52003DC0533

Komission toimintaa käsittelevä asiakirja toimitettavaksi neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Kypsyvä kumppanuus - yhteiset edut ja haasteet EU:n ja Kiinan suhteissa (Euroopan unionin ja Kiinan suhteita koskevien Euroopan komission vuosien 1998 ja 2001 tiedonantojen saattaminen ajan tasalle) /* KOM/2003/0533 lopull. */


KOMISSION TOIMINTAA KÄSITTELEVÄ ASIAKIRJA TOIMITETTAVAKSI NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE - Kypsyvä kumppanuus - yhteiset edut ja haasteet EU:n ja Kiinan suhteissa (Euroopan unionin ja Kiinan suhteita koskevien Euroopan komission vuosien 1998 ja 2001 tiedonantojen saattaminen ajan tasalle)

SISÄLLYS

Tiivistelmä

1. Johdanto

2. EU:n ja Kiinan suhteiden uusi kypsä vaihe

3. EU:n toiminnan suunta vuonna 2003 ja sen jälkeen

3.1. EU ja Kiina: yhteinen vastuu uuden maailmanjärjestyksen edistämisessä

3.2. Tuki Kiinan siirtymiselle oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksien noudattamiseen perustuvaan avoimeen yhteiskuntaan

3.3. Kiinan talouden avautumisen edistäminen kotimarkkinoilla ja ulkomailla

3.4. EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelma - EU:n tavoitteita tukeva ja molempia osapuolia hyödyttävä kumppanuus

3.5. EU:n profiilin nostaminen Kiinassa

4. Suhteiden mekanismien parantaminen

Liite 1: EU:n ja Kiinan vuoropuhelu (yleiskatsaus)

Liite 2: Tilastoja EU:n ja Kiinan välisestä kaupasta ja investoinneista

Liite 3: EU:n ja Kiinan yhteistyöohjelma (yleiskatsaus)

Tiivistelmä

Moni asia on muuttunut Euroopassa, Kiinassa ja maailmassa sen jälkeen, kun komission edellinen Kiinan-politiikkaa käsittelevä asiakirja julkaistiin vuoden 2001 alussa. Euro on nyt vakiintunut käyttöön, laajentuminen ja merkittävät sisäiset uudistukset ovat väistämättömiä, ja EU on ottanut hoitaakseen ennen muuta oikeus- ja sisäasioiden (YOS) alalla uusia vastuutehtäviä, joiden vaikutus on merkittävä niin unionin sisällä kuin kansainvälisestikin. Euroopan turvallisuusstrategiaa koskevan luonnoksen (kesäkuu 2003) tavoitteena on vahvistaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ja siinä todetaan, että Kiina on yksi EU:n merkittävistä strategisista kumppaneista. Kiina on siirtynyt uuteen ja haastavaan vaiheeseen yhteiskunnan ja talouden uudistamisessa. Se on yhä enemmän mukana myös kansainvälisissä yhteyksissä, erityisesti monenvälisillä foorumeilla, ja siitä on kehittymässä nopeasti merkittävä maailmantalouden toimija sen dynaamisen kasvun ja WTO-jäsenyyden ansiosta. Lisäksi Beijingissä on hiljattain tullut valtaan uusi johtajapolvi, joka ensimmäistä kertaa on kutsunut EU:n korkeimman tason edustajat osallistumaan EU:n ja Kiinan huippukokoukseen lokakuun 2003 lopulla. Samaan aikaan kummankin osapuolen on mukauduttava kansainvälisen tilanteen nopeisiin muutoksiin, kun terrorismi, asevarustelu ja muut huolenaiheet, kuten SARS-keuhkokuume, nousevat asialistalla ensimmäisiksi. Verkkainen maailmantalouden kehitys ja sen myötä ilmenneet protektionistiset ja alueellisuutta korostavat kehityssuuntaukset ovat nousseet etualalle maailmankaupan ja kehityksen mahdollisina uhkina.

Tätä taustaa vasten on yhä enemmän EU:n ja Kiinan etujen mukaista toimia yhdessä strategisina kumppaneina kestävän kehityksen, rauhan ja vakauden turvaamiseksi ja edistämiseksi. Niiden edut yhtenevät monissa kansainvälisissä hallinnon ohjausjärjestelmää koskevissa asioissa, sillä kumpikin painottaa muun muassa YK:n asemaa fyysisen turvallisuuden ja ympäristön säilyttämisessä. Lisäksi ne painottavat WTO:n merkitystä, sillä molemmat osapuolet voivat hyötyä suuresti kaupan vapauttamisesta edelleen. Onhan niiden kahdenvälisten kauppasuhteiden kasvu häkellyttävää: kahdenvälinen kauppa ylitti 115 miljardin euron rajan viime vuonna, minkä ansiosta Kiina oli EU:n kolmanneksi suurin kauppakumppani, joskin Kiinan kauppaylijäämä oli melkoinen. Lisäksi EU:n yritykset ovat Kiinassa edelleen merkittäviä investoijia.

Oikeus- ja sisäasioiden sekä tieteellisen ja teknisen alan molempia osapuolia hyödyttävä yhteistyö on sekin laajentunut viime vuosina. Useita uusia sopimuksia on valmisteilla, ja EY:n tukiohjelmat ovat edelleen merkittävän suuria.

Euroopan osa on näin ollen poliittisesti ja taloudellisesti merkittävä tuettaessa Kiinan menestyksellistä kehitystä kohti vakaata, vaurasta ja avointa valtiota, jossa demokratian, vapaiden markkinoiden ja oikeusvaltion periaatteita noudatetaan täysimääräisesti. EU:n antama panos voi olla suuri, koska se voi käyttää hyödyksi kokemuksiaan Itä- ja Keski-Euroopan ehdokasmaiden yhdentymisestä unioniin.

Nyt on aika luoda tilannekatsaus komission vuonna 2001 julkaisemaan tiedonantoon ja ottaa huomioon tämä kehitys sekä uudet yhteiset edut ja haasteet, jotka osapuolia odottavat. Huomionarvoista on myös se, että Kiina julkaisee piakkoin oman, lajissaan ensimmäisen strategia-asiakirjansa Kiinan ja EU:n suhteista.

Asiakirjaan sisältyy arvio tähänastisista saavutuksista ja ehdotuksia, joiden tavoitteena on saattaa lähestymistapa ajan tasalle ja auttaa ohjaamaan EU:n politiikkaa ja toimia seuraavien kahden kolmen vuoden ajan. Hallinnon ohjausjärjestelmää koskevien ehdotusten tarkoituksena on kohentaa poliittista vuoropuhelua keskittämällä se entistä selvemmin sen nykyisiin mekanismeihin, joita on tällä hetkellä säännöllisessä käytössä kuudella laajalla neuvottelualalla, ja käsitellä tässä yhteydessä järjestelmällisesti maailmanlaajuisia ja alueellisia hallinto- ja turvallisuuskysymyksiä. Laitonta siirtolaisuutta koskevan vuoropuhelun tulisi painottua entistä enemmän tuloksiin, ja sopimus laittomien siirtolaisten takaisin ottamisesta olisi tehtävä pian.

Poliittisessa vuoropuhelussa olisi edelleenkin kiinnitettävä suurta huomiota ihmisoikeuksiin noudattaen nykyisen kaltaisen kypsään vaiheeseen ehtineen kumppanuuden perusperiaatteita ja pitäen vakaasti mielessä, että ihmisoikeudet ovat uudistusten kestävyyden ja pitkän aikavälin vakauden takeen erottamaton osa. EU:n ja Kiinan erityisen ihmisoikeusvuoropuhelun tehokkuutta ja vaikutuksia voidaan lisätä erilaisilla toimilla, kuten siirtämällä vuoropuhelu ylemmälle tasolle, keskittymällä entistä tiiviimmin keskeisiin seikkoihin, parantamalla jatkuvuutta ja seuraamalla tiettyjä aiheita ja yksittäisiä tapauksia, maksimoimalla toimien synergiaa jäsenvaltioiden nykyisin toteuttamien kahdenvälisten toimien kanssa ja lisäämällä vuoropuhelun näkyvyyttä ja avoimuutta. Kiinan kehittyvällä kansalaisyhteiskunnalla on yleisesti suuri merkitys suojeltaessa herkimpien väestöryhmien hyvinvointia ja oikeuksia ja lievennettäessä uudistusten kielteisiä vaikutuksia.

Edistettäessä Kiinan talouden avautumista kotimarkkinoilla ja ulkomailla painopiste on toimissa, joilla varmistetaan yhdessä Dohan kehitysohjelman onnistuminen, seurataan ja tuetaan Kiinaa täyttämään WTO-velvoitteet sekä tarkkaillaan uusien alueellisten sopimusten yhteensopivuutta WTO:n säännöstön kanssa. Kiinalaisten Euroopan-matkailun helpottamiseen tähtäävän, hyväksytyn matkakohteen asemaa (Authorised Destination Status -ADS) koskevan sopimuksen pikainen allekirjoittaminen on tärkeä ensisijainen tavoite. Neuvottelut pitkään viivästyneestä tullisopimuksesta olisi aloitettava mahdollisimman pian.

Tukea Kiinan uudistusprosessille ja alakohtaista yhteistyötä tulisi vahvistaa aloittamalla vuoropuhelu ja yhteistyö teollis- ja tekijänoikeuksien, terveysnormien, kilpailupolitiikan, teollisuuspolitiikan ja henkilöresurssien kehityksen alalla ja syventämällä nykyistä vuoropuhelua ja voimassa olevia sopimuksia teollisuustuotteiden sääntelyn, tietoyhteiskunnan, ympäristön, energian sekä tiede- ja teknologiayhteistyön aloilla. Tämän ohella olisi tehtävä uudet ydinenergian tutkimusta ja sen rauhanomaista käyttöä sekä EU:n Galileo-ohjelmaa koskevat yhteistyösopimukset.

EU:n yhteistyöohjelmassa, jolla tuetaan monien edellä mainittujen alojen toimia, pyritään vuonna 2002 hyväksytyssä maakohtaisessa strategia-asiakirjassa asetettuihin päämääriin, joskin maaohjelmaa on mukautettava tänä vuonna niin, että siinä otetaan huomioon eräät muutokset toiminnassa. Muutenkin kuin varsinaisen maaohjelman puitteissa Kiina on edelleen EU:n alueellisten yhteistyö- ja tutkimusohjelmien merkittävä edunsaaja, ja niiden puitteissa käynnistetään piakkoin uusia aloitteita muun muassa SARS-keuhkokuumeen torjumiseksi.

EY:n ja Kiinan sekakomitean ohjaavaa roolia olisi vahvistettava paitsi kauppaa ja yhteistyötä koskevissa asioissa myös monilla muilla aloilla käytävässä vuoropuhelussa.

Viimeisenä merkittävänä seikkana esitellään uusia pyrkimyksiä nostaa EU:n profiilia Kiinassa, muun muassa kiinalaisen yleisön parempaa ymmärtämistä, muutamien kohdennettujen viestien käyttöä ja tiiviimpää yhteistyötä Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanssa.

Kuljettavanamme on vielä pitkä ja haastava matka, eikä kumppanuuden syvyyden ja laajuuden perusteella muuta voisi olettaakaan. Jos haluamme päästä sen päähän voittajina, jokaisen toimijan on sitouduttava lujasti ja pitkäksi aikaa. Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden on koordinoitava toimintansa tiiviisti, ja Kiinan on varmistettava, että sen hallinnon kaikki alat ja tasot ovat mukana. Koska panokset ovat korkeat, luotamme siihen, että kaikki osallistujat hallitsevat oman pelinsä.

1. JOHDANTO

Tämä toimintaperiaatteita käsittelevä tiedonanto perustuu komission vuonna 1998 julkaisemaan tiedonantoon "Kokonaisvaltaisen kumppanuussuhteen luominen Kiinan kanssa" [1] ja siitä annettuihin neuvoston päätelmiin, joissa korostettiin unionin vakaata halua lujittaa Kiinan-suhteitaan. Päätelmissä asetettiin EU:n ja Kiinan suhteille seuraavat tavoitteet:

[1] KOM(1998) 181.

(i) Kiinan kytkeminen läheisemmin kansainväliseen yhteisöön tehostamalla poliittista vuoropuhelua.

(ii) Tuki Kiinan siirtymiselle oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksien noudattamiseen perustuvaan avoimeen yhteiskuntaan.

(iii) Kiinan lähentäminen maailmantalouteen ottamalla se tiiviimmin mukaan maailmankauppajärjestelmään ja tukemalla maassa käynnissä olevaa talouden ja yhteiskunnan uudistusprosessia, kestävä kehitys mukaan luettuna.

(iv) Euroopan tuen tehokkaampi hyödyntäminen.

(v) Euroopan unionin profiilin nostaminen Kiinassa.

Komissio sitoutui antamaan säännöllisesti tietoja tiedonantoon sisältyvien ehdotusten täytäntöönpanon edistymisestä. Ensimmäinen kertomus julkaistiin syyskuussa 2000 [2].

[2] KOM(2000) 552.

