52003AE1402

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus jäsenvaltioiden välisen tavarakaupan tilastoista" (KOM(2003) 364 lopullinen – 2003/0126 (COD))

Virallinen lehti nro C 032 , 05/02/2004 s. 0092 - 0093


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus jäsenvaltioiden välisen tavarakaupan tilastoista"

(KOM(2003) 364 lopullinen - 2003/0126 (COD))

(2004/C 32/19)

Euroopan unionin neuvosto päätti 3. heinäkuuta 2003 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian kiireellisyyden vuoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea nimesi 29. ja 30. lokakuuta 2003 pitämässään 403. täysistunnossa (lokakuun 29. päivän kokouksessa) yleisesittelijäksi Susanna Florion ja hyväksyi yksimielisesti seuraavan lausunnon.

1. Taustaa

1.1. Voimassa oleva jäsenvaltioiden välisen tavarakaupan tilastoja (Intrastat) koskeva asetus on tulosta sopimuksesta, jolla muutettiin EU:n jäsenvaltioiden välistä ja unionin ulkopuolisten maiden kanssa käytävää tavarakauppaa koskevien tilastotietojen keruujärjestelmää. Asiasta päästiin yhteisymmärrykseen vuonna 1991(1), ja asetusta on sovellettu vuodesta 1993. Samana vuonna saatiin päätökseen sisämarkkinoiden rakentaminen ja fyysisten esteiden poistaminen jäsenvaltioiden väliltä.

1.2. Kun tilastotietoja ei enää kerätty tulli-ilmoituksista, tarvittiin uusi väline, jonka avulla tavarakaupasta saataisiin aiempaa paremmin tietoja ja joka olisi avaintekijä sisämarkkinoiden lujittamisessa.

1.3. Tavarakaupan tilastot ovat välttämättömiä maksutaseiden ja kansantalouden tilinpidon yhteydessä. Niitä tarvitaan tietenkin myös sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja valvonnan varmistamiseksi.

1.4. Oli siis tarpeen luoda joustava, yksinkertainen ja yhdenmukainen järjestelmä, joka sopii yhteen jäsenvaltioiden omien keruu- ja tilinpitojärjestelmien kanssa.

1.5. Uuden asetuksen avulla tulee lisäksi yksinkertaistaa tavaranimikkeistöä ja vähentää tilastomuuttujien määrää.

2. Uuden ehdotuksen pääpiirteet

2.1. Ehdotetun uuden asetuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2005 alussa. Tiivistetysti sen sisältö on seuraava:

- Sääntöjä selkeytetään ja yksinkertaistetaan.

- Soveltamisalaa rajoitetaan siten, että jäsenvaltioille jää entistä enemmän toimintavaraa, jotta ne voivat huomioida myös omat erityistarpeensa.

- Asetuksessa otetaan huomioon kunkin jäsenvaltion hallinnolliset erityispiirteet.

- Asetus on tulosta kolmesta tutkimuksesta (tietojen toimittajille kuudessa jäsenvaltiossa tehty mielipidekysely, yhteisötilastojen käyttäjiä koskeva otantatutkimus ja tutkimus tuotenimikkeistön ongelmista Ruotsissa).

- Kynnysarvojärjestelmä on säilytetty yksinkertaistetussa muodossa, jotta voidaan rajoittaa tilastotietojen toimittajille koituvaa taakkaa (erityisesti pk-yritykset).

- Ehdotettuun asetukseen sisältyy uusia säännöksiä tietojen toimittamisen määräajoista. Niillä pyritään vastaamaan erityisesti Euroopan keskuspankin ilmaisemiin tarpeisiin (makrotalouspolitiikka ja suhdannepolitiikka).

- Tavarakaupan tilastotietojärjestelmän ja veromuodollisuuksien välinen yhteys säilytetään.

- Asetukseen on lisätty tilastotietojen laatua koskevia säännöksiä.

- Käytettävien tietojen luottamuksellisuuden periaatetta vahvistetaan jo voimassa olevan Extrastat-järjestelmän mukaisesti.

- Asetuksella perustetaan sääntelykomitea, kun taas nykyinen komitea on hallintokomitea.

3. Komitean näkemykset ja suositukset

3.1. Kuten ETSK on jo aiemmissa lausunnoissaan ilmaissut, se suhtautuu myönteisesti tilastoalan kehitykseen sekä komission ja jäsenvaltioiden suorittamaan tietojenkeruuseen, jonka avulla pyritään lujittamaan ja tarkkailemaan talous- ja rahaliiton kehitystä.

3.2. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan selkeä väline, jota kyseisiä tietoja toimittavien yritysten, etenkin pienten ja keskisuurten yritysten, on helppo käyttää. Lisäksi tulee muuttaa tietojen keruusta vastaavien kansallisten tilastolaitosten ja järjestelmän välistä yhteyttä.

3.3. Tällaisen tärkeän välineen yhteydessä tulee toteuttaa erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu laaja tiedotuskampanja, jonka avulla levitetään tietoa uudesta asetuksesta sekä tietojen toimittamisesta ja käytöstä.

3.4. Tässä yhteydessä saattaisi olla tarvetta kattavalle koulutus- ja tiedotusohjelmalle, jonka avulla yritykset voisivat valmistautua noudattamaan asetusta siten, ettei niiden toiminnalle aiheudu lisäesteitä.

3.5. Komission tulisi luoda joustavia välineitä kyseisten tietojen välittämiseksi ja hyödyntää tässä yhteydessä erilaisia kanavia (mm. yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit) ja välineitä (mm. Internet ja cd-rom).

3.6. Asianmukaisella tiedotuksella vältyttäisiin siltä, että jäsenvaltiot joutuisivat määräämään tilastotietojen toimittajille seuraamuksia.

3.7. Tiedot tavarakaupassa sovellettavista kynnysarvoista (joihin liittyy mm. vapautuksia ja helpotuksia) toimitetaan nykyisin komissiolle. Sillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarkistaa saamiaan tietoja.

3.8. Yhteisön tietojenkeruujärjestelmän ja kansallisten tilastolaitosten välistä yhteyttä parantamalla voitaisiin varmistaa, että tietojenkeruuperusteet ovat tulevaisuudessa entistä luotettavampia ja yhdenmukaisempia.

Bryssel, 29. lokakuuta 2003.

Europaan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Roger Briesch

(1) Neuvoston asetus (ETY) N:o 3330/91.