52001AE0701

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Väärentäminen"

Virallinen lehti nro C 221 , 07/08/2001 s. 0020 - 0024


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Väärentäminen"

(2001/C 221/02)

Talous- ja sosiaalikomitea päätti 19. joulukuuta 2000 laatia työjärjestyksensä 23 artiklan 2 kohdan nojalla lausunnon aiheesta "Väärentäminen".

Asian valmistelusta vastannut "yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus" -jaosto antoi lausuntonsa 16. toukokuuta 2001. Esittelijä oli Henri Malosse.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 30. ja 31. toukokuuta 2001 pitämässään 382. täysistunnossa (toukokuun 30. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon äänin 112 puolesta ja 1 vastaan.

1. Johdanto

1.1. Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 361. täysistunnossaan (helmikuun 24. päivän 1999 istunnossa) lausunnon(1), jonka se oli laatinut Euroopan komission pyynnöstä Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen 198 artiklan nojalla. Lausunnon nimi on Vihreä kirja - väärentämisen ja tavaroiden laittoman valmistamisen vastainen toiminta sisämarkkinoilla.

1.2. Komissio antoi 30. marraskuuta 2000(2) tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille ja talous- ja sosiaalikomitealle vihreän kirjan jatkotoimista. Komitean työvaliokunta päätti 19. joulukuuta 2000 pidetyn täysistunnon yhteydessä laatia aiheesta lisälausunnon antaakseen komissiolle, neuvostolle ja Euroopan parlamentille ja kansalaisyhteiskunnalle poliittisen signaalin, koska väärentämisen vaikutukset muodostavat hyvin merkittävän ongelman yhteisön alueella.

1.3. Helmikuun 24. päivänä 1999 komiteassa hyväksyttyä lausuntoa valmisteltiin perinpohjin ja aiheesta järjestettiin kuulemistilaisuus, johon osallistui yli 30 eurooppalaista talous- ja yhteiskuntaelämän järjestöä. Kaikki nämä olivat tavalla tai toisella kohdanneet väärentämisen ja piraattituotteiden ongelman. Lausunnon suositukset ovat tämän lisälausunnon liitteenä.

1.4. Komiteassa on seurattu suurella mielenkiinnolla vihreän kirjan julkaisemisen jälkeen asiasta käytyä pohdintaa ja keskustelua. Komitea osallistui neuvoston puheenjohtajana toimineen Saksan ja Euroopan komission järjestämään kuulemistilaisuuteen Münchenissä 2.-3. maaliskuuta 1999 sekä Ranskan puheenjohtajakaudellaan Pariisissa 20.-21. marraskuuta 2000 järjestämään konferenssiin väärentämisen ja laittoman valmistamisen vastaisesta toiminnasta.

1.5. Lisälausunto on jatkoa komitean tekemille aloitteille henkisen ja teollisen omaisuuden suojelun edistämiseksi Euroopassa. Tässä tarkoituksessa komitea hyväksyi oma-aloitteisen lausunnon aiheesta tavaramerkkioikeuksien sammuminen(3) 24. tammikuuta 2001. Siinä korostetaan varaa, että väärennetyt tuotteet lisääntyvät huomattavasti, jos luovutaan oikeuksien sammumisesta yhteisössä.

2. Komission asiakirjan pääsisältö

2.1. Tiedonannon yleislinja hyväksyttävä

2.1.1. Komitea pitää myönteisenä Euroopan komission aikomusta tehdä nopeasti direktiiviehdotus, jonka tarkoituksena on vahvistaa keinoja, joilla suojataan henkistä omaisuutta, ja määrittää yleinen viitekehys tietojen vaihdolle ja hallintoyhteistyölle. Koska väärentäminen ja laiton valmistaminen lisääntyvät hälyttävää vauhtia, komitea tähdentää direktiiviehdotuksen esittämisen kiireellisyyttä. Useimmat asianomaisista eurooppalaisista järjestöistä ovat TSK:n tavoin korostaneet tämän tarpeellisuutta. TSK ilmaisi kantansa vihreästä kirjasta laatimassaan lausunnossa. Tähän liittyen komitea painottaa talous- ja yhteiskuntaelämän järjestöjen, mukaan lukien kuluttajajärjestöjen, oikeutta olla asianosaisena oikeudenkäyntimenettelyssä, jossa käsitellään väärennöksiä tai laitonta valmistusta harjoittaneen laitoksen sulkemismahdollisuutta, tai menettelyssä, jonka avulla hankitaan takaisin kiistanalaiset markkinoille lasketut tuotteet yksinomaan väärennösten ja laittomien valmisteiden tuotannosta ja markkinoille saattamisesta vastuussa olevien tahojen yhteisvastuullisella kustannuksella. Komitea korostaa, että on tärkeää vahvistaa väärentäminen ja laittomasti valmistaminen rikoksiksi, joista langetettujen seuraamusten vähimmäistasokin riittää pelotteeksi. Niiden on kohdistuttava myös kauppiaisiin ja yksityishenkilöihin tapauksissa, joissa liikkuu merkittäviä määriä tietoisesti hankittuja tuotteita. Seuraamuksiin tulisi kuulua jopa tuotantolaitoksen sulkeminen ja sosiaalisten toimenpiteiden tarjoaminen mahdollisesti hyväksikäytetyn henkilökunnan tukemiseksi. Komitea toivoo, että tämä periaate kirjattaisiin direktiiviehdotukseen jo käsittelyn tässä vaiheessa siitä huolimatta, että tarkemmista määräyksistä tehdään aloitteita perustettaessa eurooppalaista oikeusaluetta.