Kesäkuussa 2001 antamassaan tiedonannossa "EU:n Kiinan-strategia: vuoden 1998 tiedonannon täytäntöönpano ja toimet EU:n Kiinan-politiikan tehostamiseksi tulevaisuudessa" [3] tarkasteltiin EU:n politiikkaa ja luonnosteltiin lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimintatavoitteita vuonna 1998 määriteltyjen pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi asteittain.

[3] KOM(2001) 265.

Neuvoston keväällä 2003 käymissä keskusteluissa vahvistettiin, että vuonna 1998 määritellyt EU:n kokonaisvaltaiset pitkän aikavälin tavoitteet Kiinan-suhteissa pätevät pääosin edelleen, ja niitä olisi vahvistettava suhteessa Kiinan uuteen, maaliskuussa 2003 virkaan astuneeseen johtajapolveen. Vuoden 2001 tiedonannossa esitetty toimintasuunnitelma on osoittautunut hyödylliseksi suhteiden vauhdittamisessa, ja se olisi nyt saatettava ajan tasalle EU:n, Kiinan ja koko maailman viimeaikaista kehitystä ajatellen.

Tässä toimintaa käsittelevässä asiakirjassa käsitellään näitä tavoitteita ja tarkastellaan vuoden 1998 tiedonannon ja vuoden 2001 toimintatavoitteiden täytäntöönpanon edistymistä. Tavoitteena on vauhdittaa suhteita edelleen ja auttaa ohjaamaan EU:n politiikkaa ja toimia lähimmän kahden kolmen vuoden aikana ottaen huomioon myös EU:n toiminnan tavoitteet laajalla Aasian alueella komission vuonna 2001 hyväksymän Aasia-strategian mukaisesti [4].

[4] "Eurooppa ja Aasia: strateginen toimintakehys kumppanuuksien edistämistä varten", KOM (2001) 469.

Asiakirjan tarkoituksena on myös edistää ja Kiinassa meneillään olevaa pohdintaa maan tulevasta EU-politiikasta, joka on tarkoitus ilmaista poliittisessa tiedonannossa vielä tämän vuoden aikana. Asiakirja on ensimmäinen laatuaan Kiinan ulkopoliittisten suhteiden alalla. Sen laatiminen on osoitus Kiinan näihin suhteisiin liittämästä uudenlaisesta merkityksestä.

2. EU:N JA KIINAN SUHTEIDEN UUSI KYPSÄ VAIHE

EU:n ja Kiinan suhteet ovat kasvaneet voimaperäisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Alun perin kaupan, investointien ja taloudellis-teknisen avun aloille pääosin rajoittuneet suhteet ovat laajentuneet kattamaan monia eri aloja. On käynnistetty vankka ja säännöllinen poliittinen vuoropuhelu. Lukuisia alakohtaisia sopimuksia on tehty tai niistä neuvotellaan parhaillaan. Näkemyksiä vaihdetaan taajaan ja usein myös virallistetuissa puitteissa aloilla, jotka ulottuvat maailmanlaajuisista haasteista kuten ympäristöstä ja laittomasta siirtolaisuudesta perus- ja soveltavan tutkimuksen ja teknisen yhteistyön kautta talouden keskeisten sektoreiden sääntelypuitteisiin. EU:n tuki on keskitetty uudelleen EU:n yleiseen Kiinan-politiikkaan EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelman puitteissa. Näistä muutoksista on syntynyt suhteen uusi kypsä vaihe, jolle on ominaista entistä tiiviimpi politiikan koordinointi monilla aloilla.

Samaan aikaan vuodesta 2001 alkaneet tapahtumat - jotka koskettavat sekä Euroopan unionia että Kiinaa ja jotka liittyvät maailmanpolitiikkaan - ovat luoneet tarpeen kehittää kumppanuutta edelleen.

Euroseteleiden ja -kolikoiden onnistunut käyttöönotto Euroopan unionin alueella vuoden 2002 alussa oli merkittävä virstanpylväs Euroopan yhdentymisen historiassa. Pian sitä seuraa EU:n tähän mennessä suurin laajentuminen niin alueellisesti kuin liittyvien maiden toisistaan poikkeavuudenkin kannalta, kun kymmenen uutta jäsenvaltiota liittyy Euroopan unioniin 1. toukokuuta 2004. Samalla EU:n sisäinen uudistaminen jatkuu, ja valmisteilla on EU:n perustuslaki.

Näistä sisäisistä haasteista huolimatta EU:n ei pidä keskittyä pelkästään itseensä. Sen sisäinen kehitys samoin kuin Euroopan talous kietoutuvat tiiviisti maailmanpolitiikan tapahtumiin. Maailmanlaajuinen yhteisö odottaa EU:n toimivan kokonsa ja painoarvonsa edellyttämällä tavalla paitsi talouden alalla myös maailmanlaajuisen turvallisuuden ja muiden alojen kysymyksiä ratkaistaessa. Odotukset kasvavat entisestään EU:n laajentuessa ja tehostaessa perustavia rakenteitaan.

EU haluaa täyttää siihen kohdistuvat odotukset. Se on osoittanut olevansa johtava kumppani maailmanlaajuisessa terrorismin vastaisessa liittoumassa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen sekä kansainvälisessä toiminnassa että oikeus- ja sisäasioiden alalla saamansa uuden toimivallan puitteissa. Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) ja Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan (ETPP) lujittamisen jälkeen EU on yhä merkittävämpi toimija konfliktineston ja kriisinhallinnan kaltaisilla aloilla. YUTP:n ja ETPP:n kehittyminen lähivuosina korostaa EU:n asemaa maailmanjärjestyksen hahmottelussa ja hallinnassa. Euroopan turvallisuusstrategiaa koskevassa luonnoksessa on yhteenveto keskeisistä haasteista ja uhista sekä EU:n strategisista tavoitteista.

Kiinasta on puolestaan tullut entistä voimallisempi maailmanpoliittinen toimija. Dynaamisen taloutensa tukemana siitä on vähitellen muodostumassa yhä merkittävämpi alueellisen ja maailmanlaajuisen kasvun veturi. Liityttyään maailman kauppajärjestöön (WTO) vuoden 2001 joulukuussa Kiina on ollut aktiivisesti mukana paitsi WTO:n Dohan kehitysohjelman uudella monenvälisellä neuvottelukierroksella myös alueellisissa yhdentymisaloitteissa. Maan sisäinen talouden ja yhteiskunnan uudistusprosessi jatkuu, vaikka siihen kohdistuu yhä suurempia haasteita työttömyyden, yhteiskunnallisten ja alueellisten erojen, korruption sekä rahoitus- ja verojärjestelmien vakauden uhkien muodossa. Uuden - neljännen - johtajapolven, joka tuli maan johtoon maaliskuussa 2003, odotetaan jatkavan sisäisen uudistuksen ja talouden vapauttamisen tiellä. Kiinan kehittymistä ennakoivamman ja vastuuntuntoisemman ulkopolitiikan harjoittajaksi rajoittaa edelleen sen keskittyminen sisäiseen vakauteen ja talouskehitykseen.

EU ja Kiina ovat molemmat sitoutuneet vuodesta 2001 lähtien prosessiin, jonka tavoitteena on mukautuminen muuttuvaan maailmanlaajuiseen ympäristöön. Kansainvälinen terrorismi ja yhä kasvava huoli joukkotuhoaseiden leviämisestä ovat nostaneet esiin uudenlaiset kansainvälisen turvallisuuden kysymykset maailmanlaajuisesti. Toisaalta on kyettävä vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin, joita ovat muun muassa ilmastonmuutos, ympäristön pilaantuminen, laiton siirtolaisuus, kansainvälinen rikollisuus sekä maailmanlaajuiset terveysuhat kuten HIV/aids, joka saattaa uhata vakavasti Kiinan pitkän aikavälin kehitystä, ja äkillinen vakava hengitystieoireyhtymä (SARS-keuhkokuume). Lisäksi maailmantalouden heikosta kehityksestä aiheutuu paineita hallitusten budjetteihin kaikkialla maailmassa ja huolestuttavaa taipumusta protektionismiin. Lisääntyvät paikalliset kauppajärjestelyt voivat täydentää monenvälistä vapauttamista ja sääntelyä ainoastaan, jos ne ovat WTO:n sääntöjen mukaisia eivätkä haittaa tärkeitä WTO:n Dohan kehitysohjelman alaisia neuvotteluita.

Edellä kuvatun kehityksen valossa on selvästi sekä EU:n että Kiinan edun mukaista toimia strategisina kumppaneina kansainvälisissä yhteyksissä. EU:n ja Kiinan edut yhtenevät monissa uutta maailmanjärjestystä koskevissa kysymyksissä. Erityisesti voidaan mainita monenvälisten organisaatioiden ja järjestelmien keskeisyys. Lujittamalla edelleen yhteistyötään EU ja Kiina pystyvät entistä paremmin tuomaan julki yhteisiä näkemyksiään ja yhteistä tahtoaan ja ajamaan tällä tavoin yhteisiä turvallisuus- ja muita etujaan Aasiassa ja muualla maailmassa.

Kiinan vakaus ja kehitys on sinällään keskeinen EU:n huomion kohde. EU:lla on selvä osuus Kiinan onnistuneessa siirtymisessä demokratian, vapaiden markkinoiden periaatteiden ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen perustuvaan vakaaseen, vauraaseen ja avoimeen yhteiskuntaan. Näin ollen sen tulisi tehdä kaikkensa tukeakseen Kiinan siirtymistä ja uudistusprosesseja lujittamalla yhteistyötä ja vuoropuhelua kaikilla eri aloilla. Olisi hyödynnettävä kokonaisuudessaan ennen muuta monien ehdokasmaiden viimeaikaisista siirtymäprosesseista kertynyttä EU:n kokemusta mukautua paitsi avautumisen ja maailmanlaajuistumiskehityksen aiheuttamiin valtaviin sosioekonomisiin haasteisiin myös näihin haasteisiin vastaamiseksi EU:ssa kehitettyihin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin malleihin. EU:n pitäisi myös tehostaa toimiaan auttaakseen Kiinaa vastaamaan uusiin kestävän kehityksen haasteisiin erityisesti ympäristön alalla. Tukiessaan Kiinan siirtymistä EU:n tulisi ilmaista huolensa ihmisoikeuksista ja kannustaa Kiinaa oikeusvaltioperiaatteen ja poliittisten uudistusten toteuttamiseen. Nämä ovat Kiinan kannalta arkoja aiheita, mutta silti ne ovat ratkaisevassa asemassa Kiinan yhteiskunnallisen vakauden turvaamisen ja uudistusprosessin kestävyyden kannalta.

Vankan, kestävän ja molempia osapuolia hyödyttävän, tasa-arvoisuuteen perustuvan ja kaikki edellä mainitut alueet kattavan suhteen kehittämisen tulisi olla sekä EU:n että Kiinan keskeisenä pyrkimyksenä tulevina vuosina. Alku on ollut erittäin myönteinen. Seuraavat toimintatavoitteet auttanevat pitämään tämän kurssin suhteissa lähivuosina. Niiden toteuttaminen ja eteneminen sitä myötä kohti laajempaa päämäärää edellyttää kummankin osapuolen asiaan liittyvien toimijoiden täydellistä sitoutumista. EU:n puolelta on tärkeää koordinoida jäsenvaltioiden Kiinan-politiikat mahdollisimman laajasti, niin että EU esiintyy yhtenäisenä kaikissa Kiinan-politiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Kiinan on puolestaan varmistettava, että kaikki hallinnon alat ja tasot ovat mukana, ja sen yhteistyön on oltava täydellistä kahdenvälisiä aiheita käsiteltäessä.

3. EU:N TOIMINNAN SUUNTA VUONNA 2003 JA SEN JÄLKEEN

3.1. EU ja Kiina: yhteinen vastuu uuden maailmanjärjestyksen edistämisessä

Kiina on entistä tärkeämpi maailmanlaajuinen toimija, jonka tavoitteena on vakaa ja oikeudenmukainen maailmanlaajuinen ympäristö, jossa se pystyy jatkamaan valitsemallaan taloudellisen kehityksen ja sisäisen uudistuksen tiellä. EU odottaa Kiinan osallistuvan maailmanlaajuisen vakauden säilyttämiseen ottamalla asteittain entistä enemmän vastuuta sen poliittista ja taloudellista painoarvoa vastaavasti niin kahden- kuin monenvälisissäkin suhteissa.

Koska Kiina on erityisasemassa uutena kehittyvänä valtana, se voinee omaksua merkittävän aseman yhteisissä pyrkimyksissä kehittyvien ja kehittyneiden maiden etujen yhteensovittamiseksi. EU odottaa Kiinan myös käyttävän melkoista vaikutusvaltaansa Aasiassa rauhan ja vakauden edistämiseksi alueella asettumalla johtamaan yhä pitemmälle menevää alueellista yhdentymistä ja auttamalla selvittämään vielä ratkaisua vailla olevia alueellisia konflikteja.

Taustaa

Kiinan ulkopolitiikka on muuttunut vähitellen ennakoivammaksi ja rakentavammaksi Kiinan tultua entistä enemmän mukaan paitsi maailmanlaajuisiin kysymyksiin myös alueelliseen vuoropuheluun kuten Korean niemimaan tapauksessa. Tätä taustaa vasten Kiina on ilmaissut selkeän kiinnostuksensa vahvistaa poliittisia siteitä Euroopan unioniin ja odottaa EU:lta selkeää yhteistä poliittista linjaa molemmille osapuolille tärkeissä maailmanlaajuisissa asioissa.

EU:n ja Kiinan näkemykset yhtenevät keskusteltaessa monenvälisten järjestelmien ja uutta maailmanjärjestystä koskevien sääntöjen merkityksestä. Tässä yhteydessä vahvistetaan edelleen myös Yhdistyneiden Kansakuntien järjestelmää, sen roolia alueellisessa ja maailmanlaajuisessa konfliktinratkaisussa ja yleismaailmaisesti tärkeitä seikkoja koskevien toimien koordinoinnissa aserajoituksista alkaen kansainvälisen terrorismin kautta aina ilmastonmuutokseen.

EU:n ja Kiinan poliittisen vuoropuhelun merkitys on jatkuvasti kasvanut osana niiden yleistä kanssakäymistä, ja vuotuiset huippukokoukset ovat tarjonneet strategista näkemystä nopeasti kehittyviin suhteisiin.

Vuonna 2002 järjestetty EU:n ja Kiinan huippukokous vahvisti kummankin osapuolen halun edelleen laajentaa ja syventää suhteita kaikilla aloilla lisäämällä muun muassa koordinointia ja yhteistyötä maailmanlaajuisiin aiheisiin liittyvästi.

Vuoden 2001 tiedonannon toimintatavoitteiden täytäntöönpano

Vuoden 2001 tiedonannossa yksilöityjen käytännön toimien täytäntöönpanossa on yleisesti ottaen edistytty hyvin.

Poliittisen vuoropuhelun mekanismit

EU:n ja Kiinan poliittinen vuoropuhelu on kehittynyt edelleen kahden viime vuoden aikana. Uudesta kehyksestä vuoropuhelun tehostamiseksi sovittiin osapuolten kesken kesäkuussa 2002 käydyn kirjeenvaihdon avulla.

Korkean tason yhteydenpidon ohella aivan viime aikoina on käynnistetty lukuisia alemman tason vuoropuheluja, mikä korostaa asteittaista siirtymistä pääosin ylhäältä alaspäin rakentuvasta suhteesta kohti monikerroksisista vuoropuheluista koostuvaa suhdetta, jollaisia muidenkin merkittävien kumppaneiden kanssa on rakennettu.

Hiljattain käynnistetty poliittisten asiain päälliköiden poliittinen vuoropuhelu on kehittynyt onnistuneesti ja osoittautunut hyödylliseksi tilaisuudeksi paitsi valmistella myös seurata ministeritason troikan kokouksia ja huippukokouksia. Ministeritason troikat ovat auttaneet pitämään yllä korkean tason vuoropuhelua huippukokousten välillä ja valmistelemaan huippukokouksia.

Kiinan ulkoministerin ja EU:n jäsenvaltioiden Beijingin-suurlähettiläiden puolivuotiskokoukset sekä vastaavat tapaamiset kunkin EU:n puheenjohtajavaltion ja Kiinan kyseisen valtion suurlähettilään välillä ovat lisänneet viestinnän määrää ja olleet hyödyllisiä suhteiden päivittäisen kanssakäymisen kehittämisessä.

EU:n asiantuntijoiden troikan ja Kiinan asiantuntijoiden kokouksia on käytetty välineenä aseiden leviämisen estämisessä ja aseistariisunnassa.

Poliittisen vuoropuhelun aiheet

Ihmisoikeuksia koskevat kysymykset ovat saaneet ensisijaisen huomion, ja niitä on otettu järjestelmällisesti esiin poliittisen vuoropuhelun eri tasoilla nimenomaisesti ihmisoikeuksia koskevan EU:n ja Kiinan välisen vuoropuhelun lisäksi (ks. 3.2 jakso).

Koordinointia on vahvistettu sovinnon ja turvallisuuden edistämiseksi Korean niemimaalla, Burman/Myanmarin tilanteessa ja muissa alueellisissa kysymyksissä.

EU on myös säännöllisin välein toistanut vakaan halunsa ja vaatimuksensa Taiwanin kysymyksen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi Taiwanin salmen ylittävän vuoropuhelun avulla.

Hongkongin ja Macaon tilanteen kehitystä on seurattu tarkasti ja laadittu vuotuiset kertomukset kummastakin erityishallintoalueesta kiinnittäen erityistä huomiota perustuslain 23 artiklaan perustuvan, kansallista turvallisuutta koskevan lakiehdotuksen etenemiseen Hongkongissa, sillä se voi vaikuttaa vapauksien ja oikeuksien harjoittamiseen vastaisuudessa.

Laittoman siirtolaisuuden ja ihmiskaupan alan yhteistyötä on tiivistetty. Alalla järjestetyt säännölliset korkean tason neuvottelut ovat luoneet molemminpuolisen luottamuksen ja mahdollistaneet lisääntyneen poliitikkoja, lainsäädäntöä ja huolenaiheita koskevan tietojenvaihdon tällä alalla. Sovittiin, että osapuolten välistä yhteistyötä olisi tiivistettävä edelleen. EU:n ja Kiinan kesken on järjestetty asiantuntijavierailuja ja pidetty seminaareja väärennetyistä asiakirjoista. EY on varannut varoja erityiseen yhteistyöohjelmaan, jonka tavoitteena on tukea vuoropuhelua. Vuoden 2002 marraskuun yhteisseminaarissa määriteltiin joitakin molempia osapuolia kiinnostavia aloja hankkeiden osiksi.

Laittomaan siirtolaisuuteen liittyviä kysymyksiä on käsitelty säännöllisesti poliittisen vuoropuhelun kokouksissa, myös vuonna 2002 pidetyssä EU:n ja Kiinan huippukokouksessa. Laittomien siirtolaisten takaisinotto on ollut yksi keskeisimmistä keskustelunaiheista siitä lähtien, kun neuvottelut "hyväksytyn matkakohteen asemaa" koskevasta sopimuksesta aloitettiin helmikuussa 2003. Vuoden 2002 marraskuussa neuvosto valtuutti komission neuvottelemaan takaisinottosopimuksen Kiinan kanssa. EU:n jatkuvista yrityksistä huolimatta neuvottelut eivät ole vielä alkaneet.

Poliittisessa vuoropuhelussa on seurattu myös monenvälisiä toimia asevarustelun ja aseiden viennin rajoittamiseksi ja aseistariisunnan edistämiseksi.

Lisäksi ministeritasolla ja kansainvälisten konferenssien yhteydessä on pidetty maailmanlaajuisia ympäristökysymyksiä, myös ilmastonmuutosta, käsitteleviä tapaamisia.

Uudet toimintatavoitteet

Poliittisen vuoropuhelun tehokkuuden lisääminen

* Siirretään sopimus poliittisen vuoropuhelun tehostamisesta kokonaisuudessaan käytäntöön. Käytetään tehokkaammin vuoropuhelun nykyistä kehystä korostamalla laatua määrän sijasta, niin että vuoropuhelun sisältö tiivistyy.

* Lisätään ministeritroikkien vaikutusta poliittisen vuoropuhelun ohjaajina mukauttamalla kyseisen foorumin ja muidenkin EU:n ja Kiinan välisten korkean tason keskusteluyhteyksien tehtäviä vastaamaan tarvetta paitsi poliittisen myös muun vuoropuhelun tehokkaaseen koordinointiin EU:n ja Kiinan suhteissa laaja-alaisesti (ks. 4 jakso).

* Järjestetään Beijingissä useammin troikan poliittisia erityisneuvotteluja työryhmätasolla Kiinan kanssa käytävän poliittisen vuoropuhelun jatkuvuuden parantamiseksi virallisten kokousten välillä ja EU:n näkyvyyden lisäämiseksi.

* Koordinoidaan jäsenvaltioiden Kiinan-politiikat mahdollisimman laajasti muun muassa järjestämällä säännöllisiä tapaamisia poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean puitteissa. Kiina voidaan ottaa mukaan tapaamisiin kutsumalla vastaavia kiinalaisia kollegoja tarpeen mukaan järjestettäviin kokouksiin.

* Sisällytetään Kiina säännöllisesti osaksi aiheita, joita käsitellään EU:n vuoropuhelussa kolmansien maiden kanssa, esimerkiksi vuoropuhelussa Yhdysvaltojen, Venäjän, Japanin ja Etelä-Korean kanssa, jotta EU:n ja kansainvälisen yhteisön Kiinan-politiikat lähentyvät entistä voimakkaammin toisiaan.

EU:n ensisijaiset tavoitteet poliittisessa vuoropuhelussa

= Kahdenväliset tavoitteet

* Korostetaan ihmisoikeuskysymyksiä olennaisena osana poliittista vuoropuhelua.

* Kannustetaan Kiinaa ja Dalai Lamaa tehostamaan edelleen jatkuvaa suoraa yhteydenpitoa yhteisesti hyväksyttävän ratkaisun löytämiseksi Tiibetin kysymyksessä ja alueen todellisen itsehallinnon vahvistamiseksi.

* Kehitetään laitonta siirtolaisuutta koskevia korkean tason neuvotteluja yhä käytännönläheisempään ja tuloshakuisempaan suuntaan sisällyttämällä niihin myös käytännön tiedonvaihto ja perustamalla yhteistyöhankkeita.

* Aloitetaan neuvottelut laittomien siirtolaisten takaisin ottamisesta ja tehdään takaisinottosopimus Kiinan kanssa.

* Noudatetaan Kiinan pyyntöä yhteistyön tiivistämiseksi oikeus- ja sisäasioita koskevissa kysymyksissä ja selvitetään järjestäytynyttä rikollisuutta, rahanpesua sekä huumeiden, myös synteettisten huumeiden ja huumausaineprekursoreiden, kauppaa ja tuotantoa koskevan yhteistyön laajuus.

* Seurataan tarkkaan Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden tilanteen kehitystä erityisesti oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen sekä perusvapauksien ja autonomian turvaamisen osalta erityishallintoalueiden perustuslakien säännösten mukaisesti.

* Tähdennetään EU:n vaativan Taiwanin kysymyksen ratkaisua rauhaomaisen vuoropuhelun avulla, ja korostetaan kasvavien taloudellisten siteiden merkitystä poliittisen ilmaston parantajina. Painotetaan EU:n kiinnostusta läheisiin yhteyksiin Taiwanin kanssa epäpoliittisilla aloilla, myös monenvälisissä yhteyksissä, EU:n "Yhden Kiinan" politiikan mukaisesti.

= Alueelliset tavoitteet

* Lujitetaan yhteistyötä molemmille osapuolille tärkeissä alueellisissa kysymyksissä erityisesti rauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi Korean niemimaalla ja Etu-Intian niemimaalla, poliittisen sovinnon ja uudistuksen kannustamiseksi Burmassa/Myanmarissa ja ratkaisun etsimiseksi Etelä-Kiinan merta koskevassa kiistassa.

* Edistetään Kiinan tavoitteellisen asenteen säilymistä ASEM-prosessissa (Aasia-Eurooppa-kokouksessa), kansainvälistä ja alueellista turvallisuutta koskevissa neuvotteluissa ja muissa ASEM:in poliittisen pilarin sisältämissä haasteissa, Aasian ja Euroopan välisen ymmärtämyksen rakentamisessa Dohan kehitysohjelmaan perustuvissa neuvotteluissa taloudellisen pilarin puitteissa sekä kannustamalla Kiinan sitoutumista henkilötason yhteydenpitoon kulttuureita ja sivilisaatioita käsittelevän vuoropuhelun yhteydessä.

* Laajennetaan Kiinan kanssa käytäviä neuvotteluja ASEAN-maiden alueellisessa foorumissa (ARF) ARF:n roolin vahvistamiseksi aluepoliittisissa kysymyksissä ja puolustus- ja terrorismiasioita koskevan yhteistyön edistämiseksi.

* Tutkitaan mahdollisuutta käynnistää tietojenvaihto EU:n ja Shanghain yhteistyöelimen (SCO) kesken, jonka pysyvä sihteeristö aiotaan perustaa Beijingiin.

= Maailmanlaajuiset tavoitteet

* Sisällytetään kaikki uutta maailmanjärjestystä koskevat aiheet säännöllisesti Kiinan kanssa käytävään poliittiseen vuoropuheluun ja neuvotellaan tarvittaessa Kiinan kanssa varhaisessa vaiheessa määriteltäessä EU:n näitä aiheita koskevia toimia.

* Pyritään kehittämään yhteensovitettua lähestymistapaa ja EU:n ja Kiinan poliittisia yhteisaloitteita, mihin voivat kuulua mahdollisuuksien mukaan myös yhteiset lausumat ja toimet molempia osapuolia kiinnostavilla aloilla niin kahden- kuin monenvälisissäkin yhteyksissä.

* Lisätään yhteistyötä monenvälisten järjestelmien ja uutta maailmanjärjestystä koskevien sääntöjen edistämiseksi erityisesti vahvistamalla edelleen Yhdistyneiden Kansakuntien järjestelmää ja sen asemaa alueellisten ja maailmanlaajuisten konfliktien ratkaisemisessa ja yhteistyössä yleismaailmallisesti tärkeiden seikkojen käsittelemiseksi.

