52003AR1010(01)

Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös monivuotisesta ohjelmasta (2004–2006) tieto- ja viestintätekniikan tehokkaaksi integroimiseksi yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestelmiin Euroopassa (eLearning-ohjelma)"

Virallinen lehti nro C 244 , 10/10/2003 s. 0042 - 0046


Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös monivuotisesta ohjelmasta (2004-2006) tieto- ja viestintätekniikan tehokkaaksi integroimiseksi yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestelmiin Euroopassa (eLearning-ohjelma)"

(2003/C 244/09)

ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi monivuotisesta ohjelmasta (2004-2006) tieto- ja viestintätekniikan tehokkaaksi integroimiseksi yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestelmiin Euroopassa (eLearning-ohjelma) (KOM(2002) 751 lopullinen - 2002/0303 (COD)),

ottaa huomioon neuvoston 22. tammikuuta 2003 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 265 artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

ottaa huomioon puheenjohtajansa 26. kesäkuuta 2002 tekemän päätöksen antaa lausunnon laatiminen "kulttuuri ja koulutus" -valiokunnan tehtäväksi,

ottaa huomioon puheenjohtajansa 28. helmikuuta 2003 alueiden komitean työjärjestyksen 40 artiklan 2 kohdan nojalla tekemän päätöksen nimetä Sauvon kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Varsinais-Suomen liiton valtuuston puheenjohtaja Risto Ervelä (FIN, ELDR) yleisesittelijäksi laatimaan kyseisen lausunnon,

hyväksyi 9.-10. huhtikuuta 2003 pitämässään 49. täysistunnossa (huhtikuun 10. päivän kokouksessa) yksimielisesti seuraavan lausunnon.

1. Alueiden komitean näkemykset

Alueiden komitea

1.1. katsoo, että tieto- ja viestintätekniikan luova ja innovatiivinen käyttö parantaa eurooppalaisten koulutusjärjestelmien laatua, ja pitää komission ehdotusta monivuotisesta eLearning-ohjelmasta tärkeänä elementtinä tässä kehityksessä.

1.2. kiinnittää huomiota alue- ja paikallisviranomaisten tärkeään rooliin opetuksessa ja koulutuksessa ja katsoo näiden tiiviin osallistumisen ohjelman toteuttamiseen olevan tavoitteiden saavuttamisen edellytys.

1.3. korostaa, että kaikkien opiskelijoiden ja oppilaitosten on päästävä hyödyntämään tietoyhteiskunnan mahdollisuuksia, ja korostaa tämän tavoitteen toteutumisen olevan erityisen vaikeaa alueilla, joilla on sijainnista tai yhdyskuntarakenteesta johtuvia erityishaasteita, kuten eristyneillä ja ulkoalueilla; sama koskee myös alueita, joilla ei ole riittävästi perusrakenteita, joilla on niukasti määrärahoja rakentaa ja ylläpitää infrastruktuureja, joilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia hyödyntää tietoa jne.

1.4. toteaa, että Euroopassa on alueiden ja paikallisyhteisöjen kesken merkittäviä eroja tietoliikennepalveluiden tarjonnassa, mikä omalta osaltaan aiheuttaa ja saattaa edelleen kärjistää eroja ohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.

1.5. katsoo uusien jäsenmaiden mahdollisuuden osallistua ohjelmaan jo ennen jäsenyyttä tukevan hyvin laajentumisen yleisiä tavoitteita.

1.6. toteaa ruohonjuuritason toimijoiden (kuten alue- ja paikallisviranomaiset, kansalaisjärjestöt, yritykset) yhteistyöllä olevan tärkeän roolin ohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.

1.7. korostaa työelämän valmiuksien saavuttamisen olevan yksi koulutuksen keskeisistä tavoitteista ja katsoo tämän edellyttävän tiivistä koulutuksen ja yritysten yhteistyötä, sillä vaadittavat taidot muuttuvat nopeasti osaamiseen perustuvassa tietoyhteiskunnassa.

1.8. toteaa, että uutta oppimisympäristöä luotaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota sisältötuotantoon ja oppimisen laatuun unohtamatta kuitenkaan koulutuksen humaaneja päämääriä ja ihmisten keskinäisen kanssakäymisen tärkeyttä.

