52006PC0339

Ehdotus Euroopan parlamentin ja Neuvoston päätös yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi 21 päivänä huhtikuuta 2004 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 804/2004/EY muuttamisesta ja sen voimassaolon jatkamisesta (Herkules II ohjelma) {SEK(2006) 826} /* KOM/2006/0339 lopull. - COD 2006/0114 */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 28.6.2006

KOM(2006) 339 lopullinen

2006/0114 (COD)

KOMISSION TIEDONANTO

Herkules-ohjelman täytäntöönpanosta ja ohjelman jatkamisesta kaudelle 2007–2013

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi 21 päivänä huhtikuuta 2004 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 804/2004/EY muuttamisesta ja sen voimassaolon jatkamisesta (Herkules II -ohjelma)

(komission esittämä) {SEK(2006) 826}

KOMISSION TIEDONANTO

Herkules-ohjelman täytäntöönpanosta ja ohjelman jatkamisesta kaudelle 2007–2013

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä 804/2004/EY, tehty 21 päivänä huhtikuuta 2004, perustettiin yhteisön tukiohjelma yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi (Herkules-ohjelma). Se on Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 49 artiklassa tarkoitettu perussäädös.

I. Arviointi Herkules-ohjelman täytäntöönpanosta vuosina 2004 ja 2005 [ks. liite] [1]

Päätöksen 804/2004/EY 7 artiklan a kohdan mukaan komissio antaa viimeistään 30. kesäkuuta 2006 Euroopan parlamentille ja neuvostolle OLAFin selonteon ohjelman täytäntöönpanosta ja sen jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta. Tässä tiedonannossa esitellään kyseisen OLAFin selonteon päätelmät ja niiden pohjalta ehdotus voimassa olevan päätöksen muuttamisesta ja sen voimassaolon jatkamisesta.

Arvioinnin päätelmät ovat seuraavat:

- Teknistä apua varten avustuksia on myönnetty kymmenelle uudelle jäsenvaltiolle, joista neljä on uusia jäsenvaltioita. Avustukset on käytetty tekniseen apuun toimille, jotka liittyvät a) petostentorjuntaan, jonka osalta arvioitu kokonaismäärä on noin 800 miljoonaa euroa; b) savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjuntaan (100 miljoonaa savuketta); c) bensiinin ja alkoholin salakuljetuksen torjuntaan (yli 2 000 miljoonaa litraa). Lisäksi teknistä apua koskevasta tietojenvaihdosta on järjestetty kaksi kansainvälistä kokousta. Jälkimmäiseen kokoukseen osallistui 109 osanottajaa, jotka edustivat 54:ää toimivaltaista kansallista viranomaista 25 jäsenvaltiosta.

- Koulutusta varten myönnettiin avustuksia 19 koulutustoimelle, joista kolme toteutettiin uusissa jäsenvaltioissa. Toimiin osallistui tai niistä sai tukea 2 236 osanottajaa 25 jäsenvaltiosta, kolmansista maista ja Euroopan unionin toimielimistä.

- Eurooppalaisten lakimiesyhdistysten toimintaa varten myönnettiin avustuksia 28 toimelle. Toimiin osallistui tai niistä sai tukea 1 852 osanottajaa 25 jäsenvaltiosta, viidestä kolmannesta maasta ja muista Euroopan unionin toimielimistä.

Yhteisön taloudellisten etujen suojaa on tehostettu yleisesti koko yhteisön alueella ja myös sen rajojen ulkopuolella. Kansallisten kumppanien kanssa tehtävä yhteistyö on parantunut ja vakiintunut, kun teknistä apua on kohdennettu muun muassa tietojen ja teknisen erityisosaamisen vaihtoon, petostentorjuntaan osallistuville toimijoille annettava koulutus on parantunut jatkuvasti ja oikeudellisten näkökohtien tarkastelua on syvennetty, mikä mahdollistaa yhteisön lainsäädännön parantamisen tällä alalla.

Tämän analyysin pohjalta Herkules-ohjelman täytäntöönpanoa koskevassa selonteossa annetaan seuraavat suositukset:

1. Herkules-ohjelmaa jatketaan, jotta tähänastisen työn tulokset saataisiin vakiinnutettua ja uudet jäsenvaltiot voisivat käyttää enemmän hyväkseen ohjelman tarjoamia mahdollisuuksia.

2. Nimetään koordinaattori tai perustetaan komitea valvomaan ohjelman täytäntöönpanoa; määritetään indikaattorit ja tehostetaan näin toiminnan arviointia; järjestetään tietojenvaihto alalla tulevaisuudessa tehtävää vaikutustenarviointia varten; varmistetaan ohjelman tavoitteiden, edunsaajien maantieteellisen hajautumisen ja saavutettujen tulosten välinen yhteys.

3. Tuetaan uusien jäsenvaltioiden edunsaajien sekä aiemmin hylättyjen hakijoiden osallistumista, jotta ohjelman kaikki tavoitteet voisivat toteutua.

4. Varmistetaan, että nykyiset ohjelmaan liittyviin budjettikohtiin otetut määrärahat pysyvät ennallaan. Jos ohjelmaan on tarpeen sisällyttää uusia toimia, asianomaiset menot on lisättävä ohjelman määrärahoihin.

