22.3.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 71/53


Alueiden komitean 18. marraskuuta antama päätöslauselma Turkin liittymistä Euroopan unioniin koskevien neuvottelujen aloittamisesta

(2005/C 71/12)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon Euroopan komission 6. lokakuuta 2004 julkistaman tiedonannon ”Euroopan komission suositus Turkin edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa” (COM(2004) 656 final),

ottaa huomioon vuoden 2004 määräaikaiskertomuksen Turkin edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa (SEC(2004) 1201),

ottaa huomioon”ulkosuhteet”-valiokuntansa sekä Turkin kuntaliiton 11. lokakuuta 2004 hyväksymän Ankaran julistuksen,

ottaa huomioon ulkosuhdestrategiansa, jonka komitea hyväksyi Haagissa 21. lokakuuta 2004 pitämässään työvaliokunnan ylimääräisessä kokouksessa,

1)

kannattaa Turkin jäsenyyshakemusta samoin edellytyksin kuin muiden Euroopan maiden jäsenyyshakemuksia.

2)

aikoo esittää kantansa Turkin jäsenyyteen alueellisesta ja paikallisesta näkökulmasta asianmukaisina ajankohtina tulevaisuudessa sekä kehottaa Euroopan komissiota kuulemaan komiteaa tulevista määräaikaiskertomuksista.

3)

toteaa, että Turkin viranomaisten viime vuosina toteuttamat uudistustoimet ovat auttaneet Turkkia sen pyrkiessä täyttämään Kööpenhaminan kriteerit ja helpottavat päätöstä, jossa puollettaisiin neuvottelujen aloittamista Turkin liittymisestä EU:hun.

4)

kannustaa Turkin hallitusta jatkamaan haasteellisia uudistuksiaan niin, että ne pannaan täytäntöön kokonaisuudessaan mahdollisimman nopeasti peruuttamattomalla ja kestävällä tavalla.

5)

suhtautuu myönteisesti Turkissa aloitettuihin hallinnonhajauttamistoimiin, joiden on oltava paikallisen itsehallinnon peruskirjan periaatteiden mukaisia, sekä paikallishallinnon uudistamista koskevan lain hyväksymiseen vuonna 2004 – siinä vahvistetaan paikallisyhteisöjen olemassaolo pienimpänä organisatorisena yksikkönä – ja jää odottamaan lain varsinaista täytäntöönpanoa sekä vastaavia toimenpiteitä alueellisen tason osalta.

6)

uskoo, että julkishallinnon uudistuspaketti, joka sisältää ennen muuta puitelain julkisen sektorin uudistamisesta, lain läänien erityishallinnosta sekä kuntia ja suurkaupunkikuntia koskevan lain, hyväksytään nopeasti se jälkeen, kun paikallis- ja alueviranomaisten järjestöjä ja kansalaisyhteiskuntaa on asianmukaisesti kuultu ja kun paketin on todettu olevan perustuslain mukainen; painottaa tarvetta tarjota asianomaisille paikallisviranomaisille tarvittavat rahoitus- ja henkilöresurssit, jotta uudistukset pannaan kokonaisuudessaan täytäntöön, erityistä huomiota kiinnitetään Turkin muita heikommin kehittyneiden alueiden taloudelliseen ja sosiaaliseen kehittämiseen ja jotta laaditaan lainsäädäntökehys alueellista kehittämispolitiikkaa varten.

7)

tähdentää, että kyseisten uudistusten menestyksekäs toteuttaminen tukisi Turkin pyrkimyksiä liittyä EU:hun tulevaisuudessa, ja kannattaa sen johdosta painokkaasti Euroopan komission näkemystä siitä, että on laadittava vaikutusanalyysi, täytäntöönpanosuunnitelma sekä budjetti- ja verotuskehys.

8)

suhtautuu myönteisesti Euroopan komission ehdottamaan kolmen pilarin strategiaan ja sitoutuu toimimaan aktiivisesti kolmanteen pilariin liittyvien asioiden yhteydessä. Kolmannella pilarilla vahvistetaan poliittista, kulttuurista, yhteiskunnallista ja uskonnollista vuoropuhelua, joka tuo ihmisiä lähemmäksi toisiaan; suosittelee vuoropuhelun syventämistä edelleen AK:n sekä Turkin paikallisviranomaisten välillä tukeutumalla AK:n aiemmin entisten ehdokasmaiden kanssa hankkimaan kokemukseen, paikallisdemokratian kunnioittamista ja aluekohtaisen hallinnonhajauttamisen toteutumisen takaamista ajatellen. Eurooppa-neuvoston Turkkia koskevan päätöksen perusteella alueiden komitea otaksuu Turkin hallituksen, ministerineuvoston ja assosiaationeuvoston ehdottavan Turkin paikallis- ja alueviranomaisten ja alueiden komitean välisen neuvoa-antavan sekakomitean perustamista.

9)

kannustaa Turkkia voimakkaasti ryhtymään tarvittaviin toimiin, jotta tämä ratkaisisi edelleen avoinna olevat huolestuneisuutta aiheuttavat kysymykset, joita on tähdennetty Euroopan komission suosituksessa ja jotka koskevat erityisesti seuraavia seikkoja: ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja perusvapauksien käyttäminen; kaikkinaisen kidutuksen ja pahoinpitelyn tinkimätön vastustaminen; kaikkien vähemmistöjen mahdollisuus nauttia oikeuksista ja vapauksista täysipainoisesti; kaikkien uskontojen kunnioittaminen (etenkin kysymys kaikkien kirkkokuntien tasa-arvoisesta oikeudellisesta asemasta); kaikenlaisen naisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan tinkimätön vastustaminen sekä lapsityövoimaa koskevien ILO:n normien noudattaminen.

10)

kehottaa Turkin hallitusta antamaan määrätietoisen tukensa Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin johdolla toteutettaville uusille pyrkimyksille sellaisen ratkaisun löytämiseksi Kyproksen ongelmaan, joka on Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmien, yhteisön säännöstön sekä eurooppalaisten arvojen ja periaatteiden mukainen.

11)

toteaa Euroopan komission tiedonannossa yksilöidyt, Turkin jäsenyyteen liittyvistä tulevaisuudennäkymistä aiheutuvat erityiset haasteet, jotka liittyvät yhteisen maatalouspolitiikan, koheesiopolitiikan sekä työntekijöiden vapaan liikkuvuuden soveltamiseen tulevaisuudessa.

12)

painottaa Euroopan unionin yleistavoitetta jatkaa yhdentymistä kohti yhteisten arvojen mukaista poliittista unionia ja korostaa erityisesti, että on kiireellisesti luotava välttämättömät rahoitukselliset, institutionaaliset sekä taloudelliset edellytykset unionin valmistelemiseksi menestyksekkäästi uutta laajentumista varten.

13)

kiinnittää huomiota Euroopan komission päätelmään, jossa se toteaa suosittelevansa neuvottelujen keskeyttämistä siinä tapauksessa, että unionin perustana olevia vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen tai oikeusvaltion periaatteita rikotaan vakavalla tavalla tai toistuvasti, ja painottaa komission näkemystä siitä, että Turkin liittymisneuvottelut ovat avoin prosessi, jonka tuloksia ei voida taata etukäteen.

14)

valtuuttaa puheenjohtajansa välittämään tämän päätöslauselman Eurooppa-neuvoston Brysselissä 17. joulukuuta pidettävää kokousta silmällä pitäen Euroopan unionin neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan komissiolle sekä Turkin parlamentille ja hallitukselle.

Bryssel 18. marraskuuta 2004

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB