52003DC0675

Euroopan komission kokonaisvaltainen seurantakertomus Tsekin, Viron, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Puolan, Slovenian ja Slovakian EU-jäsenyysvalmiudesta {SEK(2003) 1200 - 1209} /* KOM/2003/0675 lopull. */


Euroopan komission KOKONAISVALTAINEN SEURANTAKERTOMUS Tsekin, Viron, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Puolan, Slovenian ja Slovakian EU-jäsenyysvalmiudesta {SEK(2003) 1200 - 1209}

SISÄLLYS

A. Johdanto

B. Kokonaisvaltaiset seurantakertomukset

1. Menetelmät

2. Yhteenveto havainnoista

2.1. Talouspoliittiset parannukset

2.2. Lainsäädännölliset ja hallinnolliset valmistelut

Yleiset hallinnolliset valmiudet

Edistyminen yhteisön säännöstön hyväksymisessä ja täytäntöönpanossa

Tehostettuja toimia vaativat kysymykset

Vakavat huolenaiheet

C. Puutteiden korjaaminen

1. Korjaustoimet

2. Tukitoimet

D. Seuraavat vaiheet

1. Ennen liittymistä

2. Liittymisen jälkeen

E. Päätelmät

LIITTEET

Liite: Tsekkiä, Viroa, Kyprosta, Latviaa, Liettuaa, Unkaria, Maltaa, Puolaa, Sloveniaa ja Slovakiaa koskevien kokonaisvaltaisten seurantakertomusten päätelmät

Tsekki

Viro

Kypros

Latvia

Liettua

Unkari

Malta

Puola

Slovenia

Slovakia

A. JOHDANTO

Strategia-asiakirjassaan "Kohti laajentunutta unionia", joka annettiin ehdokasmaiden vuotta 2002 koskevien määräaikaiskertomusten yhteydessä, komissio katsoi kymmenen ehdokasmaan täyttävän jäsenyydelle asetetut kriteerit vuoden 2004 alusta lähtien ja suositteli, että liittymisneuvottelut niiden kanssa saatetaan päätökseen. Tämän seurauksena liittymisneuvottelut Tsekin, Viron, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Puolan, Slovenian ja Slovakian kanssa saatettiin päätökseen, ja liittymissopimus allekirjoitettiin Ateenassa 16. huhtikuuta 2003. Nämä kymmenen maata liittyvät EU:hun 1. toukokuuta 2004.

Yksityiskohtaisia tietoja laajentumisprosessin yleisestä tilasta on strategia-asiakirjassa nimeltä "Jatkuva laajentuminen", joka on jatkoa komission vuosittain laatimien koko laajentumisprosessia koskevien strategia-asiakirjojen sarjaan. Tässä asiakirjassa esitetään myös yhteenveto ehdokasmaita Bulgariaa, Romaniaa ja Turkkia koskevista määräaikaiskertomuksista.

Kuten valtioiden ja hallitusten päämiehet korostivat Ateenassa pidetyssä allekirjoitustilaisuudessa, liittyminen ei ole vain "valtioiden välinen sopimus vaan uusi sopimus kansalaistemme kesken". EU-jäsenyys vaikuttaa suoraan arkielämään, ja yhden jäsenvaltion tapahtumilla on vaikutuksia muihin jäsenvaltioihin. Kun otetaan huomioon se syvä yhdentyminen ja keskinäinen riippuvuus, joka jäsenvaltioiden välillä vallitsee unionin viidennen laajentumisen kynnyksellä, unionin on kyettävä selviytymään tästä laajentumisesta nopeasti ja kitkattomasti. On ratkaisevan tärkeää suojella sisämarkkinoiden toimintaa ja säilyttää yleisön luottamus sellaisilla aloilla kuin elintarviketurvallisuus tai oikeus- ja sisäasioita koskeva yhteistyö.

Antaessaan tämän kertomuksen komissio täyttää viimevuotisessa strategia-asiakirjassa "Kohti laajentunutta unionia" antamansa sitoumuksen, joka kuuluu seuraavasti: "Kuusi kuukautta ennen liittymispäivää komissio antaa kokonaisvaltaisen seurantakertomuksen." Komissio täyttää myös Kööpenhaminassa joulukuussa 2002 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston esittämän pyynnön, että seurantaa on jatkettava liittymiseen asti ja sen puitteissa on annettava liittyville maille lisää ohjausta niiden pyrkiessä omaksumaan jäsenyyteen liittyvät velvoitteet, ja että nykyisille jäsenvaltioille on annettava riittävät vakuudet. Eurooppa-neuvosto myös kehotti komissiota tekemään tarvittavia ehdotuksia seurantansa tulosten pohjalta. Seuratessaan yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa liittyvissä maissa komissio toimii tavanomaisessa roolissaan perustamissopimusten valvojana.

Tämän kertomuksen tarkoituksena on esitellä liittyvien maiden liittymistä edeltävänä aikana tekemiä valmisteluja koskevan komission kokonaisvaltaisen seurannan tulokset. Siinä arvioidaan maakohtaisten kertomusten, joiden päätelmät ovat liitteessä, pohjalta maiden yleistä jäsenyysvalmiutta, yksilöidään jäljellä olevia puutteita ja esitellään näiden puutteiden poistamista koskevia toimintavaihtoehtoja. Tämä kertomus kuvastaa tilannetta syyskuun 2003 lopussa.

Komission lähtökohtana on, että liittyvien maiden on oltava täysin valmiita jäsenyyteen liittymispäivään mennessä. Tämä kertomus vahvistaa, että liittyvissä maissa on edistytty suuresti, mutta tiettyjä tärkeitä tehtäviä on silti hoidettava ennen liittymistä. Näiden tehtävien merkitystä ja mahdollisen epäonnistumisen vakavia seurauksia ei saa aliarvioida. Komissio aikoo toteuttaa tarvittaessa päättäväisesti asianmukaisia toimia unionin toiminnan suojelemiseksi kaikilla aloilla, erityisesti sisämarkkinoiden alalla.

Kyproksen osalta liittymissopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa nro 10 on asetettu yksinkertaistettu menettely, jolla Kyproksen liittymisehtoja muutetaan kokonaisvaltaisen sovintoratkaisun huomioonottamiseksi. Jos tällaista ratkaisua ei kuitenkaan saada aikaan liittymiseen mennessä, pöytäkirjalla lykätään yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa alueilla, jotka eivät ole hallituksen tehokkaassa valvonnassa, jos koko Kypros liittyy unioniin. Ennen liittymistä on määriteltävä, millä ehdoilla EU:n lainsäädäntöä sovelletaan Pohjois-Kyproksen ja hallituksen valvonnassa olevien alueiden välisellä rajalla. Koska kokonaisvaltaista ratkaisua ei ole vielä saatu aikaan, tämän kertomuksen seuranta koskee ainoastaan yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa Kyproksen hallituksen valvonnassa olevilla alueilla.

B. KOKONAISVALTAISET SEURANTAKERTOMUKSET

1. Menetelmät

Kööpenhaminassa joulukuussa 2002 päätökseen saatetut liittymisneuvottelut kymmenen liittyvän maan kanssa perustuivat arvioon, että kyseiset maat ovat valmiita jäsenyyteen vuoden 2004 alussa. Komissio on jo useiden vuosien ajan seurannut tiiviisti liittyvien maiden edistystä jäsenyysvaatimusten täyttämisessä. Sen keskeiset havainnot on julkaistu kutakin maata koskevan määräaikaiskertomuksen muodossa. Tämän seurannan ansiosta unioni on voinut käydä liittymisneuvotteluja, ja saattaa ne päätökseen, kyseisissä maissa saavutetun todellisen käytännön edistyksen tahdissa ja perusteella. Neuvottelujen päättäminen yksittäisten neuvottelulukujen osalta perustui yhteisön säännöstön täytäntöönpanossa jo saavutettuun edistykseen. Kun otetaan kuitenkin huomioon neuvottelujen päättämisen ja varsinaisen liittymispäivämäärän välinen huomattavan pitkä aika - useimpien neuvottelulukujen kohdalla yli kaksi vuotta - neuvottelujen päättäminen perustui osin myös liittyvien maiden antamiin uskottaviin sitoumuksiin EU:n lainsäädännön hyväksymisestä ja täytäntöönpanosta. Sen jälkeen, kun neuvottelut saatettiin päätökseen joulukuussa 2002, komission harjoittamaa seurantaa on tehostettu, minkä tarkoituksena on erityisesti varmentaa liittymispäivän lähestyessä, että liittyvien maiden neuvotteluissa antamat sitoumukset todella täytetään.

Tämän seurannan viitekehyksen muodostavat neuvottelujen tulokset sellaisina kuin ne on esitetty liittymissopimuksessa, jossa on määritelty tulevien jäsenvaltioiden oikeudet ja velvollisuudet sekä maiden antamat yhteisön säännöstönä tunnetun, unionin poliittisen ja oikeudellisen järjestyksen hyväksymistä ja täytäntöönpanoa koskevat konkreettiset sitoumukset.

Tärkein sitoumus ja tosiaankin liittymissopimuksen keskeisin velvollisuus on soveltaa yhteisön säännöstöä kokonaisuudessaan jäsenyyden ensimmäisestä päivästä lähtien lukuun ottamatta aloja, joiden osalta on neuvotteluissa sovittu siirtymävaiheen järjestelyistä. Tähän sisältyy liittymisneuvottelujen aikaan voimassa ollut eli ennen 1. marraskuuta 2002 hyväksytty yhteisön säännöstö sekä uusi yhteisön säännöstö, joka on annettu tuon päivämäärän jälkeen ja joka tulee voimaan liittymisen myötä. Yleisen seurannan piiriin kuuluu myös uusi yhteisön säännöstö, joka tulee voimaan vasta 1. toukokuuta 2004, mutta sen erilainen täytäntöönpanoaikataulu otetaan tietenkin asiaankuuluvasti huomioon. Seurannassa otetaan huomioon myös liittymisneuvotteluissa sovittujen siirtymäkauden toimenpiteiden vaikutus siltä osin kuin niiden nojalla on mahdollista lykätä tiettyjen yhteisön säännöstöä koskevien erityisvaatimusten soveltamista. On huomattava, että maatalouden ja eläinlääkinnän alalla liittymissopimus antaa mahdollisuuden ottaa käyttöön ylimääräisiä siirtymäkauden toimenpiteitä, joilla voidaan puuttua odottamattomiin ongelmiin. Merkittäviin täytäntöönpanoa koskeviin viivästyksiin neuvotteluissa annettuihin päivämääräsitoumuksiin nähden on kiinnitetty huomiota, jos ne vaikuttavat maan todennäköiseen liittymisvalmiuteen.

Komission yksiköt ovat seuranneet tiiviisti liittyvien maiden edistystä kuluneen vuoden aikana ja toimittaneet neuvostolle tarvittavat tiedot. Seurantakertomusten tulokset toimitettiin myös liittyville maille ohjeeksi myöhempiä liittymisvalmisteluja varten. Niitä varoitettiin tietyistä yhdenmukaistamista ja täytäntöönpanoa koskevista puutteista, jotka, jos niihin ei puututa heti, johtavat kielteiseen arvioon kokonaisvaltaisessa seurantakertomuksessa.

Tämän kertomuksen liitteenä olevissa yksittäisissä kokonaisvaltaisissa seurantakertomuksissa arvioidaan liittyvien maiden valmiutta yhteisön säännöstön kunkin 29 luvun kohdalla sekä kansallisen lainsäädännön osaksi saattamisen näkökulmasta että täytäntöönpanorakenteiden samoin kuin hallinnollisten ja täytäntöönpanovalmiuksien näkökulmasta. Pääsääntöisesti arvioinnissa otetaan huomioon ainoastaan tosiasiassa annettu lainsäädäntö ja tosiasiassa täytäntöönpannut toimet. Kunkin luvun lopussa kysymykset luokitellaan kolmeen eri luokkaan.

Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat kysymykset, joiden osalta maa on valmis tai avoinna on enää vähäisiä kysymyksiä. Nämä ovat suurelta osin teknisiä kysymyksiä, joiden osalta valmistelut ovat käynnissä ja jotka saadaan ratkaistua liittymiseen mennessä, jos valmistelujen nykytahti säilyy ennallaan.

Toiseen luokkaan kuuluvat ne avoimet kysymykset, jotka edellyttävät tehostettuja toimia ja nopeampaa edistystä, jotta niiden ratkaiseminen liittymiseen mennessä voidaan varmistaa.

Kolmanteen luokkaan kuuluvat vakavat huolenaiheet, joissa tarvitaan viipymättä päättäväisiä toimia, jotta maa olisi valmis liittymispäivään mennessä. Jos ongelmaan ei puututa, joidenkin kysymysten kohdalla saatetaan joutua tilanteeseen, jossa uusi jäsenvaltio ei saa täyttä hyötyä jäsenyydestä.

Kun otetaan huomioon niiden merkitys yhteisön täytäntöönpanolle yleensä, kokonaisvaltaisten seurantakertomusten yhteisön säännöstön 29 lukua koskevan analyysin johdanto-osassa käsitellään hallinnon ja valtionhallinnon uudistamista, oikeudellista uudistusta ja tehokkaiden korruption vastaisten toimien kehittämistä kaikissa maissa. Näitä kysymyksiä on käsitelty aiemmissa määräaikaiskertomuksissa poliittisten arviointiperusteiden yhteydessä, jotka kaikki liittyvät maat nyt täyttävät. Tiettyjä muita kysymyksiä käsitellään asiaa koskevien yhteisön säännöstön lukujen kohdalla, esimerkiksi syrjinnän torjuntaa koskevaa lainsäädäntöä luvussa 13 - Sosiaalipolitiikka ja työllisyys.

Kokonaisvaltaisissa seurantakertomuksissa tarkastellaan myös talouspoliittisia parannuksia varsinkin sellaisten kysymysten kohdalla, joissa vuoden 2002 määräaikaiskertomusten taloudellisia arviointiperusteita koskevissa päätelmissä todettiin kunkin maan kohdalla olevan parantamisen varaa. Ne liittyvät erityisesti veropolitiikkaan, rakenneuudistukseen ja yksityistämiseen, työmarkkinoiden uudistukseen, terveydenhuoltoalaan ja eläkkeisiin sekä yritysten toimintaympäristön parantamiseen. Tulevaisuudessa tätä liittyvien maiden talous-, budjetti- ja rakennepolitiikkojen edistystä koskevaa seurantaa jatketaan olemassa olevien kaikkia jäsenvaltioita koskevien talouspoliittisten yhdenmukaistamisprosessien yhteydessä (lisätietoja kohdassa D.20).

Yhteenveto kaikkia liittyviä maita koskevista havainnoista on esitetty jäljempänä kohdassa 2.

2. Yhteenveto havainnoista

Viime vuoden määräaikaiskertomuksissa todettiin, että liittyvät maat täyttivät Kööpenhaminan poliittiset arviointiperusteet ja että kaikissa niissä oli toimiva markkinatalous. Kun otetaan huomioon näissä maissa saavutettu edistys, tulokset niiden antamien sitoumusten täytäntöönpanossa sekä niiden meneillään olevat ja tulevat valmistelut, komissio katsoo, että "ne täyttävät taloudelliset ja säännöstöä koskevat arviointiperusteet ja ovat valmiita jäsenyyteen vuoden 2004 alusta".

2.1. Talouspoliittiset parannukset

Viimevuotisten määräaikaiskertomusten perusteella komissio teki päätelmän, että kaikki liittyvät maat täyttävät liittymisen taloudelliset arviointiperusteet. Tämä arvio pitää edelleen paikkansa. Samassa yhteydessä komissio myös mainitsi joitakin talouteen liittyviä alueita, joilla voitaisiin vielä tehdä lisäparannuksia. Tämän vuoden kokonaisvaltaisissa seurantakertomuksissa keskitytään näihin parannusehdotuksiin, ja niihin sisältyy yhteenveto tärkeimmistä taloudellisista tapahtumista vuoden 2003 puoliväliä edeltäneiden 12 kuukauden ajalta.

Liittyvien maiden taloudellinen kasvu jatkui ankeasta kansainvälisestä tilanteesta huolimatta. Maailmanlaajuisen epävarmuuden seuraukset olivat tuntuvia, ja taloudellinen toiminta hidastui, mutta yleisesti ottaen paljon vähemmän kuin maiden tärkeimmässä kauppakumppanissa EU:ssa, jossa kasvu lähes pysähtyi vuoden 2003 ensimmäisen puoliskon aikana. Inflaatio oli useimmissa maissa laskemaan päin, ja joissakin maissa hinnat jopa laskivat hieman. Säänneltyjen hintojen vapauttamisen jatkuminen ja välillisten verojen lähentäminen EU:n sääntöjä vastaaviksi viivästytti joissakin maissa deflaatiota tai käänsi prosessin suuntaa tilapäisesti. Vaikka työttömyysaste on talouden rakenneuudistuksen seurauksena yhä korkea, sen kasvu näyttää hidastuneen niissä maissa, joissa työttömyysaste ei jo aiemmin ollut laskussa. Työpaikkojen väheneminen on hidastunut, ja joissakin maissa työpaikkojen luonti on lähtenyt liikkeelle.

Vuonna 2002 useimmissa maissa julkinen talous oli alijäämäinen, ja joissakin maissa finanssipolitiikan lipsuminen oli huomattavaa. Julkisen talouden alijäämä vaihteli 2-9 prosentin välillä BKT:stä. Julkisen talouden tilanne heikkeni talouden hidastumisen ja höltyneiden politiikkojen vuoksi, mutta osa alijäämästä on seurausta mittaustavan parantumisesta. Vaihtotaseen saldo kasvoi useimmissa maissa vuonna 2002, mutta pysyi kestävällä tasolla. Yleisesti ottaen kauppatase ei huonontunut, mutta tulo- ja palvelutileihin kirjattiin enemmän menoeriä. Vaihtotaseen alijäämä rahoitetaan yhä suurelta osin suorilla ulkomaisilla investoinneilla, vaikka maailmanlaajuisen investointilaman vaikutuksesta myös liittyviin maihin tehtiin aiempaa vähemmän suoria ulkomaisia investointeja.

Makrotalouden vakaus on säilynyt ennallaan. Uudistuslinjan jatkaminen lisää liittyvien maiden edellytyksiä hyötyä täysin sisämarkkinoihin integroitumisen taloudellisista mahdollisuuksista. Viime vuoden määräaikaiskertomuksessa yksilöitiin kustakin maasta 2-6 aluetta, joilla on parantamisen varaa. Kokonaisvaltaisissa seurantakertomuksissa arvioidaan parannussuositusten täytäntöönpanoa ja todetaan yleisesti, että edistystä on saatu aikaan, mutta haasteita on yhä. Niitä seurataan jäsenvaltioissa sovellettavien EU:n seurantamenettelyjen, erityisesti laajojen talouspoliittisten suuntaviivojen tai liiallista ylijäämää koskevien menettelyjen puitteissa.

2.2. Lainsäädännölliset ja hallinnolliset valmistelut

Kuten viime vuoden strategia-asiakirjassa jo tunnustettiin, liittyvät maat ovat viime vuosina toteuttaneet menestyksekkäästi laajoja lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia uudistuksia pannakseen täytäntöön yhteisön säännöstön sellaisena, miksi se on tämänhetkisissä jäsenvaltioissa kehittynyt useiden vuosikymmenien aikana. Komissio on tukenut tätä prosessia erilaisilla sopivilla välineillä, joihin sisältyvät tekninen apu ja investoinnit yhteisön säännöstön täytäntöönpanon edellyttämään infrastruktuuriin, nykyisten jäsenvaltioiden hallintojen ja liittyvien maiden hallintojen välinen kumppanuustoiminta, vertaisarvioinnit tai komission ja liittyvien maiden asiantuntijoiden yhdessä valmistelemat konkreettiset toimintaohjelmat. Kuluneena vuonna on ponnisteltu erityisen tarmokkaasti, mikä osoittaa liittyvien maiden sitoutuneen liittymään EU:hun täysin valmistautuneina jäsenvaltioina. Ne ansaitsevat tunnustusta merkittävistä yleisistä saavutuksistaan.

Komission liittymisneuvottelujen päättämisen yhteydessä esittämä arvio, jonka mukaan nämä maat ovat valmiita jäsenyyteen vuoden 2004 alussa, on osoittautunut oikeaksi.

Yleiset hallinnolliset valmiudet

Yleisten hallinnollisten valmiuksien osalta tehokkaan ja luotettavan julkisen hallinnon sekä riippumattoman ja tehokkaan oikeuslaitoksen olemassaolo on ratkaisevan tärkeää yhteisön säännöstön tehokkaan täytäntöönpanon kannalta.

Julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parantamisen varaa on yhä kaikissa liittyvissä maissa. Arviointi osoittaa, että useimmilla yhteisön säännöstön aloilla on toimivat hallinnolliset rakenteet, ja joillakin aloilla valmiudet ovat jo sellaisella tasolla, että rakenteet ovat jäsenyyden kannalta optimaaliset. Useimmilla aloilla valmiuksia on kuitenkin lujitettava henkilöresurssien, koulutuksen (muun muassa kielikoulutuksen) ja talousarvion osalta. Jopa olemassa olevien budjettirajoitusten puitteissa voitaisiin saavuttaa parempia tuloksia, jos ensisijaiset tavoitteet yksilöitäisiin selkeästi ja kohdistettaisiin niille alueille, joilla on ratkaiseva merkitys liittyvien maiden toimintaedellytyksille EU:ssa. Nyt on aika tehdä nämä investoinnit. Useissa tapauksissa ongelmia aiheuttaa myös riittämätön koordinointi yhteisön säännöstön täytäntöönpanoon osallistuvissa eri toimielimissä ja niiden välillä. Meneillään olevia uudistuksia, joilla pyritään vahvistamaan liittyvien maiden oikeuslaitosta, on jatkettava, jotta voidaan varmistaa yhteisön säännöstön tehokas täytäntöönpano. Tämä koskee myös sääntely- ja valvontaviranomaisia, joita tarvitaan useilla eri aloilla yhteisön säännöstön asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi; niillä on oltava riittävän riippumaton asema ja tarpeeksi resursseja tehtäviensä hoitamista varten.

Vaikka muutamia merkille pantavia poikkeuksiakin on, vieläkin voidaan todeta, että liittyvät maat ovat yhä varsin korruptoituneita, joissakin tapauksissa erittäin korruptoituneita, ja tämä voi vaikuttaa luottamukseen julkista hallintoa ja oikeuslaitosta kohtaan ja sitä kautta myös yhteisön säännöstön asianmukaiseen täytäntöönpanoon. Korruption torjunnan täytyy siksi tulevinakin vuosina kuulua ensisijaisiin poliittisiin tavoitteisiin. Useimmissa liittyvissä maissa on nyt ryhdytty päättäväisiin toimiin yleisön tietoisuutta parantavien ja rangaistuksia tehostavien politiikkojen kehittämiseksi, mutta kattavan täytäntöönpanon varmistaminen edellyttää jatkuvia ponnisteluja. Paljon julkisuutta saavien korruptiotapausten nouseminen esille saattaa luoda käsityksen korruption lisääntymisestä, mutta niiden kohdalla on tartuttava tilaisuuteen käynnistää ja toteuttaa päättäväisiä korruption vastaisia toimia. Myös komissio aikoo kiinnittää tulevina vuosina erityistä huomiota EU:n varojen suojelemiseen, jotta ne eivät joudu petosten ja korruption seurauksena vääriin käsiin oikeiden edunsaajien asemesta.

Liittyvien maiden on varmistettava, että yhteisön säännöstö käännetään niiden virallisille kielille. Vaikka EU:n toimielinten vastuulla on käännösten lopputarkistus ja julkaiseminen Euroopan unionin virallisen lehden erityispainoksessa, jäsenvaltioiden tehtävänä on käännättää tekstit ja huolehtia perusteellisesta oikeudellisesta ja kielellisestä tarkistuksesta. Jos yhteisön säännöstöä ei toimiteta saataville uuden jäsenvaltion kielellä liittymissopimuksen vaatimusten mukaisesti, maata vastaan voidaan käynnistää rikkomismenettely. Osa liittyvistä maista aliarvioi alun perin tämän tehtävän laajuuden, ja viime aikoina ne ovat ryhtyneet päättäväisiin toimiin prosessin nopeuttamiseksi. Asia on nyt kohdallaan useimpien uusien kielten kohdalla, mutta Liettuan, Maltan ja Slovenian on vielä laadittava huomattava määrä tarkistettuja tekstejä, jotta tekstien oikea-aikainen julkaiseminen voidaan varmistaa.

Edistyminen yhteisön säännöstön hyväksymisessä ja täytäntöönpanossa

Useimmilla yhteisön säännöstön aloilla jäsenyysvalmistelut on tässä vaiheessa käytännössä saatettu päätökseen. Näin on seuraavilla aloilla.

Tavaroiden, palvelujen, henkilöiden ja pääoman vapaan liikkuvuuden osalta yhdenmukaistaminen on edennyt pitkälle. Liittyvät maat ovat ymmärtäneet hyvin "uuteen lähestymistapaan perustuvan" lainsäädännön, jonka painopisteenä on pikemminkin teollisten tavaroiden turvallisuus kuin pakolliset eritelmät. Tarvittavat institutionaaliset valmiudet ovat olemassa, ja ne toimivat pääosin tyydyttävästi. On annettu säännöksiä sen varmistamiseksi, että tällä alalla sovelletaan työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja siirtymävaiheen järjestelyjä. Pääomanliikkeet on pääosin vapautettu, ja EU:n tiukat rahanpesun vastaiset säännöt on otettu käyttöön, vaikka joissakin maissa tarvitaankin hienosäätöä. Rahoituspalvelujen osalta pankkialaa koskeva yhteisön säännöstön täytäntöönpano on erityisen vakiintunutta. Tietosuojasäännöt ovat käytössä. Yhtiöoikeus sekä tilinpäätös- ja kirjanpitosäännöt on pääosin yhdenmukaistettu yhteisön säännöstön kanssa. Kilpailupolitiikan alalla sekä kilpailua että valtiontukea koskeva yhteisön säännöstö on yhdenmukaistettu ja pantu tyydyttävästi täytäntöön kaikissa maissa muutamia (jäljempänä yksilöityjä) erityisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Maatalouden alalla yhteisen maatalouspolitiikan soveltamisen valmistelut ovat loppusuoralla useimmissa maissa, lukuun ottamatta tiettyjä maita koskevia erityisiä poikkeuksia. Kaiken kaikkiaan odotettavissa ei ole merkittäviä ongelmia erilaisten yhteisten markkinajärjestelyjen tai valtiontukea, laatua ja orgaanista viljelyä koskevien sääntöjen kohdalla, kunhan saadaan ratkaistua tarvittavien elinten ja menettelyjen perustamiseen liittyvät ongelmat, jotka koskevat yhä noin puolta liittyvistä maista (näitä ongelmia käsitellään jäljempänä). Useimmissa maissa maaseudun kehittämistoimia koskevien suunnitelmien, joita rahoitetaan EU:n varoista, laatimisessa on edetty pitkälle, ja ne saataneen käynnistettyä ajoissa. Eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun alalla tiettyjä aiheita voidaan pitää suurelta osin loppuun saatettuina, nimittäin eläinsairauksien torjuntatoimia ja kotieläinjalostusta.

Kalatalouden alalla yhdenmukaistaminen EU:n valtiontukea koskevien sääntöjen kanssa ja kansainvälisten kalastussopimusten mukauttaminen saataneen päätökseen liittymiseen mennessä ilman suuria ongelmia (lukuun ottamatta yhtä jäljempänä selostettua poikkeusta). Kaikilla liittyvillä sisämaavaltioilla sekä Slovenialla voidaan katsoa olevan hyvät mahdollisuudet soveltaa yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen.

Liikennepolitiikan alalla yhdenmukaistaminen on edennyt pitkälle rautatie- ja sisävesiliikenteen aloilla sekä Euroopan laajuisten liikenneverkkojen yhteydessä. Suurimmalla osalla liittyvistä maista on myös hyvät mahdollisuudet soveltaa maantie-, ilma- ja meriliikennettä koskevaa yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen.

Useimmilla liittyvistä maista ei liene erityisiä vaikeuksia soveltaa verotusta (alv, valmisteverot ja välitön verotus) koskevaa yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen. Useimmilla on myös hyvät valmiudet tehdä hallinnollista yhteistyötä verotuksen ja tulliasioiden alalla sekä kerätä ja välittää eteenpäin maansa maksut EU:n talousarvioon. Varainhoidon valvonnan osalta ulkoinen tarkastus on pitkälle kehittynyttä, ja puolella liittyvistä maista voidaan jo katsoa olevan optimaalisesti toimiva julkisen sektorin sisäinen varainhoidon valvontajärjestelmä.

Lukuun ottamatta aivan hiljattain hyväksyttyä yhteisön säännöstöä yhdenmukaistaminen sosiaalipolitiikkaa ja työllisyyttä koskevan yhteisön säännöstön kanssa on edennyt tyydyttävästi, ja tämä koskee useimmissa maissa myös työterveyttä ja -turvallisuutta sekä työoikeutta. Miesten ja naisten tasavertaista kohtelua, työllisyyttä, sosiaalista vuoropuhelua, sosiaalista integroitumista ja sosiaalista suojelua koskevat politiikat on ymmärretty hyvin. Kaiken kaikkiaan hyvä yhdenmukaistamisen taso on saavutettu energiapolitiikassa, mukaan luettuna sähkö- ja kaasualan vapauttaminen ja ydinturvallisuus. Ydinvoimaloiden sulkemista koskevia sitoumuksia ja päivämääriä, joista on sovittu neuvottelujen aikana ja jotka on erikseen eritelty liittymissopimuksessa, eli Liettuassa sijaitsevan Ignalinan ydinvoimalan sekä Slovakiassa sijaitsevan Bohunicen ydinvoimalan reaktorien sulkemista koskevia sitoumuksia, on noudatettava pikkutarkasti.

Ympäristöpolitiikan alalla liittyvillä mailla on pääosin hyvät mahdollisuudet panna yhteisön säännöstö täytäntöön liittymisestä alkaen, erityisesti horisontaalisen ympäristölainsäädännön, ilman laadun, jätehuollon, veden laadun, kemikaalien ja muuntogeenisten organismien, melun sekä ydinturvallisuuden ja säteilyntorjunnan alalla.

Kaiken kaikkiaan oikeus- ja sisäasioiden alan valmistelut edistyvät tyydyttävästi. Useimmat maat ovat edenneet hyvin Schengenin sopimusta koskevan toimintasuunnitelman ja ulkorajojen vahvistamisen täytäntöönpanossa (sisärajoja muihin jäsenvaltioihin ei avata liittymisen yhteydessä vaan vasta myöhemmin). Poliisiyhteistyötä koskevaa yhteisön säännöstöä voitaneen soveltaa liittymisestä alkaen, ja kaiken kaikkiaan sopivia toimia järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin ja huumeiden torjuntaan on kehitteillä. Siviili- ja rikosasioita koskevan tulliyhteistyön ja oikeudellisen yhteistyön saralla ei tällä hetkellä ole ennakoitavissa erityisiä ongelmia. Ihmisoikeuksia koskevat vaaditut oikeudelliset välineet ovat olemassa.

Seuraavia yhteisön säännöstön lukuja koskevat valmistelut saataneen niin ikään päätökseen ilman erityisiä vaikeuksia (lukuun ottamatta tiettyjä maita koskevia muutamia rajoitettuja poikkeuksia, jotka on eritelty jäljempänä): talous- ja rahaliitto (liittyvät maat ottavat euron valuuttana käyttöön vasta myöhemmin liittymisen jälkeen); tilastot; teollisuuspolitiikka sekä pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen; tiede- ja tutkimusohjelmat; opetus ja koulutus; ulkosuhteet ja yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Kulttuuria ja audiovisuaalialaa koskeva yhteisön säännöstö on jo pantu hyvin täytäntöön suurimmassa osassa maita.

Liittyvät maat ovat siis saavuttaneet hyvän yhdenmukaistamisen tason yhteisön säännöstön kanssa arviointijakson viimeisenä päivänä, 30. syyskuuta, eli seitsemän kuukautta ennen liittymistä. Niillä on valmiudet soveltaa suurinta osaa yhteisön säännöstöstä. Tästä huolimatta kaikissa maissa on monia kysymyksiä, joihin on vielä puututtava. Näihin sisältyy useita kysymyksiä, jotka edellyttävät liittyviltä mailta tehostettuja toimia, sekä joitakin erittäin vakavia huolenaiheita, jotka on eritelty jäljempänä.

Tehostettuja toimia vaativat kysymykset

Komissio on yksilöinyt joukon kysymyksiä, jotka edellyttävät liittyviltä mailta tehostettuja toimia. Ne ovat sellaisia yhteisön säännöstön aloja, joilla työ saataneen päätökseen liittymiseen mennessä, kunhan maat ryhtyvät tehostettuihin toimiin edistystahtinsa nopeuttamiseksi. Tällaisia aiheita on havaittu kaikissa liittyvissä maissa ja useimpien yhteisön säännöstön lukujen kohdalla, kuten jäljempänä selostetaan.

Tavaroiden, palvelujen, henkilöiden ja pääoman vapaan liikkuvuuden sekä niihin liittyvän sisämarkkinasäännöstön osalta paljon on jo tehty, mutta erityisiä toimia tarvitaan Virossa, Latviassa ja Puolassa, sekä Tsekissä ja Slovakiassa:

- Kaikilla liittyvillä mailla Kyprosta lukuun ottamatta on vielä paljon työtä siinä, että niiden on yksilöitävä ja kumottava kaikki kansalliset toimet, jotka ovat ristiriidassa vapaan liikkuvuuden perusperiaatteiden kanssa, ja otettava käyttöön vastavuoroisen tunnustamisen periaate. Tämä vaikuttaa pääasiassa tavaroiden kauppaan, rajatylittäviin palveluihin ja ammattitutkintojen tunnustamiseen. Joissakin maissa, muun muassa Tsekissä ja Puolassa, jo yksilöityjen esteiden poistamiseen on toisinaan suhtauduttu varsin haluttomasti. Joidenkin tuotteiden ja palvelujen osalta yhteisön säännöstössä asetetaan yhteensovitettuja sääntöjä ja lähestymistapoja. Kaikissa maissa on yhä puutteita tällaisen lainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä teollisten tuotteiden, elintarvikkeiden ja tiettyjen palvelujen kohdalla. Pääoman liikkuvuuden alalla Latvian on tehostettava toimia vapauttamisen loppuunsaattamiseksi ajoissa; Liettuassa taas on otettava käyttöön asianmukaiset maksujärjestelmät. Suuri osa tästä lainsäädännöstä on tarkoitus hyväksyä seuraavien kuukausien aikana, mutta uusia viivästyksiä, jotka ulottuvat liittymispäivää myöhemmäksi, ei pidä sallia.

- Institutionaalisten valmiuksien osalta markkinavalvontaa - joka on olennainen osa sisämarkkinoiden toimintaa - on vahvistettava edelleen kaikissa maissa. Valvonnan puutteiden seurauksena sisämarkkinoille saatetaan laskea vapaaseen liikkeeseen teollisia tuotteita tai elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia. Jos tähän ei puututa, yleisön luottamus saattaa heikentyä, ja saatetaan vaatia rajoituksia sellaisista uusista jäsenvaltioista peräisin oleville tuotteille, jotka eivät pysty valvomaan markkinoitaan.

- Tsekki, Viro, Latvia, Unkari, Malta ja Puola eivät ole saaneet päätökseen yhdenmukaistamista EU:n julkisia hankintoja koskevien sääntöjen kanssa. Nyt se on tehtävä, sillä 1. tammikuuta 2004 alkaen rakennerahastoista voidaan myöntää yhteisrahoitusta vain sellaisiin hankkeisiin liittyviin menoihin, jotka on pantu täytäntöön täysin EU:n julkisia hankintoja koskevien sääntöjen mukaisesti.

- Rahoituspalvelujen osalta Puolan on nopeutettava rahoitusalan säännöstön lopullista saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä. Tsekin, Latvian, Liettuan ja Slovakian on tehtävä näin vakuutusalalla, sekä Viron, Kyproksen, Latvian ja Liettuan sijoituspalveluiden ja arvopaperimarkkinoiden alalla. Näin on myös tietoyhteiskuntaa koskevien palvelujen alalla. Joissakin maissa tarvitaan myös lisätoimia varainhoidon valvontaviranomaisten riippumattomuuden ja tehokkuuden lujittamiseksi, joka on keskeinen edellytys sille, että luottamus EU:n yhdentyneisiin rahoitusmarkkinoihin saadaan säilytettyä.

Kilpailupolitiikan alalla Latvian ja Slovenian on parannettava kilpailusääntöjen täytäntöönpanoa koskevia valmiuksia; Tsekin, Maltan, Puolan ja Slovakian on tehostettava toimia varmistaakseen valtiontukia koskevien toimien asianmukaisen täytäntöönpanon. Teollisuuspolitiikan osalta Puolan terästeollisuuden rakenneuudistuksen osalta on vielä paljon tehtävää, samoin kuin valtion omistamien yritysten yksityistämisessä.

Vaikka liittyvät maat ovat pääosin ottaneet käyttöön tarvittavan lainsäädännön teollis- ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi ja vahvistaneet niistä vastaavia täytäntöönpanoelimiä, teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyviä rikkomuksia on yhä melko runsaasti verrattuna nykyisen EU:n tilanteeseen. Piratismin ja väärennösten torjuntaa on tehostettava tulevina vuosina.

Vaikka lainsäädäntö on suurelta osin olemassa, kaikkien liittyvien maiden Sloveniaa lukuun ottamatta on annettava suurempi painoarvo maataloutta ja kalataloutta koskevien valmistelujen loppuunsaattamiselle, sillä niillä on välitön vaikutus maiden väestön suuren osan toimeentuloon:

- Useissa maissa on nopeutettava valmisteluja tiettyjen tuotteiden yhteisten markkinajärjestelyjen soveltamiseksi. Tämä koskee sokeria Tsekin, Latvian, Unkarin, Slovenian ja Slovakian kohdalla; maitoa Baltian maiden, Puolan ja Slovenian kohdalla; naudanlihaa Tsekin, Latvian, Liettuan, Maltan, Puolan ja Slovakian kohdalla; viiniä Tsekin, Unkarin, Maltan ja Slovakian kohdalla; munia ja siipikarjaa Puolan kohdalla; sekä hedelmiä, vihanneksia ja oliiviöljyä Maltan kohdalla.

- Tehostettuja toimia tarvitaan, jotta saadaan perustettua maksajavirastot, jotka vastaavat EU:n varojen välittämisestä lopullisille edunsaajille sekä yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän (IACS) täytäntöönpanosta ja maatalousalan kaupan mekanismeista kaikissa maissa lukuun ottamatta Sloveniaa ja yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osalta Kyprosta. Kyproksen ja Maltan on nopeutettava valmisteluja maatalouden kirjanpidon tietoverkon käyttöönottoa varten. Maltan kohdalla on vielä yhdenmukaistettava orgaanista maataloutta koskevat säännöt.

- Jotkin maat, erityisesti Unkari, mutta myös Malta ja Puola, ovat jäljessä aikataulusta EU:n rahoittamien maaseudun kehittämistoimien soveltamisessa.

- Huomattavia puutteita on yhä eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun alalla, erityisesti Tsekin, Unkarin ja Puolan kohdalla, mutta myös Latvian ja Slovakian kohdalla. Kaikkien liittyvien maiden on toteutettava toimia, jotta ne voivat ottaa käyttöön EU:n eläinlääkinnän valvontajärjestelmän (johon sisältyy tuontivalvonta ja eläinten tunnistus), toimia, jotka koskevat tarttuvia spongiformisia enkefalopatioita (joihin BSE kuuluu) ja eläimistä saatavia sivutuotteita (erityisesti Latviassa, Maltassa ja Puolassa), liha-, maito- ja kalajalostamojen rakenne- ja hygieniastandardeja (erityisesti Tsekissä, Unkarissa, Puolassa ja Slovakiassa), yhteisiä toimia, jotka koskevat jäämien valvontaa, ja kasvinsuojeluun liittyvää valvontaa (erityisesti Puolassa). Muita tehostettuja toimia edellyttäviä alueita ovat seuraavat: eläintautien valvontatoimet (Latviassa); elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa; eläinten hyvinvointi (Tsekissä, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa) ja eläinten ruokinta (Tsekissä, Virossa, Kyproksessa, Maltassa ja Puolassa).

- Kalatalouden alalla seitsemän kalastusta harjoittavan liittyvän maan (Maltaa ja Sloveniaa lukuun ottamatta) on toteutettava tehostettuja toimia vaaditun kalavarojen ja laivastojen hallinnoinnin käyttöönottamiseksi ja asianmukaisen tarkastuksen ja valvonnan varmistamiseksi. Baltian maiden ja Puolan on nopeutettava valmistelujaan EU:n kalastusmarkkinapolitiikkaan osallistumiseksi; Viron, Liettuan, Maltan ja Puolan on tehostettava valmistelujaan voidakseen hyötyä EU:n rakennetoimista. Puola on myös jäljessä aikataulusta valtiontukea koskevien sääntöjen osalta ja kansainvälisiä kalastussopimuksia koskevassa yhdenmukaistamisessa.

Vaikka yhteisön säännöstön täytäntöönpano on useimmissa maissa suurelta osin toteutettu, joitakin erityisiä avoimia kysymyksiä liittyy liikenteen ja energian aloihin. Energia-alalla Kypros ei ole pannut täytäntöön öljyvarastoja koskevaa yhteisön säännöstöä eikä maassa, samoin kuin Latviassakaan, tällä hetkellä säännellä sähkö- ja kaasualaa EU:n vaatimusten mukaisesti. Yhdenmukaistaminen maantie- ja ilmaliikenteen aloilla on viivästynyt Kyproksessa, jonka, samoin kuin Maltan, on ponnisteltava ankarasti merenkulun turvallisuuden alalla. Myös muissa maissa on tehostettava huomattavasti toimia seuraavilla kolmella alalla: Slovakiassa ja erityisesti Tsekissä maantieliikenteen alalla, Virossa ja Latviassa ilmaliikenteen alalla sekä Virossa ja Puolassa meriliikenteen alalla. Unkari on jäljessä aikataulusta rautatiealaa koskevan säännöstön täytäntöönpanossa. Kaikkien liittyvien maiden on yhä saatettava päätökseen toimet, joilla pannaan täytäntöön televiestintäalan viimeaikainen säännöstö. Tsekkiä ja Sloveniaa lukuun ottamatta tehostettuja toimia tarvitaan myös postipalveluja koskevan säännöstön täytäntöönpanossa. Tsekin, Kyproksen, Unkarin ja Puolan on saatettava loppuun audiovisuaalialan säännöstöä koskeva yhdenmukaistaminen; Puolan kohdalla tarvitaan yhä erityisiä ponnistuksia.

Vaikka suurin osa verotusta koskevasta työstä on jo tehty, Latvian, Puolan ja Slovakian on nopeutettava jäljellä olevaa yhdenmukaistamista yhteisön alv-säännöstön kanssa; Puolan ja Slovakian myös valmisteveroja koskevan säännöstön kanssa. Myös Viron, Maltan ja Slovenian on toteutettava tehostettuja toimia, jotta ne täyttävät välitöntä verotusta koskevat velvoitteensa. Latviassa ja Liettuassa ei ole valmistauduttu ajoissa hallinnolliseen yhteistyöhön ja vastavuoroiseen apuun verotuksen ja tulliasioiden alalla, joskin Liettuassa on saatu aikaan tilapäinen ratkaisu. Varainhoidon valvonnan osalta lisätoimia tarvitaan Tsekissä, Kyproksessa, Unkarissa ja Puolassa, jotta ne saavat optimoitua julkisen sektorin sisäisen varainhoidon valvonnan. Latviassa on vahvistettava ulkoista tarkastusta. Viron, Latvian, Unkarin, Puolan ja Slovakian on toteutettava liittymiseen mennessä kaikki tarvittavat toimet EU:n taloudellisten etujen suojaamiseksi. Talous- ja rahaliiton osalta Puolan on nyt tehtävä viimeiset toimet maan keskuspankin täyden riippumattomuuden varmistamiseksi.

Sosiaali- ja työllisyyspolitiikan osalta suurin osa valmisteluista on tehty hyvissä ajoin, mutta Tsekin, Maltan ja Puolan on nopeutettava yhdenmukaistamista työterveyttä ja -turvallisuutta koskevan säännöstön kanssa, ja Viron ja Puolan työoikeutta koskevan säännöstön kanssa. Liittyvien maiden on vielä hyväksyttävä viimeaikainen tupakkatuotteita koskeva säännöstö (lukuun ottamatta Tsekkiä, Unkaria, Maltaa ja Sloveniaa) ja syrjinnän torjuntaa koskeva säännöstö; Maltan on ponnisteltava tarttuvien tautien osalta. Euroopan sosiaalirahaston alaisten toimien valmistelua on vahvistettava kaikissa maissa. Ympäristöpolitiikan alalla erityisesti Viron on nyt lisättävä ponnistelujaan yhdenmukaistamisen loppuunsaattamiseksi ilmanlaatua, jätehuoltoa, luonnonsuojelua, teollisuuden aiheuttamaa pilaantumista ja säteilyntorjuntaa koskevien EU:n sääntöjen kanssa. Muiden maiden on tehostettava toimiaan erityisesti seuraavilla aloilla: Malta - jätehuolto; Tsekki, Kypros, Unkari, Malta ja Puola - luonnonsuojelu; Unkari, Puola ja Slovakia - teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ja riskienhallinta; Kypros - muuntogeeniset organismit. Ulkosuhteiden osalta kaikkien liittyvien maiden on saatettava päätökseen kahdenvälisten sopimusten uudelleen neuvottelemista tai päättämistä koskevat toimet, jotta varmistetaan, että sopimukset ovat liittymiseen mennessä yhdenmukaisia yhteisön säännöstön kanssa.

Vaikka ohjelmointiprosessi on edennyt tyydyttävästi, useimmissa liittyvissä maissa tarvitaan tehostettuja toimia rakenne- ja koheesiorahastojen täytäntöönpanemiseksi. Näillä toimilla on erityisen kiire, koska hankkeille voidaan myöntää EU:n rahoitusta 1. tammikuuta 2004 alkaen, ja siihen on alle kaksi kuukautta. Erityinen ongelma kaikissa liittyvissä maissa on se, ettei ole riittävästi valmiita, laadukkaita hankkeita. Ohjelmien käynnistyminen viivästyy, jos puitelainsäädäntöä, muun muassa julkisia hankintoja, valtiontukea ja ympäristönsuojelua koskevia EU:n sääntöjä, ei ole saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä; tämä uhka koskee erityisesti Tsekkiä, Viroa, Latviaa, Unkaria, Maltaa, Puolaa, Sloveniaa ja Slovakiaa. Kaikissa maissa Maltaa lukuun ottamatta tarvitaan myös tehostettuja toimia rakenneohjelmien täytäntöönpanoa varten perustettujen menettelyjen ja elimien lujittamiseksi. Sama koskee varainhoitoa ja varainhoidon valvontaa koskevia parannuksia Tsekissä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Unkarissa, Maltassa, Puolassa, Sloveniassa ja Slovakiassa.

Vaikka kaikissa liittyvissä maissa onkin saavutettu merkittävää ja laaja-alaista edistystä oikeus- ja sisäasioissa, Maltan, Puolan ja Slovakian on yhä nopeutettava Schengenin sopimusta koskevien toimintasuunnitelmiensa toteuttamista; Unkarin, Maltan, Puolan ja Slovakian on edelleen vahvistettava ulkorajojaan. Viron, Latvian, Slovenian ja Slovakian on parannettava henkilötietojen suojaa. Kyproksen, Puolan ja Slovakian on nyt saatettava päätökseen EU:n viisumipolitiikkaa koskeva yhdenmukaistaminen, ja Latvian ja Liettuan taas maahanmuuttopolitiikkaa koskeva yhdenmukaistaminen. Viroa, Puolaa ja Sloveniaa lukuun ottamatta liittyvät maat eivät vielä ole panneet asianmukaisesti täytäntöön turvapaikkasäännöstöä, ja niiden on nyt tartuttava tähän aiheeseen. Liettuan on tehostettava valmisteluja, jotka koskevat poliisiyhteistyötä ja siihen liittyviä toimia järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Petosten, korruption ja rahanpesun torjuntaan on kiinnitettävä enemmän huomiota Tsekissä, Virossa, Liettuassa ja Puolassa; myös Latvian, Slovenian ja Slovakian on tehostettava petosten ja korruption torjuntaa; Latvian ja Puolan on lisäksi tehostettava huumeiden torjuntaa.

Kaikkien näiden kysymysten kohdalla voidaan ja on tarkoituskin toteuttaa korjaustoimia, mutta liittyviä maita varoitetaan siitä, että niiden ratkaiseminen liittymiseen mennessä edellyttää aiempaa laajempia ja tehostettuja toimia. Jos tällaisia toimia ei toteuteta odotetusti, on todellinen vaara, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä viivästyy ja sen soveltaminen liittymisestä alkaen ei ole mahdollista. Selkeitä esimerkkejä ovat joidenkin maiden haluttomuus poistaa jo yksilöityjä kaupan esteitä tai rahoitusalan riittämätön oikeudellinen yhdenmukaistaminen ja heikko valvonta. Tällaisissa tapauksissa toteutetaan komission ja unionin parannustoimia, joita kuvataan jäljempänä.

Vakavat huolenaiheet

Komissio on yksilöinyt joukon jäsenyysvalmisteluja koskevia puutteita, jotka ovat vakavia huolenaiheita ja joiden kohdalla kyseessä oleva maa ei kykene soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen, jos päättäväisiin toimiin ei ryhdytä viipymättä. Ne koskevat 39:ää aihetta ja 10:tä maata, mutta usein samankaltaisia puutteita löytyy monesta maasta. Huolenaiheet voidaan luokitella laajasti kahteen eri tyyppiin: sellaisiin, jotka vaikuttavat sisämarkkinoihin ja sellaisiin, jotka vaikuttavat EU:n varojen välittämiseen edunsaajille uusissa jäsenvaltioissa.

- Sisämarkkinat

Tsekissä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Sloveniassa koulutusta koskevien vähimmäisvaatimusten sekä ammattitutkintojen vastavuoroista tunnustamista koskevien sääntöjen käyttöönotto eri ammattialoilla, muun muassa terveydenhuollon alalla, on viivästynyt huomattavasti. Noiden maiden ammattilaisilla, jotka eivät tämän seurauksena täytä vähimmäisvaatimuksia, ei tämän vuoksi ole mahdollisesti oikeutta harjoittaa ammattiaan toisessa jäsenvaltiossa, ennen kuin puute on korjattu.

Maltan telakka- ja laivanrakennusteollisuuden rakenneuudistuksessa havaitut vakavat puutteet ovat vastoin niitä ehtoja, joiden puitteissa Malta voi myöntää rakenneuudistustukea vuoteen 2008 asti. Slovakia ei noudata tuotannon rajoittamista koskevia ehtoja, joiden on täytyttävä, jotta eräälle terästehtaalle voidaan myöntää verotukea enintään vuoden 2009 loppuun saakka. Näissä kahdessa tapauksessa, joissa ehtoja ei ole noudatettu, kyseessä olevat yritykset saavat kohtuuttoman etuaseman, ja Maltan ja Slovakian on ryhdyttävä korjaustoimiin. Jos tyydyttävää ratkaisua ei saada aikaan, komission on ehkä ryhdyttävä tarvittaviin toimiin, ja kyseiset maat ja yritykset saattavat menettää liittymisneuvottelujen yhteydessä niille myönnettyihin siirtymävaiheen järjestelyihin liittyvän hyödyn.

Liettua ja Puola eivät ole toteuttaneet tarvittavia toimia kalastuslaivastojensa tarkastamisen ja valvonnan osalta sekä sen varmistamiseksi, että EU:n kalavarojen hoitoa ja laivastojen hallinnointia koskevia sääntöjä noudatetaan. Asianmukaisen valvonnan puuttuminen yhdessä jäsenvaltiossa on uhka koko yhteiselle kalastuspolitiikalle, koska kyseisen jäsenvaltion kalastusalukset voivat purkaa sellaisia kalalajeja ja kalamääriä, jotka eivät ole muille sallittuja. Jos tämän sallitaan jatkuvan liittymisen jälkeen, saattaa olla tarpeen toteuttaa toimia sisämarkkinoiden suojelemiseksi.