5. Uuden Herkules-ohjelman keston olisi oltava pidempi kuin nykyisen ohjelman kesto, joka on kolme vuotta.

II. Ehdotus päätökseksi, jolla muutetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 804/2004/EY, tehty 21 päivänä huhtikuuta 2004, yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi (Herkules -ohjelma) ja jatketaan sen voimassaoloa, painottuu erityisesti edellä mainittuihin suosituksiin.

Lisäksi ehdotetaan, että ohjelmaa laajennetaan niin, että se kattaa myös taloudellisten etujen suojaan liittyvät, tarjouskilpailujen perusteella tehdyt sopimukset ja näin kaikki rahoitustavat kyseisellä alalla. Herkules II -ohjelmasta on erityisesti tarkoitus rahoittaa savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen ehkäisemiseen liittyviä toimia. Lisäksi on tarkoitus laajentaa ohjelmaa niin, että se kattaa paremmin tietyt kolmannet maat.

Liite: OLAFin selonteko ”Report on the implementation of the ”Hercule” Programme - Article 7 (a) of PE/COUNCIL Decision (804/2004/EC) 21st April 2004”.

PERUSTELUT

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä 804/2004/EY, tehty 21 päivänä huhtikuuta 2004, perustettiin yhteisön tukiohjelma yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi (Herkules-ohjelma). Herkules-ohjelma on Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 49 artiklassa tarkoitettu perussäädös.

Ohjelman avulla pyritään takaamaan yhteisön taloudellisten etujen yhtäläinen ja tehokas suoja sekä parhaiden käytäntöjen vaihto. Tätä tarkoitusta varten ohjelmasta myönnetään avustuksia yksittäisiin toimiin, kuten selvityksiin, konferensseihin tai koulutustapahtumiin, sekä toiminta-avustuksia alalla toimiville elimille, kuten yhteisön taloudellisia etuja suojaamaan perustetuille yhteisöille.

OLAF on tehnyt päätöksen 804/2004/EY 7 artiklan a kohdan mukaisesti selonteon ohjelman täytäntöönpanosta ja sen jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta. Koska selonteossa vahvistetaan, että ohjelman tavoite on saavutettu, etenkin yhteisön taloudellisten etujen suoja on parantunut, sen päätelmissä suositetaan ohjelman jatkamista.

Selonteon suositusten pohjalta komissio tekee ehdotuksen päätöksen 804/2004/EY muuttamisesta ja sen jatkamisesta kaudelle 2007–2013. Ensisijainen tavoite pysyy Herkules II -ohjelmassa ennallaan; päätösehdotukseen sisältyvät muutokset ovat seuraavat:

- Perussäädös ulotetaan koskemaan myös julkisia hankintoja koskevia sopimuksia, kun se nykyisin kattaa ainoastaan avustukset. Näin kaikki petostentorjuntaa koskevien yleisten toimien toimintamenot sisällytetään yhteen perussäädökseen ja saadaan järkeistettyä ja yksinkertaistettua nyt voimassa olevia oikeusperustoja. Sopimuksilla pyritään saavuttamaan ohjelman tavoitteet, ja ne täydentävät ehdotuspyyntöjen kautta saavutettavia tuloksia. EY :n perustamissopimuksen 280 artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltiot sovittavat yhteen toimintansa, jonka tarkoituksena on suojata yhteisön taloudellisia etuja petolliselta menettelyltä, ja tätä varten ne yhdessä komission kanssa järjestävät toimivaltaisten viranomaistensa kiinteän ja säännöllisen yhteistoiminnan. Komission on puolestaan toteutettava tätä yhteistoimintaa esimerkiksi kehittämällä ja asettamalla käyttöön erityisiä tietoteknisiä välineitä, vaihtamalla ja käsittelemällä tietoja, ostamalla erikoislaitteita ja antamalla teknistä tukea laittoman toiminnan seurantaa varten sekä järjestämällä seminaareja ja konferensseja (petostentorjuntavirasto, OLAF). Julkisia hankintoja koskevien sopimusten tekeminen petostentorjunnan alalla tuo siten mahdollisuuden hankkia palveluja ja tavaroita, jotka pysyvät yhteisön omistuksessa, sekä parantaa alan koordinointia jäsenvaltioiden kanssa. Herkules-ohjelmassa tehtävät julkisia hankintoja koskevat sopimukset liittyvät tietoteknisen tuen, teknisen avun sekä koulutuksen, seminaarien ja konferenssien toimintasektoreihin.

- Tässä yhteydessä on nähty tarkoituksenmukaiseksi yhdistää vuodesta 2007 alkaen kaikki OLAFiin liittyvät budjettikohdat petostentorjunnan tietojärjestelmän (AFIS) budjettikohtaa (momentti 24 02 03) lukuun ottamatta. Näin ollen yleisiin petostentorjuntatoimiin liittyvät maksusitoumusmäärärahat ja menot otetaan kaudella 2007–2013 vain yhteen OLAF-budjettikohtaan. Tämä lisää avoimuutta kohdennettaessa varoja avustuksina tai julkisia hankintoja koskevina sopimuksina ja korostaa entisestään tarjousten laadukkuutta ja kilpailuun perustuvaa valintaa.

