24.8.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 197/12


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Laajentumispaketti 2006 — Ehdokasvaltiot”

(2007/C 197/03)

ALUEIDEN KOMITEA

muistuttaa, että unionin laajentuminen on ollut menestystarina Euroopan unionin ja koko maanosan kannalta ja

korostaa laajentumisprosessin alue- ja paikallisulottuvuuden merkitystä sisäisen vakauden ja siihen keskeisenä osana kuuluvan ruohonjuuritason demokratian turvaamisessa.

korostaa olevan tärkeää, että toimet Kööpenhaminassa asetettujen poliittisten edellytysten saavuttamiseksi jatkuvat. Tämä koskee erityisesti sananvapauden, uskonnonvapauden, naisten oikeuksien, vähemmistön oikeuksien ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden vahvistamista sekä ihmisoikeuksien suojelun institutionaalisen kehyksen parantamista.

korostaa, että yhteisön ja jäsenvaltioiden tasolla sekä alue- ja paikallistasolla toteutettava laajentumisprosessin poliittinen seuranta on mittava haaste, sillä kyseessä on Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta merkittävä asia. Komitea päätti sen vuoksi perustaa Kroatiaa ja Turkkia käsittelevät työryhmät, joiden tarkoituksena on edistää vuoropuhelua kaikkien sidosryhmien kanssa, kun komitea muotoilee näkökantojaan.

pitää myönteisenä edistystä, jota Kroatiassa on saavutettu poliittisten ja taloudellisten sekä yhteisön säännöstöä koskevien vaatimusten täyttämisessä, samoin kuin edistystä vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanossa. Komitea on tyytyväinen Kroatian viranomaisten jatkuviin toimiin Kööpenhaminassa asetettujen poliittisten kriteerien saavuttamiseksi.

pitää Turkin säätämiä huomattavia uudistuksia myönteisinä, mutta on edelleen huolissaan siitä, että uudistustahti on hidastunut. Komitea muistuttaa, että sen poliittisena tavoitteena on edelleen neuvoa-antavan sekakomitean perustaminen Turkin kanssa.

ilmaisee tyytyväisyytensä uudistusten jatkumiseen entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa ja siihen, että maa on pysynyt hyvin tavoitteissaan saavuttaa Kööpenhaminassa asetetut poliittiset kriteerit. Komitea panee kuitenkin merkille uudistusvauhdin hidastuneen vuonna 2006.

I   Poliittiset suositukset

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle — Laajentumisstrategia ja pääasialliset haasteet 2006–2007 liitteenä erityiskertomus EU:n kyvystä integroida uusia jäseniä

KOM(2006) 649 lopullinen

ALUEIDEN KOMITEA

Yleiset suositukset

1.

muistuttaa, että yhteisön peräkkäiset laajentumiset ovat alusta alkaen olleet Euroopan rakennushankkeen olennainen osa.

2.

katsoo, että laajentumiskehityksellä on huomattava merkitys liittymisprosessissa olevien maiden demokraattiselle ja vakaalle kehitykselle, Euroopan alueen vakaudelle sekä Euroopan unionin turvallisuudelle.

3.

muistuttaa, että unionin laajentuminen on ollut menestystarina Euroopan unionin ja koko maanosan kannalta. Laajentuminen päätti Euroopan kahtiajaon, ja se on edistänyt rauhaa ja vakautta koko maanosassa.

4.

korostaa laajentumisprosessin alue- ja paikallisulottuvuuden merkitystä ja tunnustaa alue- ja paikallispolitiikkojen tärkeän roolin sisäisen vakauden ja siihen keskeisenä osana kuuluvan ruohonjuuritason demokratian turvaamisessa.

5.

korostaa, että kutakin Euroopan unionin jäseneksi pyrkivää maata on arvioitava sen omien ansioiden pohjalta ja sen mukaan, miten maa on saavuttanut tiukat jäsenyysvaatimukset.