2.1.2. Komitea on tyytyväinen erityisesti siihen, että komissio valmistelee tiedonsaantioikeuden käyttöönottoa. Jotta rikkomusten määrää voidaan tehokkaasti vähentää, perusedellytys on yleensä, että oikeudenhaltijalla on käytettävissään täydelliset tiedot väärennöksien levityskanavista ja alkuperästä. Tästä syystä on välttämätöntä, että tiedonsaantioikeus on rikkeestä riippumatonta eikä sille siten aseteta ehtoja. Komitea korostaa tarvetta antaa oikeudenhaltijoille riittävästi tietoa, jotta nämä voivat esittää tullille väliintulohakemuksen, varsinkin kun väärennöksiä ja laittomia kopioita on usein vaikea tunnistaa.

2.2. Sisäisen ja ulkoisen toiminnan yhdenmukaisuuden vaatimus: "Mitä tahansa muuta kuin väärennöksiä ja laittomia kopioita"

Komitea on pettynyt, että tiedonannossa ei käsitellä väärennöksiä ja laittomasti valmistettuja tuotteita kokonaisvaltaisesti. Erityisesti tämä pätee yhteisön ulkopuoliseen maailmaan, sillä valtaosa laittomista kopioista ja väärennöksistä on valmistettu yhteisön ulkopuolisissa maissa. Euroopan komissio ehdotti hiljattain aloitetta "mitä tahansa muuta kuin aseita", jonka tarkoituksena on luoda maailman 48 köyhimmälle maalle mahdollisuus tuoda kaikkia muita tuottamiaan tuotteita paitsi aseita EU:n alueelle "kiintiöittä, tulleitta ja poikkeuksitta". On huomattava, että aseita vievät yleensä teollisuusmaat, mutta väärennökset ja laittomasti valmistetut tuotteet, jotka noudattavat samaa kaavaa kuin huumeet ja laiton maahanmuutto, ovat varsinainen uhka ja rapauttavat todelliset kehitysmahdollisuudet tukahduttaessaan laillisen talouskasvun. Näin ollen komitea suosittelee, että sovelletaan yleisestä tullietuusjärjestelmästä tehdyn sopimuksen 9 artiklaa paineen kohdistamiseksi niihin maihin, jotka näyttäisivät suosivan laitonta toimintaa. Jotta toimenpiteet eivät jäisi yksipuolisesti pakkokeinoiksi, unionin olisi syytä edistää tiedostamista ja koulutusta kaikkein pahiten ilmiöstä kärsivien kolmansien maiden yhteistyöohjelmissa.

2.3. Laajentumisen suuria haasteita, mutta välttämätöntä myös nykyisille jäsenvaltioille

Komitea kannattaa täysin Euroopan komission osoittamaa päättäväisyyttä, että toiminta väärentämistä ja laitonta valmistamista vastaan olisi eräs tärkeimmistä kysymyksistä neuvoteltaessa jäsenyydestä ehdokasmaiden ja erityisesti väärennöksiä viljalti tuottavien hakijamaiden kanssa. Itse asiassa on välttämätöntä, että taataan nyt annetun ja Euroopan komission äskettäin antaman tiedonannon(4) yhdenmukaisuus analyyseissä, joita on tehty erityisesti laajentumisen jälkeen tullipalveluissa syntyvistä ongelmista. Komitea pyytää kaikesta huolimatta Euroopan komissiota valvomaan, ettei hakijamaille aseteta vaatimuksia ja käytänteitä, jotka ovat tiukempia kuin tämänhetkisiltä jäsenvaltioilta edellytetään. Jos näin tapahtuu, yhteisön kanta vaikuttaa mielestämme huonosti perustellulta. Miten voitaisiin asettaa ankaria vaatimuksia hakijamaille, kun jotkut jäsenvaltiot suhtautuvat ongelmaan edelleen hölläkätisesti?