Viro on itsepintaisesti viivästyttänyt EU:n sääntöjen hyväksymistä työoikeuden sekä miesten ja naisten tasavertaisen kohtelun aloilla. Tarvitaan kiireellisiä parannustoimia, samoin kuin samanaikaisia toimia tarvittavien toimielinrakenteiden (valvontarakenteiden) perustamiseksi ja talouden toimijoiden tutustuttamiseksi uusiin sääntöihin, jotta voidaan varmistaa niiden täytäntöönpano liittymisestä alkaen. Näiden sääntöjen noudattamatta jättäminen estää Viron kansalaisia hyötymästä näistä säännöistä, joiden päämääränä on parantaa sekä miesten että naisten työoloja ja -mahdollisuuksia, ja luo eriarvoiset kilpailuolot Virossa ja muissa jäsenvaltioissa toimivien yritysten välille.

Latviassa on vakavia puutteita, jotka koskevat tietokoneistamista ja yhteenliitettävyyttä EY:n järjestelmiin ja jotka vaarantavat tulliliiton, erityisesti tariffijärjestelmän ja tietokoneistetun passitusjärjestelmän, asianmukaisen toiminnan. Sama koskee verotusta, jonka osalta yhteenliitettävyys VIES-järjestelmään (VAT Information Exchange System) ei näillä näkymin ehkä toimi kaikilta osin liittymisestä alkaen. Tarvitaan kiireellisesti tiedon ja asiantuntemuksen siirtoa, ja lisää henkilöresursseja, eikä välinehankinnoissa saa tapahtua lipsumisia. Jos ei välittömästi toteuteta korjaustoimia, joilla pyritään poistamaan se vakava uhka, että EU:n tulli- ja verotusjärjestelmien sujuva toiminta häiriintyy liittymisen aikaan, tarvitaan asianmukaisia hallinnointiin liittyviä korjaustoimia.

Eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun alalla Puolassa on kiireesti annettava ja pantava täytäntöön tarvittava eläinlääketiedettä koskeva lainsäädäntö. Puolan tähänastinen edistys elävien eläinten kuljetusten valvonnan järjestämisessä yleisen eläinlääkinnän valvontajärjestelmän puitteissa on ollut riittämätöntä. Tämä voi vaarantaa Puolan eläinalan integroinnin sisämarkkinoihin. Yhteisön säännöstön täytäntöönpano TSE:iden ja eläinjätteiden alalla on vakava huolenaihe Puolassa ja Latviassa. Myös Maltassa eläinjätteitä koskevat toimet ja infrastruktuuri puuttuvat yhä, eikä niitä ehkä saada valmiiksi liittymiseen mennessä. Saatetaan tarvita erityistoimia, joilla ehkäistään näiden puutteiden vaikutuksia elintarviketurvallisuuteen ja eläinten terveyteen EU:n markkinoilla. Tsekin, Unkarin, Puolan ja Slovakian tämänhetkisellä ajantasaistamistahdilla kaikki maiden elintarvikkeiden tuotantolaitokset eivät kykene täyttämään liittymisneuvotteluissa sovittuja velvollisuuksia. Sääntöjä rikkovien tuottajien kohdalla ryhdytään erityistoimiin esimerkiksi asettamalla rajoituksia niiden tuotteiden tuotannolle ja markkinoinnille. Puola ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin perunan rengasmädän ja perunasyövän torjumiseksi. Jos tätä tilannetta ei ratkaista, tarvitaan toimia EU:n muiden osien suojelemiseksi tältä vakavalta kasvitaudilta.

Tsekki ei ole pannut asianmukaisesti täytäntöön maantieliikennettä koskevaa sosiaalista ja teknistä säännöstöä, muun muassa säännöksiä, jotka koskevat kyseiselle alalle ja markkinoille pääsyä, työ-, ajo- ja lepoaikoja, nopeudenrajoittimia, ajokortteja, vaarallisten aineiden maakuljetusten turvallisuusneuvonantajia, ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjoja ja erityisesti maanteillä tehtäviä tarkastuksia. Koska hallinnolliset valmiudet, organisointi ja koulutus on puutteellista, ajo- ja lepoaikojen tarkastuksia on liian vähän ja näiden tarkastusten seuranta on riittämätöntä. Tästä syystä, jos korjaustoimia ei toteuteta, tsekkiläisten kuljetusliikkeiden toiminta ei välttämättä ole turvallista ja tsekkiläiset toimijat ovat edullisemmassa asemassa muualla EU:ssa toimiviin kilpailijoihinsa nähden, missä tapauksessa tarvitaan asianmukaisia toimia turvallisuuden takaamiseksi ja yhdenvertaisten kilpailuedellytysten palauttamiseksi.

Merenkulun turvallisuuden alalla Kypros ja Malta ovat yhä Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan mustalla listalla. Kummassakaan maassa ei ole varattu riittäviä resursseja tehtäviin, jotka liittyvät niiden velvollisuuteen toteuttaa merellä liikennöivien laivojen turvallisuutta koskevaa lippuvaltiovalvontaa. Kyproksen kohdalla on myös vakavia huolenaiheita, jotka koskevat satamavaltiovalvontaa, muun muassa sille varattuja resursseja. Sekä Kyproksen että Maltan kohdalla näiden tehtävien täytäntöönpano edellyttää kiireellisiä toimia. Jos tilannetta ei korjata liittymiseen mennessä, saatetaan tarvita toimia muiden jäsenvaltioiden suojaamiseksi vahingolta, jota säännösten löyhä täytäntöönpano näissä maissa saattaa aiheuttaa.

- EU:n varojen välittäminen eteenpäin

Kaikkien liittyvien maiden on tehostettava toimia, joilla luodaan tarvittavat menettelyt ja elimet hoitamaan markkinatoimia ja suoria maksuja maanviljelijöille yhteisen maatalouspolitiikan yhteydessä, mutta erityisesti Kyproksen, Unkarin, Maltan, Puolan ja Slovakian kohdalla on vakavia huolia siitä, ettei toimivia järjestelmiä saada käyttöön liittymiseen mennessä. Tämä koskee maksajaviraston perustamista ja (Kyprosta lukuun ottamatta) yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän täytäntöönpanoa, sillä niillä on keskeinen merkitys yhteisen maatalouspolitiikan nojalla maksettavien maksujen maksatuksessa maanviljelijöille. Jos tilannetta ei korjata, uudet jäsenvaltiot ottavat riskin, ettei EU korvaa niille täysimääräisinä maanviljelijöille suoritettavia maksuja.

Kypros ja Malta eivät ole vielä edistyneet riittävästi tarvittavien mekanismien luomisessa maataloustuotteiden vientikauppaa varten. Jos tätä ei ratkaista, ongelmia syntyy useilla aloilla, muun muassa näistä maista vietävien tuotteiden vientipalautusten hallinnoinnissa ja tuontilisenssien hallinnoinnissa. Tällaisilla ongelmilla saattaa olla edellä kuvatun kaltaisia vaikutuksia maksujen korvaamiseen EU:n varoista.

Vakavia huolia liittyy Unkarin maaseudun kehittämisohjelmien täytäntöönpanoa koskeviin valmisteluihin, erityisesti siksi, että useat toimet ovat yhä kesken ja vastuualueet on määritelty epäselvästi ja koordinointi on huonoa. Tästä syystä Unkarin ohjelmaa ei ehkä saada käynnistettyä suunnitelman mukaisesti, mikä viivästyttää edunsaajien eli maanviljelijöiden pääsyä tukitoimien piiriin.

Kalastusmarkkinapolitiikan osalta vakavaa huolta aiheuttaa Puolan asenne tuottajajärjestöjen perustamiseen, koska sillä on oltava käytössään tarvittavat valvontatoimet ja hallinnolliset valmiudet. Puolan kalastajat eivät hyödy EU:n markkinatoimista, ennen kuin tilanne korjaantuu.

C. PUUTTEIDEN KORJAAMINEN

On selvää, että yhteisön säännöstön puutteellinen täytäntöönpano yhdellä tai useammalla alueella liittymisen jälkeen vaikuttaa kyseisen maan kansalaisiin ja talouden toimijoihin ja estää niitä saamasta täyttä hyötyä jäsenyydestä. Perustamissopimusten valvojana komissio ryhtyy toimiin, jotta kyseisen jäsenvaltion yhteisön säännöstön mukaiset velvollisuudet pannaan täytäntöön, ja auttaa sitä saamaan jäsenyyteen liittyvät hyödyt.

Unionin syvän yhdentymisen ansiosta tällaiset puutteet vaikuttavat usein kielteisesti muiden jäsenvaltioiden kansalaisiin ja toimijoihin. Siksi yhteisön säännöstön täytäntöönpanon lisäksi komission on joissakin tapauksissa myös tarpeen toteuttaa toimia tällaisten kielteisten rajatylittävien vaikutusten korjaamiseksi tai lieventämiseksi. Näiden toimien perusta on annettu useissa liittymissopimuksen erityismääräyksissä.

Komissio ja unioni voivat toteuttaa korjaustoimia, mutta myös tukitoimia, joilla uutta jäsenvaltiota autetaan alkuvaikeuksien voittamisessa.

1. Korjaustoimet

Kun jossain jäsenvaltiossa ei sovelleta asianmukaisesti yhteisön säännöstöä, sekä yksityiset että julkiset tahot voivat ryhtyä oikeustoimiin EY:n lainsäädännön täytäntöönpanemiseksi. Uusien jäsenvaltioiden kansalaiset ja yritykset voivat vedota kansallisiin tuomioistuimiin ja viime kädessä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen, ja tuomio saattaa olla maiden hallituksille epäedullinen. Tätä sovelletaan siihen yhteisön säännöstöön, joka on suoraan sovellettavissa liittymisestä alkaen, mutta myös jossakin määrin direktiiveihin, joita ei ole saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä tai jotka on siirretty siihen virheellisesti.

Komissio itse aikoo ryhtyä toimiin yhteisön velvollisuuksiin kohdistuviin rikkomuksiin puuttumiseksi. Jos tilannetta ei saada sovittua rikkomismenettelyssä, johon sisältyy virallinen kirjeenvaihto kyseessä olevan jäsenvaltion kanssa, komissio voi viedä asian Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Komissio puuttuu rikkomuksiin myös suoraan täytäntöönpanoviranomaisen roolissaan, esimerkiksi tapauksissa, joissa on rikottu kilpailuoikeutta, tai talousarvion täytäntöönpanijan roolissaan, muun muassa rakennerahastojen täytäntöönpanon yhteydessä. Varsinkin jos uusi jäsenvaltio ei noudata menettelyä tai sisältöä koskevia sääntöjä, jotka koskevat maatalousalan maksuja (olivatpa ne suoria maksuja maanviljelijöille tai muita tukia) tai koheesio- tai rakennerahastojen alaisiin hankkeisiin ja toimiin liittyviä maksuja, komissio ei voi vapauttaa varoja yhteisön talousarviosta. Vaikka tällaiset vaikeudet olisivat vain väliaikaisia, niillä saattaa olla erittäin vakavia seurauksia kansalaisten ja talouden toimijoiden toimeentuloon uusissa jäsenvaltioissa, samoin kuin uusien jäsenvaltioiden ja yhteisön talousarvion välisten varainsiirtojen yleiseen tasapainoon. Nämä seuraukset eivät johdu mistään erityisestä komission päätöksestä, vaan kaikkiin nykyisiin ja tuleviin jäsenvaltioihin sovellettavien olemassa olevien sääntöjen ja määräysten soveltamisesta.

Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita erityistoimia yhteisön säännöstön rikkomisen (välittömien) kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi tai niihin puuttumiseksi. Tällaisten suojatoimenpiteiden tai hallinnollisten toimenpiteiden toteuttamisen mahdollisuus on jo sisällytetty joitakin aloja, kuten elintarviketurvallisuutta, koskevaan säännöstöön: komissio voi, kuten se on jo useissa tapauksissa tehnytkin, ryhtyä toimiin tietyltä alueelta tai tietystä jäsenvaltiosta peräisin olevien elintarvikkeiden myynnin tai viennin keskeyttämiseksi. Toinen esimerkki liittyy maantieliikenteeseen. Näiden toimien hyväksymistä koskevat ehdot ja menettelyt on asetettu kyseistä alaa koskevissa erityisissä oikeudellisissa välineissä. Yleensä niihin vetoaa komissio, joskus jäsenvaltioita kuultuaan, ja ne edellyttävät sellaisen akuutin ongelman olemassaoloa tai uhkaa, josta aiheutuisi vakavaa haittaa.

Viimeisenä keinona liittymissopimus sisältää kolme suojalauseketta. Ensimmäisessä (joka sisältyy 37 artiklaan) annetaan sekä nykyisille että tuleville jäsenvaltioille mahdollisuus pyytää komissiolta lupaa suojatoimenpiteiden toteuttamiseen yhtä tai useampaa talouden alaa koskeviin vakaviin ja jatkuviin vaikeuksiin puuttumiseksi. Vaikka tämän suojalausekkeen tarkoituksena on puuttua laajentumisesta aiheutuviin odottamattomiin taloudellisiin sokkeihin, siinä ei suljeta pois tapauksia, joissa sokkien vaikutukset voimistuvat sen seurauksena, että julkinen hallinto ei ole pannut yhteisön säännöstöä asianmukaisesti täytäntöön.

Toinen suojalauseke (38 artikla) on suunniteltu erityisesti sellaisia tapauksia varten, joissa uusi jäsenvaltio ei ole täyttänyt liittymisneuvottelujen yhteydessä antamiaan sitoumuksia, muun muassa yhteisön säännöstön asianmukaista täytäntöönpanoa. Jos tämä aiheuttaa tai uhkaa aiheuttaa vakavaa häiriötä sisämarkkinoiden toiminnalle, komissio voi toteuttaa asiaankuuluvia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Näillä toimenpiteillä voidaan pyrkiä varmistamaan yhteisön säännöstön asianmukainen täytäntöönpano, jos uuden jäsenvaltion hallinto ei ole sitä tehnyt. Niiden seurauksena kyseiseltä uudelta jäsenvaltiolta tai sen kansalaisilta tai taloudellisilta toimijoilta voidaan tilapäisesti evätä tiettyjen sisämarkkinasäädösten tarjoamat hyödyt ja jäsenyyden hyödyt tietyillä aloilla sisämarkkinoiden koskemattomuuden suojelemiseksi ja muihin kohdistuvien vahinkojen ehkäisemiseksi. Nämä suojatoimenpiteet ovat voimassa siihen saakka, kunnes jäsenvaltio on täyttänyt sitoumuksensa. Tätä suojalauseketta voidaan soveltaa tapauksiin, jotka koskevat sisämarkkinoita laajassa merkityksessä, eli ei vain sitä yhteisön säännöstöä, josta neuvoteltiin lukujen 1-6 yhteydessä (tavaroiden, henkilöiden, palveluiden ja pääoman liikkuvuus; yhtiö- ja kilpailuoikeus), vaan myös alakohtaisia politiikkoja, jotka sisältyvät muihin neuvottelulukuihin (esimerkiksi maatalous, liikenne, televiestintä, energia) siltä osin kuin niillä on rajatylittäviä vaikutuksia.

Kolmas suojalauseke (39 artikla) on samankaltainen kuin toinen suojalauseke, mutta se kattaa vastavuoroiseen tunnustamiseen rikosoikeuden alalla ja yksityisoikeudellisissa asioissa liittyvät kysymykset.

Näitä liittymissopimukseen perustuvia kolmenlaisia suojatoimenpiteitä voidaan toteuttaa 1. toukokuuta 2007 saakka. Tarvittaessa sisämarkkinoiden suojaamista koskevia (38 artiklaan perustuvia) toimia ja vastavuoroista tunnustamista rikos- ja yksityisoikeudellisissa asioissa koskevia (39 artiklaan perustuvia) toimenpiteitä voidaan toteuttaa jo ennen liittymistä, ja ne voivat tulla voimaan liittymispäivänä. Komissio ei epäröi turvautua näihin suojatoimenpiteisiin, jos olosuhteet sitä edellyttävät.

Vaikka toteutettavien suojatoimenpiteiden tai hallinnollisten toimien on oltava suhteessa ongelman vakavuuteen ja vaikka ne on suunniteltava sellaisiksi, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä, useimmissa tapauksissa niiden väistämätön vaikutus on, että uusilta jäsenvaltioilta tai niiden kansalaisilta evätään tilapäisesti täydet jäsenyysedut. Siksi on kaikkien osapuolten etujen mukaista, että ne pyrkivät kaikin tavoin estämään tällaisen tilanteen syntymisen korjaamalla jäljellä olevat puutteet nopeasti ja tehokkaasti.

2. Tukitoimet

Korjaustoimien ja oikeudellisten toimien lisäksi yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa voidaan monissa tapauksissa parantaa tai nopeuttaa erityisillä tukitoimilla. Komissio pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin tukemaan uusia jäsenvaltioita sekä ennen liittymistä että sen jälkeen. Ongelman luonteen mukaan tämä tuki voisi olla vertaistukea, TAIEX-koulutusseminaareja, SIGMA-tukea, kumppanuushankkeita ("twinning (light)") tai vastaavia välineitä, jotka saadaan nopeasti käyntiin ja joissa voidaan keskittyä hyvin kohdennettuihin kysymyksiin siirtymäjärjestelyn mukaisesti.

Rahoitusta on mahdollista saada jäljellä olevista kohdentamattomista Phare-varoista, sekä - liittymisestä alkaen - siirtymäjärjestelyn puitteissa saatavilla olevista lisävaroista (katso myös jäljempänä kohta D.2. Vastaavasti monia olemassa olevia erityismekanismeja (kuten Tulli 2007, Fiscalis ja muut ohjelmat) voidaan käyttää puutteiden korjaamiseen uusissa jäsenvaltioissa.

D. SEURAAVAT VAIHEET

1. Ennen liittymistä

Liittyvät maat ja komission yksiköt ovat tehneet hyvää yhteistyötä valmiudessa yhä olevien puutteiden yksilöimisessä. Kaikissa ponnisteluissa on nyt keskityttävä ratkaisemaan yhteisön säännöstön saattamiseen osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä sen täytäntöönpanoon liittyvät avoimet kysymykset, jotta kaikki jäljellä olevat puutteet voidaan korjata liittymiseen mennessä. Vaikka komission yksiköt tekevät liittyvien maiden kanssa rakentavaa yhteistyötä yksilöidäkseen tapoja ja keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi, se kuuluu liittyvien maiden tehtäviin ja vastuualueisiin. Aikaa on enää muutama kuukausi.

