52002SC0836

Luonnos: Komission asetus neuvoston asetuksen (EY, Euratom) ... (Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen) 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta /* SEK/2002/0836 lopull. */


Luonnos: KOMISSION ASETUS neuvoston asetuksen (EY, Euratom) ... (Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen) 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta

SISÄLLYSLUETTELO

PERUSTELUT

II OSASTO BUDJETTIPERIAATTEET

1 LUKU YHTENÄISYYDEN JA TALOUSARVION TOTUUDENMUKAISUUDEN PERIAATE

2 LUKU VUOTUISPERIAATE

3 LUKU TASAPAINOPERIAATE

4 LUKU LASKENTAYKSIKÖN PERIAATE

5 LUKU YLEISKATTEISUUSPERIAATE

6 LUKU ERITTELYPERIAATE

7 LUKU MOITTEETTOMAN VARAINHOIDON PERIAATE

8 LUKU SEURATTAVUUSPERIAATE

III OSASTO TALOUSARVION LAATIMINEN JA RAKENNE

1 LUKU TALOUSARVION LAATIMINEN

2 LUKU TALOUSARVION RAKENNE JA ESITYSTAPA

IV OSASTO TALOUSARVION TOTEUTTAMINEN

1 LUKU YLEISET SÄÄNNÖKSET

2 LUKU TALOUSHALLINNON HENKILÖSTÖ

1 jakso Tehtävien eriyttämisen periaate

2 jakso Tulojen ja menojen hyväksyjä

3 jakso Tilinpitäjä

4 jakso Ennakoiden hoitaja

3 LUKU TALOUSHALLINNON HENKILÖSTÖN VASTUUALUEET

1 jakso Yleiset säännökset

2 jakso Tulojen ja menojen hyväksyjään, valtuutettuihin ja edelleenvaltuutettuihin tulojen ja menojen hyväksyjiin sovellettavat säännöt

3 jakso Tilinpitäjiin ja ennakoiden hoitajiin sovellettavat säännöt

4 LUKU TULOTAPAHTUMAT

1 jakso Yleiset säännökset

2 jakso Saamisennuste

3 jakso Saamisten vahvistaminen

4 jakso Perinnän hyväksyminen

3 jakso Perintä

6 jakso Veroihin ja maksuihin sovellettavat erityissäännökset

6 LUKU MENOTAPAHTUMAT

1 jakso Menoihin sitoutuminen

2 jakso Menojen vahvistaminen

3 jakso Menojen hyväksyminen

4 jakso Menojen maksaminen

5 jakso Menotapahtumia koskevat määräajat

7 LUKU TIETOJENKÄSITTELYJÄRJESTELMÄT

8 LUKU SISÄINEN TARKASTAJA

V OSASTO JULKISET HANKINNAT

VI OSASTO YHTEISÖN ELIMEN MYÖNTÄMÄT AVUSTUKSET

VII OSASTO TILINPÄÄTÖS JA KIRJANPITO

1 LUKU TILINPÄÄTÖS

2 LUKU KIRJANPITO

1 jakso Yhteiset säännökset

2 jakso Liikekirjanpito

3 jakso Talousarviokirjanpito

4 LUKU OMAISUUSLUETTELO

VIII OSASTO ULKOINEN TARKASTUS JA VASTUUVAPAUS

1 LUKU ULKOINEN TARKASTUS

2 LUKU VASTUUVAPAUS

X OSASTO SIIRTYMÄ- JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

PERUSTELUT

1. Niillä yhteisön elimillä, joilla on oikeushenkilöllisyys, on ollut vuonna 1977 annetun Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen (jäljempänä 'yleinen varainhoitoasetus') 142 artiklan nojalla velvoite antaa varainhoitoa koskevat säännökset, joihin on mahdollisuuksien mukaan sisällytetty yleisen varainhoitoasetuksen säännökset.

2. Uudessa yleisessä varainhoitoasetuksessa, jota sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2003, uudistetaan perusteellisesti Euroopan yhteisöjen toimielinten talousarvio- ja varainhallintoa luopumalla toteuttamistoimien keskitetyistä ennakkotarkastuksista ja lisäämällä tulojen ja menojen hyväksyjän vastuuta. Näin ollen on välttämätöntä, että yhteisön elinten varainhoitoa koskevat säännökset mukailevat tätä kehitystä ja niissä hyödynnetään uusia käytäntöjä.

Uuden yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklassa säädetään:

a) Komissio antaa varainhoidon puiteasetuksen sellaisille yhteisöjen perustamille elimille, joilla on oikeushenkilöllisyys ja jotka todellisuudessa saavat talousarviosta suoritettavaa avustusta. Tällaisten elinten varainhoitoa koskevat säännökset voivat poiketa puiteasetuksesta ainoastaan, jos se on välttämätöntä elinten toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa siihen suostumuksen.

b) Euroopan parlamentti antaa neuvoston suosituksesta vastuuvapauden edellä tarkoitettujen elinten talousarvioiden toteuttamisesta.

c) Komission sisäisellä tarkastajalla on edellä tarkoitettujen elinten osalta samat toimivaltuudet kuin komission yksiköiden osalta.

d) Edellä tarkoitetut elimet soveltavat 132 artiklassa mainittuja kirjanpitosääntöjä, jotta niiden tilinpäätökset voidaan yhdistää komission tilinpäätökseen.

Lisäksi uuden yleisen varainhoitoasetuksen 46 artiklan 3 kohdan d alakohdassa säädetään, että budjettivallan käyttäjä (neuvosto ja Euroopan parlamentti) vahvistaa 185 artiklassa tarkoitettujen elinten henkilöstötaulukon. Uuden yleisen varainhoitoasetuksen 14 artiklassa lisätään, että kieltoa ottaa lainaa sovelletaan myös niihin yhteisön elimiin, joilla on oikeushenkilöllisyys.

3. Tilintarkastustuomioistuimen ehdotuksesta 185 artiklassa on luotu uudenlainen yhteys yhteisön elinten varainhoitoa koskevien säännösten ja Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen välille. Komission tehtävänä on ollut laatia varainhoitoa koskeva puiteasetus, jonka perusteella kunkin 185 artiklassa tarkoitetun elimen on annettava ennen 1 päivää tammikuuta 2003 oma varainhoitoasetuksensa. Varainhoidon puiteasetus esitetään tässä luonnoksessa ja sen avulla voidaan syventää yhteisön elinten varainhoitoa, kirjanpitoa ja valvontaa koskevien säännösten lähentämistä toimielimiin sovellettaviin säännöksiin.

4. Tämän luonnoksen on laatinut työryhmä, johon osallistui komission yksiköiden, yhteisön elinten ja epävirallisesti myös tilintarkastustuomioistuimen edustajia. Tämä luonnos on laadittu Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen mallin mukaisesti, ja luonnokseen on sisällytetty yhteisön elinten kannalta tarkoituksenmukaiset varainhoitoasetuksen säännökset. Kullekin elimelle jää kuitenkin mahdollisuus esittää säännösten mukauttamista hallinnoinnin vaatimuksiin, kun komissio antaa siihen suostumuksensa, sekä vastuu panna täytäntöön ne soveltamissäännöt, jotka elimet katsovat tarpeelliseksi antaa.

5. Luonnos varainhoidon puiteasetukseksi ei sisällä seuraavia uuden varainhoitoasetuksen säännöksiä, jotka eivät ole tarkoituksenmukaisia yhteisön elinten kannalta:

- toisen osan erityissäännökset, jotka koskevat yhteisön elinten toimintaan liittymättömiä toiminnan osa-alueita (EMOTR, rakennerahastot, tutkimus, ulkoiset toimet ja virastot), ja kolmannen osan säännökset (siirtymä- ja loppusäännökset),

- käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja koskeva taulukko on jätetty osittain pois,

- määrärahasiirtoja ja talousarvion laatimista koskeva yksityiskohtainen menettely,

- ulkoistamisen periaatteen mukaisesti erilaistetut toteuttamistavat,

- Euroopan parlamentille ja neuvostolle tarkoitetut talousarviota koskevat tiedot siltä osin kuin kyseiset toimielimet eivät ole varainhoidon puiteasetuksessa tarkoitettujen elinten budjettivallan käyttäjiä,

- uuteen varainhoitoasetukseen sisällytetty komissiota koskeva velvollisuus laatia menotaulukko, jossa menot luokitellaan niiden käyttötarkoituksen mukaan; menotaulukon laatiminen ei ole pakollista yhteisön elimille, sillä niiden kannalta menetelmällä ei ole suurta merkitystä,

- avustuksia ja hankintoja koskevat säännökset; niiden osalta ainoastaan viitataan yleiseen varainhoitoasetukseen.

6. Vaikka uuden yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklassa ei edellytetäkään toimielinten kuulemista, komissio on sitoutunut kuulemaan tilintarkastustuomioistuinta, Euroopan parlamenttia ja neuvostoa tästä luonnoksesta (ks. 185 artiklaa koskeva lausuma).

Edellä esitetyistä syistä komissio esittää tämän tekstin luonnoksena ja antaa sen kuultavaksi kyseisille kolmelle toimielimelle. Edellä tarkoitetun lausuman nojalla toimielimet sitoutuvat antamaan lausuntonsa kuuden viikon kuluessa komission luonnoksen vastaanottamisesta. Komissio esittää lopullisen tekstin hyvissä ajoin ennen kuin uusi varainhoitoasetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2003.

Luonnos: KOMISSION ASETUS neuvoston asetuksen (EY, Euratom) ... (Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen) 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon asetuksen (EY, Euratom) ... [1] , annettu 25 päivänä kesäkuuta 2002, Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta ja erityisesti sen 185 artiklan 1 kohdan,

[1] EYVL L ... , ... , s.1.

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Ne elimet, jotka on perustettu vastaamaan tietyistä yhteisön toimista, ovat oikeushenkilöitä ja näin ollen niillä on myös oma talousarvio, josta säädetään erityisissä varainhoitoa koskevissa säännöksissä.

(2) Jotta voidaan varmistaa kyseisten säännösten yhtenevyys neuvoston asetuksen (EY, Euratom) ... (Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen) kanssa, sekä sen 185 artiklan 1 kohdan mukaisesti, tässä varainhoidon puiteasetuksessa on vahvistettava säännöt, jotka koskevat yhteisöjen talousarviosta suoritettavaa avustusta todellisuudessa saavien yhteisön elinten (jäljempänä 'yhteisön elimet') talousarvion laatimista, toteuttamista ja valvontaa. Tämän varainhoidon puiteasetuksen perusteella elimet antavat omat varainhoitoa koskevat säännöksensä, jotka komission suostumuksella poikkeavat puiteasetuksesta elinten toiminnan erityispiirteitä koskevin osin edellä tarkoitetun 185 artiklan mukaisesti.

(3) Yleisen varainhoitoasetuksen tavoin tässä asetuksessa määritellään ainoastaan ne pääperiaatteet ja perussäännöt, joilla säännellään talousarvioasioita kokonaisuudessaan. Elimet vahvistavat sellaiset soveltamissäännöt, joilla voidaan parantaa elinten varainhoitoa koskevien säännösten selkeyttä.

