7.8.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 184/19


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2007/C 184/11)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”CHODSKÉ PIVO”

EY-nro: CZ/PGI/005/00363/22.9.2004

SAN ( ) SMM ( X )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Úřad průmyslového vlastnictví

Osoite:

Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 – Bubeneč

Puhelin:

(420) 220 38 31 11

Faksi:

(420) 221 32 47 18

Sähköposti:

posta@upv.cz

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Chodovar, spol. s r.o.

Osoite:

Pivovarská 107

CZ-348 13 Chodová Planá

Puhelin:

(420) 374 79 41 81

Faksi:

(420) 374 79 41 83

Sähköposti:

chodovar@chodovar.cz

Kokoonpano:

tuottaja/jalostaja ( X ) muu ( )

Kyseessä on neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu poikkeus, koska alalla toimii vain yksi tuottaja. Komission asetuksen (EY) N:o 1898/2006 (2) 2 artiklan vaatimukset täyttyvät.

3.   Tuotelaji:

Ryhmä 2.1 — Olut

4.   Tuote-eritelmä

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Nimi: ”Chodské pivo”

4.2   Kuvaus: ”Chodské pivo” -oluen valmistukseen käytetään ainoastaan luonnollisia raaka-aineita: maltaita, humalaa, vettä ja hiivaa.

”Chodské pivo” -oluessa käytetään yksinomaan tšekkiläisiä aromaattisia (Žatecký poloraný červeňák, Sládek) ja karvaita (esim. Premiant) humalalajikkeita.

Vierteen perinteinen kaksivaiheinen käyminen antaa ”Chodské pivo” -oluelle täytetäisen maltauden, hyvin miedon karvauden, voimakkaan maun ja vaahtoisuuden.

4.3.   Maantieteellinen alue: Historiallinen Chodskon alue sijoittuu maantieteellisesti nykyisen Plzeňin läänin alueelle — toisin sanoen alueelle, jota valtakunnanraja Baijeriin rajaa koko pituudeltaan. Alue ulottuu Všerubský-solasta Dyleňin kautta Böömin metsään vuoristoseudulla sekä sen alapuolisille ylängöille. Raja määrittyy alueen kuntien maarekisterien perusteella.

4.4   Alkuperätodisteet: Käytössä on valvontamekanismeja, joilla taataan alkuperän aitous ja varmistetaan, että kaikki ”Chodské pivo” -tuotenimellä markkinoille saatetut tuotteet on valmistettu määritellyllä maantieteellisellä alueella. Lisäksi jokainen tuote varustetaan pakollisilla merkinöillä, joihin sisältyy valmistajan osoite.

Valtion maatalous- ja elintarvikeviraston (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) paikallinen toimiyksikkö seuraa tämän valvonnan eri vaiheita ja tarkoituksenmukaisuutta sekä tulosten valvontaa.

Kaikki raaka-aineet hankitaan sopimuspohjaisesti, minkä vuoksi panimo tietää raaka-aineiden maantieteellisen alkuperän samoin kuin niiden tuotannossa käytetyt tekniikat ja menetelmät. Raaka-aineiden toimittajista ja valmiiden tuotteiden vastaanottajista pidetään kirjaa. Samoin pidetään kirjaa kulloistenkin tuote-erien valmistuksessa käytetyistä raaka-aine-eristä.

4.5.   Valmistusmenetelmä:

Vesi:

Valmistuksen käytetään vesilähteitä, joiden mineralisaatio on poikkeuksellisen alhainen (kovuus 1,6° dH). Alhainen mineraalipitoisuus johtuu alueen geologisista olosuhteista, erityisesti alueella vallitsevasta graniittimassiivista. Vedellä on keskeinen vaikutus valmistetun oluen lopulliseen makuun. Vähän mineraaleja sisältävä vesi ei reagoi kemiallisesti muiden raaka-aineiden kanssa, ja sillä on positiivinen vaikutus valmistetun oluen täyteläiseen maltaanmakuun.

Mallastus:

Sekä vaalean että tumman oluen valmistukseen käytetään paikallisesti tuotettuja maltaita, jotka tuotetaan perinteisellä tavalla idättämällä ohranjyvät laareissa ja kuivaamalla ne kuivureissa. Mallasohra (Hordeum vulgare sub. Distichum) on peräisin maantieteellisesti rajatulta alueelta (”Chodské pivo” -oluen tuotantoalueelta), ja se sisältyy hyväksyttyjen lajikkeiden rekisteriin.