Perustamissopimusten valvojan roolissaan komissio jatkaa seurantaa liittymiseen asti. Myös neuvosto on pyytänyt tätä. Komissio aikoo keskittyä tässä kertomuksessa yksilöityihin tehostettuja toimia edellyttäviin kysymyksiin ja vakaviin huolenaiheisiin, ja tarkistaa, mitä edistystä liittyvissä maissa on tapahtunut sen jälkeen, kun kokonaisvaltaisen seurantakertomuksen seurantajakso päättyi 30. syyskuuta. Tämän kertomuksen havaintoja koskeva seuranta on tehtävä ennen 1. toukokuuta 2004, ja se on ratkaisevan tärkeä vaihe, jonka ansiosta komissio voi tehdä ehdotuksia ja päätöksiä poliittisista toimista, tarvittaessa vielä ennen liittymistä. Jos olosuhteet sitä edellyttävät, komissio toteuttaa tarvittavia poliittisia toimia, jotka voivat olla suojatoimenpiteitä, rikkomismenettelyjä tai varainhoidon valvontaan liittyviä toimia.

Edellä olevassa kohdassa C.2 mainittuja tukitoimia on otettava nopeasti käyttöön kokonaisvaltaisten seurantakertomusten konkreettisten havaintojen pohjalta, jotta niiden avulla voidaan saada aikaan konkreettisia tuloksia tarvittaessa ennen liittymistä. Komission yksiköt pyrkivät tähän aktiivisesti.

2. Liittymisen jälkeen

Liittymisen jälkeen komissio suhtautuu uusiin jäsenvaltioihin samoin kuin jäsenvaltioihin yleensä, mutta se seuraa edelleen tarkoin sitä, miten uudet jäsenvaltiot täyttävät velvollisuutensa. Se seuraa erilaisia menettelyjä ja käyttää itse monenlaisia menetelmiä, esimerkiksi sisämarkkinadirektiivien täytäntöönpanoa koskevia "sisämarkkinoiden tulostauluja" "määräaikaiskertomusten" asemesta. Tämä perustuu mahdollisuuksien mukaan teknisen avun tiedonvaihtotoimiston (TAIEX) kautta annettaviin direktiivien täytäntöönpanoa koskeviin ennakkoilmoituksiin. Komissio hoitaa tavanomaista tehtäväänsä yhteisön säännöstön yhdenmukaistamisessa ja täytäntöönpanossa ja toteuttaa tarvittaessa hallinnollisia ja oikeudellisia toimia. Kansalaisilla ja taloudellisilla toimijoilla on aiempaa suorempi suhde komissioon: niillä on oikeus tehdä valituksia, jos ne katsovat, että niiden kansallisessa hallinnossa ei noudateta yhteisön säännöstöä, ja tutkituttaa hallinnon toimet. Lisäksi, kuten edellä selostettiin, tiettyjä erityismenettelyjä, kuten liittymissopimuksessa määriteltyjä suojatoimenpiteitä, sovelletaan myös liittymisen jälkeen.

Phare-ohjelma sekä Kyproksen ja Maltan tukiohjelmat päättyvät uusissa jäsenvaltioissa 31. joulukuuta 2003, samoin kuin unionin kaksi muuta liittymistä edeltävää tukiohjelmaa, ISPA ja Sapard, vaikka täytäntöönpano jatkuukin liittymisen jälkeen.

Tästä huolimatta niiden Phare-ohjelmien sekä Kyprosta ja Maltaa koskevien vastaavien ohjelmien täytäntöönpano, joita koskeva päätös tehdään ennen 1. tammikuuta 2004, jatkuu seuraavat kolme vuotta. Täytäntöönpano tapahtuu täysin kansallisen rahaston ja uusien jäsenvaltioiden täytäntöönpanovirastojen alaisuudessa ja vastuulla. Komissio luopuu tarjouskilpailuja ja sopimuksia koskevasta ennakkovalvonnasta varmistuttuaan siitä, että liittyvien valtioiden asianomaiset rakenteet täyttävät liittymistä edeltävän tuen yhdenmukaistamista koskevassa asetuksessa [1] asetetut perusteet. Liittymissopimuksessa (33 artikla) määrätään, että liittyvien maiden on täytettävä tämän luopumisen perusteet viimeistään liittymiseen mennessä; jos tavoitetta ei saavuteta, seurauksena saattaa olla varojen jäädyttäminen tai jopa niiden menettäminen.

[1] Neuvoston asetus (EY) N:o 1266/1999, annettu 21 päivänä kesäkuuta 1999, Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneille valtioille osana liittymistä edeltävää strategiaa annettavan tuen yhdenmukaistamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3906/89 muuttamisesta (EYVL L 161, 26.6.1999, s. 68).

Liittymisestä alkaen uusien jäsenvaltioiden julkisen hallinnon saatavilla on lisää kohdennettua tukea yhteisön säännöstön täytäntöönpanon parantamiseen siirtymäjärjestelyn puitteissa. Siirtymäjärjestely on uusi väliaikainen väline, jolla jatketaan uusien jäsenvaltioiden auttamista, jotta ne voivat kehittää ja vahvistaa hallinnollisia valmiuksiaan soveltaa yhteisön lainsäädäntöä useilla keskeisillä aloilla, ja sillä edistetään parhaiden käytäntöjen vaihtoa vertaiskumppanien keskuudessa. Liittymisen jälkeisenä ensimmäisenä kolmena vuonna käytettävissä on yhteensä 426 miljoonaa euroa (vuoden 2004 hintoina). Siirtymäjärjestely muistuttaa Phare-ohjelman instituutioiden kehittämiseen tähtääviä toimia paitsi tavoitteensa myös - jatkuvuuden, yksinkertaisuuden ja tehokkuuden nimissä - uusien jäsenvaltioiden suorittamaa täytäntöönpanoa koskevien sääntöjen osalta, jotka vastaavat mahdollisimman tarkasti Phare-ohjelman vastaavia.

ISPA- ja Sapard-ohjelmien (ja Phare-ohjelman taloudellista ja sosiaalista koheesiota koskeva osa) tilalle tulevat laajempi koheesiorahasto ja Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahasto (EMOTR). Kitkaton siirtyminen varmistetaan sillä, että meneillään olevat ISPAn alaisuudessa toteutettavat liikennettä ja ympäristöä koskevat toimet ja Sapardin alaisuudessa toteutettavat maaseudun kehittämistoimet sisällytetään näihin ohjelmiin. Lisäksi uusien jäsenvaltioiden hankkeille voidaan 1. tammikuuta 2004 alkaen myöntää EU:n rakennerahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja Euroopan sosiaalirahastosta.

Kun Amsterdamin sopimus tuli voimaan toukokuussa 1999, Schengen-yhteisön säännöstö, johon sisältyy Schengen-sopimuksen mukainen (kaksivaiheinen) täytäntöönpanomekanismi, integroitiin Euroopan unionin kehykseen. EU:hun liittyminen ei kuitenkaan välittömästi johda sisärajavalvonnan poistamiseen, vaan siitä tehdään erillinen neuvoston päätös. Päätöksessä, jolla vahvistetaan kunkin jäsenvaltion valmiudet panna täytäntöön Schengen-säännöstö, otetaan huomioon kaikki Schengen-yhteistyössä sovellettavat ehdot ja menettelyt samoin edellytyksin kuin nykyisten jäsenvaltioiden kohdalla.

Schengen-järjestelyn luomisen tarkoituksena oli puuttua Schengeniin osallistumisen valmistelussa yksilöityihin puutteisiin. Sillä pyritään vahvistamaan Schengen-säännöstön täytäntöönpanon infrastruktuuria ja välineitä erityisenä painopisteenä ulkorajojen valvonnan tehostaminen. Schengen-järjestely, jonka yhteissumma on 963 miljoonaa euroa (vuoden 2004 hintoina) on seitsemän uuden edunsaajajäsenvaltion käytettävissä ensimmäisenä kolmena vuonna liittymisen jälkeen.

Kymmenen liittyvää maata integroidaan nopeasti ja kattavasti olemassa oleviin talousarvion valvontaa ja talouspolitiikan yhdenmukaistamista koskeviin EU-menettelyihin, ja niihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin nykyisiin jäsenvaltioihin. Ennen muuta maat sisällytetään jo laajojen talouspoliittisten suuntaviivojen vuoden 2004 ajantasaistettuun versioon, joka koskee kaksivuotiskautta 2004-2005. Niissä annetaan maakohtaisia suosituksia, ja liittyvät maat sisällytetään ensimmäistä kertaa laajojen talouspoliittisten suuntaviivojen täytäntöönpanokertomukseen tammikuussa 2005.

Talousarvion valvonnan osalta on odotettavissa, että julkista taloutta koskevien ilmoitusten määräaikoja (ennen 1. maaliskuuta ja ennen 1. syyskuuta) noudatetaan vuonna 2004. Liittymisen jälkeen komissio voi tarvittaessa käynnistää liiallisia ylijäämiä koskevan menettelyn.

Uusia jäsenvaltioita kehotetaan jättämään 15. toukokuuta 2004 mennessä ensimmäiset lähentymisohjelmansa, jotka voivat olla liittymistä edeltävien talousohjelmien ajantasaistettuja versioita. Uudet lähentymisohjelmat on jätettävä käytännesääntöjen mukaisesti lokakuun puolivälin ja 1. joulukuuta 2004 välisenä aikana.

Valuuttakurssien osalta, joilla on tärkeä merkitys EU:n poliittisessa yhdenmukaistamisessa, liittymisen jälkeen uusien jäsenvaltioiden on nähtävä valuuttapolitiikkansa EY:n perustamissopimuksen mukaisesti yleistä etua koskevana asiana. Uudet jäsenvaltiot voivat liittymisensä jälkeen pyydettäessä liittyä ERM-II-valuuttakurssimekanismiin, jos keskuskurssista ja vaihteluvälistä on päästy sopimukseen. Valuuttakurssijärjestelmiä ei kuitenkaan tulisi tarkastella erikseen, ja osallistumisen ERM-II:een tulisi edistää reaalisen ja nimellisen lähentymisen saavuttamista. Vaikka ERM-II on varsin joustava, kannattaa ehkä jäädä ulkopuolelle joksikin aikaa, kun otetaan huomioon suuret ja epävakaat pääomavirrat, julkisen talouden merkittävä epätasapaino tai suurten taloudellisten sokkien riskit.

Liittyvät maat osallistuvat liittymisestä lähtien talous- ja rahaliittoon maina, "joita koskee poikkeus", mikä tarkoittaa, että ne eivät vielä täytä yhteisvaluutan käyttöönoton perusteita. Liittyvät maat ovat esittäneet strategioita, joiden avulla ne voivat saavuttaa lopullisen tavoitteensa liittyä euroalueeseen. Nämä suunnitelmat vaihtelevat maittain lähtökohtana olevien erilaisten taloudellisten olojen ja valuuttakurssijärjestelmien mukaan. EY:n perustamissopimuksessa ei määritellä aikataulua, mutta siinä vaaditaan, että jäsenvaltiot noudattavat politiikkoja, joiden päämääränä on pitkälle viety kestävä lähentyminen. Tätä tarkastellaan vähintään joka toinen vuosi tai sellaisen jäsenvaltion pyynnöstä, jota koskee poikkeus. Tarkoituksena on esittää tällainen arviointi ensimmäisen kerran niin sanotussa lähentymiskertomuksessa vuoden 2004 lopussa.

E. PÄÄTELMÄT

Komissio on seurannut useiden vuosien ajan tiiviisti liittyvien maiden edistystä jäsenyysvaatimusten täyttämisessä. Tämän perinpohjaisen seurannan havainnoista laadittiin viimeksi julkinen yhteenveto vuoden 2002 määräaikaiskertomuksissa ja strategia-asiakirjassa. Neuvottelujen seurannan puitteissa neuvostolle toimitettiin kaksi seurantakertomusta helmikuussa ja toukokuussa 2003. Komissio saattaa tämän prosessin päätökseen kokonaisvaltaisilla seurantakertomuksilla, joista jokainen käsittelee yhtä liittyvää maata ja joissa tarkastellaan erityisesti maiden valmiutta täyttää vaatimus, joka koskee koko yhteisön säännöstön noudattamista ensimmäisestä jäsenyyspäivästä alkaen.

Näissä kertomuksissa vahvistetaan, että liittyvät maat ovat kuluneen vuoden aikana ponnistelleet erityisesti saattaakseen päätökseen kauan sitten aloitetut jäsenyysvalmistelunsa ja osoittaakseen sitoumuksensa soveltaa yhteisön säännöstöä 1. toukokuuta 2004 alkaen. Ne ovat saavuttaneet erittäin korkean yhdenmukaistamisen asteen, ja ansaitsevat yleisesti ottaen tunnustuksen näistä saavutuksista. Seuranta on osoittautunut tässä yhteydessä tehokkaaksi välineeksi ja on osaltaan auttanut nopeuttamaan valmisteluja.

Tämän laaja-alaisen tehtävän aikana komission eteen ei ole tullut suuria yllätyksiä tai viime hetken havaintoja. Seuranta tukee edellisten analyysien tuloksia, ja siihen on kirjattu edellisen, lokakuussa 2002 julkaistun määräaikaiskertomuksen jälkeen saavutettu yleinen edistys.

Tässä kertomuksessa esitettyjen yksityiskohtaisten havaintojen perusteella voidaan päätellä, että kaiken kaikkiaan liittyvien maiden uskotaan olevan valmiita liittymään valtaosassa aloja, vaikka jonkinlaisia mukautuksia vielä tarvitaankin joissakin tapauksissa. Silti on yhä joukko kysymyksiä, jotka edellyttävät tehostettuja toimia ennen liittymistä.

Vakavia huolenaiheita on vain vähän. Tämän kertomuksen julkaisemisen jälkeen komissio ilmoittaa jokaiselle liittyvälle maalle erikseen kunkin kohdalla havaituista erityisistä huolenaiheista laatimalla varoituskirjeen ja järjestämällä asiaa koskevan kuulemisen. Jos päättäväisiin toimiin ei ryhdytä viipymättä, kyseiset maat eivät todennäköisesti kykene täyttämään jäsenyysvelvoitteitaan kyseisillä aloilla, eivätkä niiden kansalaiset ja taloudelliset toimijat pääse nauttimaan EU-jäsenyyden kaikista eduista. Tällaisia huolenaiheita on havaittu kaikissa liittyvissä maissa, ja ne koskevat maasta riippuen yhdestä neljään yhteisön säännöstön lukua. Kaikissa ponnisteluissa on nyt keskityttävä ratkaisemaan yhteisön säännöstön saattamiseen osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä sen täytäntöönpanoon liittyvät avoimet kysymykset, jotta kaikki jäljellä olevat puutteet saadaan korjattua liittymiseen mennessä. Tämä on mahdollista. Tarvittaessa komissio on valmis tukemaan liittyvien maiden hallintoja kohdennetulla avulla, joka saadaan käyttöön nopeasti.

Komissio aikoo seuraavina liittymistä edeltävinä kuukausina jatkaa avoimiksi jääneiden kysymysten seurantaa yhdessä liittyvien maiden kanssa. Jos ilmenee, että avoimia tehtäviä ei saada vaaditulla tavalla päätökseen liittymiseen mennessä, komissio ryhtyy tarvittaviin toimiin tilanteeseen puuttumiseksi, tarvittaessa vielä ennen liittymistä.

Liittyvien maiden valmistelut ovat edenneet pitkälle. Komissio on vakuuttunut siitä, että laajentuminen toteutetaan 1. toukokuuta 2004 suotuisin edellytyksin. Se ei kuitenkaan epäröi turvautua kaikkiin käytettävissään oleviin keinoihin varmistaakseen unionin sääntöjen ja politiikkojen asianmukaisen täytäntöönpanon kaikkien unionin jäsenvaltioiden eduksi sen tehtävän mukaisesti, joka sillä on perustamissopimuksen valvojana.