(4) Olisi vahvistettava uudelleen talousarviota laadittaessa ja toteutettaessa noudatettavat neljä keskeistä budjettioikeusperiaatetta (yhtenäisyys, yleiskatteisuus, erittely ja vuotuisuus) sekä talousarviolta edellytettävän totuudenmukaisuuden, tasapainon, laskentayksikön, moitteettoman varainhoidon ja seurattavuuden periaatteet.

(5) On tarpeen määritellä tilinpitäjän, sisäisen tarkastajan sekä tulojen ja menojen hyväksyjien toimivaltuudet ja tehtävät. Tulojen ja menojen hyväksyjät ovat täysin vastuussa kaikista heidän alaisuudessaan suoritetuista tulo- ja menotapahtumista. He ovat niistä tilivelvollisia ja heihin voidaan tarvittaessa kohdistaa kurinpitomenettely.

(6) Toimielinten tavoin yhteisön elimet eivät saa ottaa lainaa, kuten yleisen varainhoitoasetuksen 14 artiklassa säädetään.

(7) Yhteisön elinten sisäisen tarkastuksen tehtävästä vastaa komission sisäinen tarkastaja, ja näin taataan järjestelmän ja työtapojen johdonmukaisuus yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

(8) Talousarvion ja tilinpäätöksen laatimisessa sekä vastuuvapauden myöntämisessä on noudatettava yleisen varainhoitoasetuksen vastaavien säännösten mukaista aikataulua, ja vastuuvapauden yhteisön elimille myöntää vastedes yleistä talousarviota koskevan vastuuvapauden myöntävä elin (yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklan 2 kohta).

(9) Yhteisön elinten on sovellettava sellaisia kirjanpitosääntöjä, että niiden tilinpäätökset voidaan yhdistää toimielinten tilinpäätöksiin, ja tämän vuoksi säännöt vahvistaa komissio tilinpitäjä uuden yleisen varainhoitoasetuksen 133 artiklan mukaisesti.

(10) Yleisen varainhoitoasetuksen 46 artiklan mukaisesti henkilöstötaulukko on vastedes hyväksytettävä budjettivallan käyttäjällä.

(11) Jotta samanlaisia väärinkäytöksiä arvioitaisiin samalla tavalla, kunkin elimen on toimitettava väärinkäytökset arvioitaviksi yleisen varainhoitoasetuksen 66 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuun elimeen, jonka komissio on perustanut väärinkäytösten arviointia varten.

(12) Koska yhteisön elimet saavat rahoitusta yhteisöjen talousarviosta, niiden on noudatettava tiukasti samoja vaatimuksia julkisista hankinnoista ja avustuksista kuin toimielinten, jos julkiset hankinnat ja avustusten myöntäminen sallitaan kyseisten elinten perustamissäädöksissä; tällöin riittää, että viitataan yleisen varainhoitoasetuksen asiaa koskeviin säännöksiin.

(13) Toimielinten tavoin yhteisön elimet voivat siirtää tehtäviään ulkopuolisille yksityisoikeudellisille yksiköille ainoastaan, jos se on välttämätöntä ja jos nämä tehtävät eivät ole julkisen palvelun tehtäviä eikä niihin sisälly arviointiin liittyvän harkintavallan käyttöä. Näin voidaan taata, että kukin elin on vastuussa talousarvionsa toteuttamisesta ja että ne noudattavat niille perustamisensa yhteydessä asetettuja tavoitteita.

(14) Yhteisön elinten on liitettävä yhteisön avustusten suorittamista koskeviin pyyntöihin kassatilannetta koskeva ennuste, ja yhteisöjen avustuksina maksamat varat tuottavat korkoa yhteisöille.

(15) On annettava veroja ja maksuja koskevat erityissäännökset, sillä verot ja maksut ovat yksi yhteisön elinten tulonlähteistä.

(16) Kun otetaan huomioon kyseisten elinten perustamissäädöksistä johtuvat sääntövaatimukset, tilinpäätösmenettelyä olisi mukautettava ja siinä olisi edellytettävä, että hallintoneuvosto antaa tilinpäätöstä koskevan lausunnon.

(17) Tähän asetukseen on sisällytettävä ainoastaan ne yleisen varainhoitoasetuksen säännökset, jotka ovat tarkoituksenmukaisia yhteisön elinten kannalta. Erityisesti tässä asetuksessa:

- ei käsitellä säännöksiä, jotka koskevat yhteisön elinten toimintaan liittymättömiä toiminnan osa-alueita (EMOTR, rakennerahastot, tutkimus, ulkoiset toimet ja virastot), eikä ulkoistamista koskevien periaatteiden mukaisesti erilaistettuja talousarvion toteuttamistapoja tai Euroopan parlamentille ja neuvostolle tarkoitettuja talousarviota koskevia tietoja,

- on otettava huomioon ainoastaan tietyt varainhoitoasetuksessa tarkoitetut käyttötarkoitukseensa sidotut tulot ja

- määrärahasiirtoja ja talousarvion laatimista koskevan menettelyn on oltava yksinkertaisempi ja yleisluonteisempi,

- yhteisön elimiä ei myöskään tarvitse velvoittaa laatimaan menotaulukkoa, jossa menot luokitellaan käyttötarkoituksen mukaan. Tällä menetelmällä, jota komissiolla on velvollisuus noudattaa yleisen varainhoitoasetuksen nojalla, ei ole suurta merkitystä yhteisön elimille.

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

I OSASTO - TARKOITUS

1 artikla

Tässä asetuksessa täsmennetään tärkeimmät periaatteet ja säännöt, joita kunkin asetuksen (EY, Euratom) N:o ... (jäljempänä 'yleinen varainhoitoasetus') 185 artiklassa tarkoitetun elimen on otettava huomioon varainhoitoa koskevissa säännöksissään.

2 artikla

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

- "yhteisön elimellä" kaikkia yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja elimiä,

- "hallintoneuvostolla" yhteisön elimen tärkeintä sisäisen päätöksenteon elintä taloutta ja talousarviota koskevissa päätöksissä yhteisön elimen perustamissäädöksessä käytetystä nimityksestä riippumatta,

- "johtajalla" hallintoneuvoston päätösten sekä tulojen ja menojen hyväksyjänä yhteisön elimen talousarvion toteuttamisesta vastaavaa henkilöä yhteisön elimen perustamissäädöksessä käytetystä nimityksestä riippumatta.

- "perustamissäädöksellä" yhteisön oikeuden säädöstä, jolla säännellään yhteisön elimen perustamiseen ja toimintaan liittyviä olennaisia näkökohtia,

- "budjettivallan käyttäjällä" Euroopan parlamenttia ja Euroopan unionin neuvostoa,

- "neuvostolla" Euroopan unionin neuvostoa,

- "tulojen ja menojen hyväksyjällä" henkilöä, jonka tehtävänä on käsitellä yhteisön elimen tuloja ja menoja,

- "henkilöstösäännöillä" Euroopan yhteisöjen virkamiehiin ja muihin toimihenkilöihin sovellettavia asetuksia ja säännöksiä.

II OSASTO BUDJETTIPERIAATTEET

3 artikla

Tässä asetuksessa määritellyin edellytyksin noudatetaan yhteisön elimen talousarvion laatimisessa ja toteuttamisessa yhtenäisyyden, talousarvion totuudenmukaisuuden, vuotuisuuden, tasapainon, laskentayksikön, yleiskatteisuuden, erittelyn, moitteettoman varainhoidon sekä seurattavuuden periaatteita.

1 LUKU YHTENÄISYYDEN JA TALOUSARVION TOTUUDENMUKAISUUDEN PERIAATE

4 artikla

Talousarvio on säädös, jossa arvioidaan ja vahvistetaan kaikki tarpeellisiksi katsotut yhteisön elimen tulot ja menot jokaiseksi varainhoitovuodeksi.

5 artikla

Yhteisön elimen talousarvioon kuuluvat:

a) kaikki niistä veroista ja maksuista, joita yhteisön elimellä on valtuudet periä tehtäviensä mukaisesti, muodostuvat omat tulot ja mahdolliset muut tulot

b) Euroopan yhteisöjen myöntämä avustus

c) yhteisön elimen menot, mukaan luettuina hallintomenot.

6 artikla

1. Tulon tai menon saa suorittaa ainoastaan ottamalla sen johonkin budjettikohtaan.

2. Yhteisön elimen talousarvioon saadaan ottaa määrärahoja vain tarpeelliseksi katsottuja menoja varten.

3. Menoon ei saa sitoutua eikä sitä saa hyväksyä maksettavaksi, jos se ylittää yhteisön elimen talousarviossa vahvistetun määrärahan.

2 LUKU VUOTUISPERIAATE

7 artikla

Talousarvioon otetaan määrärahat yhden varainhoitovuoden ajaksi, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta ja päättyy 31 päivänä joulukuuta.

8 artikla

1. Talousarvio koostuu jaksotetuista määrärahoista ja jaksottamattomista määrärahoista, jotka ovat maksusitoumusmäärärahoja tai maksumäärärahoja.

2. Hallintomäärärahat ovat jaksottamattomia määrärahoja. Hallintomenot sopimuksista, jotka ylittävät varainhoitovuoden keston joko paikallisen käytännön tai kaluston hankkimisen takia, otetaan sen varainhoitovuoden talousarvioon, jonka aikana ne on suoritettu.

3. Maksusitoumusmäärärahat kattavat tietyn varainhoitovuoden aikana tehtyjen oikeudellisten sitoumusten kokonaiskustannukset.

4. Maksumäärärahat kattavat tietyn varainhoitovuoden ja/tai sitä edeltävien varainhoitovuosien aikana tehtyjen oikeudellisten sitoumusten toteuttamiseen tarvittavat maksut.

9 artikla

1. Edellä 5 artiklassa tarkoitetut yhteisön elimen tulot kirjataan tietyn varainhoitovuoden tileille sen kuluessa toteutuneiden määrien mukaisina.

2. Yhteisön elimen tulot otetaan samansuuruisiksi maksumäärärahoiksi.

3. Tietylle varainhoitovuodelle myönnettyjä talousarviomäärärahoja saadaan käyttää ainoastaan kattamaan menot, joihin on sitouduttu ja jotka on maksettu saman varainhoitovuoden aikana, sekä sellaisista sitoumuksista johtuvat määrät, jotka siirtyvät edellisiltä varainhoitovuosilta.

4. Maksusitoumukset otetaan kirjanpitoon kattamaan joulukuun 31 päivään mennessä tehdyt oikeudelliset sitoumukset.

5. Maksut kirjataan tietyn varainhoitovuoden tileille niiden maksujen perusteella, jotka tilinpitäjä on suorittanut saman vuoden joulukuun 31 päivään mennessä.

10 artikla

1. Jos maksusitoumusmäärärahoja ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, ne peruutetaan.

Viimeistään 15 päivänä helmikuuta tehdyllä hallintoneuvoston päätöksellä käyttämättömät määrärahat voidaan kuitenkin siirtää 2 ja 8 kohdan säännösten mukaisesti käytettäviksi yksinomaan seuraavan varainhoitovuoden aikana.

2. Henkilöstömenoihin liittyviä määrärahoja ei saa siirtää.

3. Jaksotettujen määrärahojen maksusitoumusmäärärahoista ja niistä jaksottamattomista määrärahoista, joita varainhoitovuoden tilit päätettäessä ei vielä ole sidottu, voidaan siirtää määrät, jotka vastaavat maksusitoumusmäärärahoja, joiden osalta useimmat sitoumusten edellyttämät, kunkin yhteisön elimen varainhoitoasetuksen soveltamissäännöissä määritellyt alustavat muodollisuudet on tehty joulukuun 31 päivään mennessä; näitä määriä voidaan sitoa seuraavan vuoden maaliskuun 31 päivään saakka.

4. Jaksotettujen määrärahojen maksumäärärahoista voidaan siirtää määrät, jotka tarvitaan aiempien maksusitoumusten kattamiseen tai jotka liittyvät siirrettyihin maksusitoumusmäärärahoihin, jos seuraavan varainhoitovuoden asianomaisiin budjettikohtiin osoitetut määrärahat eivät kata rahoitustarvetta. Yhteisön elin käyttää ensisijaisesti kuluvalle varainhoitovuodelle vahvistettuja määrärahoja ja vasta näiden loputtua siirrettyjä määrärahoja.

5. Jaksottamattomat määrärahat, jotka vastaavat ennen varainhoitovuoden tilinpäätöstä asianmukaisesti tehtyjä maksusitoumuksia, siirretään ilman eri toimenpiteitä vain seuraavalle varainhoitovuodelle.

6. Maksusitoumusmäärärahat voidaan siirtää ainoastaan, jos tulojen ja menojen hyväksyjän toimivaltaan kuulumattomista, asianmukaisesti perustelluista syistä sitoumuksia ei ole voitu tehdä viimeistään 31 päivänä joulukuuta vuonna N ja jos vastaavia toimia ei voida rahoittaa vuoden N+1 talousarviosta.

Seuraavalle vuodelle siirretyt määrärahat, jotka eivät ole sidottuja 31 päivänä maaliskuuta varainhoitovuonna N+1, peruutetaan ilman eri toimenpiteitä.

Määrärahat, jotka edellä esitetyin edellytyksin siirretään seuraavalle varainhoitovuodelle, näkyvät erikseen kirjanpidossa.

7. Maksumäärärahat, jotka ovat käyttämättä 31 päivänä joulukuuta vuonna N, siirretään ilman eri toimenpiteitä. Yhteisön elin käyttää ensisijaisesti kuluvalle varainhoitovuodelle vahvistettuja määrärahoja ja vasta näiden loputtua siirrettyjä määrärahoja. Ne lisätään seuraavan vuoden maksumäärärahoihin.

8. Tämän asetuksen 19 artiklassa tarkoitetuista käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista saadut, 31 päivänä joulukuuta käytettävissä olevat määrärahat siirretään ilman eri toimenpiteitä.

11 artikla

Määrärahojen vapautuminen, joka aiheutuu niillä rahoitettavan toiminnan osittaisesta tai täydellisestä toteuttamatta jättämisestä ja joka tapahtuu sen varainhoitovuoden jälkeisten varainhoitovuosien aikana, jonka aikana määrärahat on sidottu, johtaa määrärahojen peruuntumiseen.

12 artikla

Talousarvioon otetut määrärahat voidaan sitoa talousarvion lopullisen vahvistamisen jälkeen 1 päivästä tammikuuta alkaen.

13 artikla

1. Juoksevista hallintomenoista voidaan kunkin vuoden 15 päivästä marraskuuta alkaen tehdä seuraavan varainhoitovuoden määrärahoja koskevia ennakkositoumuksia. Ennakkositoumukset eivät saa kuitenkaan ylittää neljäsosaa vastaavan budjettikohdan määrärahoista kuluvana varainhoitovuonna. Ne eivät saa kohdistua uusiin menoihin, joiden perustetta ei ole hyväksytty viimeisessä säännönmukaisesti vahvistetussa talousarviossa.

2. Ennalta suoritettavat menot, kuten vuokrat, voidaan maksaa 1 päivästä joulukuuta alkaen seuraavan varainhoitovuoden määrärahoista.

14 artikla

1. Jos yhteisön elimen talousarviota ei ole varainhoitovuoden alkaessa lopullisesti vahvistettu, sovelletaan jäljempänä esitettyjä sääntöjä tehtäessä sellaisiin menoihin liittyviä maksusitoumuksia ja suoritettaessa maksuja sellaisista menoista, joiden ottaminen tiettyyn budjettikohtaan olisi ollut mahdollista viimeistä asianmukaisesti vahvistettua talousarviota toteuttaessa.

2. Maksusitoumuksia voidaan tehdä luku luvulta enintään neljäsosalla kaikista asianomaiseen lukuun edelliseksi varainhoitovuodeksi hyväksytyistä määrärahoista lisättynä yhdellä kahdestoistaosalla kutakin kulunutta kuukautta kohti, määrärahasiirrot mukaan luettuina.

Maksaminen voidaan suorittaa kuukausittain luku luvulta enintään kahdestoistaosalla asianomaiseen lukuun edelliseksi varainhoitovuodeksi hyväksytyistä määrärahoista, määrärahasiirrot mukaan luettuina.

Tuloja ja menoja koskevan ennakkoarvion määrärahoja ei saa ylittää.

3. Jos yhteisön elimen toiminnan jatkuvuus ja hallinnon tarpeet sitä edellyttävät, yhteisön elimen johtaja voi antaa luvan käyttää samanaikaisesti kaksi väliaikaista kahdestoistaosaa tai useampia väliaikaisia kahdestoistaosia niiden lisäksi, jotka ovat käytettävissä ilman eri toimenpiteitä 1 ja 2 kohdan säännösten mukaisesti, niin maksusitoumusten tekemiseen kuin suoritettaviin maksuihin.

Johtaja ilmoittaa hallintoneuvostolle välittömästi tällaisesta toimenpiteestä.

Täydentävät kahdestoistaosat hyväksytään kokonaisina eikä niitä jaeta osiin.

3 LUKU TASAPAINOPERIAATE

15 artikla

1. Yhteisön elimen talousarvion tulojen ja maksumäärärahojen on oltava tasapainossa.

2. Maksusitoumusmäärärahat eivät saa ylittää yhteisön avustuksen määrää korotettuna 5 artiklan a kohdassa tarkoitetuilla omilla ja muilla mahdollisilla tuloilla.

3. Yhteisön elin ei saa ottaa lainaa.

16 artikla

1. Jos 82 artiklassa tarkoitettu talousarvion toteutumalaskelma on ylijäämäinen, ylijäämä palautetaan komissiolle yhteisön elimelle maksetun yhteisön avustuksen määrään asti. Euroopan yhteisöjen myöntämän avustuksen ylittävä osa varainhoitovuoden ylijäämästä otetaan seuraavan varainhoitovuoden talousarvioon tulona. Myönnetyn yhteisön avustuksen ja maksetun avustuksen välisen erotuksen määrä peruutetaan.

2. Jos toteutuma on alijäämäinen ja alijäämä on vähemmän kuin myönnetyn mutta vielä maksamattoman yhteisön avustuksen määrä, alijäämä kirjataan seuraavan varainhoitovuoden toteutumalaskelmaan. Alijäämän ja vielä maksamattoman avustuksen välisen erotuksen määrä peruutetaan.

3. Jos toteutuma on alijäämäinen ja alijäämä on enemmän kuin myönnetyn mutta vielä maksamattoman yhteisön avustuksen määrä, maksamattoman avustuksen määrä kirjataan seuraavan varainhoitovuoden toteutumalaskelmaan ja erotuksen määrä kirjataan seuraavan varainhoitovuoden talousarvioon kyseisen varainhoitovuoden määrärahoista jo tehtynä sitoumuksena.

4. Tulot tai maksumäärärahat otetaan talousarvioon talousarviomenettelyn aikana soveltamalla oikaisukirjelmämenettelyä ja talousarvion toteuttamisen aikana laatimalla lisätalousarvio.

4 LUKU LASKENTAYKSIKÖN PERIAATE

17 artikla

Talousarvio laaditaan, toteutetaan ja tilinpäätös esitetään euroina.

Kassavaroja varten tilinpitäjällä ja ennakkomaksujärjestelmien osalta ennakoiden hoitajalla on valtuudet suorittaa maksutapahtumia kansallisissa valuutoissa kunkin yhteisön elimen varainhoitoa koskevissa säännöksissä täsmennetyin edellytyksin.

5 LUKU YLEISKATTEISUUSPERIAATE

18 artikla

Tulojen kokonaismäärän on katettava maksumäärärahat, jollei 19 artiklasta muuta johdu. Tulot ja menot otetaan talousarvioon vähentämättä niitä toisistaan, jollei 21 artiklasta muuta johdu.

19 artikla

1. Seuraavat tulot osoitetaan tietyn menoerän rahoittamiseen:

a) määrättyyn käyttötarkoitukseen osoitetut tulot, kuten tulot rahastoista, avustukset, lahjat ja testamenttilahjoitukset,

b) jäsenvaltioiden, kolmansien maiden tai eri elinten osuudet yhteisön elimen toimintaan liittyvistä maksuista, jos tästä on määrätty yhteisön elimen ja jäsenvaltioiden, kolmansien maiden tai eri elinten kanssa tehdyissä sopimuksissa.

2. Kaikkien 1 kohdassa tarkoitettujen tulojen on katettava kaikki kyseiseen toimeen tai käyttötarkoitukseen liittyvät välittömät tai välilliset menot.

3. Talousarviossa on 1 kohdassa tarkoitettuja käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja varten erityisiä budjettikohtia, joissa ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan myös tulojen määrä.

20 artikla

1. Johtaja voi ottaa vastaan erilaisia yhteisön elimen hyväksi tarkoitettuja lahjoituksia, kuten rahastoja, avustuksia, lahjoja ja testamenttilahjoituksia.

2. Sellaisten lahjoitusten vastaanottamiseen, joista voi aiheutua kuluja, on pyydettävä etukäteen hallintoneuvoston lupa, ja hallintoneuvoston on annettava lausuntonsa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun pyyntö esitettiin sille. Jos hallintoneuvosto ei tee päätöstä tässä määräajassa, lahjoitus katsotaan hyväksytyksi.

21 artikla

1. Kunkin yhteisön elimen varainhoitoasetuksessa määritellään määrät, jotka voidaan vähentää maksupyynnöistä, laskuista tai muista maksuselvityksistä; tällöin ne voidaan hyväksyä nettomääräisinä.

Laskuista ja muista maksupyynnöistä vähennettyjä käteisalennuksia, palautuksia ja muita alennuksia ei tulouteta yhteisön elimelle.

2. Yhteisön elimelle toimitettujen tuotteiden tai palvelujen verollinen hinta kirjataan talousarvioon verottomana, kun niihin sisältyy veroa, jonka

- jäsenvaltiot palauttavat yhteisön elimelle Euroopan yhteisöjen erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan mukaisesti, jos pöytäkirjaa sovelletaan yhteisön elimeen,

- jäsenvaltio tai kolmannet maat palauttavat yhteisön elimelle asiaan sovellettavien sopimusten perusteella.

Kansalliset verot, jotka yhteisön elin mahdollisesti maksaa väliaikaisesti ensimmäisen alakohdan mukaisesti, kirjataan väliaikaistilille siihen asti kunnes kyseinen jäsenvaltio palauttaa ne.

Mahdollinen alijäämä otetaan menona yhteisön elimen talousarvioon.

3. Varainhoitovuoden aikana kirjatut valuuttakurssierot voidaan oikaista. Lopputulos sisällytetään varainhoitovuoden yli- tai alijäämään.

6 LUKU ERITTELYPERIAATE

22 artikla

Kaikki maksusitoumusmäärärahat eritellään osastoihin ja lukuihin; luvut jaetaan momentteihin ja alamomentteihin.

Maksumäärärahat otetaan talousarvioon kokonaisuudessaan. Johtaja jakaa ne eri momentteihin tarpeiden mukaisesti.

23 artikla

1. Yhteisön elimen johtaja voi tehdä määrärahasiirtoja saman luvun momentilta toiselle.

Yhteisön elimen johtaja ilmoittaa hallintoneuvostolle viipymättä tämän alakohdan nojalla tehdyistä määrärahasiirroista.

2. Yhteisön elimen johtaja voi tehdä hallintoneuvostolle esityksiä määrärahojen siirtämisestä osastosta toiseen tai saman osaston luvusta toiseen. Hallintoneuvoston on tehtävä päätös määrärahasiirroista kuukauden kuluessa; jos tämä määräaika ylittyy, siirrot katsotaan hyväksytyiksi.

3. Tämän artiklan mukaisesti tehtyihin määrärahasiirtoesityksiin ja määrärahasiirtoihin on liitettävä asianmukaiset yksityiskohtaiset perustelut, joista käy ilmi määrärahojen toteutuminen ja joihin sisältyy ennakkoarvio tarpeista varainhoitovuoden loppuun sekä niiden budjettikohtien osalta, joihin määrärahoja siirretään, että niiden budjettikohtien osalta, joista määrärahoja on siirretty.

24 artikla

1. Määrärahoja voidaan siirtää ainoastaan budjettikohtiin, joihin on talousarviossa vahvistettu määräraha tai jotka on varustettu merkinnällä "pro memoria" (p.m.).

2. Käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja koskevia määrärahasiirtoja voidaan tehdä ainoastaan, jos kyseiset tulot pysyvät sidottuina käyttötarkoitukseensa.

7 LUKU MOITTEETTOMAN VARAINHOIDON PERIAATE

25 artikla

1. Talousarviomäärärahat on käytettävä moitteettoman varainhoidon periaatteen eli taloudellisuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti.

2. Taloudellisuuden periaate edellyttää, että varat, joita yhteisön elin käyttää toimintojensa toteuttamiseksi, ovat käytettävissä oikeaan aikaan ja että ne ovat määrältään riittävät, laadultaan asianmukaiset sekä kustannuksiltaan mahdollisimman edulliset.

Tehokkuuden periaatteen tarkoituksena on, että käytetyillä varoilla saavutetaan parhaat mahdolliset tulokset.

Vaikuttavuuden periaatteen tarkoituksena on saavuttaa toiminnalle asetetut tavoitteet ja siltä odotetut tulokset.

3. On vahvistettava tavoitteet, joiden toteutumista voidaan seurata erilaisten mittareiden avulla, sekä seurattava tavoitteiden toteutumista.

4. Moitteettoman varainhoidon periaatteen toteutuminen edellyttää, että yhteisön elin laatii ohjelmille tai toiminnoille ennakko- ja jälkiarvioinnit.

8 LUKU SEURATTAVUUSPERIAATE

26 artikla

1. Yhteisön elimen talousarvion laatimisessa ja toteuttamisessa ja tilinpäätöksen laatimisessa noudatetaan seurattavuusperiaatetta.

2. Talousarvio ja lisätalousarviot julkaistaan lopullisessa muodossaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä kahden kuukauden kuluessa niiden hyväksymisestä.

III OSASTO TALOUSARVION LAATIMINEN JA RAKENNE

1 LUKU TALOUSARVION LAATIMINEN

27 artikla

1. Yhteisön elimen talousarvio laaditaan yhteisön elimen perustamissäädöksen säännösten mukaisesti.

2. Yhteisön elin toimittaa oman perustamissäädöksensä mukaisesti komissiolle vuosittain viimeistään 31 päivänä maaliskuuta ennakkoarvion menoistaan ja tuloistaan, niitä koskevat yleiset perustelut sekä työohjelmansa.

3. Yhteisön elimen menoja ja tuloja koskevaan ennakkoarvioon on sisällytettävä

a) henkilöstötaulukko, jossa vahvistetaan talousarviomäärärahojen perusteella hyväksyttyjen vakinaisten ja väliaikaisten toimien määrä palkkaluokittain ja ura-alueittain

b) uusia toimia koskevien pyyntöjen perustelut, jos henkilöstömäärät muuttuvat

c) neljännesvuosittainen arvio kassasta- ja kassaanmaksuista.

4. Komissio toimittaa yhteisön elimen ennakkoarvion budjettivallan käyttäjälle Euroopan yhteisöjen yleisen talousarvion hyväksymisen yhteydessä ja tekee ehdotuksen yhteisön elimelle tarkoitetun avustuksen määrästä sekä elimelle tarpeelliseksi katsomastaan henkilömäärästä.

5. Budjettivallan käyttäjä hyväksyy yhteisön elimen henkilöstötaulukon sekä kaikki siihen myöhemmin tehtävät muutokset 32 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

6. Talousarvion hyväksyy yhteisön elimen hallintoneuvosto. Siinä otetaan huomioon yhteisöjen myöntämä avustus.

28 artikla

Kaikki talousarvioon, henkilöstötaulukko mukaan luettuna, tehtävät muutokset esitetään lisätalousarviossa, joka hyväksytään samaa menettelyä noudattaen kuin alkuperäinen talousarvio perustamissäädöksen säännösten ja 27 artiklan mukaisesti.

2 LUKU TALOUSARVION RAKENNE JA ESITYSTAPA

29 artikla

Talousarvioon sisältyy tulo- ja menotaulukko.

30 artikla

Menotaulukossa menot luokitellaan niiden lajin ja/tai käyttötarkoituksen mukaan. Yhteisön elin määrittelee luokittelussa käytettävän budjettinimikkeistön.

31 artikla

Talousarvion

1. tulotaulukossa esitetään:

a) yhteisön elimen tuloennusteet kyseiselle varainhoitovuodelle

b) edellisen varainhoitovuoden arvioidut tulot sekä varainhoitovuoden n-2 tulot

c) asianmukainen selvitysosa kustakin tulopuolen budjettikohdasta

2. menotaulukossa esitetään:

a) asianomaisen varainhoitovuoden maksusitoumus- ja maksumäärärahat

b) edellisen varainhoitovuoden maksusitoumus- ja maksumäärärahat sekä varainhoitovuoden n-2 aikana sidotut ja maksetut menot

c) yhteenveto niiden tulevina varainhoitovuosina suoritettavien maksujen erääntymisaikatauluista, jotka perustuvat aiempina varainhoitovuosina tehtyihin talousarviositoumuksiin

d) asianmukainen selvitysosa kustakin alajaottelusta.

32 artikla

1. Edellä 27 artiklassa tarkoitetussa henkilöstötaulukossa esitetään varainhoitovuodeksi hyväksyttyjen toimien määrän rinnalla vastaava luku edelliseltä varainhoitovuodelta sekä tosiasiallisesti täytettyjen toimien määrä.

Henkilöstötaulukko muodostaa yhteisön elimessä ehdottoman ylärajan nimityksille; sellaista nimitystä ei voida tehdä, joka johtaisi tämän rajan ylittymiseen.

Hallintoneuvosto voi kuitenkin tehdä henkilöstötaulukkoon muutoksia, jotka koskevat enintään kymmentä prosenttia hyväksytyistä toimista, palkkaluokkiin A1, A2 ja A3 kuuluvia toimia lukuun ottamatta, edellyttäen, että:

a) ne eivät vaikuta täyttä varainhoitovuotta vastaavien henkilöstömäärärahojen määrään

b) ne eivät ylitä henkilöstötaulukossa myönnettyjen toimien kokonaismäärää.

2. Edellä 1 kohdan toisesta alakohdasta poiketen osa-aikaiset toimet, jotka nimittävä viranomainen on hyväksynyt henkilöstösääntöjen mukaisesti, voidaan korvata muilla nimityksillä.

IV OSASTO TALOUSARVION TOTEUTTAMINEN

1 LUKU YLEISET SÄÄNNÖKSET

33 artikla

Tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävistä vastaa johtaja. Johtaja toteuttaa yhteisön elimen talousarvion tuloja ja menoja yhteisön elimen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti, omalla vastuullaan ja annettujen määrärahojen rajoissa.

34 artikla

1. Johtaja voi siirtää talousarvion toteuttamisvaltuuksia henkilöstösääntöjen alaisille yhteisön elimen toimihenkilöille yhteisön elimen varainhoitoasetuksessa sekä hallintoneuvoston mahdollisesti antamissa muissa säännöissä määriteltyjen edellytysten mukaisesti. Valtuutetut voivat toimia ainoastaan heille erikseen myönnettyjen valtuuksien rajoissa.

2. Valtuutettu voi siirtää edelleen saamansa toteuttamisvaltuudet 100 artiklassa tarkoitetuissa tämän asetuksen soveltamissäännöissä täsmennettyjen edellytysten mukaisesti. Kukin edelleenvaltuutus edellyttää johtajan nimenomaista hyväksyntää.

35 artikla

1. Tämän osaston 2 luvussa tarkoitettu taloushallinnon toimija ei saa ryhtyä sellaisiin talousarvion toteuttamista koskeviin toimiin, joiden yhteydessä saattaa syntyä ristiriita hänen omien etujensa ja yhteisön elimen etujen välille. Ristiriitatapauksessa kyseisen toimijan on pidättäydyttävä toimista ja jätettävä asia toimivaltaisen viranomaisen ratkaistavaksi.

2. Eturistiriita vallitsee silloin, jos jonkun talousarvion toteuttamisesta vastaavan toimijan tai sisäisen tarkastajan tehtävien puolueeton hoitaminen vaarantuu perhe- tai tunnesiteisiin, poliittiseen tai kansalliseen yhteenkuuluvuuteen, taloudellisiin etuihin liittyvästä tai mistä tahansa muusta syystä, jossa asianomaisella ja edunsaajalla yhteinen etu.

36 artikla

1. Johtaja toteuttaa talousarvion alaisuudessaan olevissa yksiköissä.

2. Sikäli kuin välttämätöntä, ulkopuolisille yksityisoikeudellisille yksiköille tai yhteisöille voidaan siirtää sopimuksella teknisiä asiantuntijatehtäviä sekä sellaisia hallinto-, valmistelu- ja avustustehtäviä, joiden suorittaminen ei edellytä julkisen vallan eikä arviointiin liittyvän harkintavallan käyttöä.

2 LUKU TALOUSHALLINNON HENKILÖSTÖ

1 jakso Tehtävien eriyttämisen periaate

37 artikla

Tulojen ja menojen hyväksyjä ja tilinpitäjä hoitavat eri tehtäviä, joita ei voi yhdistää keskenään.

2 jakso Tulojen ja menojen hyväksyjä

38 artikla

1. Yhteisön elimen tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävänä on käsitellä tuloja ja menoja moitteettoman varainhoidon periaatteiden mukaisesti ja huolehtia siitä, että käsittely on laillista ja asianmukaista.

2. Menojen toteuttamiseksi tulojen ja menojen hyväksyjä tekee talousarviositoumuksia ja oikeudellisia sitoumuksia, vahvistaa menoja, hyväksyy niitä maksettavaksi ja valmistelee määrärahojen käyttöä.

3. Tulojen toteuttamiseen kuuluu saamisennusteiden laatiminen, perittävien maksujen vahvistaminen sekä perintämääräysten lähettäminen. Tulojen perintään voi kuulua myös vahvistetuista saatavista luopuminen.

4. Noudattaen vähimmäissääntöjä, jotka yhteisön elimen hallintoneuvosto on vahvistanut vastaavien komission yksiköilleen vahvistamien sääntöjen perusteella, sekä ottaen huomioon toimintaympäristön ja rahoitettavien toimien luonteeseen liittyvät riskit tulojen ja menojen hyväksyjä laatii organisaatiorakenteen sekä tehtävien toteuttamiseen soveltuvat hallinnointia ja sisäistä valvontaa koskevat järjestelmät ja menettelyt, mukaan luettuna tarvittaessa tarkastaminen jälkikäteen.

Tulojen ja menojen hyväksyjä toteuttaa yksiköissä asiantuntija- ja neuvontatehtävän, jonka tarkoituksena on tukea tulojen ja menojen hyväksyjää tämän tehtäviin liittyvien riskien hallinnassa.

5. Ennen toimen hyväksymistä sen toiminnalliset ja taloudelliset näkökohdat tarkastetaan; toimen aloittanut henkilö ei saa toimia tarkastajana. Toimen aloittaminen ja sen tarkastaminen etukäteen ja jälkikäteen on pidettävä erillään.

6. Tulojen ja menojen hyväksyjä säilyttää suoritettuja toimia koskevat tositteet viiden vuoden ajan päivästä, jona yhteisön elimen talousarvion toteutumisesta on päätetty myöntää vastuuvapaus.

39 artikla

1. Edellä 38 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu toimen aloittaminen käsittää 33 ja 34 artiklassa tarkoitetun toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän toteuttamat kaikki valmistelevat toimet, jotka liittyvät talousarvion toteuttamistoimien hyväksymiseen.

2. Edellä 38 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu toimen tarkastaminen etukäteen käsittää kaikki toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän etukäteen suorittamat tarkastukset, joiden tarkoituksena on toimen toiminnallisten ja taloudellisten näkökohtien selvittäminen.

3. Kullekin toimelle suoritetaan vähintään ennakkotarkastus. Ennakkotarkastuksen tavoitteena on varmistaa erityisesti, että:

a) meno on säännönmukainen ja yhdenmukainen sovellettavien säännösten kanssa

b) edellä 25 artiklassa tarkoitettua moitteettoman varainhoidon periaatetta on noudatettu.

4. Jälkikäteen tehtyjen tositteiden tarkastusten ja tarvittaessa paikalla jälkikäteen tehtyjen tarkastusten tarkoituksena on todentaa, että talousarviosta rahoitetut toimet on toteutettu asianmukaisesti ja että erityisesti 3 kohdassa esitettyjä edellytyksiä on noudatettu. Tarkastukset voidaan suorittaa riskianalyysiin perustuvina pistokokeina.

5. Edellä 2 ja 4 kohdassa tarkoitetuista tarkastuksista vastaavat virkamiehet tai muut toimihenkilöt eivät voi olla 1 kohdassa tarkoitettuja tehtäviä hoitavia henkilöitä eivätkä voi olla näiden alaisia.

6. Taloustapahtumia valvovalla henkilöllä on oltava tehtäviensä edellyttämä ammatillinen pätevyys. Hänen on noudatettava yhteisön elimen vahvistamaa johtosääntöä, joka perustuu komission yksiköilleen vahvistamiin sääntöihin.

40 artikla

1. Edellä 33 artiklassa tarkoitettu tulojen ja menojen hyväksyjä laatii hallintoneuvostolle tehtäviensä suorittamisesta vuosittain toimintakertomuksen (jäljempänä 'tulojen ja menojen hyväksyjän toimintakertomus'), joka sisältää taloutta ja hallinnointia koskevat tiedot. Kertomuksesta käy ilmi, vastaavatko hänen saavuttamansa tulokset asetettuja tavoitteita, millaisia riskejä tehtäviin liittyy, miten hänen käyttöönsä asetetut varat on käytetty ja miten sisäinen valvontajärjestelmä toimii. Tämän asetuksen 72 artiklassa tarkoitettu sisäinen tarkastaja tutustuu vuosittain annettavaan toimintakertomukseen sekä muihin yksilöityihin tietoihin.

2. Yhteisön elimen hallintoneuvosto toimittaa vuosittain viimeistään 15 päivänä kesäkuuta budjettivallan käyttäjälle ja tilintarkastustuomioistuimelle analyysin ja arvion edellistä varainhoitovuotta koskevasta tulojen ja menojen hyväksyjän toimintakertomuksesta. Analyysi ja arvio sisällytetään yhteisön elimen vuosikertomukseen perustamissäädöksen säännösten mukaisesti.

41 artikla

Jos toimien taloushallintoon ja valvontaan osallistuva toimihenkilö katsoo, että päätös, jonka hänen esimiehensä antaa hänen täytäntöönpantavakseen tai hyväksyttäväkseen, on sääntöjenvastainen tai vastoin moitteettoman varainhoidon periaatteita, hänen on ilmoitettava asiasta kirjallisesti johtajalle ja, jos tämä ei puutu asiaan kohtuullisen määräajan kuluessa, hallintoneuvostolle. Jos kyseessä on laiton toiminta, petos tai lahjonta, joka saattaa vahingoittaa yhteisön etuja, hänen on ilmoitettava asiasta Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) ja voimassa olevassa lainsäädännössä nimetyille viranomaisille ja elimille.

42 artikla

Jos kyseessä on 34 artiklan mukainen talousarvion toteuttamisvaltuuksien siirtäminen tai edelleensiirtäminen, valtuutettuihin ja edelleenvaltuutettuihin tulojen ja menojen hyväksyjiin sovelletaan 38 artiklan 1, 2 ja 3 kohtaa soveltuvin osin.

3 jakso Tilinpitäjä

43 artikla

1. Hallintoneuvosto nimeää tilinpitäjän, joka on henkilöstösääntöjen alainen ja jolla on yhteisön elimessä seuraavat tehtävät:

a) maksujen moitteeton suorittaminen, tulojen kantaminen ja vahvistettujen saamisten perintä

b) tilinpäätöksen laatiminen ja esittäminen VII osaston mukaisesti

c) kirjanpito VII osaston mukaisesti

d) kirjanpidossa noudatettavien sääntöjen ja menetelmien soveltaminen VII osaston mukaisesti sekä tililuettelon laatiminen komission tilinpitäjän vahvistamien sääntöjen mukaisesti

e) kirjanpitojärjestelmien määritteleminen ja hyväksyminen sekä tarvittaessa sellaisten tulojen ja menojen hyväksyjän määrittelemien järjestelmien hyväksyminen, joiden tarkoituksena on tuottaa tai perustella kirjanpitotietoja

f) kassanhallinta.

2. Tilinpitäjä saa tulojen ja menojen hyväksyjältä kaikki tämän luotettaviksi vahvistamat tiedot, joita tarvitaan, jotta tilinpäätöksessä voidaan antaa oikea kuva yhteisön elimen varallisuudesta ja talousarvion toteuttamisesta.

3. Jollei tämän artiklan 4 kohdan ja 44 artiklan säännöksistä muuta johdu, yksin tilinpitäjällä on toimivalta hoitaa raha- tai muita varoja. Hän on vastuussa niiden säilyttämisestä.

4. Tilinpitäjä voi sen ollessa välttämätöntä tehtäviensä suorittamiseksi siirtää joitakin tehtäviään henkilöstösääntöjen alaisille henkilöille, jotka toimivat hänen alaisuudessaan.

5. Näille siirretyt tehtävät, oikeudet ja velvollisuudet määritellään valtuutusasiakirjassa.

4 jakso Ennakoiden hoitaja

44 artikla

1. Vähäisten menojen maksamista ja 5 artiklassa tarkoitettujen muiden tulojen kantamista varten voidaan silloin, kun se on välttämätöntä, perustaa ennakkotilejä, joihin tilinpitäjä hankkii varat ja joista vastaavat tilinpitäjän nimeämät ennakoiden hoitajat.

2. Suurin yksittäisen menon tai tulon määrä, jonka ennakoiden hoitaja voi maksaa kolmansille osapuolille, ei voi ylittää määrää, jonka kukin yhteisön elin täsmentää yksittäiselle menolle tai tulolle.

3 LUKU TALOUSHALLINNON HENKILÖSTÖN VASTUUALUEET

1 jakso Yleiset säännökset

45 artikla

1. Nimittävä viranomainen voi milloin tahansa päättää peruuttaa väliaikaisesti tai lopullisesti valtuutettujen tai edelleenvaltuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien valtuutuksen tai edelleenvaltuutuksen sanotun kuitenkaan rajoittamatta mahdollisten kurinpidollisten toimenpiteiden toteuttamista.

Tulojen ja menojen hyväksyjä voi milloin tahansa peruuttaa yksittäisen edelleenvaltuutuksen.

2. Hallintoneuvosto voi milloin tahansa päättää pidättää tilinpitäjän väliaikaisesti tai lopullisesti virantoimituksesta, tämän kuitenkaan rajoittamatta mahdollisia kurinpitotoimia. Hallintoneuvosto nimeää väliaikaisen tilinpitäjän.

3. Tilinpitäjä voi milloin tahansa päättää pidättää ennakoiden hoitajat väliaikaisesti tai lopullisesti virantoimituksesta sanotun kuitenkaan rajoittamatta mahdollisten kurinpidollisten toimenpiteiden toteuttamista.

46 artikla

Hallintoneuvosto voi päättää pidättää johtajan yhteisön elimen tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävästä, jos tämä on ainoa keino välttää yhteisön elimen taloudellisille eduille aiheutuvat vakavat seuraukset. Hallintoneuvosto nimeää väliaikaisen tulojen ja menojen hyväksyjän, joka toimii tehtävässä siihen asti, kunnes vakinaistamisesta tehdään lopullinen päätös.

47 artikla

1. Tämän luvun säännökset eivät rajoita rikosoikeudellista vastuuta, joka 45 ja 46 artiklassa tarkoitetulle henkilöstölle saattaa langeta asiaan sovellettavan kansallisen lainsäädännön perusteella sekä yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista ja yhteisöjen tai jäsenvaltioiden virkamiesten lahjonnan torjumista koskevien säännösten perusteella.

2. Tulojen ja menojen hyväksyjään, tilinpitäjään tai ennakoiden hoitajaan voidaan kohdistaa kurinpitomenettely ja hänet voidaan saattaa korvausvelvolliseksi henkilöstösääntöjen ehtojen mukaisesti sanotun kuitenkaan rajoittamatta 48, 49 ja 50 artiklan soveltamista. Yhteisön etua haittaava laiton toiminta, petos tai lahjonta saatetaan voimassa olevassa lainsäädännössä nimetyn viranomaisen tai elimen käsiteltäväksi.

2 jakso tulojen ja menojen hyväksyjään, valtuutettuihin ja edelleenvaltuutettuihin tulojen ja menojen hyväksyjiin sovellettavat säännöt

48 artikla

1. Tulojen ja menojen hyväksyjä voidaan saattaa taloudelliseen vastuuseen henkilöstösääntöjen ehtojen mukaisesti.

2. Jos valtuutettu tai edelleenvaltuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä katsoo, että hänen toteutettavakseen annettuun päätökseen liittyy sääntöjenvastaisuuksia tai että päätös on moitteettoman varainhoidon periaatteiden vastainen, hänen on ilmoitettava tästä kirjallisesti valtuutuksen antajalle. Jos valtuutuksen antaja antaa valtuutetulle tai edelleenvaltuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle kyseisen päätöksen täytäntöönpanoa varten kirjallisesti perustellun toimeksiannon, valtuutetun tai edelleenvaltuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän pantava päätös täytäntöön, mutta samalla tämä vapautuu vastuustaan.

3. Valtuutuksen antanut tulojen ja menojen hyväksyjä on vastuussa hallinnointijärjestelmien ja sisäisen valvonnan järjestelmien tehokkuudesta ja valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valinnasta.

4. Elimellä, jonka komissio on perustanut yleisen varainhoitoasetuksen 66 artiklan 4 kohdan mukaisesti selvittämään taloudellisia väärinkäytöksiä ja niiden vaikutuksia, on yhteisön elimen osalta samat toimivaltuudet kuin komission yksiköiden osalta.

Yhteisön elimen johtaja päättää kyseisen väärinkäytöksiä tutkivan elimen lausunnon perusteella, aloittaako se kurinpitomenettelyn tai saattaako se asianomaiset korvausvelvollisiksi. Jos väärinkäytöksiä tutkiva elin on havainnut järjestelmään liittyviä ongelmia, se toimittaa tulojen ja menojen hyväksyjälle ja komission sisäiselle tarkastajalle kertomuksen, jossa se esittää asiaa koskevia suosituksia. Jos kyseisen elimen lausunnossa esitetään johtajaan kohdistuvia syytöksiä, elin välittää sen hallintoneuvostolle ja komission sisäiselle tarkastajalle.

5. Jokaista toimihenkilöä voidaan vaatia korvaamaan kokonaan tai osittain yhteisön elimen kärsimä vahinko, joka johtuu hänen tehtäviään hoitaessaan tai niiden yhteydessä tekemästään vakavasta virheestä.

Nimittävä viranomainen tekee perustellun päätöksen toteutettuaan ensin henkilöstösäännöissä määrätyt kurinpitoseuraamuksia koskevat muodollisuudet.

3 jakso Tilinpitäjiin ja ennakoiden hoitajiin sovellettavat säännöt

49 artikla

Tilinpitäjään voidaan kohdistaa kurinpitomenettely ja hänet voidaan saattaa korvausvelvolliseksi henkilöstösääntöjen ehtojen mukaisesti, jos:

a) hänen hallussaan olevat rahavarat, muut varat tai asiakirjat katoavat taikka menettävät arvonsa tai jos hän laiminlyönnillään aiheuttaa niiden katoamisen tai arvonmenetyksen

b) pankki- tai postisiirtotilejä on muutettu ilmoittamatta sitä ensin tulojen ja menojen hyväksyjälle

c) perinnät tai maksut eivät ole perintä- tai maksumääräyksien mukaisia

d) tulojen kantaminen on laiminlyöty.

50 artikla

Ennakoiden hoitajaan voidaan kohdistaa kurinpitomenettely ja hänet voidaan saattaa korvausvelvolliseksi henkilöstösääntöjen ehtojen mukaisesti, jos:

a) hänen hallussaan olevat rahavarat, muut varat tai asiakirjat katoavat taikka menettävät arvonsa tai jos hän laiminlyönnillään aiheuttaa niiden katoamisen tai arvonmenetyksen

b) hänen suorittamiensa maksujen perustana ei ole asianmukaisia tositteita

c) maksu on suoritettu muulle kuin maksuun oikeutetulle

d) tulojen kantaminen on laiminlyöty.

4 LUKU TULOTAPAHTUMAT

1 jakso Yleiset säännökset

51 artikla

Yhteisön elin esittää komissiolle yhteisön avustuksen tai sen osan suorittamista koskevat maksupyynnöt komission kanssa sovittujen edellytysten ja määräaikojen mukaisesti ja liittää niihin kassatilannetta koskevan ennusteen.

52 artikla

Komission yhteisön elimelle avustuksena maksamat varat tuottavat korkoa yhteisöjen yleisen talousarvion hyväksi.

2 jakso Saamisennuste

53 artikla

Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä laatii saamisennusteen jokaisesta toimenpiteestä tai tilanteesta, josta aiheutuu yhteisön elimelle saamisia tai joka muuttaa yhteisön elimen saamisia.

3 jakso Saamisten vahvistaminen

54 artikla

1. Saamisen vahvistaminen on toimi, jolla tulojen ja menojen hyväksyjä tai valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä:

a) varmistaa, että velallisella on velkaa

b) määrittää tai tarkastaa velan aiheellisuuden ja sen määrän

c) tarkastaa, että velka on riidaton.

2. Saaminen, joka on selvä, rahassa määritelty ja erääntynyt, on vahvistettava tilinpitäjälle annetulla perintämääräyksellä ja siihen on liitettävä velalliselle lähetetty veloitusilmoitus. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä laatii ja toimittaa molemmat asiakirjat.

3. Veloitusilmoituksessa ilmoitettuun määräaikaan mennessä palauttamattomat saamiset tuottavat korkoa varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjä koskevan komission asetuksen 83 artiklan säännösten mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asiaan soveltuvien säädösten ja sopimusten soveltamista.

4. Tietyt juoksevat tulot voidaan asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa vahvistaa ennakkoon.

Ennakkovahvistus käsittää useita yksittäisiä perintätoimia, joita ei siis pidä vahvistaa kutakin erikseen.

Tulojen ja menojen hyväksyjän on tehtävä muutokset ennakkovahvistuksiin ennen varainhoitovuoden päättymistä, jotta ne vastaisivat tosiasiallisesti vahvistettuja saamisia.

4 jakso Perinnän hyväksyminen

55 artikla

Perintätoimen hyväksyminen on toimi, jolla toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä antaa tilinpitäjälle perintämääräyksellä ohjeet periä hänen vahvistamansa saaminen.

5 jakso Perintä

56 artikla

1. Aiheettomasti maksetut määrät peritään takaisin.

2. Tilinpitäjä on vastuussa toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän asianmukaisesti laatimista saamisten perintää koskevista määräyksistä. Hän huolehtii siitä, että yhteisön elimen tulot maksetaan kassaan asianmukaisesti ja että elimen oikeudet turvataan.

3. Aikoessaan luopua vahvistetun saamisen perimisestä toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä tarkastaa, että luopuminen on asianmukainen ja moitteettoman varainhoidon periaatteen mukainen.

Vahvistetun saamisen perimisestä luopuminen osoitetaan tulojen ja menojen hyväksyjän päätöksellä, joka on perusteltava. Tulojen ja menojen hyväksyjä ei voi siirtää tätä päätöstä koskevaa toimivaltaa.

Luopumispäätöksessä mainitaan perintätoimet sekä ne oikeudelliset seikat ja muut tosiseikat, joihin päätös perustuu.

3. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä peruuttaa vahvistetun saamisen, jos käy ilmi, että oikeudellisissa seikoissa tai muissa tosiseikoissa on virhe, jonka vuoksi saamista ei ole vahvistettu oikein. Peruuttaminen osoitetaan toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän tekemällä päätöksellä, joka on perusteltava riittävästi.

4. Jos määrää on muutettava tosiseikoissa esiin tulleen virheen vuoksi, toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä tarkistaa vahvistetun saamisen määrää ylös- tai alaspäin, mutta korjaus ei saa johtaa yhteisön elimen saamisen menettämiseen. Muuttaminen tehdään toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän tekemällä päätöksellä, joka on perusteltava riittävästi.

57 artikla

1. Perittyään saamisen tilinpitäjä vie sen kirjanpitoon ja antaa sen tiedoksi toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

2. Kaikista tilinpitäjän kassaan suoritetuista käteismaksuista on annettava kuitti.

58 artikla

1. Jos maksua ei ole suoritettu veloitusilmoituksessa asetettuun eräpäivään mennessä, tilinpitäjä ilmoittaa siitä toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle ja aloittaa viipymättä menettelyn saamisen perimiseksi oikeusteitse, soveltuvin osin myös kuittaamalla tai, jos tämä ei ole mahdollista, pakkoperintäteitse.

2. Jos saamisten periminen kuittaamalla on oikeudellisesti mahdollista, tilinpitäjä ottaa huomioon saamisia periessään velallisen omat selvät, rahassa määritellyt ja erääntyneet saamiset yhteisön elimeltä.

59 artikla

Tilinpitäjä voi yhdessä toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän kanssa myöntää lisää maksuaikaa ainoastaan velallisen asianmukaisesti perustellusta kirjallisesta hakemuksesta ja seuraavilla kahdella ehdolla:

a) velallinen sitoutuu maksamaan yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjä koskevan komission asetuksen 83 artiklassa säädettyä korkoa koko myönnettävältä lisäajalta alkuperäisestä eräpäivästä alkaen,

b) velallinen antaa yhteisön elimen etujen turvaamiseksi taloudellisen takuun, joka kattaa sekä velan pääoman että sen korot.

6 jakso Veroihin ja maksuihin sovellettavat erityissäännökset

60 artikla

1. Jos yhteisön elin perii tämän asetuksen 5 artiklan a kohdassa tarkoitettuja veroja tai maksuja, niistä on laadittava kunkin varainhoitovuoden alussa alustava kokonaisarvio.

2. Yleisenä sääntönä on, että yhteisön elin tarjoaa tehtäviensä mukaisia palveluja vasta, kun vero tai maksu on suoritettu kokonaan.

3. Jos palveluja on poikkeuksellisesti tarjottu ennen veron tai maksun suorittamista, sovelletaan tämän luvun 3, 4, ja 5 jaksoa.

6 LUKU MENOTAPAHTUMAT

61 artikla

1. Kaikista menoista tehdään sitoumus, joka vahvistetaan, hyväksytään ja maksetaan.

2. Ennen menoon sitoutumista on tehtävä rahoituspäätös.

3. Yhteisön elimen työohjelmassa noudatetaan sen kattamia toimia koskevaa rahoituspäätöstä siltä osin kuin toimet on yksilöity selkeästi ja niitä koskevat vaatimukset on määritelty tarkasti.

4. Hallintomäärärahojen käyttö ei edellytä rahoituspäätöstä.

1 jakso Menoihin sitoutuminen

62 artikla

1. Talousarviositoumus on toimi, jolla maksuihin tarvittavat määrärahat varaudutaan suorittamaan talousarviosta myöhemmin oikeudellisen sitoumuksen mukaisesti.

2. Oikeudellinen sitoumus on toimi, jolla toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä luo tai vahvistaa velvoitteen, josta aiheutuu talousarviosta suoritettava meno.

3. Talousarviositoumus on yksittäinen, jos menon edunsaaja ja määrä on määritelty.

4. Talousarvioon tehdään kokonaissitoumus, jos ainakin yksi yksittäisen sitoumuksen tunnuspiirre on yksilöimättä.

5. Talousarviositoumus on alustava, jos se on tarkoitettu kattamaan juoksevia hallintomenoja, joiden määrää tai lopullisia edunsaajia ei ole lopullisesti vahvistettu.

Alustava talousarviositoumus pannaan täytäntöön joko yhdellä tai useammalla yksittäisellä oikeudellisella sitoumuksella, jotka antavat oikeuden suorittaa maksuja, tai henkilöstöhallintomenoihin liittyvissä poikkeustapauksissa suoraan maksuina.

63 artikla

1. Toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän on ensin tehtävä talousarviositoumus jokaisesta toimenpiteestä, josta aiheutuu meno talousarvioon, ennen kuin hän voi tehdä oikeudellisen sitoumuksen kolmansiin osapuoliin nähden.

2. Yksittäisiin tai alustaviin talousarviositoumuksiin liittyvät yksittäiset oikeudelliset sitoumukset tehdään viimeistään 31 päivänä joulukuuta vuonna N.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen ajanjaksojen päätyttyä toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä purkaa käyttämättömiä määriä koskevat oikeudelliset sitoumukset.

3. Useamman kuin yhden varainhoitovuoden aikana toteutettavia toimia koskeviin oikeudellisiin sitoumuksiin ja niitä vastaaviin talousarviositoumuksiin sisältyy moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti määräpäivä, johon mennessä toteuttaminen on saatettava päätökseen, paitsi silloin kun on kyse henkilöstömenoista.

Ne osat tällaisista sitoumuksista, joita ei ole käytetty kuuden kuukauden kuluttua toteuttamista koskevan määräajan päättymisestä, peruuntuvat 11 artiklan mukaisesti.

64 artikla

Talousarviositoumusta tehdessään toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä huolehtii, että:

a) meno on kirjattu oikeaan budjettikohtaan

b) määrärahat ovat käytettävissä

c) meno on sovellettavien säännösten, erityisesti perustamissäädöksen, yhteisön elimen varainhoitoa koskevien säännösten sekä näiden soveltamiseksi annettujen säännösten mukainen

d) moitteettoman varainhoidon periaatetta on noudatettu.

2 jakso Menojen vahvistaminen

65 artikla

Menoja vahvistaessaan toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä:

a) tarkastaa, että velkojalla on oikeus saamiseen

b) tarkastaa ne edellytykset, joilla saaminen voidaan vaatia maksettavaksi

c) määrittää tai tarkastaa saamisen aiheellisuuden ja sen määrän.

66 artikla

1. Vahvistettuihin menoihin on liitettävä pätevät tositteet, joista käy ilmi, että velkojalla on oikeus saamiseen ja että palvelut tai tavarahankinnat on toimitettu tai urakat suoritettu, tai jotka osoittavat muuten, että maksu on aiheellinen.

2. Menojen vahvistuspäätös osoitetaan toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän allekirjoittamalla hyväksymismerkinnällä.

3. Muussa kuin atk-järjestelmässä hyväksymismerkintä tehdään lyömällä asiakirjaan toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän allekirjoituksen sisältävä leima. Atk-järjestelmässä toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä hyväksyy maksun omalla salasanallaan.

3 jakso Menojen hyväksyminen

67 artikla

1. Menoja hyväksyessään toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä antaa tilinpitäjälle maksumääräyksellä ohjeet maksaa vahvistamansa meno.

2. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä päivää ja allekirjoittaa maksumääräyksen sekä toimittaa sen tilinpitäjälle. Toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä säilyttää tositteet 38 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

3. Tilinpitäjälle toimitettavaan maksumääräykseen liitetään tarvittaessa vahvistus siitä, että tavara on merkitty 91 artiklassa tarkoitettuun omaisuusluetteloon.

4 jakso Menojen maksaminen

68 artikla

1. Jos on olemassa todisteet siitä, että asianomainen toiminta on yleisen varainhoitoasetuksen 49 artiklassa tarkoitetun perussäädöksen säännösten tai avustussopimuksen määräysten mukainen, maksu suoritetaan yhdellä seuraavista tavoista:

a) maksetaan koko erääntynyt määrä

b) maksetaan:

i) ennakkomaksu, joka voidaan jakaa useaan maksuerään

ii) yksi tai useampi välimaksu

iii) loput erääntyneestä määrästä.

Ennakkomaksut vähennetään kokonaan tai osittain välimaksuista.

Kaikki ennakkomaksut ja välimaksut vähennetään loppumaksusta.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut maksutyypit erotetaan toisistaan kirjanpidossa maksujen suorittamisajankohtana.

69 artikla

Tilinpitäjä maksaa menot käytettävissä olevien varojen rajoissa.

5 jakso Menotapahtumia koskevat määräajat

70 artikla

Menot on vahvistettava, hyväksyttävä ja maksettava yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 87-103 artiklan säännösten ja niissä vahvistettujen määräaikojen mukaisesti

7 LUKU TIETOJENKÄSITTELYJÄRJESTELMÄT

71 artikla

Kun tuloja ja menoja hallinnoidaan tietojenkäsittelyjärjestelmillä, allekirjoitukset voidaan tehdä sähköisesti.

8 LUKU SISÄINEN TARKASTAJA

72 artikla

1. Yhteisön elin järjestää sisäisen tarkastuksen tehtävän, jota on hoidettava asiaa koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti.

2. Yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklan 3 kohdan mukaisesti yhteisön elimen sisäisen tarkastuksen tehtävästä vastaa yleisen varainhoitoasetuksen 85 artiklassa tarkoitettu komission sisäinen tarkastaja. Sisäinen tarkastaja vastaa yhteisön elimelle talousarvion toteuttamisjärjestelmien ja -menettelyjen moitteettoman toiminnan tarkastamisesta.

73 artikla

1. Sisäinen tarkastaja neuvoo yhteisön elintä riskienhallinnassa, esittää riippumattomia lausuntoja hallinnointi- ja valvontajärjestelmien laadusta sekä antaa suosituksia toimintojen toteuttamisedellytysten parantamiseksi ja edistääkseen varojen taloudellista käyttöä.

Hänen tehtävänään on:

a) arvioida sisäisten hallinnointijärjestelmien asianmukaisuutta ja tehokkuutta sekä yksiköiden toiminnan tuloksellisuutta ohjelmien ja toimien toteuttamisessa niihin liittyvien riskien kannalta,

b) arvioida talousarvion toteuttamistoimiin sovellettavien sisäisen valvonnan järjestelmien asianmukaisuutta ja laatua.

2. Sisäisen tarkastajan tehtäväkenttään kuuluvat yhteisön elimen kaikki toiminnot ja yksiköt. Hänen on saatava käyttöönsä rajoituksetta kaikki tiedot, joita hän tarvitsee tehtäviensä suorittamiseksi.

3. Sisäinen tarkastaja antaa kertomuksen havainnoistaan ja suosituksistaan yhteisön elimen hallintoneuvostolle ja johtajalle. Nämä varmistavat puolestaan, että tarkastusten perusteella annettuja suosituksia noudatetaan.

4. Sisäinen tarkastaja toimittaa yhteisön elimelle vuosikertomuksen, jossa ilmoitetaan tehtyjen sisäisten tarkastusten lukumäärä ja tyyppi, annetut suositukset ja näiden suositusten johdosta toteutetut jatkotoimet. Vuosikertomuksessa ilmoitetaan lisäksi yleisen varainhoitoasetuksen 66 artiklan 4 kohdan mukaisesti perustetun erityisen elimen havaitsemat järjestelmään liittyvät ongelmat.

5. Yhteisön elin toimittaa vuosittain vastuuvapauden myöntävälle viranomaiselle ja komissiolle yhteisön elimen johtajan laatiman kertomuksen, jossa on yhteenveto sisäisen tarkastajan tekemien tarkastusten määrästä ja tyypistä, annetuista suosituksista ja näiden suositusten johdosta toteutetuista jatkotoimista.

74 artikla

Vastuu, joka sisäisellä tarkastajalla on hoitaessaan virkatehtäviään, on määritelty yleisen varainhoitoasetuksen 87 artiklan mukaisesti.

V OSASTO JULKISET HANKINNAT

75 artikla

Julkisiin hankintoihin sovelletaan yleisen varainhoitoasetuksen ja sen soveltamissääntöjen tarkoituksenmukaisia säännöksiä.

VI OSASTO YHTEISÖN ELIMEN MYÖNTÄMÄT AVUSTUKSET

76 artikla

Silloin kun yhteisön elin voi myöntää avustuksia perustamissäädöksensä säännösten mukaisesti, sovelletaan yleisen varainhoitoasetuksen ja sen soveltamissääntöjen tarkoituksenmukaisia säännöksiä.

VII OSASTO TILINPÄÄTÖS JA KIRJANPITO

1 LUKU TILINPÄÄTÖS

77 artikla

Yhteisön elimen tilinpäätökseen sisältyvät:

a) yhteisön elimen tilinpäätösasiakirjat

b) selvitys yhteisön elimen talousarvion toteuttamisesta.

Yhteisön elimen tilinpäätöksen liitteissä on oltava selvitys varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta.

78 artikla

Tilinpäätöksen on oltava asianmukainen, totuudenmukainen ja täydellinen ja sen on annettava oikea kuva:

a) tilinpäätöksen osalta varoista ja veloista, kuluista ja tuotoista, sekä oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka eivät näy taseessa, ja rahavirrasta,

b) talousarvion toteuttamisselvitysten osalta talousarvion toteuttamisesta tuloina ja menoina.

79 artikla

Tilinpäätöksen laadinnassa noudatetaan yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissäännöissä täsmennettyjä yleisesti hyväksyttyjä kirjanpitoperiaatteita, joita ovat:

a) toimintojen jatkuvuus

b) varovaisuus

c) kirjanpitomenetelmien johdonmukaisuus

d) tietojen vertailtavuus

e) olennaisuus

f) bruttoperiaate

g) sisältöpainotteisuus

h) suoriteperusteinen kirjanpito.

80 artikla

1. Suoriteperusteisen kirjanpidon periaatteen mukaisesti tilinpäätöksessä otetaan huomioon varainhoitovuoden kulut ja tuotot niiden maksupäivästä riippumatta.

2. Vastaavan ja vastattavan arvo määritetään yleisen varainhoitoasetuksen 132 artiklassa säädetyissä kirjanpitomenetelmissä vahvistettuja arvostussääntöjä noudattaen.

81 artikla

1. Tilinpäätös laaditaan euroina ja se sisältää:

a) taseen ja tuloslaskelman, joista käy ilmi varallisuus ja taloudellinen asema sekä kuluneen varainhoitovuoden taloudellinen tulos 31 päivältä joulukuuta; ne esitetään yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä annetussa neuvoston direktiivissä vahvistettua rakennetta noudattaen ja yhteisön elimen toimintojen erityispiirteet huomioon ottaen

b) rahavirtalaskelman, josta käyvät ilmi varainhoitovuoden kassaan- ja kassastamaksut sekä kassatilanne varainhoitovuoden lopussa

c) selvityksen oman pääoman muutoksista, joka osoittaa yksityiskohtaisesti pääomatilien erissä varainhoitovuoden kuluessa tapahtuneet korotukset ja vähennykset.