6.

korostaa, että toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteisiin perustuva hyvä eurooppalainen hallintotapa voidaan saavuttaa hajauttamisen kautta, pakottamatta yhdenmukaisiin kaavoihin.

7.

huomauttaa, että valtuuksien ja taloudellisten resurssien tasapainoinen siirtäminen hajautetun hallinnon piiriin kuuluville viranomaisille on olennaisen tärkeää tehokkaan paikallis- ja aluedemokratian toteuttamisen kannalta.

8.

kehottaa yhteistyötoimiin sekä niiden kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihtoon, joita kertyi EU:n jäsenvaltioiden ja ehdokasvaltioiden alue- ja paikallisviranomaisten kanssa toteutetusta laajentumista valmistelevasta politiikasta.

Kroatia

9.

pitää myönteisenä edistystä, jota on saavutettu poliittisten ja taloudellisten sekä yhteisön säännöstöä koskevien vaatimusten täyttämisessä, samoin kuin edistystä vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanossa. Komitea on tyytyväinen jatkuviin toimiin Kööpenhaminassa asetettujen poliittisten kriteerien saavuttamiseksi.

10.

korostaa, että yhteisön ja jäsenvaltioiden tasolla sekä alue- ja paikallistasolla toteutettava laajentumisprosessin poliittinen seuranta on mittava haaste, sillä kyseessä on Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta merkittävä asia. Komitea päätti sen vuoksi perustaa Kroatiaa käsittelevän työryhmän, jonka tarkoituksena on edistää vuoropuhelua kaikkien sidosryhmien kanssa, kun komitea muotoilee näkökantojaan.

11.

toteaa, että se aikoo työryhmän myötä edistää jatkuvaa vuoropuhelua Kroatian poliittisten edustajien kanssa. Lisäksi komitea aikoo kannustaa ja tukea laajentumisprosessia koskevien tiedotus- ja viestintäkampanjoiden järjestämistä Euroopan unionin sekä Kroatian kaupungeissa ja alueilla.

12.

tähdentää, että yksi keino kehittää vaurautta ja vakautta Kroatiassa ja Länsi-Balkanin alueella on alue- ja paikallisviranomaisten aktiivinen rajatylittävä yhteistyö.

13.

pitää myönteisenä sitä, että julkishallinnon uudistamiseksi laaditaan strategiaa, ja kiinnittää huomion siihen, että alue- ja paikallishallinnon kapasiteettiongelmat vaativat ratkaisua.

14.

pitää tärkeänä, että hallitus on ryhtynyt soveltamaan strategioita oikeuslaitoksen uudistamiseksi ja korruption torjumiseksi, ja ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että Kroatia on edistynyt vähemmistöjä ja pakolaisten paluuprosessia koskevissa kysymyksissä. Komitea korostaa kuitenkin, että uudistusponnistuksia on jatkettava kaikilla näillä aloilla, ja suosittelee, että edistymistä vauhditetaan erityisesti kahdella viimeksi mainitulla alalla.

15.

korostaa toimivan demokraattisen ja hajautetun hallinnon merkitystä kansalaisten tarpeiden tyydyttämisessä ja viittaa alue- ja paikallisviranomaisten keskeiseen rooliin uudistuspolitiikkojen toteuttamisessa.

16.

ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että Kroatia on jatkanut täysimääräistä yhteistyötä entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen ICTY:n kanssa ja korostaa, että sotarikosoikeudenkäyntejä ja todistajien suojelua on tehostettava.

17.

suosittelee, että julkisia hankintoja koskevien kysymysten ratkaisemisessa pyritään edistymään sen takaamiseksi, että kaikilla hallinnon tasoilla on käytettävissään avoimet menettelyt.

18.

ilmaisee tyytyväisyytensä aluepolitiikan sekä rakennepoliittisten välineiden koordinoinnin viimeaikaiseen kehitykseen, mutta kiinnittää huomiota siihen, että hallinnon kapasiteettia EU-rahoituksen hyödyntämiseksi on vahvistettava.

