52002AA0014

Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 14/2002 ehdotuksesta neuvoston asetukseksi, joka koskee Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamista

Virallinen lehti nro C 021 , 28/01/2003 s. 0001 - 0004


Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 14/2002

ehdotuksesta neuvoston asetukseksi, joka koskee Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamista

(2003/C 21/01)

PERUSTELUT

Komissio esitti 24. huhtikuuta 2002 ehdotuksen neuvoston asetukseksi, joka koskee Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamista(1).

Neuvosto pyysi tilintarkastustuomioistuimelta ehdotusta koskevaa lausuntoa tilintarkastustuomioistuimeen 10. kesäkuuta 2002 saapuneessa kirjeessä.

Tilintarkastustuomioistuin on tutkinut ehdotuksen ja antanut tämän lausunnon seuraavin perustein:

I. Tilintarkastustuomioistuimen suhtautuminen henkilöstösääntöjen uudistuksen taustalla olevaan yleiseen politiikkaan

1. Tilintarkastustuomioistuin on komission kanssa yhtä mieltä komission ehdotuksen perusteluissa esitetyistä perusperiaatteista ja -arvoista. Perusteluissa käytettyjä keskeisiä sanoja olivat pätevyys, riippumattomuus, lojaalisuus, puolueettomuus, pysyvyys, sosiaalinen ulottuvuus sekä syrjinnän, sukupuolisen häirinnän ja työpaikkakiusaamisen torjunta.

2. Tilintarkastustuomioistuin pitää tärkeänä, että Euroopan julkishallinto kykenee täyttämään sille perussopimuksissa annetut tehtävät parhaalla mahdollisella tavalla. On siksi olennaista, että EU:lla on riippumaton, pätevä, tehokas ja rehellinen virkamieskunta. Tilintarkastustuomioistuin yhtyy näin ollen komission näkemykseen, jonka mukaan henkilöstösääntöjen avulla pitäisi pystyä varmistamaan yhteisöille pätevin mahdollinen henkilöstö.

3. Tilintarkastustuomioistuin on komission kanssa yhtä mieltä siitä, että on tärkeää yhdistää erilaisia työskentelykulttuureita ja huolehtia, että uusi henkilöstö koostuu pätevistä henkilöistä, joiden palvelukseenottaminen tapahtuu unionissa maantieteellisesti mahdollisimman laajalta alueelta.

4. Tilintarkastustuomioistuin on tietoinen, että pätevän henkilöstön palvelukseen ottaminen ja palveluksessa pitäminen edellyttää riittävän houkuttelevia taloudellisia kannustimia työnhakijoille. Tässä yhteydessä on tärkeää, että urajärjestelmä edistäisi yhteistyöhalukkuutta ja -kykyä ja estäisi riitoja, joita syntyisi, jos henkilökohtaisia tuloksia korostettaisiin ryhmätyöskentelyn kustannuksella.

5. Tilintarkastustuomioistuin katsoo lisäksi, että tyydyttävät työolot ja johdon pyrkimykset työssäviihtyvyyden parantamiseen ovat olennaisia tekijöitä henkilöstön motivoinnissa. Toisaalta tarvitaan asianmukaisia ja tiukkoja kurinpitomenettelyjä.

6. Tilintarkastustuomioistuin on yhtä mieltä siitä, että tieteellisen ja teknisen alan virkamiehiin sovellettavia säännöksiä sekä Euroopan yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevia palvelussuhteen ehtoja on yhdenmukaistettava virkamiehiin sovellettavien uusien säännösten kanssa.

7. Tilintarkastustuomioistuin on yleisesti ottaen sitä mieltä, että henkilöstösääntöjen nykyiset muutosehdotukset auttanevat Euroopan yhteisöjen toimielimiä parantamaan toimintaansa.