1.9. korostaa, että tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa ja toisaalta tekniikan käyttötaitojen opettaminen ovat eri asioita, ja katsoo tältä osin komission ehdotuksessa olevan käsitteellistä epäselvyyttä.

1.10. pitää välttämättömänä, että ohjelma komission ehdotuksen mukaisesti on yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen raja-aidat ylittävä, ja korostaa tämän vaativan alue- ja paikallistason kumppanuuden lisäksi eri koulutusasteiden, aikuiskoulutuksen ja työelämän uudenlaista yhteistyötä.

1.11. katsoo, että komission esittämät toimintalinjat (digitaalisen kahtiajaon torjuminen, eurooppalaiset virtuaalikampukset sekä Internet-pohjainen ystävyyskoulutoiminta) vastaavat komitean aikaisemmin esittämiä painotuksia.

1.12. toteaa, että ohjelman toteuttamiseen varatut resurssit ovat tavoitteisiin nähden alimitoitetut.

1.13. pitää tärkeänä, että ohjelmalle asetetaan selkeät tavoitteet, joita seurataan ja arvioidaan, mutta muistuttaa, että arvioinnista ei saa muodostua taloudellisesti eikä hallinnollisesti kohtuuttoman raskasta.

1.14. muistuttaa siitä, että tieto- ja viestintätekniikan käytön edistäminen koulutuksessa ei riitä takaamaan koulutuksen korkeaa laatua ja että se on vain yksi keino parempaan oppimiseen.

1.15. kannattaa ohjelman tavoitetta tarjota virtuaalista liikkuvuutta vaihtoehdoksi kaikille niille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty hyödyntämään fyysistä liikkuvuutta, ja katsoo ohjelman tältä osin täydentävän erinomaisesti muita EU:n koulutus- ja nuoriso-ohjelmia.

2. Alueiden komitean erityishuomiot

Alueiden komitea

2.1. katsoo, että ohjelman toteutuksessa tulisi huomioida alue- ja paikallisviranomaisten keskeinen asema taistelussa tietoyhteiskunnan syrjäytymiskehitystä vastaan, ja toivoo tukea tähän työhön päätöksenteon eri tasoilta.

2.2. toteaa hyvien oppimateriaalien olevan monesti kulttuurisidonnaisia, ja ohjelmassa on siksi tuettava myös pienten kielialueiden sisältötuotantoa, koska näiden tuottaminen digitaalisessa muodossa ei useinkaan ole taloudellisesti kannattavaa.

2.3. pitää tärkeänä syrjäytymisen ehkäisyn edellytyksenä, että ohjelman toteutuksessa otetaan huomioon tarve kehittää käyttäjäystävällisiä laitteita ja ohjelmistoja kaikille erilaisille käyttäjäryhmille.

2.4. toivoo ohjelman edistävän merkittävästi avoimen lähdekoodin tuotteiden käyttöä koulutuksessa.

2.5. katsoo, että eLearning-ohjelman sekä eurooppalaisten koulutusjärjestelmien tulevaisuuden tavoitteita käsittelevän asiakirjan ja siihen liittyvän seurantaprosessin tulisi selkeästi tukea toisiaan.

2.6. toivoo korkea-asteen Bologna-prosessin lisäksi myös ammatillisen koulutuksen Kööpenhamina-prosessin huomioimista ohjelmassa.

2.7. esittää ohjelman toteutukseen sellaista joustavuutta, että sillä voidaan tukea ja kannustaa jäsenmaissa eri vaiheessa olevaa ja eri tavoin etenevää kehitystyötä.

2.8. katsoo, että ohjelma pitäisi tavoitteiden saavuttamiseksi laajentaa mahdollisimman pikaisesti kattamaan myös ensimmäisen asteen koulutus.

2.9. korostaa, että elinikäisen oppimisen tavoitteiden kannalta verkko-oppimisen mahdollisuudet tulee olla käytettävissä myös oppilaitosten ulkopuolella kaikkialla, missä ihmisetkin ovat.

2.10. edellyttää, että lasten ja nuorten sosiaalisesta, yksilöllisestä ja eettisestä kasvatuksesta huolehditaan myös Internetin aikana ja torjutaan tehokkaasti vahingollinen sisältö.

