52002SC0225

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi kosmeettisia valmisteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta seitsemännen kerran /* SEK/2002/0225 lopull. - COD 2000/0077 */


KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi kosmeettisia valmisteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta seitsemännen kerran

2000/0077 (COD)

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti neuvoston vahvistamasta yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi kosmeettisia valmisteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta seitsemännen kerran

1. Menettelyn vaiheet

- Komissio antoi edellä mainitun ehdotuksen [KOM(2000) 189 lopullinen] 5. huhtikuuta 2000, minkä jälkeen se toimitettiin neuvostolle ja Euroopan parlamentille.

- Euroopan parlamentti hyväksyi ehdotuksen ensimmäisessä käsittelyssä 3. huhtikuuta 2001 tarkistuksin.

- Komissio antoi muutetun ehdotuksen [KOM(2001) 697 lopullinen] 22. marraskuuta 2001, minkä jälkeen se toimitettiin neuvostolle ja Euroopan parlamentille.

- Neuvosto pääsi asiasta poliittiseen sopimukseen enemmistöpäätöksellä 26. marraskuuta 2001 ja vahvisti yhteisen kantansa 14. helmikuuta 2002.

- Talous- ja sosiaalikomitea antoi lausuntonsa 20. syyskuuta 2000.

2. Direktiivin tavoite

Alkuperäisen ehdotuksen päätavoitteena oli ratkaista lopullisesti kosmetiikka-alan eläinkokeita koskeva kysymys. Kyseisen ehdotuksen pääkohdat olivat: eläinkokeiden pysyvä ja lopullinen kieltäminen valmiiden kosmeettisten valmisteiden testauksessa sekä eläinkokeilla testattuja ainesosia sisältävien kosmeettisten valmisteiden markkinoillesaattamiskiellon muuttaminen WTO:n sääntöjen mukaiseksi EU:n eläinkoekielloksi kosmeettisten valmisteiden ainesosien testauksessa. Kyseisen kiellon oli tarkoitus tulla voimaan kolmen vuoden kuluttua ehdotetun direktiivin täytäntöönpanosta, mutta kiellon voimaantuloa olisi mahdollista lykätä korkeintaan kahdella vuodella, jos eläinkokeet korvaavien tyydyttävien ja tieteellisesti validoitujen menetelmien kehittämisessä ei ole tarpeeksi edistytty.

3. Yhteistä kantaa koskevat huomautukset

3.1. Yleiset huomautukset

Neuvoston yhteinen kanta vastaa komission muutettua ehdotusta, erityisesti terveyden ja kuluttajien suojan parantamista koskevien säännösten osalta. Neuvosto on kuitenkin tehnyt eläinkokeita koskevia muutoksia komission ehdotukseen.

3.2. Tarkistukset

Euroopan parlamentin tekemistä 31 tarkistuksesta komissio hyväksyi periaatteessa 14 sekä osittain seitsemän muuta tarkistusta.

Komissio on hyväksynyt tarkistukset, joiden tarkoituksena on parantaa terveyden ja kuluttajan suojaa antamalla kuluttajille enemmän asianmukaista tietoa, parantamalla joitakin tuoteluokkia, kuten lapsille ja intiimihygienian hoitoon tarkoitettuja tuotteita koskevia turvallisuusvaatimuksia, ulottamalla vähimmäissäilyvyysaikaa koskeva vaatimus koskemaan kaikkia kosmeettisia valmisteita tai ottamalla käyttöön allergiaa aiheuttavien hajusteaineosien tuotemerkintäjärjestelmä.

Komissio ei sen sijaan voinut hyväksyä tarkistuksia, jotka eivät noudata komission tärkeintä tavoitetta, parhaan mahdollisen turvatason tarjoamista Euroopan kansalaisille, eivätkä komission kansainvälisiä velvoitteita, vaikka komissio on samaa mieltä siitä, että tavoitteena on vähentää kokeissa eläimille aiheutettua kärsimystä. Komissio hylkäsi WTO:n sääntöjen vastaisena tarkistuksen, jossa ehdotettiin markkinoillesaattamiskiellon uudelleen käyttöönottoa. Se ei myöskään voinut hyväksyä ainesosien täyttä testauskieltoa koskevan aikarajoituksen vähentämistä, koska se on ristiriidassa kansanterveyden ja kuluttajan suojelua koskevan komission päätavoitteen kanssa.

3.3. Neuvoston yhteinen kanta

Neuvoston yhteinen kanta hyväksyttiin määräenemmistöllä.

Neuvoston yhteinen kanta sisältää useimmat Euroopan Parlamentin tekemät tarkistukset, joiden tavoitteena on terveyden ja kuluttajien suojelun parantaminen ja jotka sisältyivät jo komission muutettuun ehdotukseen. Euroopan parlamentin pyynnöstä se sisältää lisäksi erityissäännöksiä, jotka koskevat karsinogeenisiksi, mutageenisiksi ja reprotoksisiksi luokiteltuja aineita.

Neuvosto on samaa mieltä tavoitteesta poistaa eläinkokeet mahdollisimman pian. Yhteinen kanta sisältää kuitenkin uuden lähestymistavan.

Mitä tulee ainesosia koskevaan testauskieltoon EU:ssa, neuvosto ei kannata täydellisen kiellon käyttöönottoa koskevaa kiinteää määräaikaa, koska se vaarantaisi kuluttajien terveyden ja turvallisuuden. Yhteisessä kannassa esitetään kolmen kohdan sääntöön (eläinkokeiden vähentäminen, täsmentäminen ja korvaaminen) perustuvaa vähittäistä lähestymistapaa ja kytkee sen testauskiellon asteittaisen täytäntöönpanon vaihtoehtoisten menetelmien saatavuuteen. Vaihtoehtoisiin menetelmiin kuuluvat myös sellaiset menetelmät, jotka vähentävät kokeisiin käytettävien eläinten määrää tai pienentävät niiden kärsimyksiä. Lisäksi yhteisessä kannassa vahvistetaan sääntelyjärjestelmää sen varmistamiseksi, että validoituja vaihtoehtomenetelmiä käytetään tehokkaasti, kun niitä on saatavilla.

Yhteisessä kannassa asetetaan markkinoillesaattamiskielto kosmeettisille valmisteille, jos valmis tuote tai sen ainesosia on testattu eläinkokeilla. Toisaalta yhteisessä kannassa kytketään kyseisen kiellon asteittainen täytäntöönpano OECD:ssä kansainvälisesti hyväksyttyjen vaihtoehtoisten koemenetelmien olemassaoloon, mikä vahvistaisi toimen monenvälistä luonnetta.

3.4 Yhteistä kantaa koskeva komission kanta

Komissio voi hyväksyä ainesosien testausta koskevan EU:n kiellon, yhdistettynä vaihtoehtoisten menetelmien saatavuuteen ja ilman kiinteää määräaikaa, koska se edistää aidosti eläinten hyvinvointia ja samalla turvaa kuluttajien terveyden. Tällainen edistysaskel voi ainoastaan vahvistaa EU:n johtavaa roolia vaihtoehtoisten koemenetelmien kehittäjänä edellä mainitun kolmen kohdan säännön mukaisesti. Se johtaa siihen, että eläinkoetilanne on hallinnassa EU:ssa, vaarantamatta kuitenkaan päätavoitetta eli mahdollisimman turvallisten valmisteiden tarjoamista EU:n kansalaisille.

Ehdotettu markkinoillesaattamiskielto, joka yhdistetään hyväksymiseen OECD:n tasolla (toisin sanoen sellaisen monenvälisen kansainvälisen organisaation antamaan hyväksymiseen, joka tässä tapauksessa toimisi kansainvälisenä standardointielimenä) sekä kiinteän määräajan hylkäämiseen, ehdotettu kielto vähentää WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän käynnistymisen riskiä. OECD:n jäsenmäärä on kuitenkin varsin vähäinen (nykyisellään 30 WTO:n 144:stä jäsenestä). Jos hyväksyttävien vaihtoehtoisten menetelmien luominen rajoitetaan OECD:hen, se saattaa aiheuttaa ongelmia, ellei varmisteta sitä, että OECD on ainoa kansainvälinen elin, jossa voidaan määrätä tätä asiaa koskevia seuraamuksia. Koska vaihtoehtoisten koemenetelmien kehittäminen OECD:ssä koskisi näin ollen vain harvoja maita, WTO:n säännöstön ja käytännöt huomioon ottaen direktiivissä olisi säädettävä kohtuullinen määräaika vaihtoehtoisten menetelmien hyväksymisen ja Euroopan yhteisössä noudatettavan markkinointikiellon voimaantulon välille, jotta OECD:n ulkopuoliset WTO:n jäsenmaat voivat hyväksyä ja ottaa käyttöön tällaiset vaihtoehtoiset menetelmät tai jotta Euroopan yhteisö voi aloittaa kyseisten maiden kanssa näitä menetelmiä koskevat neuvottelut. Tällainen lähestymistapa noudattaa paremmin yhteisön kansainvälisiä velvoitteita sekä EU:n asemaa sen pyrkiessä jatkamaan työtä eläinten hyvinvointia koskevan koordinoidun politiikan luomiseksi kansainvälisellä tasolla.

Tästä syystä komissio voi hyväksyä yhteisessä kannassa esitetyn yleisen lähestymistavan.

4. Päätelmät

Komissio tukee yhteistä kantaa, joka noudattaa monelta osin komission muutettua ehdotusta, turvaa kansanterveyden ja kuluttajien suojan sekä ottaa huomioon kansainväliset velvoitteet.

5. Komission lausuma

Sisämarkkinaneuvoston 26. marraskuuta 2001 pidetyn kokouksen pöytäkirjaan merkittävä komission lausuma:

"Komissio vahvistaa aikomuksensa aloittaa lähiaikoina kokeisiin ja muihin tieteellisiin tarkoituksiin käytettävien eläinten suojelua koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä annetun direktiivin 86/609/ETY [1] uudistamisen."