LIITTEET

LIITE: TSEKKIÄ, VIROA, KYPROSTA, LATVIAA, LIETTUAA, UNKARIA, MALTAA, PUOLAA, SLOVENIAA JA SLOVAKIAA KOSKEVIEN KOKONAISVALTAISTEN SEURANTAKERTOMUSTEN PÄÄTELMÄT

Tsekki

Tsekki on yleisesti ottaen kyennyt pitämään makrotalouden vakaana. Julkisen talouden tila on kuitenkin heikentynyt. Tsekki on jatkanut uudistusten toteuttamista, joskin varovaisesti.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Julkisen talouden yleisen alijäämän jatkuvan kasvun vuoksi hallitus on ryhtynyt julkisen talouden vakauttamiseen tähtääviin toimiin ja esitellyt joukon toimenpiteitä, joilla pyritään laskemaan alijäämä 4 prosenttiin vuoteen 2006 mennessä. Tarvitaan perustavampi ja laaja-alaisempi uudistus, joka koskee sosiaalietuja, eläkejärjestelmää ja terveydenhuoltoa. Tsekin vakauttamisvirasto jatkoi tappiollisen omaisuuden myymistä yksityisille sijoittajille. Tätä prosessia on nopeutettava, jotta talous voidaan vapauttaa väärin kohdennetuista resursseista.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Tsekin julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät valmiudet panna yhteisön säännöstö täytäntöön, mutta parantamisen varaakin on. Julkisen hallinnon alalla on varattava riittävästi resursseja 1. tammikuuta 2005 voimaan tulevan virkamieslain täytäntöönpanoon. Oikeusjärjestelmän osalta keskeinen alue, jolla on parantamisen varaa, on oikeuskäsittelyjen keston lyhentäminen. Korruption torjuntaa tulee jatkossakin pitää ensisijaisen tärkeänä, varsinkin varsinaisten syytteiden nostamista korruptiotapauksissa on tehostettava.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Tsekki on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö ja yhteensovittamattomat osa-alueet henkilöiden vapaan liikkuvuuden luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankkiala, sijoituspalvelut, arvopaperimarkkinat ja henkilötietojen suojelu palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääomanliikkeet ja maksut sekä maksujärjestelmät pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailusäännöt kilpailupolitiikan alalla. Maatalouden alalla Tsekin uskotaan olevan liittymiseen mennessä valmis soveltamaan yhteisön säännöstöä useilla horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen kohdalla, eläintautien valvonnassa eläinlääkinnän alalla, maaseudun kehittämisessä sekä kalatalouden alalla.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: useimmat liikenteen osa-alueet; verotus; talous- ja rahaliitto; tilastot; työoikeus, naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, sosiaalinen vuoropuhelu, kansanterveys, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet tai keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; postipalvelut televiestinnän ja tietotekniikoiden alalla; kulttuuri kulttuurin ja audiovisuaalipolitiikan alalla; alueellinen organisointi ja ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennevälineiden yhdenmukaistamisen alalla; horisontaalinen lainsäädäntö, ilmanlaatu, jätehuolto, teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ja riskienhallinta, veden laatu, kemikaalit ja muuntogeeniset organismit, melu ja ydinturvallisuus ja säteilyntorjunta ympäristöpolitiikan alueella; turvallisuuteen liittyvät toimet, muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; lähes kaikki oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka sekä humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan säännöstön kohdalla; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; ulkoinen tarkastus ja EU:n taloudellisten etujen suojeleminen varainhoidon valvonnan alalla; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Tsekki on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla vanhan lähestymistavan mukainen alakohtainen lainsäädäntö ja julkiset hankinnat; palveluiden vapaan liikkuvuuden alalla vakuutusala, tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut sekä sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluita; pääoman vapaan liikkuvuuden alalla rahanpesun torjunta; yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu; ja kilpailupolitiikan alalla valtiontukisäännöt. Maatalouden osalta näitä aloja ovat maksajavirasto, yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä, kaupan mekanismit, sokerin, viinin ja alkoholin sekä naudanlihan yhteiset markkinajärjestelyt ja lähes kaikki kasvinsuojeluun ja eläinlääkintään liittyvät kysymykset.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: terveys ja turvallisuus, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintäala; audiovisuaalipolitiikka kulttuurin ja audiovisuaalipolitiikan alalla; toimielinrakenteet, puitelainsäädäntö sekä varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; luonnonsuojelu ympäristöpolitiikan alalla; markkinavalvonta kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; petosten, korruption ja rahanpesun torjunta sekä turvapaikka-asiat oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteet kolmansien maiden kanssa tehtävien kahdenvälisten sopimusten osalta; ja julkisen sektorin sisäinen varainhoidon valvonta ja rakenteellisia toimia koskevien menojen valvonta varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Tsekissä on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan kolmeen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kolmea yhteisön säännöstön lukua.

Henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla huolenaiheena ovat Tsekin valmistelut ammattitutkintojen vastavuoroiseksi tunnustamiseksi tietyillä ammattialoilla, kuten terveydenhuollon alalla. Maatalouden alalla huolenaiheena on edistyminen elintarvikkeiden tuotantolaitosten uudenaikaistamisessa terveysvaatimusten täyttämiseksi. Maantieliikenteen alalla taas sosiaalisten ja teknisten säännösten täytäntöönpanoa voitaisiin tehostaa huomattavasti.

Viro

Kun otetaan huomioon heikko ulkoinen kysyntä, Viron makrotalouden suorituskyky pysyi vakaana, mutta vaihtotaseen alijäämä kasvoi huomattavasti. Viranomaiset jatkoivat uudistuslinjalla, varsinkin eläkeuudistuksen ja varainhoidon valvonnan aloilla.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Paikallis- ja keskushallinnon tasolla erityisesti vuosina 2002 ja 2003 toteutettu elvyttävä veropolitiikka muodostaa uhan makrotalouden vakaudelle, erityisesti kasvavan vaihtotaseen alijäämän vuoksi. Työttömyysongelmaan puututaan aktiivisilla työmarkkinapolitiikoilla, ja tähänastinen edistys on ollut tyydyttävää. Öljyliuskealan rakenneuudistuksessa on edistytty, mutta energiamarkkinoiden vapauttamista ei ole viety pidemmälle.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Viron julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parantamisen varaakin on. Julkisen hallinnon alalla palvelussuhteen ehtoja ja urarakenteita on parannettava, samoin kuin virkamieskunnan keskinäistä koordinointia. Oikeusjärjestelmään on vielä tehtävä useita muitakin uudistuksia, ja ne johtuvat osittain uudesta rikosprosessilaista, jonka on määrä tulla voimaan heinäkuussa 2004. Viron on jatkettava korruption vastaisten toimien tehostamista.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Viro on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö tavaroiden vapaan liikkuvuuden luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankki- ja vakuutusala palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääomanliikkeet ja maksut sekä maksujärjestelmät pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailupolitiikka. Maatalouden alalla Viron uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen useilla horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen kohdalla, maaseudun kehittämisessä, eläinlääkinnän alalla sellaisilla alueilla kuin eläintautien valvonta, kotieläinjalostus ja eläinten hyvinvointi, ja kalatalouden alalla valtiontukien ja kansainvälisten sopimusten osalta.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: suurin osa liikennealasta; useimmat verotuksen osa-alueet; talous- ja rahaliitto; tilastot; terveys ja turvallisuus, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; horisontaalinen lainsäädäntö, teollisuuden riskienhallinta, vedenlaatu, kemikaalit, muuntogeeniset organismit ja melu ympäristöä koskevan luvun osalta; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; lähes kaikki oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka ja humanitaarinen apu sekä kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan säännöstön osalta; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; useimmat varainhoidon valvonnan osa-alueet; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Viro on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat vanhaan lähestymistapaan perustuva tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskeva alakohtainen lainsäädäntö sekä julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat alueet; palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat, henkilötietojen suojelu, tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut, sijoittautumisvapaus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja; pääoman vapaan liikkuvuuden alalla maan rahanpesun torjuntaa koskevien toimien tehostaminen; ja yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suoja. Maatalouden alalla näitä aloja ovat maksajavirasto, yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä (IACS), kaupan mekanismit, maidon yhteinen markkinajärjestely, TSE:t ja eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa, elintarvikkeiden tuotantolaitosten terveysnäkökohdat, yhteiset toimet, eläinten ruokintaan ja kasvinsuojeluun liittyvät kysymykset; ja kalastuspolitiikan useimmat osa-alueet.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: ilma- ja meriliikenne, välitön verotus; kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän vastaiset toimet sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; puitelainsäädäntö, toimielinrakenteet sekä varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; lainsäädännön yhdenmukaistaminen ja täytäntöönpano ympäristöpolitiikkaan kuuluvilla ilmanlaadun, jätehuollon, teollisuuden aiheuttaman pilaantumisen, luonnonsuojelun, ydinturvallisuuden ja säteilyntorjunnan aloilla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; tietosuoja ja petosten, korruption ja rahanpesun torjunta oikeus- ja sisäasioiden alueella; ulkosuhteiden osalta kahdenväliset sopimukset kolmansien maiden kanssa; ja varainhoidon valvonnan alalla EU:n taloudellisten etujen suojelu.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Viron on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan kolmeen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kahta yhteisön säännöstön lukua.

Henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla huolenaiheena ovat Viron valmistelut ammattitutkintojen vastavuoroiseksi tunnustamiseksi tietyissä terveydenhuoltoalan ammateissa, ja sosiaali- ja työllisyyspolitiikan alalla työoikeus sekä naisten ja miesten tasavertainen kohtelu.

Kypros

Kyproksen talous hidastui - mutta piti kuitenkin pintansa - vuonna 2002 inflaation kiihtyessä, vaihtotaseen heiketessä ja julkisen talouden alijäämän kasvaessa. Rakenneuudistus on jatkunut hitaasti, mutta joitakin pitkän aikavälin kysymyksiä on yhä avoinna.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Televiestinnän, energia-alan, ilmaliikenteen ja postipalvelujen vapauttaminen toteutettiin joillakin aloilla vuoteen 2003 mennessä, mutta se on vielä pantava täytäntöön muilla aloilla. Julkisen talouden vakauttamisessa mentiin selvästi harhaan, ja vaihtotaseen alijäämä kasvoi. Edistystä on saavutettu varainhoidon valvonnassa, mutta parannettavaa on yhä. Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Kyproksen julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla virkamiesten puolueettomuutta on vahvistettava, ja on puututtava useiden yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta vastaavien elinten koulutusta ja henkilöstöä koskeviin puutteisiin. Oikeuslaitoksen osalta oikeuskäsittelyjen kestoa olisi lyhennettävä, jotta voidaan varmistaa yhteisön säännöstön asianmukainen täytäntöönpano. Kyproksen on jatkettava korruption torjuntaa kokonaisvaltaisen korruption torjuntapolitiikan pohjalta, joka sisältää poliittisten puolueiden rahoitusta koskevat säännöt.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Kypros on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö, julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat osa-alueet tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan luvun osalta; ammattitutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen, kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankki- ja vakuutusala, henkilötietojen suojelu, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääoman vapaa liikkuvuus, muun muassa rahanpesun torjunta; yhtiölaki ja kirjanpito; ja kilpailupolitiikka. Maatalouden alalla Kyproksen uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen useilla horisontaalisilla aloilla, joita ovat yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä, yhteiset markkinajärjestelyt, maaseudun kehittäminen, ja sellaiset eläinlääkintään liittyvät kysymykset kuin eläintautien valvonta, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa, eläinten hyvinvointi ja kotieläinjalostus; ja kalatalouden alalla rakenteelliset toimet, markkinapolitiikka, valtiontuki ja kansainväliset sopimukset.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: Euroopan laajuiset liikenneverkot liikennepolitiikan alalla; verotus; talous- ja rahaliitto; tilastot; työoikeus, naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, työterveys ja -turvallisuus, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energiatehokkuus ja uusiutuva energia, ydinenergia ja ydinturvallisuus energia-alalla; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri kulttuurin ja audiovisuaalipolitiikan alalla; puitelainsäädäntö, ohjelmointi sekä varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; horisontaalinen lainsäädäntö, ilmanlaatu, jätehuolto, teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ja riskienhallinta, veden laatu, kemikaalit, melu ja ydinturvallisuus ja säteilyntorjunta ympäristöä koskevan luvun osalta; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; useimmat oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka, humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan säännöstön osalta; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; ulkoinen tarkastus, rakenteellisten toimien menojen valvonta ja EU:n taloudellisten etujen suojelu varainhoidon valvonnan alalla; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Kypros on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla vanhaan lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö; palveluiden vapaan liikkuvuuden alalla sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat, ja tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut; yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu. Maatalouden alalla näitä aloja ovat maatalouden kirjanpidon tietoverkko, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat (TSE:t) ja eläimistä saatavat sivutuotteet, elintarvikkeiden tuotantolaitoksien terveysnäkökohdat, yhteiset toimet, eläinten ruokinta ja jotkin kasvinsuojelulainsäädännön näkökohdat; sekä kalastuspolitiikan alalla kalavarojen ja laivastojen hallinnointi sekä tarkastus ja valvonta.

Näihin aloihin kuuluvat myös maantie- ja ilmaliikenne liikennepolitiikan alalla; kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; toimitusvarmuus, kilpailukyky ja sisäiset energiamarkkinat energia-alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; audiovisuaalipolitiikka kulttuurin ja audiovisuaalipolitiikan alalla; toimielinrakenteet aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; luonnonsuojelu ja muuntogeeniset organismit ympäristöpolitiikan alalla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; viisumipolitiikka ja turvapaikkapolitiikka oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteiden alalla kolmansien maiden kanssa tehtyjen kahdenvälisten sopimusten tarkastelu; ja julkisen sektorin sisäinen varainhoidon valvonta varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Kyproksen on toteutettava välittömästi päättäväisiä toimia, joilla puututaan kolmeen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kahta yhteisön säännöstön lukua.

Maatalouden alalla huolenaiheena ovat erityisesti Kyproksen valmistelut maksajaviraston perustamiseksi ja ulkomaankaupan mekanismien soveltamiseen valmistautumiseksi. Liikennepolitiikan alalla huolena on myös merenkulun turvallisuus.

Latvia

Taloudellinen toiminta on pysynyt vakaana huolimatta ulkoisen ympäristön heikosta tilasta. Taloudellisia uudistuksia on jatkettu.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Myönteistä kehitystä on tapahtunut aktiivisten työmarkkinapolitiikkojen osalta, mutta rakenteellisia jäykkyystekijöitä on yhä useita. Julkinen talouspolitiikka kehittyi vuonna 2002 elvyttävämpään suuntaan. Yleisesti ottaen ulkomaisille investoinneille on luotu suotuisat edellytykset, mutta uusien yritysten perustamisedellytyksiin liittyy yhä ongelmia. Jonkin verran on edistytty yritysyhteisön hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien parantamisessa.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Latvian julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parantamisen varaakin on. Julkisen hallinnon alalla on tärkeää yhteensovittaa julkishallinnon hallintorakenne henkilöstöasioita koskevien avoimien sääntöjen ja käytäntöjen pohjalta ja vahvistaa julkisten elinten vastuuvelvollisuutta. Erityistä huomiota on kiinnitettävä oikeuslaitoksen uudistukseen, erityisesti puitelainsäädännön loppuun saattamiseen ja varsinkin tarpeeseen antaa pian uusi tuomiovallan käyttöä koskeva laki samoin kuin uusi rikosprosessilaki, sekä tuomioistuinten hallinnointia koskevan lainsäädännön täytäntöönpanoon. Korruption torjuntaa on jatkossakin pidettävä ensisijaisen tärkeänä. Lisätoimia tarvitaan erityisesti oikeusperustan loppuun saattamiseksi ja uuden korruptiontorjuntaviraston vakiinnuttamiseksi.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Latvia on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankkiala palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; maksujärjestelmät ja rahanpesun torjunta pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja valtiontukisäännöt kilpailupolitiikan alalla. Maatalouden alalla Latvian uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä joillakin horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen ja maaseudun kehittämisen alalla, sekä joillakin eläinlääkinnän osa-aloilla, kuten kotieläinjalostuksessa ja eläinten ruokinnassa; ja kalatalouden alalla rakennepoliittisten toimien, valtiontuen ja kansainvälisten sopimusten aloilla.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: useimmat liikennealan osa-alueet; valmisteverot ja välitön verotus; talous- ja rahaliitto; tilastot; useimmat sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alat; useimmat energia-alan osa-alueet; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; ympäristöasioita koskeva luku; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; useimmat oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tullilainsäädäntö; yhteinen kauppapolitiikka, humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan yhteisön säännöstön alalla; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; julkisen sektorin sisäinen varainhoidon valvonta; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Latvia on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla vanhaan lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö, julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat osa-alueet; palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla vakuutusala, sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat, henkilötietojen suojelu ja tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja; pääoman vapaan liikkuvuuden alalla jäljellä olevat pääoman ja maksujen liikkeitä koskevat rajoitukset; yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu; ja kilpailupolitiikan alalla kilpailusäännöt. Maatalouden alalla näitä aloja ovat maksajavirasto, yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä ja kaupan mekanismit, maidon, sokerin ja naudanlihan yhteinen markkinajärjestely, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, elintarvikkeiden tuotantolaitosten terveysnäkökohdat, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa, eläintautien valvonta, yhteiset toimet, jotka koskevat jäämiä, eläinten hyvinvointia ja kasvinsuojelua; ja kalatalouden alalla kalavarojen hoito ja laivastojen hallinnointi sekä tarkastus, valvonta ja markkinapolitiikka.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: ilmaliikenne; verotuksen alalla alv, mukaan luettuina hallinnolliset valmiudet; kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; kilpailukyky ja energian sisämarkkinat; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; puitelainsäädäntö, varainhoito ja varainhoidon valvonta sekä toimielinrakenteet aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; tietosuoja, maahanmuutto, turvapaikka-asiat, petosten ja korruption torjunta sekä huumeiden torjunta oikeus- ja sisäasioiden alalla; kahdenväliset sopimukset kolmansien maiden kanssa ulkosuhteiden alalla; ja ulkoinen tarkastus, rakennepoliittisiin toimiin liittyvien menojen valvonta ja EY:n taloudellisten etujen suojeleminen varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Latvian on toteutettava välittömästi päättäväisiä toimia, joilla puututaan viiteen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat neljää yhteisön säännöstön lukua.

Henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla huolenaiheena ovat Latvian valmistelut yleiseksi järjestelmäksi, joka koskee ammattitutkintojen vastavuoroista tunnustamista tietyillä ammattialoilla, muun muassa terveydenhuollon alalla. Maatalouden alalla huolenaiheena ovat myös TSE:t (tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat) ja eläimistä saatavat sivutuotteet. Verotuksen alalla huolenaiheena on alv:hen liittyvä hallinnollinen yhteistyö ja vastavuoroinen apu, erityisesti yhteenliitettävyysjärjestelmä. Tulliliiton alalla huolta aiheuttavat myös hallinnolliset ja toiminnalliset valmiudet tiettyjen tietoteknisten järjestelmien osalta.