2.4. Komitea ehdottaa juhlallista poliittista päätöstä

Komitea ehdottaa, että järjestetään "superministerikokous", jotta saadaan aikaan "shokkivaikutus" ja unionin toimille kattava ilme. Superministerikokoukseen osallistuisivat oikeusministeri - jäsenvaltioiden ja yhteisön tasolla -, sisäasiainministerit, kauppa- ja sisämarkkinaministerit sekä ulkoministerit. Kokouksessa tulisi sopia väärennöksien ja laittoman valmistuksen vastaisista yhtenäistetyistä toimenpiteistä, sanktioiden tiukentamisesta, tullitoimenpiteistä laittomuuksilta silmänsä sulkevien valtioiden osalta sekä teollisen ja henkisen omaisuuden suojeluun käytettävien toimien ja välineiden yhteensovittamisesta. Tämän lisäksi kokous olisi sopiva tilaisuus laatia neuvoston juhlallinen julistus, jossa todetaan selkeästi toiminnan taloudelle ja yhteiskunnalle aiheuttamat vahingot, turvallisuusriskit sekä terveysriskit kuin myös yhteydet laajamittaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

3. Konkreettiset koulutus- ja valistusehdotukset

3.1. Kansanvalistustyö

Komitea on vaatinut yleisön tiedotus- ja valistuskampanjaa ja on tyytyväinen, että ne ovat komission ehdottamien kiireellisten toimenpiteiden joukossa. Se on kuitenkin huolissaan täsmennyksien ja määrärahojen puuttumisesta. Komitea korostaa kansalaisyhteiskunnan toimijoiden (kuluttajat, työmarkkinaorganisaatiot, ammattijärjestöt, kaupan ala, tekijänoikeusjärjestöt, mielipidevaikuttajat) ratkaisevaa asemaa. Komitea ehdottaa konkreettisten tiedotuskeinojen käyttöönottoa: julistekampanja Euroopan satamissa ja lentokentillä, Internet-sivuston luominen yrittäjien, jakelijoiden ja kuluttajajärjestöjen käyttöön. Verkkosivuston kautta tarjottaisiin tietoa tuomioistuinten antamista tuomioista (tämä on ainoastaan pitkän aikavälin tavoite komission tiedotteessa).

3.2. Tuomioistuinten ratkaiseva rooli

Komitea pahoittelee, ettei tiedonannossa mainita, että koulutus- ja koordinaatiotoimenpiteitä tarvitaan poliisi- ja oikeuslaitoksen tehokkuuden sekä voimavarojen lisäämiseksi. Toimenpiteiden kiireellisyyttä ovat korostaneet useimmat alan järjestöt ja yritykset. Komitea ehdottaa, että jäsenvaltiot ja komissio ehdottavat nopeasti toimia eurooppalaisen oikeusalueen puitteissa:

- Europolin yksiköiden vahvistaminen ja erikoistuminen

- poliisien ja tuomareiden koulutus ja vaihto

- tuomioistuinverkon luominen - verkolla olisi riittävät valmiudet käsitellä tapauksia ja mahdollisuus tukeutua erityiseen eurooppalaiseen tuomioistuimen osastoon yhteisöpatentin hyväksymisen yhteydessä

- eurooppalaisen tuomioistuinverkon keskinäinen apu tiedon välittämisessä.

Tuomioistuinten toiminnan nopeuttamiseksi komitea ehdottaa jopa, että eurooppalaista toimeenpano-osastoa valmisteltaessa tutkitaan mahdollisuutta liittää sen toimialaan väärennösten ja laittoman kaupan käsittely.

