3.6.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 136/32


Tiedonanto asiassa COMP/E-2/38.381 — De Beers-Alrosa

(2005/C 136/13)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

1.   Johdanto

(1)

Euroopan komissio on saanut kaksi sitoumuskokonaisuutta, joista toisen on vahvistanut De Beers -yhtymä (jäljempänä ’De Beers’) ja toisen ALROSA Company Limited (jäljempänä ’ALROSA’), komission perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklan sekä ETA-sopimuksen 53 ja 54 artiklan mukaisen tutkimuksen aikana. Tutkimus kohdistui näiden kahden yrityksen väliseen kauppasopimukseen.

(2)

Julkaisemalla tämän tiedonannon komissio aikoo testata De Beersin ja ALROSAn ehdottamia sitoumuksia markkinoilla. Sitoumusten tarkoituksena on ratkaista komission ennakkoarvioinnissa esittämät, ilmoitettuun kauppasopimukseen liittyvät kilpailuongelmat. Jollei markkinatestin tuloksista muuta johdu, komissio aikoo tehdä perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1/2003 (1) 9 artiklan 1 kohdan mukaisen päätöksen. Päätöksessä ei tehtäisi päätelmää siitä, onko perustamissopimuksen määräyksiä rikottu.

2.   Yhteenveto asiasta

(3)

De Beers ja ALROSA Company Limited ilmoittivat Euroopan komissiolle 5. maaliskuuta 2002 asetuksen N:o 17 mukaisesti kauppasopimuksesta, joka oli päivätty 17. joulukuuta 2001. Kauppasopimuksen mukaan ALROSA toimittaisi vuosittain De Beersille raakatimantteja 800 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta viiden vuoden ajan. Ilmoituksen aikaan tämä määrä oli noin puolet ALROSAn tuotannosta ja vastasi käytännössä sitä raakatimanttien määrää, jonka ALROSA oli vienyt edellisten vuosien aikana entisen Neuvostoliiton ulkopuolelle samantapaisten De Beersin kanssa tehtyjen kauppasopimusten perusteella. Mainitussa kauppasopimuksessa määrätään, että sen täytäntöönpano edellyttää Euroopan komission vahvistusta siitä, että sopimus ei ole perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklan vastainen.

(4)

De Beers on maailman suurin timanttikaivostoimintaa harjoittava yritys. Etelä-Afrikassa sijaitsevien täysin omistamiensa timanttikaivosten lisäksi De Beers on tehnyt sopimuksia yhteistuotantoyrityksistä Botswanan, Namibian ja Tansanian hallitusten kanssa. Se osallistuu raakatimanttien etsintään, kaivostoimintaan, hyödyntämiseen, arvon määrittämiseen, markkinointiin, kaupankäyntiin, leikkaamiseen ja hiomiseen sekä korumyyntiin eri puolilla maailmaa. Sen toiminta kattaa itse asiassa timanttien koko tuotantoketjun kaivoksesta kuluttajalle.

(5)

ALROSA on maailman toiseksi suurin timanttikaivosyhtiö, ja sen osuus on yli 98 prosenttia Venäjän timanttituotannosta. Venäjä on Botswanan jälkeen maailman toiseksi suurin timantintuottajamaa arvolla laskettuna. ALROSA harjoittaa raakatimanttien etsintään, kaivostoimintaan, hyödyntämiseen, arvon määrittämiseen, leikkaamiseen ja hiomiseen sekä korujen valmistamiseen liittyvää toimintaa eri puolilla Venäjän federaatiota.

(6)

Komissio aloitti 14. tammikuuta 2003 perustamissopimuksen 81 artiklan mukaisen menettelyn De Beersia ja ALROSAa vastaan sekä 82 artiklan mukaisen menettelyn De Beersia vastaan 5. maaliskuuta 2002 ilmoitetun kauppasopimuksen johdosta. Yrityksille annettiin mahdollisuus tutustua komission asiakirja-aineistoon.

(7)

Sopimuspuolille lähetettiin täydentävät väitetiedoksiannot 1. heinäkuuta 2003. Niiden ainoana tarkoituksena oli lisätä Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen 53 ja 54 artikla oikeusperustaksi 14. tammikuuta 2003 päivättyihin väitetiedoksiantoihin.

(8)

Edellä 6 ja 7 kohdassa mainitut väitetiedoksiannot katsotaan asetuksen (EY) N:o 1/2003 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuksi ennakkoarvioinniksi.