II. Lisähuomautukset

8. Perehdyttyään henkilöstösääntöjä koskevaan komission muutosehdotukseen tilintarkastustuomioistuin totesi, että tekstissä ei ollut käsitelty tiettyjä asioita. Tilintarkastustuomioistuin suosittelee siksi, että myös seuraavat seikat otettaisiin huomioon:

9. Henkilöstön säännölliseen arviointiin olisi sisällyttävä vuosittain pakollinen esimiehen ja alaisen välinen keskustelu, jossa käsiteltäisiin näiden työtä ja keskinäistä yhteistyötä, saavutettuja tuloksia sekä seuraavan vuoden tavoitteita. Henkilöstön pitäisi näin pystyä parantamaan työsuoritustaan ja ehdottamaan tarvittaessa keinoja työolojensa parantamiseksi.

10. Olisi aiheellista harkita, pitäisikö henkilöstöllä olla oikeus - ja ehkä myös velvollisuus - osallistua täydennyskoulutukseen noin 5-10 päivän ajan joka vuosi. Näin luotaisiin elinikäinen oppimisprosessi ja parannettaisiin osaltaan henkilöstön työsuoritusta ja motivaatiota.

11. On tärkeää varmistaa, että johtotehtäviin osoitetaan aina kaikkein pätevin hakija. Tätä silmällä pitäen voisi olla aiheellista miettiä, miten avoimista johtotason viroista ilmoittamiseen ja kyseisten virkojen täyttämiseen liittyvää menettelyä voitaisiin laajentaa.

12. Henkilöstösäännöissä olisi käsiteltävä tilanteita, joissa toimihenkilö estää tai välttää lääkärintarkastuksen. Niissä olisi lisäksi säädettävä helpommista ja nopeammista muutoksenhaku- ja sovittelumekanismeista, ja toimielimen pitäisi voida aloittaa työkyvyttömyysmenettely lyhyemmän sairausloman jälkeen kuin nykyisin on ehtona.

III. Erityisiä seikkoja koskevat varaumat

13. Tilintarkastustuomioistuin esittää joitakin varaumia tietyistä komission muutosehdotuksista:

14. Henkilöstösääntöjen liitteeseen VIII (9 a artikla) ehdotetut muutokset koskevat joustavaa eläkkeelle siirtymistä, jota tilintarkastustuomioistuin on puoltanut useaan otteeseen(2). Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että mahdollisuus siirtyä eläkkeelle 55-60 vuoden iässä siten, että ei sovelleta eläkkeellesiirtymisen ajankohtaan mennessä kertyneitä eläkeoikeuksia vähentävää kerrointa, on taloudellinen ja oikeudenmukainen järjestely. Tässä valossa uusi ja kalliimpi toimenpide, joka koskee "työtehtävistä pois siirtämistä" ja josta säädetään muutettujen henkilöstösääntöjen 47 a artiklassa, on tilintarkastustuomioistuimen käsityksen mukaan tarpeeton.

15. Liitteeseen VIII (12 artikla) ehdotetut muutokset tuovat mukanaan aiempaa epäedullisemmat ehdot eläkkeen maksamiseksi alle 60-vuotiaille virkamiehille ja väliaikaisille toimihenkilöille, joiden palvelussuhde päättyy ja joilla ei ole oikeutta vanhuuseläkkeeseen. Lisäksi ehdotetaan, että asianomaisille henkilöille kuuluvia määriä ei enää makseta näille itselleen vaan yksityiselle vakuutusyhtiölle tai eläkerahastolle, joka takaa neljä erityistä seikkaa - muun muassa sen, että pääomaa ei makseta takaisin. Koska uudet säännökset saattavat olla ristiriidassa etenkin väliaikaisten toimihenkilöiden oikeutettujen odotusten kanssa, olisi tarkasteltava, saattaisiko tämä aiheuttaa oikeudellisia ongelmia tulevaisuudessa. Ne voitaisiin välttää siten, että uudistettuihin henkilöstösääntöihin sisällytettäisiin väliaikainen säännös, jonka perusteella ne väliaikaiset toimihenkilöt, joiden palvelussuhde on alkanut ennen uudistuksen voimaantuloa, olisivat myös vastaisuudessa oikeutettuja nykyisten säädösten mukaiseen erorahaan palvelussuhteen päättyessä. Olisi lisäksi mietittävä, miten valvotaan, että yksityiset rahastot toteuttavat säännöksissä vaaditut takaukset.

16. Muutosehdotuksen 22 a ja 22 b artiklan mukaan virkamiehen on viipymättä ilmoitettava jollekin esimiehistään (yksikönpäällikkö, pääjohtaja, pääsihteeri) tai suoraan Euroopan petostentorjuntavirastolle "tietoonsa tulleista seikoista, jotka antavat aihetta olettaa (...) laittoman toiminnan mahdollisuutta", tai tapauksista, joissa yhteisöjen virkamies on jättänyt noudattamatta velvollisuuksiaan. Toimielin ei saa rangaista virkamiestä edellä mainittujen tietojen toimittamisesta, jos "tämä on toiminut maltillisesti ja rehellisesti". Valitusjärjestelmän tulisi olla sellainen, että jokainen valituksen tekijä tietäisi, kenelle valitus pitäisi esittää (nimittävä viranomainen tai nimittävän viranomaisen osoittama toinen henkilö).

17. Asetusluonnoksessa ehdotetaan ylityötuntien korvaamista uuteen tehtäväryhmään AST kuuluville virkamiehille. Tämä ei ole johdonmukaista, sillä palkkaluokkien AST5-AST11 virkamiehille maksetaan sama palkka kuin vastaavissa palkkaluokissa AD5 ja AD11, ja heidät on mahdollista siirtää tietyin edellytyksin tehtäväryhmään AD. Ylityökorvausten maksaminen olisi sallittava ainoastaan palkkaluokissa AST1-AST4, mikäli niitä ylipäätään maksetaan.

18. Henkilöstösääntöjen 90 a ja 90 b artiklan uuden sanamuodon mukaan jokainen henkilöstösäännöissä tarkoitettu henkilö voi toimittaa Euroopan petostentorjuntaviraston johtajalle vaatimuksen, jossa tätä pyydetään tekemään häntä koskeva päätös, tai toimittaa tälle valituksen hänelle vastaisesta toimenpiteestä. Vaatimukset ja valitukset voidaan toimittaa myös Euroopan tietosuojavaltuutetulle. Muutosehdotuksen tekstissä ei viitata mitenkään kyseisten elinten tehtävät määrittelevien asetusten asianomaisiin säännöksiin, eikä siinä myöskään ole mainintaa vaatimusten ja valitusten erityisistä seurauksista tai seurannasta. Ehdotettujen muutosten tarkoitusta ja soveltamisalaa olisi selvennettävä.

19. Kun on kyse uudesta työkyvyttömyysavustuksesta, liitteessä 8 olevan 13 artiklan ensimmäisen kohdan ilmaisu "palkkaryhmänsä" olisi korvattava ilmaisulla "tehtäväryhmänsä", kuten muutettujen henkilöstösääntöjen 78 artiklassa. Viimeksi mainittu sanamuoto mahdollistaisi "työkyvyttömän henkilön" osoittamisen muihin tehtäviin samassa tehtäväryhmässä.

IV. Uudistuksesta aiheutuvat menot, komission laskelmia koskeva arviointi

20. Tarkistettuaan menetelmät, joilla komissio on arvioinut henkilöstösääntöjen uudistuksen kustannukset, tilintarkastustuomioistuin katsoo, että komission ennuste menojen vähäisestä kasvusta vuosina 2004-2010 (vuosittain 0,6-2,5 prosenttia vuoden 2002 palkkamenoista) on asianmukainen. Tällä hetkellä tiedossa olevien olosuhteiden perusteella komissio ennustaa seuraaville vuosille vaatimattomia säästöjä. Ennuste perustuu kuitenkin oletukseen, jonka mukaan henkilöstön ja eläkeläisten määrä sekä profiili (henkilöstön ikä ja perherakenne, jakautuminen eri toimiin ura-alueen sisällä) pysyvät ajan mittaan muuttumattomina.