Turkki

19.

pitää Turkin säätämiä huomattavia uudistuksia myönteisinä, mutta on edelleen huolissaan siitä, että uudistustahti on hidastunut.

20.

korostaa, että yhteisön ja jäsenvaltioiden tasolla sekä alue- ja paikallistasolla toteutettava laajentumisprosessin poliittinen seuranta on mittava haaste, sillä kyseessä on Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta merkittävä asia. Komitea päätti sen vuoksi perustaa Turkkia käsittelevän työryhmän, jonka tarkoituksena on edistää vuoropuhelua kaikkien sidosryhmien kanssa, kun komitea muotoilee näkökantojaan.

21.

muistuttaa, että sen poliittisena tavoitteena on edelleen neuvoa-antavan sekakomitean perustaminen Turkin kanssa.

22.

toteaa, että se aikoo työryhmän myötä edistää jatkuvaa vuoropuhelua Turkin poliittisten edustajien kanssa. Lisäksi työryhmä aikoo kannustaa ja tukea laajentumisprosessia koskevien tiedotus- ja viestintäkampanjoiden järjestämistä Euroopan unionin sekä Turkin kaupungeissa ja alueilla.

23.

korostaa olevan tärkeää, että toimet Kööpenhaminassa asetettujen poliittisten edellytysten saavuttamiseksi jatkuvat. Tämä koskee erityisesti sananvapauden, uskonnonvapauden, naisten oikeuksien, vähemmistön oikeuksien ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden vahvistamista sekä ihmisoikeuksien suojelun institutionaalisen kehyksen parantamista.

24.

kiinnittää huomion ruohonjuuritason demokratian merkitykseen sekä siihen, että alue- ja paikallisviranomaisilla tulee olla keskeinen rooli näiden politiikkojen täytäntöönpanossa.

25.

korostaa paikallishallinnon merkitystä ja kunnanvaltuustojen keskeistä asemaa.

26.

on tyytyväinen viimeaikaiseen kehitykseen julkishallintoa koskevia kiistoja käsittelevän oikeusasiamiehen toimen perustamisessa.

27.

korostaa, että julkisia hankintoja sääntelevän säädöskehyksen parantaminen on olennaisen tärkeää, jotta voidaan taata kansalaisille välttämättömiä palveluja tarjoavan paikallishallinnon avoimuus ja vastuuvelvollisuus.

28.

ilmaisee tyytyväisyytensä aluekehitysvirastojen perustamista koskevan lain hyväksymiseen ja ehdottaa, että virastojen hallinnon avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta parannetaan.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

29.

ilmaisee tyytyväisyytensä uudistusten jatkumiseen ja siihen, että entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on pysynyt hyvin tavoitteissaan saavuttaa Kööpenhaminassa asetetut poliittiset kriteerit. Komitea panee kuitenkin merkille uudistusvauhdin hidastuneen vuonna 2006.

30.

suhtautuu myönteisesti siihen, että heinäkuussa 2006 pidetyt vaalit sujuivat yleisesti ottaen kansainvälisten normien mukaisesti, mutta korostaa, että tarvitaan huomattavia ponnistuksia jäljellä olevien säännönvastaisuuksien poistamiseksi ja sen takaamiseksi, että seuraavissa vaaleissa kyseisiä normeja noudatetaan täysimittaisesti.

31.

suosittelee, että toimia korruption torjumiseksi pyritään vahvistamaan, jotta avoimuus ja demokraattinen vastuuvelvollisuus voidaan taata kaikilla tasoilla, ja suosittelee poliisi- ja oikeuslaitosta koskevien uudistusten toteuttamista.

32.

korostaa Ohridin sopimuksen täysimittaisen täytäntöönpanon merkitystä.