- Perussäädöksestä poistetaan toiminta-avustukset, sillä niitä ei ole myönnetty vuodet 2004–2006 kattavasta Herkules-ohjelmasta. Tämän vuoksi on katsottu aiheelliseksi keskittää käytettävissä olevat varat olennaisesti toimiin eikä organisaatioiden tukemiseen.

- Ohjelman alakohtaiset tavoitteet määritellään selkeästi. Petosten ja muiden yhteisön taloudellisia etuja loukkaavien laittomien toimien torjunnan yleinen tavoite saavutetaan kolmeen toimintasektoriin eli tekniseen apuun, tietotekniseen tukeen sekä koulutukseen, seminaareihin ja konferensseihin liittyvien erityistavoitteiden kautta.

- Kasvanut panostus ja sitoutuminen savukkeiden salakuljetuksen torjuntaan, esimerkiksi komission ja useiden jäsenvaltioiden erään merkittävän valmistajan kanssa tekemä sopimus, edellyttävät, että savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjunnan tavoitteet määritellään nykyistä selkeämmin. Tämä vastaa myös OLAFin yhdessä jäsenvaltioiden kanssa toteuttaman riskianalyysin päätelmiä. Petosriskiä selvittäneessä OLAFin analyysissä tehtiin seuraavat päätelmät: 1) väärennettyjen savukkeiden salakuljetus lisääntyy tulevaisuudessa jossain määrin; 2) Eurooppaan on ilmaantunut väärennettyjen savukkeiden tuotantoa; 3) toimivaltaisten kansallisten viranomaisten on tehostettava keskinäistä yhteistyötään; 4) tietyt ulkorajat muodostavat erityisen suuren riskin, sillä niitä käytetään kulkureitteinä tuotaessa väärennettyjä savukkeita EU:n sisämarkkinoille; 5) erään tuottajan ja joidenkin jäsenvaltioiden ja komission välillä tehty sopimus, jonka tarkoituksena on tehostaa toimia savukkeiden väärentämisen ja salakuljetuksen alalla, ilmentää kasvanutta tarvetta lisätä jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä ja tukea enemmän niiden petostenvastaisia toimia tällä alalla.

- Liittymissopimuksen 25. huhtikuuta 2005 allekirjoittaneet maat sekä ehdokasmaat voivat osallistua ohjelmaan asianomaisia puitesopimuksia vastaavasti laadittavien yhteisymmärryspöytäkirjojen mukaisesti. Petosten ja muiden yhteisön taloudellisia etuja loukkaavien laittomien toimien, muun muassa savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen, torjunnan edistämiseksi unionin rajojen ulkopuolella katsotaan avustuskelpoisiksi myös tiettyjen kolmansien maiden sekä eurooppalaisen naapuruuspolitiikan kohdemaiden edustajien osallistumisesta aiheutuvat kulut.

- Ohjelman jatkaminen vakiinnuttaa tähän mennessä saavutetun edistymisen. Jatkamalla ohjelmaa rahoituskehyksen 2007–2013 soveltamisajaksi ja joka tapauksessa yli kolmeksi vuodeksi, jonka Herkules-ohjelma nykyisellään kattaa, pyritään takaamaan komission (OLAF) toimien jatkuvuus ja vakaus petostentorjunnan alalla.

Arvioinnin yhteydessä tuli esille myös tarve tehostaa ohjelman täytäntöönpanon seurantaa esimerkiksi perustamalla seurantakomitea tai määrittelemällä indikaattoreita. Näitä suosituksia on tarkoitus soveltaa ohjelman hallinnoinnissa, mutta ne eivät edellytä oikeusperustan muuttamista.

2006/0114 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi 21 päivänä huhtikuuta 2004 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 804/2004/EY muuttamisesta ja sen voimassaolon jatkamisesta (Herkules II -ohjelma)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 280 artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen[2],

ottavat huomioon tilintarkastustuomioistuimen lausunnon[3],

noudattavat EY:n perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Yhteisön ja jäsenvaltioiden tavoitteena on torjua yhteisön taloudellisia etuja loukkaavia petoksia ja muuta laitonta toimintaa, mikä kattaa myös savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjunnan.

(2) Yhteisön taloudellisia etujen suojaa voidaan parantaa tuntuvasti parempaan tiedottamiseen, selvitysten laadintaan ja koulutuksen järjestämiseen tai teknisen avun toimittamiseen liittyvillä toimilla.

(3) Myöntämällä avustuksia tällaisiin hankkeisiin on voitu tehostaa petosten torjuntaan ja yhteisön taloudellisten etujen suojaan liittyviä yhteisön ja jäsenvaltioiden toimia ja saavuttaa Herkules-ohjelmassa kaudelle 2004–2006 asetetut tavoitteet.

(4) Päätöksen 804/2004/EY 7 artiklan a kohdan mukaisesti komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle OLAFin selonteon Herkules-ohjelman täytäntöönpanosta ja sen jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta. Selonteon päätelmien mukaan Herkules-ohjelmassa asetetut tavoitteet on saavutettu. Niissä suositetaan ohjelman jatkamista niin, että se kattaisi kauden 2007–2013.

(5) Uudessa ohjelmassa olisi koottava yhteen perussäädökseen kaikki komission (OLAF) yleisiin petostentorjuntatoimiin liittyvät toimintamenot, jotta saataisiin vakiinnutettua yhteisön ja jäsenvaltioiden toimet yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi, mukaan luettuna savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjunta.