V. Uudistuksen toteuttamiseen tarvittavat sopivat välineet

21. Siirtyminen nykyisestä järjestelmästä uuteen ura- ja palkkausjärjestelmään on väistämättä monimutkainen prosessi. Komissiolla on avainasema tässä prosessissa, sillä sen on järjestettävä muille toimielimille ja erityisesti pienille toimielimille asianmukaiset tietotekniikan välineet.

EUROOPAN YHTEISÖJEN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 283 artiklan,

ottaa huomioon 24. huhtikuuta 2002 päivätyn komission ehdotuksen(3),

ottaa huomioon neuvoston tilintarkastustuomioistuimelle esittämän, ehdotusta koskevan lausuntopyynnön, jonka tilintarkastustuomioistuin vastaanotti 10. kesäkuuta 2002,

ON ANTANUT SEURAAVAN LAUSUNNON:

1. Tilintarkastustuomioistuin pitää hyväksyttävinä henkilöstösääntöjen uudistuksen perustana olevia periaatteita ja arvoja, etenkin kun niiden yhteydessä painotetaan, että Euroopan unionin palvelukseen tarvitaan mahdollisimman pätevää henkilöstöä.

2. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ehdotuksessa olisi käsiteltävä lisäksi seuraavia asioita:

- säännöllisen henkilöstöarvioinnin yhteydessä vuosittain käytävä pakollinen kahdenvälinen keskustelu,

- täydennyskoulutus ja laajempi menettely johtotason virkoja täytettäessä,

- työkyvyttömyysmenettelyn tiettyjen mekanismien parantaminen.

3. Tilintarkastustuomioistuin esittää seuraavien seikkojen osalta varaumat, joita on käsitelty tarkemmin edellä olevissa perusteluissa:

- koska joustavan eläkkeelle siirtymisen järjestelyä on jo ehdotettu, "työtehtävistä pois siirtämistä" koskevat järjestelyt ovat tarpeettomia,

- olisi tarkasteltava muutettuja säännöksiä, jotka koskevat henkilöstöä, jonka palvelussuhde päättyy ja jolla ei ole oikeutta välittömään tai myöhemmin maksettavaan vanhuuseläkkeeseen, ja selvitettävä, ovatko kyseiset säännökset ristiriidassa mainitun henkilöstön oikeutettujen odotusten kanssa ja pitäisikö mukaan ottaa väliaikainen säännös, jonka avulla vältetään mahdolliset oikeudelliset ongelmat,

- oletettuja säännönvastaisuuksia koskeva valitusjärjestelmä olisi järjestettävä siten, että on vain yksi valitustie,

- palkkaryhmien AST5-AST11 virkamiesten ylityökorvauksille ei ole päteviä perusteluja,

- Euroopan petostentorjuntaviraston johtajalle tai Euroopan tietosuojavaltuutetulle osoitettuja tiettyjä vaatimuksia ja valituksia koskevien säännösten merkitystä ja soveltamisalaa olisi selvennettävä,

- työkyvyttömyysavustuksesta puhuttaessa olisi käytettävä samaa ilmaisua muutettujen henkilöstösääntöjen varsinaisessa tekstissä ja liitteissä.

4. Tarkistettuaan komission arvion henkilöstösääntöjen uudistamisen kustannuksista tilintarkastustuomioistuin katsoo, että komission ennuste menojen vähäisestä kasvusta vuosina 2004-2010 on asianmukainen. Komission ennuste menojen vähentymisestä seuraavina vuosina näyttää kuitenkin perustuvan oletukseen, jonka mukaan henkilöstön ja eläkeläisten määrä ja profiili pysyvät ajan mittaan muuttumattomina.

Tilintarkastustuomioistuin on antanut tämän lausunnon Luxemburgissa 5. joulukuuta 2002 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Juan Manuel Fabra Vallés

presidentti

(1) KOM(2002) 213 lopullinen, 24.4.2002.

(2) Viimeksi lausunnoissaan nro 5, 6 ja 7/2002, joissa käsiteltiin työtehtävistä pois siirtämistä (EYVL C 236, 1.10.2002).

(3) KOM(2002) 213 lopullinen, 24.4.2002.