Liettua

EU:n talouden heikosta kasvusta huolimatta Liettuan makrotaloudellinen suorituskyky oli vuonna 2002 huomattavan hyvä. Viranomaiset jatkoivat aktiivista uudistuslinjaa, vaikka useilla aloilla -- muun muassa eläkkeiden ja julkisen talouden rakenneuudistuksen osalta -- on vielä edistyttävä.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Vaikka julkisen talouden politiikka perustuu edelleen lujasti vakauttamisen jatkamiseen, useat tekijät saattavat vaarantaa hallituksen julkistaloudelliset tavoitteet ja edellyttää sellaisen kokonaisvaltaisen julkistaloudellisen strategian laatimista, jossa otetaan huomioon kaikki keskushallintoa ja paikallishallintoja rasittavat taloudelliset velvoitteet. Korkeana jatkuvan työttömyyden ongelmaan on puututtu aktiivisilla työmarkkinapolitiikoilla, mutta ratkaisevassa asemassa on näiden politiikkojen täytäntöönpano. Eläkeuudistus on edistynyt parlamentin hyväksymän lainsäädännön myötä, mutta tämänhetkisissä suunnitelmissa ei puututa ongelmaan, joka koskee sosiaaliturvan alijäämän uhkaa. Huomattavaa edistystä on saatu aikaan parantamalla hallinnollisia ja oikeudellisia valmiuksia, erityisesti konkurssien, yritysten rakenneuudistuksen ja markkinoille tulon puitelainsäädännön osalta, mutta viranomaisten on saatettava uudistusohjelmansa päätökseen viipymättä.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Liettuan julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta korjattavaakin on. Julkisen hallinnon alalla erityishuomiota on kiinnitettävä useisiin aloihin. Sekä korkean tason asiantuntijoita että alempiarvoisia ja paikallisia virkamiehiä on rekrytoitava yhteisön säännöstön täytäntöönpanoon, muun muassa rakennerahastojen hallinnointiin, liittyviin tehtäviin, ja heidät on saatava pysymään toimessaan. Lisää henkilökuntaa, koulutusta ja välineitä tarvitaan täydentämään viimeaikaisia tuomioistuin- ja oikeusjärjestelmän uudistuksia, jotka on jo melkein saatu päätökseen. Korruption torjuntaa tulisi jatkossakin pitää ensisijaisen tärkeänä. Samalla kun oikeudellista kehystä ja toimielinpuitteita vahvistetaan, on jatkettava järjestelmällisiä ja tehokkaita toimia korruption torjumiseksi ja riittävän ennaltaehkäisyn varmistamiseksi. Mitä tulee yhteisön säännöstön kääntämiseen liettuaksi, Liettuan on liittymistä edeltävänä aikana saatava lisättyä huomattavasti laatimiaan tarkistettuja tekstejä.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Liettua on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö sekä julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat osa-alueet tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankkiala, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja sekä henkilötietojen suojelu ja tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääomanliikkeet ja maksut pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailupolitiikka. Maatalouden alalla Liettuan uskotaan kykenevän soveltamaan liittymisestä alkaen yhteisön säännöstöä useilla horisontaalisilla aloilla. Sen uskotaan kykenevän myös soveltamaan yhteisön säännöstöä, joka koskee useimpia yhteisiä markkinajärjestelyjä, maaseudun kehitystä ja tiettyjä eläinlääkintään liittyviä kysymyksiä, nimittäin eläintautien valvontatoimia, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävää kauppaa, kotieläinjalostusta ja eläinten ruokintaa; ja kalatalouden alalla valtiontukea ja kansainvälisiä sopimuksia.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: liikenneala; useimmat verotuksen osa-alueet; talous- ja rahaliitto; tilastot; työoikeus, naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, työterveys ja -turvallisuus, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; puitelainsäädäntö ja ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; ympäristöä koskeva luku; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; useat oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tullilainsäädäntö tulliliiton alalla; yhteinen kauppapolitiikka, humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan säännöstön alalla, yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; useimmat varainhoidon valvonnan osa-alueet; varainhoito- ja rahoitussäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Liettua on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: vanhaan lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; vakuutusala, sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla; maksujärjestelmien yhdenmukaistamisen loppuunsaattaminen ja rahanpesun torjuntatoimien lujittaminen pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; ja teollisten ja tekijänoikeuksien suojelu yhtiöoikeuden alalla. Maatalouden alalla näitä aloja ovat maksajavirasto, yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä (IACS), kaupan mekanismit, maidon ja naudanlihan yhteiset markkinajärjestelyt, tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat (TSE:t) ja eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, elintarvikkeiden tuotantolaitosten terveysnäkökohdat, yhteiset toimet, eläinten hyvinvointi ja kasvinsuojelu; sekä kalastuspolitiikan alalla rakennepoliittiset toimet ja markkinapolitiikka.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: verotuksen alalla hallinnollinen yhteistyö ja vastavuoroinen apu; kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postiala; toimielinrakenteiden sekä varainhoitoa ja varainhoidon valvontaa koskevien menettelyjen loppuunsaattaminen aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; maahanmuutto, turvapaikka-asiat, poliisiyhteistyö ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, rahanpesu, petosten ja korruption torjunta oikeus- ja sisäasioiden alalla; toiminnalliset ja hallinnolliset valmiudet tulliliiton alalla; ulkosuhteiden alalla kolmansien maiden kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset; ja rakennepoliittisiin toimiin käytettävien menojen valvonta varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Liettuan on toteutettava välittömästi päättäväisiä toimia, joilla puututaan kahteen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kahta yhteisön säännöstön lukua.

Henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla huolenaiheena ovat Liettuan valmistelut ammattitutkintojen vastavuoroiseksi tunnustamiseksi ja kalatalouden alalla kalavarojen ja laivastojen hallinnointiin liittyvät tarkastukset ja valvonta.

Unkari

Unkarin talouden yleinen makrotaloudellinen tasapaino on heikentynyt, erityisesti BKT:n koostumuksen, maksutaseen sekä valuutan ja korkotason vakauden osalta. Vuoden 2002 huomattavaan budjettialijäämään on puututtu vuonna 2003 tiukalla, jos kohta melko kunnianhimoisella julkisen talouden politiikalla, sillä epäjohdonmukaiset raha- ja valuuttapolitiikat rasittivat harjoitettuja politiikkoja. Talousuudistusta viedään uskottavasti eteenpäin yksityistämällä joitakin valtion yhä omistamia yrityksiä, vapauttamalla asteittain säänneltyjä hintoja ja saattamalla asteittainen eläkeuudistus kaikilta osin päätökseen.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Julkisen talouden yleinen alijäämä on ollut vuonna 2003 laskemaan päin julkisen talouden politiikan uudistamisen seurauksena, mutta lisää edistystä on saavutettava, myös julkisen talouden uudistuksen rakenteen osalta. Terveydenhuoltoalan uudistus toteutetaan kymmenvuotisen ohjelman puitteissa, joka sai pontta, kun siihen otettiin vuonna 2002 mukaan yksityisten yleislääkärien praktiikat, ja vuonna 2003 annetusta uudesta laista, jossa luotiin perusta terveydenhuoltoalan resurssien, muun muassa sairaaloiden, laajamittaiselle yksityistämiselle. Palkkakehitys alkoi vuonna 2003 hidastua, ja kasvu hidastui vuosien 2001 ja 2002 nopeasta kasvutahdista, erityisesti yrityssektorilla, kun talous mukautuu hiljalleen uuteen matalan inflaation tilanteeseen. Tästä huolimatta jopa vuonna 2003 reaalipalkkojen nousu ylittää selkeästi tuottavuuden kasvun.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Unkarin julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla yleistä uudistusta olisi jatkettava alueellisen kehityksen, paikallisen itsehallinnon ja valtionhallinnon alalla, ja henkilöstöasioiden avoimuutta olisi parannettava. Joitakin lisätoimia on toteutettava oikeusjärjestelmän osalta, kuten varmistettava oikeuslaitokselle riittävä rahoitus, jotta voidaan perustaa lisää alueellisia tuomioistuimia ja parantaa oikeusapujärjestelmää. Korruption torjuntaa on jatkossakin pidettävä ensisijaisen tärkeänä, erityisesti huhtikuussa 2003 hyväksytyn läpinäkyvyysohjelman (glass-pocket programme) nopean täytäntöönpanon kautta.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Unkari on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet ja uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; henkilöiden vapaata liikkuvuutta koskeva luku; pankki- ja vakuutuspalvelualat, sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat, henkilötietojen suojelu, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääoman vapaata liikkuvuutta koskeva luku, muun muassa rahanpesu; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailupolitiikka. Maatalouden alalla Unkarin uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen useilla horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen kohdalla ja, eläinlääkinnän alalla, eläintautien valvontaa koskevien vaatimusten, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävän kaupan, eläinten hyvinvoinnin, kotieläinjalostuksen ja eläinten ruokinnan osalta; sekä kalatalouden alalla yleensä.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: liikenneala rautatieliikennettä lukuun ottamatta; kaikki verotuksen osa-alueet; talous- ja rahaliitto ja tilastot; useimmat sosiaalipolitiikan ja työllisyyden osa-alueet; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri kulttuuria ja audiovisuaalista politiikkaa koskevan luvun osalta; ohjelmointi aluepolitiikkaa ja aluepoliittisten välineiden yhdenmukaistamista koskevan luvun osalta; horisontaalinen lainsäädäntö, ilman ja veden laatu, jätehuolto, teollisuuden riskienhallinta, kemikaalit ja muuntogeeniset organismit, melu, ja ydinturvallisuus ja säteilyntorjunta ympäristöä koskevan luvun osalta; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajasuojan ja terveyden suojelun alalla; useimmat oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka, humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan säännöstön osalta; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; varainhoito- ja talousarviosäännökset; ja ulkoinen tarkastus varainhoidon valvonnan alalla.

Toiseksi, joillakin aloilla Unkari on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: vanhaan lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla sekä julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat osa-alueet; tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla, ja yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu. Maatalouden alalla niihin kuuluvat kaupan mekanismit, sokerin ja viinin yhteiset markkinajärjestelyt, ja eläinlääkinnän alalla tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat (TSE:t) ja eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, yhteiset toimet ja tietyt kasvinsuojelukysymykset.

Näihin aloihin kuuluvat myös rautatieliikenne; Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; audiovisuaaliala kulttuurin ja audiovisuaalipolitiikan alalla; puitelainsäädäntö, toimielinrakenteet ja varainhoito sekä varainhoidon valvonta aluepolitiikkaa ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamista koskevan luvun osalta; luonnonsuojelua ja teollisuuden aiheuttamaa pilaantumista koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen ja täytäntöönpano ympäristöpolitiikan alalla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; ulkorajat ja turvapaikat oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteiden osalta kolmansien maiden kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset; ja julkisen sektorin varainhoidon valvonta, rakennepoliittisiin toimiin käytettävien menojen valvonta ja EY:n taloudellisten etujen suojaaminen varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta maa olisi valmis liittymispäivään mennessä, Unkarin on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan neljään vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat yhtä yhteisön säännöstön lukua.

Huolenaiheena ovat maatalouden luvun osalta Unkarin valmistelut maksajaviraston perustamiseksi, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän sekä maatalouden kehittämistoimien panemiseksi täytäntöön sekä terveysstandardien varmistamiseksi elintarvikkeiden tuotantolaitoksissa.

Malta

Taloudellinen toiminta oli edelleen heikkoa vähäisen ulkoisen kysynnän ja matkailualan laskusuhdanteen vuoksi. Rakenneuudistuksissa saavutettu edistys on ollut vaihtelevaa.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Erittäin merkittäviä toimia tarvitaan, jotta voidaan varmistaa julkisen talouden kestävä kehitys keskipitkällä aikavälillä. Vaikka valtionyritysten rakenneuudistus on hyvässä vauhdissa, on toteutettava kauaskantoisia toimia, joilla parannetaan tuottavuutta ja tuetaan julkisen talouden vakauttamista. Järjestämättömien lainojen aste pankkialalla on yhä korkea, vaikka useita toimia on toteutettu valvonnan ja luoton arvioinnin parantamiseksi.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Maltan julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla tämänhetkisiä ponnisteluja tehokkuuden ja vastuuvelvollisuuden lisäämiseksi julkisen hallinnon alalla on jatkettava. Oikeuslaitosta on uudistettava, jotta voidaan edelleen vähentää käsittelyä odottavien oikeustapausten määrää ja kehittää vähäisiä saatavia käsittelevien tuomioistuinten toimintaa. Korruption torjunnan osalta Maltan olisi otettava käyttöön kokonaisvaltainen korruption torjuntastrategia, jossa otetaan huomioon myös Euroopan neuvoston korruption vastaisen valtioiden ryhmän suositukset. Mitä tulee yhteisön säännöstön kääntämiseen maltan kielelle, Maltan on liittymistä edeltävänä aikana saatava lisättyä huomattavasti valmiita tarkistettuja tekstejä.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Malta on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen ja vanhaan lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankki- ja vakuutusala, sijoituspalvelut ja arvopaperimarkkinat, henkilötietojen suojelu ja tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääoman vapaa liikkuvuus, muun muassa rahanpesun torjunta; yhtiöoikeus ja kirjanpito; kilpailulainsäädäntö kilpailun alalla. Maatalouden alalla Maltan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: laatukysymykset ja valtiontuki; peltokasvien viljelyn, maidon, lampaanlihan ja sianlihan sekä munien ja siipikarjan yhteiset markkinajärjestelyt, ja jotkin eläinlääkintään liittyvät kysymykset, kuten eläintautien valvonta ja elävillä eläimillä ja eläinperäisillä tuotteilla käytävä kauppa, eläinten hyvinvointi ja kotieläinjalostus; ja kalatalouden alalla kalavarojen ja laivastojen hallinnointi, tarkastus ja valvonta, markkinapolitiikka, valtiontuki ja kansainväliset sopimukset.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: liikenteen alalla Euroopan laajuiset verkot, maantie- ja ilmaliikenne; verotuksen alalla alv, valmisteverot ja hallinnollinen yhteistyö ja vastavuoroinen apu; talous- ja rahaliitto; tilastot; työoikeus, naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla toimielinrakenteet ja ohjelmointi; ympäristöä koskevan luvun osalta horisontaalinen lainsäädäntö, ilmanlaatu, veden laatu, teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ja riskienhallinta, kemikaalit ja muuntogeeniset organismit, melu, ydinturvallisuus ja säteilyntorjunta; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; lähes kaikki oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka ja humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan yhteisön säännöstön alalla; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; varainhoidon valvonta; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Malta on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat julkiset hankinnat ja yhteensovittamattomat osa-alueet tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; ammattitutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; sijoittautumisvapaus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla; ja yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu. Maatalouden alalla näitä aloja ovat orgaaninen viljely ja maatalouden kirjanpitoverkko; viinin ja alkoholin, naudanlihan, hedelmien ja vihannesten ja oliiviöljyn yhteiset markkinajärjestelyt; maaseudun kehittäminen; eläinlääkinnän alalla eläinlääkinnän valvontajärjestelmät, elintarvikkeiden tuotantolaitosten terveysnäkökohdat, yhteiset toimet, eläinten hyvinvointi; kasvinsuojelukysymykset; ja kalastuspolitiikan alalla rakennetoimet.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: välitön verotus; työterveys ja -turvallisuus, kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; puitelainsäädäntö sekä varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten toimien yhdenmukaistamisen alalla; jätehuoltoa ja luonnonsuojelua koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen ja täytäntöönpano ympäristöpolitiikan alalla; markkinavalvonta ja turvallisuutta koskevat toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; Schengenin sopimusta koskeva toimintasuunnitelma, ja turvapaikka-asiat oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteiden osalta kahdenväliset sopimukset kolmansien maiden kanssa.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Maltan on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan kuuteen vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kolmea yhteisön säännöstön lukua.

Kilpailupolitiikan luvun osalta huolenaiheena on valtiontuki, jonka osalta Maltan on tehostettava toimiaan täyttääkseen telakoiden rakenneuudistuksen osalta antamansa sitoumukset. Maatalouden osalta huolenaiheena ovat myös maksajaviraston perustaminen, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän täytäntöönpano, ulkoisen kaupan mekanismit, tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat (TSE:t) ja eläinjätteiden käsittely. Liikenteen alalla huolenaiheena on myös merenkulun turvallisuus.