(6) Ohjelman tavoitteiden edistämiseen ja sen toteuttamiseen liittyvät avustukset on myönnettävä ja julkisia hankintoja koskevat sopimukset on tehtävä asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 ja sen soveltamissäännösten mukaisesti. Hankkeita ei ole tähän mennessä tuettu myöntämällä toiminta-avustuksia, minkä vuoksi toiminta-avustukset olisi paikallaan rajata ohjelman ulkopuolelle.

(7) Liittymissopimuksen 25. huhtikuuta 2005 allekirjoittaneiden maiden sekä ehdokasmaiden olisi voitava osallistua Herkules-ohjelmaan asianomaisia puitesopimuksia vastaavasti laadittavien yhteisymmärryspöytäkirjojen mukaisesti,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla - Muutokset

Muutetaan yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi (Herkules-ohjelma) tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 804/2004/EY seuraavasti:

6. Muutetaan 1 artikla seuraavasti:

7. Korvataan otsikko seuraavasti:

”Ohjelman yleiset tavoitteet”

8. Korvataan 2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

”Ohjelman tavoitteena on parantaa yhteisön taloudellisten etujen suojaa tukemalla toimia liitteessä esitettyjen yleisten arviointiperusteiden mukaisesti.”.

9. Lisätään 1 a artikla, jonka otsikkona on ”Ohjelman alakohtaiset tavoitteet”, seuraavasti:

”Ohjelmalla edistetään yleisten tavoitteiden puitteissa yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi, muun muassa savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjumiseksi, seuraavia alakohtaisia tavoitteita:

10. Teknisen avun sektori: tutkintamenetelmien ja teknisten resurssien kehittäminen ja parantaminen petostentorjunnan alalla sekä tutkintaa varten annettavan teknisen ja operatiivisen tuen laadun parantaminen.

11. Koulutuksen, seminaarien ja konferenssien sektori on kaksiosainen: 1) jäsenvaltioiden ja yhteisön välisen yhteistyön edistäminen ja parantaminen lisäämällä vastavuoroisesti yhteisön ja jäsenvaltioiden kansallisten mekanismien tuntemusta vaihtamalla kokemuksia jäsenvaltioiden viranomaisten välillä ja levittämällä erityisesti operatiivista osaamista; 2) käytännön työtä tekevien ja teoreetikkojen välisen yhteistyön edistäminen ja parantaminen; tiedostamisen lisääminen tuomarikunnan ja muiden lakimiesten keskuudessa.

12. Tietoteknisen avun sektori: tietojen tuottaminen sekä tiedonsaannin ja tiedon lähteille pääsyn parantamiseen tähtäävien toimien tukeminen.”

13. Muutetaan 2 artikla seuraavasti:

14. Korvataan otsikko seuraavasti:

”Yhteisön rahoitus”

15. Lisätään uusi ensimmäinen kohta:

”1. Yhteisön myöntämä rahoitus voi olla oikeudelliselta muodoltaan:

- avustus

- julkisia hankintoja koskeva sopimus.”

16. Korvataan 2 ja 3 kohta seuraavasti:

”Yhteisön myöntämä rahoitus kattaa yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi julkisia hankintoja koskevien sopimusten kautta tai myönnettävillä avustuksilla toteutettavien toimien toimintamenot.”

17. Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

18. Korvataan a kohta seuraavasti:

”liittymissopimuksen 25 päivänä huhtikuuta 2005 allekirjoittaneet unioniinliittyvät valtiot;”

19. Poistetaan c ja d kohta, ja korvataan ne seuraavasti:

”ehdokasmaat, jotka ovat assosioituneet unioniin, asianomaisten maiden kanssa tehdyissä tai tehtävissä assosiaatiosopimuksissa tai niiden yhteisöohjelmiin osallistumista käsittelevissä lisäpöytäkirjoissa määrättyjen edellytysten mukaisesti.”

20. Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

21. Korvataan otsikko seuraavasti:

”Toteuttaminen”

22. Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1. Yhteisön rahoitus toteutetaan 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY/Euratom) N:o 1605/2002 mukaisesti.”

23. Poistetaan 3 kohta.

24. Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

Poistetaan 2 kohta.

25. Muutetaan 6 artikla seuraavasti:

26. Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”Tämän ohjelman toteuttamista jatketaan 1 päivästä tammikuuta 2007 alkaen 31 päivään joulukuuta 2013.”

27. Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”Ohjelman toteuttamiseen varattu kokonaisrahoitus vuosiksi 2007–2013 on 98 525 000 euroa.”

28. Muutetaan 7 artikla seuraavasti:

29. Korvataan a kohta seuraavasti:

”viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2010 OLAFin selonteon ohjelman täytäntöönpanosta ja sen jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta;”

30. Korvataan b kohta seuraavasti:

”viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2014 OLAFin selonteon nykyisen ohjelman tavoitteiden saavuttamisesta; selonteko perustuu avustuksen saajien saavuttamiin tuloksiin, ja siinä arvioidaan erityisesti, miten tehokkaasti ne ovat edistäneet 1 artiklassa ja liitteessä vahvistettujen tavoitteiden saavuttamista.”