3.3. Yritysten tiedonsaanti

Komission tiedonannossa ei käsitellä lainkaan erästä olennaista kysymystä, nimittäin yritysten tietoa oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan niiden puolustautuessa rikollisen toiminnan laajentumista vastaan. Komissio tyytyy muistuttamaan, että "vastuu tässä asiassa on kuitenkin ensi kädessä oikeuksien haltijoilla, joiden on itse oltava valppaina". Komissio näyttää unohtaneen, että kyseessä ovat useimmiten pienet ja keskisuuret yritykset, kauppiaat, käsityöläiset, riippumattomat tekijänoikeuden haltijat ja tutkijat, joilla ei ole varaa moiseen valvontaan eikä usein tietoakaan oikeuksistaan. Tästä syystä komitea vaatii, että unionin rahoittamat valistuskampanjat toteutetaan yhteistyössä ammattialajärjestöjen kanssa. Joissain jäsenvaltioissa on jo käynnissä vastaavia ohjelmia ja olisi suotavaa, että ne yleistettäisiin eurooppalaisiksi ja niihin liitettäisiin kansainvälinen näkökulma. Tämän lisäksi komitea korostaa jälleen, että on yritysten etujen mukaista, jos niille annetaan käyttöön asianmukaiset tietoliikennevälineet, joita ovat esimerkiksi mallitietokannat, eurooppalainen väärennösten seurantaelin, jonka toimintamallina on Euro-info-keskusten kautta välittyvä yrityksille suunnattu tietoverkko jne. Yleisesti ottaen komitea painottaa voimakkaasti, että yhteisön käyttöön tulee hyväksyä tehokkaita omaisuuden suojeluvälineitä kuten yhteisöpatentti ja malliasetus.

3.4. Eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan keskeinen asema ja uudet sääntelytavat

3.4.1. Komitea korostaa myös, että tiedonannossa ei käsitellä suoranaisesti keskeistä asemaa, jonka eurooppalainen kansalaisyhteiskunta ja sen järjestöt voisivat omaksua järjestelmässä, jota kutsutaan "itsesääntelyksi ja yhteissääntelyksi". Kyseeseen tulevat ennen kaikkea jakeluverkon ja teollisuuden käytännesäännöt sekä laatumerkinnät. Tässä tarkoituksessa myös "loistoiminnan", jolla tarkoitetaan räikeitä imitaatioita (look-alike), on oltava mustalla listalla silloin, kun vilpillinen toiminta tai käytäntö anastaa luovuuden ja innovaation tulokset.

3.4.2. Komitea ehdottaa komissiolle, että järjestetään näistä aiheista työseminaari suurten talous- ja yhteiskuntaelämän järjestöjen kanssa. Seminaarissa esiteltäisiin kansalaisyhteiskunnan hyviä käytänteitä ja ehdotettaisiin tapoja, joilla ne saataisiin yleistymään.

4. Päätelmät

4.1. Komitea korostaa, että on kiire luoda kokonaisvaltainen ja koordinoitu politiikka väärennöksiä ja laitonta valmistamista vastaan. Taloudellisen ja yhteiskunnallisen haitan lisäksi kuluttajien terveys ja turvallisuus ovat uhattuina samalla kun keksintöjä ja luovuutta ei kunnioiteta.

4.2. Kun Euroopan unioni viivyttelee luovuuden ja innovaation suojeluvälineiden (yhteisöpatentti, malliasetus) antamisen ja väärentämisen ja laittoman valmistamisen ehkäisemisen (Euroopan komission direktiiviehdotuksesta on ilmoitettu) kanssa, tilanne tulkitaan heikkouden merkiksi. Tällä hetkellä riski kopioinnista on keksijällä, yrittäjällä ja suunnittelijalla, kuluttaja ja jakeluporras ovat vaarassa tulla huiputetuiksi. On välttämätöntä, että roolit saadaan kääntymään toisin päin, että väärentämisen ja laittoman valmistamisen riskit ja vaarat siirtyvät väärentäjien ja valmistajien kannettavaksi.

4.3. Tässä taistelussa virkavalta (poliisi ja oikeuslaitos) ja kansalaisyhteiskunnan järjestöt ovat unionin parhaat liittolaiset. Yhteiskunnan painostus voi oikeastaan olla varsin tehokas valppauden, valveutuneisuuden, valistuksen ja vakaiden arvojen väline.

Bryssel 30. toukokuuta 2001.

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) EYVL C 116, 28.4.1999, s. 35.

(2) KOM(2000) 789 lopullinen, 30.11.2000.

(3) EYVL C 123, 25.4.2001.

(4) KOM(2001) 51 lopullinen, 24.1.2001. Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille ja talous- ja sosiaalikomitealle tulliliittoa koskevasta toimintasuunnitelmasta.

LIITE

talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Suositukset lausunnosta, joka laadittiin aiheesta: Vihreä kirja - Väärentämisen ja tavaroiden laittoman valmistamisen vastainen toiminta sisämarkkinoilla

1.1. Ottaen huomioon, että kaikki väärentämisen, tavaroiden laittoman valmistamisen ja muun ansiottomaan hyötyyn tähtäävän toiminnan muodot aiheuttavat vakavaa haittaa Euroopan yrityksille ja suunnittelijoille,

1.2. ottaen huomioon, että kyseessä on asiakkaan ja kuluttajan harhauttaminen, joka saattaa vaarantaa vakavasti turvallisuuden ja terveyden,

1.3. ottaen huomioon tällaisen toiminnan kielteiset vaikutukset työllisyyteen ja suunnitteluun Euroopassa,

1.4. ottaen huomioon, että väärentäminen ja tavaroiden laiton valmistaminen liittyvät usein pimeään työhön, veronkiertoon, sosiaali- ja työlainsäädännön laiminlyöntiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen,

2.1. komitea suosittaa, että Euroopan unioni omaksuu ilmiöön kokonaisvaltaisen lähestymistavan, jossa otetaan huomioon unionin ulko- ja sisäpoliittiset näkökohdat ja jonka avulla luodaan asianmukaiset ennaltaehkäisy- ja torjuntatoimet kaikkia väärentämisen, tavaroiden laittoman valmistamisen ja ansiottomaan hyötyyn tähtäävän toiminnan muotoja vastaan.

2.2. Komitea pitää ennaltaehkäisyä tärkeänä ja huomauttaa, että kaikkia henkisen omaisuuden muotoja varten tarvitaan yhtenäinen oikeus, joka sisältää yhdenmukaisen suojan kohtuulliseen hintaan. Lisäksi suunnittelijoille ja yrittäjille on tiedotettava heidän oikeuksistaan, ja on järjestettävä kampanjoita, joilla varoitetaan kuluttajia ja vedotaan heidän kansalaistuntoonsa.

2.3. Komitea painottaa suurelle yleisölle suunnattujen tiedotuskampanjoiden tarvetta. Ne tulee koordinoida Euroopan tasolla ja niihin tulee saada mukaan kuluttajajärjestöt sekä asianomaiset, myös jakelualaa edustavat ammatti- ja ammattialajärjestöt.

2.4. Komitea suosittaa "väärentämisen, tavaroiden laittoman valmistamisen ja muiden ilmaista hyötyä tavoittelevien toimien vastaisen eurooppalaisen seurantakeskuksen" perustamista. Keskus toimisi verkossa kaikkien asianomaisten järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Komitea ehdottaa pilottialoitteita sellaisten hankkeiden edistämiseksi Euroopan tasolla, joilla pyritään valveuttamaan yleisöä, antamaan tietoa ja kouluttamaan alalla toimivia viranomaisia.

2.5. Komitea korostaa oikeus- ja poliisiyhteistyön kiireellistä vahvistamista yhteistyössä asianomaisten järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Komitean mielestä järjestäytyneen väärentämisen ja tavaroiden laittoman valmistamisen vastaisen laajamittaisen toiminnan todellinen edellytys ennaltaehkäisyn lisäksi on lain tinkimätön soveltaminen ja todellinen yhteistyö Euroopan tasolla.

2.6. Komitean mielestä olisi järkevää antaa asianomaisille järjestöille ja organisaatioille mahdollisuus esiintyä oikeudenkäyntimenettelyissä asianosaisina vahinkoa kärsineiden yritysten, suunnittelijoiden tai kuluttajien nimissä.

2.7. Komitean mukaan tuomioistuimia on rohkaistava soveltamaan lakeja tinkimättä erityisesti silloin, kun kyseessä on rikoksen uusiminen ja järjestäytynyt rikollisuus. Kantaja ei saa joutua vastaamaan laittomasti valmistetun tavaran tuhoamisesta aiheutuvista kuluista. Sopivia keinoja ovat tuomareiden erikoistuminen ja erikoistuomioistuimien perustaminen siten, että yhteisön tavaramerkkiä koskevat säädökset laajennetaan koskemaan myös muita henkisen ja teollisen omaisuuden aloja.

2.8. Komitea suosittaa, että väärentämisen, tavaroiden laittoman valmistamisen ja muiden ansiottomaan hyötyyn tähtäävien toimintamuotojen torjunta liitetään tiiviisti laittoman työn, veronkierron ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen toimintaan. Asianomaisten hallinnonalojen yhteistyötä tulisi laajentaa ja lujittaa eurooppalaisilla koulutusohjelmilla, joihin osallistuisivat kaikki kyseeseen tulevat viranomaisryhmät.