Puola

Puolan makrotalouden tilanne on säilynyt vakaana, ja talous on toipumassa vähitellen lähinnä ulkoisen kysynnän ansiosta. Uudistukset ovat lähes pysähtyneet viime vuoden kertomuksen jälkeen.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Puolan viranomaiset ovat tähän mennessä olleet melko haluttomia tarttumaan tarvittavaan julkisen talouden uudistukseen. Perusteellinen uudelleenjärjestely ja julkisten menojen leikkaus ovat kuitenkin ratkaisevan tärkeitä, jotta voidaan jatkaa politiikkojen kehittämistä, saada valtion velan nopea kasvu taittumaan ja valmistella Puolan julkista taloutta liittymistä varten. Puolan viranomaisten on varmistettava, että arvonkorotusrahastoa koskevilla päätöksillä ei vaaranneta keskuspankin taloudellista riippumattomuutta. Edistys raskaan teollisuuden, energianjakelun ja maatalouden rakenneuudistuksessa on ollut viime vuodesta vaatimatonta, ja tämän alan uudistusohjelman edistämiseksi on vielä ponnisteltava huomattavasti. Helmikuussa annetulla uudella konkurssilailla ajantasaistettiin konkursseja ja selvitystä koskevaa puitelainsäädäntöä ja saatettiin se yhdenmukaiseksi modernin markkinatalouden vaatimusten kanssa. Maarekisterin toiminnan osalta on saavutettu vain vähän edistystä, ja viranomaisten on ponnisteltava järjestelmän uudenaikaistamiseksi.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Puolan julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät valmiudet yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla avoimien kilpailujen kautta nimitettävien virkamiesten määrää on lisättävä, virkamiesten keskinäistä koordinointia on parannettava ja Euroopan yhdentymistä koskevia rakenteita on vahvistettava. Toimia tarvitaan vielä oikeuslaitoksen tehokkuuden ja avoimuuden parantamiseksi, ja erityishuomiota on kiinnitettävä oikeusapujärjestelmän kehittämisen ja organisoinnin jatkamiseen. Korruption torjuntaan on panostettava jatkossakin, erityisesti vahvistamalla koordinointirakenteita ja hallinnollista tukea, jolla varmistetaan korruption torjuntastrategian tehokas täytäntöönpano.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Puola on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet sekä uuteen lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan luvun osalta; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; henkilötietojen suojelu ja tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut palvelujen tarjoamisen vapauden alalla; pääomanliikkeet, maksut sekä maksujärjestelmät pääoman vapaan liikkuvuuden alalla; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailulainsäädäntö kilpailupolitiikkaa koskevan luvun osalta. Maatalouden osalta Puolan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen useilla horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen alalla ja sellaisissa eläinlääkintään liittyvissä kysymyksissä kuin eläintautien valvonta ja kotieläinjalostus.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: useimmat liikennealan osa-alueet; välitön verotus sekä hallinnollinen yhteistyö ja vastavuoroinen apu verotuksen alalla; useimmat talous- ja rahaliittoon liittyvät alat; tilastot; naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; energia-ala; teollisuusstrategia teollisuuspolitiikan luvun osalta; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuripolitiikka; ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; horisontaalinen lainsäädäntö, ilmanlaatu, jätehuolto, veden laatu, teollisuuden riskienhallinta, kemikaalit, muuntogeeniset organismit, melu, ja ydinturvallisuus ja säteilyntorjunta ympäristöä koskevan luvun osalta; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveydensuojelun alalla; monet oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka, humanitaarinen apu ja kehityspolitiikka ulkosuhteiden säännöstön osalta; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; ulkoinen tarkastus varainhoidon valvonnan alalla; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Puola on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla vanhaan lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö sekä yhteensovittamattomat osa-alueet ja julkiset hankinnat; palveluiden vapaan liikkuvuuden alalla sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja, sekä pankki- ja vakuutusala, investointipalvelut ja arvopaperimarkkinat; pääoman vapaan liikkuvuuden alalla rahanpesun torjuntaa koskevien ponnistelujen vahvistaminen; yhtiöoikeuden alalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu; ja valtiontuet kilpailupolitiikan alalla. Maatalouden alalla näitä aloja ovat kaupan mekanismit, maidon, naudanlihan sekä munien ja siipikarjan yhteiset markkinajärjestelyt, maaseudun kehittäminen, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa, yhteiset toimet, eläinten hyvinvointi ja eläinten ruokinta; ja kalastuspolitiikan osalta rakennetoimet, valtiontuki ja kansainväliset kalastussopimukset.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: meriliikenne; alv ja valmisteverot verotuksen alalla; maan keskuspankin riippumattomuus talous- ja rahaliiton alalla; työoikeus, työterveys ja -turvallisuus, kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; yksityistäminen ja rakenneuudistus teollisuuspolitiikan luvun osalta; televiestintä ja tietotekniikka, erityisesti postipalveluala; audiovisuaalipolitiikka; puitelainsäädäntö, toimielinrakenteet sekä varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ja luonnonsuojelu ympäristöpolitiikan alalla; markkinavalvonta ja turvallisuutta koskevat toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; Schengenin sopimusta koskeva toimintasuunnitelma, viisumipolitiikka, ulkorajat, petosten ja korruption torjunta, huumeiden ja rahanpesun torjunta oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteiden alalla kolmansien maiden kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset; ja julkisen hallinnon sisäinen varainhoidon valvonta, rakennetoimiin käytettävien menojen valvonta ja EY:n taloudellisten etujen suojeleminen varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Puolan on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan yhdeksään vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kolmea yhteisön säännöstön lukua.

Henkilöiden vapaan liikkuvuuden osalta huolenaiheena ovat Puolan valmistelut ammattitutkintojen vastavuoroiseksi tunnustamiseksi, erityisesti tiettyjen terveydenhuoltoalan ammattien koulutuksen osalta. Maatalouden osalta huolenaiheena ovat myös Puolan valmistelut maksajavirastojen perustamiseksi, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän täytäntöönpanemiseksi ja elintarvikkeiden tuotantolaitosten saattamiseksi terveysvaatimuksia vastaaviksi. Lisäksi huolenaiheena ovat eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun valvonnan osalta tarttuvia spongiformisia enkefalopatioita (TSE:t) koskevat toimet ja eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinten liikkuvuuden valvonta sekä perunan rengasmädän ja perunasyövän valvonta. Lopulta huolenaiheena ovat myös resurssien hallinta ja tarkastus ja valvonta, ja kalatalouden luvun osalta markkinapolitiikka.

Slovenia

Slovenian makrotaloudellinen suorituskyky on ollut melko hyvä. Rakenneuudistusprosessia on edistetty uudistuksilla, joskin tämä on ollut hidasta ja tilanne on monilla aloilla kirjava.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Korkeana pysyvä inflaatio on edelleen keskeinen poliittinen huolenaihe, vaikka se onkin hitaasti laskemassa. Talouden kilpailukyvyn tukemiseksi hallituksen olisi toteutettava lisää rakenneuudistuksia, kuten Slovenian kehitysrahaston lopettaminen kokonaan vuonna 2004, ja rahoitusalan yksityistämisen jatkaminen.

Hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Slovenian julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät valmiudet yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa varten, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla julkisen hallinnon riippumattomuutta ja ammattimaisuutta parantava uusi lainsäädäntö on nyt pantava täytäntöön, ja virkamiesten osallistumista taloudelliseen ja poliittiseen toimintaan rajoittavat säännökset on ulotettava kattamaan kaikki virkamiehet. Oikeusjärjestelmään on tehtävä useita lisäuudistuksia, erityisesti oikeustapausten ruuhkan vähentämiseksi. Slovenian on jatkettava korruption torjuntaa koskevia ponnistuksiaan. Mitä tulee yhteisön säännöstön kääntämiseen Sloveenin kielelle, Slovenian on liittymistä edeltävänä aikana saatava lisättyä huomattavasti valmiita tarkistettuja tekstejä.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Slovenia on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: lähes kaikki tavaroiden vapaan liikkuvuuden osa-alueet; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden osalta; pankki- ja vakuutusala, investointipalvelut ja arvopaperimarkkinat palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla; pääoman vapaa liikkuvuus, muun muassa rahanpesun torjunta; useimmat yhtiöoikeuden osa-alueet ja kirjanpito; ja valtiontuki kilpailupolitiikan alalla. Maatalouden alalla Slovenian uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen kaikissa horisontaalisissa kysymyksissä, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen ja maaseudun kehityksen kohdalla; eläinlääkinnän alalla TSE:iden, eläintautien valvontatoimien, eläinten hyvinvoinnin, kotieläinjalostuksen ja eläinten ruokinnan osalta; kasvinsuojelun alalla; ja kalatalouden alalla.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: liikenneala; alv, valmisteverot ja hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla; talous- ja rahaliitto; tilastot; useimmat sosiaalipolitiikan ja työllisyyden osa-alueet; energia-ala; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; postipalvelut televiestinnän ja tietotekniikan alalla; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; ympäristöä koskeva luku; turvallisuutta koskevat toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; lähes kaikki oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka ja humanitaarista apua koskeva politiikka ulkosuhteiden säännöstön osalta; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; varainhoito- ja talousarviosäännökset; varainhoidon valvonta.

Toiseksi, joillakin aloilla Slovenia on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: vanhaan lähestymistapaan perustuva alakohtainen lainsäädäntö tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; henkilötietojen suojelu, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja, sekä tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut palvelujen tarjoamisen vapauden alalla, teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu yhtiöoikeuden luvun osalta, ja kilpailulainsäädäntö kilpailun alalla. Maatalouden alalla näitä aloja ovat sokerin ja maidon yhteinen markkinajärjestely, eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävä kauppa, elintarvikkeiden tuotantolaitosten uudenaikaistaminen ja jäämiä koskevat yhteiset toimet.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: välitön verotus, Euroopan sosiaalirahasto ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintäala; puitelainsäädäntö, toimielinrakenteet ja varainhoito ja varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; markkinavalvonta sekä muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveydensuojelun alalla; tietosuojaa koskeva yhteisön säännöstö sekä petosten ja korruption torjunta oikeus- ja sisäasioiden alalla; ulkosuhteiden alalla kolmansien maiden kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset ja kehityspolitiikka.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Slovenian on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan yhteen vakavaan huolenaiheeseen, joka koskee yhtä yhteisön säännöstön lukua.

Huolenaiheena on ammattitutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla, erityisesti yleistä tunnustamisjärjestelmää ja tiettyjen terveydenhuoltoalan ammattien tunnustamista koskeva yhdenmukaistaminen.

Slovakia

Slovakian makrotaloudellinen suorituskyky on parantunut huomattavasti, vaikka joitakin huomattavia epäsuhtia on yhä. Slovakian edistyminen uudistuksissa, myös julkisen rahoituksen alalla, on saanut selkeästi uutta pontta. Erilaisista toimista on päätetty, ja jotkin on jo pantu täytäntöön.

Niillä aloilla, joiden osalta viime vuoden kertomuksessa ehdotettiin parannuksia, on saatu aikaan jonkin verran edistystä, mutta haasteita on yhä. Hallitus on pyrkinyt luopumaan elvyttävästä julkisen talouden politiikasta. Varovainen julkinen talouspolitiikka tukee Slovakian korkean vaihtotaseen alijäämän kaventamista. Uusien julkisia menoja koskevien uudistusten valmistelu, joita tarvitaan suunnitellun julkisen talouden vakauttamisen tukemiseksi, on päässyt hyvään vauhtiin. Suurin osa tarvittavista toimista on kuitenkin yhä yksilöitävä, aikataulutettava asianmukaisesti ja toteutettava. Slovakian hallitus on pyrkinyt entistä päättäväisemmin puuttumaan syvälle juurtuneeseen rakennetyöttömyysongelmaan. Varainhoidon valvonnan osalta on saavutettu edistystä, mutta viranomaisten on jatkossakin suojattava kasvavaa rahoitusalaa vakauteen liittyviltä riskeiltä. On toteutettu lisätoimia markkinatalouden puitelainsäädännön parantamiseksi. Sen täytäntöönpanoa ollaan myös tehostamassa. Tästä huolimatta alalla tarvitaan tarmokkaita lisätoimia.

Yleisten hallinnollisten ja oikeudellisten valmiuksien osalta Slovakian julkisella hallinnolla ja oikeuslaitoksella on riittävät edellytykset soveltaa yhteisön säännöstöä, mutta parannettavaakin on. Julkisen hallinnon alalla Euroopan yhdentymiseen liittyviä asioita käsittelevien alojen henkilökunnan määrää on lisättävä, ja samalla on laadittava pitkän aikavälin koulutusstrategia. Meneillään olevan julkisen hallinnon hajauttamisen osalta on tärkeää, että toimintojen ja talouden hajauttaminen toteutetaan samanaikaisesti. Oikeusalan osalta oikeusasiain neuvoston hallinnon toimintakykyä on vahvistettava, ja sen taloudellinen riippumattomuus on turvattava. Lisätoimia tarvitaan oikeuskäsittelyjen keston lyhentämiseksi siviiliasioissa ja kaupallisissa asioissa, sekä oikeusalan koulutuksen osalta. Korruption torjunnalle olisi jatkossakin annettava suuri painoarvo, erityisesti voimassa olevien sääntöjen täsmällisen täytäntöönpanon osalta. Lainsäädännöllisiä lisätoimia on toteutettava eturistiriitojen, poliittisten puolueiden rahoituksen ja eturyhmätoiminnan osalta.

Seuraavassa eritellään kertomuksen havaintoja yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta politiikan eri aloilla.

Ensimmäiseksi on huomautettava, että Slovakia on edistynyt hyvin lainsäädäntönsä yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa useimmilla politiikan aloilla.

Maan uskotaan kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä vaatimusten mukaisesti liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: horisontaaliset ja menettelytoimet, uuteen lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö ja julkiset hankinnat tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; kansalaisoikeudet, työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja sosiaaliturvajärjestelmien yhdenmukaistaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; pankkiala ja investointipalvelut sekä arvopaperimarkkinat palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla; pääoman vapaa liikkuvuus, muun muassa rahanpesun torjunta; yhtiöoikeus ja kirjanpito; ja kilpailulainsäädäntö kilpailupolitiikkaa koskevan luvun osalta. Maatalouden alalla Slovakian uskotaan kykenevän soveltamaan liittymisestä alkaen yhteisön säännöstöä useilla horisontaalisilla aloilla, useimpien yhteisten markkinajärjestelyjen aloilla, maaseudun kehittämisen alalla, ja eläinlääkinnän alalla eläintautien valvontatoimien, elävillä eläimillä ja eläintuotteilla käytävän kaupan, eläinten hyvinvoinnin, kotieläinjalostuksen ja eläinten ruokinnan alalla sekä kasvinsuojelualalla yleensä; sekä kalatalouden alalla.

Maan uskotaan myös kykenevän soveltamaan yhteisön säännöstöä liittymisestä alkaen seuraavilla aloilla: Euroopan laajuiset verkot, rautatieliikenne, sisävesiliikenne, ilmaliikenne ja meriliikenne liikennepolitiikan alalla; välitön verotus ja hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla; talous- ja rahaliitto; tilastot; sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla työoikeus, naisten ja miesten tasavertainen kohtelu, terveys ja turvallisuus, sosiaalinen vuoropuhelu, työllisyyspolitiikka, sosiaalinen integroituminen ja sosiaalinen suojelu; energiapolitiikka; teollisuuspolitiikka; pienet ja keskisuuret yritykset; tiede ja tutkimus; opetus ja koulutus; kulttuuri ja audiovisuaalipolitiikka; ohjelmointi aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; horisontaalinen lainsäädäntö, ilmanlaatu, jätehuolto, veden laatu, luonnonsuojelu, kemikaalit ja muuntogeeniset organismit, melu ja ydinturvallisuus sekä säteilyntorjunta ympäristön alalla; turvallisuuteen liittyvät toimet ja kuluttajajärjestöt kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; useat oikeus- ja sisäasioiden osa-alueet; tulliliitto; yhteinen kauppapolitiikka ja humanitaarinen apu sekä kehityspolitiikka ulkosuhteita koskevan luvun alalla; yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka; julkisen sektorin sisäinen varainhoidon valvonta ja ulkoinen tarkastus; ja varainhoito- ja talousarviosäännökset.

Toiseksi, joillakin aloilla Slovakia on täyttänyt sitoumukset ja vaatimukset osittain, ja sen on toteutettava tehostettuja toimia valmistelujen loppuunsaattamiseksi liittymiseen mennessä.

Näihin aloihin kuuluvat seuraavat: vanhaan lähestymistapaan perustuva lainsäädäntö ja yhteensovittamattomat osa-alueet tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla; ammattitutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen henkilöiden vapaan liikkuvuuden alalla; palvelujen vapaan liikkuvuuden alalla vakuutusala, tietoyhteiskuntaan liittyvät palvelut, henkilötietojen suojelu, sijoittautumisoikeus ja vapaus tarjota muita kuin rahoituspalveluja; teollis- ja tekijänoikeuksien suojelu yhtiöoikeuden alalla. Maatalouden alalla niihin kuuluvat kaupan mekanismit, sokerin, viinin ja naudanlihan yhteiset markkinajärjestelyt, eläinlääkinnän alalla eläinlääkinnän valvontajärjestelmä, tarttuvat spongiformiset enkefalopatiat (TSE:t) ja eläimistä saatavat sivutuotteet, ja yhteiset toimet, ja kasvinsuojelun alalla tuholaismyrkkyjen jäämien enimmäisarvojen valvonta.

Näihin aloihin kuuluvat myös seuraavat: maantieliikenne; alv ja valmisteverot verotuksen alalla; kansanterveys, Euroopan sosiaalirahasto, ja syrjinnän torjunta sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla; televiestintä ja tietotekniikka, muun muassa postipalvelut; puitelainsäädäntö, toimielinrakenteet ja varainhoito sekä varainhoidon valvonta aluepolitiikan ja rakennepoliittisten välineiden yhdenmukaistamisen alalla; teollisuuden aiheuttama pilaantuminen ympäristön alalla; markkinavalvonta ja muuhun kuin turvallisuuteen liittyvät toimet kuluttajansuojan ja terveyden suojelun alalla; oikeus- ja sisäasioiden alalla Schengenin sopimusta koskeva toimintasuunnitelma, tietosuoja, viisumipolitiikka, ulkorajat, turvapaikka-asiat sekä petosten ja korruption torjunta; ulkosuhteiden alalla kolmansien maiden kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset; rakennetoimiin käytettävien menojen valvonta ja EY:n taloudellisten etujen suojelu varainhoidon valvonnan alalla.

Kolmanneksi, jotta se olisi valmis liittymispäivään mennessä, Slovakian on toteutettava viipymättä päättäväisiä toimia, joilla puututaan neljään vakavaan huolenaiheeseen, jotka koskevat kahta yhteisön säännöstön lukua.

Kilpailupolitiikan alalla huolenaiheena ovat tiettyjen liittymissopimuksessa määriteltyjen teräsalan siirtymävaiheen järjestelyjä koskevien ehtojen täyttäminen. Maatalouden alalla huolenaiheena ovat myös Slovakian maksajaviraston perustamista koskevat järjestelyt, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän täytäntöönpano sekä elintarvikkeiden tuotantolaitosten uudenaikaistaminen kansanterveyden suojelun alalla.