(9)

Ennakkoarvioinnin mukaan De Beersilla on määräävä asema raakatimanttien maailmanmarkkinoilla. Tekemällä ilmoitetun kauppasopimuksen suurimman kilpailijansa ALROSAn kanssa De Beers saisi määräysvallan merkittävästä raakatimanttien toimituslähteestä. Tämän johdosta se voisi lisätä markkinaosuuttaan kyseisillä markkinoilla ja saada käyttöönsä laajan timanttivalikoiman, joka ei muuten olisi sen saatavilla. Toimenpide hävittäisi toisaalta ALROSAn toimituslähteenä Venäjän ulkopuolisilta markkinoilta ja lisäisi De Beersilla jo olevaa markkinavoimaa. Tämä estäisi kilpailun kasvua tai säilymistä raakatimanttien markkinoilla.

(10)

Ennakkoarvioinnissa huomautettiin lisäksi, että ilmoitetun kauppasopimuksen mukaan De Beers, maailman suurin timanttien tuottaja, jakelisi noin puolet suurimman kilpailijansa tuotannosta. Kun otetaan huomioon, että kaupattavat määrät olisivat huomattavia ja että sopimuksen tekijät ovat raakatimanttimarkkinoiden kaksi suurinta yritystä, kauppasopimus heikentäisi merkittävästi näillä markkinoilla käytävää kilpailua.

3.   Sitoumukset

3.1.   Tarjotut sitoumukset

(11)

Menettelyn osapuolet vastasivat komission väitteisiin kirjallisesti 31. maaliskuuta 2003 ja puolustivat näkökantojaan suullisessa kuulemisessa, joka pidettiin 7. heinäkuuta 2003, ja painottivat, että ne eivät ole samaa mieltä komission ennakkoarvioinnin kanssa. Ne ovat kuitenkin tarjoutuneet noudattamaan sitoumuksia, joiden tarkoituksena on poistaa komission havaitsemat ongelmat. Näitä sitoumuksia on kuvailtu lyhyesti jäljempänä ja ne on myös julkaistu kokonaisuudessaan englanniksi kilpailun pääosaston verkkosivuilla osoitteessa http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/cases.

(12)

De Beers ja ALROSA sitoutuvat alentamaan vähitellen keskinäisen raakatimanttimyyntinsä arvoa. Ne sitoutuvat myös siihen, että ALROSAn De Beersille vuosittain myymien raakatimanttien enimmäismäärä ei ylitä seuraavassa taulukossa ilmoitettuja määriä:

Vuosi

Toimitusten enimmäismäärä (milj. Yhdysvaltain dollaria)

2005

700

2006

625

2007

550

2008

475

2009

400

2010

275

(13)

De Beers ja ALROSA sitoutuvat siihen, että ALROSAn De Beersille vuonna 2011 ja sen jälkeen vuosittain myymien raakatimanttien enimmäisarvo ei ylitä 275 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

(14)

De Beers ja ALROSA sitoutuvat täyttämään sitoumuksensa tekemällä kauppasopimuksen, joka on periaatteessa samanlainen kuin ilmoitettu kauppasopimus (erityisesti hinnoittelua, lajittelua ja arvon määritystä koskevien lausekkeiden osalta), mutta johon ei sisälly ALROSAn velvollisuutta myydä De Beersille eikä De Beersin velvollisuutta ostaa ALROSAlta raakatimantteja enemmän kuin 12 ja 13 kohdassa mainitaan.

(15)

Sekä De Beers että ALROSA nimittävät kukin riippumattoman kolmannen todentamaan, että De Beers ja ALROSA noudattavat sitoumuksia. Tämän riippumattoman kolmannen nimittäminen ja toimeksianto edellyttää komission hyväksyntää. Komissiolle toimitetaan vuosittain erilliset kertomukset siitä, että ALROSA ja De Beers ovat noudattaneet sitoumuksia.

4.   Komission aikomus

(16)

Komissio aikoo tehdä asetuksen (EY) N:o 1/2003 9 artiklan 1 kohdan mukaisen päätöksen, jollei markkinatestin tuloksista muuta johdu. Asetuksen N:o 1/2003 27 artiklan 4 kohdan mukaisesti se kehottaa tämän vuoksi asianomaisia kolmansia esittämään huomautuksensa kuukauden kuluessa tämän tiedonannon julkaisemisesta.

(17)

Asianomaisia kolmansia pyydetään toimittamaan komissiolle huomautuksistaan myös julkinen versio, josta liikesalaisuudet ja luottamukselliset tiedot on poistettu ja korvattu tarvittaessa ei-luottamuksellisella tiivistelmällä tai merkinnällä [liikesalaisuus] tai [luottamuksellinen].

(18)

Huomautukset voidaan lähettää komissiolle sähköpostitse (COMP-GREFFE-ANTITRUST@cec.eu.int), faksilla (32-2) 295 01 28 tai postitse viitteellä COMP/E-2/A.38.381 — De Beers–ALROSA seuraavaan osoitteeseen:

Euroopan komissio

Kilpailun pääosasto

Antitrust Registry

B-1049 Bryssel


(1)  EYVL L 1, 4.1.2003, s. 1.