* Käsitellään maailmanlaajuista turvallisuutta, aseiden leviämisen estämistä ja aseistariisuntaa sekä asevalvontaa. Syvennetään vuoropuhelua aseiden leviämisen estämistä koskevista kysymyksistä, myös kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta. Kannustetaan Kiinaa tukemaan YK:n aseistariisuntakonferenssin käynnistämistä uudelleen sekä allekirjoittamaan ja ratifioimaan monenväliset sopimukset ja yleissopimukset, kuten täydellisestä ydinkoekiellosta tehdyn sopimuksen ja jalkaväkimiinoja koskevan Ottawan yleissopimuksen.

* Tarkastellaan mahdollisuuksia lujittaa Kiinan kanssa terrorismin torjunnasta käytävää vuoropuhelua tavoitteena yhä tiiviimpi yhteistyö, jossa myös Yhdistyneet Kansakunnat on mukana. Samalla korostetaan tarvetta varmistaa Kiinan etnisten vähemmistöjen ihmisoikeudet.

* Edistetään yhteistyötä maailmanlaajuisissa ympäristöä koskevissa haasteissa, mukaan luettuina laajennettu yhteistyö Kioton pöytäkirjan ja ilmastonmuutoksen alalla sekä maailman kestävän kehityksen huippukokouksen jatkotoimet.

* Julkaistaan suunniteltu ehdotuspyyntö SARS-keuhkokuumetta koskevasta tutkimusyhteistyöstä tutkimusta ja teknologian kehittämistä koskevassa EU:n kuudennessa puiteohjelmassa, jossa Kiinan odotetaan olevan tärkeä osanottaja.

3.2. Tuki Kiinan siirtymiselle oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksien noudattamiseen perustuvaan avoimeen yhteiskuntaan

Tuki Kiinan siirtymiselle oikeusvaltioon perustuvaan avoimeen yhteiskuntaan on edelleenkin EU:n Kiinan-politiikan keskeinen osa. Tämä pätee erityisesti nyt, kun Kiina on sitoutunut huomattaviin uudistuksiin, joiden täytäntöönpano edellyttää yhteiskunnallisen vakauden ylläpitämistä. EU katsoo, että ihmisoikeuksien, demokraattisen vastuun ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen ja kansalaisten demokraattinen osallistuminen päätöksentekoprosesseihin takaavat varmimmin yhteiskunnan pitkän aikavälin vakauden sekä maan talouden kehityksen kestävyyden niin Kiinassa kuin muuallakin maailmassa.

Taustaa

Sisäpolitiikassa on nähtävissä kohentumisen merkkejä, jotka liittyvät oikeusvaltioperiaatteen vakiintumiseen ja oikeusjärjestelmän kehittämiseen. Luonnos Kiinan kautta aikojen ensimmäiseksi siviililaiksi on annettu Kiinan kansankongressin käsiteltäväksi. Tuomarien oikeudellista koulutusta on vahvistettu. Oikeusperiaatteen noudattaminen on parantunut talouden alalla, mihin on pääosin syynä Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön, mutta laajamittaista heijastusvaikutusta ei ole ilmennyt, vaan "lain avulla hallitseminen" on yleensä vielä vallalla. Varovaisia askelia demokratisoinnin suuntaan on jälleen otettu kokeilemalla kaupunkialueiden vaalien järjestämistä, mutta mikään ei viittaa siihen, että kylätasoa korkeampien johtajien nimittämisjärjestelmässä tapahtuisi lähiaikoina muutoksia.

Kansalaisyhteiskunnan alueella on tapahtunut huomattavaa kehitystä viime vuosina. Vaikka Kiinassa oli jokin vuosi sitten vain muutamia valtiosta riippumattomia järjestöjä, monenlaiset ruohonjuuritason järjestöt ympäri maan pyrkivät nyt saavuttamaan aseman, jossa ne pystyvät vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin. Hallitus suhtautuu niihin nyt vakavammin, mutta niiden tiellä on edelleen suuria esteitä niiden pyrkiessä käyttämään kaikkia mahdollisuuksiaan.

Kiinan nykyinen ihmisoikeustilanne ei silti vieläkään vastaa lähimainkaan kansainvälisesti hyväksyttyjä normeja varsinkaan kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien osalta. Kuten yleisten asioiden neuvosto totesi päätelmissään 18. maaliskuuta 2003, EU on edelleen huolestunut monista seikoista. Kiina ei ole vieläkään ratifioinut YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Uudelleenkoulutus työleireillä jatkuu edelleen. Kuolemanrangaistusta käytetään yhä laajalti erityisesti "strike hard" -kampanjan yhteydessä. Sanan-, uskonnon- ja yhdistymisvapautta ei edelleenkään taata varsinkaan demokratia-, ammattiyhdistys- ja internet-aktivisteille, ja etnisiltä vähemmistöiltä riistetään edelleen niiden uskonnolliset ja kulttuuriset oikeudet muun muassa Tiibetissä ja Xinjiangissa.

Vuoden 2001 tiedonannon toimintatavoitteiden täytäntöönpano

Kahden viime vuoden aikana on järjestetty neljä EU:n ja Kiinan ihmisoikeusvuoropuhelun kierrosta. Niitä on täydennetty neljällä EU:n ja Kiinan seminaarilla, joissa on käsitelty muun muassa kuolemanrangaistusta, kidutuksen kieltämistä ja torjumista, oikeutta koulutukseen, avoimuutta ja joukkoviestimien sääntelyä, kansallisten ihmisoikeuselinten perustamista sekä taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien täytäntöönpanomekanismeja.

Vuoropuhelu on mahdollistanut seikkaperäisen ja avoimen näkemysten vaihdon erilaisista ongelma-aiheista. Se on tarjonnut EU:lle mahdollisuuden saada tietoa ihmisoikeuksista Kiinassa, lisännyt Kiinan päättäjien tietämystä kansainvälisistä normeista ja EU:n parhaista toimintatavoista ja auttanut luomaan molemminpuolista toivoa ja luottamusta.

Vuoropuhelu on johtanut muutamiin myönteisiin tapahtumiin. Kiina on ilmaissut sitoutuneensa yhteistyön laajentamiseen YK:n ihmisoikeusmekanismien kanssa, ennen muuta YK:n ihmisoikeusasiain päävaltuutetun (UNCHR), kidutus- ja koulutuserityisraportoijien ja mielivaltaisia pidätyksiä käsittelevän työryhmän puheenjohtajan kanssa, joskin sitoumukset on vielä pantava täysimääräisesti täytäntöön. Vuoropuhelu on mahdollistanut laajat mielipiteiden vaihdot yksittäisistä ihmisoikeuksien rikkomistapauksista, ja Kiinan tarjous välittää tietoja yksittäisistä tapauksista vuoropuhelukierrosten välillä on tervetullut edistysaskel. Tämän lisäksi EY:n ihmisoikeuksiin liittyviä tukiohjelmia on pantu täytäntöön valtaosin tyydyttävällä tavalla, ja Kiina on osoittanut valmiutensa harkita muitakin hankkeita, myös niinkin arkaluonteisista aiheista kuin poliisi- ja vankilaviranomaisten harjoittama kidutus.

Tästä huolimatta monilla aloilla keskustelut eivät kuitenkaan ole edistyneet mielekkäällä tavalla. Kiinan on vielä ilmoitettava selvä aikataulu kansalaisoikeuksista ja poliittisista oikeuksista tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen ratifioimiselle. Vaikka Kiina on ilmaissut halukkuutensa reagoida herkemmin EU:n huoliin kuolemanrangaistuksen käytöstä, hallinnollisesta säilöönotosta ja kidutuksesta, näillä aloilla ei ole tapahtunut merkittävää edistystä eikä EU:n jo pitkään toistettuihin pyyntöihin saada tilastotietoja kuolemanrangaistuksen käytöstä ole saatu vastausta. EU:n ja Kiinan välillä on yhä huomattavia näkemyseroja sanan-, uskonnon- ja yhdistymisvapaudesta. Sama koskee vähemmistöjen oikeuksien suojelua ja edistämistä erityisesti Tiibetissä ja Xinjiangissa. Pohjois-Koreasta Kiinaan tulleiden pakolaisten kysymys edelleen EU:n huolenaiheena.

Uudet toimintatavoitteet

Vuoropuhelun ja yhteistyön tulisi jatkossakin muodostaa EU:n pääasiallinen lähestymisväylä ihmisoikeustilanteen kohentamiseksi Kiinassa, joskaan tämä ei saa estää kommenttien ja huomioiden esittämistä muilla sopivilla foorumeilla. Vuoropuhelu pysyy uskottavana keskipitkän ja pitkän aikavälin vaihtoehtona vain silloin, kun tapahtuu todellista edistystä. On välttämätöntä parantaa vuoropuhelun jatkuvuutta. Vuoropuhelun täydennykseksi EU jatkaa ja tehostaa ihmisoikeuksiin ja hyvään hallintotapaan liittyviä yhteistyöhankkeita, kuten kansanvaltaa ja ihmisoikeuksia koskevaa eurooppalaista aloitetta, jonka erityinen kohdemaa Kiinasta on tullut vuonna 2003.

Kun Kiina on nyt sitoutunut merkittäviin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin uudistuksiin, oikeusvaltioperiaatteen tukemisessa tulisi käyttää ylhäältä alaspäin suuntautuvien aloitteiden lisänä kansalaisia osallistavia ruohonjuuritason toimia tavoitteena edistää uudistusten omaksumista. Ne ovat näet uudistusten vakaan ja onnistuneen toteuttamisen edellytys. Kansalaisjärjestöjä tarvitaan näin ollen entistä enemmän niiden muodosta riippumatta, ja ne ovat erityisen merkittäviä tuettaessa meneillään olevien uudistusten vuoksi heikompaan asemaan joutuneita yksilöitä ja yhteisöjä. Kiinan kansalaisyhteiskunnan vahvistamisen tulisikin kuulua EU:n ensisijaisiin tavoitteisiin.

Huomiota olisi myös kiinnitettävä työntekijöiden oikeuksiin, jotka kuuluvat käynnissä olevien uudistusten kohteena olevien alojen heikoimpiin. Tässä yhteydessä on tärkeää pyrkiä vahvistamaan yhteistyötä Kiinan ja kansainvälisen työjärjestön (ILO) välillä ILO:n normeihin, yleissopimuksiin ja suosituksiin sitoutumiseksi.

Ihmisoikeusvuoropuhelu

* Vuoropuhelun tasoa kohotetaan varaministeritasolle poliittisen vaikutuksen ja näkyvyyden lisäämiseksi.

* Keskitytään aiheisiin, joissa edistys on jäänyt erittäin vähäiseksi tähän mennessä, jotta keskeisistä kysymyksistä voidaan keskustella mielekkäämmin.

* Varmistetaan parempi jatkuvuus tehostamalla virallisissa vuoropuhelutapaamisissa esiin tulleiden kysymysten ja yksittäisten tapausten seurantaa, varsinkin järjestämällä säännöllisemmin työkokouksia Beijingissä EU:n troikan ja ulkoministeriön kesken vuoropuhelukierrosten välillä.

* Otetaan mukaan erilaisia vuoropuhelukumppaneita ja järjestetään tutustumiskäyntejä Beijingin ulkopuolelle.

* Hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti jäsenvaltioiden ja muiden osapuolten Kiinan kanssa käymien ihmisoikeusvuoropuhelujen yhteisvaikutus.

* Tehdään vuoropuhelusta mahdollisimman näkyvä ja avoin esimerkiksi tiedottamalla lehdistölle, kansalaisyhteiskunnalle ja Euroopan parlamentille jokaisen kierroksen päätyttyä.

* Jotta voidaan käytä todellista kaksisuuntaista vuoropuhelua ihmisoikeuskysymysten haasteista EU:ssa ja Kiinassa, vuoropuhelua täydennetään laajemmalla asiantuntijavaihdolla, johon osallistuvat paitsi korkeakoulujen opettajat ja valtiosta riippumattomat järjestöt myös suorittava taso, kuten poliisivirkamiehet ja vankilahenkilöstö.

Ihmisoikeuksiin tai hyvään hallintotapaan liittyvät yhteistyöohjelmat

* Keskitytään lujittamaan lakien ja oikeudellisten prosessien ymmärtämystä kansalaisten ja viranomaisten keskuudessa järjestämällä koulutusohjelmia ammattilaisille, kuten lakimiehille ja tuomareille sekä vankila- ja poliisiviranomaisille.

* Jaetaan EU:n asiantuntemusta yksittäisten valtioiden lainsäädännön saattamisesta kansainvälisten normien mukaiseksi.

* Edistetään edelleen ruohonjuuritason demokratiaa tukemalla Kiinan kokeiluja välittömän äänioikeuden käytöstä.

* Laajennetaan yhteistyöohjelmia uusille aloille, joita ovat kidutuksen estäminen, sananvapaus ja riippumattomat tiedotusvälineet, vähemmistöjen oikeuksien edistäminen, kansainvälinen rikostuomioistuin, kuolemanrangaistus ja työntekijöiden oikeudet.

* Otetaan huomioon ihmisoikeuksien tukeminen, mukaan luettuina taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset oikeudet ja naisten ja miesten tasa-arvoasiat, monialaisena aiheena kaikessa EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelmaan liittyvässä toiminnassa.

Kansalaisyhteiskunnan tukeminen

* Edistetään yhteydenpitoa ja vuoropuhelua Euroopan ja Kiinan kansalaisyhteiskunnan kesken noudattamalla suosituksia, jotka perustuvat Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ja Kiinan talous- ja sosiaalineuvoston välille syntyneeseen vuoropuheluun.

* Lievennetään sosioekonomisten uudistusten kielteisiä vaikutuksia tukemalla sellaisia kansalaisjärjestöjä, joiden tarkoituksena on edistää yhteiskunnan haavoittuvimpien ryhmien oikeuksia ja hyvinvointia.

* Annetaan tukea näillä aloilla hyödyntäen merkittäviä yhteistyöhankkeita, joiden tarkoituksena on erityisesti rakentaa kehittyvän kansalaisyhteiskunnan valmiuksia, luoda verkostoja Euroopan ja Kiinan kansalaisjärjestöjen välille ja kannustaa Kiinan valtiosta riippumattomia järjestöjä osallistumaan kansainvälisiin konferensseihin, joihin kansalaisyhteiskunnan edustajilla on vapaa pääsy.

3.3. Kiinan talouden avautumisen edistäminen kotimarkkinoilla ja ulkomailla

EU pitää Kiinan myönteistä ja kestävää talouskehitystä tärkeänä ja katsoo sen hyödyttävän koko maailmaa. EU:n tarkoituksena on edelleenkin varmistaa omasta puolestaan mahdollisimman tehokkaasti, että Kiina hallitsee siirtymisensä vakaaseen, vauraaseen ja avoimen yhteiskuntaan. EU kannattaa näin ollen vakaasti Kiinan lähentymistä maailmantalouteen ja on tukenut alusta alkaen varauksetta Kiinan hakemusta WTO:n jäseneksi. Samalla EU on pyrkinyt avustamaan Kiinaa maan sisäisessä uudistusprosessissa ja auttanut sitä voittamaan sen mukanaan tuomat haasteet. EU tarjoaa Kiinan vientituotteille avoimet ja vapaat markkinat sekä vahvistuneiden kaupallisten siteiden myötä syntyneen Euroopan pääoman, teknologian ja taitotiedon siirron. Lisäksi se tarjoaa Euroopan kokemuksen ja parhaat toimintatavat merkittävillä talous-, ympäristö- ja sosiaalialoilla.

Vastaavasti EU odottaa Kiinan toimivan rakentavan ja vastuuntuntoisen maailmantalouden toimijan tavoin täyttäen sen koon ja merkityksen edellyttämät tehtävät. Vapaan maailmanlaajuisen kauppajärjestelmän säilyttäminen ja kehittäminen on Kiinan omien pitkän aikavälin etujen mukaista. Kaikkien merkittävien toimijoiden tapaan Kiinan olisi näytettävä esimerkkiä pidättymällä protektionistisista reaktioista ja auttamalla estämään niitä muillakin tahoilla. Koska Kiina on itse hyötynyt merkittävästi maailmanlaajuistumiskehityksestä, sen tulisi vastineeksi avata vähitellen oma taloutensa WTO-jäsenyytensä edellyttämien sitoumusten mukaisesti ja niitä pitemmällekin. Kiinan, aivan kuten Euroopan unioninkin, olisi pyrittävä kaikin tavoin varmistamaan, että Dohan kehitysohjelmaan (Doha Development Agenda -DDA) kuuluva uusi WTO-neuvottelukierros on menestys.

Taustaa

Prosessi, jonka myötä Kiina lähentyy kohti maailmantaloutta, käynnistettiin vuonna 1978 ja huipentui Kiinan liittymiseen Maailman kauppajärjestön (WTO) jäseneksi 11. joulukuuta 2001. Tämä on eittämättä yksi lähihistorian merkittävimmistä tapahtumista, koska sen vaikutukset kantavat kauas kansainvälisen kaupan ulkopuolelle. Samalla kun se tukee Kiinan asemaa maailmanlaajuisena kauppavaltana, se lujittaa taloudellista ja yhteiskunnallista uudistusprosessia Kiinassa.

Asteittainen avautuminen maailmantalouteen on tehnyt Kiinasta yhden suurimmista maailmanlaajuistumiskehityksestä hyötyjistä. Vuonna 2002 Kiina ylsi maailman viidenneksi suurimmaksi kauppavallaksi. Sen viennin ja tuonnin arvo oli 620,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja sen ulkomaankauppa kasvoi 21,8 prosenttia, joka oli enemmän kuin minkään muun suuren kauppamaan ulkomaankaupan kasvu. Kiina ohitti Yhdysvaltojen maana, joka ottaa eniten maailmassa vastaan ulkomaisia suoria sijoituksia. Niiden arvo oli 52,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja kasvua oli 12,5 prosenttia.

Kiinan taloudelliset saavutukset ovat tehneet siitä alueensa talouskasvun veturin. Jatkaakseen talouskasvua ja yrittääkseen tyynnyttää valta-asemaansa joskus liitettyjä pelkoja Kiina edistää kauaskantoisia alueellisen taloudellisen yhdentymisen aloitteita, muun muassa ASEAN + 1 -ohjelmassa, jonka päämääränä on luoda kymmenen ASEAN-maan ja Kiinan kesken vapaakauppa-alue vuoteen 2010 mennessä.

Kiina on nähnyt paljon vaivaa täyttääkseen sen uutta roolia vastaavat odotukset maailman talousjärjestelmässä. Täyttääkseen WTO-jäsenyyttä koskevat sitoumukset se on alentanut tulleja kautta linjan ja sitoutunut toteuttamaan lakien ja määräysten perusteellisen tarkistuksen. Se on käynnistänyt myös merkittävän talousasioista vastuussa olevien valtion virastojen rakenneuudistuksen. Tästä huolimatta merkittäviä ongelma-alueita on edelleen olemassa, erityisesti avoimuuden puute talouspolitiikan alalla, liiaksi rajoittava ja raskas sääntely eräillä aloilla, uusien, tullien ulkopuolisten esteiden käyttöönotto sekä paikallista teollisuutta suosivan protektionistisen kulttuurin sitkeä jatkuminen, jonka vaikutuksesta WTO-jäsenyyden tavoitteena ollut vapautuminenkin voi jäädä aiottua pienemmäksi. Puolitoista vuotta sen jälkeen, kun Kiinasta tuli WTO:n jäsen, EU:n huolenaiheisiin WTO:n sääntöjen täytäntöönpanossa kuuluvat erityisesti markkinoille pääsyssä kohdatut ongelmat (kiintiöiden ja tariffikiintiöiden jakaminen), palvelut (rahoituspalvelut, televiestintä, rakentaminen), teollis- ja tekijänoikeuksien ja kansainvälisten standardien (sekä teollisuuden että terveyden- ja kasvinsuojelun alalla) noudattaminen.

WTO-jäsenyytensä jälkeen Kiinasta on tullut merkittävä toimija maailmanlaajuisessa kauppajärjestelmässä. Sen toiminta on entistä enemmän muutosvoimaista sen puolustaessa omia etujaan meneillään olevissa Dohan kehitysohjelman neuvotteluissa. Kun otetaan huomioon Kiinan panos dynaamisessa ja vapaassa kauppajärjestelmässä ja sen poliittinen tavoite edistää moninapaista, monenvälisten sääntöjen avulla hallittua maailmaa, sen edun mukaista on saattaa onnistuneesti ja määräajassa päätökseen Dohan neuvottelukierros, jonka ansiosta markkinoista tulee entistä avoimemmat, kehitysmaiden edut otetaan huomioon ja WTO:n säännöt kehittyvät edelleen. Jotta näissä neuvotteluissa edetään mahdollisimman ripeästi, EU toimii tiiviissä yhteistyössä Kiinan kaltaisten keskeisten toimijoiden kanssa tavoitteenaan lähentää näkemyksiä entistä enemmän toisiinsa ja hankkia taakseen Kiinan tuki erityisesti sääntöjä koskevissa asioissa, joista voidaan mainita investoinnit, kilpailu, kaupankäynnin helpottaminen ja julkisten hankintojen avoimuus.

Kun Kiinan sisäisessä taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa uudistuksessa on alkamassa vaikein vaihe, Kiinan tulevaisuudessa kohdattaviksi tulevat valtavat haasteet korostuvat. Uudistusten ja avautumisen myötä työttömyys ja vajaatyöllisyys ovat lisääntyneet huomattavasti. Alueelliset tuloerot sekä maaseudun ja kaupunkien erot ovat kasvamassa huolestuttaviin mittoihin. Huolimatta köyhyyden merkittävästä vähentymisestä viime vuosien talouskasvun seurauksena Kiinassa on yhä paljon köyhiä. Vuonna 1999 arvioitiin, että noin 213 miljoonaa kiinalaista eli 17 prosenttia väestöstä ja 18 prosenttia maailman köyhistä joutui selviytymään alle dollarilla päivässä. Yhtiö- ja rahoitusjärjestelmissä sekä sosiaaliturvassa esiintyviin vakaviin puutteisiin on puututtava. Keskipitkällä aikavälillä verotusjärjestelmää rasittaa tarve ylläpitää talouskasvua ja pitkällä aikavälillä tarve parantaa sosiaaliturvaa.

Taloudelliset ja kauppasuhteet EU:n ja Kiinan välillä ovat kehittyneet samassa tahdissa Kiinan tullessa maailmanlaajuisen talouskehityksen näyttämölle. Kiina ohitti vuonna 2002 Japanin EU:n toiseksi tärkeimpänä Euroopan ulkopuolisena kauppakumppanina kaupan määrän ylitettyä 115 miljardin euron rajan. EU:n markkinat ovat Kiinalle avoimet, mikä näkyy EU:n edelleen kasvavasta kauppavajeesta Kiinan kanssa. Vuonna 2002 se ylitti 47 miljardia euroa ja reilusti suurempi kuin minkään muun kumppanin aiheuttama vaje. EU on suuri Kiinaan investoiva alue, ja sen ulkomaiset suorat sijoitukset olivat 34 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuoden 2002 lopussa. [5]

[5] Lähde: Kiinan hallitus (MOFCOM/MOFTEC).

EU:n ja Kiinan taloudellisten ja kauppasuhteinen myönteinen yleiskehitys asettaa näillä aloilla esiin nousseet ongelmat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Silti kahdenvälisten neuvottelumekanismien lujittaminen on välttämätöntä, jotta kahdenväliset ongelmat ja huoli siitä, täyttääkö Kiina WTO-sitoumuksensa, voidaan poistaa nopeasti ja suhteita haittaamatta. Tehostettu vuoropuhelu sääntelyä koskevissa asioissa on tärkeää tullien ulkopuolisten esteiden poistamisessa ja kahdenvälisen kaupan edistämisessä. Kiinan WTO-sitoumusten täysimääräinen ja määräaikojen mukainen täyttäminen ja jäljellä olevien markkinoille pääsyn esteiden poistaminen ovat ratkaisevassa asemassa, kun halutaan varmistaa jatkuvan ja tasapainoisen molemminpuolisen kaupan kasvu, ja keskeisiä tekijöitä houkuteltaessa uusia eurooppalaisten suorien sijoitusten virtoja Kiinaan.

Vuoden 2001 tiedonannon toimintatavoitteiden täytäntöönpano

Vuoden 2001 tiedonannossa yksilöityjen käytännön toimien täytäntöönpanossa on edistytty hyvin. On perustettu EU:n verkosto seuraamaan Kiinan WTO-velvoitteiden täytäntöönpanoa. Kiinan viranomaisten kanssa on lisäksi käyty säännöllisiä ja tiiviitä neuvotteluja asiaan liittyvistä kysymyksistä. EU:n kauppakamari Kiinassa on aktivoitunut edelleen ja laajentanut toimintaansa. Siitä on tullut niin EU:n kuin Kiinankin viranomaisten keskeinen keskustelukumppani. Näiden välineiden avulla EU on saavuttanut edistystä eräissä tärkeissä nykyisissä ongelmakohdissa.

WTO:sta ja muista kaupan kysymyksistä käytävän säännöllisen vuoropuhelun ohella komissio ja Kiinan viranomaiset ovat aloittaneet yhdistetyn tutkimusprosessin Dohan kehitysohjelmaan kuuluvilla aloilla. Näin on löydetty molemmille osapuolille tärkeitä aloja ja yhteisiä näkemyksiä.

Kumpikin osapuoli on syventänyt alakohtaista vuoropuhelua politiikkaa ja sääntelyä koskevista kysymyksistä. Tässä yhteydessä on keskitytty aloille, jotka liittyvät Maailman kauppajärjestöön tai vaikuttavat Kiinan siirtymisprosessiin. Teollisuustuotteita koskevasta sääntelystä aloitettiin vuoropuhelu vuoden 2001 lokakuussa, ja sen yhteydessä käsitellään muun muassa standardointiin ja vaatimustenmukaisuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä. Ennestään toiminut televiestintätyöryhmä muutettiin vuoden 2001 syyskuussa laajemmaksi tietoyhteiskuntaryhmäksi, jonka toimeksianto sisältää nykyisellään koko tietoyhteiskunnan alan toimintatavat ja sääntelykehyksen. Erittäin menestyksellinen EU:n ja Kiinan tietoyhteiskuntaa käsittelevä yhteistyöfoorumi pidettiin Beijingissä huhtikuussa 2002. Ympäristöpoliittinen vuoropuhelu alkoi vuoden 2001 syyskuussa. Nykyisen energiatyöryhmän alaa laajennettiin kattamaan myös toimintatavat. EU:n ja Kiinan tutkimusyhteistyö tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan vuoden 1999 sopimuksen puitteissa on saavuttanut entistä enemmän menestystä. Tähän on vaikuttanut merkittävästi EU:n ja Kiinan yhteisen tiede- ja teknologiayhteistyön edistämistoimiston perustaminen Beijingiin vuoden 2001 puolivälissä. Vuodesta 2000 lähtien käynnistettyjen Kiinaa koskevien tutkimushankkeiden arvo on yhteensä yli 94 miljoonaa euroa. Helmikuussa 2003 Kiina aloitti kansainvälistä fuusiokoereaktori- tai lämpöydinkoereaktoriyhteistyötä koskevat liittymisneuvottelut, jotka ovat seuraava suuri askel fuusioenergian kehittämiseksi. Lisäksi on luotu ensimmäisiä yhteyksiä mahdollisen uuden vuoropuhelun aloittamiseksi henkilöresurssien kehittämisen alalla. Se kattaa myös koulutuksen, joka on uudistusten onnistumisen ja kestävyyden edellytys.

Uudet kahdenväliset sopimukset tärkeillä aloilla ovat nyt lähempänä. Meriliikennesopimus, joka oli ensimmäinen tällainen EU:n kolmannen maan kanssa solmima sopimus, allekirjoitettiin vuoden 2002 joulukuussa, ja Kiina on sen jo ratifioinut. Edistyminen on ollut nopeaa myös neuvotteluissa hyväksytyn matkakohteen asemaa (Authorised Destination Status - ADS) koskevan sopimuksen tekemiseksi. Se helpottaa kiinalaisten matkailijaryhmien matkoja Euroopan unioniin. Neuvottelut yhteistyösopimuksen aikaansaamiseksi satelliittinavigoinnin alalla Euroopan Galileo-ohjelman yhteydessä alkoivat toukokuussa 2003, ja yhteinen Kiinan ja Euroopan yhteinen satelliittinavigointiyhteistyökeskus avattiin Beijingissä helmikuussa 2003. Alustavia keskusteluja EU:n ja Kiinan tulliyhteistyötä ja keskinäistä hallinnollista avunantoa tulliasioissa koskevasta sopimuksesta on hiljattain tiivistetty kesäkuussa 2003 käytyjen korkean tason keskustelujen johdosta. Varsinaisen tulliyhteistyön ulkopuolisena yhteisenä tavoitteena on torjua petoksia ja tuoteväärennöksiä. Oletetaan, että sopimus saadaan tehdyksi vuoden 2004 puoliväliin mennessä. Neuvosto hyväksyi kesäkuussa 2003 tutkimusta ja ydinenergian rauhanomaista käyttöä koskevan sopimuksen neuvotteluohjeet, ja viralliset neuvottelut aloitetaan pian.

EU on tukenut Kiinaa sen pannessa täytäntöön WTO-sitoumuksiaan ja valmistautuessa Dohan kehitysohjelman neuvotteluihin kauppaan liittyvien yhteistyöhankkeiden avulla. Kiinan hallituksen ja hallinnon valmiuksien kehittämiseen tähtäävien nykyisten hankkeiden lisäksi piakkoin käynnistetään uusi 15 miljoonan euron hanke, joka on toistaiseksi laajin ohjelma lajissaan. Myös EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelmalla täydennetään osaltaan monia alakohtaisia vuoropuheluja ja vastataan talouden ja yhteiskunnan uudistamisesta aiheutuviin haasteisiin.

Uudet toimintatavoitteet

* Tehostetaan ja optimoidaan vuoropuhelun rakenteet laajasti määritellyllä talouden alalla ottaen huomioon Kiinan hallinnon rakenneuudistus. Tarkoituksena on varmistaa kummankin osapuolen asiaan liittyvien viranomaisten toiminnan tehokas koordinointi kaikilla tässä jaksossa tarkoitetuilla aloilla.

WTO, kauppa ja investoinnit

* Vahvistetaan WTO:n Dohan kehitysohjelman monenväliseen uuteen neuvottelukierrokseen liittyvää kahdenvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä laajentamalla sen kattavuus kaikkiin Dohan kehitysohjelman aiheisiin. Tavoitteena on helpottaa Kiinan osallistumista tuleviin WTO:n ohjelmiin, muodostaa liittoumia molempia osapuolia kiinnostavilla aloilla sekä luoda yhteyksiä teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välille.

* Lujitetaan Kiinan WTO-sitoumusten täytäntöönpanon seurantaa muun muassa seuraavilla tavoilla:

- hyödyntämällä parhaalla tavalla käytettävissä olevia komission ja jäsenvaltioiden resursseja tehostaen verkottumista ja tiedonvaihtoa Beijingin lähetystöjen ja EU:n jäsenvaltioiden kansallisten viranomaisten välillä

- laajentamalla yhteistyötä ja tietojenvaihtoa Euroopan ja kolmansien maiden teollisuuden kanssa

- kiinnittämällä huomio paitsi siihen, että Kiinan lait ja määräykset mukautetaan WTO:n sääntöjen mukaisiksi, myös siihen, että keskus-, alue- ja paikallisviranomaiset panevat ne täytäntöön ja noudattavat niitä täysimääräisesti

- vaikuttamalla EU:n panokseen WTO:n vuotuisessa Kiinan siirtymäkauden mekanismissa ja seuraamalla sitä. Näin saadaan selkeä luettelo seikoista, jotka ovat EU:n painopisteitä Kiinan WTO:n sääntöjen täytäntöönpanossa

- auttamalla Kiinaa panemaan täytäntöön WTO:n säännöt vierailujen, seminaarien, konferenssien, koulutuksen ja tutkimusten avulla asiaan liittyvien yhteistyöohjelmien puitteissa.

* Syvennetään vuoropuhelua Kiinan hallintoviranomaisten kanssa WTO:n sääntöjen täytäntöönpanosta sekä kahdenvälisistä kauppa- ja investointikysymyksistä kaikilla tasoilla, jotta saadaan aikaan tehokas varhaisen varoituksen järjestelmä ja tosiaikainen riitojenratkaisujärjestelmä.

* Seurataan alueellisia yhdentymisaloitteita, kuten ASEAN + 1 -aloitetta, sekä Kiinan ja kolmansien maiden kahdenvälisten vapaakauppa-alueiden perustamista koskevia aloitteita EU:n etujen turvaamiseksi varmistaen, että uudet sopimukset ovat täysin WTO:n sääntöjen ja toimintakehyksen mukaiset ja etteivät niihin liittyvät toimet haittaa Dohan kehitysohjelmaan liittyviä neuvotteluja.

* Aloitetaan erityinen vuoropuhelu teollis- ja tekijänoikeuksia koskevista kysymyksistä asianomaisten ministeriöiden ja teollis- ja tekijänoikeusvirastojen kanssa, koska näitä oikeuksia rikotaan jatkuvasti Kiinassa.

* Tuetaan Euroopan unionin kauppakamarin (EUCCC) kasvua Kiinassa, sen toiminta-alojen laajentumista ja vahvempaa läsnäoloa alueilla sekä nopeutetaan uusien EU:n jäsenvaltioiden yritysten ottamista mukaan EUCCC:n toimintaan.

* Tuetaan mahdollisia EU:n teollisuuden aloitteita, erityisesti Euroopan unionin kauppakamaria mutta myös Euroopan unioniin sijoittautuneita järjestöjä kuten EU:n ja Kiinan elinkeinoelämän järjestöjä (EUCBA) yhteisymmärryksen edistämiseksi ja yhteisten liiketoimintatapojen kehittämiseksi sekä säännöllisen vuoropuhelun aloittamiseksi kauppa- ja investointikysymyksistä Kiinan hallituksen ja teollisuuden kanssa vaikuttamalla osapuolten hallitusten kahdenväliseen vuoropuheluun.

* Vahvistetaan kauppaan liittyviä yhteistyöohjelmia:

- käynnistetään suunniteltuja suuria hankkeita WTO-tuen ja tietoyhteiskunnan aloilla

- jatketaan muita tilapäisiä toimia, kuten WTO-seminaareja, joihin myös komissio osallistuu

- tarkistetaan vuosia 2002-2004 sekä 2005 ja 2006 koskevien maaohjelmien kauppaa koskevan avun osuus, painoarvo ja toteutusmenetelmät muun muassa kaupan ja ympäristön aloilla.

* Hyödynnetään paremmin kauppaan liittyviä yhteistyöohjelmia EU:n ja Kiinan välisen vuoropuhelun tukemiseksi muun muassa kaupan ja investointien alalla käyttämällä parhaalla mahdollisella tavalla hyväksi nykyisten yhteistyöhankkeiden tarjoamia mahdollisuuksia (esimerkiksi pyöreän pöydän tapaamiset, joihin liike-elämän edustajat osallistuvat ja joita on suunniteltu meneillään olevassa rahoituspalveluhankkeessa).

* Aloitetaan neuvottelut yhteistyötä ja keskinäistä avunantoa tulliasioissa koskevasta sopimuksesta vuoden 2003 loppuun mennessä tavoitteena saada ne päätökseen vuonna 2004.

* Tutkitaan Kiinan virallinen pyyntö täyden markkinatalousaseman myöntämiseksi koko Kiinan taloudelle EY:n polkumyynnin vastaisen välineen puitteissa ottaen huomioon Kiinan edistyminen kohti EU:n noudattamia markkinatalouden kriteerejä, mistä on annettava näyttö kyseisessä pyynnössä. Suhtaudutaan vastaisuudessakin objektiivisesti yksittäisten kiinalaisten yritysten esittämiin pyyntöihin markkinatalouskohtelusta polkumyyntiä koskevissa tutkimuksissa.

* Hyödynnetään täysimääräisesti edut, jotka EU:n laajentuminen tuo EU:n ja Kiinan taloudellisiin siteisiin suhteen syventämiseksi edelleen ja lieventää Kiinan perusteettomia pelkoja kauppavirtojen aiheuttamista kielteisistä vaikutuksista. Huomioidaan laajentumisen vaikutukset ottamalla uudet EU:n jäsenvaltiot ja niiden toimialat mukaan tässä jaksossa lueteltuihin toimiin.

* Tutkitaan Kiinan pyyntö erityiskohtelusta EU:n yleisen tullietuusjärjestelmän (GSP) ympäristönsuojelua edistävien erityisten kannustusmenettelyjen puitteissa.

Alakohtaiset kysymykset

* Aloitetaan täysimääräisesti teollisuustuotteita koskeva menestyksellinen vuoropuhelu ottamalla mukaan teollisuuden ja muut kiinnostuneet osapuolet erityisesti puuttumalla tehokkaasti kummankin osapuolen mahdollisiin kaupan teknisiin esteisiin.

* Vahvistetaan äskettäin laajennettua tietoyhteiskuntaa koskevaa vuoropuhelua kattamaan sekä tietoyhteiskunta että viestinnän sääntelypolitiikka.

* Jatketaan ponnisteluja nykyisten elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien kiistakysymysten ratkaisemiseksi. Näiden ponnistelujen pohjalta vahvistetaan vuoropuhelua terveyden- ja kasvinsuojelustandardeista (SPS). Yhteisenä tavoitteena on varmistaa, että kauppaa käydään sellaisten standardien mukaisesti, jotka perustuvat tieteeseen ja ovat kansainvälisten sääntöjen mukaisia. Toteutetaan terveyden- ja kasvinsuojelustandardeihin liittyviä toimia, jotka kuuluvat suunniteltuihin kauppaan liittyviin yhteistyöohjelmiin ja tutkitaan vaihtoehtoja tämän alan tukemiseksi edelleen. Jatketaan aloitetta vuoropuhelun käynnistämiseksi Kiinan kanssa kilpailupolitiikasta.

* Saatetaan päätökseen meneillään olevat neuvottelut sopimuksesta, joka koskee viisumeita ja muita vastaavia seikkoja kiinalaisten matkailijaryhmien matkoilla Euroopan unioniin (sopimus hyväksytyn matkakohteen asemasta) viimeistään vuoden 2003 lopussa, ja helpotetaan tällä tavoin Kiinan kansalaisten matkailua EU:ssa.

* Syvennetään nykyisiä toimintatapoja koskevia vuoropuheluita ympäristöstä ja energiasta, ja täydennetään niitä panemalla täytäntöön suunniteltuja yhteistyöhankkeita ympäristöalan valmiuksien kohentamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Helpotetaan ensisijaisten tavoitteiden määrittelyä tulevaa yhteistyötä varten tällä alalla siten, että komissio osallistuu Kiinan ympäristöä ja kehitystä koskevan kansainvälisen yhteistyön neuvoston toimintaan.

