5.7.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 164/76


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös Euroopan audiovisuaalialan tukiohjelman täytäntöönpanosta (Media 2007)”

(2005/C 164/09)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan audiovisuaalialan tukiohjelman täytäntöönpanosta (Media 2007) (KOM(2004) 470 lopullinen — 2004/0151 COD),

ottaa huomioon neuvoston 9. syyskuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää asiasta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon työvaliokuntansa 27. tammikuuta 2004 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”kulttuuri ja koulutus” -valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon”kulttuuri ja koulutus” -valiokunnan 7. joulukuuta 2004 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 303/2004 rev. 1), jonka esittelijä oli Ilioupólin kunnanjohtaja Theodóros Georgákis (EL/PSE),

hyväksyi 23.–24. helmikuuta 2005 pitämässään 58. täysistunnossa (helmikuun 23. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1.   Alueiden komitean kanta

ALUEIDEN KOMITEA

1.1

suhtautuu myönteisesti siihen, että audiovisuaalialan koulutus-, kehittämis-, levitys-, jakelu- ja myynninedistämistoimet kootaan yhteen uuden Media 2007 -ohjelman muodostamiin puitteisiin, sillä siten varmistetaan järjestelmällisen toiminnan jatkuminen Euroopan audiovisuaalialueen kehittämiseksi ja vahvistamiseksi ja lujitetaan tällaista toimintaa.

1.2

on tyytyväinen ohjelman rahoituspuitteisiin, jotka ovat 1,055 miljardia euroa. Komitea tähdentää, että määrärahat on säilyttävä riittävän suurina, jotta voidaan tyydyttää ohjelmaan osallistuvien 27:n maan tarpeet (25 jäsenvaltiota sekä Bulgaria ja Romania). Itse asiassa kyseessä ovat ”kolmen nopeuden” markkinat, sillä audiovisuaalialan kehitystasossa on suuria eroja, ja se voi vaihdella erittäin kehittyneestä lähes olemattomaan. Kasvattamalla tarkoitukseen osoitettavia määrärahoja tunnustetaan samalla audiovisuaalialan merkittävä rooli välineenä, jonka avulla voidaan välittää kulttuuriarvoja sekä rakentaa yhteistä eurooppalaista identiteettiä ja tietoisuutta unionin kansalaisten keskuudessa.

1.3

kannattaa positiivisen erityiskohtelun periaatteen soveltamista audiovisuaaliselta tuotantokapasiteetiltaan heikkojen ja/tai kielellisesti tai maantieteellisesti suppea-alaisten maiden tukemiseksi, jotta voidaan vähentää epätasa-arvoa ja epätasapainoa kyseisten maiden ja vahvan audiovisuaalisen tuotantokapasiteetin maiden välillä. Heikon audiovisuaalisen tuotantokapasiteetin maiden tukemisen tuleekin olla keskeinen periaate, joka läpäisee koko Media 2007 -ohjelman. Tällaisia maita ovat muun muassa uudet jäsenvaltiot sekä muut maat, joissa audiovisuaalialan markkinat eivät ole kovin kehittyneet, kuten Kreikka ja Portugali. Tällaisella politiikalla edistetään kulttuurisen monimuotoisuuden säilymistä sekä lujitetaan kulttuurien välistä vuoropuhelua Euroopan tasolla.

1.4

kiinnittää huomiota tarpeeseen parantaa Euroopan pirstaloituneen audiovisuaalialan kilpailukykyä sekä samalla lujittaa pk-yritysten tuotantorakenteita, sillä kyseiset yritykset toimivat tosiasiassa Euroopan audiovisuaalialan kantavana voimana.

1.5

on komission kanssa samaa mieltä siitä, että byrokraattisia menettelyjä ja mekanismeja, jotka koskevat ehdotusten tekemistä ja yhteistyön luomista Euroopan audiovisuaalialalla, on yksinkertaistettava välittömästi. Hankkeiden valintamenettelyn avoimuus on myös erittäin tärkeä asia. Avoimuuden takaamiseksi hanke-ehdotusten valinta on aina perusteltava asianmukaisesti.

1.6

suhtautuu myönteisesti siihen, että audiovisuaalialan opiskelijoiden ja ammattilaisten liikkuvuutta edistetään Euroopassa, jotta he voivat vaihtaa arvokkaita kokemuksia ja hyötyä viestinnän alalla edistyneiden maiden tarjoamasta koulutuksesta ja tietämyksestä. Liikkuvuus on erityisen tärkeää uusille jäsenvaltioille sekä audiovisuaalialan kehityksessä jälkeen jääneille, maantieteellisesti tai kielellisesti suppea-alaisille maille.

1.7

hyväksyy tuen myöntämisen jälkiäänitykseen, tekstitykseen ja monikielisten kopioiden tekemiseen eurooppalaisista audiovisuaaliteoksista kulttuurisen monimuotoisuuden turvaamiseksi. Myös edellä mainittujen teosten digitaalistaminen on erittäin tärkeä asia.

2.   Alueiden komitean suositukset

ALUEIDEN KOMITEA

2.1

korostaa tarvetta kiinnittää entistä enemmän huomiota paikallis- ja alueyhteisöjen rooliin eurooppalaisen identiteetin rakentamisessa. Kun tarkastellaan erityisesti audiovisuaalialaa, voidaan todeta, että kaikki Euroopan alueet sijainnista riippumatta voivat asianmukaisen tuen turvin toimia omaperäistä tuotantoa ja kulttuurin monimuotoisuutta edistävinä keskeisinä toimijoina sekä tukea omalla pienellä panoksellaan pyrkimyksiä vahvistaa Euroopan markkinoiden kilpailukykyä.