2.11. katsoo, että eLearning-ohjelman tulee turvata Euroopan kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus.

2.12. tähdentää, että yhteistyö ja koordinaatio muiden EU:n koulutusohjelmien kanssa on välttämätöntä, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin ja jotta ohjelmat täydentäisivät toisiaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

2.13. pitää tärkeänä, että tieto- ja viestintätekniikan avulla kehitetään sellaisia laadukkaita etäoppimisen menetelmiä, joiden avulla voidaan lisätä ja laajentaa koulutustarjontaa myös alueilla ja kunnissa, joissa se muutoin olisi kohtuuttoman kallista tai vaikeaa, kuten eristyneillä ja ulkoalueilla.

2.14. toivoo, että eLearning-ohjelmaa voitaisiin laajentaa kattamaan rajat ylittävä ystävyyskoulutoiminta myös sellaisilla alueilla, jotka nyt, mutta myös tulevina vuosina sijaitsevat unionin ulkorajoilla.

2.15. pitää tärkeänä, että sisältötuotantoa ja verkko-oppimista kehitettäessä opettajia ja muita kouluttajia ei nähtäisi vain resurssien käyttäjinä vaan myös niiden kehittäjinä, ja katsoo, että sekä opettajaksi opiskelevien että jo ammatissaan toimivien opettajien tietotekniseen koulutukseen sekä digitaalisten oppimateriaalien pedagogiseen käyttöön opetuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota.

2.16. katsoo, että digitaalisen oppimateriaalin tulisi sisältää riittävät pedagogiset ohjeet opettajille niiden käytön helpottamiseksi.

2.17. pitää tärkeänä, että ohjelman resursseja kohdennetaan vaikuttavimpiin ja strategisesti tärkeimpiin toimiin korostaen erityisesti innovatiivisimpia pedagogisia toimintamalleja.

2.18. toteaa, että arvioinnissa tulisi kiinnittää huomiota tieto- ja viestintätekniikan oppimiselle tuomaan lisäarvoon, ja toivoo, että ohjelman väliarvioinnista saatuja tuloksia voitaisiin hyödyntää kehitettäessä Euroopan unionin koulutus- ja nuoriso-ohjelmien (esimerkiksi Leonardo da Vinci ja Sokrates) rakennetta ja sisältöjä vuoden 2006 jälkeen.

2.19. korostaa, että e-ystävyyskoulutoiminta tarvitsee tieto- ja viestintäteknologian ja virtuaaliliikkuvuuden lisäksi tuekseen myös käytännön opettaja- ja opiskelijavaihtotoimintaa.

3. Alueiden komitean suositukset

Suositus 1

2 artikla

>TAULUKON PAIKKA>

Perustelut

Verkko-oppimisen käytössä tarvitaan lisää innovatiivisuutta. Verkko-oppiminen on onnistunutta vain, jos kiinnitetään riittävästi huomiota oppijan tarpeisiin ja opittavan luonteeseen. On tärkeää painottaa verkko-oppimistuotteiden ja -palveluiden laatua sekä kiinnittää huomiota pedagogisiin näkökulmiin niiden käytössä.

Suositus 2

3 artikla

>TAULUKON PAIKKA>

Perustelut

Yliopisto ei käsitteenä kata koko korkea-asteen koulutusta. Monissa Euroopan maissa korkea-asteen koulutus sisältää sekä yliopistot että ammattikorkeakoulut.

Suositus 3

3 artikla

>TAULUKON PAIKKA>

Perustelut

Verkko-oppimisen käytössä tarvitaan lisää innovatiivisuutta. Verkko-oppiminen on onnistunutta vain, jos kiinnitetään riittävästi huomiota oppijan tarpeisiin ja opittavan luonteeseen. On tärkeää painottaa verkko-oppimistuotteiden ja -palveluiden laatua sekä kiinnittää huomiota pedagogisiin näkökulmiin niiden käytössä.

Suositus 4

10 artikla

>TAULUKON PAIKKA>

Perustelut

Digitaalisen kahtiajaon torjuminen on erityisen tärkeä tavoite ottaen huomioon Euroopan ikärakenteen muutoksen, elinikäisen oppimisen haasteet sekä työ- ja elinkeinoelämän muutokset.

Bryssel 10. huhtikuuta 2003.

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Albert Bore