2. Tilinpäätöksen liitteessä täydennetään ja tulkitaan 1 kohdassa tarkoitetuissa tilinpäätöksissä esitettyjä tietoja ja annetaan kaikki kansainvälisesti hyväksytyn kirjanpitokäytännön edellyttämät lisätiedot, jos nämä tiedot ovat yhteisön elimen toimintojen kannalta olennaisia.

82 artikla

Talousarvion toteuttamisselvitys laaditaan euroina. Siihen kuuluu:

a) talousarvion toteutumalaskelma, johon kootaan kaikki varainhoitovuoden talousarviotapahtumat tuloina ja menoina ja joka laaditaan noudattaen samaa rakennetta kuin talousarviossa,

b) talousarvion toteutumalaskelman liite, jossa täydennetään ja tulkitaan laskelmassa esitettyjä tietoja.

83 artikla

Yhteisön elimen tilinpitäjä toimittaa viimeistään päättynyttä varainhoitovuotta seuraavan varainhoitovuoden 1 päivänä maaliskuuta alustavan tilinpäätöksensä ja 77 artiklassa tarkoitetun selvityksen varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta komission tilinpitäjälle, jotta tämä voi konsolidoida alustavat tilinpäätökset, kuten yleisen varainhoitoasetuksen 127 artiklassa säädetään.

84 artikla

1. Yleisen varainhoitoasetuksen 129 artiklan säännösten mukaisesti tilintarkastustuomioistuin esittää viimeistään 15 päivänä kesäkuuta huomautuksensa kunkin toimielimen ja kaikkien yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitettujen elimen alustavista tilinpäätöksistä.

2. Saatuaan tilintarkastustuomioistuimen huomautukset yhteisön elimen alustavasta tilinpäätöksestä yhteisön elimen johtaja laatii omalla vastuullaan lopullisen tilinpäätöksen ja toimittaa sen yhteisön elimen hallintoneuvostolle, joka antaa lausunnon tilinpäätöksestä.

3. Yhteisön elimen johtaja toimittaa lopullisen tilinpäätöksen ja hallintoneuvoston lausunnon viimeistään päättynyttä varainhoitovuotta seuraavan varainhoitovuoden 1 päivänä heinäkuuta komission tilinpitäjälle ja tilintarkastustuomioistuimelle sekä Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

4. Yhteisön elimen lopullinen tilinpäätös julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä päättynyttä varainhoitovuotta seuraavan varainhoitovuoden 31 päivänä lokakuuta.

5. Yhteisön elimen johtaja toimittaa tilintarkastustuomioistuimelle vastauksen tämän esittämiin huomautuksiin elimen vuosikertomuksen yhteydessä viimeistään 30 päivänä syyskuuta.

2 LUKU KIRJANPITO

1 jakso yhteiset säännökset

85 artikla

1. Yhteisön elimen kirjanpito on järjestelmä, johon järjestetään talousarviota ja rahoitusta koskevat tiedot ja jonka avulla voidaan koota, luokitella ja kirjata numerotietoja.

2. Kirjanpito muodostuu liikekirjanpidosta ja talousarviokirjanpidosta. Molempia hoidetaan kalenterivuosittain ja euromääräisinä.

3. Liikekirjanpitoa ja talousarviokirjanpitoa koskevat tiedot vahvistetaan varainhoitovuoden päättyessä 1 luvussa tarkoitetun tilinpäätöksen laatimiseksi.

4. Edellä 2 ja 3 kohdasta huolimatta tulojen ja menojen hyväksyjä voi suorittaa kustannuslaskentaa.

86 artikla

Yleisen varainhoitoasetuksen 133 artiklan mukaisesti komission tilinpitäjä vahvistaa kirjanpidossa noudatettavat säännöt ja menetelmät sekä yhdenmukaistetun tililuettelon, jota yhteisön elimen on noudatettava.

2 jakso liikekirjanpito

87 artikla

Liikekirjanpitoon merkitään aikajärjestyksessä kahdenkertaista kirjanpitoa noudattaen tapahtumat ja toimet, jotka vaikuttavat yhteisön elimen taloudelliseen asemaan ja rahoitustilanteeseen sekä varallisuuteen.

88 artikla

1. Eri tilitapahtumat ja saldot viedään kirjanpitoon.

2. Kirjausten, myös niiden korjausten, on perustuttava tositteisiin, joilla kirjanpitotapahtuma voidaan todentaa.

3. Kirjanpitojärjestelmän avulla on kyettävä jäljittämään kaikki kirjaukset.

89 artikla

Yhteisön elimen tilinpitäjä tekee varainhoitovuoden päätyttyä ja lopullisen tilinpäätöksen esittämiseen saakka oikaisut, jotka ovat tarpeen asianmukaiset, oikeat ja riittävät tiedot sisältävän tilinpäätöksen laatimiseksi mutta jotka eivät aiheuta kyseistä varainhoitovuotta koskevia kassasta- tai kassaanmaksuja.

3 jakso talousarviokirjanpito

90 artikla

1. Talousarviokirjanpidon avulla voidaan seurata yksityiskohtaisesti talousarvion toteuttamista.

2. Edellä 1 kohdan soveltamiseksi talousarviokirjanpitoon kirjataan kaikki tämän asetuksen IV osastossa säädetyt talousarvion toteuttamistoimet tuloina ja menoina.

4 LUKU OMAISUUSLUETTELO

91 artikla

1. Yhteisön elin laatii kaikista yhteisöjen varallisuuden perustana olevista aineellisista ja aineettomista hyödykkeistä sekä rahoitusomaisuudesta komission tilinpitäjän laatiman mallin mukaiset pysyvät omaisuusluettelot, joihin merkitään omaisuuden määrä ja arvo.

Yhteisön elimen on tarkistettava, että omaisuusluetteloon tehdyt merkinnät vastaavat todellisuutta.

2. Irtaimen omaisuuden myymisestä on tiedotettava asianmukaisesti.

VIII OSASTO ULKOINEN TARKASTUS JA VASTUUVAPAUS

1 LUKU ULKOINEN TARKASTUS

92 artikla

Tilintarkastustuomioistuin tarkastaa yhteisön elimen tilit EY:n perustamissopimuksen 248 artiklan mukaisesti.

93 artikla

1. Yhteisön elimen on toimitettava lopullisesti vahvistettu talousarvio tilintarkastustuomioistuimelle. Elimen on ilmoitettava tilintarkastustuomioistuimelle viipymättä kaikki 10, 14, 19 ja 23 artiklan soveltamiseksi tehdyt päätökset ja toteutetut toimet.

2. Yhteisön elimen on toimitettava tilintarkastustuomioistuimelle varainhoitoa koskevat sisäiset sääntönsä.

3. Tilintarkastustuomioistuimelle on ilmoitettava tulojen ja menojen hyväksyjien, tilinpitäjien ja ennakoiden hoitajien nimeämisestä sekä 34 artiklan, 43 artiklan 1 ja 4 kohdan ja 44 artiklan nojalla siirretyistä valtuutuksista.

94 artikla

Tilintarkastustuomioistuin suorittaa tarkastuksensa yleisen varainhoitoasetuksen 139-144 artiklan mukaisesti.

2 LUKU VASTUUVAPAUS

95 artikla

1. Ennen vuoden N+2 huhtikuun 30 päivää Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta yhteisön elimen johtajalle vastuuvapauden varainhoitovuoden N talousarvion toteuttamisesta.

2. Jos 1 kohdassa säädettyä määräaikaa ei voida noudattaa, Euroopan parlamentti tai neuvosto antaa yhteisön elimen johtajalle tiedon siitä, miksi päätöstä on täytynyt lykätä.

3. Jos Euroopan parlamentti lykkää vastuuvapauden myöntämistä koskevaa päätöstä, yhteisön elimen johtaja pyrkii viipymättä toteuttamaan kaikki toimenpiteet helpottaakseen tämän päätöksen tiellä olevien esteiden poistamista.

96 artikla

1. Päätös vastuuvapauden myöntämisestä koskee yhteisön elimen kaikkien tulojen ja menojen tilejä sekä niiden saldoa ja yhteisön elimen taseessa esitettyjä varoja ja velkoja.

2. Vastuuvapauden myöntämistä varten Euroopan parlamentti tutkii neuvoston jälkeen yhteisön elimen tilit, tilinpäätöksen ja taseen. Se tutkii myös tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksen, jonka liitteinä ovat yhteisön elimen johtajan vastaukset, sekä asian kannalta merkitykselliset erityiskertomukset kyseiseltä varainhoitovuodelta ja tilintarkastustuomioistuimen antaman tarkastuslausuman tilitietojen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

3. Johtaja antaa Euroopan parlamentille tämän pyynnöstä kaikki talousarvion toteuttamisen tarkastamiseksi tarvittavat tiedot kyseiseltä varainhoitovuodelta.

97 artikla

1. Yhteisön elimen johtaja pyrkii kaikin tavoin toimimaan vastuuvapauden myöntämistä koskevaan Euroopan parlamentin päätökseen liitettyjen huomautusten sekä neuvoston vastuuvapaussuosituksiin liitettyjen selvitysten mukaisesti.

2. Yhteisön elimen johtaja antaa Euroopan parlamentin tai neuvoston pyynnöstä selvityksen toimenpiteistä, jotka on toteutettu näiden huomautusten ja selvitysten perusteella Johtaja toimittaa toimenpiteitä koskevasta selvityksestä toisinnon komissiolle.

X OSASTO SIIRTYMÄ- JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

98 artikla

1. Edellä 84 artiklassa tarkoitettuja määräaikoja sovelletaan ensimmäisen kerran varainhoitovuonna 2005.

2. Aiempien varainhoitovuosien määräajat ovat seuraavat:

a) 15 päivä syyskuuta 84 artiklan 3 kohdan osalta

b) 30 päivä marraskuuta 84 artiklan 4 kohdan osalta

c) 31 päivä lokakuuta 84 artiklan 5 kohdan osalta.

99 artikla

Euroopan parlamentilla, neuvostolla ja komissiolla on oikeus saada ilmoitus kaikista niiden toimivaltaan kuuluvista talousarvioasioihin liittyvistä tiedoista ja selvityksistä.

100 artikla

Kunkin yhteisön elimen hallintoneuvosto vahvistaa tarvittaessa oman varainhoitoasetuksensa soveltamissäännöt johtajan ehdotuksesta ja komission annettua tähän suostumuksensa yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklan säännösten mukaisesti.

101 artikla

Tämän asetuksen tultua voimaan kaikkien yleisen varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitettujen elinten on annettava uusi varainhoitoasetus ennen 1 päivää tammikuuta 2003 tai kuuden kuukauden kuluessa siitä ajankohdasta, josta alkaen elin on kuulunut mainitun 185 artiklan soveltamisalaan ja jona sille on myönnetty Euroopan yhteisöjen yleisestä talousarviosta suoritettava avustus.

102 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä [...]

Komission puolesta

[...]

Komission jäsen