33.

korostaa ruohonjuuritason demokratian merkitystä ja kiinnittää huomion siihen, että alue- ja paikallisviranomaisilla voi olla keskeinen rooli etenkin vähemmistöjen suojelua koskevien säädösten täytäntöönpanossa ja etnisten ryhmien välisten toimivien suhteiden edistämisessä.

34.

pitää myönteisenä vuonna 2000 annetun virkamieslain täytäntöönpanoa ja viimeaikaisia toimia hallinnon hajauttamiseksi ja kannustaa kunnallisviranomaisia aloitteellisuuteen sen takaamiseksi, että niiden oikeuksia ja toimivaltaa kunnioitetaan.

35.

korostaa tarvetta turvata hallinnon riippumattomuus ja ammattitaito.

36.

vetoaa maan hallitukseen, jotta se ryhtyisi niihin huomattaviin ponnistuksiin, joita tarvitaan aluekehitystä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamiseksi yhteisön säännöstön kanssa ja alan hallintokapasiteetin vahvistamiseksi, jotta voidaan taata aluepolitiikan tehokas täytäntöönpano.

37.

iloitsee viisumimenettelyjen yksinkertaistamista ja takaisinottoa koskevien neuvottelujen käynnistämisestä alueen kaikkien maiden kanssa ja toivoo, että neuvottelut saatetaan päätökseen mahdollisimman pian. Kyseiset sopimukset edistävät ihmisten välisiä yhteyksiä EU:n ja Länsi-Balkanin maiden välillä ja lisäävät etenkin nuoren sukupolven matkustusmahdollisuuksia.

38.

kehottaa Euroopan komissiota ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin oikeusperustan luomiseksi sille, että AK:n ja entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian välille voidaan perustaa neuvoa-antava sekakomitea.

Bryssel 6. kesäkuuta 2007.

Alueiden komitean

Puheenjohtaja

Michel DELEBARRE

II   Asian käsittely

Otsikko

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle — Laajentumisstrategia ja pääasialliset haasteet 2006–2007 Liitteenä erityiskertomus EU:n kyvystä integroida uusia jäseniä

Viiteasiakirja

KOM(2006) 649 lopullinen

Oikeusperusta

EY:n perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäinen kohta

Perusta työjärjestyksessä

 

Komission lausuntopyyntö

8.11.2006

Työvaliokunnan päätös

25.4.2006

Vastaava valiokunta

”ulkosuhteet ja hajautettu yhteistyö” -valiokunta (RELEX)

Esittelijä

Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen Antti Liikkanen (FI, PSE)

Analyysimuistio

7.12.2006

Valiokuntakäsittely

25.1.2007

Hyväksyminen valiokunnassa

29.3.2007

Äänestystulos valiokunnassa

Hyväksyttiin yksimielisesti työjärjestyksen 26 artiklan mukaista yksinkertaista menettelyä noudattaen.

Hyväksyminen täysistunnossa

6.6.2007

Komitean aiemmat lausunnot

CdR 50/2006 fin (1), lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle — EU:n ja ehdokasmaiden kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelu”, KOM(2005) 290 lopullinen. Esittelijä Isidoro Gottardo (IT/PPE), lausunto hyväksytty AK:n täysistunnossa 27.4.2006.

CdR 499/2004 fin (2), lausunto aiheesta ”Ehdotus — Neuvoston päätös Kroatian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista”, KOM(2004) 275 lopullinen. Esittelijä Isidoro Gottardo (IT/PPE), lausunto hyväksytty AK:n täysistunnossa 13.10.2005

CdR 495/2004 fin (3), lausunto aiheesta ”Euroopan komission suositus Turkin edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa”, KOM(2004) 656 lopullinen. Esittelijä Helene Lund (DK/PSE), lausunto hyväksytty AK:n täysistunnossa 6.7.2005


(1)  EUVL C 206, 29.8.2006, s. 23.

(2)  EUVL C 81, 4.4.2006, s. 42.

(3)  EUVL C 31, 7.2.2006, s. 11.