22.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 318/17


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Osuuskuntien edistämisestä Euroopassa”

(2004/C 318/05)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle aiheesta osuustoiminnan edistäminen Euroopassa (KOM(2004) 18 lopullinen),

ottaa huomioon Euroopan komission 23. helmikuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon puheenjohtajansa 19. kesäkuuta 2003 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu ”talous- ja sosiaalipolitiikka” -valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon ”talous- ja sosiaalipolitiikka” -valiokunnan 30. huhtikuuta 2004 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 97/2004 rev. 1) (esittelijä: Irma Pellinen, Haukiputaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuuston jäsen, FIN/PES),

hyväksyi 16.–17. kesäkuuta 2004 pitämässään 55. täysistunnossa (kesäkuun 16. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

1   Alueiden komitean kanta

Alueiden komitea

1.1

ilmaisee tyytyväisyytensä komission osuustoiminnan edistämisestä Euroopassa antamaan tiedonantoon, jolla pyritään edistämään osuustoiminnan käyttöä kaikkialla Euroopassa. Sillä pyritään parantamaan osuustoiminnan näkyvyyttä sekä lisäämään sen luonteenomaisten piirteiden ymmärrystä. Osuuskuntien toimintatavan tunnettuus sekä osuuskuntalainsäädännön edelleen kehittäminen, säilyttäminen ja osuuskuntien aseman ja työpanoksen parantaminen palvelevat yhteisön tavoitteiden toteutumista.

1.2

yhtyy komission käsitykseen osuuskuntien mahdollisuuksista pienten ja keskisuurten yritysten yhteistoiminnan ja markkina-aseman kehittämisessä ja laadukkaiden palvelujen tuottamisessa jäsenasiakkailleen erityisesti lähipalveluissa, kuten terveys-, sosiaaliturva- ja hyvinvointipalveluissa. Tietoyhteiskunnan rakentamisessa voivat työntekijäomisteiset työosuuskunnat olla avuksi.

1.3

pitää tärkeänä komission pyrkimystä etsiä keinoja, joilla edistetään pienten ja keskisuurten yritysten halua ja kykyä käyttää osuuskuntamuotoa yhteisen liiketoiminnan tai liiketoimintaryhmien muodostamisen välineenä.

1.4

pitää tärkeänä strukturoidun tiedonvaihdon organisoimista ja hyvien käytäntöjen etsimistä sekä julkaisemista pienten ja keskisuurten yritysten osuustoiminnallisista hankkeista.

1.5

kannattaa keinojen etsimistä tarkempien tilastotietojen saamiseksi osuustoiminnasta.

1.6

tähdentää osuuskuntien osallistumisen tärkeyttä ohjelmiin, jotka koskevat kasvatusta, koulutusta, elinikäistä oppimista ja e-oppimista sekä yliopistojen ja toisen asteen oppilaitosten kannustamista osuuskuntien johtajien koulutusohjelmien järjestämiseen.

1.7

pitää ensiarvoisen tärkeänä julkisten yritystukipalvelujen osuuskunnille tarjoamien palvelujen hyvien käytäntöjen tunnistamista ja levittämistä.

1.8

korostaa osuuskuntien rahoituksen tärkeyttä. On arvioitava sitä mahdollisuutta, että osuuskuntia koskien tehtäisiin viittaus Euroopan investointirahaston varojen käyttöön, erityisesti niihin Euroopan investointirahaston määrärahoihin, jotka ovat mukana monivuotisessa yritystoiminnan ja yrittäjyyden ohjelmassa erityisesti sen pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevassa osassa (”Multi-Annual Programme for Enterprise and Entrepreneurship and in particular for small and medium-sized enterprises”). Samalla pyritään varmistamaan osuuskuntien täysi pääsy osalliseksi yhteisöohjelmista ja täyden informaation saanti näistä ohjelmista.

1.9

tukee komission aietta selvittää politiikkoja ja hyviä käytäntöjä sekä sosiaalisia osuuskuntia koskevia säädöksiä.

1.10

kannustaa komissiota järjestämään Euroopan laajuisen osuuskunta-asetuksen ja direktiivin soveltamista koskevia neuvotteluja jäsenmaissa.

1.11

tukee komission työtä jäsenmaiden kanssa osuuskuntalainsäädännön kehittämiseksi.

1.12

tukee pyrkimyksiä luonnostella osuuskuntalainsäädännön ”mallilakeja”.

1.13

pitää tärkeänä, että Euroopan laajuisia osuuskuntasäädöksiä arvioitaessa on keskeisenä lähtökohtana säädösten yksinkertaistaminen ehdottamalla yhteisten eurooppalaisten sääntöjen hyväksymistä aina, kun se on mahdollista.

1.14

korostaa osuuskuntien tärkeää tehtävää uusien jäsenmaiden maatalouden kehittämisessä tukemalla yhteistyötä maatilojen tekemissä hankinnoissa, tuotteiden markkinoinnissa ja tuotannon kehittämisessä.

2   Alueiden komitean suositukset

Alueiden komitea

2.1

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita selvittämään pikaisesti mahdollisuuksia toteuttaa ja tukea eri intressitahojen hankkeita, joiden tarkoituksena on nostaa julkisten viranomaisten ja yksityisten liiketoiminnanharjoittajien tietoisuutta mahdollisuudesta perustaa osuuskuntamuotoinen yritys tai pienten yritysten osuuskuntamuotoinen ryhmä.