* Aloitetaan viralliset neuvottelut ydinalan tutkimusyhteistyösopimuksesta mahdollisimman pian vuoden 2003 aikana sopimuksen tekemiseksi nopeasti.

* Laajennetaan edelleen vuonna 1999 tehtyyn EY:n ja Kiinan tiede- ja teknologiasopimukseen sisältyvää yhteistyötä hyödyntämällä parhaalla tavalla EY:n kuudennen puiteohjelman tarjoamia uusia mahdollisuuksia mukaan luettuina bioteknologia ja digitaalinen olympiahanke Beijingiä 2008 varten. Pidetään toinen korkean tason Kiinan ja Euroopan T&K- ja innovaatiofoorumi Beijingissä vuoden 2004 toisella puoliskolla.

* Tuetaan Kiinan kiinnostusta liittyä kansainväliseen fuusiokoereaktori- ja lämpöydinkoereaktoria (ITER) koskevaan tutkimushankkeeseen ja jatketaan neuvotteluja sopimuksen aikaansaamiseksi ITER:in yhteisestä täytäntöönpanosta vuoden 2003 loppuun mennessä.

* Jatketaan neuvotteluja EU:n ja Kiinan sopimukseksi yhteistyöstä EU:n maailmanlaajuista satelliittinavigointia koskevan Galileo-ohjelman puitteissa. Tarkoituksena on tehdä sopimus viimeistään vuoden 2003 lopussa. Tavoitteena on Kiinan tuleminen ohjelman täysimääräiseksi kumppaniksi sekä investoinnit Galileo-yhteisyrityksen kautta.

Talouden ja yhteiskunnan uudistaminen

* Tuetaan edelleen Kiinan uudistusprosessia eri aloilla vuoropuhelun ja yhteistyön avulla, missä yhteydessä hyödynnetään parhaalla tavalla EU:n ehdokasmaiden vastaavista siirtymäprosesseista saatuja kokemuksia.

* Jatketaan aloitetta käynnistää toimintatapoja koskeva vuoropuhelu koulutuksen ja henkilöresurssien kehittämisen alalla ottaen opetusministeriö täysimääräisesti mukaan vuoropuheluun.

* Ryhdytään kokemustenvaihtoon kummankin osapuolen aluepolitiikasta vastaavien asianomaisten viranomaisten välillä. Tarkoituksena on edistää toimia, joilla kavennetaan Kiinan sisäisiä alueellisia eroja sekä kaupunkien ja maaseudun välistä kahtiajakoa.

* Toteutetaan suunniteltu yhteistyöhanke sosiaaliturvauudistuksen tukemiseksi ja kehitetään uusia ohjelmia henkilöresurssien kehittämisen alalla.

* Aloitetaan uusi vuoropuhelu teollisuuspolitiikasta molempien osapuolten liiketoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi ja sääntelykehyksiä koskevan keskinäisen yhteisymmärryksen lisäämiseksi.

* Edistetään tietojen ja kokemusten vaihtoa makrotaloudellisista kysymyksistä, kuten eurosta, valuuttapolitiikasta, Kiinan talouden uudistusprosessista ja muista molempia osapuolia kiinnostavista aiheista.

* Pyritään ottamaan kansalaisyhteiskunta entistä tiiviimmin mukaan nykyiseen ja uuteen tietojen ja kokemusten vaihtoon esimerkiksi ympäristönsuojelun alalla.

3.4. EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelma - EU:n tavoitteita tukeva ja molempia osapuolia hyödyttävä kumppanuus

Taustaa ja vuoden 2001 tiedonannon toimintatavoitteiden täytäntöönpano

Komissio hyväksyi Kiinaa koskevan maakohtaisen strategia-asiakirjan kaudelle 2002-2006 ja maaohjelman kaudelle 2002-2004 helmikuussa 2002. Ohjeellinen rahoitus maakohtaisen strategia-asiakirjan ajaksi on korkeintaan 250 miljoonaa euroa. Edellä mainitut ohjelmat ovat merkittävä askel kohti sellaista lähestymistapaa, jossa keskitytään tukemaan kaikkia EU:n yleistavoitteita Kiinan-politiikan puitteissa molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Tämän politiikan mukaisesti Kiinan maakohtaisessa strategia-asiakirjassa käsitellään kolmea alla mainittua erityistavoitetta, joiden laaja-alaisena tarkoituksena on auttaa Kiinaa sen uudistusprosessissa ja hyödyntää EU:n erityistä lisäarvoa muihin lahjoittajiin verrattuna:

- Tuetaan yhteiskunnan ja talouden uudistusprosessia (WTO:n sääntöjen täytäntöönpano, tietoyhteiskunta, sosiaaliturvan uudistaminen, henkilöresurssien kehittäminen).

- Tuetaan ympäristönsuojelua ja kestävää kehitystä (vesivarojen ja luonnon monimuotoisuuden suojelu).

- Tuetaan hyvää hallintotapaa ja oikeusvaltioperiaatetta (laiton siirtolaisuus, kansalaisyhteiskunnan tukeminen).

Sen lisäksi, että kansallisen ohjelman yhteydessä harjoitettavaan yhteistyöhän myönnetään noin 260 miljoonaa euroa monivuotisia rahoitussitoumuksia, on huomattava, että Kiina on merkittävä osallistuja ja edunsaaja monissa EU:n rahoittamissa Aasian alueellisissa ohjelmissa. Näihin kuuluvat EU:n Asia Pro Eco -ohjelma talouden alojen ympäristövaikutusten parantamiseksi, Asia Invest -ohjelma liikekumppanuuksien edistämiseksi, Asia-IT&C-ohjelma, josta myönnetään rahoitusta molempia osapuolia hyödyttäville Euroopan ja Aasian välisille kumppanuuksille, sekä korkea-asteen oppilaitosten verkottumista edistävä Asia-Link-ohjelma.

Näistä Aasian laajuisista ohjelmista Kiina osallistuu tällä hetkellä 35-50 prosenttiin kaikista rahoituksen saaneista ehdotuksista ja on mukana toimissa, joiden EU:n rahoitusosuus on noin 21 miljoonaa euroa.

EU:n ja Kiinan laajennetun yhteistyön edellyttämän toimintaympäristön laadinnassa on edistytty huomattavasti, erityisesti viemällä päätökseen kahdenvälisten hankkeiden valmistelu- ja johtovastuun siirtäminen komission päätoimipaikasta Beijingin-lähetystöön - lähetystön henkilöstöresursseja on samalla vastaavasti vahvistettu - ja koordinoimalla toimintaa jäsenvaltioiden ja muiden lahjoittajien kesken. Tämän ohella yhteistyöohjelman keskittäminen muutamille laaja-alaisille avainsektoreiden toiminta-alueille kasvattaa ohjelman vaikutuksia ja tehoa pitkällä aikavälillä.

Kauden 2002-2004 maaohjelman täytäntöönpanossa on kuitenkin ollut viiveitä ja vaikeuksia. Ne johtuvat osin Kiinan yhteydessä käsiteltävien aiheiden monimutkaisuudesta ja arkaluonteisuudesta - esimerkkinä suunniteltu laitonta siirtolaisuutta koskeva ohjelma - ja osin siitä, ettei Kiina ole vielä täysin sisäistänyt sitä koskevan maakohtaisen strategia-asiakirjan ja maaohjelman ohjelmointityössä noudatettavaa yhteistyötapaa kaikilla tasoilla. Sen on siis tehostettava ministeriöiden välistä koordinointia ja tehtävien määrittelyä.

Edellä mainittu seikka on muodostumassa yhä suuremmaksi rajoitukseksi ohjelman täytäntöönpanon kannalta. EY:n pääasiallinen keskustelukumppani Kiinan hallituksen puolelta on kauppaministeriö, ja ohjelman suunnittelun ja täytäntöönpanon koordinointi on ollut tarkoituksenmukaista keskittää sinne. Kun EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelman painopiste siirtyy nyt perinteisistä kehityshankkeista alakohtaisiin toimiin, joissa noudatetaan entistä useammin EU:n politiikkojen mukaisia linjauksia, eri alojen ministeriöiden on osallistuttava toimintaan laajemmin. Vaikka kauppaministeriö jatkaakin koko ohjelmaa koordinoivassa tehtävässään, vastuuta yksittäisten toimien valmistelusta ja toteuttamisesta tulisi yleisesti siirtää entistä enemmän eri alojen ministeriöille.

Vaikka maaohjelman puitteissa onkin edistytty WTO:n sääntöjen täytäntöönpanon, ympäristön ja kansalaisyhteiskunnan tukemisessa jotakuinkin suunnitelmien mukaisesti, muiden alojen toimien viivästyminen aiheuttaa niiden painottumisen maaohjelman voimassaoloajan loppuvaiheeseen. Tämä on ilman muuta suuri haaste huolimatta siitä, että nyt päätökseen saatetun vastuiden hajauttamisen odotetaankin nopeuttavan sitoumuksia ja täytäntöönpanoa.

Nämä seikat otetaan huomioon parhaillaan meneillään olevassa Kiinaa koskevan maakohtaisen strategia-asiakirjan ja maaohjelman väliarvioinnissa. Vaikka maakohtainen strategia ja siitä johdetut yhteistyön painopistealueet ovatkin edelleen täysin perusteltuja ja vastaavat niin yhteisön kuin Kiinan uuden johdonkin harjoittamaa politiikkaa, maaohjelmaa on arvioitava perusteellisesti tarvittavien mukautusten tekemiseksi ja tarkistettujen, varmasti saavutettavissa olevien tavoitteiden määrittelemiseksi.

Uudet toimintatavoitteet

* Päätetään Kiinaa koskevan maakohtaisen strategia-asiakirjan ja kauden 2002-2004 maaohjelman väliarviointi vuoden 2003 jälkipuoliskolla.

* Valmistellaan uusi maaohjelma kaudelle 2005-2006 vuoden 2004 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä niiden kokemusten pohjalta, joita on saatu kauden 2002-2004 maaohjelman täytäntöönpanosta. Samalla pidetään huomio edelleen kautta 2002-2006 koskevan maakohtaisen strategian yleisissä puitteissa määritellyissä tavoitteissa. Näin otetaan huomioon muun muassa kauppaan liittyvä tekninen apu.

* Varmistetaan asianmukainen näkemystenvaihto Kiinan viranomaisten kanssa uuden maaohjelman valmisteluissa viranomaisten vastuun lisäämiseksi ja toimeenpanon helpottamiseksi.

* Varmistetaan Kiinan viranomaisten kanssa monivuotisen ohjelmoinnin soveltaminen vuotuisen ohjelmoinnin sijaan Kiinan maakohtaiseen strategia-asiakirjaan perustuvassa EY:n yhteistyössä.

* Parannetaan hankkeiden ja ohjelmien valmistelun ja täytäntöönpanon koordinointia antamalla eri alojen ministeriöille entistä enemmän vastuuta.

* Varmistetaan koordinoitu lähestymistapa maaohjelman ja lukuisten siihen liittyvien Kiinaa koskevien horisontaalisten tukiohjelmien täytäntöönpanon kesken, erityisesti kansanvaltaa ja ihmisoikeuksia koskevan eurooppalaisen aloitteen (EIDHR) ja valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevien budjettikohtien osalta.

* EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelman merkityksen lisäämiseksi EU:n Kiinan-politiikan tukivälineenä syvennetään vuoropuhelua yhteistyöasioista erityisesti laajemmassa yhteydessä EY:n ja Kiinan sekakomiteassa.

3.5. EU:n profiilin nostaminen Kiinassa

EU:n ja Kiinan suhteiden kehittyminen edellyttää kumppanien välistä parempaa ymmärtämystä. Suhteiden kasvu sekä molemminpuoliset muutokset, kuten Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön ja EU:n laajentuminen, edellyttävät nekin EU:n viestintästrategian arviointia ja tarkistamista. Yksittäisten Kiinan kansalaisten entistä helpompi pääsy tietolähteisiin tietoteknologian, televiestinnän ja ulkomaanmatkailun kehittymisen ansiosta on oiva tilaisuus parantaa EU:n näkyvyyttä.

Myös Kiinan geopoliittinen näkemys moninapaisesta maailmasta ja Kiinan suhtautuminen Euroopan unioniin yhä merkittävämpänä kumppanina luovat myönteisen ympäristön EU:n näkyvyyden parantamiseksi. EU:n näkyvyyden parantamiseen Kiinassa on kuitenkin panostettava enemmän. EY:n Beijingin-suurlähetystö, jäsenvaltiot sekä muut toimijat, kuten Euroopan unionin kauppakamari, ovat tehneet arvokasta työtä nostaessaan EU:n profiilia päivittäisessä yhteydenpidossa, levittäessään tietoa ja julkaisuja ja järjestäessään julkisia tapahtumia.

EU:n ja Kiinan suhteiden ja poliittisen vuoropuhelun pitkän aikavälin kestävyyden varmistamisen kannalta on olennaisen tärkeää, että EU:n näkyvyys Kiinassa paranee sekä kansalaisten että maan johtajien keskuudessa. Tätä varten olisi painotettava esimerkiksi seuraavassa lueteltuja keskeisiä sanomia:

- EU, joka on kansainvälisten suhteiden maailmanlaajuinen toimija, yhtyy Kiinan ilmaisemaan huoleen tasapainoisemmasta, tehokkaaseen monenvälisyyteen perustuvasta maailmanjärjestyksestä ja haluaa Kiinan osallistuvan vastuuntuntoisena suurvaltana maailmanlaajuisten kysymysten hallintaan.

- EU kannattaa yhteisiä arvoja, joista keskeisimpiä ovat demokratia, ihmisoikeudet ja konfliktien rauhanomainen ratkaisu monenvälisten mekanismien avulla. EU:n ainutlaatuinen olemassaolon oikeutus ja toimielimet erottavat sen muista perinteisistä alueellisista organisaatioista.

- Onnistuneen alueellisen yhdentymisen ja oikeusvaltioperiaatteen mukaisen hallinnon malliesimerkkinä EU kannattaa Kiinassa meneillään olevia uudistuksia ja on valmis auttamaan Kiinaa vastaamaan sen talouden ja yhteiskunnan siirtymävaiheen nykyisiin haasteisiin.

- EU on maailmanlaajuisesti merkittävä kauppavalta ja markkina-alue. Se tahtoo vahvistaa kauppaa Kiinan kanssa ja auttaa Kiinaa lähentymään entisestään kohti maailmantaloutta.

Sisällöltään yhtenäisten viestien ohella politiikan koheesio EU:n sisällä on ratkaiseva tekijä parannettaessa EU:n näkyvyyttä Kiinassa. Viestintästrategiat sekä EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelma tulisi näin ollen liittää tiiviisti EU:n laajempiin toiminnallisiin tavoitteisiin, jotta valmistetaan kokonaisvaltainen toiminnan johdonmukaisuus. Yhtä tärkeää on varmistaa jäsenvaltioiden toimien yhdenmukaistaminen myös viestinnän ja yhteistyön aloilla.

Molemminpuolisen ymmärtämyksen parantamiseksi on toteutettava toimia henkilötason yhteydenpidon edistämiseksi lisäämällä matkailija-, koulutus- ja kulttuurivaihtoa.

Taustaa ja vuoden 2001 tiedonannon toimintatavoitteiden täytäntöönpano

Euroopan unionia koskevaa tiedotustoimintaa on tehostettu EY:n Beijingin-lähetystössä. Kohdennetut viestintätoimet, kuten laaja euroa koskeva kampanja, ovat tavoittaneet monilukuisen yleisön Kiinassa. Taloudellisten ja henkilöstöresurssien vahvistaminen jatkuu, mutta ne ovat edelleen niukat. Lähetystön verkkosivusto toimii nyt kokonaisuudessaan sekä englanniksi että kiinaksi. Kiinalaisten lehtimiesten ryhmä- ja yksittäiset vierailut Brysselissä ovat jatkuneet. Useimpiin EU:n ja Kiinan yhteistyöohjelmiin kuuluu nyt julkistamistoimia.

Myös henkilötason yhteydenpitoa sekä koulutus- ja kulttuurivaihtoa on tehostettu. EU:n vierailuohjelma on yhä hyödyllinen keino Kiinan päättäjien ja mielipidejohtajien saamiseksi Brysseliin hankkimaan ensi käden tietoa Euroopasta. EY:n Beijingin-lähetystö on tiivistänyt yhteyksiään akateemisiin piireihin järjestämällä sarjan pyöreän pöydän kokouksia EU:n merkkihenkilöiden vierailujen yhteydessä ja käynnistämällä ohjelman Eurooppa-tutkimuksen keskuksia koskevan ohjelman (ESCP). Kulttuurin alalla EY:n lähetystö ja jäsenvaltiot ovat koordinoineet osallistumistaan muun muassa Shanghain kansainvälisten filmifestivaalien kaltaisiin tapahtumiin.

Uudet toimintatavoitteet

* Tehdään kyselytutkimus kiinalaisyleisön käsityksistä Euroopan unionista, jotta saadaan selville tietotarpeet ja tiedonpuutteet ja pystytään helpommin valmistelemaan kohdennettua toimintaa.

* Parannetaan EU-tuntemusta ja -tietämystä Kiinassa tarjoamalla kokonaisvaltaista ja ajantasaista tietoa EU:n politiikoista erityisesti Internetin ja audiovisuaalisten viestinten välityksellä keskittymällä erityisesti laajentumiseen ja EU:n toimielinten kehitykseen, esimerkiksi laajentumista käsittelevän kiertävän näyttelyn avulla. Laajennetaan tiedonvälitystä Beijingistä Kiinan tärkeimpiin kaupunkeihin.

* Julkaistaan järjestelmällisesti lehdistötiedotteita ja/tai pidetään lehdistötilaisuuksia Beijingissä tärkeiden kokousten aikana, esimerkiksi huippukokousten, sekakomiteoiden ja ihmisoikeusvuoropuhelun kierrosten yhteydessä. Yritetään löytää yhteisymmärrys kiinalaisten osapuolten kanssa yhteisten julistusten antamiseksi, erityisesti EU:n ja Kiinan huippukokousten jälkeen.

* Harkitaan vuotuisten pyöreän pöydän kokousten järjestämistä vuorotellen Kiinassa ja EU:n alueella. Niihin kutsuttaisiin kiinalaiset ja eurooppalaiset lehtimiehet sekä EU:n merkkihenkilöitä.

* Kohennetaan tiedotuspolitiikkaa koskevaa yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa sen varmistamiseksi, että EU:n keskeiset viestit sisällytetään aina, kun se on mahdollista, kahdenvälisten korkean tason Kiinan-vierailujen julkisiin osuuksiin.

* Lisätään EU:n ja Kiinan yhteistyötä koskevaa tietoisuutta Kiinassa esimerkiksi sisällyttämällä tiedotustoiminta järjestelmällisesti yhteistyöhankkeiden soveltamisalaan, hankkeisiin osallistuvien journalistien vierailuilla paikalle ja lisäämällä hankkeiden osallistumista liike-elämän ja akateemisen alan messuille ja näyttelyihin, myös aluetasolla.

* Lujitetaan henkilötason yhteydenpitoa edelleen hyödyntämällä yhteistyötoimintaa Euroopan ja Kiinan valtiosta riippumattomien järjestöjen ja työmarkkinaosapuolten välisten yhteyksien tukemiseksi, vahvistamalla yhteydenpitoa Eurooppa-opintoja järjestäviin yliopistoihin ja kehittämällä kulttuuri-, koulutus- ja tutkimusaloitteita osana nykyisiä tai suunniteltuja EU-ohjelmia kuten Erasmus Mundus -ohjelmaa ja Marie Curie -apurahajärjestelmää kannustaen samalla opiskelijoita, tutkijoita ja Kiinan yliopistoja osallistumaan näihin ohjelmiin.

4. SUHTEIDEN MEKANISMIEN PARANTAMINEN

EU:n ja Kiinan vuoropuhelun laajentaminen ja syventäminen eri aloilla on tuonut esiin tarpeen tehostaa ja kehittää edelleen maiden välisten suhteiden nykyistä institutionaalista rakennetta, erityisesti eri tasoilla järjestettävien ja eri aloja käsittelevien kokousten välistä yhteisvaikutusta, ja korostaa vuoropuhelun laatua määrän sijasta. Edeltävissä jaksoissa on esitetty ehdotuksia vuoropuhelun tehokkuuden parantamiseksi politiikan, talouden ja muiden aiheiden alalla. Kokemuksesta tiedetään, että tarvitaan myös EU:n ja Kiinan suhteiden koko kirjon tehokasta korkean tason koordinointia, ennen kaikkea parannuksia vuoropuhelun eri osa-alueilla, ja pyrittäessä EU:n yleistavoitteeseen eli kokonaisvaltaisen kumppanuuden luomiseen Kiinan kanssa kaikilla aloilla. Tämä yleistavoite puhuu myös korkean tason kokousten profiilin nostamisen ja näkyvyyden parantamisen puolesta.

Tätä varten ehdotetaan seuraavia toimia:

* Ministeritason huippukokouksissa ja tapaamisissa tulisi keskittyä rajattuun määrään ensisijaisia strategisia tavoitteita. Näin lisätään EU:n ja Kiinan huippukokousten ja ministeritapaamisten strategista merkitystä, lisätään mahdollisuuksia vapaaseen vuoropuheluun valikoiduista aiheista ja saada käytännön tuloksia ja osaltaan lisätään niiden poliittista näkyvyyttä.

* EU:n ja Kiinan erilaisten korkean tason foorumien tehtävänmäärittelyjä olisi mukautettava ja selkeytettävä, jotta tehtävät ja vastuut voidaan jakaa paremmin niiden kesken:

- Huippukokouksissa tulisi käsitellä suhteiden koko kirjoa. Niissä käsiteltävien kysymysten olisi kuitenkin pääasiassa lisättävä suhteiden poliittista käyttövoimaa ja kuvastettava yhteistä näkemystä yleismaailmallisista poliittisista ja muista asioista.

- Ulkoministerien troikan tulisi käsitellä sekä poliittisia ja ihmisoikeuskysymyksiä että tarpeen mukaan valittuja kaupan ja eri alojen aiheita.

- EY:n ja Kiinan sekakomitean ohjaavaa roolia olisi vahvistettava niin, että se kattaa talouden alueen laajemmin eli kaupan ja investoinnin aiheiden lisäksi myös nopeasti laajenevan alakohtaisen vuoropuhelun ja EY:n ja Kiinan yhteistyöohjelman. Näin saataisiin paras yhteisvaikutus kyseisen kolmen alan kesken. Tämän vuoksi asianomaisten ministeriöiden osallistumista sekakomitean toimintaan olisi tehostettava.

- Aluejohtajien troikan tulisi keskittyä EU:n ja Aasian taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen sekä alueellisiin kriiseihin.

- Poliittisten asiain päälliköiden troikan tulisi käsitellä maailmanlaajuisesti merkittäviä poliittisia ja muita aiheita.

* Jotta huippukokousten ohjaava ja kannustava vaikutus olisi tehokas suhteiden kaikilla aloilla, ne voitaisiin mahdollisuuksien mukaan järjestää erillisinä eikä toistensa yhteydessä. Näin varmistetaan, että niihin varataan riittävästi aikaa, ja lisätään samalla näkyvyyttä.

* Samasta syystä ja suhteiden kasvavan merkityksen esiin tuomiseksi voitaisiin harkita huippukokousten tason kohottamista presidenttitasolle.

* Kiinan presidentti Hu Jintao olisi kutsuttava piakkoin vierailulle Brysseliin ja EU:n tärkeimpien johtajien, mukaan luettuna komission puheenjohtajan Romano Prodin, vastavierailu Beijingiin olisi järjestettävä EU:n ja Kiinan suhteiden kasvavan poliittisen painoarvon julkituomiseksi.

Liite 1

EU:n ja Kiinan vuoropuhelu

>TAULUKON PAIKKA>

Liite 2

EU:n kauppa muun maailman ja Kiinan kanssa (miljoonaa euroa)

(lukuihin ei sisälly EU:n sisäinen kauppa)

Lähde: EUROSTAT (COMEXT)

>VIITTAUS KAAVIOON>

EU:n tuonti

>VIITTAUS KAAVIOON>

EU:n vienti

>VIITTAUS KAAVIOON>

Kiinan kauppa tärkeimpien kauppakumppanien kanssa (miljardia USD)

Lähde: Kiinan hallitus (MOFCOM / MOFTEC)

>VIITTAUS KAAVIOON>

Kiinan tuonti

>VIITTAUS KAAVIOON>

Kiinan vienti

>VIITTAUS KAAVIOON>

Ulkomaiset suorat sijoitukset Kiinassa

Lähde: Kiinan hallitus (MOFCOM / MOFTEC)

Uudet ulkomaiset suorat sijoitukset (miljardia USD)

>VIITTAUS KAAVIOON>

Osuus ulkomaisista suorista sijoituksista

>VIITTAUS KAAVIOON>

Ulkomaiset suorat kokonaissijoitukset (varastot vuoden 2002 lopussa)

>VIITTAUS KAAVIOON>

LIITE 3

EU:N JA KIINAN YHTEISTYÖHANKKEET

Luettelossa mainitut hankkeet rahoitetaan seuraavista talousarvion luvuista:

B7-3 Yhteistyö Aasian kehitysmaiden kanssa

B7-7 Demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskeva eurooppalainen aloite

B7-6000 Yhteisön osallistuminen valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamiin toimiin

B7-6212 Terveyteen liittyvät ohjelmat ja HIV:n/aidsin torjunta

TÄYTÄNTÖÖNPANOVAIHEESSA OLEVAT HANKKEET JA OHJELMAT

>TAULUKON PAIKKA>

ALUEELLISET OHJELMAT, JOIHIN KIINAN VIRANOMAISET OSALLISTUVAT (1)

>TAULUKON PAIKKA>

(1) Kiina osallistuu myös alueelliseen ohjelmaan ASEM Trust Fund II (rahoituksen kokonaismäärä 20 miljoonaa euroa)

ja saa EY:n tukea Aasian ja Euroopan säätiölle (kokonaisrahoitus 3,5 miljoonaa euroa)

VALMISTEILLA OLEVAT HANKKEET JA OHJELMAT

>TAULUKON PAIKKA>