2.2

pyytää, että audiovisuaaliteosten myynninedistämistä käsittelevään ohjelman 6 artiklaan sisällytetään erillinen maininta siitä erityisroolista, joka paikallis- ja alueyhteisöillä ja niiden toteuttamilla erityisohjelmilla ja -toimenpiteillä tulisi olla pyrittäessä parantamaan Euroopan markkinoiden kilpailukykyä. Lisäksi olisi hyödyllistä vahvistaa ja ajantasaistaa aluetasolla toimivien Media-Desk -yhteyspisteiden toimintaa, sillä ne ovat erityisen käyttökelpoinen tapa tiedottaa unionin kansalaisille audiovisuaalialan uusimmista tapahtumista.

2.3

Suosittaa, että audiovisuaalialan alueellisia ja paikallisia festivaaleja tuetaan taloudellisesti ja niistä tiedotetaan järjestelmällisesti. Kyseisillä festivaaleilla on oma tärkeä roolinsa eurooppalaisen identiteetin luomisessa ja kehittämisessä, sillä ne rikastuttavat eurooppalaisen identiteetin sisältöä ja luonnetta tuomalla esiin paikallisyhteisöjen ainutlaatuisia kulttuurisia, historiallisia ja kielellisiä piirteitä. Saman tavoitteen saavuttamiseksi voitaisiin myös kannustaa lisäämään elokuvatuotantoa Euroopan pienissä kaupungeissa ja alueilla.

2.4

korostaa tarvetta täsmentää erityisesti nuorille suunnattuja toimia, sillä Euroopan audiovisuaalialan tulevaisuus riippuu juuri heistä. Ehdotuksen tavoitteena on tehdä tunnetuiksi nuorten eurooppalaisten taiteilijoiden teoksia sekä tukea nuorelle yleisölle järjestettäviä festivaaleja. Kyseiset tavoitteet ovat kyllä oikean suuntaisia mutta riittämättömiä. Ehdotettavia toimenpiteitä ovat muun muassa nuorten liikkuvuuden edistäminen jäsenvaltioissa, jotta he tutustuisivat alan eurooppalaisiin markkinoihin, sekä nykyiseen markkinatilanteeseen ja markkinoiden objektiivisiin tarpeisiin pohjautuvan tiedon ja koulutuksen antaminen nuorille.

2.5

korostaa tarvetta täsmentää toimia, joiden tavoitteena on audiovisuaalialan ammattilaisten koulutuksen parantaminen erityisesti tuotantokapasiteetiltaan heikoissa ja/tai kielellisesti tai maantieteellisesti suppea-alaisissa maissa. Kyseisissä maissa audiovisuaaliala on heikosti kehittynyt, ja ajanmukaisen koulutuksen tarve on jatkuvasti suuri. Etäkoulutuksen ja vaihdon edistämisen lisäksi olisi tarkoituksenmukaista korvata opiskelijoiden matka- ja osallistumiskustannukset silloin kun he osallistuvat koulutusohjelmiin ja kokouksiin maissa, joissa on audiovisuaalialan perinteitä.

2.6

suosittaa, että luodaan kannustimia eurooppalaisilla sekä kansainvälisillä audiovisuaalialan markkinoilla toimivien yritysten yhteistyön edistämiseksi. Yhteistyön tulisi koskea audiovisuaaliteosten tuotannon lisäksi myös erityisesti niiden levittämistä. Kuten asiaa koskevat tutkimukset sekä alan todellinen tilanne ovat osoittaneet, tärkein eurooppalaisten elokuvien leviämistä kansainvälisille markkinoille rajoittava tekijä on puutteellinen jakelujärjestelmä. Media Salles teki äskettäin tutkimuksen kaikista Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosina 2001–2003 levityksessä olleista elokuvista. Tutkimuksen mukaan Länsi-Euroopasta peräisin olevien elokuvien lipunmyynti on vähentynyt jatkuvasti. Sen sijaan eurooppalaiset yhteistuotantoelokuvat ovat lisänneet suosiotaan vuosi vuodelta. Samalla tavalla myös niiden elokuvien, jotka amerikkalaiset ovat tuottaneet yhdessä eurooppalaisten kanssa ja joissa amerikkalaiset ovat olleet päätuottajia, lipunmyynti on lisääntynyt.

2.7

katsoo, että sen lisäksi että yhteisö tarjoaa kannustimia audiovisuaalialan kehittämiseksi tuotantoa edeltävissä ja sitä seuraavissa vaiheissa, tuen tarkoituksena on oltava prosessin avoimuuden varmistaminen kaikissa vaiheissa sekä sääntöjen määrittäminen tuotettavien teosten laadun takaamiseksi.

2.8

katsoo, että Lissabonissa asetetun uuden strategisen tavoitteen puitteissa sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Audiovisuaalialan tiedotusvälineitä on siten kannustettava osallistumaan sosiaalisen syrjäytymisen ja syrjinnän torjuntaan, taloudellisista syistä maahan muuttavien henkilöiden ja muiden erityisryhmien integroimiseen yhteiskuntaan sekä tasa-arvokysymysten edistämiseen.

2.9

katsoo, että lisäksi on edistettävä muita heikommassa asemassa olevia ihmisryhmiä, kuten vammaisia ja vanhuksia, koskevia erityistoimenpiteitä ja teosten tuottamista heitä varten sekä kiinnitettävä huomiota yhteiskunnasta jostakin syystä syrjäytyneiden henkilöiden uudelleenintegrointiin.

Bryssel 23. helmikuuta 2005

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB