52001PC0216

Ehdotus Neuvoston Päätös jäteluetteloa koskevan komission päätöksen 2000/532/EY muuttamisesta /* KOM/2001/0216 lopull. */


Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäteluetteloa koskevan komission päätöksen 2000/532/EY muuttamisesta

(komission esittämä)

PERUSTELUT

1. Tämän jätteiden ja vaarallisten jätteiden luetteloa koskevan päätöksen tarkoituksena on muuttaa komission päätös 2000/532/EY, joka puolestaan on muutettu jäteluetteloa koskevalla komission päätöksellä 2001/118/EY. Muutos tehdään vaarallisista jätteistä annetun direktiivin 1 artiklan 4 kohdan toisen luetelmakohdan mukaisesti jäsenvaltioiden toimittamien ilmoitusten perusteella. Kyseisen artiklan mukaan kaikkia jätteitä, joita ei luetella päätöksessä 94/904/EY ja joilla jokin jäsenvaltio katsoo olevan yksi tai useampi direktiivin 91/689/ETY liitteessä III luetelluista ominaisuuksista, olisi pidettävä mainitussa direktiivissä tarkoitettuna vaarallisena jätteenä. Jäsenvaltiot tekevät tällaisista jätteistä ilmoituksen komissiolle, joka tarkistaa direktiivin 75/442/ETY 18 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti, onko luetteloa ilmoituksen perusteella mukautettava.

2. Komissio toimitti luonnoksen toteutettavista toimenpiteistä direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaisesti perustetulle komitealle. Luonnoksessa muutettiin komission päätös 2000/532/EY, jolla korvataan jätteistä annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY 1 artiklan a alakohdan mukaisen jäteluettelon laatimisesta tehty komission päätös 94/3/EY sekä vaarallisista jätteistä annetun neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdan mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehty neuvoston päätös 94/904/EY. Muutoksessa päätökseen laadittiin yksi ainoa uusi jäteluettelo. Uusi luettelo sisältää tarpeelliset muutokset jäsenvaltioiden toimittamien 300 ilmoituksen sisällyttämiseksi luetteloon.

3. Komitea vahvisti 7. joulukuuta 2000 komission ehdotusluonnoksen kaikki muutokset lukuun ottamatta neljää jätetyyppiä koskevia muutoksia.

Komission ehdotusluonnos ei saanut määräenemmistöä seuraavien nimikkeiden luokittelemiseksi vaarallisiksi jätteiksi:

06 08 02 kloorisilaaneja sisältävät jätteet

07 02 16 silikoneja sisältävät jätteet

17 06 05 asbestia sisältävät rakennusaineet.

Komission ehdotusluonnos ei saanut määräenemmistöä seuraavan nimikkeen luokittelemiseksi vaarattomaksi jätteeksi nimikkeen nykyisessä sanamuodossa:

19 08 09 öljynerotuksessa syntyvät rasvan ja öljyn seokset, jotka sisältävät ruokaöljyjä ja ravintorasvoja.

4. Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti muutetusta jäteluettelosta tehtiin komission päätös 2001/118/EY. Edellä mainittujen neljän jätenimikkeen luokittelua ei kuitenkaan muutettu. Mainitun artiklan säädösten mukaisesti neuvostolle toimitetaan ehdotus näiden neljän jätenimikkeen luokittelusta. Jos neuvosto ei ole ratkaissut asiaa kolmen kuukauden kuluessa ehdotuksen toimittamisesta, komissio tekee päätöksen toteutettavista toimenpiteistä.

5. Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaisesti perustettu komitea kyseenalaisti jätenimikkeeseen "06 08 02 kloorisilaaneja sisältävät jätteet" sisältyvien kaikenlaisten jätteiden vaarallisuuden; Saksa oli tehnyt komissiolle ilmoituksen tällaisista jätteistä.

Kloorisilaanit ovat ryhmä polymeerejä, jotka sisältävät piitä, vetyä, klooria ja muita alkuaineita. Tämä polymeeriryhmä on rakenteeltaan samanlainen kuin halogenoidut hiilivedyt. Vaikka näistä alkuaineista muodostuvien tähän ryhmään kuuluvien yhdisteiden määrä on rajaton, useat näistä yhdisteistä, kuten trikloorisilaani, dimetyylidikloorisilaani, trikloorimetyylisilaani ja trimetyylikloorisilaanit, luokitellaan kemiallisia aineita koskevassa lainsäädännössä helposti tai erittäin helposti syttyviksi, haitallisiksi hengitettyinä tai nieltyinä ja silmiä, ihoa ja keuhkoja ärsyttäviksi. Muut kloorisilaanit on luokiteltava ja koska kaikkia ei voida luokitella, komission ehdotuksessa luokitellaan yleensä kloorisilaaneja sisältävät jätteet vaarallisiksi jätteiksi.

6. Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaisesti perustettu komitea kyseenalaisti kaikkien jätenimikkeeseen "07 02 16 silikoneja sisältävät jätteet" sisältyvien jätteiden vaarallisuuden; Alankomaat ja Saksa olivat tehneet komissiolle ilmoituksen tällaisista jätteistä.

Silikonit ovat suuri ryhmä siloksaanipolymeerejä, joiden rakenteessa vuorottelevat pii- ja happimolekyylit, ja piihin on sitoutunut erilaisia orgaanisia molekyylejä. Myös silikonien kohdalla erilaisten yhdisteiden määrä on rajaton. Useiden yhdisteiden kuitenkin tiedetään olevan haitallisia ihon kanssa kosketuksiin joutuessaan ja nieltyinä. Lisäksi ne aiheuttavat palovammoja ja ovat myrkyllisiä vesiympäristössä ja yleensä vaarallisia ympäristölle. Näin ollen silikoneja sisältävät jätteet luokitellaan komission ehdotuksessa vaarallisiksi.

7. Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaisesti perustettu komitea kyseenalaisti kaikkien jätenimikkeeseen "17 06 05 asbestia sisältävät rakennusaineet" sisältyvien jätteiden vaarallisuuden; Yhdistynyt kuningaskunta ja Tanska olivat tehneet komissiolle ilmoituksen tällaisista jätteistä.

Komission ehdotus perustuu laaja-alaiseen asbestia ja asbestipitoisia materiaaleja koskevaan yhteisön lainsäädäntöön. Vaarallisten valmisteiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevan direktiivin 99/45/EY mukaisesti asbesti luokitellaan syöpää aiheuttavaksi, ryhmän 1 aineeksi. Tiettyjen vaarallisten aineiden ja valmisteiden markkinoille saattamisen ja käytön rajoituksia koskevan direktiivin 76/769/ETY mukauttamista tekniseen kehitykseen käsittelevä komitea antoi vuonna 1999 puoltavan lausunnon päätöksestä, jolla muutettiin mainittu direktiivi ja jossa kiellettiin suurin osa vielä sallituista asbestin käyttötarkoituksista, kuten asbestin käyttö sementissä. Päätös tehtiin sellaisen tieteellisen näytön perusteella (myrkyllisyyttä, ekomyrkyllisyyttä ja ympäristöä käsittelevän tiedekomitean syyskuussa 1998 antama lausunto), joka osoittaa, ettei ole mahdollista määrittää sellaista tasoa, jota vähäisempi altistuminen asbestisementissä yleisesti esiintyvälle krysotiiliasbestille ei aiheuttaisi syöpäriskiä. Työntekijöiden suojelemista asbestialtistukselta koskevassa direktiivissä 83/477/ETY säädetään, että asbestia sisältävät jätteet on kerättävä ja poistettava työpaikalta (lukuun ottamatta kaivostoimintaa) mahdollisimman pian suljetuissa, merkinnöillä varustetuissa pakkauksissa. Lisäksi direktiivissä säädetään, että asbestijätteet on käsiteltävä myrkyllisistä ja vaarallisista jätteistä annetun direktiivin 78/319/ETY 6 artiklan mukaisesti, sellaisena kuin se on muutettuna vaarallisista jätteistä annetulla direktiivillä 91/689/ETY. Asbestin aiheuttaman ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä ja vähentämisestä annetussa direktiivissä 87/217/ETY säädetään, että kaikki asbestijäte (joka on määritelty direktiivissä 75/442/ETY) on käsiteltävä siten, että asbestipäästöt ilmaan ja vesiympäristöön ovat mahdollisimman vähäiset. Komissio ehdottaa kaiken edellä selostetun perusteella, että asbestia sisältävät rakennusaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi.

Jotkin jäsenvaltiot olivat sitä mieltä, että asbestisementissä asbestikuidut ovat niin tiiviisti sidoksissa sementtiin, ettei niitä pääse helposti vapautumaan. Näiden jäsenvaltioiden kanta liittyi kiinteästi siihen, että asbestisementti on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi, ja asbestia sisältävät rakennusaineet voidaan sijoittaa kaatopaikoille kaatopaikoista annetun direktiivin 99/31/EY mukaisesti. Monissa jäsenvaltioissa tällaiset rakennusaineet sijoitetaan nykyisin pysyvän tai tavanomaisen jätteen kaatopaikalle.

Komission näkemys ehdotusta koskevan keskustelun yhteydessä esitetyistä jäsenvaltioiden kannoista on se, että asbestisementtiä ei voida sijoittaa pysyvän jätteen kaatopaikalle kaatopaikoista annetun direktiivin 2 artiklan e alakohdan mukaisen pysyvän jätteen määritelmän perusteella. Asbestisementti ei nimittäin ole kyseisen määritelmän mukainen, koska siitä saattaa kaatopaikalle sijoittamisen jälkeen vapautua kuituja, jos se joutuu paineen alaiseksi ja murtuu. Lisäksi sen sisältämien haitallisten aineiden (asbestikuidun) pitoisuus ei ole merkityksetön, koska se voi olla jopa 40 prosenttia. Näin ollen riippumatta siitä, luokitellaanko asbestisementti vaaralliseksi vai tavanomaiseksi jätteeksi, sitä ei saa enää kaatopaikoista annetun direktiivin voimaantulopäivän jälkeen sijoittaa pysyvän jätteen kaatopaikalle.

Vaikka asbestisementti luokiteltaisiinkin vaaralliseksi jätteeksi, se voidaan sijoittaa tavanomaisen jätteen kaatopaikalle mainitun direktiivin 6 artiklan iii alakohdan säännösten mukaisesti. Kyseisessä alakohdassa säädetään, että tavanomaisen jätteen kaatopaikalle saadaan sijoittaa pysyvät, reagoimattomat vaaralliset jätteet (esimerkiksi kiinteytetyt tai lasitetut jätteet), joiden suotautumiskäyttäytyminen vastaa tavanomaisten jätteiden suotautumiskäyttäytymistä. Kyseisiä vaarallisia jätteitä ei saa sijoittaa biohajoavalle tavanomaiselle jätteelle varattuihin kaatopaikan osiin. Monet jäsenvaltiot ovat yhtä mieltä siitä, että asbestisementin sijoittaminen samaan paikkaan tavanomaisen jätteen ja erityisesti biohajoavan jätteen kanssa olisi estettävä, koska sementti voi murtua happamien suotovesien vaikutuksesta ja syntyy vaara asbestikuitujen vapautumisesta kaatopaikkakaasujen keräilyjärjestelmien kautta. Näin ollen asbestisementti tulisi sijoittaa kaatopaikalla erillisiin osiin. Tällöin asbestisementin sijoittamisessa kaatopaikalle ei ole mitään eroa, olipa se luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi tai ei. Samanlaisia toimenpiteitä sovellettaisiin myös siinä tapauksessa, että asbestisementti olisi luokiteltu tavanomaiseksi jätteeksi.

8. Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaisesti perustettu komitea kyseenalaisti kaikkien jätenimikkeeseen "19 08 09 öljynerotuksessa syntyvät rasvan ja öljyn seokset, jotka sisältävät ruokaöljyjä ja ravintorasvoja" sisältyvien jätteiden vaarattomuuden. Komitean jäsenten, erityisesti Espanjan edustajan, mielestä jätenimikkeen sanamuoto ei vastaa sitä, että vaarattomina voidaan pitää vain niitä seoksia, jotka sisältävät AINOASTAAN ruokaöljyjä ja ravintorasvoja.

Näin ollen komissio ehdottaa selvyyden vuoksi sen täsmentämistä, että AINOASTAAN ruokaöljyjä ja ravintorasvoja (jotka itse ovat vaarattomia) sisältävät seokset voidaan luokitella vaarattomiksi jätteiksi.

9. Päiväksi, jona päätöstä aletaan soveltaa, on ehdotettu 1. tammikuuta 2002. Samana päivänä tulee voimaan päätös 2000/532/EY ja päätös 2001/118/EY. Näin jäsenvaltiot voisivat toteuttaa kansalliset toimenpiteet kaikkien päätösten toimeenpanemiseksi yhdellä lainsäädäntövälineellä. Tämä helpottaisi tapaa, jolla toimivaltaiset viranomaiset ja taloudelliset toimijat soveltavat toimenpiteitä, koska ne joutuisivat muuttamaan lainsäädäntöä ainoastaan kerran.

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäteluetteloa koskevan komission päätöksen 2000/532/EY muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon vaarallisista jätteistä 12 päivänä joulukuuta 1991 annetun neuvoston direktiivin 91/689/ETY [1] ja erityisesti sen 1 artiklan 4 kohdan,

[1] EYVL L 377, 31.12.1991, s.20. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 94/31/EY (EYVL L 168, 2.7.1994, s. 28).

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Yhteisön jäteluettelosta tehtiin 3 päivänä toukokuuta 2000 komission päätös 2000/532/EY, jolla korvattiin jätteistä annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY 1 artiklan a alakohdan mukaisen jäteluettelon laatimisesta tehty komission päätös 94/3/EY sekä vaarallisista jätteistä annetun neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdan mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehty neuvoston päätös 94/904/EY [2].

[2] EYVL L 226, 6.9.2000, s. 3. Päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2001/118/EY (EYVL L 47, 16.2.2001, s. 1).

(2) Direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdassa säädetään, että jäsenvaltioiden on tehtävä komissiolle ilmoitus jätteistä, jotka eivät sisälly vaarallisten jätteiden luetteloon ja joilla ne katsovat olevan yksi tai useampi mainitun direktiivin liitteessä III lueteltu ominaisuus. Useat jäsenvaltiot ovat tehneet ilmoituksen kloorisilaaneja sisältävistä jätteistä, silikoneja sisältävistä jätteistä ja asbestia sisältävistä rakennusaineista sekä pyytäneet mukauttamaan vaarallisten jätteiden luetteloa ilmoitustensa mukaisesti.

(3) Selvyyden vuoksi on nimenomaan säädettävä, että vain sellaiset öljynerotuksessa syntyvät rasvan ja öljyn seokset, jotka sisältävät ainoastaan ruokaöljyjä ja ravintorasvoja, voidaan katsoa vaarattomiksi.

(4) Päätöstä 2000/532/EY olisi muutettava vastaavasti.

(5) Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet eivät ole jätteistä 15 päivänä heinäkuuta 1975 annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY [3] 18 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaisia. Näin ollen neuvoston on tehtävä asiaa koskeva päätös direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan neljännen kohdan nojalla,

[3] EYVL L 194, 25.7.1975, s.39. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä 96/350/EY (EYVL L 135, 6.6.1996, s. 32).

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan päätöksen 2000/532/EY liite tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2002.

3 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja [...]

LIITE

Muutetaan päätöksen 2000/532/ETY liite seuraavasti:

(1) Korvataan jätenimike "06 08 02 kloorisilaaneja sisältävät jätteet" seuraavasti:

"06 08 02* kloorisilaaneja sisältävät jätteet"

(2) Korvataan jätenimike "07 02 16 silikoneja sisältävät jätteet" seuraavasti:

"07 02 16* silikoneja sisältävät jätteet"

(3) Korvataan jätenimike "17 06 05 asbestia sisältävät rakennusaineet" seuraavasti:

"17 06 05* asbestia sisältävät rakennusaineet"

(4) Korvataan jätenimike "19 08 09* öljynerotuksessa syntyvät rasvan ja öljyn seokset, jotka sisältävät ruokaöljyjä ja ravintorasvoja" seuraavasti:

"19 08 09 öljynerotuksessa syntyvät rasvan ja öljyn seokset, jotka sisältävät ainoastaan ruokaöljyjä ja ravintorasvoja".