Vierteen valmistus:

Menetelmänä on kaksivaiheinen keittomäskäys. Ensimmäinen osamäski lasketaan kattilaan ja lämmitetään hitaasti 70–75 °C:een. Sokeroitumisen jälkeen se kuumennetaan kiehuvaksi ja sitä keitetään 20 minuuttia.

Osamäski palautetaan takaisiin päämäskiin, jolloin päämäskin lämpötila nousee 65 °C:een. Kun lämpötila on vakiintunut, kattilaan lasketaan toinen osamäski. Se lämmitetään niin ikään 70–75 °C:n, sen annetaan sokeroitua ja sitä keitetään 20 minuuttia, minkä jälkeen se palautetaan mäskäysastiaan. Lopuksi suoritetaan ulosmäskäys 75–78 °C:ssa.

Pää- ja jälkikäyminen:

Vierteen pääkäyminen tapahtuu 6–9 °C:ssa. Lämpötila kontrolloidaan kahdesti päivässä. Käymiseen käytetään pohjahiivaa (tyyppi W 95, jota käytetään yleisesti pohjakäymiseen). Näennäisen uutepitoisuuden arvoa seurataan päivittäin neljän päivän ajan ennen tynnyröintiä. Kun halutut arvot on saavutettu, olut kuoritaan ja tynnyröidään. Oluen jälkikäyminen tapahtuu painetynnyreissä. Tynnyrien paine pidetään 0,70–0,90 Kpa:ssa. Lämpötila on 2–6 °C.

Pullotus ja pakkaus:

Olut pullotetaan ilman keinotekoista hiilihapotusta. Kaikki oluessa oleva hiilihappo syntyy luonnollisesti käymisen aikana.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Oluenpanon perinne ulottuu alueella aina 1100-luvulle. Tämän oluentuotantoalueen historiasta ja merkityksestä kertoo Böömin kuninkaan Juhana Luxemburgilaisen vuodelta 1341 peräisin oleva asiakirja, joka koskee oluenpanoa Chodskossa ja jossa mainitaan, että Chodskon olutta toimitettiin sen saavuttaman suosion vuoksi suoraan kuninkaan hoviin Prahaan ja Baijeriin. Kyseinen Baijeriin rajoittuva alue on historiallisesti merkittävä oluentuotantoalue, jolla oli vielä vuonna 1945 toiminnassa yli 60 panimoa.

”Chodské pivo” -oluelle ovat ominaisia täytetäinen maltaus, hyvin mieto karvaus, voimakas maku sekä vaalean oluen voimakkaan kullankeltainen väri. Nämä ominaisuudet ovat tulosta perinteisestä valmistusmenetelmästä, jossa sovelletaan vierteen kaksivaiheista käymistä, sekä oluen pitkästä kypsymisestä ja valikoiduista raaka-aineista. Valmistuksessa hyödynnetään alueen omia luonnonvaroja käyttämällä poikkeuksellisen pehmeää vettä, jota ei hiilihapoteta tynnyröinnin ja pullotuksen yhteydessä.

Maantieteellisesti rajatusta alueesta ja sen ympäristöstä johtuviin ominaistekijöihin kuuluvat vesi, jonka mineraalipitoisuus on poikkeuksellisen alhainen, sekä paikallisesti viljelty ja edellä kuvatulla tavalla mallastettu ohra. Koko valmistusprosessi käymiseen ja jatkokäymiseen asti suoritetaan maantieteellisesti rajatulla alueella.

Viime vuosina ”Chodské pivo” -olut on mainittu lehdistössä (niin alueella kuin sen ulkopuolellakin) keskimäärin kerran kahdessa kuukaudessa. Samaan aikaan panimo on saanut useita valtakunnallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia tuotteilleen.

4.7   Valvontaelin:

Nimi:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Plzni

Osoite:

Jiráskovo nám. 8

CZ-308 58 Plzeň

Puhelin:

(420) 377 43 34 11

Faksi:

(420) 377 45 52 29

Sähköposti:

plzen@szpi.gov.cz

4.8   Merkinnät: —


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.

(2)  EUVL L 396, 23.12.2006, s. 1.

(3)  Painoprosentteina.