2.2

toteaa tärkeäksi, että komissio selvittää mahdollisuuden organisoida strukturoitua tiedon- ja kokemusten vaihtoa sekä hyvien käytäntöjen tunnistamista koskien osuuskuntien kautta tehtävää liiketoimintaa. Komission tulee selvittää yhteistyössä jäsenvaltioiden ja eri intressitahojen kanssa kansallisten politiikkojen ja käytäntöjen vertailuanalyysin tarpeellisuutta.

2.3

kannustaa kokeilemaan satelliittimenetelmää ja muita otantaperustaisia menetelmiä tarpeellisten tilastollisten tietojen saamiseksi osuuskunnista Euroopassa.

2.4

pitää tärkeänä, että osuuskuntien osallistuminen ja vaikuttaminen otetaan huomioon ohjelmissa, jotka koskevat elinikäistä oppimista, koulutusta, kasvatusta, e-oppimista jne., erityisesti sellaisissa kansainvälisissä projekteissa ja kansainvälisissä asiantuntijaverkoissa, jotka johtavat hyvien käytäntöjen kehittämistä innovatiivisilla aloilla.

2.5

korostaa osuuskuntia koskevien julkisten yrityspalvelujen hyvien käytäntöjen tunnistamisen tärkeyttä ja niiden levittämistä julkisissa yrityspalvelujärjestelmissä.

2.6

pitää tärkeänä, että pikaisesti selvitetään mahdollisuus lisätä erityinen viittaus osuuskuntiin Euroopan investointirahaston niihin määrärahoihin, jotka ovat mukana monivuotisessa yritystoiminnan ja yrittäjyyden ohjelmassa ja erityisesti sen pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevassa osassa, ja varmistetaan, että osuuskunnat voivat hyödyntää yhteisöohjelmia ja että niillä on täysi pääsy näitä ohjelmia koskeviin tietoihin.

2.7

kannustaa komissiota tutkimaan politiikkoja, hyviä käytäntöjä ja säädöksiä, jotka koskevat sosiaalisia osuuskuntia sekä laajemminkin osuuskuntien sosiaalista ja työllistävää merkitystä Euroopassa, ja raportoimaan näistä yhteisön instituutioille.

2.8

suosittaa, että komissio keskustelee kiireellisesti jäsenvaltioiden niiden viranomaisten kanssa, joiden vastuualueeseen kuuluu Euroopan laajuisten osuuskuntasäädösten toimeenpaneminen. Keskustelua tulee käydä ennen kaikkea kysymyksistä, joissa kansalliset toimenpiteet ovat välttämättömiä, ja siitä, mitä kansallisia lakeja noudatetaan.

2.9

korostaa aktiivista työskentelyä julkisten viranomaisten kanssa, erityisesti uusissa jäsenmaissa, sen takaamiseksi, että osuustoimintalainsäädäntöä parannetaan. Komission on vaadittava myös, että jäsenvaltiot ilmoittavat etukäteen komissiolle ja jäsenvaltioille osuuskuntia koskevien säädöstensä muutosaikeista jo luonnosvaiheessa sekä ennen uuden lainsäädännön hyväksymistä.

2.10

pitää tärkeänä komission kutsua kansallisille ja eurooppalaisille intressiorganisaatioille tehdä aloitteita ja luonnoksia ”mallilaeista” ja komission halukkuutta avustaa näiden lakien luonnostelussa.

2.11

suosittaa komissiolle aktiivisuutta Euroopan laajuisten osuuskuntasäädösten toimeenpanon seurannassa ja muutostarpeiden rekisteröinnissä, jotta viiden vuoden kuluttua säädöksen toimeenpanon aloittamisesta niitä voidaan, jos mahdollista, yksinkertaistaa ja voimistaa.

2.12

pitää tärkeänä, että komissio varmistaa, että osuuskuntien ja muiden sosiaalitalouden yritysten panoksen hyödyntäminen maatalouden kehittämisessä, yhteisöaloitteiden kautta, tulee toteutetuksi.

2.13

korostaa, että komission ja jäsenvaltioiden hallitusten tulisi tutkia mahdollisuuksia antaa osuuskunnille verohelpotuksia niiden alueellisen tai sosiaalisen hyödyllisyyden perusteella edellyttäen, että kyse on osuuskunnista, jotka kunnioittavat osuuskuntien alkuperäisiä demokratian ja solidaarisuuden perusperiaatteita ja joissa osakkaat toimivat suoraan yrittäjinä, olivatpa he työntekijöitä tai kuluttajia.

2.14

painottaa niitä mahdollisuuksia, joita osuustoimintayritykset tarjoavat paikallistalouden ja uusien innovatiivisten työllistämismuotojen kehittäjänä alue- ja paikallistasolla.

2.15

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita edistämään aktiivisesti maatalouden uusien alojen ja uusien maaseutuelinkeinojen, kuten luomu- ja vesiviljelyn, parissa toimivien osuuskuntien (erityisesti markkinointiosuuskuntien) perustamista. Edistämistoimet voisivat liittyä mm. koulutukseen, juridiseen neuvontaan ja aloilla toimivien välisten yhteyksien luomiseen.

2.16

kehottaa kuntia ja alueita ottamaan elinkeinopolitiikassaan nykyistä paremmin huomioon osuuskuntamuotoisen yritystoiminnan.

2.17

muistuttaa, että osuuskuntayritykset tarjoavat uusia mahdollisuuksia työllisyyden parantamiseen, palveluiden tuottamiseen ja talouden elvyttämiseen syrjäisillä ja pääomaköyhillä alueilla.

Bryssel 16. kesäkuuta 2004

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Peter STRAUB