31. Korvataan liitteessä oleva 1 kohta ”Tuettavat toimet”:

”Päätöksen 1 artiklassa määritellyn yleisen tavoitteen ja 1 a artiklassa määriteltyjen alakohtaisten erityistavoitteiden tarkoituksena on vahvistaa yhteisön toimintaa yhteisön taloudellisten etujen suojaamisessa petolliselta menettelyltä ja petostentorjunnassa, muun muassa savukkeiden salakuljetuksen ja väärentämisen torjunnassa, tukemalla alalla toimivien yksiköiden toimintaa.

Päätöksen 2 artiklassa tarkoitettuja toimia, joilla voidaan vahvistaa ja tehostaa yhteisön toimintaa, ovat varsinkin seuraavat:

32. seminaarien ja konferenssien järjestäminen,

33. yhteisön taloudellisten etujensa suojaamiseksi harjoittamaa politiikkaa koskevien tieteellisten tutkimusten edistäminen,

34. yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien koordinointi (kokoukset),

35. koulutus ja tiedotus, myös yhteisiin valvontatoimiin liittyvä,

36. asiantuntijavaihdon edistäminen,

37. tietoteknisten välineiden kehittäminen ja käyttöön asettaminen; tietojenkäsittely,

38. tekninen apu, myös varusteiden hankinta,

39. tietojenvaihdon edistäminen ja tehostaminen,

40. tietojen tuottaminen sekä tiedonsaannin ja tiedon lähteille pääsyn parantamiseen tähtäävien toimien tukeminen,

41. teknisten erikoislaitteiden hankinta ja tekninen tuki laittoman toiminnan seurantaa varten petostentorjunnan alalla.”

42. Muutetaan liitteessä oleva 2 kohta seuraavasti:

43. Korvataan ensimmäisessä kohdassa oleva ilmaisu ”Yhteisön ohjelman mukaiseen tukeen” seuraavasti:

”Yhteisön myöntämään ohjelman mukaiseen rahoitukseen (julkisia hankintoja koskeva sopimus tai avustus)”

44. Poistetaan kolmas kohta.

45. Muutetaan liitteessä oleva 3 kohta seuraavasti:

Korvataan kohta seuraavasti:

”elimet, joille myönnetään 2 kohdan mukaista avustusta johonkin toimeen, valitaan ehdotuspyyntöjen perusteella.”

46. Muutetaan liitteessä oleva 4 kohta seuraavasti:

Korvataan kohta seuraavasti:

”Toimia koskevissa hakemuksissa arvioidaan seuraavaa:”

47. Muutetaan liitteessä oleva 5 kohta seuraavasti:

48. Korvataan toinen kohta seuraavasti:

”Avustuskelpoisia ovat lisäksi menot, jotka aiheutuvat Kaakkois-Euroopan maiden vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvien Balkanin maiden(1), Venäjän federaation, Euroopan naapuruuspolitiikan soveltamisalaan kuuluvien maiden(2) sekä tiettyjen muiden kolmansien maiden, joiden kanssa yhteisö on tehnyt sopimuksen keskinäisestä avunannosta tullialalla, edustajien osallistumisesta.”

49. Korvataan toinen alaviite seuraavasti:

”Algeria, Armenia, Azerbaidžan, Egypti, Georgia, Israel, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, Moldova, Palestiinalaishallinto, Syyria, Tunisia, Ukraina, Valko-Venäjä.”

50. Muutetaan liitteessä oleva 6 kohta seuraavasti:

51. Poistetaan 6.1 kohdan ensimmäinen virke.

52. Korvataan 6.2 kohta seuraavasti:

”Komissio voi tarkastaa joko omien toimihenkilöidensä välityksellä tai nimeämänsä jonkun muun hyväksytyn ulkopuolisen yhteisön välityksellä, miten yhteisön myöntämä rahoitus on käytetty. Tarkastuksia voidaan toimittaa koko sopimuksen voimassaolon ajan ja viisi vuotta loppumaksun suorittamisen jälkeen. Komissio voi tehdä päätöksiä varojen takaisinperinnästä tarkastustulosten perusteella.”

2 artikla Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1. EHDOTUKSEN NIMI:

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi yhteisön tukiohjelman perustamisesta yhteisön taloudellisten etujen suojaamiseksi toteutettavien toimien tukemiseksi 21 päivänä huhtikuuta 2004 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 804/2004/EY muuttamisesta ja sen voimassaolon jatkamisesta (Herkules-ohjelma)

2. LUOKITTELU TOIMINTOPERUSTEISESSA JOHTAMIS- JA BUDJETOINTIJÄRJESTELMÄSSÄ

Toimintalohko(t) sekä toiminto/toiminnot:

24.02 Petostentorjunta

3. BUDJETTIKOHDAT

3.1. Budjettikohdat (toimintamäärärahat sekä niihin liittyvät teknisen ja hallinnollisen avun määrärahat (entiset BA-budjettikohdat)) ja budjettinimikkeet

24.0201 Yleiset petostentorjuntatoimet – Herkules II

3.2. Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

7 vuotta (2007 – 2013)

3.3. Budjettitiedot

Budjetti-kohta | Menolaji | Uusi | EFTA osallistuu | Ehdokasmaat osallistuvat | Rahoitusnäkymien otsake |

24.0201 | Ei pakoll. | JM | Ei | Kyllä | Kyllä | Nro 1a) |

4. YHTEENVETO RESURSSEISTA

4.1. Taloudelliset resurssit

4.1.1. Yhteenveto maksusitoumusmäärärahoista (MSM) ja maksumäärärahoista (MM)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Menolaji | Kohdan nro | Vuosi n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 ja myöh. | Yht. |

Toimintamenot[4] |

Maksusitoumusmäärärahat (MSM) | 8.1. | a | 13,725 | 13,8 | 14 | 14,1 | 14,2 | 28,7 | 98,525 |

Maksumäärärahat (MM) | b | 11 | 11 | 11,5 | 11,5 | 11,6 | 41,925 | 98,525 |

Viitemäärään sisältyvät hallintomenot[5] |

Tekninen ja hallinnollinen apu (EI-JM) | 8.2.4. | c |

VIITEMÄÄRÄ YHTEENSÄ |

Maksusitoumusmäärärahat | a+c | 13,725 | 13,8 | 14 | 14,1 | 14,2 | 28,7 | 98,525 |

Maksumäärärahat | b+c | 11 | 11 | 11,5 | 11,5 | 11,6 | 41,925 | 98,525 |

Hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään[6] |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot (EI-JM) | 8.2.5. | d | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 1,728 | 6,0480 |

Viitemäärään sisältymättömät hallintomenot lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EI-JM) | 8.2.6. | e | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,070 | 0,245 |

Toimenpiteen alustavat rahoituskustannukset yhteensä |

MSM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | a+c+d+e | 14,624 | 14,699 | 14,899 | 14,999 | 15,099 | 30,498 | 104,818 |

MM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | b+c+d+e | 11,899 | 11,899 | 12,399 | 12,399 | 12,499 | 43,723 | 104,818 |

Tiedot yhteisrahoituksesta

Jos ehdotukseen liittyy jäsenvaltioilta tai muilta tahoilta (jotka on ilmoitettava) saatavaa yhteisrahoitusta, seuraavassa taulukossa ilmoitetaan kyseisen yhteisrahoituksen arvioitu määrä (rivejä voidaan lisätä, jos rahoitusta saadaan useilta tahoilta):

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Rahoitukseen osallistuva taho | Vuosi n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 ja myöh. | Yht. |

…………………… | f |

MSM YHTEENSÄ yhteisrahoitus mukaan luettuna | a+c+d+e+f |

4.1.2. Yhteensopivuus rahoitussuunnitelman kanssa

( Ehdotus on nykyisen rahoitussuunnitelman mukainen.

( Ehdotus edellyttää kyseeseen tulevan rahoitusnäkymien otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

( Ehdotus voi edellyttää toimielinten sopimuksen[7] määräysten soveltamista (ts. joustovälineen käyttöä tai rahoitusnäkymien tarkistamista).

4.1.3. Vaikutukset tuloihin

( Ehdotuksella ei ole vaikutuksia tuloihin.

( Ehdotuksella on seuraavat vaikutukset tuloihin:

milj. euroa (yhden desimaalin tarkkuudella)

Ennen toteutusta [vuosi n-1] | Toteutuksen jälkeen |

Henkilöstön määrä yhteensä | 8 | 8 | 8 | 8 | 8 | 8 |

5. OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

5.1. Tarve, johon ehdotuksella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Komissio (OLAF) toimittaa jäsenvaltioille tarvittavan tuen ja monialaisen teknisen asiantuntemuksen auttaakseen näitä petostentorjunnassa savukkeiden salakuljetuksen torjunta mukaan luettuna. Sen tavoitteena on laatia petosten ja laittoman toiminnan torjuntaa koskeva eurooppalainen strategia, ja se tekee tarvittavat aloitteet asianomaisen lainsäädännön tiukentamiseksi.

Tärkeimpiä tavoitteita ovat

1. yhteistyön tehostaminen lisäämällä petostentorjuntaan liittyvien kansallisten, kansainvälisten ja yhteisön mekanismien tuntemusta. Tässä tarkoituksessa komissio pitää tärkeänä tukea jäsenvaltioiden petostentorjuntaa, savukkeiden salakuljetuksen torjunta mukaan luettuna, erityisesti yhteisrahoittamalla työpajojen, seminaarien, konferenssien ja henkilövaihdon muodossa toteutettavia koulutustoimia;

2. yhteistyön tehostaminen toimivaltaisten kansallisten viranomaisten välillä petostentorjunnan alalla. Tässä yhteydessä komissio (OLAF) pitää tärkeänä tukea kansallisia petostentorjuntayksiköitä erityisesti yhteisrahoittamalla sellaisten kehittyneiden teknisten varusteiden hankintaa petostentorjuntaa varten.

5.2. Yhteisön osallistumisesta saatava lisäarvo, ehdotuksen johdonmukaisuus muiden rahoitusvälineiden kanssa sekä mahdolliset synergiaedut

Koulutus, konferenssit ja seminaarit petostentorjunnan alalla: tämä toiminta on tärkeää, sillä sen kautta jäsenvaltioiden virkamiehet saavat tietoa OLAFin tehtävästä ja tarpeesta suojata yhteisön taloudellisia etuja. Täydentäviä toimia rahoitetaan Agis- ja Fiscalis-ohjelmista.

Tekninen apu petostentorjunnan alalla: tämä toiminta on tärkeää, sillä sen kautta tuetaan kansallisia lainvalvontavirastoja tarjoamalla niille mahdollisuus käyttää petostentorjunnassa uusia välineitä ja menetelmiä ja avustamalla niitä tässä työssä. Toiminta myös tehostaa virastojen välistä yhteistyötä tuomalla petostentorjunnassa käyttöön kehittyneitä teknisiä välineitä. Lisäksi se toimii foorumina keskusteluille petostentorjunnan teknisistä näkökohdista, kattaen myös savukkeiden salakuljetukseen ja korruptioon liittyvät kysymykset, joita ei käsitellä missään muussa yhteydessä. Pyritään siihen, että toiminta täydentää Europolin tavoitteita ja tehtäviä ja päällekkäisyys ohjelman ehdotusten ja Europolin toiminnan väliltä vältetään.

5.3. Ehdotuksen tavoitteet ja odotetut tulokset sekä näihin liittyvät indikaattorit toimintoperusteisessa johtamismallissa

Tietoisuuden lisääminen, tehostettu yhteistyö, koulutukseen osallistuneiden määrä, uudet yhteistyöverkostot, kokousten järjestäminen, tiedon levitys, oikeusvertailuun liittyvät selvitykset, paremmat teknisten ongelmien ratkaisumahdollisuudet, uusista toimintatavoista tiedottaminen.

5.4. Toteutustapa (alustava)

( Keskitetty hallinnointi

( komissio hallinnoi suoraan

( hallinnointivastuu siirretään

( toimeenpanovirastoille

( varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitetuille yhteisöjen perustamille elimille

( kansallisille julkisoikeudellisille yhteisöille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yhteisöille

( Yhteistyössä toteutettava tai hajautettu hallinnointi

( jäsenvaltioiden kanssa

( kolmansien maiden kanssa

( Hallinnointi yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa (tarkennettava)

Huomautukset:

6. SEURANTA JA ARVIOINTI

6.1. Seurantamenettely

Seuranta ja arviointi ovat käynnissä olevia prosesseja ja niitä tarkistetaan jatkuvasti. Seurantajärjestelmä on täysin toimintavalmis jo alussa ja seurantaa jatketaan loppuraporttiin asti.

Seuraavia arviointimuotoja tarvitaan:

• Ennakkoarviointi, jonka suorittaa kullekin ehdotukselle kyseisen avustusohjelman alalla ja varainhoidosta kokemusta omaavista henkilöistä koostuva komitea. Kukin ehdotus pisteytetään ja pisteet painotetaan ja lopulliset päätelmät tehdään arviointikomitean kokouksessa/kokouksissa.

• Arviointi, jonka edunsaaja laatii komission (OLAF) toimittamalle vakiomuotoiselle arviointilomakkeelle.

• Arviointi, joka suoritetaan paikalla sen varmistamiseksi, että toimi tosiasiallisesti toteutetaan ja että se käsittelee ehdotuksessa kuvattua aihetta ja etenee ehdotuksessa esitetyn hankkeen/ohjelman mukaisesti.

• Arviointi, joka suoritetaan paikalla sen varmistamiseksi, että asianomainen hankinta on tosiasiallisesti tehty ja että varuste on toimintakunnossa ja vaatimusten mukainen. Tarkastusten yhteydessä kontrolloidaan myös pistokokein kansallisen maksuosuuden suorittaminen.

• Loppuarviointi, jonka tapahtumalle, toimelle ja tekniselle avulle suorittaa komissio (OLAF).

6.2. Arviointimenettely

6.2.1. Ennakkoarviointi

Vuonna 2005 Herkules-ohjelman sisäinen ennakkoarviointi perustui vuosina 2003–2005 toteutettujen hankkeiden arviointikertomuksiin.

6.2.2. Väli-/jälkiarviointien perusteella toteutetut toimenpiteet (aikaisemmat kokemukset vastaavasta toiminnasta)

Aikaisempien kokemusten analysointi on kunkin arvioinnin erottamaton osa.

Ohjelman täytäntöönpanon parantamiseksi sen toiminta-ala huomioon ottaen on tuloksia käytetty tulevien hankkeiden suunnittelussa.

6.2.3. Tulevaa arviointia koskevat määräykset ja arviointien suorittamisvälit

Jatkuva (jokainen hanke, jokainen vuosi)

7. Petostentorjunta

Komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi 11 päivänä marraskuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 mukaisesti komissio suorittaa tämän ohjelman yhteydessä Euroopan yhteisön taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi paikalla tarkastuksia ja todentamisia. Tarvittaessa Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) on suoritettava tutkimuksia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 mukaisesti.

8. YKSITYISKOHTAINEN ERITTELY TARVITTAVISTA RESURSSEISTA

8.1. Ehdotuksen tavoitteet ja niihin liittyvät rahoituskustannukset

Maksusitoumusmäärärahoina, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 |

Virkamiehet tai väliaikaiset toimihenkilöt[8] (XX 01 01) | A*/AD | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 |

B*, C*/AST | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 | 6,5 |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö[9] |

Momenteilta XX 01 04/05 rahoitettava muu henkilöstö[10] |

YHTEENSÄ | 8 | 8 | 8 | 8 | 8 | 8 |

Henkilöstö- ja hallintoresurssien tarve katetaan hallinnoivalle virastolle vuotuisessa määrärahojen myöntämismenettelyssä myönnetystä osuudesta.

8.2.2. Toimintaan liittyvien tehtävien kuvaus

AD-henkilöstö:

Tulojen ja menojen hyväksyjä, perussäädöksen laadinta, rahoituspäätösten laadinta, ohjelman täytäntöönpanon valvonta, arviointikomitean nimitys, rahoituspäätösten teko.

AST-henkilöstö

Ohjelman täytäntöönpano/hankkeen hallinnointi

• Rahoituspäätösten täytäntöönpano (ehdotuspyyntöasiakirjojen, hakuohjeiden ja hakulomakkeiden laadinta ja ajan tasalle saattaminen).

• Ehdotuspyyntöjen julkaisu komission (OLAF) verkkosivuilla.

• Hakijoiden neuvonta.

• Tarvittavien asiakirjojen toimittaminen komitean jäsenille arvioinnin suorittamista varten.

• Arviointikomitean suositusten pohjalta tehtävät jatkotoimet.

• Tarvittavien asiakirjojen laadinta ja tarkastus hyväksyttyjen hakijoiden osalta.

• Tuki ja säännöllinen yhteydenpito edunsaajiin kaikissa hankkeiden täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä (tekniset ja rahoitukseen liittyvät kysymykset).

• Hankkeiden arviointi arviointikäyntien, hankekertomusten ja koulutuksen osanottajien ja koulutukseen osallistuneen komission (OLAF) henkilöstön näkemysten pohjalta.

• Hankkeiden tulosten levitys komission (OLAF) sisällä.

• Kaikkien varainhoitoasiakirjojen ja -kertomusten tarkastus rahoitustapahtumien (maksusitoumukset, maksut ja mahdolliset perintämääräykset) hyväksymiseksi.

• Toimistotyöt ja tukitoimet kaikissa toimeen liittyvissä tehtävissä.

• Maksusitoumusten, maksujen ja mahdollisten perintämääräysten toteutus.

8.2.3. Henkilöresurssien lähteet (henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö)

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä vuotta n koskevassa menettelyssä jo myönnetyt virat ja/tai toimet

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä vuotta n koskevassa menettelyssä jo myönnetyt virat ja/tai toimet.

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä seuraavassa menettelyssä pyydettävät virat ja/tai toimet.

( Hallinnoinnista vastaavan henkilöstön nykyisten virkojen ja/tai toimien uudelleenjärjestely (henkilöstön sisäinen uudelleenjärjestely).

( Vuodeksi n tarvittavat virat ja/tai toimet, jotka eivät sisälly vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvään, kyseistä vuotta koskevaan menettelyyn

8.2.4. Muut viitemäärään sisältyvät hallintomenot (XX 01 04/05 – hallintomenot)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Budjettikohta (numero ja nimi) | Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHTEENSÄ |

Muu tekninen ja hallinnollinen apu |

- sisäinen |

- ulkoinen |

Tekninen ja hallinnollinen apu yhteensä |

8.2.5. Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot, jotka eivät sisälly viitemäärään

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Laji | Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. |

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt (XX 01 01) | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 1,728 |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö (ylim. toimihlöt, kans. asiantuntijat, sopimussuhteinen hlöstö jne.) (budjettikohta ilmoitettava) |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot yhteensä (EIVÄT sisälly viitemäärään) | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 0,864 | 1,728 |

Laskelma – virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |

8 henkilötyövuotta * 108 000 euroa = 864 000 euroa * 7 vuotta =6 048 000 euroa |

Laskelma – momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö |

8.2.6. Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella) |

Vuosi n | Vuosi n + 1 | Vuosi n + 2 | Vuosi n + 3 | Vuosi n + 4 | Vuosi n + 5 ja myöh. | YHTEENSÄ |

XX 01 02 11 01 – Virkamatkat | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,070 | 0,245 |

XX 01 02 11 02 – Konferenssit ja kokoukset |

XX 01 02 11 03 – Komiteoiden kokoukset |

XX 01 02 11 04 – Selvitykset ja kuulemiset |

XX 01 02 11 05 – Tietojärjestelmät |

2 Muut hallintomenot yhteensä (XX 01 02 11) |

3 Muut hallintomenojen kaltaiset menot (eritellään budjettikohdittain) |

Hallintomenot yhteensä lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EIVÄT sisälly viitemäärään) | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,035 | 0,070 | 0,245 |

Laskelma – Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään |

Virkamatkoista aiheutuvat kulut, perustuvat talousarvion täytäntöönpanoon vuosina 2004 ja 2005 sekä vuoden 2006 ennusteeseen. |

[1] OLAFin selonteko ”Report on the implementation of the “Hercule” Programme - Article 7 (a) of PE/COUNCIL Decision (804/2004/EC) 21st April 2004” (SEK 2006/826).

[2] EUVL C […], […], s. […].

[3] EUVL C […], […], s. […].

[4] Menot, jotka eivät kuulu kyseisen osaston xx lukuun xx 01.

[5] Menot, jotka otetaan osaston xx momentille xx 01 04.

[6] Menot, jotka otetaan lukuun xx 01 muille momenteille kuin xx 01 04 tai xx 01 05.

[7] Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.

[8] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[9] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[10] Kyseisen henkilöstön kustannukset sisältyvät viitemäärään.