksia haluavien hankkeiden vetäjien on noudatettava ehdotuspyyntömenettelyä, jonka kansallinen virasto on määrittänyt ja julkaissut. Menettelyn lopuksi komissio tekee päätökset avustusten saajiksi valittavista ehdotuksista. Koska avustukset ovat ohjelman täytäntöönpanotoimia, niistä päätettäessä on noudatettava erityistä toimielinten välistä menettelyä.

2.8

Neuvosto siirtää hyväksymissään säädöksissä komissiolle toimivallan antamiensa sääntöjen täytäntöönpanoon ja voi asettaa tiettyjä menettelysääntöjä tämän toimivallan käytölle. Nämä menettelysäännöt asetetaan komiteamenettelyssä. Komiteaa on pakko kuulla perussäädöksen nojalla määritetyistä täytäntöönpanotoimenpiteistä. Ennen kuin kuulemiset päättyvät, komissiolla on jo virallisesti kyseisiin hankkeisiin varatut määrärahat. Hankkeita arvioiva komitea koostuu jäsenvaltioiden edustajista, ja sen puheenjohtajana toimii komission edustaja.

2.9

Komitean kuulemismenettelyjä on useita erilaisia, ja komission täytäntöönpanovallan perusteena olevassa perussäädöksessä voidaan säätää näiden erilaisten menettelyjen soveltamisesta täytäntöönpanotoimenpiteiden toimeenpanossa.

3.   Päätelmät uuden tilanteen valossa

3.1

Komitea on tyytyväinen, että komissio on tehnyt aloitteen muuttaa sekä menettelyä, jolla myönnetään hankkeille yhteisön tukea, että nuorisotoimintaohjelman hallintomenettelyä. Euroopan parlamentin toimivalta tarkastaa yhteispäätösmenettelyssä hyväksyttyjen säädösten täytäntöönpano antaa parlamentille mahdollisuuden kyseenalaistaa komission kaavailemat toimenpiteet. Tähän tarkastusoikeuteen sisältyvät vastuu hankkeista ja yhteispäätösmenettelyn turvaaminen.

3.2

Euroopan parlamentilla on kuukausi aikaa tarkastella toimenpideluonnosta, ja komissio puolestaan hyväksyy toimenpiteet neuvoston päätöksessä määritettyjen menettelyjen mukaisesti.

3.3

Nykyään nuorisotoimintaohjelmassa vuosiksi 2007–2013 noudatettava hallintomenettely koskee kaikkia päätöksiä: päätöksiä, jotka koskevat määrältään suuria avustuksia, poliittisesti herkkiä päätöksiä ja avustuksia, jotka ovat yli miljoonan euron suuruisia, sekä pienempiä hankkeita.

3.4

Komissio ehdottaa, että alle miljoonan euron suuruisia avustuksia koskevissa hankkeissa ei tarvitsisi noudattaa komiteamenettelyä. Sen sijaan komissio on sitoutunut ilmoittamaan viipymättä ohjelmakomitealle ja Euroopan parlamentille kaikista valintapäätöksistä, joita ei alisteta hallintomenettelyyn. ETSK kannattaa varauksetta tätä neuvostolle ja Euroopan parlamentille tehtyä ilmoitusta.

3.5

Komitea kannattaa menettelystä luopumista pienien hankkeiden kohdalla, koska päätöksenteon viivästyminen, hankkeiden pitkäkestoinen arviointi sekä tietojen tarkistaminen ohjelmakomiteassa ja kansallisissa virastoissa aiheuttavat parhaassa tapauksessa viivästymisiä ja huonoimmassa tapauksessa valtavia taloudellisia ongelmia tai joidenkin tukea hakeneiden organisaatioiden toiminnan lopettamisen tai määrärahojen käyttämättä jättämisen.

3.6

Komitea on tutustunut eri kansallisilta virastoilta käyttöönsä saamiin tilastotietoihin ja toteaa, että ehdoton valtaosa hakemuksen tekijöistä on pieniä organisaatioita, yhdistyksiä ja säätiöitä, joille koko menettely ja tulosten odottaminen on niin kallista ja aikaavievää, että kiinnostus ohjelmaan saattaisi pitkällä aikavälillä vähentyä. Ohjelman toteuttamiseen liittyvillä hallinnollisilla kustannuksilla saattaa olla tulevaisuudessa kielteisiä vaikutuksia ohjelman talousarvioon.

3.7

ETSK on tyytyväinen komission perusteluihin, joissa arvioidaan paikkansapitävästi kuulemisprosessia tässä yhteydessä. Hankkeet toteutetaan yleensä hyvin pian hankkeen käynnistämisen jälkeen. Näin ollen vähintään 2–3 kuukautta kestävä kuulemisprosessi voi vaarantaa monen hankkeen toteuttamisen, mikä heikentää koko ohjelman tehokkuutta.

3.8

ETSK on tyytyväinen myös siihen, että ohjelmakomitea on hyväksynyt työjärjestyksensä muuttamisen, jotta neuvoa-antavaan menettelyyn alistettavia valintapäätöksiä koskevaan kuulemiseen kuluvaa aikaa voitaisiin lyhentää. Komitea käyttää tästä lähtien kirjallista menettelyä, ja sillä on viisi päivää aikaa antaa huomautuksensa valintapäätöksistä, joihin tarvitaan sen lausunto. Euroopan parlamentti on myös hyväksynyt väliaikaisen järjestelyn, joka lyhensi viime kesäkauden aikana tarkastusoikeuden vaatimaa aikaa kuukaudesta viiteen päivään. Näiden ratkaisujen ansiosta komissio voi kiirehtiä hankkeiden hyväksymistä, mutta sitä pidetään tilapäisenä ratkaisuna.

3.9

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella nykyinen konsultointimenettely tulisi poistaa ja korvata se komission edellä mainitun julkilausuman perusteella menettelyllä, jossa komissio ilmoittaa tekemistään valintapäätöksistä välittömästi ohjelmakomitealle ja Euroopan parlamentille.

Bryssel 29. toukokuuta 2008

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Dimitris DIMITRIADIS